![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy starsi ludzie gloryfikują tłuszcz?
Moja babcia się wkurza na mamę jak zrobi tłustą zupę czy rosół. Także nie ma reguły moim zdaniem
![]()
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach ![]() Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
mOLDerator
|
Generalizując uważam, że młodzi ludzie są dzisiaj bardziej nastawieni na zdrowe żywienie niż ludzie starsi. Z drugiej jednak strony nie brakuje młodych obżerających się czipsami i pijących colę, czego starsi często by nie przełknęli. Osobiście nie przeginam z tłuszczami- masła i smalcu nie wezmę do ust, bo zwymiotuję, margarynę smaruję tak, by nie było jej prawie czuć (zresztą chleba też jem bardzo mało, więc i tej margaryny też), mięso jem tylko chude i białe. Jeśli już coś smażę to na oleju rzepakowym, bo na oliwie z oliwek jakoś mi ciężko idzie. Do surówek używam jogurtu naturalnego. Ogólnie nienawidzę tłustych rzeczy, bo mnie obrzydzają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Nieee to żadne gloryfikowanie tłuszczu, po prostu inne nawyki żywieniowe. A to spowodowane różnymi brakami w PRL-u, zazwyczaj pracą fizyczną itd.
I np. okraszenie pierogów z ziemniakami skwarkami czy podanie kaszy polanej smalcem było wtedy sposobem na dostarczanie tłuszczy, a teraz możemy mięso kupić wszędzie, więc patrzymy na takie zabiegi dziwnie. I tak, pożeranie tłuszczu jest złe. Ale dieta bez tłuszczona czy bardzo nisko tłuszczowa też jest zła. Teraz już się chyba od tego odchodzi, ale kilka lat temu panowała jakaś antytłuszczowa panika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tłuszcze (te zdrowe, bo nikt nie mówi tu o np. tłuszczach trans) są niezbędne do normalnego, zdrowego funkcjonowania organizmu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
A czy ja napisałam, aby nie jeść tłuszczu? Wręcz przeciwnie. I z tego co widzę rozmawiamy o wszystkich tłuszczach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
![]() U starszych sa to jak wspomniano nawyki z czasów wojny, PRLu i braku dostępu do pełnowartościowego jedzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Buc
|
Cytat:
albo pierogi ruskie i skrawki. ![]() ale tak jak tu padło - najważniejszy jest umiar.
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Nie łapiesz?
temat jest o ewidentnej przesadzie, a nie o zdrowej ilości dobrego tłuszczu w diecie. I naprawdę rozumiem autorkę, bo znałam kilka takich osób, wszystkie otyłe i z problemami. Hitem był boczek smażony na smalcu i zalewany tłustą śmietaną. Ale tu już nastąpiła przeprowadzka na drugą stronę tęczy po trzecim zawale z wylewem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja za to widzę ogromną przesadę w drugą stronę u młodych kobiet. Nawet przykłady są na tym wątku. Każdy tłuszcz to dla nich zło - z mięs tylko filet z kurczaka lub lepiej indyka, z drobiowej wędliny wycinanie wyimaginowanego tłuszczu, masło, smalec - twój największy wróg! Moim zdaniem to jest równie szkodliwe jak u ludzi "gloryfikujących" tłuszcz. W dodatku dochodzi do tego jeszcze obrzydzanie innym ich jedzenia. Moją koleżankę kiedyś wyrzucono z siłowni po zmierzeniu poziomu tkanki tłuszczowej w jej organizmie. Nie muszę dodawać chyba, że okresu nie widziała od lat. Skończyło się u psychiatry. Nie odchudzała się - po prostu miała ogromny wstręt do tłuszczu i mięsa.
Ja jem dużo tłuszczu - moje ulubione mięso to żeberka, boczek, do tego tłuste ryby w ogromnych ilościach, olej lniany, oliwa. A jestem bardzo szczupła i zdrowa ![]()
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Tkanka tłuszczowa jest wynikiem spożywania węglowodanów, a nie tłuszczy i białka. Także koleżanka musiała po prostu za mało jeść wszystkiego (mięso tu nie gra znaczącej roli).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Jak słyszę o czyjejś śmierci, to albo jest to wynik wypadku, nowotworu albo choroby układu krążenia. Choroby serca (nadciśnienie, zatory, miażdżyca) zbierają ogromne żniwo, pytanie brzmi, dlaczego? Polecam wizytę na oddziale kardiologicznym, przeważająca większość pacjentów z pozatykanymi tętnicami to ludzie w przedziale wiekowym, o którym mowa w tym wątku. Nie wszyscy są grubi... To nie są ludzie wychowani na fastfoodach i słodyczach, to są właśnie miłośnicy "naturalnej" polskiej kuchni, masełko, smalczyk, czerwone mięso, tłuste wędliny, rosołek, smażenie kilka razy w tygodniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
+ papieroski, wódeczka i wyczynowe siedzenie na zadzie zamiast choćby odrobiny amatorskiego sportu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4867740 3]+ papieroski, wódeczka i wyczynowe siedzenie na zadzie zamiast choćby odrobiny amatorskiego sportu.[/QUOTE]
To też prawda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Nie 'to też prawda', tylko te czynniki (o których dziwnym trafem nie pomyślałaś) w połączeniu z nadmierną podażą kalorii (bez znaczenia z jakiego źródła, chociaż tłuszcze tutaj akurat nie są najgorszym 'wyborem') przyczyniają się do miażdżcy, a to z kolei do wieńcówki.
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-10-26 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
mOLDerator
|
Zależy w jakim przypadku- w moim jest bardzo ważne trzymanie diety, ponieważ mam mega problem z cholesterolem, mimo, że ważę 53 kg przy 164 cm wzrostu. Samą dietą zbiłam z 300 do 239 i nadal muszę się baaaaardzo pilnować. I jeśli masz już organizm przyzwyczajony do lekkostrawnej diety to po boczku czy żeberkach miałabym sensacje żołądkowe, więc wiem co mówię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4867744 2]Nie 'to też prawda', tylko te czynniki (o których dziwnym trafem nie pomyślałaś) w połączeniu z nadmierną podażą kalorii (bez znaczenia z jakiego źródła, chociaż tłuszcze tutaj akurat nie są najgorszym 'wyborem') przyczyniają się do wieńcówki.[/QUOTE]
Nie żaden dziwny traf, a to, że dzisiejsi 60-cio latkowie przeżyli swoje życie chyba i tak nieco aktywniej niż ich dzieci. 20-30 lat temu nie każdy woził tyłek po bułki samochodem, codzienne chodzenie pieszo do pracy czy szkoły było bardziej popularne niż dzisiaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Tłuszcze są zdrowe i potrzebne. Przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9. Czyli ryby, tran, owoce morza, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy, z wiesiołka, lniany, z pestek winogron itd. Jednak smażyć lepiej na tłuszczach bogatszych w kwasy tłuszczowe nasycone (masło, smalec, olej palmowy). Nienasycone w trakcie smażenia izomerują, a izomery trans wielonienasyconych kw. tłuszczowych są szkodliwe dla zdrowia. Karotenoidy to także tłuszcze i także są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania - beta karoten, ksantofile (zeaksantyna, luteina), likopen.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-10-26 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ale ja piszę o całkiem innej sytuacji - jeśli ktoś je "od zawsze" boczek czy żeberka na obiad raz czy dwa razy w tygodniu to nie oznacza, że ma lub będzie miał problemy z cholesterolem. Podwyższony cholesterol wynika ze złej diety, braku ruchu, powstaje także jak ktoś pali, nadużywa alkoholu, dużo się stresuje. Główne składniki pokarmowe, które go powodują to nie tylko "złe" tłuszcze, ale także cukier, mąka pszenna, pełnotłusty nabiał, słodycze, słone przekąski przy jednoczesnym niewielkim spożyciu np. ryb, oliwy itp. Więc to nie jest tak, że ktoś kto je boczek będzie miał na 100% problemy z cholesterolem, a ten który je tylko ryby nie będzie go miał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiek, w którym ludzie teraz zapadają na wieńcówkę obniżył się do 40tych urodzin. Szczyt zachorowań to 70+ co zrozumiałe, bo z wiekiem też po prostu spada wydajność układu sercowego i żylnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Wami, w moim otoczeniu też można zauważyć taką przypadłość u starszych ludzi
![]() Ostatnio rozmawiałam z babcią na temat dziewczyny znajomego, i babcia opowiada, że taka ładna dziewczyna taka grubiutka, no po prostu śliczna. Później rozmawiałam jeszcze z sąsiadką i faktycznie wychodzi na to, że starsi ludzie uważają, że im człowiek grubszy, tym zdrowszy dlatego ładniejszy ![]() Niedawno natknęłam się na powtórkę "Rancza" i w którymś z początkowych odcinków przebiega rozmowa na ławeczce, chuda dziewczyna = chora = brzydka, gruba dziewczyna = piękna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Wiadomo, wychowywali się w czasach takich a nie innych i trudno im zmienić przyzwyczajenia. A tłuszcze są zdrowe, tylko jak wszystko - z umiarem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najciekawsza jest jedna osoba dla której pierś z kurczaka jest ... tłusta i wytapia z niej tłuszcz ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.