|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#3872 |
|
Zakorzenienie
|
Zuken a czemu już nie dajesz?
|
#3873 |
|
Zadomowienie
|
pewnie dlatego że karmi mm
mi pediatra mówił że nawet jak się łączy mm z karmieniem piersią to i tak trzeba podawać d+k(z tym że jak jest przewaga mm to nie trzeba podawać, ale nie pamietam o jakich proporcjach mówił, bo nie miałam w planie łączyć
|
|
|
|
#3874 |
|
Zakorzenienie
|
Nie trzeba dawać k, bo jest w mm, ale d trzeba.
|
|
|
|
#3875 |
|
Zadomowienie
|
a no widzisz to nie wiedziałam
|
|
|
|
#3876 |
|
Raczkowanie
|
Witam, mamuśki
z nudów dziś zaczęłam grzebać i wpadłam na ten wątek Moja córa urodziła się przez cc 4.08 i waży sobie teraz 4200 (startowała z 2400). Dziwiło mnie że nie sypia przez dzień jakoś specjalnie długo, ale przeglądając forum to chyba całkiem normalne, hihi. Śpi cudnie tylko jak jesteśmy na podwórku, w aucie albo w gościach, a w domu jakby się jej nie chce ![]() Co do witamin też miałam wątpliwości karmiąc naturalnie podawałam k +d jak zalecają ale jak odstawiłam to już nie wiedziałam co dawać. Zapytałam pielęgniarki środowiskowej i kazała podawać, ale jakoś jej nie uwierzyłam dlatego zapytałam lekarki jak byłyśmy na kontroli u neonatologa i tak jak dziewczyny juz pisały wcześniej nie podaje się wit K przy MM, bo je zawiera w wystarczającej ilości. |
|
|
|
#3877 | |
|
Zakorzenienie
|
Mój Maksym ma znów gorszą wysypkę, mimo że jest na mleku dla alergików i ciągle jest smarowany maścią cholesterolową... Boję się, że to mleko okaże się niewystarczające i jednak będziemy musieli przejść na nutramigen, to podobno taki syf, że dzieci nie chcą tego jeść
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
jak ma na imię twoja córcia? Ale kruszynką była, jak się urodziła.
|
|
|
|
|
#3878 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mały zasnął mi o 19, jednak chyba coś mu nie pasowało tak bez kąpieli i za 30 minut się obudził ,ale do kąpieli był bardzo marudny, tym bardziej ze ostatnio spał do 16 nastej(na spacerku)Jednak przytrzymałam gdo do 20iestej i w końcu usnał, ale ta zmiana czasu dała mu sie we znaki, bo on mi nigdy przed snem nie marudzi i zazwyczaj bez smoka(nie daję mu jak nie marudzi)a dziś smoczek mi pomógł
|
|
|
|
|
#3879 |
|
Raczkowanie
|
Córa ma na imię Lidia, mały szkrab ale odkąd jest na mm to rośnie jak szalona a je jak za dwoje. Nie rzadziej niż co 2-3 godziny nawet nocą, a podobno mm jest bardziej sycące (?) na piersi wytrzymywała czasem 5-6 godzin.
Zmiana czasu chyba wpływa na dzieciaczka bo i ja się czuje nieco zagubiona w czasie
|
|
|
|
#3880 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny podpowiedzcie mi, w jaki sposób i w jakich okolicznościach kładłyście dzieciaki na brzuch, widziałam na fb jak ładnie trzymają główki, mój tak nie chce i bardzo marudzi i płacze. :/ Może robię coś źle? Układałyście im jakoś konkretnie rączki albo nóżki?
Druga sprawa, że był moment, że ładnie się podnosił i nawet trzymał a teraz jakby się cofnął i znowu nie chce współpracować, ale to zawsze wyglądało bardziej jak robienie pompek bo podnosił się całymi rączkami a nie samą główką z tułowia tak jak u zaczarowanej na filmiku. Martwię się bo zaraz będą trzy miesiące a młody nie chce leżeć na brzuchu.
|
|
|
|
#3881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cabonkaa, witaj ![]() Halinka, kładź go przede wszystkim na twardym, nie w łóżeczku, tylko np. na przewijaku. Poza tym popatrz na metodę Bobath, tam jest pokazane, jak kłaść dziecko na brzuchu u siebie na udach, co je przyzwyczaja do leżenia na innej powierzchni. Ja Hani rączki podciągam pod tułów, jak się jej rozjadą, jak żabie Kładę ją, zgodnie z radą mojej mamy, na brzuchu przy każdym przewijaniu na chwilkę. Nie lubiła na początku tego w ogóle. Teraz jest już lepiej i zaczyna marudzić dopiero jak faktycznie się zmęczy.
|
|
|
|
|
#3882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Tak trzy/ cztery razy dziennie po 10 minut mój mniej więcej leży. Pomysł Butter z kładzeniem po każdym przewijaniu super, z tym, że ja przewijam po jedzeniu, musiałabym zmienić kolejność. |
|
|
|
|
#3883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście to ważne, żeby nie kłaść na brzuszku zaraz po jedzeniu, bo wszystko wróci ![]() Piszę raz jeszcze: Dziewczyny, które nie są w k. albo nie zaglądały dawno, a chcą dołączyć na fb, wyślijcie namiary na siebie do mnie prv
|
|
|
|
|
#3884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rączki układam na wysokości ramion. No i po wszystkim na ręce, wycałować i wyprzytulać za taki wysiłek ;-) ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Aa i wczoraj zauważyłam, że leżąc na brzuszku Adelka prostuje nóżki
|
|
#3885 |
|
Raczkowanie
|
Hej.
Dopadly mnie dzisiaj mysli ze jestem wyrodna matka czasami sobie mysle ze moze malemu jest ze mna zle. Dzisiaj np byl pol dnia w gosciach bo zapraszalismy na chrzest. Byl grzeczny gaworzyl ale mam wyrzuty sumienia ze moze nie powinnismy z nim tak wszedzie jezdzic. Bo w zasadzie jezdzimy z nim na zakupy, sluby w gosci i wogole. Ale czasami zle sie z tym czuje ze moze mu zle i jest zmeczony tymi goscmi czy cos.Ale nie chce siedziec caly czas w domu i jeczec ze jak jest dziecko to nic nie mozna... ale nie chce tez przesadzic.
|
#3886 |
|
Zakorzenienie
|
Neska, mi się zdaje że dzieci lubią jak coś się dzieje nowego, ważne żeby nie przestymulować i dać szansę ba odpoczynek o tyle
|
#3887 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3888 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ten preparat Ziaji to multi modeling reduktor pierwszych różowych rozstępów i rozstępów trwałych
|
#3889 |
|
Zakorzenienie
|
Neska przestan, jestes super mama! Jesli Twoj synek super znosi nowe towarzystwo i jakies wyjazdy to nic tylko sie cieszyc i korzystac
My dzisiaj z Mela bylismy w takim malym centrum handlowym na jakies 10 minut w jednym sklepie bo chcialam jej kupic czapke i to jej pierwszy taki wyjazd:P Tz jest troche nadopiekunczy pod tym wzgledem i strasznie go stresuja taki wypady:P No ale juz dzisiaj byla mala wymiana zdan w tym temacie bo ja powiedzialam ze nie bede jej caly czas w domu kisic i ja tez musze wyjsc do ludzi i normalnie funkcjonowac Takze w ramach protestu zabieramy z moja mama Mele na zakupy do galerii bo musze kupic sobie kurtke na zime ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3890 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
a u nas chyba zęby idą
![]() Olgunia przez cały dzien wkladała do buzi co popadnie, łacznie z moją ręką, slini sie po pas, a wieczorak dała taki koncert ze chyba całe osiedle ja słyszało...nic nie pomagało, dopiero jak wpadłam na genialny pomysł zeby jej dac gryzak, to zaczeła po nim kłapac dziącełkami, uspokoiła sie i zasnęła, tylk oze to chyba za wczesnie na zęby , ja mialam około roku dopiero,moja starsza córa w 10 miesiacu..a to ponoc dziedziczne jest...---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Cytat:
a moich obserwacji wynika ze u wiekszosci dzieci jest tak ze najpierw lezenie na brzuszku im sie podoba, potem nadchodzi faza buntu i beczą na brzuszku, a potem im przechodzi i znowu lubią "brzuszkowac" co do podnoszenia sie na rączkach to to jest wyzszy lewel niz podnoszenie samej główki, wiec raczej nie trzeba sie martwic. rączki należy układac blisko tułowia ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
gdyby mu było żle to by płakał. Po co sie doszukiwac bóg wie czego? niemowleta raczej głosno pokazują swoje niezadowolenie wiec sie nie doszukuj. nie jeźdxij z nim tylko do chorych ludzi. ja sie wnerwiam bo sie zastanawiam czemu ludziom sie wydaje ze niemowle mozna całowac po rączkach? nikt nie startuje w okolice buzi,ale do rączek to owszem.a przeciez dziecko rączki trzyma cały czas w buzi wiec pocałunek w raczke to prawie jak w usta jeli chodzi o przenoszenie bakerii
|
|
|
#3891 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie mamuśki
na początku chciałabym się przedstawić. Jestem mamą Franka, który urodził się sn w dniu 23 sierpnia. Koleżanka, która jest na wątku lipcowym powiedziała mi o waszym forum i zaczęłam czytać wasz wątek i jestem zachwycona, tak jakbym czytała o swoich problemach, zarówno w sprawie spania Franka, wieczornego marudzenia, niechęcią do leżenia na brzuszku itp, itd. Dzięki wam dużo rzeczy mi się wyjaśniło mam nadzieję że mnie przyjmiecie do mamusiek sierpniowych
|
|
|
|
#3892 |
|
Konto usunięte
|
Za nami masakryczna noc. Franek właśnie dosypia u mnie na rękach...
Mam wrazenie, że nie może spać, bo sam sie budzi przez te latające rączki. Już sama nie wiem co robić! |
|
|
|
#3893 |
|
Zakorzenienie
|
Moje maleństwo kończy dzisiaj 3 miesiące
![]() Jak ten czas leci !!! |
|
|
|
#3894 |
|
Raczkowanie
|
Zuken poczytaj może sobie o skutkach niedoboru witaminy D bo wg mnie robisz malej krzywde nie podajac, tym bardziej ze spacerujecie późnym popołudniem to Mela prawie słońca nie widzi.
karmiąc mm nie podaje sie Wit K ale D sie podaje!!! |
|
|
|
#3895 |
|
Zakorzenienie
|
Adelka wczoraj w dzień nie bardzo spała, w końcu usunęła popołudniu ze mną w łóżku. Spała prawie trzy godziny, w międzyczasie jadła przez sen, obudziłam ją 30 minut przed kąpielą. Wszystko było ok, a w kąpieli zaczął się ryk! A tylko przy pierwszej kąpieli nam płakała w wannie. Szybko ją umyłam bez żadnych zabaw ogarnęłam..zjadła półtora cycka i natychmiast usnęła. Oczywiście obudziła się przy przekładaniu do łóżeczka, dojadła jeszcze trochę i zasnęła przed 22. I obudziła się, uwaga o..2:40! Znowu zjadła półtora cycka i wstała o 6:45
co prawda od tej pory już nie śpimy, pewnie niedługo będzie drzemka ale to znaczy że to pierwsza noc od jej urodzenia z jedną tylko pobudką, normalnie dziecko mi dorasta! ![]() ---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ---------- Dokładnie, moim zdaniem można D nie podawać wcale pod warunkiem że się przebywa sporo na słońcu...
|
#3896 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój Maksym przeszedł dziś sam siebie. Polozylam go o 22, wstałam o 6, a on dalej spał! Wyjęłam go na przewijanie i jedzenie i pospaliśmy do 8 ![]() My wczoraj chyba przesadzili z przytulankami, coś mnie boli dziś :/ |
|
|
|
|
#3898 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie że nawet po urodzeniu maluszków jeszcze nowe mamusie do nas dołączają A ja dziś przyszłam się pochwalić Mały znowu przespał mi 10 godzin ciagiem Szkoda że ja mimo to sie nie wyspałam, bo nie mogłam zasnąć i udało mi sie dopiero ok 2 Mogę chyba śmiało powiedzieć że mały mi dorasta Mam nadzieje że ten drugi raz to nie przypadek i tak ładnie będzie przesypiał, ale jak były dwie pobudki też nie narzekałam, więc spokozaczarowanadlaniego już 3 miesiące???Jejku jak ten czas leci.... dla Oliwci---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Cytat:
dla Adelki, że coraz ładniej śpi i daje mamusi pospać |
||
|
|
|
#3899 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W przyszłym tyg idziemy na szczepienie to zapytam.
|
|
|
#3900 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.

, ja mialam około roku dopiero,moja starsza córa w 10 miesiacu..a to ponoc dziedziczne jest...
Mam nadzieje że ten drugi raz to nie przypadek i tak ładnie będzie przesypiał, ale jak były dwie pobudki też nie narzekałam, więc spoko
dla Oliwci