|
|
#1591 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koty - część X
Hello!
Dawno mnie tu nie było, ale mam kocio-pańciowy dylemat. Konkretniej przydatna będzie (tak myślę) Suvia, bo pamiętam, że ona jest w takiej sytuacji... Chodzi o to, że w sierpniu była ta akcja że niby mała jest zapchlona i pchły też poużywały sobie na mnie - byłam cała w plackach czerwonych. Potem był spokój, a dziś... obudziłam się z wargą jak Angelina Jolie. Znajoma mnie nastraszyła że ona tak miała, jak zaczęła być...uczulona na własnego kota. Stąd moje pytanie, bo idę dziś do lekarza i pewnie oberwę skierowaniem na testy... Co zrobić jeśli jest się uczulonym na własnego kota? Za żadne skarby jej nie oddam! ![]()
|
|
|
|
#1592 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam taka paste do odrobaczania, ktora podaje sie kotu "doustnie"
Jak bylam z Chanela u weta to kazal jej regularnie myc zeby, zeby zapobiec kamien Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam znajomą co ma psa i na niego jest uczulona i właśnie się odczula . napisz coś wiecej o tych pchłach jak to ciebie pogryzły .. Bo mój starszak niedawno przytargał . Możesz jakieś środki polecić ? Bo moje tylko u weta były odpchlane . A jak to cholerstwo się do końca nie wybiło
|
|
#1594 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ja miałam takie placki czerwone. Taki bąbel jak po komarze, ale bardziej płaski i nieregularny. Na początku podejrzewałam, że to pluskwy. Ale wetka powiedziała, że to prędzej pchły, pogryzienie przez pluskwy jest bardziej drastyczne. Mała dostała taki spray z Virbac'u i dostałam po 6 ml na każdy 1 kg masy kociaka. Opryskałam ją, wmasowałam to, wyodkurzałam mieszkanie porządnie i wypsikałam jej kocyk i moją kanapę, bo tam przebywa najwięcej. Po 3 tygodniach druga tura. Takie placki już nie wróciły |
|
|
|
|
#1595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
legowiska kocie też dokładnie wyczyściłam . odczulanie robi się chyba raz na rok . Ja tą babeczkę poznałam jak byłam z dzieckiem u alergologa Ona chyba z 5 rok się odczulała a miała jakiegoś małego pieska . Po tym odczulaniu było ok , ale mówiła że np. z nim nie śpi itp żeby nie ryzykowac .
|
|
#1596 |
|
BAN stały
|
Lamia -zwykła a taka niezwykła!
tak mnie tuli <3 IMG_1253.jpg |
|
|
|
#1597 |
|
Raczkowanie
|
DZIEWCZYNY!!!!! Szukamy ratunku na niespełna rocznej kotki brytyjskiej Tosi, która mimo szczepień zachorowała na panleukopenię. Potrzebny jest ozdrowieniec-kot, który był szczepiony, zachorował i wyzdrowiał-do pobrania surowicy. Kotka w tej chwili jest w Katowicach, ale jej zrozpaczeni opiekunowie są w stanie pojechać po krew w każde miejsce w Polsce. Jeśli macie jakiekolwiek info o takim kocie, jakiego szukamy, dajcie proszę znać. Każda minuta się liczy.
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
|
|
|
|
#1598 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1600 |
|
Raczkowanie
|
Jest dawca
Kotka pierwsze objawy miała we czwartek, ale dopiero dziś jest diagnoza. Oby wyzdrowiała.v
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
|
|
|
|
#1601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najczęstszym objawem takiego uczulenia jest katar, kichanie, swędzenie i łzawienie oczu, a nawet duszność. Ja sama jestem alergiczką i astmatyczką i posiadam koty, a takiego objawu jak Ty nigdy nie miałam. Nie wykluczam jednak, że u Ciebie może tak się objawiać uczulenie na kota.Moja dobra rada to poszukać mądrego alergologa, bo znaczna większość na wiadomość, że posiada się zwierzaka z góry zakłada, że jest się na niego uczulonym i nie szuka innych potencjalnych alergenów. Druga sprawa jest taka, że odczulanie może nie przynieść spodziewanych efektów. Daj znać co po wizycie u lekarza.
|
|
#1602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze że jest bo już chciałm info rozsyłać
|
|
#1604 |
|
Wtajemniczenie
|
uczulenie na kota raczej dawaloby objawy w postaci kaszlu, kataru itd. Chyba mozna tabletki brac prawda? ja mam alergie na pylki i rozne takie, i biore leki. Inaczej bym sie zasmarkala na smierc chyba :p
|
#1605 |
|
BAN stały
|
Super że się znalazł !!! kocham takie akcje
![]() „Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pospieszyć im z jakąkolwiek pomocą.” |
|
|
|
#1606 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Esfira, my szukałyśmy kota "ozdrowiciela", czyli takiego, który mimo szczepień zachorował, ale wyzdrowiał. Jutro mała będzie miała podną surowicę. Trzymajcie kciuki za Tośkę!
|
|
|
|
|
#1607 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj po raz kolejny zauważyłam, ze moja kotka wrzuca odrobiny jedzenia do miski z woda. Wcześniej myślałam, ze to przypadkiem ale jednak celowo
![]() Czy Wasze kociaki robią podobnie? I czym to może być spowodowane? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
Suche? Moja tez tak robi. Nie lubi jesc z glebokiej miski i zawsze z niej wyrzucac lapka. Jak dam jej na talezyku to nie ma problemu.
|
#1609 |
|
Raczkowanie
|
Rano dam jej testowo w talerzyku. A zawsze wrzucala suche, dzisiaj jednak mokrego trochę, a wieczorem jak robiłam rybę to dałam jej kawałek i tez tam wrzuciła pyskiem
![]() Pózniej tego nie je, tylko gnije do rana aż jej wody nie zmienię na czysta. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1610 |
|
Zakorzenienie
|
spotkałam się z różnymi opiniami, czy lepsza jest surowica od ozdrowieńca, czy od kota regularnie szczepionego, kot regularnie szczepiony powinien mieć wyższy poziom przeciwciał. No i taka surowica jest łatwiejsza do zdobycia... Mam nadzieję, że koteczka wyzdrowieje!
|
|
|
|
#1611 | ||||||||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
"Głównym źródłem aflatoksyny w produktach Puriny, Hill's i AvoDerm jest kukurydza. Susze na zachodzie USA w ostatnich latach spowodowały rekordowe wyniki upraw. Jednak jakość ziarna była tak niska, że nie została zakwalifikowana dla spożycia przez ludzi. W odpowiedzi na nadwyżki złej jakości kukurydzy FDA zwiększył dopuszczalną ilość aflatoksyn dozwoloną w paszach dla zwierząt." "Badania w Stanach Zjednoczonych pokazują, że prawie każdy pet food na rynku zawiera aflatoksyny lub inne mikotoksyny związane z pleśnią. W analizie 965 próbek żywności stwierdzono, że 98% z nich było zanieczyszczone jedną lub więcej mikotoksyną, a 93% zawierały dwie lub więcej mikotoksyn. Obecność ziaren zbóż w granulowanych karmach dla zwierząt domowych stwarza możliwość przechowywania zarodników pleśni." "...dramat dotyczył zwierząt, które spożywały karmy skażone melaminą i kwasem cyjanurowym. Nieuczciwi dostawcy w Chinach dodając do swoich zbóż melaminę zawyżali poziomy białka w pszenicy i ryżu. Zafałszowane wyniki kwalifikowały składniki do produkcji karm u dwunastu różnych producentów. Odkrycie skażenia doprowadziło w 2007 roku do największych w historii wycofań karm dla zwierząt domowych. Z półek lecznic i sklepowych ściągnięto produkty około 180 marek, min Hill's, Mars, Del Monte, Nestlé Purina, Iams, Eukanuba, Royal Canin, Diamond Pet Foods." Zanim zanieczyszczona karma zostanie przebadana i wycofana, mija trochę czasu i zwierzaki się trują... Cytat:
![]() Cytat:
Nie miałam do tej pory potrzeby kupowania czegoś takiego, bo miałam styczność tylko z kotami wychodzącymi, które nie dożywały wieku, w którym problem kamienia wymagałby interwencji medycznej. Tak jak i u mnie. Wystarczy siatka albo zrobienie woliery na/pod tarasem... Moja babcia ma koty wychodzące na wsi i żaden nie był u niej dłużej niż 2-3 lata. Nie jestem przeciwna wypuszczaniu kotów, na pewno sprawia im to mnóstwo frajdy, jest zgodne z ich naturalnymi instynktami i zapobiega nadwadze, ale trzeba zaakceptować pewne ryzyko, czyli szybszą śmierć, częstsze choroby i robale, zabijanie niewinnych ptaszków (na moim osiedlu zostały wybite wróbelki ). Nie rozumiem ludzi, których 5 kotów zginęło na drodze, rozpaczają za nimi, ale skazują kolejne na taki los z własnej wygody Inny przypadek to okolica, w której koty wychodzą, a dożywają sędziwego wieku bez przeszkód, sąsiedzi dbają o szczepienia, odrobaczanie, odpchlanie, chipowanie. W takiej mogłabym się zdecydować na wypuszczanie Nie chciałabym jednak spać z wychodzącym kotem.Dzieci nie powinny być wymówką, znam masę hodowli, w których jest dużo dzieci i kotów, mieszkają w domach i koty nie uciekają. Ale rasowce to inna bajka, muszą być w odpowiedniej kondycji na wystawy, zwykle nie są wysterylizowane, więc jest ryzyko skundlenia, no i są drogie ![]() Cytat:
Wet może nakłuć pęcherz, to nic strasznego. Cytat:
![]() A po bezzbożowym mokrym czy mięsie ma tak samo? Wróble to bardzo mięsożerne istoty, a świerszcze i muchy zjadane przez jaszczurki to samo mięcho Zachowuję umiar w nagonce na zboża. Koty wychodzące wcale nie są na barfie.hahaha ![]() Cytat:
Co kot, to obyczaj...Odrobacza się dwa razy do roku, może nie będzie to aż tak wielką traumą, jeśli go weźmiesz do weta, bo może załapie, że nie dzieje mu się krzywda, nie kroją go, nie nakłuwają i nie tarmoszą... Moja kotka ostatnio mnie bardzo podrapała przy podawaniu tabletki, więc kolejnym razem obcięłam jej przed aplikacją pazury Najważniejsza jest szybkość i niespodzianka. Kot zestresowany łapaniem i rozdziawianiem szczęki na siłę zmienia się w diabła.Są też krople na kark i pasty na odrobaczanie. Jaki dłuuuuuugi kot! Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1612 |
|
Zakorzenienie
|
Nasz Gacek jak żył też ciągle tak robił
![]() Stanisław za to ostatnio ukradł szmatkę ze zlewu, namoczył w poidełku i wytarł połowę podłogi w kuchni czyżby chciał dać do zrozumienia, że jest brudna ![]() ![]() A tutaj winowajca
|
#1613 |
|
Nie depcze krokusów
|
A co po brudnej będzie stąpał swymi różowymi poduszeczkami
|
|
#1614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez bym chciala taka pomoc ale niestety jedyne na co moge liczyc to pozrzucane reczniki (na uchwycie od piekarnika mam dwa zawsze powieszone) i trzaskanie sie szafka pod zlewem..... oba numery w wykonaniu Skutera, bardzo je lubi.O ile reczniki to jakos sie przyzwyczailam to z trzaskaniem gorzej, Skuter ma zwyczaj walic drzwiczkami jak sie wszyscy klada.... (po zabawie wedkami, zeby nie bylo ze kot nie wybawiony), maz sie zawsze wkurza, najpierw opierdziela Skutera krzyczac zeby przestal (czasem pomaga) a jak to nie da rezultatu schodzi na dol, opierdziela Skutera jeszcze raz i ustawia krzeslo pod szafka zeby nie mozna bylo ruszyc drzwiczek
|
|
#1615 |
|
... choć nie Westwood
|
Z cyklu: wyslij chlopa do weterynarza.
Wracają, bardzo szybko, pytam jak kicia wszystko zniosła, on, że super, że dwie minuty zajęło. Ja w szoku i pytam: pazurki tak szybko? -no tak. - I zastrzyk tez bez problemów? cisza. - No przecież źle znosi szczepienia i wrzeszczy na caly gabinet. cisza - no mów! co się dzieje? - no tabletkę szybko połknęła.... odrobaczył ją zamiast zaszczepić
|
|
#1616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to mojemu zawsze na kartce piszę co ma powiedzieć albo dzwonię wcześniej do wetki i mówię co i jak
|
|
#1617 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Tz z kotami u weta
Byłby ubaw
|
#1618 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny trzymajcie kciuki, dzisiaj jedziemy rozmawiac na temat tego niewidomego kotka, co chcemy adoptowac. Boje sie z jednej strony i ciesze, bo nie wiem co Nas czeka, jak Mysza zareaguje.
|
#1619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1620 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

Stąd moje pytanie, bo idę dziś do lekarza i pewnie oberwę skierowaniem na testy... Co zrobić jeśli jest się uczulonym na własnego kota? Za żadne skarby jej nie oddam! 

Najczęstszym objawem takiego uczulenia jest katar, kichanie, swędzenie i łzawienie oczu, a nawet duszność. Ja sama jestem alergiczką i astmatyczką i posiadam koty, a takiego objawu jak Ty nigdy nie miałam. Nie wykluczam jednak, że u Ciebie może tak się objawiać uczulenie na kota.

Inny przypadek to okolica, w której koty wychodzą, a dożywają sędziwego wieku bez przeszkód, sąsiedzi dbają o szczepienia, odrobaczanie, odpchlanie, chipowanie. W takiej mogłabym się zdecydować na wypuszczanie