|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. VI
Moja pilka w koncu przyszla. A wplate robilam 6.10 i caly czas twierdzili ze oni nie maja przelewu.
ale tż musi ja jeszcze podpompowac by byla troche twardsza.
|
|
|
|
#3992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja to tak minimum raz w tygodniu muszę się ogarnąć ![]() Dziewczyny, co do obecności męża przy porodzie to u nas w jednym szpitalu jest poród rodzinny darmowy jeżeli się uczęszczało do SR w tym szpitalu a w innych przypadkach jest odpłatny i to dosyć sporo z tego co pamiętam. Smerfetka w Żeromskim nie ma takiego wymogu mnie nikt nie pytał o SR. Wydaje mi się że jest taki przepis, że pacjent ma prawo do obecności osoby bliskiej przy wszelkich zabiegach, więc może można z tego skorzystać. |
|
|
|
|
#3993 |
|
Zadomowienie
|
nie mam pewnosci czy taki zapis o mozliwosci obecnosci osoby towarzyszacej nie jest zapisany w standardzie okoloporodowym...
---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- jest takie cos: VI. Strategie uśmierzania bólu podczas porodu Osoba sprawująca opiekę podczas porodu przedstawia rodzącej pełną informację o niefarmakologicznych i farmakologicz- nych metodach łagodzenia bólów porodowych dostępnych w miejscu, w którym ten poród się odbywa, wspiera rodzącą w stosowaniu tych metod oraz respektuje jej decyzje w tym zakresie. Osoba sprawująca opiekę podczas porodu jest obowią- zana: 1) proponować rodzącej poruszanie się podczas I okresu porodu oraz przyjmowanie takich pozycji, w tym pozycji werty- kalnych, które są dla niej wygodne, przynoszą jej ulgę w odczuwaniu bólu oraz umożliwiają nadzorowanie stanu płodu; 2) wspierać rodzącą w wyborze i zastosowaniu technik oddechowych i relaksacyjnych podczas porodu; 3) zachęcać rodzącą do wyboru techniki masażu; 4) zachęcać do wykorzystywania imersji wodnej oraz relaksacji w wodzie jako sposobów łagodzenia bólu; 5) zachęcać rodzącą, aby podczas porodu towarzyszyła jej osoba bliska. jak dla mnie zachecac to znaczy PRZYNAJMNIEJ nie utrudniac. wiec nie powinno byc problemu z mezem przy porodzie podobnie jak nie powinno byc oplat.. |
|
|
|
#3994 |
|
Zadomowienie
|
na stronie rodzić po ludzku w zakładce (chyba) prawa pacjenta, jest napisane że nie ma przepisu , który zabrania uczestnictwa partnera. Zerknijcie na tę stronkę.
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
alb, bardzo dobra wiadomość jak dla mnie
|
#3996 |
|
Zakorzenienie
|
Bosz...dobrze,że ja nie mam takiego problemu
![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Objadlam się. .. Tz mnie zaciągnął do Chińczyka na kolację
|
#3997 |
|
Zadomowienie
|
A czy sa takie szpitale ktore pozwalaja aby maz byl przy zonie podczas cc? Chyba nie bo to operacja, prawda?
|
|
|
|
#3999 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w Łodzi narazie Rydygier jest jedynym szpitalem ktory pozwala na "rodzinna" cesarke..
|
|
|
|
#4000 |
|
Zadomowienie
|
Ciekawe czy jest taki szpital w Krakowie ... ;-)
|
|
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
Heffitka jakbym miała mieć cc to mąż by się na pewno nie odważył być ze mną
![]() ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Kleo jak zgaga? ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Kinqa na noc się tak opychac?
|
#4002 |
|
Zakorzenienie
|
Smerfetka bo mi bajlaga wyjechała z kebabem i zaczęłam męczyć Tzta o łososia ,ze idę kupić i zrobię.
W tym czasie zapomnialam o wstawionej patelni. .. Zjaralam mu obiadokolacje Strasznie przeżywał to i stwierdził, ze czekać nie będzie az cos zrobimy tylko na gotowe pójdziemy. .. Ogólnie ostatnio straszny mam kalafior I takim akcentem kończę swoj wywód i idę spać Branoc
|
#4003 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Heffitka dzisiaj już wiem, że źle popatrzyłam. To co pisałam, żę może się jeszcze odwróci, to do paulinki miało być. Na tel źłe przeczytałam ![]() smerfetka a nie wiesz czy ta torba z pepco to jest dostępna cały czas czy tylko na jakiejś promocji? fashion ja też nie chodzę na SR. U nas nie ma takiego wymogu. Kiedyś poród rodzinny był płatny, teraz jak się chce, to można dać "cegiełke" na szpital, ale generalnie rodzinny jest za darmo ![]() allgood jak dzisiaj brzuch, lepiej? A wiesz dopiero zrobiłam wstępną liste, póxniej mogę wrzucić jak ogarne na czysto ![]() Ale ja nie miałam prawie nic, więc zamawiamy wszystko ![]() justyna strasznie podobają mi się husty z lenny lamb, i tez planuje zakup ![]() Nieźle Ci się udało hahaha Ja bym dzisiaj dzwoniła ze skargą na tego gościa ![]() bajlag ja kiedyś goliłam się tak co najmniej raz w tygodniu, ale teraz nie mam siły się tak gimnastykować i co wizytę mi wystarcza Strasznie sie dziś w nocy kręciłam i spać nie mogłam. 3 razy wstawałam do wc i jak ja mam oddać w pon mocz do badania jak sikam co 3 godziny i to po troszku G pojechał do pracy przed 6, a ja o 6 wstałam. Juz jestem po śniadaniu i zastanawiam się co zrobić z "resztą" dnia hehe. CHyba pojde spać
|
#4004 |
|
Rozeznanie
|
czesc
ja tez juz "na nogach" a raczej na tylku bo z rana obudzila mnie tlukaca sie w okno sikorka ![]() Ma.ko wrzucaj swoja liste- z checia podpatrze, bo tez bede zamawiac wszystkie rzeczy praktycznie, wiec na pewno skorzystam
|
|
|
|
#4005 |
|
<3 <3 <3
|
hej
|
#4006 |
|
Zakorzenienie
|
pepa zaraz ogarne z podziałem na dwóch sprzedawców to wrzuce
![]() Qrde swędzi mnie ta wysypka co mam na piersiach Zapisy do dermatologa zaczną się 5 listopada, ale na wizyty po połowie listopada ![]() zapisałam tate do tej lekarki ale w innej przychodni (musimy podjechać do wro), ale na 7 listopada. do tego czasu to chyb sie zadrapie chyba ze podejde i zapytam czy przyjmie mnie bez kolejki
|
#4007 |
|
Rozeznanie
|
Hej.Ja też od 7 na nogach.Poczyniłam swoje wszystkie pomiary życiowe i teraz siedzę z kawką i przygotowanym śniadaniem na wizazu.
Zaczynam sie powoli denerwować,bo nie mam wszystkich mebli do pokoju młodego,tylko szafę, a mąż nie może się zebrać,żeby ten pokoj skończyć.Wszystko co kupiłam dla małego i siebie poupychane mam w różnych szafach,albo stoi w kartonach w garderobie.Nie znoszę takiej dezorganizacji.Za chwilę zapomnę,gdzie co mam.
|
|
#4008 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiem czy dobrze pamiętam :-P
|
|
|
|
|
#4010 |
|
Zadomowienie
|
Tak jakby na życzenie bo miałam pierwszą cesarkę i teraz mogę sama zdecydować czy chcę rodzić naturalnie - w tej chwili nie ma przeciwwskazań do porodu sn. Tylko jeszcze nie wiem czy Ujastek bo mój lekarz woli na Kopernika i będę to jeszcze ustalać z nim.
|
|
|
|
#4011 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawiam się czy mozna prosic swojego lekarza prowadzącego ciaze aby zrobił cesarke w wybranym przeze mnie szpitalu, ale pewnie nie można co? Musze sie pewnie dostosować do tego w jakim szpitalu aktualnie pracuje, prawda? Zreszta nie wiem czy wazniejszy jest dobry szpital czy tez ze będę znala lekarza ktory zrobi operacje a jaki szpital to druga sprawa? Hmm?
|
|
|
|
#4012 |
|
Zakorzenienie
|
Dla zainteresowanych 28 tydzień :P
Jak rozwija się dziecko? Od tego tygodnia rozpoczyna się produkcja surfaktantu. Jest to substancja obecna w pęcherzykach płucnych, umożliwiająca prawidłowy proces oddychania. W tym tygodniu układ oddechowy i ośrodkowa kontrola oddychania są już na tyle dobrze rozwinięte, że płody urodzone w tym czasie mają już szanse na przeżycie. Poza tym, że dziecko ćwiczy już ruchy oddechowe, zna czkawkę, od tego tygodnia posiądzie również umiejętność mrugania. Poza tym u malucha pojawia aktywna faza snu, czyli tzw. faza REM (rapid eye movement). Dziecko mierzy już około 40 cm i waży ponad 1000 gramów.
|
#4013 |
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek
Przypomniało mi się, że położna na SR podawała nazwę żelu położniczego ułatwiającego poślizg dziecka podczas porodu żel Natalis ok. 150zł. Ja się chyba zdecyduję.
|
|
|
|
#4014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i to taki fajny okres żeby sobie wziąć urlop pewnie się dowiem na następnej wizycie
|
|
|
|
|
#4015 |
|
Zakorzenienie
|
hej!
Witam się wyjątkowo jak na mnie z rana-przyjechałam z badania TSH i zaraz robię śniadanko, tylko czekam, aż euthyrox mi się wchłonie |
|
|
|
#4016 |
|
Zakorzenienie
|
tommorow Kiedy wyniki?
Ja ide w pon, ale nie wiem jak mam mocz oddać, jak sikam w nocy co 3 godziny (chyba juz to dzis pisałam hehe).Dzwoniłam do przychodni zeby ejdnak umówić sie do tego dermatologa. Na ten rok nie ma już numerków bo im się fundusze skończyly ![]() powiedziałam, ze jestem w 8 miesiącu ciąży i dostałam wysypke i nie wiem co z nią zrobić, to babka w rejestracji powiedziała, zebym przyszła do doktor bo jest od 12 i zapytała, bo w takich skrajnych przypadkacz czasem przyjmuje bez kolejki i nie pozostaje mi nic innego jak pójść dziś przed 12 do niej. Wole pójść za wczasu. Jeśli przejdzie samo za pare dni to nawet nie bede nic wykupywała, a jak nie to wtedy kupie. OStatnio tak zrobiłam. W ogóle masakra z tymi lekarzami. Wczoraj umawiałam się do dentysty, bo kazałą mi przyjsc po 7 miesiącu. Wizyta na 17 listopada (ale zapisywała mnie pielęgniara, a chyba jutro zadzwonie i poproszę zeby mnie wcisnela gdzies wczesniej, bo za 3 tygodnie to ja na fotelu chyba nie wysiedze, jak teraz mam problem czasem )
|
#4017 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
![]() Kurde boje sie ze sie wczoraj zatrulam ![]() W nocy bylo mi potwornie niedobrze, odbijalo mi sie i nie wiem jakim.cudem.nie zwymiotowalam. A dzis od switu potwornie boli mnie zoladek lub watroba(w kazdym razie nie brzuch ciazowy:p). Bolesnie.mi nawet lezec ![]() Nie moge Was nadrobic, cos mi w telefonie nie cofa sie do poprzednich stron:/
|
#4018 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
lepiej nie zwlekać i do lekarza, muszą Cie przyjąć wszędzie bez kolejki.
|
|
|
|
|
#4019 |
|
Rozeznanie
|
ma.ko wciskaj sie do lekarza wciskaj
szlag mnie trafia jak tylko mysle, ze mialabym czekac godzinami w kolejce albo czekac az laskawie uda mi sie zapisac do lekarza a tu bol mnie skreca ehh polska sluzba zdrowia fashionaddicted a moze dzieciaczek Cie skopal w nocy po narzadach.. moja mala tak dzisiaj w nocy sie tlukla po kiszkach, ze az TZ sie obudzil, bo z mojego brzucha wydobywaly sie takie dziwne glosne odglosy jakby jakis potwor z bajki przemawial przez dluzsza chwile, a przez niego obudzialam sie ja, bo nie mogl sie opanowac ze smiechem
|
|
|
|
#4020 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w siuśkami też mam problem, bo sikam co 1-2 h w nocy, dzień przed badaniem wieczorem już nic nie piję i jakoś przez katorgę wytrzymuję 4 h, ale ciężko mi potem nawet wstać z łóżka, jak przetrzymam Cytat:
ja chyba zaraz pójdę w kimę, ledwo na oczy patrzę Edytowane przez TOMORROW Czas edycji: 2014-10-30 o 09:12 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

ale tż musi ja jeszcze podpompowac by byla troche twardsza.

Dostaliśmy kartę ruchów płodu wg Cardiff i zaczynamy od poniedziałku liczyć. Młodego nie widziałam na usg, nie wiem ile przybrał na wadze. Za to ja ważę 70 kg, czyli 11kg+
a ja mam brać Aspargin i Calcium
no i rozmiar super, z początku to zapewne i tak nie będziemy ubierały naszych małych mężczyzn w te niewygodne koszule

lepiej nie zwlekać i do lekarza, muszą Cie przyjąć wszędzie bez kolejki.