Pranie, płukanie, rozmawianie czyli o proszkach, kapsułkach, płynach itd. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-24, 06:50   #91
Miss Saeki
Zakorzenienie

Dot.: Pranie, płukanie, rozmawianie czyli o proszkach, kapsułkach, płynach itd.

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
a ja właśnie tylko whirpoola akceptuje, jeszcze nie miałam z rzeczami tej firmy problemów
A inne pralki miałaś, że ich nie akceptujesz?

Ja polecam Electrolux - przynajmniej w Polsce wyprodukowane
Stary 2014-10-24, 09:17   #92
bzyczka1
Zakorzenienie

Do prania uwielbiam kapsułki vizir, pranie pięknie pachnie i przede wszystkim jest czyste.
Teraz używam płynu do prania z biedronki i d płukania silan niebieski też jest ok. Nie wiem na ile to zasługa pralki a na ile detergentów ale we wcześniejszej pralce odnosiłam wrażenie że pranie jest nieświeże po wyjęciu z bębna, płynu do płukania nawet nie było czuć.

Pralkę mamy LG http://www.euro.com.pl/pralki/lg-f10b9qd.bhtml
chcieliśmy electroluxa z funkcją prania parowego ale doszliśmy do wnioskiu że nie będziemy dopłacać 300zł za taką funkcję której użyjemy raz do roku

Nasz skarb

Edytowane przez bzyczka1
Czas edycji: 2014-10-24 o 09:18
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 09:44   #93
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Do prania uwielbiam kapsułki vizir, pranie pięknie pachnie i przede wszystkim jest czyste.
Teraz używam płynu do prania z biedronki i d płukania silan niebieski też jest ok. Nie wiem na ile to zasługa pralki a na ile detergentów ale we wcześniejszej pralce odnosiłam wrażenie że pranie jest nieświeże po wyjęciu z bębna, płynu do płukania nawet nie było czuć.

Pralkę mamy LG http://www.euro.com.pl/pralki/lg-f10b9qd.bhtml
chcieliśmy electroluxa z funkcją prania parowego ale doszliśmy do wnioskiu że nie będziemy dopłacać 300zł za taką funkcję której użyjemy raz do roku
Ja mam teraz zielony, ten z serii Aroma i jest bardzo fajny.
Stary 2014-10-24, 11:16   #94
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
a ja właśnie tylko whirpoola akceptuje, jeszcze nie miałam z rzeczami tej firmy problemów
Mnie też się zdawało, że firma jest spoko, ale wczoraj ujrzałam, że obudowa pralki ma pęknięcia. Spore. Nie wiem od czego. Od trzęsienia przy wirowaniu...?

Dobrze, że pralkę kupiliśmy wraz z montażem przez panów ze sklepu, którzy ją poziomowali itp - przynajmniej sklep nie powinien mieć argumentu, że sami schrzaniliśmy poziomowanie pralki, więc to nasza wina.
Pralkę mamy, no nie wiem, 4-5 miesięcy? Jestem w szoku, że coś takiego się z nią stało.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2014-10-24 o 17:15
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 11:40   #95
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Mnie też się zdawało, że firma jest spoko, ale wczoraj ujrzałam, że obudowa pralki ma pęknięcia. Spore. Nie wiem od czego. Od trzęsienia przy wirowaniu...?

Dobrze, że pralkę kupiliśmy wraz z montażem przez panów ze sklepu, którzy ją poziomowali itp - przynajmniej sklep nie powinien mieć argumentu, że sami schrzaniliśmy poziomowanie pralki, więc to nasza wina.
Pralkę mamy, no nie wiem, 45 miesięcy? Jestem w szoku, że coś takiego się z nią stało.
45 miesiecy to już sporo, chyba ze miałaś na myśli 4-5 miesięcy.

Moja opinia jest taka, że Whirlpool generalnie jakością nie grzeszy...
Stary 2014-10-24, 11:51   #96
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość

Pralkę mamy, no nie wiem, 45 miesięcy? Jestem w szoku, że coś takiego się z nią stało.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 16:41   #97
Blue Jeans
Raczkowanie

Dziewczyny,
a ma któraś z Was pralko-suszarkę? Bo ja się czaję, ale słyszałam, że lepiej osobno niż 2w1, ale ja niestety nie mam miejsca na osobną suszarkę, nawet jakbym miała jedno na drugie ustawić. Już mam dosyć tego porozwieszanego prania, wiecznie gdzieś coś suszę jak nie na suszarce to po kaloryferach.
A może któraś z Was ma suszarkę elektryczną taką zwykłą tylko, że podgrzewaną, która pranie ma niby w 6 godzin wysuszyć? Bo znalazłam taką na allegro i ciekawa jestem jak się sprawdza, nie mogę nigdzie opinii znaleźć.
Blue Jeans jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 17:08   #98
rapunzel72
Raczkowanie

To i ja wtrącę moje trzy grosze na ten temat. W kwietniu, przed Wielkanocą padła mi pralka i musiałam kupić nową- polar najtańszy otwierany z góry.
Zainteresowałam się wtedy praniem i to udało mi się ustalić:
-Jeśli pierze się rzeczy syntetyczne, to pełen wsad cyklu tego prania ma 3 kg, podczas gdy wsad bawełny wynosi 5,5 kg.
- Białe rzeczy najlepiej prać w proszku, który zawiera wybielacz. Płyn go nie zawiera póki co żaden. Info z niemieckiego Warentestu. Wybielacz może występować w różnych ilościach, warto sprawdzić na opakowaniu, polski Ariel ma go 15-30 % i kupuję proszki o takich parametrach.
- Bielizna typu biustonosze powinna być prana w niskiej temperaturze - 30 stopni i bez wybielacza, więc warto mieć też płyn do białego.
- Białe rzeczy prać oddzielnie, a jak mają jakieś aplikacje używać chusteczek wyłapujących kolor. Podobno kolorowy płyn do płukania nie jest wskazany.
- Piorąc w płynie czy żelu nie trzeba używać płynu do płukania, zapachy mogą wręcz się kłócić.
- Ręczniki płukane w płynie do płukania śmierdzą po jednym wytarciu. Sami producenci ręczników zalecają płukanie w occie. Ja wlewam do pojemnika na płyn 50 ml octu + 50 ml wody.
Proszku ani płynu nigdy nie umieszczam w szufladzie. Warto kupić choć raz płyn z wyższej półki z takim pojemnikiem - arieletką. Efekt czysta szuflada i cały detergent w pralce. Płyn do płukania lany do szuflady w pralce otwieranej z góry praktycznie nie do usunięcia. Przeszłam przez to, więc wiem to na 100%.
- Płyn do białego domol z Rossmanna jest świetny i ma cudny zapach, który zabijałam nieświadomie zapachem płynu do płukania.
- Płyn do ubrań delikatnych i sportowych domol również pięknie pachnie, dodawanie płynu do płukania bez sensu.
Nadaje się do ubrań z membraną.
-Płyn skoncentrowany formil z Lidla do kolorów pierze dobrze, ale zapach średni.
-Jak piorę ubrania w proszku, głównie jasne, to używam niemieckiego niebieskiego softlana. Pachnie ładnie i dość długo.
- Jak jest plama, wywabiam przed praniem, skarpetki gardzących kapciami małolatów zawsze namaczam przed praniem.

To wykopałam w necie lub doświadczyłam w ciągu pół roku.
rapunzel72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 17:18   #99
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Tak to jest jak się pisze ukradkiem w pracy

Oczywiście chodziło o 4-5, jakoś latem ją kupiliśmy.

Chociaż gdyby mi niespełna 4-letnia pralka popękała, to też bym była raczej zaskoczona Bo wedle mojej oceny pralki w ogóle nie powinny pękać
Stary 2014-10-25, 10:46   #100
micia00
Wtajemniczenie

Zmieniam temat na czarne
Mam czarne spodnie - bardzo je lubie, ale niestety trochę się sprały - mają takie jaśniejsze smugi. Czy któryś z płynów reklamowanych jako magicznie przywracający czerń macie wypróbowany? Co mozecie polecić?
micia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 12:18   #101
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Cytat:
Napisane przez Blue Jeans Pokaż wiadomość
Dziewczyny,
a ma któraś z Was pralko-suszarkę? Bo ja się czaję, ale słyszałam, że lepiej osobno niż 2w1, ale ja niestety nie mam miejsca na osobną suszarkę, nawet jakbym miała jedno na drugie ustawić. Już mam dosyć tego porozwieszanego prania, wiecznie gdzieś coś suszę jak nie na suszarce to po kaloryferach.
A może któraś z Was ma suszarkę elektryczną taką zwykłą tylko, że podgrzewaną, która pranie ma niby w 6 godzin wysuszyć? Bo znalazłam taką na allegro i ciekawa jestem jak się sprawdza, nie mogę nigdzie opinii znaleźć.
Właśnie jestem po zakupie pralko- suszarki. Mam tą m.megamarket.com.pl/hotpoint-ariston-pralko-suszarka-hotpoint-ariston-aqd1070d-49-eu-b,id-131343 od jakiegoś miesiąca. Dla mnie to bardzo wygodne rozwiazanie. Jak wychodzę do pracy to wstawiam pranie i suszenie z opóźnieniem zebym po przyjsciu do domu cieplutkie wyciągnęła. Niektóre ciuchy gniotą się bardzo niektóre wcale, ale ja i tak od razu je prasuje więc nie przeszkadza mi to. Wiadomo że wszystkich ciuchów nie wysuszysz w takiej suszarce, więc co jakiś czas i tak trzeba zrobić normalne pranie ale jest tego zdecydowanie mniej. Jak masz jakieś pytania to pytaj postaram się odpowiedzieć.
Stary 2014-10-25, 14:10   #102
afrodyta77
Raczkowanie

Dziewczyny, dziś w Tesco kupiłam nowość - płyn do płukania Silan Soft & Oils. Pojemność 1,5l. cena 10,79zł. Zapach bajeczny taki świeży, olejkowo-perfumowy. Konsystencja też takiego jakby olejku, kolor przejrzysty złoty, kojarzy mi się z olejkiem arganowym Bielendy. Właśnie włączyłam pralkę, dam znać jak zapach utrzymuje się na pościeli.

afrodyta77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 17:22   #103
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
A inne pralki miałaś, że ich nie akceptujesz?

Ja polecam Electrolux - przynajmniej w Polsce wyprodukowane
Wyczuwam atak...

Tak miałam. Amica, Indesit, Candy

Do czarnego używam woolite black

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2014-10-25 o 17:26
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 18:48   #104
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GoyaLi Pokaż wiadomość
Ja mam Beko, kupiona 5 lat temu, po dwóch latach poważna awaria panelu sterującego, dobrze, że miałam pięcioletnią gwarancję, bo inaczej koszt naprawy wyszedłby tyle, ile nowa pralka. Jej niewątpliwą zaletą była cena, coś około 1300 zł wtedy. Generalnie jestem zadowolona, ma funkcjonalne programy, ale Bosch u moich Rodziców o niebo lepszy.
Ja z mojej Beko nie jestem zadowolona. Takie sobie te programy ma. Przynajmniej działała bezawaryjnie od ponad 5 lat. Z lodówki Beko też jestem średnio zadowolona.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-25, 21:50   #105
mimbi
Zakorzenienie

Ja pralam juz w pralkach Boscha, Beko, Electrolux, Whirlpool, teraz mam LG o taka http://www.lg.com/pl/pralki/lg-F10B9LD i wlasciwie nie widze roznic. Wiem tylko, ze dla mnie wazne jest, aby byla opcja opoznionego startu i krotkiego prania (30 minut), a teraz potrzebowalam pralke w miare niska i waska do wstawienia do szafy. I dlatego wybralam te LG.
Jedyne, w czym pralki sie roznily to jakby w stopniu wyplukiwania plynu do plukania. Np. w Beko plukanie w programie krotkim bylo chyba najdokladniejsze, bo pranie pachnialo najslabiej.
Wiem, ze to brzmi trywialnie, ale warto zaznajomic sie z instrukcja, bo tam zawsze opisane sa wielkosci wsadow dla danego programu.

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Ach, no i jeszcze musialam miec blokade przed dzieckiem i pranie bez zagniecen. Ale to juz teraz maja chyba wszystkie nowsze pralki.
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 00:42   #106
201804100943
Konto usunięte

Jak załadowujecie bęben? Pełny czy 3/4?
Pytam, gdyż ostatnio Tż mnie zdziwił mnie opinią swojej mamy ( ), otóż ona pierze tylko na 3/4 załadunku , bo się "źle pierze" . Ja zawsze ładuje do pena

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2014-10-26 o 00:44
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 00:51   #107
rapunzel72
Raczkowanie

I słusznie, chyba, że to syntetyki, to połowa wsadu.
Takie 3/4 to nieekonomiczne i nieekologiczne.
Stary 2014-10-26, 01:20   #108
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Mnie w sklepie mówiono, żeby nie upychać całego bębna, bo powinno zostać trochę miejsca.
Stary 2014-10-26, 01:21   #109
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rapunzel72 Pokaż wiadomość
I słusznie, chyba, że to syntetyki, to połowa wsadu.
Takie 3/4 to nieekonomiczne i nieekologiczne.
Zwlaszcza, gdy pralka automatycznie dopasowuje ilosc wody do wagi prania.
Nigdy nie mam pelnego wsadu, poniewaz piore tylko swoje rzeczy. Musialabym chyba z miesiac nie prac, zeby nazbierac caly beben jednego koloru.

Czesto piore po 1-2 rzeczy, np. brudne trampki, z ktorymi nie wlozylabym zadnych ubran, sweter, ktory oblazi wszystko dookola-chyba nie doczyscilabym po nim innych wspolnie upranych ubran, 2-3 jedwabne koszule, ktore sa zbyt delikatne zeby cos z nimi prac.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez 201605061000
Czas edycji: 2014-10-26 o 01:25
201605061000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 06:31   #110
rapunzel72
Raczkowanie

Owszem, w programie bawełny pełny wsad nie oznacza prania ubitego do samej góry, powinno miejsce na włożenie otwartej dłoni , ale piszą o tym wszędzie, więc myślałam, że ja już nie muszę.
Jednak to nie jest 3/4 pralki.
Jasne, że przy pralkach z automatyką wagową można prać różnie, ale jest to nieekonomiczne i nieekologiczne i wierzcie mi, nie ja to wymyśliłam. Wystarczy zajrzeć do instrukcji pralki i na etykiety detergentów. To nie działa tak, że jak 3/4 wsadu, to zużywamy 3/4 detergentu, prądu i wody. Takie jest mniej więcej zużycie przy połowie wsadu.
Ja sama nie jestem w stanie zebrać 5,5 kg np białych majtek i koszulek i korzystam z programu połowa wsadu lub pranie codzienne, ale to nadal nieekonomiczne i nieekologiczne.:p
Stary 2014-10-26, 08:36   #111
mimbi
Zakorzenienie

I dlatego właśnie mówiłam o instrukcji- zawsze w instrukcji napisane jest ile prania powinno sie wsadzać na jaki program. Zwykle podane jest to w kilogramach.

Ja pełnego bębna nie upycham nigdy. Mam wrażenie, ze to dla pralki jest zbyt ciężkie i moze sie zepsuć od wirowania np. ciężkich ręczników.

Stary 2014-10-26, 09:13   #112
winklepicker
Wtajemniczenie

Ja czasami nie dam rady załadować całego bębna, chociaż mam małą pralkę. Mam może z 5-6 czerwonych rzeczy i zawsze piorę je osobno więc zajmują jakąś 1/4 bębna, a nie włożę ich do czarnych, białych czy innych kolorowych, a ręcznie nie lubię prać.

A co sądzicie o kulach wyłapujących z prania sierść, włosy itp.? Zastanawiam się nad kupnem, bo nie dość, że mi wypadają włosy i nie zawsze dam radę je zauważyć przed praniem to jeszcze biały kot i pies robią swoje...

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 09:30   #113
rapunzel72
Raczkowanie

A ja piorę wszystkie ciemne kolory razem: czarne, czerwone, granatowe i jeszcze nic mi nie zafarbowało, ale nowe rzeczy przeważnie piorę oddzielnie, czasem ręcznie, przyznaję.
Stary 2014-10-26, 09:48   #114
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez winklepicker Pokaż wiadomość
A co sądzicie o kulach wyłapujących z prania sierść, włosy itp.? Zastanawiam się nad kupnem, bo nie dość, że mi wypadają włosy i nie zawsze dam radę je zauważyć przed praniem to jeszcze biały kot i pies robią swoje...
Na temat kul sie nie wypowiem, ale jestem wierna chusteczkami wylapujacym kolor Domol albo dr Beckmann. Jak wrzucam dzieciowe białe i kolorowe, to przynajmniej mam pewność, ze nie wszystko bedzie całe w różu.

Stary 2014-10-26, 09:48   #115
tinpanalley
Zadomowienie

ja wiem z własnego doświadczenia, że po załadowaniu całego bębna ciuchy nie maja szansy doprać się. Na przykład skarpety białe, poplamione koszulki. Po załadowaniu 3/4 rzeczy się lepiej "kotłują" w bębnie, tworzy się piana i dopiera się.
tinpanalley jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 13:45   #116
Azra
Raczkowanie

A ja chciałabym ponownie raz wrócić do tematu proszków dla alergików. Czy ktoś jeszcze mógłby wyrazić swoją opinię? Mam spore problemy ze skórą i planuję przerzucić się na coś łagodniejszego, ale nie mam żadnego doświadczenia. Jakie produkty dla alergików dostanę w Rossmannie?

Azra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 17:09   #117
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Azra Pokaż wiadomość
A ja chciałabym ponownie raz wrócić do tematu proszków dla alergików. Czy ktoś jeszcze mógłby wyrazić swoją opinię? Mam spore problemy ze skórą i planuję przerzucić się na coś łagodniejszego, ale nie mam żadnego doświadczenia. Jakie produkty dla alergików dostanę w Rossmannie?
Tu moj krotki opis https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...0&postcount=35

Wczoraj pralam w proszku Bialy Jelen do kolorow i bardzo slabo rozpuscil sie w pralce, nie wiem dlaczego.
Stary 2014-10-26, 21:06   #118
Azra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
Tu moj krotki opis https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...0&postcount=35

Wczoraj pralam w proszku Bialy Jelen do kolorow i bardzo slabo rozpuscil sie w pralce, nie wiem dlaczego.
Skuszę się chyba na ten Neutral (pewnie wezmę płyn do prania), bo widzę, że większość ma jednak jakąś kompozycję zapachową.

Azra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 21:18   #119
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Azra Pokaż wiadomość
Skuszę się chyba na ten Neutral (pewnie wezmę płyn do prania), bo widzę, że większość ma jednak jakąś kompozycję zapachową.
A moze masz w pralce opcje dodatkowe plukanie, plukanie antyalergiczne itp? Jesli dobrze wypluczesz te pachnace plyny dla alergikow, to powinny byc mniej szkodliwe.
Stary 2014-10-27, 01:59   #120
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
A moze masz w pralce opcje dodatkowe plukanie, plukanie antyalergiczne itp? Jesli dobrze wypluczesz te pachnace plyny dla alergikow, to powinny byc mniej szkodliwe.
Wystarczy ustawic odpowiednia ilosc plukan, np. u mnie mozna ustawic 1-5 plukan.

201605061000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości