Złe wyniki hormonów. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-26, 13:27   #1
magdach22
Przyczajenie

Złe wyniki hormonów.

Witam,
wiem, że to nie jest forum ginekologiczne, ale mam nadzieję, że mi pomożecie.
Mam 24 lata, od roku choruję na niedoczynność tarczycy (sprawa uregulowana, codziennie zażywam Euthyrox, objawy zniknęły). Jednak ostatnio byłam u ginekologa - obraz usg prawidłowy, zbadałam hormony. Okazało się, że mam wysoką prolaktynę, 5 razy ponad normę, badania powtórzyłam i to samo, brałam Dostinex, po miesiącu wynik bardzo niski, ale w normie. Zrobiłam badanie testosteronu - lekko ponad normę i progesteronu, faza lutealna (22dc) 0,24, norma od 1,2 do 15.9.

Co ja mam robić? Czuję, że się sypię. Mam 24 lata i boję się, że nigdy nie będę mogła mieć dzieci. Moja Pani ginekolog za dużo nie mówi, podobno jest bardzo dobra, ale następną wizytę (od odebrania wyników progesteronu) mam za tydzień i nie wiem co robić
Strasznie mi się płakać chce. Za pół roku mam mieć ślub, a jestem skłonna to wszystko odwołać jak okaże się, że jestem bezpłodna. Nie zrobię tego swojemu facetowi, bo wiem, że on chciałby mieć dziecko, nie byłabym w stanie z nim być wiedząc, że nie jest w pełni szczęśliwy i to przeze mnie
magdach22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 15:15   #2
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Dot.: Złe wyniki hormonów.

Cytat:
Napisane przez magdach22 Pokaż wiadomość
Witam,
wiem, że to nie jest forum ginekologiczne, ale mam nadzieję, że mi pomożecie.
Mam 24 lata, od roku choruję na niedoczynność tarczycy (sprawa uregulowana, codziennie zażywam Euthyrox, objawy zniknęły). Jednak ostatnio byłam u ginekologa - obraz usg prawidłowy, zbadałam hormony. Okazało się, że mam wysoką prolaktynę, 5 razy ponad normę, badania powtórzyłam i to samo, brałam Dostinex, po miesiącu wynik bardzo niski, ale w normie. Zrobiłam badanie testosteronu - lekko ponad normę i progesteronu, faza lutealna (22dc) 0,24, norma od 1,2 do 15.9.
Co ja mam robić? Czuję, że się sypię. Mam 24 lata i boję się, że nigdy nie będę mogła mieć dzieci. Moja Pani ginekolog za dużo nie mówi, podobno jest bardzo dobra, ale następną wizytę (od odebrania wyników progesteronu) mam za tydzień i nie wiem co robić
Strasznie mi się płakać chce. Za pół roku mam mieć ślub, a jestem skłonna to wszystko odwołać jak okaże się, że jestem bezpłodna. Nie zrobię tego swojemu facetowi, bo wiem, że on chciałby mieć dziecko, nie byłabym w stanie z nim być wiedząc, że nie jest w pełni szczęśliwy i to przeze mnie
Złe wyniki hormonów nie oznaczają bezpłodności która jest trwałą niemożnością spłodzenia dziecka (np. z powodu nieposiadania jajników czy macicy). Nadmiar prolaktyny czy niedobór progesteronu można przecież leczyć. Zresztą często prolaktyna jest wysoka z powodu stresu. A progesteron miałaś niski, bo może akurat ten cykl był bezowulacyjny. Moim zdaniem nie ma co panikować, poczekaj na wizytę i decyzję lekarza.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 08:44   #3
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;48680951]Złe wyniki hormonów nie oznaczają bezpłodności która jest trwałą niemożnością spłodzenia dziecka (np. z powodu nieposiadania jajników czy macicy). Nadmiar prolaktyny czy niedobór progesteronu można przecież leczyć. Zresztą często prolaktyna jest wysoka z powodu stresu. A progesteron miałaś niski, bo może akurat ten cykl był bezowulacyjny. Moim zdaniem nie ma co panikować, poczekaj na wizytę i decyzję lekarza.[/QUOTE]

Dokładnie.
Spokojnie, uszy do góry Jesteś jeszcze bardzo młoda, nie ma co panikować. Rozumiem, że się denerwujesz, ale naprawdę z większymi problemami medycyna obecnie sobie radzi.
Z narzeczonym oczywiście bym na Twoim miejscu porozmawiała o swoich problemach zdrowotnych, przecież to najbliższa osoba.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-29, 08:55   #4
miniulka91
BAN stały

Nie martw się. Na pewno wszystko będzie dobrze! Ja też mam kiepskie wyniki hormonów ale nie załamuję się. Kupiłam jakiś czas temu w aptece Inofem i piję go codziennie. Lekarz mówił, że po miesiącu powinna być poprawa. Na kolejne badania idę w połowie listopada więc zobaczymy.
miniulka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 12:56   #5
izus1000
Rozeznanie

A co to takiego ten inofem? Widzicie chociaż już jakieś efekty? Ja znam Infolic a nie wiem czy inofem jest tańszy czy droższy? Ma takie samo działanie?
izus1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości