|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
Z drugiej strony ja nie powinnam dawać złotówki na kościół w Polsce, bo do niego nie należę i mnie on totalnie nie interesuje. Ale nikt mnie o zdanie nie pyta No ale powiedzmy, że argument "nie za moją kasę" jeszcze jest zrozumiały.
|
|
|
|
|
#2132 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), a okazało się przepowiednią dzisiejszych czasów. Rok napisania: 1931. Czyli 83 lata temu. Coś co wydawało się wtedy antyutopią, stało się rzeczywistością dzisiaj. Rok wydania "Przedludzi": 1974 rok. Zakładając znów 80 lat różnicy, to rzeczywistego przedczłowieka możemy spodziewać się w 2054 roku. Za 40 lat. Temat granicy jest bardzo niebezpieczny, co dobrze ukazał Łukasz Kowalski w tekście, który wkleiłem. Cytat:
Czyli nie jesteś tak wielką miłośniczką zwierząt, za jaką uchodzisz na forum. Ja osobiście nigdy bym się nie zgodził na żadne z powyższych rozwiązań. Prędzej zaostrzałbym kary, stosował większą prewencję, niż pozwolił ludziom legalnie zabijać zwierzęta kiedy im się podoba. Za moje pieniądze. Cytat:
I powiedz mi, dlaczego przyjmujesz taką granicę? Co z tego, że w płodzie pojawią się pierwsze komórki nerwowe, skoro nie będzie on człowiekiem? Nie będzie samoświadomy, nie będzie miał wspomnień? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego to pogrubione zdanie nie ma sensu, co do reszty akapitu - zgadzam się. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiesz czym jest hiperbola, czy nie bardzo?Cytat:
I takie powinnaś mieć prawo. Ale tutaj jest wątek o aborcji, nie o Kościele. Jak założysz osobny wątek o tym, by Kościół przestał być finansowany z budżetu państwa, to pójdę i napiszę Ci, że to popieram.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||||||||||
|
|
|
#2133 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Płód upośledzony to jest osobna kwestia - wiem, że w tym momencie nie o tym dyskutujemy, ale zaznaczam, że rozróżniam tutaj upośledzony płód od zdrowego. Cytat:
Cytat:
![]() A z tym decydowaniem "za ogół" to tutaj nie działa wcale w dwie strony. Bo ten, kto jest przeciw to i tak z tego prawa do aborcji nie skorzysta (chociaż różnie to w życiu bywa). A aktualnie skorzystać legalnie nie może nikt. Korzyść społeczna zerowa - no chyba, że za "korzyść" uznamy satysfakcję tych, którzy z dbania o "czystość" cudzych sumień uczynili swoją życiową misję ![]() Cytat:
I nie, nie bardzo rozumiem Twoją nieco abstrakcyjną rozkminę nt. eutanazji psów w kontekście tematu o aborcji. Ale inna sprawa, że nie bardzo chce mi się ją analizować - wybacz, przyznaję się do niejakiej ignorancji w tej kwestii. ![]() Cytat:
Patologia to osobny temat. Ale nie tylko patologia może cierpieć na brak pieniędzy. Jednak jak już pisałam, ja ten argument o kasie przyjmuję, więc nie będę ciągnęła tematu. Napisałam to raczej w kontekście tego, że raczej nie istnieje na tym świecie coś takiego jak sprawiedliwość i nie ma możliwości płacenia tylko na to, na co nam się podoba. |
|||||
|
|
|
#2134 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Wykrecasz kota ogonem w kwestii psów. Dyskusja nie miała dotyczyć tego co zrobić żeby zwierząt nie zabijać tylko legalnej, płatnej eutanazji jako pewnik. A nie opcjonalnych rozwiązań
