Mamusie Majowe 2015!! cz. 2 - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-27, 18:48   #1921
aural
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Majowe 2015!! cz. 2

Cytat:
Napisane przez aural Pokaż wiadomość
Tak zaczęłyście pisać o tym tsh, że się wydygałam, czemu moja ginka nic na ten temat nie powiedziała poza tym, że generalnie morfologia ok i teraz sprawdziłam i już jestem spokojna 1,61 czyli jestem po jasnej stronie mocy
dzisiaj odebrałam wyniki morfologii i moczu i poza wynikami INR i hematokrytu wsio ok a z cieawostek TSH mi jeszcze spadło i mam 0,914

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
I jeszcze ile byś w tzw. skarpetę odłożyła na coś innego!

A dziewczyny nie wiem czy wklejała któraś, ale polecam tego sprzedawcę na allegro, jeśli chodzi o takie pierdoły do zakupu - przy większym zamówieniu można dogadać się żeby przesyłka za darmo była

http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=20864633
Kinga dziękuję Ci bardzo, bo jak przeglądałam all to mi właśnie wpadł ten sprzedawca w oko, bo można byłoby za jednym razem bardzo dużo rzeczy dla dzidziolka kupić
aural jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 18:51   #1922
201606011622
Konto usunięte

no to moje TSH wymiata w takim razie
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 18:56   #1923
jagodowa07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TienShan Pokaż wiadomość
Dokładnie, wolałabym płacić za wszystko (jak do tej pory) i nawet rodzić prywatnie byle tych składek nie płacić
Nie dość, że taka kasa idzie na to to jak przyjdzie co do czego to ani rezonansu, ani terminu u specjalisty
Też bardzo bym chciała nie płacić składek, albo płacić duuuużo mniejsze - tak żeby było na podstawową opiekę czy pierwszą pomoc. Ogólnie na nfz to najchętniej bym się wypięła, jakby była taka możliwość, albo moje fundusze większe.

Ale moja złość na nfz nie jest bezpodstawna Byłam dziś na usg - dzieć w porządku, ma 6,36 cm dwie rączki, dwie nóżki, po 5 paluszków. Dziś był mało ruchliwy, tak tylko sobie pływał. Ekran był jeden odwrócony do lekarza (bo to on musi wszystko widzieć i wiedzieć, mamusia leżąca niekoniecznie). Dobrze że był tż to on widział wszystko Płeć - 50% szans że chłopak naczelny żart lekarza.
Ogólnie mówił że wszystko w porządku, coś tam mierzył ale nie powiedział co, jak i po co. Jakbym nie zapytała ile cm ma dziecko - pewnie i tego bym nie wiedziała..Niby lekarz fajny, coś tam żartował, ale zero konkretów.
Zdjęć nie dostałam - cała dokumentacja będzie do odbioru u lekarza na wizycie. Pokazał mi na chwilę ekran, widziałam rączki, główkę... Ale porównując do pierwszej, prywatnej wizyty to niebo a ziemia.
A, i maleństwo nieco młodsze niż z om - 12t6d, termin na 6 maja.
Stary 2014-10-27, 19:01   #1924
Czarnulka7891
Zakorzenienie

O ja, to ja mam giganta... 6,9 cm w 12t3d wg OM... Patrzyłam na tabele i wygląda na to, ze dziecko o tydzień starsze.

Jagodowa gratuluję udanego usg
Żart lekarza dobry

Edytowane przez Czarnulka7891
Czas edycji: 2014-10-27 o 19:02
Czarnulka7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 19:03   #1925
201606011622
Konto usunięte

trzymajcie za mnie kciuki , za jutrzejszą wizytę.
uciekam, odezwę się pewnie jutro po
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 19:03   #1926
scotasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xescalax Pokaż wiadomość
Pragnę dołączyć do grona majowych mamusiek
Karina, 24 lata i jutro 3 wizyta termin 26.05.2015 ))
Moja pierwsza ciąża
Witam wszystkich ))
Witaj

