|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
![]() Właśnie. Najpierw zrobić wszystko, by nie doszło do ciąży, potem martwić się o aborcję.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2072 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2073 |
Konto usunięte
|
Generalnie to podpisuję się pod wszystkim co w tym temacie napisał Leszy - powinno się zadbać o edukację, o zaplecze finansowe, antykoncepcję, a nie o pełne zalegalizowanie aborcji, jeszcze to gadanie, że brak aborcji na życzenie najbardziej uderza w biedne kobiety - hahaha, dobre sobie, patologia nadal będzie się mnożyć na potęgę, taka smutna prawda, choćby aborcja była nie tylko legalna, ale także refundowana (co już w ogóle dla mnie jest kuriozalne, yaaay, skrobmy się radośnie na koszt państwa i za podatki obywateli yaaaaay!).
|
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
Moim zdaniem cały problem seksu, antykoncepcji, planowania rodziny i te wszystkie dylematy z aborcją, prawami kobiet są tak naprawdę nierozwiązywalne. Nie ma się co oszukiwać, że przy dwóch skrajnych grupach (prawicowych i lewicowych) - zawsze większość będzie za "wartościami katolickimi", choćby były krzywdzące, odrealnione i średniowieczne - bo żyjemy w Polsce. Żeby nie było, specjalnie ujęłam te wartości w cudzysłów, bo do prawdziwych katolików nic nie mam i bardzo szanuje ich poglądy. Poza tym mam podobne zdanie do Leszego w 90%. Najlepszym rozwiązaniem byłaby prewencja, jakaś wiedza o seksie/antykoncepcji w szkole, a nie WDŻ z zakonnicą, uświadamianie młodych ludzi jak wielkie konsekwencje niesie za sobą współżycie, jakieś zajęcia o chorobach wenerycznych, o płodności (ale nie 45 min na biologii). Długo by wymieniać, ale niestety to są marzenia ściętej głowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2075 |
Konto usunięte
|
Dlatego moim zdaniem pierwszym krokiem powinno byc zniesienie recepty na tabletki anty i "po"
Przepisywane sa i tak na chybił-trafił, nikt nie robi zadnych badan aby je dobrac. Te ktore dbaja o swoje zdrowie i tak beda chodzic na wizyty kontrolne, a ignorantów zostawmy w spokoju. Naprawde to troche zalosne, ze mozna nie dostac tabetki "po" i potem sie martwic czy usuwac plod. Jak ktos chce je stosowac co chwile, prosze bardzo, przynajmniej brak tu dylematow moralnych. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2014-10-27 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Naczelna Nastolatka
|
Nie potrafię sobie wyobrazić bycia w ciąży, ja nie tylko nie chcę dzieci, ale odczuwam też awersję do fizjologii ciąży i porodu. Więc dla mnie ciąża to byłaby trauma a nie źródło instynktu macierzyńskiego. Makabra, na samą myśl mnie odrzuca.
Oczywiście, że prewencja byłaby najlepsza. I na przykład legalne i refundowane podwiązanie jajowodów oraz pigułka "po" dostępna bez problemu. Oraz edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja.
#2077 |
BAN stały
|
Leszy, ale gdzie hipokryzja w tym, że ktoś nie chce dzieci teraz a zechce za parę, paręnaście lat? Więc się trwale pozbawić płodności nie chce, ale dziecka teraz też nie chce? Moja mama była w takiej sytuacji, gdzie tu hipokryzja, pytam?
Chcę prawa do aborcji, bo uważam, że każdej kobiecie się ono należy, a przy obecnym stanie prawnym spokojnie sobie ją zrobią tylko te, które mają kasę, a te biedne - urodzą kolejne dziecko zrobione przez pijanego ojca na przykład. Albo niszczące im całe ich życie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2078 |
Konto usunięte
|
W przypadku takiej patoli jak piszesz, aborcja lub jej brak jest akurat najmniejszym problemem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 |
Naczelna Nastolatka
|
Nie no, jasne. Urodzenie kolejnego dziecka w rodzinie alkoholików to pikuś...
#2080 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam, a dlaczego zakładasz, że wszyscy mają się składać na czyjąś aborcję? Co ma argument biedoty tutaj? Gdyby aborcja była legalna, to nie wyobrażam sobie, by była w jakikolwiek sposób refundowana. Nawet po części. Wtedy byś miała dopiero wojnę, gdybyś kazała komuś, kto ma inne pojęcie moralności i inne pojęcie o ciąży (w sensie "człowiek jest od poczęcia"), gdybyś kazała im płacić za czyjeś aborcje. To byłoby istne kuriozum. Aborcja nie naprawi problemu patologii. Aborcja nie jest magiczną różdżką, która nagle sprawi, że wszystkie bite, poniżane, zastraszane i gwałcone przez pijanych partnerów kobiety uwolnią się z tych związków. Już widzę reakcję takiego pato-partnera, gdy kobieta "jego własność" mu powie, że zrobiła aborcję za pieniądze przeznaczone na jego alkohol. Czemu nie uderzysz w darmową antykoncepcję? Tylko uderzasz w darmową aborcję?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
W ogóle to ta cała przepychanka zaczyna tracić sens. Dla mnie rozwiązanie proste: legalna aborcja. Te, które są jej przeciwne przecież nagle nie zaczną skrobać na potęgę. A te, które zdecydują się na nia to i tak jej dokonają, niezaleznie od martwej i durnej ustawy. Leszy, przepraszam, nie chcę atakować, ale spytam: czy jeśli ja, stosując antykoncepcję i podchodząc do kwestii płodności odpowiedzialnie nagle odkryłabym, że jednak zawiodła to tez uznałbyś mnie za patolę tylko dlatego, że dokonałabym aborcji nie pragnąc posiadać potomstwa ani być w ciąży a potem męczyć się przy porodzie?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2082 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stosowanie takiego argumentu jest poniżej wszelkiego poziomu, bo nie ma on żadnego sensu, a próbuje zagrywać na poczuciu winy wobec tychże kobiet. Do tego stosując mieszaną antykoncepcję naprawdę ciężko zajść w ciążę. Doliczając do tego sztuczną bezpłodność u obojga partnerów i choćby taką prezerwatywę... Tak jak napisałem wcześniej - jak dla mnie niepokalane poczęcie byłoby bardziej prawdopodobne ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2083 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Nie jest magiczną różdżką? Być może. Gdyby mi, mimo zabezpieczenia zdarzyło się nieszczęście niechcianej ciąży, byłaby taką różdżką, której użycia uchroniłoby mnie od zniszczenia sobie życia. Dla czegoś, co w ogóle nie jest mi potrzebne ani dla mnie ważne. ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2084 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Bo znam ludzi, którzy chcieli się poddać zabiegowi i się na to nie zgodzono ze względu na wiek. Teoretycznie wazektomii można się poddać w wieku 21 lat, ale bardzo rzadko się to robi u tak młodych ludzi. Muszą być naprawdę solidne podstawy, typu stwierdzenie przez specjalistów, że ten człowiek ma ustabilizowaną psychikę i jego niechęć do dziecka jest na tyle głęboka, że można się tego podjąć.
![]() |
#2085 |
Hrodebert
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2086 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Nie wiem czy powinno się je przyspieszyć, skoro już teraz, mimo długich i niby wnikliwych procedur, jest tyle niedopatrzeń, przeoczeń i tyle dzieci trafia do bardzo niefajnych rodzin...
![]() |
#2087 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
po drugiej stronie szafy
|
A to fakt, pomija się jakoś fakt, że kobieta po prostu może nie chcieć nie tylko dziecka, ale i ciąży.
#2089 |
Hrodebert
|
To po co te gatki o biednych nieszczęśliwych dzieciach ,że niby to dla ich dobra co by się w patoli nie męczyły w zarodku je trza wytępić .Nie roztaczajmy rzewnych historii .
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2090 |
zuy mod
|
Problem aborcji ma wiele skladowych.
![]() |
#2091 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Konto usunięte
|
Myślisz, że taka kobieta dokona tej aborcji? Wątpliwe. Ba, nawet gdyby poszła, to co dalej? Za pół roku będzie kolejna, i kolejna, i kolejna i tak w koło Macieju? Skąd weźmie pieniądze? A jeśli byłoby to refundowane - czy to jest fair, że ja miałabym utrzymywać czyjeś skrobanki? Co z jej zdrowiem, życiem? Tutaj tak naprawdę nie ma dobrej opcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja nigdy dziecka nie chciałam, już nie zechcę, z przyczyn tychże nie widziałam powodu rodzić. Ciąża i poród tylko po to, żeby się urodziło jest dla mnie nie do pomyślenia, bo po co? Moja matka, nie chciała przez parę lat, więc nie urodziła, potem zechciała, urodziła - jej prawo. W patoli kobieta też powinna móc wybrać, choćby po to, żeby te już urodzone nie miały jeszcze gorzej. I, darmowa aborcja w tym przypadku, to na pewno mniejsze obciążenie dla podatników, niż utrzymywanie za dysfunkcyjną rodzinę tychże dzieci - żeby już tak rzewnie nie było. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2094 |
Naczelna Nastolatka
|
kalincia, napisałaś to co ja za każdym razem piszę kiedy słyszę o oddaniu do adopcji noworodka. Nie chcę za nic w świecie być w ciąży i rodzić. Nie chcę brać udziału w takim procesie.
#2095 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;48695571]W przypadku takiej patoli jak piszesz, aborcja lub jej brak jest akurat najmniejszym problemem.[/QUOTE] Cytat:
Ale to, czy aborcja będzie legalna czy nie, raczej nie będzie miało na to wpływu. Wyobrażasz sobie kobietę, która jest w kolejnej ciąży z mężem alkoholikiem albo która sama jest alkoholiczką, idącą sobie do ginekologa, żeby usunąć ciążę? Bo ja tak średnio. ![]() No, ale zawsze można iść do innego, nikt lekarza nikomu nie narzuca. :P Cytat:
![]()
![]() |
#2096 |
BAN stały
|
No to skoro tak, to jest skuteczne rozwiązanie, by w ciąży nie być.
![]() Jedyne skuteczne, jeśli się już w niej jest, mimo zdrowego podejścia do antykoncepcji, to przerwanie ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Naczelna Nastolatka
|
a jakie jest inne skuteczne jeśli się w tą ciążę już zaszło? A bycie w ciąży i rodzenie jest nie do przyjęcia?
![]() |
#2098 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Ale jak już poruszyłaś ten temat to owszem, uzależniony od masturbacji prawiczek nie leży w kręgu moich zainteresowań. Pamiętaj, że tamta moja odpowiedź dotyczyła legalnej w kraju aborcji, czyli wad płodu. A to jest równoznaczne z prowadzoną przez konkretnego lekarza ciążą, badaniami, które pokazują wadę dość późno i brakiem czasu na szukanie innego lekarza.
![]() |
#2099 | |
Hrodebert
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2100 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.