Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-28, 12:57   #1711
miskowa
Zakorzenienie

Dot.: Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV

cześć,

Mam dziś wizytę wieczorem, trzymajcie kciuki.

Wczoraj położna była na pierwszej wizycie domowej u mnie. Do was też przyjeżdżają? Dziwi mnie to, bo to nieodpłatne w ramach NFZ niby jest. Zrobiła KTG, zmierzyła ciśnienie, obejrzała nogi, czy nie puchną, pomacała cycki, powiedziała, że są zmiany typowo ciążowe i przygotowanie do karmienia, pogadała i pojechała. Mówiła, że będzie się pojawiać raz w tygodniu aż do porodu.

W weekend byłam na targach dziecięcym, miałam nadzieję, że się trochę obkupię, ale jednak najwięcej to było ciuchów a tych mam już sporo.
Kupiłam kocyk (zielony a z drugiej strony w pandy) i taką przytulankę wilka, uszytą ręcznie. Niby robili tam usg 3d i chciałam podejrzeć rysy małej, bo nie robiłam nic takiego, ale oczywiście tajna kolejka i zapisy wcześniejsze skutecznie mnie odstraszyły.
Ciśnienie nadal mam za wysokie i nic nie pomaga, nawet leki. Kończę chyba z pracą i od listopada idę na wolne, chociaż nie wiem, czy wytrzymam w domu do grudnia
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 12:58   #1712
karooka
Raczkowanie

Inka nie daj się tam!!!! Kciuki!
Blow, ja najbardziej ryczalam na 1filmiku. Boze tak patrze na tych facetów i oni tacy przerażeni! moj tez będzie oj będzie
Co do witamin- ja lykam co 2-3dni. Staram się miec mega urozmaicona diete- ryby nabial duzo owocow i warzyw...
Co do owocow - w Biedrze sa pyszne mandarynki, takie jak lubie czyli jędrne i kwaśne zarlam wczoraj jak glupia
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 12:59   #1713
grey cat
Raczkowanie

Inka trzymam kciuki na pewno się tam Tobą zaopiekują i będzie dobrze

NaamaH6669 ja biorę żurawit 2xdziennie po jednej, do końca ciąży tak mam przykazane, niestety i tak wróciła infekcja moczowa. Dwa miesiące temu miałam i mnie ginka wyleczyła uroseptem, brałam go dwa tygodnie.
Trzymam kciuki, żeby się dziecię obróciło

Byłam u diabetologa i się uspokoiłam, insuliny nie dostanę, dalej dieta i kłucie ale rzadsze. Mały nie powinien być za duży ani mieć problemów zdrowotnych
grey cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 13:10   #1714
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
cześć,

Wczoraj położna była na pierwszej wizycie domowej u mnie. Do was też przyjeżdżają? Dziwi mnie to, bo to nieodpłatne w ramach NFZ niby jest. Zrobiła KTG, zmierzyła ciśnienie, obejrzała nogi, czy nie puchną, pomacała cycki, powiedziała, że są zmiany typowo ciążowe i przygotowanie do karmienia, pogadała i pojechała. Mówiła, że będzie się pojawiać raz w tygodniu aż do porodu.

W weekend byłam na targach dziecięcym, miałam nadzieję, że się trochę obkupię, ale jednak najwięcej to było ciuchów a tych mam już sporo.
Kupiłam kocyk (zielony a z drugiej strony w pandy) i taką przytulankę wilka, uszytą ręcznie. Niby robili tam usg 3d i chciałam podejrzeć rysy małej, bo nie robiłam nic takiego, ale oczywiście tajna kolejka i zapisy wcześniejsze skutecznie mnie odstraszyły.
Ciśnienie nadal mam za wysokie i nic nie pomaga, nawet leki. Kończę chyba z pracą i od listopada idę na wolne, chociaż nie wiem, czy wytrzymam w domu do grudnia
u mnie nie było ani przed porodem ani po. co uważam, że mieć miejsca nie powinno, bo dostają za to kasę, a wg moich podejrzeń opcja jest jedna, bo należy się każdej kobiecie w ciąży, a skoro nie była, to domniemam, że poszła na łatwiznę i podrobiła podpis... :/
swoją drogą nie czułam potrzeby by przychodziła, bo mam mamę pielęgniarkę i znajomą położną, która była u mnie po porodzie, niemniej jednak dziwi mnie to, że jedne się przykładają do swojej pracy a inne nie.

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 13:13   #1715
LoLcIa123
Zakorzenienie

A ja dziś byłam na badaniach szpital mi trochę poprzewracał plany i dopiero teraz zrobiłam tą listeriozę odczyn coombsa morfo i crp, mocz oddam jutro.. bo mi się strasznie dziś nie chciało..
Pani w Lab. bardzo pochwaliła moją Panią doktor, za badanie na listeriozę powiedziała , że kiedyś to było w standardzie i można było leczyć ciężarne z sukcesem, a teraz to jest rzadkość i niestety coraz gorsze finały..
Nawet nie wiedziałam, że nie powinno się jeść lodów ale jakoś wyjątkowo nie miałam podczas tej ciąży na nie ochoty, tylko na początku jej trwania trochę pożarłam

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 13:15   #1716
grey cat
Raczkowanie

U mnie nie było położnej ale zamierzam w przychodni się dopytać, żeby przyszła po porodzie bo wtedy by się przydało na pewno.
grey cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 13:18   #1717
Trusiulandia
Zakorzenienie

Inka trzymaj się ! Ja mocno kciuki zaciskam!!

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Julianek 16.12.14r. 5.05!
Trusiulandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 14:14   #1718
Justyssia87
Rozeznanie

witam sie po drzemce wczoraj tak spałam, że po młodego zaspałam do przedszkola

dzięki za porady, dzis mu cos kupie w aptece i niech sie chłopina leczy.

blow- ja nie wiem czy on lezy twarza do kregosłupa bo jego kopniecia czuje w prawym boku tak mocno,tak jakby leżal poprzecznie, czyli wnioskuje, że lezy na lewym boku swoim bardziej i nozki prostuje w moj bok, taka L-ka, tak mi sie wydaje sama nie wiem

co do Inki, może ten jej gin wcale nie ma racji? ostatnio jej mówił że ma przodujące łożysko, moze teraz tez mu sie zdaje ze czuje skurcze, zobaczymy

ide chlapną kawe i uciekam
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 14:24   #1719
doloresd
Wtajemniczenie

Inka trzymaj się !

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty.

Moja Mama nas nawiedziła, dostałam rożek, ręcznik kąpielowy, poduszkę do karmienia, kocyk do wózka, komplet ubranek dla noworodka.... babcia szaleje
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 14:44   #1720
Suqub
Zakorzenienie

Ja chciałam dziś pochodzić po mieście ale tak mnie boli krocze, że boję się ruszyć byłam na wizycie wszystko ok było a teraz...eh.

http://olx.pl/i2/oferta/sprzedam-woz...ml#:0f629a8a57
Opłaca się?

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
cześć,

A jakie masz leki na ciśnienie?

I picture you in the sun wondering what went wrong...

Edytowane przez Suqub
Czas edycji: 2014-10-28 o 14:43
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 14:54   #1721
Basjenia
Zadomowienie

e...tylko jedno zdjęcie mi się otworzyło...klejoną rączke ma?czy to tylko moje wrażenie?i sama gondola?coś mi ten olx szfankuje
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 15:05   #1722
NaamaH6669
Rozeznanie

U mnie to położna dopiero po porodzie sie pojawi, do 6 razy ma przyjść. O wizytach przed bić nie wiem

Inka trzymamy kciuki, niech młoda jeszcze posiedzi

Kurcze ciekawe czy mój sie obkreci, co mu przyszło do głowy żeby znów być odwrotnie. Moja gin uważa ze małe szanse...

Grey cat wlasnie kupiłam żurawit i bede znów zażywać może cos to da.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

SYNEK STAŚ 25.12.2014 SN 3660 g 57 cm <3
NaamaH6669 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 15:14   #1723
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Hej

Minka
zaciekawiłaś mnie tym tranem i tym, że to może szkodzić Ja mam taki omegamed http://www.omegamed.pl/product/omegamed-pregna/ Pani farmaceutka mnie zapewniała, że to z witaminami, ale to tylko same DHA. kosztował około 30 zł chyba i ma 60 kapsułek. Nie dokupowałam już zwykłych witamin, bo kasy mi brakowało i tak się teraz raczę samym DHA, ale jak Wy piszecie, że nie bierzecie witamin to już nie mam wyrzutów sumienia

Co do brania masy leków w ciąży. Moja poprzednia gin to bardzo mało przypisywała i chyba aż za mało, bo infekcja dróg moczowych ciągnęła się przez całą ciążę i nie wyleczyła mi jej dopóki nie lądowałam w szpitalu, o
Mój obecny gin ponoć słynie z przypisywania masy leków. Mi od razu przypisał luteinę w tej ciąży, a poprzednio nie brałam i miałam nie wykupować, ale zaczęłam mieć brązowe plamienia i wykupiłam. Miał akurat nosa, bo luteina pomogła i przestałam plamić. Oczywiście dopisał spasmolinę, a ja kupiłam zwykłą no- spę, żeby w razie pobolewań mieć ale nie brałam 3 razy na dobę. Magnez to sobie sama kupiłam na skurcze i na te twardnienia, ale nie zajadam się po ileś na dzień tylko biorę jedną i tu polecam Magnellę, bo w porównaniu z Magne B6 czuje się lepiej i twardnień mam znacznie mniej, bo uwalnia się wolniej, przez co dłużej działa.
Nie jestem fanką leków przeciwbólowych, ale, że teraz mam się z tą szyjką i jak czuję, że mnie brzuch boli to zażywam dodatkowo no-spę fortę, ale to już jak czuję, że boli mocno i nie 3 razy na dzień tylko raz i o dziwo dziś zaczęłam 35 tc i nie urodziłam A słyszałam o tych skutkach ubocznych no-spy...

Inka dawaj znać, mam nadzieję, że nie urodziłaś i przeszło

Mnie ostatnio też czyści, ale w sumie wolę to niż zaparcia ;p

Ringo super, że mała jest już główką w dół
NaamaH to Wam maluch psikusa sprawił, ale może jeszcze się obróci

Mi jak brzuch twardnieje to nie tyle co zaczyna boleć jak na @ tylko robi się mocno napięty jak by to co w nim mam nie mieściło się w skórze
ja tez się z tym tranem zdziwiłam, ale wiele osób, które się znają to odradzają, nie do końca kumam czemu, ale im ufam, bo mają większą widze niż ja, więc stawiam na roślinne oleje

omemgamed pregna - dziś kupiłam, opakowanie 60 kapsułek kosztowało 57zł, drożej niż w gemini, ale tam bym za 300zł nie zrobiła, żeby mieć na darmową wysyłkę i pewnie wyszłoby na to samo.
Laski polacają, poczytałam trochę, no więc będę brała.
Całą ciążę nic nie brałam bo wyniki były ok, teraz biorę witaminy, bo hemoglobina mi spada no i te DHA.

Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość
minka- jednymz lepszych oleji jest rzepakowy,ma najlepszy stosunek omega 3mega 6 czyli super w porownianiu z reszta oleji i oliwy z oliwek jest na podium lniany tez jest dobry. Ja daje tran z gala 26zł i styka na pare miesiecy...no ale teraz to sie musze naprawde zastanowic hehe
własnie! ten rzepakowy podobno dobry ze względu na te proporcje, ale znów sa teorie, że rzepak zawalony jest GMO czasem im więcej wiem tym mniej wiem
póki co piję ten z pestek dyni, bo tego nie lubią robale (a podejrzewam, że moja mała ma robaki, więc i ją tym faszeruję)

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Ja na szybko po wizycie... Ekspresowo mam jechać do szpitala szyjka się skurczyla,mała glowke ma bardzo nisko wyczuwalna akcja skurczowa ...
Cytując mojego lekarza " biegunka może być skutkiem akcji porodowej albo może wywoływać skurcze macicy"

Trzymajcie mocno kciuki
trzymam kciukasy!!

Cytat:
Inko - 3maj sie! i 3maj małą nogami, zacisnij uda! Będzie dobrze Powodzenia.

blow- mi też opadł brzuch i głupio to wygląda, małego też czuje b. nisko jakby już wychodził tylko ja rączek nie czuje w ogóle tylko nacisk główki w kroczu.