|
#2135 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziecko po narodzinach nie jest samoświadome, nie potrafi tworzyć wspomnień. Do ok. 2, 3 roku życia. I wg niektórych etyków taka powinna być data możliwej aborcji. Cytat:
Cytat:
W przykładzie iście abstrakcyjnym, jakim jest adobrowolna eutanazja zwierząt chodziło mi o dowiedzenie się, czy miłośnik zwierząt byłby skłonny finansować ze swoich podatków coś, co powinno go moralnie obrzydzać - legalne, darmowe zabijanie zwierząt zależne od widzimisię właściciela.Jeśli nie, to dlaczego wymaga, by osoby potępiające aborcję płaciły za nią? Jeśli tak, to jakim prawem nazywa się miłośnikiem zwierząt? Cytat:
Cytat:
Choć nie zgadzam się z Tobą we wszystkim, to i tak dziękuję, że odezwałaś się w temacie
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-10-28 o 15:24 |
||||||
|
|
|
#2136 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-S7580 ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego GT-S7580 |
||
|
|
|
#2137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam. I jest to stwierdzenie całkowicie fałszywe. Nie ma czegoś takiego jak mniejsze zło. Mamy dajmy na to dwa zła. Mają taką samą wagę emocjonalną. Pierwsze zło jest normalne, każdy uważa je za coś okropnego. Drugie zło jest identyczne jak pierwsze, ALE zaczynamy je usprawiedliwiać, by móc je popełniać. Po pewnym czasie (by zmieniać psychikę tłumów potrzeba dziesiątek lat) nagle okazuje się, że powstało coś co ludzie chcą nazywać "mniejszym złem". To jest zło, które zostało społecznie zaakceptowane. Nie oznacza to, że to "mniejsze" zło jest "słabsze" od innego zła. I droga _Tinkerbell, dlaczego nie ustalimy granicy aborcji na wieku 2 lat po narodzinach? Myślę, że Singer ma rację i powinniśmy dać matkom większa swobodę i zrzucić okowy umoralniania przez społeczeństwo, że "zabijanie" noworodków i małych dzieci jest złe. Dziecko nie powinno nabierać praw dorosłego człowieka tylko dlatego, że przeszło przez waginę, powinno sobą coś reprezentować. Tak, ostatni fragment to advocatus diaboli.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#2138 |
|
Konto usunięte
|
Aborcja powinna być legalna, ale nie refundowana. Poza trzema wypadkami (gwalt, zagrożenie dla matki, choroba płodu). Serio nie rozumiem dlaczego tak troszczycie się o to, żeby biedna kobieta miała darmową skrobankę zamiast o to, żeby biedna kobieta mogła mieć zdiagnozowanego raka kiedy jest jeszcze czas by go leczyć. Jest milion ważniejszych rzeczy na które trzeba kasy niż aborcja, to niech sobie każda załatwia prywatnie. I legalnie, ale na to trzeba będzie jeszcze poczekać.
Moim zdaniem zabieg powinien być dozwolony do 12 tygodnia, wyjątek to zagrożenie życia matki bądź letalna wada płodu. Chociaż im dłużej o tym myślę, tym bliżej mi do stwierdzenia, że ja bym aborcji nie dokonała, a świat zrobił sie w tej kwestii baardzo wygodny. Rozumiem nie chcieć dzieciaka. Ale uszlachetniać aborcję i mówić, że robi się to dla dobra samego dziecka to już taka trochę żenada. |
|
|
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
zenada jest ze nie probujesz zrozumiec ze to na co ty nie potrzebujesz pieniedzy nie jest wazne dla innych.
zycie w spoleczenstwie wymaga dostosowania sie. ja nie jezdze na wozku ale rozumiem ze ktos chce wozek miec a go nie stac.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#2140 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
B) DLA MNIE zamordowanie psa ciagnac go za autem albo przywiazujac do torow jest GORSZE niz zawiezienie psiaka do weta i uspienie go. To po pierwsze. Po drugie - jesli ktos kocha zwierzaka, to go nie uspi. Jak ktos chce dziecka to ciazy nie usunie. I DLA MNIE aborcja farmakologiczna (ktora przebiega jak zwykle poronienie) nie jest tak straszna jak zarzniecie/uduszenie niemowlecia. Koncze dyskusje bo dla mnie to absurd. Poza tym - w jakims kraju jest mozliwa eutanazja dziecka na zyczenie. Do 18 roku zycia. Serio. Ale nikt tam nie zaprowadza dzieci bo sie znudzily i nie sa slodkie. Wysłane z mojego GT-S7580 |
|
|
|
|
#2141 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2142 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Odnieś się proszę do argumentu, który podałam: dlaczego ludziom biednym refundować aborcję, zamiast zwiększyć wydatki na leczenie chorób które teraz to w naszym kraju wyrok? Skrobanka jest ważniejsza niż życie? Bo wykręty w stylu "to co ważne dla Ciebie nie musi być ważne dla innych" są żałosne i pokazują, że chyba nie wiesz co mówisz. Podać nr konta, żebyś mogła wyrazić zrozumienie dla moich potrzeb? EDIT: wózek jest osobie o niesprawnych nogach potrzebny do normalnego funkcjonowania, więc powinien być refundowany. Ale coś mi się zdaje że nie jesteśmy krajem na tyle bogatym by refundować aborcje wózki i bóg wie co jeszcze, raczej na coś się trzeba zdecydować i ja wolę pomagac ludziom chorym niż finansować skrobanki. Szczęściem większość Polaków myśli podobnie. Edytowane przez 201607111042 Czas edycji: 2014-10-28 o 16:42 Powód: dopisanie tekstu |
|
|
|
|
#2143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Państwo nasze nie wprowadzi nigdy refundacji aborcji. Dziękuje, do widzenia. Kwestia konstytucji Finansowanie aborcji jest sprzeczne z zasadami religijnymi w niektórych, dużych wyznaniach. Konstytucja gwarantuje, że Państwo nie wpiernicza się w religię. A nakazując komuś płacić za aborcję właśnie to robi ![]() Skończcie z tym "A bo Kościół jest opłacany z podatków". Jest. Jeśli bardzo was to brzydzi to złóżcie pozew. I skoro używacie argumentu, że Kościół jest opłacany, co was brzydzi, więc można opłacać aborcję brzydząc katolików, to przykro mi, ale stosując tą samą zagrywkę powinniście być tak samo obrzydliwi, jak Kościół dla was. Tak nakazuje logika. Nie walczycie, by Kościół nie był opłacany, tylko mówicie, żeby aborcja była tak samo opłacana jak Kościół. I to jest żenada.
|
|
|
|
#2144 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Probuj dalej Rozumiem ze chcesz zeby z twojej kasy refundowano aborcje, odwyki dla alkonow i operacje krtani dla palaczy z rakiem. Tylko ze w spoleczenstwie nie masz wyboru na co placisz. ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
||
|
|
|
#2145 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2146 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Potrafisz postawić na szale wszystko co masz i mieć będziesz? Potrafisz zagwarantować, ze za 40 lat granica legalnej aborcji z 2 miesięcy/12 tygodni nie przesunie się dalej i nie będzie tak jak u Dicka? Huxley też pisał swoją powieść jako ostrzeżenie w 1931. Gdyby dożył do dzisiaj, to pewnie by zapłakał się, widząc że sprawdziło się większość jego "mrzonek". Żaden zdrowo myślący i mający związek z logiką człowiek nie da takiej gwarancji. I dlaczego odrzucasz teorię Singera? Co on złego niby mówi? Dlaczego się oburzasz? PS. Podaj jakie to państwo. Wymyślać można wszystko, dopiero gdy udowodnisz ma to sens.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-10-28 o 16:54 |
||
|
|
|
#2147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Placenie na organizacje jaka jest kk jest dla mnie czyms zupelnie innym. Tyle ode mnie.
|
|
|
|
#2148 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Tyle krajów ma legalną aborcję i jakoś nie widzę tam rzezi noworodków. Chyba, że sugerujesz iż Polacy to taka dzicz, którą trzeba krótko za mordę trzymać bo inaczej wyrżną się sami w pień.
Aborcja powinna być legalna do określonego etapu ciąży, refundowana w określonych przepisami przypadkach.
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nikt do tej pory nie odpowiedział na pytanie oparte na tezach Singera. Co, boicie się coś powiedzieć na ten temat?
|
|
|
|
#2150 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dla mnie ta dyskusja właśnie osiągnęła tak abstrakcyjny poziom absurdu, że nie wiem co mam napisać.
W wielu krajach aborcja jest legalna od lat. Nikt tam nie morduje legalnie dzieci jako przedłużenie aborcji. To jest praktyka, a nie jakaś szalona teoria. Podaj logiczny argument, że za 40 lat nie będzie zabroniona masturbacja męska, bo nie prowadzi do zapłodnienia i marnuje materiał genetyczny na człowieka.
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2014-10-28 o 17:20 |
|
|
|
#2151 |
|
Konto usunięte
|
Ale czy cała dyskusja o aborcji to nie jest absurd? My tu gadu gadu a kobiety dokonują aborcji i rodza dzieci. Bez całej tej filozoficznej otoczki.
|
|
|
|
#2152 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja bym raczej chciała, żeby zamiast absurdalnych dywagacji, były sensowne rozwiązania. Bez zaglądania innym do majtek. Tyle, że chyba się nie da, jak widać.
|
#2153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz, jeśli poprzez absurdalność rozumiecie coś, czego nie potraficie pojąć. Chcecie legalnej aborcji, spoko, jestem za. Ale tylko wtedy jak będzie dostępna cała możliwa antykoncepcja i edukacja seksualna i inne bonusy. I aborcja będzie ostatecznością ostateczności. Na takie coś się zgadzam. Oczywiście prywatnie. Nie uda wam się póki co przepchnąć refundacji tego bez podatku, w którym można zaznaczyć czy chcę to opłacać, czy nie. Albo zmieńcie konstytucję. Chyba że pokiełbasiłem i konstytucja nie chroni wyznań przed szykanowaniem i prześladowaniem. Następnie w dalszej części dyskusji pytam się: "Ok, mamy już aborcję, trzeba ustalić granicę". I podaję PRZYKŁAD KTÓRY JUŻ JEST NA ŚWIECIE. Tak, podstawy prawne i etyczne są już dostepne dla aborcji do 3 roku życia. Jedyne co potrzeba, to przekonać społeczeństwo, że to jest dobre i warto to zaakceptować. http://www.hli.org.pl/drupal/pl/node/6029 Jeśli mierzi was, że jest to serwis pro-life (sam artykuł nie jest stronniczy), to możecie podobne informacje znaleźć gdzie indziej. A aborcja postnatalna już funkcjonuje w Holandii. Od dawna. I co słyszę na tak zadane pytania? Nie odpowiedź, tylko posądzenie o absurd. To co, dalej żadna nie potrafi skomentować wymysłu Singera i włoskich naukowców?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-10-28 o 17:32 |
|
|
|
|
#2154 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dobra, nie rozumiemy, jesteśmy za głupie na dyskusje na Twoim poziomie. Ja się więc wyłączam, poczekaj na interlokutora odpowiednio mądrego.
|
#2155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wkleję fragment tekstu: "Decyzja zależałaby przede wszystkim od zbadania "potencjału" egzystencji dziecka (gdyby urodziło się chore) oraz określenia, na ile jego pojawienie się może obniżyć standardy życia całej rodziny (gdyby urodziło się zdrowe). "Nowe stworzenie wymaga ze strony rodziców energii, opieki i pieniędzy, których często nie ma w nadmiarze. Można uniknąć takiej sytuacji, dokonując aborcji, lecz czasami jest to niemożliwe". Jeśli zatem matka zapomni zażyć pigułki antykoncepcyjnej, nie założy partnerowi na czas prezerwatywy czy spóźni się z decyzją o aborcji – nic straconego. Zawsze będzie mogła pozbyć się noworodka, abortując go po porodzie. Minerva i Giubilini nie piszą wprawdzie, jak miałaby wyglądać prawna procedura przed takim "zabiegiem", ale można ją sobie wyobrazić: matka wchodzi do gabinetu lekarza, oznajmia, iż pogorszyło się jej samopoczucie, lekarz podsuwa jej jednostronicowy formularz, matka go wypełnia, podpisuje i wychodzi z gabinetu. Pół godziny później lekarz napełnia strzykawkę roztworem soli, wbija igłę w główkę dziecka i przeprowadza "postnatalną aborcję". Następnie chirurg pobiera potrzebne organy do przeszczepów." I pytam się o opinie. Jeśli nie zgadzacie się Włochami, to dlaczego? Tematem tego wątku jest "Aborcja", czyli legalna aborcja, nielegalna aborcja, aborcja na życzenie, aborcja postnatalna, czy też dyskusja co może przynieść aborcja.
|
|
|
|
#2156 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja się nie boję. Ja po prostu nie widzę związku pomiędzy aborcją czyli usunięciem ciąży a zabijaniem żyjących ludzi.
Aborcja to usunięcie ciąży czyli zarodka/płodu/dziecka z macicy. Nie ma czegoś takiego jak aborcja postnatalna, to jest jakiś wymyślony termin na zabicie człowieka żyjącego poza macicą. Więc może załóż wątek o zabiciu dziecka po porodzie, ale nie mieszaj tego z aborcją.
|
#2157 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast poruszyłaś ważną kwestię: ten termin został użyty tylko, by zamaskować prawdziwość tego procederu. Aborcja – usunięcie ciąży – przerywanie ciąży – zabijanie płodu – zabijanie człowieka – dzieciobójstwo. Każde z tych wyrażeń niesie nieco inny ładunek znaczeniowy i emocjonalny. Zarodek – embrion – zygota – dziecko – przedczłowiek – człowiek. Każde z tych słów w nieco inny sposób przedstawia istotę ludzką. Tak też twórcy nazwali potencjalne dzieciobójstwo aborcją pourodzeniową właśnie po to, by nie brzmiało to tak okropnie w społeczeństwie, gdzie zabójstwo jest bardzo negatywnym słowem. W społeczeństwie, gdzie bardziej akceptowalnym jest słowo aborcja i jest tym "mniejszym złem", jest czymś na co ludzie chętniej się zdecydują. Znaczenie słów to potęga. [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4870973 0]Jestem za aborcją, jednak nie popieram wizji włoskich naukowców. Z tym się nie zgodzę. Dokładnie. Aborcja z definicji oznacza przerwania życia PŁODU. Nie dziecka, które się urodziło.[/QUOTE] Definicję można zmienić. Można dodać nowe określenie, jak "potencjalny człowiek", czyli ktoś między narodzinami, a ostatecznym werdyktem, że nie będzie abortowany. Co ja mówię, już ta definicja jest zmieniana. http://jme.bmj.com/content/early/201...11-100411.full Pełen tekst Włochów. Zaznaczam jedno. Oni tam operują na chłodnej jak stal logice, operują na znaczeniach i definicjach słów. Problem taki, że nagięli wszelkie definicje do własnych potrzeb.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-10-28 o 18:02 |
|
|
|
|
#2159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty przynajmniej leszy normalnie konwersowac umiesz. Da sie czytac. COTTAN ja nie bede ci odpisywac bo nie podoba mi sie twoj ton. Bez odbioru dziewczyno bo troche zbyt niegrzecznie sie do mnie odnosisz jak na moj gust. Dla mnie wpadka/ niechciana ciaza jest wypadkiemm losowym takim jak choroba.
|
|
|
|
#2160 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ależ ja to mogę napisać wprost, jestem za zabijaniem zarodka/płodu i usuwaniem go z macicy do określonego etapu ciąży. Nic to nie zmienia w moich poglądach.
Możesz sobie to nazywać dzieciobójstwem.
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:07.

No ale powiedzmy, że argument "nie za moją kasę" jeszcze jest zrozumiały.

), a okazało się przepowiednią dzisiejszych czasów. Rok napisania: 1931. Czyli 83 lata temu. Coś co wydawało się wtedy antyutopią, stało się rzeczywistością dzisiaj. 
Mnie już rozwalił motyw z tymi psami, który ktoś tam usilnie próbuje włączyć do dyskusji.