Jedne w łóżkach dalej działają, inne na porodówkę powoli się zbierają - cz. VI - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-29, 06:30   #1381
Meliska86
Wtajemniczenie

Dot.: Jedne w łóżkach dalej działają, inne na porodówkę powoli się zbierają - cz. VI

Cytat:
Napisane przez ksuwka Pokaż wiadomość
Nie jeszcze nie.

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

W tym cyklu miałam sporo stresu: szpital, zawirowania z ciśnieniem, więc pewnie dlatego się spóźnia.
to dobrze może jednak się tak opóźni że mężu zdarzy

Cytat:
Napisane przez 7koliberek7 Pokaż wiadomość
mnie znow zlapal bol...zoladek i na wysokosci zoladka plecy... w sumie to tak jakby mnie dookola bolalo ;/

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

wypilam goraca herbate i przeszlo...ja juz sama nie wiem co jest..;/
bidoku nie wiem co to może być ale uważaj na siebie

Cytat:
Napisane przez Nati_kk Pokaż wiadomość
Dorotka, ja tam myślę że do przylotu męża jeszcze wytrzymasz

Dziewczyny...a ja mam takie głupie pytanie

Czy Wy też na tym etapie czułyście dzidzię w miarę w jednym miejscu? Bo ja ruchy czuję przez większość czasu z prawej strony, dość nisko, tak w okolicach gdzie normalnie jajnik bolał, okazjonalnie przemieści się kopniaczek nad wzgórek łonowy i tak się zastanawiam czy to normalne czy się tym martwić, bo przecież ma dużo miejsca jeszcze i powinien w innych miejscach też dawać o sobie znać?

I w ogóle chyba znalazłam alternatywę dla naszego drogiego wózka Co myślicie o Mamas&Papas Sola2?
wózek też jakoś nie w moim guście
a co do ruchów to tak miałam wiedziałam dokładnie w którym miejscu będzie pyk
ale od tego tygodnia czuje w różnych miejscach

Cytat:
Napisane przez dorotape1987 Pokaż wiadomość
dzien dobry
meliska jak tam reka????
koliberek noi co puscilo cie w koncu??? kurde dziwna sprawa....oby to nie oznaczalo niczego powaniejszego
nati kiedys patrzylam na ten wozek i jak dla mnie oki noi cenowo lepiej niz twoj wymarzony a m&p to bardo dobra firma
ręka siwa jak zwykle
aaaa i zapomniałam się pochwalić - wyniki moczu się poprawiły już tylko nieliczne bakterie i wogole wszystkie parametry w normie.
Cukier też niżej niż ostatnio odetchnęłam z ulgą bo naprawdę wcinam dużo słodkiego i jakby mi wyszło to co Dorotce to ja nie wiem

No a anemia jak była ostatnio tak nie drgnęła nic. Tzn. dobrze że się nie pogłębiła jest na takim samym poziomie no ale ważne że nie gorzej więc też jestem happy.
Córcia
Meliska86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 06:34   #1382
Nati_kk
Zakorzenienie

Dot.: Jedne w łóżkach dalej działają, inne na porodówkę powoli się zbierają - cz. VI

Czyli wszystko w normie i mogę się nie martwić, choć na wizycie pewnie jeszcze dopytam,dzięki dziewczyny

Dorotko,zdecydowanie lepiej cenowo wypada

Koliberku jak tam po nocy?

---------- Dopisano o 07:34 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ----------

Karolcia brawo za wyniki

Wymienię

Razem od 08.07.2009
Zaręczeni 17.09.2011
Ślubujemy 06.09.2014

Nati_kk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 06:41   #1383
kocuro88
Zakorzenienie

hej dziewczyny

trzymac kciuki za dzisiejszą wizyte

starałam sie omijac wczoraj temat staran itd.
ale zapytalam czy przyjdzie po mnie do tego lekarza to znowu bylo
"po co idziesz, przecież nie masz jeszcze wyników i znów będziesz tyle płacić?"
chyba jak bym chodziła na NFZ to byłoby ok
nigdy mi nie wyliczał kasy.
w kazdym razie powiedzialam ze musze isc i koniec - potem go wykorzystałam

w sumie jak mi dzis znwou weźmie 130 zł to będzie masakra!! Zbankrutuje!!!
Stary 2014-10-29, 06:48   #1384
7koliberek7
Zadomowienie

wczoraj jeszcze raz mnie zaatakowalo i wzielam paracetamol i w sumie chyba nie pomogl bo ok 23 puscilo i teraz jest spokoj...zastanawiam siie czy to nie sprawka malego i znow jakiegoos ucisku nie mialam

---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ----------

poza ttym wczoraj nie czulam uucisku na pecherz ani nie mialam klucia w szyjce a dzis od rana chyba maly sie do pecherza przytula bo latam ciagle siku i znow szyjka kluje... a mimo wszystko brzuch mam rozciagniety jakby w poprzek...ja nie wiem co ten moj maly wyprawia...
nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki.
To ich krew, życie, to ich własne dziecię,
co im nad wszystko droższe jest na świecie...

SZYMONEK 09.12.2014
7koliberek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 06:49   #1385
Meliska86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kocuro88 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

trzymac kciuki za dzisiejszą wizyte

starałam sie omijac wczoraj temat staran itd.
ale zapytalam czy przyjdzie po mnie do tego lekarza to znowu bylo
"po co idziesz, przecież nie masz jeszcze wyników i znów będziesz tyle płacić?"
chyba jak bym chodziła na NFZ to byłoby ok
nigdy mi nie wyliczał kasy.
w kazdym razie powiedzialam ze musze isc i koniec - potem go wykorzystałam

w sumie jak mi dzis znwou weźmie 130 zł to będzie masakra!! Zbankrutuje!!!
może akurat nie weźmie nic
moja niby jak poszłam za pierwszym razem to wzięła 120 zł (to ze nowa byłam) teraz bierze 60 zł. Ale za monitoring nic nie chciała
Córcia
Meliska86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 06:57   #1386
kocuro88
Zakorzenienie

no mam nadzieje że jak juz coś to max połowe weźmie
Stary 2014-10-29, 06:57   #1387
7koliberek7
Zadomowienie

moja z cytologia bierze 120 a tak to 80 ale ja odkad jetem w ciazy zamiast 80 daje jej 100 i mowie zeby nie wydawala bo 20 zl co wizyta mnie nie zbawi ale nie moge narzekac na nia... kiedys zapomnialam zadzwonic i powiedziec jej jakie mam wyniki to ona pamietala i zadzwonila...teraz tez powiedziala mi ze jesli w trakcie porodu ona nie bedzie miala dyzuru mam do niej zadzwonic ze zaczynam rodzic to ona zadzwoni na oddzial i poinformuje kolegow i polozna jak maja sie mna zajac i wszystko ii tak bedzie ona nadzorowac

SZYMONEK 09.12.2014
Stary 2014-10-29, 07:01   #1388
kocuro88
Zakorzenienie

no u mnie ostatnio wziela 130 zl bez cytologi - USG + badanie normalne no i to była wizyta zapoznawcza
Stary 2014-10-29, 07:07   #1389
dorotape1987
Wtajemniczenie

meliska za wyniki siuski to super ze lepiej a krew no dobrze ze nie jest gorzej ja jade jutro dzis mi sie nie chcialo a w sumie to podstawowe wiec wyniki beda popoludniu
ja za kazda wizyte place 130zl a ogolnie to bierze 150 no ale dla ciezarnych promocja bo w sumie to na nich zarabia musze sie dopytac o ten wymaz ale kurde czytalam ze szpitale moga nie uznac tak staych jak np z 34 tygodnia...a co jak np sie rozpakuje i nie zrobie bo bede czekala do tego 37??? i tak zle i tak niedobrze
a co do wiercenia to moj szaleje w dzien aleee niechce chwalic w nocy jest lepiej nawet jak sie przytule do materaca bez poduszki to jest oki poprostu grzecznie sie przesuwa na druga strone brzucha

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

dobrze kminie ze ten monitoring to jest usg dowcipne??? kurde no w sumie to tylko kocurek bedziesz sprawdzac nic jakos specialnie skomplikowanego i czasochlonnego to moze nie wezmie nic a jak juz cos to moze ugadaj sie ze np co 3 raz bedziesz placic bo to faktycznie sporo bedzie jak przy kazdej wizycie bedzie cie kasowac
Stary 2014-10-29, 07:10   #1390
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Koliberek dziwne te bóle, a jesteś pewna ze brzuch Ci sie nie napina? Bo ja np miałam silne skurcze nawet do 100% na ktg a nic nie czułam! nawet napinania moze Ty zaraz do porodu będziesz sie szykować? Jak Cię bedzie dzisiaj bolało to lepiej chyba zadzwonić do gin i zapytać.

Kocurek za monitoring chyba nie powinna Ci aż tyle wziąć? Mąż moze sie przestraszył jak Cię ostatnio zawoził, ze teraz będziesz tyle wydawać na wizyty i latać tak często? Moze to o to chodziło, żebyś nie oszalała i połowy pensji nie wydawała co miesiąc na ginekologa

My dzisiaj basen a mi się tak nie chce..... Po tym basenie najchętniej bym szła spać bo mała mnie tak wymęczy, a nawet na drzemkę nie mam co liczyć bo mala sie prześpi w aucie w drodze powrotnej i dupka
Wczoraj byliśmy po karmę dla kotów i weszliśmy do smyka.... Wiecie nawet mi sie nie chce wymyślać, patrzyć na nowe rzeczy, pewnie tylko pod koniec zamówię co trzeba i tyle z moich zakupów ciążowo dziecięcych
Ewunia_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 07:11   #1391
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Meliska86 Pokaż wiadomość
aaaa i zapomniałam się pochwalić - wyniki moczu się poprawiły już tylko nieliczne bakterie i wogole wszystkie parametry w normie.
Cukier też niżej niż ostatnio odetchnęłam z ulgą bo naprawdę wcinam dużo słodkiego i jakby mi wyszło to co Dorotce to ja nie wiem
Cieszę się, że wyniki dobre

Cytat:

poza ttym wczoraj nie czulam uucisku na pecherz ani nie mialam klucia w szyjce a dzis od rana chyba maly sie do pecherza przytula bo latam ciagle siku i znow szyjka kluje... a mimo wszystko brzuch mam rozciagniety jakby w poprzek...ja nie wiem co ten moj maly wyprawia...
chyba masz małego akrobatę w brzuszku

ksuwka i jak brałaś już bromergon?

malinOla1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 07:14   #1392
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Cytat:
meliska za wyniki siuski to super ze lepiej a krew no dobrze ze nie jest gorzej ja jade jutro dzis mi sie nie chcialo a w sumie to podstawowe wiec wyniki beda popoludniu
ja za kazda wizyte place 130zl a ogolnie to bierze 150 no ale dla ciezarnych promocja bo w sumie to na nich zarabia musze sie dopytac o ten wymaz ale kurde czytalam ze szpitale moga nie uznac tak staych jak np z 34 tygodnia...a co jak np sie rozpakuje i nie zrobie bo bede czekala do tego 37??? i tak zle i tak niedobrze
a co do wiercenia to moj szaleje w dzien aleee niechce chwalic w nocy jest lepiej nawet jak sie przytule do materaca bez poduszki to jest oki poprostu grzecznie sie przesuwa na druga strone brzucha

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

dobrze kminie ze ten monitoring to jest usg dowcipne??? kurde no w sumie to tylko kocurek bedziesz sprawdzac nic jakos specialnie skomplikowanego i czasochlonnego to moze nie wezmie nic a jak juz cos to moze ugadaj sie ze np co 3 raz bedziesz placic bo to faktycznie sporo bedzie jak przy kazdej wizycie bedzie cie kasowac
Ja bym robiła ten wymaz i teraz i potem powtorzyła w razie co, bo chodzi o gbs? W razie czego gdybys szybciej zaczęła rodzic to masz, gdybys nie miała wyniku mogą podać dziecku antybiotyk zapobiegawczo, wiec lepiej to mieć, a w razie co potem sobie powtórzysz w 37 i tez będziesz miała świeże, zeby nic nie wymyślili. I tak chyba nie płacisz za to? Mi gin robi takie badania w cenie wizyty. Wymaz czy beta na początku w razie co...
Stary 2014-10-29, 07:18   #1393
kocuro88
Zakorzenienie

no moze faktycznie jemu o to chodzilo
bo jak chodzilam do tej na NFZ do nic nie mowil...

no nic zobacze dziś ile mi powie
jak znowu tyle to musze sie zastanowić co robic bo faktycznie za chwile to cala wyplata pojdzie na ginekologa, badania i lekartwa itp
Stary 2014-10-29, 07:21   #1394
dorotape1987
Wtajemniczenie

masz racje nawet jak cos wezmie to lepiej miec moj maz i tak uwaza ze 400zl a tyle mi srednio idzie na lekarza i leki miesiecznie to nie duzo

---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

a tak przy okazji bo czytalam na grudniowkach o tetnach dziecka ile srednio powinny miec i moje pytanie Anie x 3 i mamusie mialyscie mierzone to wogole jakos??? bo kurde ja to nawet niewiem ile moj ma ostatnio mialam pierwszy raz zapis i kurka lekarz tylko powiedzial ze ok a ja nie pytalam
Stary 2014-10-29, 07:27   #1395
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Cytat:
masz racje nawet jak cos wezmie to lepiej miec moj maz i tak uwaza ze 400zl a tyle mi srednio idzie na lekarza i leki miesiecznie to nie duzo

---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

a tak przy okazji bo czytalam na grudniowkach o tetnach dziecka ile srednio powinny miec i moje pytanie Anie x 3 i mamusie mialyscie mierzone to wogole jakos??? bo kurde ja to nawet niewiem ile moj ma ostatnio mialam pierwszy raz zapis i kurka lekarz tylko powiedzial ze ok a ja nie pytalam
A masz ten zapis? Tam idą 2 linie, ta na gorze to tętno dziecka, a na dole są skurcze. Chyba norma jest miedzy 140-160

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-29, 07:43   #1396
kocuro88
Zakorzenienie

ale Dorotko Ty juz jestes w ciąży to tez inaczej
my dopiero sie staramy i tez tyle idzie
Stary 2014-10-29, 07:47   #1397
ANNASAR
Zakorzenienie

Czesc kochane u mnie nocka spoko teraz sniadanko cos mnie muli od rana i slabo sie czuje ,ale tak juz teraz bedzie

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Cytat:

ja mam zawsze 140 i gin mowi idealnie

LIA
18.12.2014
ANNASAR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 08:08   #1398
dorotape1987
Wtajemniczenie

musze poszukac wiem ze na poczatku mi jakos sprawdzali i bylo oki a teraz to tak srednio i niewiem ot taka matka ze mnie
Stary 2014-10-29, 08:14   #1399
7koliberek7
Zadomowienie

brzuch mi sie napina juz ood jakiegos czasu ale to wtedy jak maly sie wypina no chyba ze nic nie czuje zobaczymy... poza tym teraz chocby nawet teraz to juz nie jest zle bo 36 tydzien a juz prawie spakowani jestesmy

SZYMONEK 09.12.2014
Stary 2014-10-29, 08:17   #1400
ANNASAR
Zakorzenienie

Cytat:
musze poszukac wiem ze na poczatku mi jakos sprawdzali i bylo oki a teraz to tak srednio i niewiem ot taka matka ze mnie
Dorotko ja z synem w ciazy nie wiedzialam polowy tego co teraz . Nie siedzialam na forum nie czytalam wujka google i powiem ci bylo lepiej nie stresowalam sie tak jak teraz ...

---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Cytat:
brzuch mi sie napina juz ood jakiegos czasu ale to wtedy jak maly sie wypina no chyba ze nic nie czuje zobaczymy... poza tym teraz chocby nawet teraz to juz nie jest zle bo 36 tydzien a juz prawie spakowani jestesmy
Wlasnie on sie wypina bo brzuch sie napina

LIA
18.12.2014
ANNASAR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 08:23   #1401
dorotape1987
Wtajemniczenie

koliberek booooosz nasza trojca juz na koncowce a ty to juz na wylocie
Stary 2014-10-29, 08:33   #1402
7koliberek7
Zadomowienie

do planoowego terminu mam jeszccze miesiac i tego sie trzymam mam jeszcze duzo do zrobienia to skoro maly sie wypina bo brzuch sie napina tzn ze u mnie to juz tak jest jakies 10 tygodni dlatego nie uznaje tego za nic co mogloby wskazywac ze zaraz wyjade

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

fajnie to czasem wyglada jak sobie stoje normalnie i mam rowny brzuch a nagle na srodku wyrasta mi taka kula a pozniej widac jak sie przemieszcza np na bok brzucha...

SZYMONEK 09.12.2014
Stary 2014-10-29, 08:40   #1403
aneczka2238
Zakorzenienie

Dzień dobry
U mnie dzisiaj gorszy dzień, więc będę podczytywac, ale nie marudzić.

Dorotko, u mnie dwa razy było po 140 tętno, a ostatnio wiem że za wysokie, ale ile Na wizycie przystawia mi ten detektor tętna (czy jak to tam się nazywa) i sprawdza.

No i ja też bym chciała dołączyć do Waszej trójcy na końcówce
Dosyć mam ciąży

Oluś

31.12.2014

Wymianka
aneczka2238 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 08:45   #1404
7koliberek7
Zadomowienie

zebym chociaz dotrwala do 6 listopada do wizyty i wtedy moze lekarka mi cos powie wiecej bo na tej wizycie co bylam powiedziala ze malemu sie nie spieszy, ze wszystko pozamykane i ze maly jeszccze wysoko... i dlategoo kazala mi przyjsc za 3 tygodnie ale kto tam wie co moj dziec ma w planach

SZYMONEK 09.12.2014
Stary 2014-10-29, 08:51   #1405
Ewunia_01
Wtajemniczenie

A ja pomarudzę bo czuje sie okropnie wczoraj zasnęłam na dole i potem poszliśmy na górę, zaniosłam małą jak zawsze i nie wiem czy z tego wysiłku czy co zrobiło mi sie niedobrze, słabo, potem mega zgaga, ryczeć mi się chciało, a dziś rano obudziłam sie po 5 z mężem i juz nie spałam.... Teraz nie mam siły, po prostu nie mam zeby jechać na basen a muszę zeby nam zajęcia nie przepadły oczy mi się zamykają i niedobrze mi

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:
zebym chociaz dotrwala do 6 listopada do wizyty i wtedy moze lekarka mi cos powie wiecej bo na tej wizycie co bylam powiedziala ze malemu sie nie spieszy, ze wszystko pozamykane i ze maly jeszccze wysoko... i dlategoo kazala mi przyjsc za 3 tygodnie ale kto tam wie co moj dziec ma w planach
Nie masz ktg co wizytę teraz na końcówce?
Mój gin od ciazy ze starszą od 30 tc kazał co wizytę pod ktg leżeć, nienawidziłam go za to, bo nie dość ze co 2 tyg chodziłam to jeszcze ze 3 godziny tam siedzialam, najpierw czekanie na swoją kolej, albo aż on przyjedzie jak byłam pierwsza, wizyta, potem leżenie na ktg, potem omówienie zapisu jeszcze. Masakra.
Stary 2014-10-29, 08:59   #1406
7koliberek7
Zadomowienie

mialam robione tydzien przed ostatnia wiizyta bo kazala mi podejsc i bylo ok i podejrzewam ze teraz mi tez zrobi... ciekawa jestem ile jeszcze moj dziec wytrzyma

SZYMONEK 09.12.2014
Stary 2014-10-29, 09:00   #1407
kordelka85
BAN stały

Cytat:
kochane powiiedzcie mi jakie laktatory kupowalyscie lub z jakich korzystalyscie??
Mam Avent reczny. A elektryczny mialam wypożyczony z apteki firmy Ruska. Lepiej nie kupowac od razu elektrycznego bo to kupa kasy a moze sie okazac zbedny.
http://www.poloznarodzinna.ecom.com....zyczalnia.html
Moze u ciebie jest jakas wypozyczalnia tez. Tylko nie wiem czy na dluzsza mete to sie oplaca., ja mialam recepte od gin i nie placilam za dobe tylko za zestaw odciagajacy i kaucje co potem zwrocili

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Nati_kk Pokaż wiadomość
Dorotka, ja tam myślę że do przylotu męża jeszcze wytrzymasz

Dziewczyny...a ja mam takie głupie pytanie

Czy Wy też na tym etapie czułyście dzidzię w miarę w jednym miejscu? Bo ja ruchy czuję przez większość czasu z prawej strony, dość nisko, tak w okolicach gdzie normalnie jajnik bolał, okazjonalnie przemieści się kopniaczek nad wzgórek łonowy i tak się zastanawiam czy to normalne czy się tym martwić, bo przecież ma dużo miejsca jeszcze i powinien w innych miejscach też dawać o sobie znać?

I w ogóle chyba znalazłam alternatywę dla naszego drogiego wózka Co myślicie o Mamas&Papas Sola2?
Ja czuje w roznych miejscach

Edytowane przez kordelka85
Czas edycji: 2014-10-29 o 09:01
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 09:03   #1408
7koliberek7
Zadomowienie

sa laktatory nawet po niecale 30 zl ale nie wiem czy sie sprawdza;/ myslalam o tym... http://allegro.pl/avent-laktator-nat...712089191.html

SZYMONEK 09.12.2014
Stary 2014-10-29, 09:05   #1409
kordelka85
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ewunia_01 Pokaż wiadomość
. Wiecie nawet mi sie nie chce wymyślać, patrzyć na nowe rzeczy, pewnie tylko pod koniec zamówię co trzeba i tyle z moich zakupów ciążowo dziecięcych
Ale chyba sporo masz po corki wiec wiele tych zakupow nie ma
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 09:08   #1410
7koliberek7
Zadomowienie

ja wczoraj pakowalam ciuszki malego do szpitala i tak przegladalam to wydawalo mi sie ze wiecej kupilam... a wczoraj sttwierdzilam ze w sumie niewiele tego

SZYMONEK 09.12.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości