|
|
#1591 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2015 - cz. 3
Cytat:
![]() To w sumie miła niedziela.. my się właśnie ogarniamy, chcemy iść na zakupy i później mąż idzie do pracy a ja może zrobie mus jabłkowy bo mamy pełno jabłek..Cytat:
Cytat:
![]() Ale myślę, że dziewczynki chyba lubią takie rzeczy... jak nie lalki to własnie jakieś koraliki czy coś do włosów ![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- hehe.. mój wychodzi przed 14 i wraca o 23... Ci Nasi mężowie oj oj
|
|
#1592 |
|
Zadomowienie
|
chciałam to samo napisać. Już sobie wyobrażam sprzątnie po zabawie
|
|
#1593 |
|
Zakorzenienie
|
MamaZuzi, pomysl na prezent super.. Ale nie zazdroszcze sprzatania tego potem..
![]() I ja tez nie lubie takich niedziel... Nudzimy sie, jak mopsy..
|
|
#1594 | |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki, ale Wy pędzicie z tym naszym wątkiem. Ja juz po śniadanku. W nocy mimo, że spałam jak kamień, śniły mi się koszmary. Tż mówił że płakałam przez sen
![]() Cytat:
![]() Kasiulka Ja czarnej kreski jeszcze u siebie nie widzę, ale widzę, że pępek robi mi się coraz wypuklejszy . Byliśmy z mężem u znajomych, którzy mają córeczkę prawie dwuletnią. Kupiłam jej bańki mydlane (miałam obawy czy jeszcze czasami nie za wcześniej na te bańki), ale chciałam zobaczyć jej reakcję bo jeszcze nigdy takich baniek nie widziała. Ojej jaki widok, śmiała się, skakała, wielkie zdziwienie "co to jest", goniła je. Bała się dotknąć, ale później delikatnie paluszkiem zbiła jedną bańkę Widok bezcenny
|
|
|
|
|
#1595 |
|
Wtajemniczenie
|
Alunia my mamy te koraliki i jeszcze nigdy nie było problemu. Zuzia sobie przesypuje na nakrętkę i z niej wybiera. Mam serduszka, kwiatki dostawałam w prezencie. Zuzia robiła a M prasował
Dziewczynka ma 5 lat a Zuzi kupiliśmy jak miała 4 Zadzwonie do mamy dziewczynki i się upewnię czy nie mają czegoś takiego i co ona na to Bo zestaw do robienia koralików wiem był by lepszy ale jestem pewna w 100% że to już mają.
Zuzanna Magdalena Edytowane przez MaamaaZuzi Czas edycji: 2014-10-26 o 10:44 |
|
|
|
#1596 |
|
Zadomowienie
|
Mój M dziś wyjeżdża i wraca dopiero pod koniec tygodnia. Przenoszę się na ten czas do Rodziców. Nie chcę zostawiać teraz sama w domu na noc za bardzo. W razie czego mam z resztą niedaleko i mogę w każdej chwili wpaść do siebie.
MamaZuzi - te koraliki wydają mi się fajnym pomysłem. Pamiętam, że jak byłam mała było coś podobnego - wciskało się takie malutkie elementy na płytkę z bolcami tworząc obrazki. Bardzo to lubiłam. Mlebi, Pragnienia - jak tam Wasze cukry? Edytowane przez IncognitoNick Czas edycji: 2014-10-26 o 10:59 |
|
|
|
#1597 |
|
Konto usunięte
|
Ja się dopiero uczę co mogę jeść i w jakiej ilości. Niestety mam 1.5 kg na minusie w porównaniu do wagi przed 2 tyg. Mam nadzieję że małemu nic nie brakuje
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jem żadnych słodyczy, regularnie co 3-4 godziny i liczę na to, że to wystarczy Nie długo będę powtarzać krzywą cukrową i wtedy się zobaczy... A Ty jak tam? Kontrolujesz?
|
|
|
#1599 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Badam cukier po każdym posiłku i jem 8 razy dziennie. Jakoś mi idzie Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#1600 |
|
Zadomowienie
|
mamazuzi, pomysł fajny
![]() ja kreski nie mam, ale pępek to juz prawie płaski ![]() my w domu dzisiaj, ja może ogarnę Małej ciuchy w końcu, poukładam w komodzie, a TZ... TZ leczy kaca, opijali wczoraj synka znajomego więc nie wiem czy z łóżka dzisiaj wstanie Asia camembert z mandarynką brzmi świetnie |
|
|
|
#1601 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się nie dopinam już
|
|
|
|
#1602 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę blade. W zeszłym tygodniu swoją zimową kurtkę jeszcze dopinałam. W tym też, ale ledwo w niej oddycham haha Rosnę wzdłuż i wszerz, niedługo łatwiej mnie będzie przeskoczyć, niż obejść. Dobrze, że kupiłam kurtkę z H&M.
Wczoraj zamówiliśmy z mężem zestaw do karmienia Tommee Tippee. Wyszedł nas nowy, z Amazon o 20funtów taniej niż w sklepie. Zamówiłam też niezbędnik - są w nim cążki do obcinania paznokci, gruszka do nosa, szczotka, grzebień, nożyczki, szczoteczka do zębów, termometr. Też z Tommee Tippee. No i kilka ciuszków kupiliśmy na mieście. Brat leci do Polski, ma mi przywieźć zwykłe śpiochy, takie bez rękawków. Tu nie ma nigdzie, a kupiłam dwie podkoszulki i mi się przydadzą. Coś mnie kłuje dość mocno w lewej pachwinie chwilami i oczywiście wpadam w panikę. Mocz w normie, może jakieś zaparcie, albo nerwoból... O takie butelki: |
|
|
|
#1603 |
|
Zadomowienie
|
Mlebi - ja na początku też schudłam, a ponieważ startowałam z niedowagą, więc się bałam. Teraz już tyję - nie tak bardzo, ale w miarę regularnie. Jem 8 posiłków dziennie, oscylując między 21-24 WW. Jak nie masz ketonów w moczu to chyba nie jest źle. Dostałaś paski do badania ketonów rano? Ile jesz WW dziennie?
Pragnienia - oj, z tymi glukometrami, to jest właśnie jazda. Zamierzam się właśnie spytać diabetologa, jak ja mam na to patrzeć, że wyniki bywają takie różne (chociaż w Accu Check są to max różnice rzędu 15 - co i tak dość mocno zmienia interpretację, a nie aż takie jak Ty pisałaś). Mi ostatnio wychodzą wyniki OK (odpukać). Od kilku dni raz przekroczyłam 120 (podejrzane: 2 suszone morele!), ale 2h po posiłku miałam już wtedy 73, czyli jakbym wzięła insulinę, to skończyłabym pewnie z jakimiś 40-50. Testowałam sernik, paluszki, krakersy, dżem 100% owoc (łowicza) - oczywiście wszystko w niedużej ilości i po niczym (mierzone po: 30 minutach, 1h, 2h) nie przekraczałam limitu 120. Pokusiłam się nawet o zdiagnozowanie całego dnia: badałam po każdym posiłku cukry po 30', 1h i 2h. Kułam się tego dnia 18 razy! Wydaje mi się, że wyniki były ładne, ale chcę pokazać dokładnie wszystko temu diabetologowi w czwartek. ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Iskra - ból w pachwinach jest chyba normalny w ciąży - coś tam, na czym wisi macica się rozciąga (tak czytałam na Parenting, chyba przy 24 tc to pisali). |
|
|
|
#1604 |
|
Konto usunięte
|
Mam te paski i wydaje mi się że minimalnie zmieniają kolor ale w badaniu moczu ketony nie wychodzą. Nie wiem ile jem węglowodanów. Jak to się liczy?
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Ok już wiem. Ja jem 12 Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1605 |
|
Zadomowienie
|
Mlebi - jesz tylko 12 wymienników węglowodanowych? Tyle Ci wyliczyli? Bo to mi się mało wydaje, chociaż mogę się mylić nie znając Twojej wagi.
Mi dietetyk (prywatnie) wyliczyła na 21 WW, a dietetyk przyszpitalna na 24 WW. Startowałam ciążę z wagą 50 kg (170 cm wzrostu) i tak im z jakichś tam tabelek wyszło. Z tabelek korzystam np. z tej: http://cukrzyca.pl/porady/cukrzyca-d...glowodanowych/ Fajny opis komponowania posiłków jest też tutaj (w ebooki edukacyjne): https://www.accu-chek.pl/microsites/mamy/ |
|
|
|
#1606 |
|
Wtajemniczenie
|
Iskra
Ja też tak mam i z tego co pamiętam któreś z dziewczyn też o tym pisałx, to jakieś wiązadła się naciągają. Ostatnio jak miałam usg to też mnie bolało a jeszcze jak lekarz przycisną głowicę to już całkiem. I powiedział, że wszystko jest w porządku. Moja skajka też już na brzuszku się nie zapina. Ale mam już ten płaszczyk co kupiłam na allegro. |
|
|
|
#1607 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Wg tej tabelki to jem więcej bo nie liczyłam warzyw Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Jak liczę to też mam koło 22 dziennie Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#1608 |
|
Zadomowienie
|
Mlebi - ja warzyw też nie liczę. Jem głównie pomidory, ogórki, kiszonki. One mają mało. No chyba, że jem trochę gotowanej marchewki - to liczę, bo ona ma sporo WW. Buraczków gotowanych nie jem, bo wiem, że cukry mi po nich skaczą.
Jaki jesz chleb? Ja generalnie mogę niemal wszystkie razowe, żytnie itp. Jeszcze przed ciążą zaczęłam jednak sama piec i teraz też często piekę. Na białe pieczywo różnie reaguję - chyba zależy ile tam sztucznych dodatków dali. Jeśli skacze Ci cukier po I śniadaniu, to może spróbuj tak jak ja: jeść mniej na I śniadanie, a więcej na II śniadanie. Wydaje mi się też, że kiszonki do obiadu się dobrze u mnie sprawdzają - jak zjem z obiadem np. kiszonego ogórka czy kapustę, to cukry mam w ogóle perfect. I w ogóle jak się nie denerwuję i spędzam spokojnie dzień (czyli bez stresu, z regularnymi posiłkami) to jest OK (dzisiaj np. jak do tej pory ani razu nie miałam ponad 100). Gorzej jak zaczynam się czymś stresować lub mam jakiś bardziej zagmatwany dzień. Aha, dietetyk mi mówiła, żeby zobaczyć jak działają: - pomidory - niby mają mało WW, a niektórym ludziom podnoszą cukier (zwłaszcza np. koncentraty) - mleko - też różnie się na nie reaguje. Z kolei diabetolog rzuciła (chyba jedyna jej uwaga odnośnie jedzenia), żeby nie łączyć chleba z owocami - mi to jednak akurat nic nie robi. Przepraszam, rozpisałam się. Pamiętam jednak jakie były moje początki - panika i ciężko było mi ogarnąć co i jak. Teraz jest lepiej - stresuje mnie jednak, przy wydaje mi się dobrych cukrach, widmo insuliny
|
|
|
|
#1609 |
|
Konto usunięte
|
Muszę jeść chleb ig bo inny podnosi mi cukier. Pomidory są ok. Kiszone ogórki też. Kasza nie podnosi mi mleko i płatki też nie. Teraz testuje co jeszcze mogę.
Edytowane przez 201704210903 Czas edycji: 2014-10-26 o 13:13 |
|
|
|
#1610 |
|
Zakorzenienie
|
Mlebi mój glukometr oszukuje jak nie wiem, jak mierzę 3 razy pod rząd to cukier różni się o jakieś nawet 40 jednostek!
![]() Dlatego nie jem słodyczy i jem mało a często i na tym poprzestaję
|
|
#1611 |
|
Raczkowanie
|
Też pomyślałam o tym bólu więzadeł. Boli mnie tylko, jak siedzę w określonej pozycji. Wcześniej też mnie bolało, w prawej pachwinie, ale nieco inaczej. Najważniejsze, że nie boli cały czas, tylko okresowo. Poza tym ciąża pozamaciczna była w lewym jajowodzie, może to też ma jakiś wpływ. Nie wiem, czy się wszystko wchłonęło, czasem zostaje krwiak. Wdech wydech...
|
|
|
|
#1612 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
#1613 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie też boli, kłuje w pachwinach i nawet ciut wyżej - oczywiście wpadam w panikę!
Też dzisiaj chciałam wyjść w płaszczu jesiennym i hmm, zapiąć się zapiełam, ale z oddychaniem był problem i chyba z klęczeniem w kościele też by było ciężko A i ostatnio pisałyśmy o zadyszkach. Dzisiaj złapała mnie nawet w kościele, podczas mszy |
|
|
|
#1614 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1615 |
|
Zakorzenienie
|
Mlebi dziadowski glukometr mam i dlatego ;/
|
|
#1616 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale myślę, że to fajny prezent. Ale też dobry pomysł, żebyś zapytała jej mamy. Będziesz bardziej pewna ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A jaki masz brzuszek ? duży ? mały ? Ja za dużego chyba nie mam może dlatego mi się jeszcze nie pojawiło nic. Byliśmy z mężem na zakupach takich małych teraz już jest w pracy...A ja sobie odpoczywam. Ale pogoda moim zdaniem cudna. U nas 13-14 stopni, słoneczko i miałam na sobie tylko cienki sweterek i bluze i było mi w sam raz.
|
|
#1617 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia a u mnie szaro, buro i zimnooo ;/
Zjemy, jak raz zrobię wyjątek to się nic nie stanie tak myślę Ogólnie mój gin powiedział, że mam ograniczyć słodycze, ale mogę czasem zjeść i tego się trzymam
|
|
#1618 |
|
Zadomowienie
|
Mój glukometr potrafi pokazać różnicę o 15 - to już dość sporo.
Mlebi - chleb IG, to ten dla diabetyków? Ja trochę nad takim myślałam, ale gdzieś przeczytałam, że w ciąży nie powinno się jeść jedzenia dla cukrzyków, więc zrezygnowałam. Ehh, ciężki jakiś mam dzisiaj dzień - dołuje mnie wszystko :-( |
|
|
|
#1619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę jakby mąż nie miał dzisiaj pracy to pewnie na jakiś dłuższy spacer byśmy poszli.. tak jest ładnie... w porównaniu do tego co było wczoraj czy przedwczoraj :/ No i dobrze... nie wyobrażam sobie, że nie miałybyśmy zjeść czegoś słodkiego Ja chcę za jakieś 20 min też cukier zbadać z ciekawości, bo po śniadaniu nie wiedziałam gdzie mama ma glukometr.. teraz już wiem to sobie zmierze ![]() Ile po godzinie powinno być ? Do 120 ?
|
|
#1620 |
|
Konto usunięte
|
Sprawdzałam skład i nie ma żadnego syfu. Tak to bym nic nie jadła bo mi po innym skacze
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

więc nie wiem czy z łóżka dzisiaj wstanie