Macie jakiś sprawdzony sposób na przeziębienie? Męża złapało a wolnego wziasc już nie może. Coś extra potrzebuje, może być lek lub domowe sposoby. Mleko z czosnkiem pije, bierze rutinoscorbin, je grejpfruty :P Moze lipa zeby sie wypocił? potrzebujemy cos super bo go szef zaraz udusi, ja tez jak bedzie mi w domu siedział :/
czosnek, dużo witaminy c, lipa też dobra, niech się wypoci dobrze!
tylko coś co ma duże dawki witaminy C, nie wiem jak pod tym względem wygląda rutynoscorbin, ale pewnie słabo, więc trzeba go dobrze przedawkować, żeby działał jak powinien

do poczytania
http://www.akademiawitalnosci.pl/qa-...at-witaminy-c/
Stary 2014-10-28, 15:18   #1724
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
e...tylko jedno zdjęcie mi się otworzyło...klejoną rączke ma?czy to tylko moje wrażenie?i sama gondola?coś mi ten olx szfankuje
Gondola ze spacerowka. Nie klejona nie jest.

Stary 2014-10-28, 15:30   #1725
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość

A jakie masz leki na ciśnienie?
Dopegyt
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 15:40   #1726
NaamaH6669
Rozeznanie

Ja z DHA zażywam Femibion Natal 2 Omega Med Pregna też bardzo dobry.

Zaraz jedziemy odebrać wózek <3 a wieczorem do SR

SYNEK STAŚ 25.12.2014 SN 3660 g 57 cm <3
NaamaH6669 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 15:41   #1727
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Dopegyt
Tez mam dopegyt i tylko w szpitalu go 2 razy wzięłam. Kurczę to nie fajnie, że Ci ciśnienie nie chce spaść.

Stary 2014-10-28, 16:17   #1728
bimbunia_
Raczkowanie

poproszę mądrzejszych o poradę:
Laktator madela sprzedają z butelką ale bez smoczka, no więc muszę dokupić smoczek a na gemini są :
1. Nakładka na butelkę za 42 zł http://www.aptekagemini.pl/medela-sm...o-butelki.html
2. Smoczek z butelką za 48zł http://www.aptekagemini.pl/medela-ca...uplikat-1.html

czy nakłądka/smoczek to to samo? bo cena się prawie nie różni. JAk do laktatora dokupię pozycje numer 2 to będzie okej?
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 16:34   #1729
Basjenia
Zadomowienie

Bimbunia z tego co się interesowałam laktatorami zazwyczaj firmy wypuszczają tak żeby wszystko było kompatybilne ze sobą...
Stary 2014-10-28, 16:35   #1730
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
własnie! ten rzepakowy podobno dobry ze względu na te proporcje, ale znów sa teorie, że rzepak zawalony jest GMO czasem im więcej wiem tym mniej wiem
póki co piję ten z pestek dyni, bo tego nie lubią robale (a podejrzewam, że moja mała ma robaki, więc i ją tym faszeruję)
Ja ze wsi to troszkę się orientuję Raczej GMO to to nie jest, bo teraz GMO w rolnictwie jest surowo zabronione i ktokolwiek wie, że jakiś gospodarz używa tego typu nasion ma obowiązek to zgłosić, bo temu co sieje grozi wysoka kara grzywny.
Powiem tylko tyle, że rzepak trzeba wiele razy pryskać, ale wiadomo, że wszystko w swoim czasie i taki oprysk po jakimś czasie się wypłukuje i nie szkodzi. Do tej pory żeby zbiory rzepaku były duże to zasuszało się i zaklejało nasiona, ale już nie pamiętam czy zasuszanie, czy zaklejanie ma być całkowicie zabronione, bo ponoć ten oprysk jest rakotwórczy
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 16:46   #1731
bimbunia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
Bimbunia z tego co się interesowałam laktatorami zazwyczaj firmy wypuszczają tak żeby wszystko było kompatybilne ze sobą...
kompatybilne tak ale wyglądają inaczej i nie wiem czy ta końcowka akurat do butelki z laktatora. Bo na zdjęciu obie końcówki inaczej wyglądają i skąd taka mala roznica w cenie...?
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 16:51   #1732
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bimbunia_ Pokaż wiadomość
kompatybilne tak ale wyglądają inaczej i nie wiem czy ta końcowka akurat do butelki z laktatora. Bo na zdjęciu obie końcówki inaczej wyglądają i skąd taka mala roznica w cenie...?
napisz bezpośrednio do firmy
Stary 2014-10-28, 17:14   #1733
Justyssia87
Rozeznanie

dzieki minka za artykuł, poczytam sobie

suqub- ja nnie wiem co to za wózek wiec nie pomoge :P a co do wypowiedzi na klubie. może za słabo "ją" otwarłaś?i dlatego nic nie widzialaś

pozamiatałam klatke, umyłam ją i ściany też (do połowy jest taka sliska farba co można myc) i tak mnie plecy teraz bolą ojojo :/ coś głupie pomysły mam.

ej wam tez sie tak w głowie ciagle kręcci? Już mam tego po kokardy naprawde i jeszcze nieodbrze mi czuje sie jak stara baba, kiedy to sie skończy. Oglnie ciąże znosze dobrze tylko te zawroty głowy :/

ciekawe co tam u Inki.

nudy jakieś, musze sie z młodym pobawić a mi sie nieee chceeee
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 17:19   #1734
LoLcIa123
Zakorzenienie

Mnie jest ciągle niedobrze.. szczególnie jak zjem coś ciepłego i chce mi się spać jak niedźwiedziowi w zimę
Odebrałam wyniki morfologii i oprócz anemii mam za mało limfocytów, ciekawe co znowu mi wymyślą.. oczywiście CRP nie inne jak 10 z groszami .
A na te przeciwciała combsa trzeba tak długo czekać, dopiero wynik będzie w piątek kurde.. a wizyta w czwartek

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2014-10-28, 17:19   #1735
Trusiulandia
Zakorzenienie

Hej my właśnie wróciliśmy ze sr i z wizyty. Julinek zdrowy 2kg waży +/- 200g. dumny tatuś dostał zdjęcie. Cały zdrowy i główką w.dół :-D brzuch nisko więc mam wypoczywać dalej

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Stary 2014-10-28, 17:21   #1736
LoLcIa123
Zakorzenienie

Ja też mam brzuch nisko, ale dopiero teraz mogę wychodzić.. więc na pewno przez to się nie położę..
Szybko mija czas, jak można wychodzić

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2014-10-28, 17:24   #1737
Roksape
Zadomowienie

Justysia ja tez tak mam, ze jak stoje to mam wrazenie jak bym zaraz miała upaść,taki kołowrotek.

Trusia fajnie, że wszystko ok po wizycie
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-28, 17:25   #1738
Trusiulandia
Zakorzenienie

Dokładnie o niebo lepiej mi teraz wygodniej

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Stary 2014-10-28, 17:27   #1739
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Mnie jest ciągle niedobrze.. szczególnie jak zjem coś ciepłego i chce mi się spać jak niedźwiedziowi w zimę
Odebrałam wyniki morfologii i oprócz anemii mam za mało limfocytów, ciekawe co znowu mi wymyślą.. oczywiście CRP nie inne jak 10 z groszami .
A na te przeciwciała combsa trzeba tak długo czekać, dopiero wynik będzie w piątek kurde.. a wizyta w czwartek
Ja miałam na następnego dnia wynik odebrania.

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:
dzieki minka za artykuł, poczytam sobie

suqub- ja nnie wiem co to za wózek wiec nie pomoge :P a co do wypowiedzi na klubie. może za słabo "ją" otwarłaś?i dlatego nic nie widzialaś

pozamiatałam klatke, umyłam ją i ściany też (do połowy jest taka sliska farba co można myc) i tak mnie plecy teraz bolą ojojo :/ coś głupie pomysły mam.

ej wam tez sie tak w głowie ciagle kręcci? Już mam tego po kokardy naprawde i jeszcze nieodbrze mi czuje sie jak stara baba, kiedy to sie skończy. Oglnie ciąże znosze dobrze tylko te zawroty głowy :/

ciekawe co tam u Inki.

nudy jakieś, musze sie z młodym pobawić a mi sie nieee chceeee
Zagłębiłam się Dziś miałam wizytę, nic nie było stwierdzone więc jest dobrze.

Stary 2014-10-28, 17:29   #1740
Trusiulandia
Zakorzenienie

Ciekawe jak Inka :-(

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości