|
|
#1801 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2015 - cz. 3
Emdzik
za cukry.i udanego spotkania, mam nadzieję, ze nam z Maciejką też wyjdzie ![]() A właśnie Maciejka ja będę tak 16.40 w GH, chyba, że będziecie jakoś wcześniej to daj znać, tak jak mówię w 20 min mogę dotrzeć. A i będziecie od Portu jechać? Jak tam do na ul. 6-go sierpnia zaparkujcie, Moniuszki to od drugiej strony, w godzinach szczytu byście z pół godziny krążyli ![]() MamaZuzi szkoda, że Cię nie będzie, ale jakbyś była w Porcie to daj znać chyba, że ja przyjadę do Bełchatowa, ale myślę, że TZ mi nie pozwoli |
|
|
|
#1802 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może Aga nas przebije ale mi coś mało ten brzuch rośnie... jak się chyba we wrześniu mierzyłam miałam 93...Ja za to przebijam wagą ![]() Cytat:
ja się modle żeby po śniadaniu było dobrze... nie zniose tego jak nie będę mogła jeść chleba mojej mamy
|
|
#1803 |
|
Zadomowienie
|
wogóle jestem zdziwiona tym miodem
![]() wiem, że do 1-go roku życia się nie podaje dzieciakom, ze względu na botulizm, ale że ciężarnym jejku ile razy ja piłam herbatkę z miodem i cytryną
|
|
|
|
#1804 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj 26t+0d
![]() Jeszcze tydzień i zaczynam III trymestr ;o Niektóre już zaczęły
|
#1805 |
|
Zadomowienie
|
Witam się poniedziałkowo
Melbi - zdecydowanie 12-14 ww to za mało, minimum 19-21 ww, tu masz namiary na bloga w którym masz dużo opisanych rzeczy i dużo posiłków http://slodziutkamama.blogspot.com/s...o%20poczytania , jeśli tak jak mówisz jak zjadasz więcej i masz wysokie cukry to może coś źle przygotowujesz, albo po prostu musisz iść na insulinę. Bo to nie może być tak że ty dostosujesz jedzenie czyli te WW do tego żeby ci dobrze wychodziły cukry, ty musisz jeść konkretne posiłki o konkretnych godzinach bo musisz dostarczyć kalorii i sobie i dzidziusiowi. Tak więc wracaj do jedzenia na 21 ww podzielonych na cały dzień czyli na 6 posiłków czyli Przy założeniu 6 posiłków dziennie – 3 główne i 3 przekąski rozkład wymienników mógłby wyglądać tak: I śniadanie 4-5 WW II śniadanie 2-3 WW obiad 5 WW podwieczorek 2-3 WW kolacja 4 WW posiłek przed snem 1-2 WW A po ludzku w ciągu dnia zjadamy węglowodany w ilości: 40-50 gram na I śniadanie 20-30 gram na II śniadanie 50 gram na obiad 20-30 gram na podwieczorek 40 gram na kolację 10-20 gram zostawiamy na posiłek przed snem emdzik- ziemniaki bardzo podnoszą cukier, w diecie cukrzycowej możesz ich zjeść dwie sztuki inaczej cukry gigant przeklete_pragnienia, melbi- polecam wam brązowy ryż i makaron bo można spokojnie zjeść taką normalną porcję i nie można rozgotowywać bo miękki makaron lub ryz podnoszą cukier. Ja chleb kupuje najczęściej razowy lub u mnie w piekarni jest chleb dla cukrzyków, ale i tak zawsze sprawdzam dodatki czy przypadkiem nie ma cukru no i piekę swój chleb z mąki gryczanej lub razowej. jak tego pilnuję to na śniadanie spokojnie zjadam 3 kromki i cukier mam ok I ja wczoraj zrobiłam Cukrzycowe orzechowe muffinki bez cukru i mąki z przepisu z tej strony co wam wyżej podałam i miałam rozkosz w buzi i cukry też ok ![]() Paulina- moim zdaniem fajny prezent, moja Ola też to ma i uwielbia robić ozdoby na choinkę , a odnośnie tych weków dla taty to tak naprawdę co nie zrobisz i wrzucisz do słoik a i zawekujesz to spokojnie w lodówce i wytrzyma kilka dni, każdą zupę, kotlety ,sosy itp rzeczy i tak naprawdę jak robisz zupkę dla swojej rodzinki to zanim na końcu dodasz mąkę i śmietanę odlej porcję dla taty, dopraw jogurtem zakręć w słoik i zupa gotowa ![]() Ja przy 4 osobowej rodzinie nigdy nie gotuję drugiego obiadu dla siebie, tylko albo wszyscy dostają dietetyczny albo w ostatniej chwili dla siebie odlewam część i doprawiam inaczej. Sałatkę jarzynową nauczyłam męża że jeśli już z majonezem to dietetycznym i na pół wymieszanym z jogurtem. Mięso jem smażone aczkolwiek na patelni teflonowej z bardzo małą ilością tłuszczu i też jeśli chodzi o cukry jest ok maciejka kocyk na szydełku zrobiony Alunia- fajny ten leżaczek Dziewczyny udanego spotkania No i ja zmykam,muszę do skarbówki, banku, na budowę bo mi piec dzisiaj montują, i jeszcze muszę pojechać zamówić glazurę do łazienki bo mój glazurnik ma jakieś turbo doładowanie w tyłku tak zapiernicza |
|
|
|
#1806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a pamietacie jak wtedy sie mierzylam i bylo 103cm ? ale to musialo byc wzdecie ewek dobre wiesci mezowe super ze jest szansa ze do domku juz wroci ![]() ja polecam cukrzycowym i nie tylko- dziki ryz - ja uwielbiaaaaaaaaaaaam
Edytowane przez 1141655 Czas edycji: 2014-10-27 o 09:34 |
|
|
|
|
#1807 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
||
|
|
|
#1808 |
|
Zakorzenienie
|
Cukier 134
Co ja chleba też nie będę mogła jeść?
|
#1809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem... a z jakiej maki ten chleb, bo to moze tez duzo znaczyc :/moj tata cukrzyk - je tylko razowy chleb- taki czysty nieoszukany i nic mu nie skacze, na to plaster jakiegos indyka ![]() W ogole on tez ma tak,ze po slodyczach w ogole mu nie skacze, a jak zje jakies mieso - od razu mu skacze ale odkad wyszedl ze szpitala, to w ogole jest fenomen, bo z 6 tabletek na cukrzyce dziennie,zszedl do jednej rano,lub wcale- tylko na dobrej diecie
|
|
|
#1810 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
OMG, co ja teraz zrobię, jak mi słoik miodu na 1,5 tygodnia starcza?!?!?! Ten lekarz to jakiś taki dobry??? Aga, tyś to czytała?? |
|
|
|
|
#1811 |
|
Konto usunięte
|
Ewa mam 110 gram węglowodanów na dzień. Głównie z płatków i kaszy. Przy wadze 63 kg to wg książeczki która dostałam to jest ok.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- W środę mam wizytę u diab zobaczę co powie Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masakra z tymi cukrami ;/
|
|
|
#1813 |
|
Zakorzenienie
|
Zjadłam 1,5 kawałka chleba. 1 cały z masłem , serem, wędliną, tamto pół z pasztetem. Do tego 5 pomidorków koktajlowych i kawałek papryki.
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- 129
|
#1814 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#1815 |
|
Zadomowienie
|
Kochane przy tych cukrzycowych problemach jeszcze dużą rolę ruch odgrywa, Melbi w Twoim przypadku ciężko, ale Emdzik staraj się codziennie tak 30-45 min spacerować
u mojego Taty dieta i ruch przyniosły super efekty. A chleb to metoda prób i błędów. Spróbuj od takiego prawdziwego razowca |
|
|
|
#1816 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Laseczki
Miłego spotkania Wam życzę Ja właśnie zjadłam śniadanie, robię pranie i biorę się za odgruzowanie pokoju. U nas dziś było - 3 stopnie. Ziąb!
|
#1817 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie też słoiczek na 1,5 tygodnia starcza tzn sloiczek, nie taki malutki znowu ![]() Cytat:
Z tym ruchem to powoli wlacza go do trybu zycia- na razie leczy pluca, bo wystarczylo kilka krokow i siadaly mu...a teraz jest wielki postep - przeszedl sobie bez zastekniecia i dusznosci cala ul. Świętojanska w Gdyni A nie jest krotka ![]() nooo sera mało je ziemniakow to nie widzial od czasu szpitala a w szpitalu przy cukrzycowej diecie dawali mu na sniadanie pol kromki bialego pieczywa :O nie dziwota ze schudl naprawde malo wtedy jadl ale ma juz 13kg na minusie sluchajcie Szczesliwa jestem,bo widze,ze i lepiej sie czuje i wyglada![]() Kurde, pół godziny mam do wyjscia :/ a ja w mokrych wlosach, pranie czeka na rozwieszenie EXTRA zadzieram kiece i sie zbieram:/
|
|
|
#1818 |
|
Zakorzenienie
|
lui no tez mnie to zdziwilo troche
ale dziewczyny-ja wam tylko napisalam co lekarz mi powiedzial moze to jego zdanie i opinia na ten temat,nie wiem jak jest bo nigdy nie szukalam dodatkowych informacji na ten temat maladT oo wspolczuje :/ przeklete_pragnienia czasy to nie maja tu nic do rzeczy kochana,bo to jest problem wiecznie aktualny,w szkolach,przedszkolach jest duzo dzieci,z roznych srodowisk,i tyle wystarczy,a wszawica czy owsikami latwo sie zarazic :/ jak bylam w szkole na praktykach,i tez na zebraniu z rodzicami sie okazalo ze w szkole wszawica panuje-boszzz od razu jak wrocilam do domu cala glowa mnie swedziala |
|
|
|
#1819 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ciekawe co mój gin na to powie....![]() Dziewczynki, miłego spotkania Wam życzę A ja zaraz zbieram się na spacer. Alunia, tylko nie forsuj się
Edytowane przez Ollllciaaa Czas edycji: 2014-10-27 o 10:21 |
||
|
|
|
#1820 |
|
Zakorzenienie
|
ło mamma mia 3godz autem, toć spod W-wy jestes ?
kawał drogi więc wybaczamy nieobecność heheJa już spakowałam to torby suszone jabłka na drogę, banana w razie ataku głodu ![]() Miłego dnia wszystkim
|
|
#1821 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny!
Ja coś dalej bez humoru :-( Mały coś się mało zaczął ruszać, jakieś takie lęki mnie napadły. Jeszcze dzisiaj w pracy spory ruch. Dostałam kilka denerwujących maili - ciśnienie oczywiście poszło w górę (na szczęście mniej niż 130). Ja cukry i na czczo i po I śniadaniu miałam OK. Po II śniadaniu (u mnie większe niż I) dopiero będę mierzyć. Kurcze, byle do lutego. Już tak mnie ta ciąża stresuje! Boję się skoków ciśnienia, skoków cukru, TSH, ew. skracania szyjki, zarażenia toxo itp., zaziębienia i całej masy innych rzeczy. Poza tym chciałabym, żeby był ktoś kto to wszystko naraz ogarnie, a nie, że człowiek sam lata tu do specjalisty, tam do specjalisty. Generalnie większość osób bliskich mi mówi, że przesadzam, bo w zasadzie jak przekraczam jakieś normy to minimalnie i bardziej mi ten stres szkodzi niż jakieś minimalne przekroczenia. No ale jak bagatelizować? To by mnie też stresowało! Ehhh, najchętniej bym przespała tę ciążę (i poród jakby się dało Jeśli chodzi o ziemniaki, to mi (gotowane w mundurkach lub normalnie ale nie dziobane, nie rozgotowane itd) nie podnoszą cukru, gdy zjem do 180g (jakieś 3 niewielkie ziemniaki). Większej ilości bałam się spróbować. Co do tłuszczu to chyba jest tak, że jak jecie coś tłustego, to najwyższy poziom cukru będzie później niż po chwili. Dlatego podobno na niedocukrzenie nie jest dobra czekolada - za wolno podnosi cukier. ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- P.S. O miód się spytam jutro p. dietetyk. Ona zajmuje się też żywieniem dzieci i kobiet karmiących i alergiami u dzieci - powinna wiedzieć. |
|
|
|
#1822 | |
|
Zakorzenienie
|
Aga, no prawie. Do Wa-wy mam prawie godzinę jazdy samochodem. Ja jestem z okolic Ciechanowa, z Mławy
Cytat:
Ja też się wszystkiego boję. Ostatnio wpadłam w panikę bo pojawiła mi się opryszczka na ustach ehh
|
|
|
|
|
#1823 |
|
Zadomowienie
|
emdzik- biały chleb, żółty ser i pasztet, pasztetowa bardzo podnoszą cukier
|
|
|
|
#1824 |
|
Wtajemniczenie
|
Ależ tu cichoooooooo
Aż dziwnie Największe razem na spotkaniu to tu cisza Idę na drzemkę :P
|
|
|
|
#1825 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1826 |
|
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny, witam poweekendowo
znów nadrabiałam cały weekend, miałam parę rzeczy do napisania, ale zmroziła mnie wiadomość ally strasznie przykro...Tutti witaj, ja mam termin 5 dni przed Tobą i Olcią ![]() Widzę, że wczoraj "wszystkie" malowałyśmy paznokcie. Mi ostatnio synio wybrał 10 kolorów i chciał żeby wszystkimi pomalowała nie chciałam przed wizytą u lekarza, co by nie powiedział, że na tym zwolnieniu to już mi chyba z nudów gorzej , ale wczoraj w końcu spełniłam jego prośbę i teraz mam każdy paznokieć w innym kolorze - gdybym wybierała je sama pewnie wzięłabym inne , ale jest nieźle . Matko i córko..."cudowny" ten szpital, który każe cały ten majdan porodowy spakować do reklamówki...choć i tak myślę, że nikt się do tego nie stosuje Gdzieś tam krążył wątek dot. prezentów dla dzieciaczków i przypomniała mi się reakcja mojego 3,5 rocznego chrześniaka, kiedy ostatnio przywiozłam mu.....makaron Dostał też i bluzę i coś tam do zabawy, ale na widok tego makaronu (z jego ulubionymi samolotami) to prawie oszalał z radości. Śmiechu było co niemiara, że się dziecko tak z makaronu cieszy![]() W sobotę popołudniu poszliśmy na pyszną czekoladę do wedla, a później odesłałam chłopaków do domu i poszłam pobuszować z kumpelą po sklepach. Co prawda nie za długo się nacieszyłam, bo okazało się, że zapomniałam oddać tz kluczy do mieszkania, które zabrałam jak wysiadaliśmy z samochodu , ale zdążyłam zrobić pierwszy ubrankowy zakup dla mojej kruszynki - mam nadzieję, że już pozostanie dziewczynką Miałam się jeszcze powstrzymać do usg za tydzień, ale jakoś nie mogłam - przy okazji uśmiałam się przed chwilą z testu sodowego, ale jak poszłam do wc to oczywiście musiałam go sprawdzić - nic się nie pieniło jak się uda to pokażę Wam co mnie tak urzekło, że się nie powstrzymałam przed zakupem![]() a przy okazji Ewa....cudne te Twoje szydełkowe twory...ja też bym chciała tak umieć...Cuda... (a te owieczki, których zdjęcie wrzuciłaś nie mogą wyjść mi z głowy od piątku ) Dziewczynom z okolic Trójmiasta życzę udanego wypadu fajnie Wam
Edytowane przez wegielek Czas edycji: 2014-10-27 o 12:07 |
|
|
|
#1827 |
|
Zakorzenienie
|
obudziłam sie bo po śniadanku się połozyłam oczywiscie. nie ide do dentysty bo po prostu dzis bym nawet najmilsza Pania stomatolog wzrokiem zabiła. brak u mnie humoru na grzebanie gdziekolwiek. dobrze ze mam małe ubytki to sie nic takiego nie stanie jak odłoze to na potem.
grzeje pomidorowa i cos musze zaczac w domu robic zanim po córkę na 14 pójdę... kurde obudziłam sie taka zmachana bo w śnie probowałam zabic węża encyklopedią... makabrqaaa
|
#1828 | |
|
Zakorzenienie
|
incognito bo maluszki maja raz takie okresy wzmozonej aktywnosci a raz znow jakos tak cicho w brzuszku,nic sie nie martw kochana
![]() duszona oo dobrze ze to napisalas,bo juz dziewczyny prawie mnie za szarlatana wziely wegielek to mialas udany weekend pokaz co kupilas ![]() kasiulka Tobie mialam odpisac jeszcze odnosnie tej kreski,ze teraz jej nie mam,ale w pierwszej ciazy mialam,wiec pewnie tez sie pojawi tylko nie wiem kiedy rany najchetniej bym sie polozyla do lozka,a nie da sie tak ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
udalo sie chociaz? kurde tez musze isc do dentysty,juz sie boje |
|
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
no własnie nie dokonczyłam zabijac dziada i ciagle w taki strachu zyłam ze mnie ugryzie
|
#1830 |
|
Zakorzenienie
|
malatd ale Ty masz barwne te sny
ja to ostatnio padam jak mucha,budze sie rano nic mi sie nawet nie sni,i sie tylko zastanawiam juz rano?jak to,za wczesnie |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.

za cukry.
chyba, że ja przyjadę do Bełchatowa, ale myślę, że TZ mi nie pozwoli 

zapomniałam o tym 
To może Aga nas przebije ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

nie wiem... a z jakiej maki ten chleb, bo to moze tez duzo znaczyc :/
oby jednak minelo,i zebys sie meczyla kochana

ciekawe co mój gin na to powie....
Ja też się wszystkiego boję. Ostatnio wpadłam w panikę bo pojawiła mi się opryszczka na ustach ehh
razem na spotkaniu to tu cisza
i nie wiem czy zapobiegawczo nie napierdzielac głowy juz tymi specyfikami