Ja pewnie też bym szukała lekarza na nfz, gdyby nie abonament w luxmedzie. A tak to grzech nie skorzystać Tym bardziej, że lekarz jest w porządku. Ale nie wyobrażam sobie np. czekania w przychodni od rana, aż lekarz mnie przyjmie- nie teraz, gdy mam w domu małe dziecko.
Dopóki nie miałam dziecka jakoś nie zdawałam sobie sprawy, jaka jest masakra w naszym kraju z tym całym nfz. To czekanie miesiącami na wizyty... To się w głowie nie mieści. Wracasz z dzieckiem do domu po porodzie i od razu musisz dzwonić do tych wszystkich poradni neonatologicznych, na usg bioderek itd. Mnie dopiero położna środowiskowa uświadomiła Co się okazało, i tak musieliśmy pójść prywatnie, żeby skontrolować dziecko w odpowiednim terminie. Bo na nfz ładnych kilka tygodni trzeba było czekać. Nawet do pediatry w mojej przychodni tylko cudem można się dostać. Najlepiej wiedzieć, że dziecko zachoruje ze 2-3 wcześniej, żeby sobie numerek zaklepać
scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 19:04   #1927
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
trzymajcie za mnie kciuki , za jutrzejszą wizytę.
uciekam, odezwę się pewnie jutro po
3mam mocno

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-27, 19:04   #1928
majaa86
Zadomowienie

Jagodowa.Czarnulka gratuluję wizyt!

Witam nową mamuśkę

Ja TSH też miałam na poziomie niewiele ponad 1 i dr powiedział,że super wynik..

Dziewczyny dzisiaj przypada ten czas,co miałam zawsze @..i pobolewa mnie i kłuje czasami tam na dole i boję się..czy Wy macie podobne odczucia? :/

<3 Karolek<3 Moje Serduszko <3
majaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 19:06   #1929
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majaa86 Pokaż wiadomość
Jagodowa.Czarnulka gratuluję wizyt!

Witam nową mamuśkę

Ja TSH też miałam na poziomie niewiele ponad 1 i dr powiedział,że super wynik..

Dziewczyny dzisiaj przypada ten czas,co miałam zawsze @..i pobolewa mnie i kłuje czasami tam na dole i boję się..czy Wy macie podobne odczucia? :/
Ja tak miałam parę dni temu...w piątek
Ale zgonilam to na krwiaka

Stary 2014-10-27, 19:06   #1930
weron1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ruskaa Pokaż wiadomość
Zjadłam płatki pełnoziarniste z mlekiem na śniadanie, a później jabłko i herbata zielona i właśnie to wszystko zwróciłam

Czy to normalne, że pod koniec 3 miesiąca ja wymiotuje ? nie codziennie, ale co jakiś czas i dzisiaj do tego towarzyszył mi ból głowy i nudności i nagle
ja właśnie wróciłam z toalety bo musiałam

Cytat:
Napisane przez mimi_77 Pokaż wiadomość
Jestem po badaniach. Pojechalismy do szpitala, skierowali mnie pod gabinet usg na oddziale położniczym. Naoglądałam się wielkich brzuchów i nasłuchałam płaczu dzieci. Po godzinie dowiedzielismy sie, że moj lekarz prowadzi jakąś operację i wysłał kolege aby zrobił mi usg. Trwało ono długo, z 40 minut bo bejbol się schował i nie chciał wyjść gdzieś na wierzch. W końcu jakoś go złapał po pukaniu i stukaniu w brzuch i zmierzył. Zdjecia kazał przynieść do lekarza prowadzącego ale z tego co stwierdził to wszystkie parametry są ok i dzieć jest zdrowy. Nie znam się na tych literkach i nie wiem co gdzie jest Wiem, że podtuczyłm go przez ten tydzień bo ma już 6,5 cm. Głowka ma 2,09, słyszałam serduszko ale nie umiem wyczytać tętna Na zdjęciu z przeziernością karkową jest tylko napisane 0,19 więc to chyba to. A kośc nosowa 0,29/ Nie wiem czy nie skoczył termin porodu na 2 maja ale na razie tonic pewnego. Pewnie jest po prostu duży
super mimi

Cytat:
Napisane przez kasienka1985 Pokaż wiadomość
tak dzis mam genetyczne własnie
twierdzi ze mu zalezy zeby ze mną jechać, więc niech jedzie i zobaczy dziecia...
może w tym pustym łbie coś mu się poukłada

ooo Czarnulka super wieści!
czekam na wiecej

jak Wam się podoba mój suwak Kruszkowy?
Napisz jak tam na USG. Suwaczek super-dopiero teraz wyczaiłam o co chodzi z tymi suwaczkami :-P Nie wiedziałam, że to tak działa.

Cytat:
Napisane przez Czarnulka7891 Pokaż wiadomość
Nie wiem od czego zacząć.....No ale to bedzie tak...
na początek mocz, ciśnienie w normie
Krwiak...Ech, Dziadostwo sie wydłużyło....a objętościowo schudło...co widać gołym okiem.
ma 7cm x1,5 cm (wcześniej miał 3,5cm nie wiem na ile, ale wiem na pewno ze to była wielka plama na szerokość) ale mam sie nim nie martwić, bo krwiak jest z dala od kosmówki czy tez łożyska (już nie pamietam) i nie zagraża wgl dziecku co było widać na usg, bo maluch spory już ma 6,9 cm serduszko wali jak dzwon
Dalej prowadzić bardzo oszczędny tryb zycia, czyli zero seksów, polegiwać. Zgłosić sie do lekarza gdy pojawi się żywe lub jaśniejsze krwawienie, a jak nie to 26.11. na 10.20.Wszystkie brązowe , palmienia przy krwiaku są normalne. Oprócz tego lekarz troche sie skrzywił na widok moich upławów i zapytał kiedy byłam u lekarza ostatnio, mówie mu ze tydzień temu to widać było niesmak....chodzi o to ze mam jakieś grzybkowe upławy to akurat wiedziałam, ale myślałam wcześniej ze jeszcze sa w normie, bo przecież mój lekarz nic o nich nigdy nie mówił. A z miny tego lekarza wyczytałam ze pomyślał sobie do jakiego ginekologa ja wcześniej chodziłam, ze pozwolił takiego grzybka wyhodować pobrał teraz wymaz i za 2 dni mam zadzwonić o wynik... a na dana chwile dał mi globułki dowcipne, które maja zrobić z tym porządek. Generalnie mnie uspokoił mimo wszystko,. Mam wrazenie ze w końcu trafiłam w odpowiednie rece

A o płeć zapomniałam zapytać z tego wszystkiego
super czarnulka

Cytat:
Pragnę dołączyć do grona majowych mamusiek
Karina, 24 lata i jutro 3 wizyta termin 26.05.2015 ))
Moja pierwsza ciąża
Witam wszystkich ))
witamy

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
no mi ostatnio coś zaczęła gadac jak pytałam o toxo, ze na razie to niekonieczne pozatym " chyba nie jest nawet w ramach funduszu "

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

nie poszłam.
zobaczymy czy ona jutro coś spróbuje. jak nie to do szpitala się zapiszę .

no jakoś tak chyba lekko zdołowana jestem... tak jakby mi wszystko jedno było.
nie wiem dziwnie się czuję. myślę cały czas czy dobrego lekarza wybrałam
toxo jest w ramach funduszu

Cytat:
Napisane przez grubaRyba Pokaż wiadomość
Na te pierwsze badania za ktore wychodzi ok 300 zl dostalam skierowanie bez gadania, tylko cytomegalie zlecila mi prywatna gin bo podobno nie jest refundowana

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Lucky, jak tam? Dowiedzialas sie czegos o femibionie? Bo ja chyba zamowie na all, nawet fajnie wychodzi
cytomegalia tez jest refundowana

Dziewczyny jutro mam wizytę- rano USG genetyczne, a po południu wizyta u mojego ginekologa. Proszę trzymajcie kciuki
weron1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 19:07   #1931
Santilia
Wtajemniczenie

Niestety polski NFZ daje sobie wiele do życzenia. Tyle, co my pieniędzy wydajemy na składki, spokojnie każdy mógłby sobie wykupić prywatnie abonament. Powinno być jak z wyborem OFE vs. ZUS.
tak na prawdę jak się dzieje coś na prawdę poważnego to zazwyczaj uderza się prywatnie do lekarza, żeby nie czekać...

M

Santilia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-27, 19:14   #1932
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opulka Pokaż wiadomość
TienShan ja rozumiem, przypadki są różne, jeśli Ci tak wygodnie, to jasne. Chodziło mi o to, żeby tego NFZtu od razu tak nie skreślać.

No i pozostaje jeszcze kwestia zaufania do lekarza, który jak wiadomo panią w sklepie nie jest, że wszystko jedno jak mnie potraktuje. Jestem pacjentką, nie skarbonką, więc nie wiem, czemu miałabym ufać człowiekowi który traktuje mnie jak to drugie. Jak czytam, że hiv i grupa krwi są nierefundowane, a to przecież podstawy podstaw są... I co, mam tak lekarza za rękę przez całą ciążę trzymać, dopytywać, sprawdzać czy mnie przypadkiem w chuja nie robi? Jak chodzi o zdrowie moje i mojego dziecka? Dziękuje bardzo, ale niech mnie w...nos pocałuje
Ja w pierwszej ciąży poszłam na NFZ do zachwalanego lekarza, po wizycie wyłam pół dnia bo potraktował mnie jak jakąś małolatę która wpadła z pierwszym lepszym do tego w gabinecie pajęczyny, zimno, nieprzyjemnie, brrr. Przed ciążą chodziłam do innego, był ok ale taki postrzelony, że nie powierzyłabym mu mojej ciąży a i wiem, że żadnych badań nie zleca prócz podstawy więc i tak prywatnie bym musiała. No beznadzieja i serio wolałabym żeby ubezpieczenie było dobrowolne.

Dziewczyny kciuki za jutrzejsze wizyty, usg i w ogóle

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 19:18   #1933
angelika8818
Raczkowanie

Ja tez jutro prenatalne mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze tak jak u dzisiejszych przyszlych mam
30.04.2015r. godz.9:44
angelika8818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 19:21   #1934
jagodowa07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Santilia Pokaż wiadomość
Niestety polski NFZ daje sobie wiele do życzenia. Tyle, co my pieniędzy wydajemy na składki, spokojnie każdy mógłby sobie wykupić prywatnie abonament. Powinno być jak z wyborem OFE vs. ZUS.
tak na prawdę jak się dzieje coś na prawdę poważnego to zazwyczaj uderza się prywatnie do lekarza, żeby nie czekać...
dokładnie tak! Póki co nie mam dzieci, poważnych chorób - więc nfz się ograniczało do ginekologa raz na jakiś czas, jakieś badania krwi i tyle.. Dentysta prywatnie, okulista też... A jak zacznie się pediatra, usg bioderek, szczepienia, przeziębienia... ręce opadają. Właśnie fajnie byłoby móc wybrać - NFZ czy prywatne abonamenty. Tylko że wtedy pewnie nfz by padł, a to za duża machina, więc nikt się tego nie podejmie.
Stary 2014-10-27, 19:44   #1935
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jagodowa07 Pokaż wiadomość
dokładnie tak! Póki co nie mam dzieci, poważnych chorób - więc nfz się ograniczało do ginekologa raz na jakiś czas, jakieś badania krwi i tyle.. Dentysta prywatnie, okulista też... A jak zacznie się pediatra, usg bioderek, szczepienia, przeziębienia... ręce opadają. Właśnie fajnie byłoby móc wybrać - NFZ czy prywatne abonamenty. Tylko że wtedy pewnie nfz by padł, a to za duża machina, więc nikt się tego nie podejmie.
ja nawet jak dziecko się urodzi wykupuję prywatny abonament.
nie pamiętam kiedy byłam u lekarza na NFZ. do gina od zawsze prywatnie, dentysta, okulista.. tylko tyle że szpital jest. chociaż...
jakby mi się coś działo to i tak wysyłają karetkę prywatną

M

Santilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 20:00   #1936
aural
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Santilia Pokaż wiadomość
ja nawet jak dziecko się urodzi wykupuję prywatny abonament.
nie pamiętam kiedy byłam u lekarza na NFZ. do gina od zawsze prywatnie, dentysta, okulista.. tylko tyle że szpital jest. chociaż...
jakby mi się coś działo to i tak wysyłają karetkę prywatną
Ja robię dokładnie to samo czyli dzieciom wykupuję prywatny abonament, bo chodzenie na nfz jest niemożliwe jak się pracuje... a o dziwo to właśnie pracujący utrzymują to chore bizancjum :/
Stary 2014-10-27, 20:19   #1937
ruskaa
Wtajemniczenie

Mi kazal policjant pokazac brzuch haha a ja mowie, ze jeszcze az tak brzucha nie widac i mu pokazalam zyczyl zdrowia i kazal jechac dalej

Ja tez chodze prywatnie bo nfz to lekarza nie znalazlam dobrego, wizyty co 2 miesiace.... a poza tym po poronieniu nie wyobrazam sobie ciazy bez prywatnego lekarza..

I nie pamietam co jeszcze mialam pisac

21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..'
godz.15:00

29.05.2015 wyczekiwany dzień..
Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
godz. 14:41
ruskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 20:22   #1938
olimpia2009
Zadomowienie

dziewczyny jak tam u was z waga...ja nigdy wagi w domu nie mialam ale wkoncu kupilam....wlasnie sie wazylam waze 51kg....nie wiem ile wazylam przed ciaza ale cos kolo 49-50...takze az tak duzo mi jeszcze nie przybylo....ciekawe do ile dobije...z Olimpia dobilam do 58 kg....no nic zobaczymy....

dzsiaj mam TASIEMCA!!!!!!
Stary 2014-10-27, 20:46   #1939
TienShan
Zakorzenienie

Olimpia ja z zasady ważę się tylko u gina, więc nie wiem jak tam sytuacja wygląda

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-27, 21:40   #1940
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Ja tak samo u gina tydzień temu miałam jeszcze 1,5kg mniej nic na starcie

Ale teraz mam tasiemca więc pewnie szybko nadgonie

Stary 2014-10-27, 22:33   #1941
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg uploadfromtaptalk1414449257202.jpg (50,7 KB, 35 załadowań)

Stary 2014-10-27, 23:11   #1942
olimpia2009
Zadomowienie

maja, strzalka widze was....czyzby spac wam sie nie chcialo?

Edytowane przez olimpia2009
Czas edycji: 2014-10-27 o 23:12
olimpia2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-27, 23:51   #1943
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Ta zwierzyna leśna to mnie do zawału doprowadzi...
Brat mi napisał, że wracając do domu z popołudniowej zmiany walnął w stado dzików. Warchlak padł trupem na miejscu, a dorosły dzik konał na środku szosy....
Chłopak ma więcej szczęścia niż rozumu, bo przy prędkości 80/90km na godzinę kiedy to dziki wyskoczyly mu tuż przed maską nic mu się nie stało a wstepnie w aucie poszedł mu tylko zderzak, tablica rejestracyjna z ramką i znaczek fiata.

Boże, co za stres ;(

Edytowane przez Czarnulka7891
Czas edycji: 2014-10-27 o 23:53

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-28, 00:45   #1944
olimpia2009
Zadomowienie

Dobrze ze nic mu sie nie stalo.....
Stary 2014-10-28, 00:55   #1945
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Szczęście w nieszczęściu... Chyba jednak jest w czepku urodzony

Spadam spać, bo już mam dość atrakcji na dziś dobranoc

Stary 2014-10-28, 07:06   #1946
aural
Raczkowanie

Dzień dobry

Czarnulka dobrze, że bratu się nic nie stało ale może niech nie nadużywa tego farta życiowego, którego ma

Jak ja bym chciała żeby był już czwartek
Stary 2014-10-28, 07:15   #1947
xescalax
Raczkowanie

Dzień dobry. Dzięki za ciepłe przyjęcie. Jakoś boje się dzisiejszej wizyty... Ostatnio też tak miałam, a wszystko było super... Oj głupia Ty... Czy Wam też już brzuszek wywaliło? Bo mam wrazenie, że mi bardzo urósł... To możliwe? W 10/11 tygodniu?
xescalax jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-28, 07:20   #1948
aural
Raczkowanie

Cytat:
Dzień dobry. Dzięki za ciepłe przyjęcie. Jakoś boje się dzisiejszej wizyty... Ostatnio też tak miałam, a wszystko było super... Oj głupia Ty... Czy Wam też już brzuszek wywaliło? Bo mam wrazenie, że mi bardzo urósł... To możliwe? W 10/11 tygodniu?
po pierwsze trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę
po drugie niestety tak... piszę niestety, bo to w większości nie jest brzuch ciążowy tylko "rozpulchnione" jelita...
Stary 2014-10-28, 07:32   #1949
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Chcę teraz rodzić w Katowicach w szpitalu na Raciborskiej. Chodzę też do lekarki stamtąd.
Wcześniej rodziłam na Łubinowej.
A Ty? Jakie masz preferencje?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja chodzę do Horaka z Bytomia Batorego. Porodówka ok, ale oddział po to tragedia. Tylko co mam zrobić, jak chcę tam, gdzie mój lekarz. Łubinowa marzyła mi się przy pierwszej córce
Stary 2014-10-28, 07:35   #1950
xescalax
Raczkowanie

No tak myślałam, że to bardziej od jedzenia niż przez okruszka, bo brzuch jest miękki... A czy jeżeli dzisiaj jestem w 10t 0dz to może mi już sprawdzic przyziernosc karkowa?

Edytowane przez xescalax
Czas edycji: 2014-10-28 o 07:38
xescalax jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości