|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II
Blondi, wszystkiego najlepszego!
Parole - u mnie pomieszczenie na pranie/suszenie tak, ale na prasowanie nie, bo prasuję oglądając TV i nie wyobrażam sobie prasować w 'pralni' patrząc w ścianę ![]() ijaa - też bym poszła na ciuchy, ale nie ma kiedy ![]() Molise, ech chciałabym za 5 lat miszkać już w swoim domu Ale nie wiem jak z kasą wyjdzie, z działką i ze wszystkim...Kashmirka, ponoć to niedobrze wprowadzać się do tak nowo wybudowanego domu. Nam wszyscy mówią, że dom powinien odstać chociaż 1 zimę i dopiero wykończenie, bo czasem może gdzieś podejść woda, zawilgnąć, a jak zrobisz wykończeniówkę to co, zrywać podłogi? Ja też miastolubna, a jednak tak wyszlo, że chcemy dom budować ![]() Przekonały nas do tego chociażby koszty |
|
|
|
#2072 |
|
Konto usunięte
|
Dotka też o tym słyszałam, na nich to niestety wymogła sytuacja, wiesz różnie się w życiu układa
ale póki co mieszkają już ze 3lata i sobie chwalą ![]() Twoim zdaniem koszty utrzymania domu są mniejsze niż mieszkania?
|
|
|
|
#2073 |
|
Zakorzenienie
|
Kash, nie utrzymania, tylko budowy/zakupu, nawet z naciskiem na to, że dom będzie tańszy niż mieszkanie.
Koszty utrzymania podobne: czynsz aktualnie w krk jest kosmiczny, do tego osobny czynsz za parking - no za te parę stów miesięcznie, spokojnie koło domu coś zrobię. |
|
|
|
#2074 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a co do utrzymania domu to mam koleżankę i kolegę w pracy, którzy mają swoje domy i mówią, że utrzymanie domu to duży koszt, szczególnie gdy coś się popsuje np. piec albo dach zacznie przeciekać
|
|
|
|
|
#2075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do budowy domu, to spokojnie da się taniej. Inwestycja, którą byliśmy zainteresowani (+/- bo nie pamiętam dokładnie) Mieszkanie: 360 000-400 000 (stan surowy, bez wykończenia i mebli) Miejsce w garażu podziemnym 30 000 Miejsce postojowe: 15 000 Schowek/komórka: 1300zł Razem: 400-450 tys. I do tego miesiąc w miesiąc niemały czynsz. I to nie jest żadne centrum, prestiżowa okolica, bógwieco. Ot, po prostu mieszkanie. Inna inwestycja spoko, bo cena za m2 to 4000 (jak na Kraków niewiarygodna), ale co z tego, jak miejsce w parkingu podziemnym 56 000, a miejsce postojowe na terenie osiedla 30 000 Jeszcze mnie nie powaliło żeby wydać prawie 90 tys. żeby mieć gdzie parkować ![]() Na pewno w rejonach, gdzie mieszkania nie są tak kosmicznie drogie, cena domu jest wyższa, ale w drogich okolicach, naprawdę bardziej opłaca się dom postawić i jest on od A do Z taki, jak chcesz, bez uciążliwych sąsiadów
|
|
|
|
|
#2076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patrząc po znajomych to budowa domu obstawiam, że minimum 300 tyś, a za tą kwotę można mieć już na prawdę solidne mieszkanie. Również spotkałam się z takimi opiniami, że koło domu to zawsze będzie coś do zrobienia - i to są niestety większe pieniądze niż w przypadku jakiś awarii w mieszkaniu.
|
|
|
#2077 |
|
Konto usunięte
|
Dotka no ja nie wątpie w to co mówisz, po prostu dzielę się opiniami osób z mojego towarzystwa
ten kosztorys mieszkania, który wrzuciłaś to w Poznaniu też jest drogo ale nie aż tak no i my raczej będziemy celować w rynek wtórny no i dla mnie istotnym plusem mieszkania w bloku jest to, że nie muszę się martwić o jakieś naprawy itd bo zajmuje się tym spółdzielnia ale jak to powtarzam często na tym wątku: każdemu wedle potrzeb
|
|
|
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
blondi sto lat!
|
#2079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda. Mam znajomych którzy kupowali mieszkanie na zupełnie nowym osiedlu i o ile za lokum moim zdaniem przepłacili tak miejsca postojowe były stosunkowo tanie: chyba 11 tyś garaż i 5,5 tyś parking.
Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2014-10-29 o 14:30 |
|
|
|
|
#2080 |
|
Zakorzenienie
|
u nas mieszkania deweloperskie oscylują w okolicy 200- 250 tys, rynek wtórny od 140 tys., a domy.. uuuu ze 300 tys na pewno trzeba mieć
|
#2081 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas to temat na za 5 lat, ale jak trochę buszowałam to mieszkanie jakie by nas interesowało to ok. 350 tyś za deweloperkę albo ok. 260-270 tyś za wtórny. Jaka będzie decyzja nie wiadomo, bo przez te kilka lat może się na prawdę dużo zmienić i zadziać - jeśli by nam się udało odkładać jak do tej pory oraz sprzedać mieszkanie które mamy to mielibyśmy duże pole manewru.
|
|
|
#2083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to kash kiedyś powiedziała, każdemu wedle potrzeb ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Telepatia
|
|
|
|
|
#2084 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nikt tu nikogo za decyzje nie gani, nie przekonuje na siłę, nie wyśmiewa, a jedynie pisze o swoich doświadczeniach czy opiniach. Czym byłoby życie bez rozmów o gustach?
|
|
|
#2086 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2087 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie największym plusem mieszkania (a więc w mieście) jest to, że wszedzie mam sklepy, apteki, jest gdzie pospacerowac, mam wszystko pod ręką, nawet nie musze wsiadać w auto. To jest OGROMNY plus, którego dom nie ma. Mieszkajac w domu, problemowe jest jak sie zapomni kupic cebuli, czy jak się chce coś szybko załatwić. Zwłaszcza jak się ma małe dziecko - ubieraj je, pakuj do fotelika, do auta, jedź do miasta, rozpakowuj itd. A tak to - wsadzasz w wózek, idziesz, załatwiasz, wracasz. Nie martwisz się o piec, ogrzewanie, koszenie trawy, grabienie liści, odśnieżanie itd. dom też ma swoje plusy, nieprzekładalne na plusy mieszkania, bo np. nic nie zastąpi mi widoku lasu z okna, picia kawy w weekend rano na tarasie, swobody itd. No ale dlatego teraz pomieszkamy w domu i przez ten czas podejmiemy decyzję, czy chcemy mieszkać na wsi, czy jednak w mieście
Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2014-10-29 o 14:43 |
||
|
|
|
#2088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Nie pierwszy i nie ostatni raz Kochana.
|
|
|
#2089 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2090 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jestem może przewrażliwiona, bo jestem świeżo po nadrobieniu kilku ostatnich dni i dyskusje były ożywione
|
||
|
|
|
#2091 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przesadzajmy. W mieście też są domy, jak również są i osiedla na wygwizdowiach. Chociażby moja okolica. Znajdziesz tu i mieszkania i szeregówki i bliźniaki i domy wolnostojące. Pod Wrocławiem masz też pełno wiosek, które się i gęsto mieszkaniami zabudowały... PS. rozebrane dziecko wsadzasz w wózek (hihihi, musiałam;p) Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2014-10-29 o 14:47 |
|
|
|
|
#2092 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, ale ja rozważam tylko mieszkanie w mieście lub dom na wsi, nie biorę pod uwagę innych opcji.
|
|
|
|
#2093 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2095 |
|
Konto usunięte
|
a propo domów w mieście to mogłabym mieszkać w takich pięknych dzielnicach jak Sołacz czy Podolany ale chwilowo nie mam na zbyciu 3mln zł
http://dom.gratka.pl/domy-sprzedam/l...,li,sr,tb.html |
|
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
zaczynam się Ciebie bać
![]() Laskiiiii, która chętna do pomocy? ![]() Zadania na dziś dwa: - posprzątać, bo przychodzi kumpel - popakować coś do kartonów (co, jak, gdzie?!) Kuźwa, najgorsze, ze najwiecej rzeczy mam w kuchni. nie popakuje, bo kurde, musze na czymś i coś jeść
|
|
|
|
#2097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2098 |
|
Konto usunięte
|
Dotka kuchnia najgorsza do pakowania, jak ostatnio pomagałam Mamie przy sprzątaniu po remoncie to wkładałyśmy te kuchenne rzeczy do nowych mebli i końca nie było widać
więc nie zazdroszczę i nie zgłaszam się na chętną do pomocy ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------
|
|
|
|
#2099 |
|
Zakorzenienie
|
kashmirka Września, 45 km od Poznania
|
#2100 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.

Ale nie wiem jak z kasą wyjdzie, z działką i ze wszystkim...
ale póki co mieszkają już ze 3lata i sobie chwalą