Styczniowe mamusie 2015, cz. VI - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-29, 21:51   #3991
olena90
Zakorzenienie

GG do olena90
Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. VI

Moja pilka w koncu przyszla. A wplate robilam 6.10 i caly czas twierdzili ze oni nie maja przelewu. ale tż musi ja jeszcze podpompowac by byla troche twardsza.

"tak" 24.12.2009

Liluś
13.01.2015

16.01.2016
olena90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 22:01   #3992
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bajlaga Pokaż wiadomość
My po wizycie. Serduszko bije, ok. 150 ud, szybko, po mamusi Dostaliśmy kartę ruchów płodu wg Cardiff i zaczynamy od poniedziałku liczyć. Młodego nie widziałam na usg, nie wiem ile przybrał na wadze. Za to ja ważę 70 kg, czyli 11kg+ przebije mnie któraś? a ja mam brać Aspargin i Calcium

ewka dzięki za kciuki

ma.ko ja ostatnimi czasy golę się wyłącznie przed wizytami a teraz wizyty będą coraz częstsze...

Kinqaa koszula elegancka no i rozmiar super, z początku to zapewne i tak nie będziemy ubierały naszych małych mężczyzn w te niewygodne koszule

mmgi na próbkach też widziałam ten kolor i 195 230 wydaje mi się, że na białym stelażu będzie wyglądać elegancko, a z kolei na czarnym stelażu lepiej 195 uwielbiam szarości. Kiedy macie wózek do odbioru?

kleo ja kupiłam Lovelę, ale to dlatego, że raz była niezła promocja

heffitka ja uwielbiałam "Gotowe na wszystko", 3 razy oglądałam od początku do końca
kiedyś tam poleciły mi tutejsze mamuśki"Dawno, dawno temu", wciągnęło, właśnie muszę poczytać czy kolejny sezon będzie albo czy już jest ale już nie pamiętam co tam się działo, bo ostatni sezon nie był już tak wciągający jak pierwszy
Gdybym ja się chciała golić tylko na wizyty to chyba musiałabym tam kosiarką wjechać ja to tak minimum raz w tygodniu muszę się ogarnąć

Dziewczyny, co do obecności męża przy porodzie to u nas w jednym szpitalu jest poród rodzinny darmowy jeżeli się uczęszczało do SR w tym szpitalu a w innych przypadkach jest odpłatny i to dosyć sporo z tego co pamiętam. Smerfetka w Żeromskim nie ma takiego wymogu mnie nikt nie pytał o SR.
Wydaje mi się że jest taki przepis, że pacjent ma prawo do obecności osoby bliskiej przy wszelkich zabiegach, więc może można z tego skorzystać.
alb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 22:12   #3993
charliss
Zadomowienie

nie mam pewnosci czy taki zapis o mozliwosci obecnosci osoby towarzyszacej nie jest zapisany w standardzie okoloporodowym...

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

jest takie cos:

VI. Strategie uśmierzania bólu podczas porodu
Osoba sprawująca opiekę podczas porodu przedstawia rodzącej pełną informację o niefarmakologicznych i farmakologicz- nych metodach łagodzenia bólów porodowych dostępnych w miejscu, w którym ten poród się odbywa, wspiera rodzącą w stosowaniu tych metod oraz respektuje jej decyzje w tym zakresie. Osoba sprawująca opiekę podczas porodu jest obowią- zana:
1) proponować rodzącej poruszanie się podczas I okresu porodu oraz przyjmowanie takich pozycji, w tym pozycji werty- kalnych, które są dla niej wygodne, przynoszą jej ulgę w odczuwaniu bólu oraz umożliwiają nadzorowanie stanu płodu;
2) wspierać rodzącą w wyborze i zastosowaniu technik oddechowych i relaksacyjnych podczas porodu;
3) zachęcać rodzącą do wyboru techniki masażu;
4) zachęcać do wykorzystywania imersji wodnej oraz relaksacji w wodzie jako sposobów łagodzenia bólu;
5) zachęcać rodzącą, aby podczas porodu towarzyszyła jej osoba bliska.

jak dla mnie zachecac to znaczy PRZYNAJMNIEJ nie utrudniac. wiec nie powinno byc problemu z mezem przy porodzie podobnie jak nie powinno byc oplat..
charliss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 22:22   #3994
allgoodthings
Zadomowienie

na stronie rodzić po ludzku w zakładce (chyba) prawa pacjenta, jest napisane że nie ma przepisu , który zabrania uczestnictwa partnera. Zerknijcie na tę stronkę.
Stary 2014-10-29, 22:26   #3995
smerfetka2808
Zakorzenienie

alb, bardzo dobra wiadomość jak dla mnie
Stary 2014-10-29, 22:30   #3996
Kinqaa
Zakorzenienie

Bosz...dobrze,że ja nie mam takiego problemu

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Objadlam się. ..
Tz mnie zaciągnął do Chińczyka na kolację

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 22:33   #3997
heffitka84
Zadomowienie

A czy sa takie szpitale ktore pozwalaja aby maz byl przy zonie podczas cc? Chyba nie bo to operacja, prawda?
heffitka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 22:36   #3998
allgoodthings
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez heffitka84 Pokaż wiadomość
A czy sa takie szpitale ktore pozwalaja aby maz byl przy zonie podczas cc? Chyba nie bo to operacja, prawda?
Stary 2014-10-29, 22:37   #3999
olena90
Zakorzenienie

GG do olena90

Cytat:
U mnie w Łodzi narazie Rydygier jest jedynym szpitalem ktory pozwala na "rodzinna" cesarke..

"tak" 24.12.2009

Liluś
13.01.2015

16.01.2016
olena90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 22:46   #4000
heffitka84
Zadomowienie

Ciekawe czy jest taki szpital w Krakowie ... ;-)
Stary 2014-10-29, 22:56   #4001
smerfetka2808
Zakorzenienie

Heffitka jakbym miała mieć cc to mąż by się na pewno nie odważył być ze mną ale nie mam pojęcia czy gdzieś może być czy nie. Zawsse możesz zadzwonić iddo pytać albo maila napisać

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Kleo jak zgaga?

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Kinqa na noc się tak opychac?
Stary 2014-10-30, 00:11   #4002
Kinqaa
Zakorzenienie

Smerfetka bo mi bajlaga wyjechała z kebabem i zaczęłam męczyć Tzta o łososia ,ze idę kupić i zrobię.
W tym czasie zapomnialam o wstawionej patelni. ..
Zjaralam mu obiadokolacje
Strasznie przeżywał to i stwierdził, ze czekać nie będzie az cos zrobimy tylko na gotowe pójdziemy. ..

Ogólnie ostatnio straszny mam kalafior przypalilam ziemniaki... teraz obiadokolacje.... obym chaty nie zjarala za niedługo

I takim akcentem kończę swoj wywód i idę spać
Branoc

you have lost a diamond

Stary 2014-10-30, 07:06   #4003
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Cześć

Heffitka dzisiaj już wiem, że źle popatrzyłam. To co pisałam, żę może się jeszcze odwróci, to do paulinki miało być. Na tel źłe przeczytałam
smerfetka a nie wiesz czy ta torba z pepco to jest dostępna cały czas czy tylko na jakiejś promocji?
fashion ja też nie chodzę na SR. U nas nie ma takiego wymogu. Kiedyś poród rodzinny był płatny, teraz jak się chce, to można dać "cegiełke" na szpital, ale generalnie rodzinny jest za darmo
allgood jak dzisiaj brzuch, lepiej?
A wiesz dopiero zrobiłam wstępną liste, póxniej mogę wrzucić jak ogarne na czysto
Ale ja nie miałam prawie nic, więc zamawiamy wszystko
justyna strasznie podobają mi się husty z lenny lamb, i tez planuje zakup
Nieźle Ci się udało hahaha
Ja bym dzisiaj dzwoniła ze skargą na tego gościa
bajlag ja kiedyś goliłam się tak co najmniej raz w tygodniu, ale teraz nie mam siły się tak gimnastykować i co wizytę mi wystarcza

Strasznie sie dziś w nocy kręciłam i spać nie mogłam. 3 razy wstawałam do wc i jak ja mam oddać w pon mocz do badania jak sikam co 3 godziny i to po troszku
G pojechał do pracy przed 6, a ja o 6 wstałam. Juz jestem po śniadaniu i zastanawiam się co zrobić z "resztą" dnia hehe.

CHyba pojde spać

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 07:21   #4004
pepa_
Rozeznanie

czesc
ja tez juz "na nogach" a raczej na tylku bo z rana obudzila mnie tlukaca sie w okno sikorka

Ma.ko wrzucaj swoja liste- z checia podpatrze, bo tez bede zamawiac wszystkie rzeczy praktycznie, wiec na pewno skorzystam
pepa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 07:23   #4005
Karoloo
<3 <3 <3

hej

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Karoloo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 07:27   #4006
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

pepa zaraz ogarne z podziałem na dwóch sprzedawców to wrzuce

Qrde swędzi mnie ta wysypka co mam na piersiach
Zapisy do dermatologa zaczną się 5 listopada, ale na wizyty po połowie listopada
zapisałam tate do tej lekarki ale w innej przychodni (musimy podjechać do wro), ale na 7 listopada. do tego czasu to chyb sie zadrapie
chyba ze podejde i zapytam czy przyjmie mnie bez kolejki

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
Stary 2014-10-30, 07:30   #4007
Montanka
Rozeznanie

Hej.Ja też od 7 na nogach.Poczyniłam swoje wszystkie pomiary życiowe i teraz siedzę z kawką i przygotowanym śniadaniem na wizazu.

Zaczynam sie powoli denerwować,bo nie mam wszystkich mebli do pokoju młodego,tylko szafę, a mąż nie może się zebrać,żeby ten pokoj skończyć.Wszystko co kupiłam dla małego i siebie poupychane mam w różnych szafach,albo stoi w kartonach w garderobie.Nie znoszę takiej dezorganizacji.Za chwilę zapomnę,gdzie co mam.
Stary 2014-10-30, 07:30   #4008
alb
Zadomowienie

Cytat:
Są takie szpitale, ale nie wiem czy w Krakowie któryś to oferuje. W którym planuję rodzić? Ja nie jestem pewna czy mi mąż przy cc jest do czegoś potrzebny
Stary 2014-10-30, 07:32   #4009
heffitka84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alb Pokaż wiadomość
Są takie szpitale, ale nie wiem czy w Krakowie któryś to oferuje. W którym planuję rodzić? Ja nie jestem pewna czy mi mąż przy cc jest do czegoś potrzebny
Wiesz on bardzo by chciał być przy mnie ;-) ja nie mam nic przeciwko ale na pewno to nie jest warunek przy wyborze szpitali wiec to tak przy okazji. Alb ty na Ujastku będziesz miec cc na zyczenie tak? nie wiem czy dobrze pamiętam :-P
Stary 2014-10-30, 07:40   #4010
alb
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz on bardzo by chciał być przy mnie ;-) ja nie mam nic przeciwko ale na pewno to nie jest warunek przy wyborze szpitali wiec to tak przy okazji. Alb ty na Ujastku będziesz miec cc na zyczenie tak? nie wiem czy dobrze pamiętam :-P
Tak jakby na życzenie bo miałam pierwszą cesarkę i teraz mogę sama zdecydować czy chcę rodzić naturalnie - w tej chwili nie ma przeciwwskazań do porodu sn. Tylko jeszcze nie wiem czy Ujastek bo mój lekarz woli na Kopernika i będę to jeszcze ustalać z nim.
Stary 2014-10-30, 07:45   #4011
heffitka84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alb Pokaż wiadomość
Tak jakby na życzenie bo miałam pierwszą cesarkę i teraz mogę sama zdecydować czy chcę rodzić naturalnie - w tej chwili nie ma przeciwwskazań do porodu sn. Tylko jeszcze nie wiem czy Ujastek bo mój lekarz woli na Kopernika i będę to jeszcze ustalać z nim.
Zastanawiam się czy mozna prosic swojego lekarza prowadzącego ciaze aby zrobił cesarke w wybranym przeze mnie szpitalu, ale pewnie nie można co? Musze sie pewnie dostosować do tego w jakim szpitalu aktualnie pracuje, prawda? Zreszta nie wiem czy wazniejszy jest dobry szpital czy tez ze będę znala lekarza ktory zrobi operacje a jaki szpital to druga sprawa? Hmm?
Stary 2014-10-30, 07:59   #4012
Kinqaa
Zakorzenienie

Dla zainteresowanych 28 tydzień :P

Jak rozwija się dziecko?
Od tego tygodnia rozpoczyna się produkcja surfaktantu. Jest to substancja obecna w pęcherzykach płucnych, umożliwiająca prawidłowy proces oddychania. W tym tygodniu układ oddechowy i ośrodkowa kontrola oddychania są już na tyle dobrze rozwinięte, że płody urodzone w tym czasie mają już szanse na przeżycie. Poza tym, że dziecko ćwiczy już ruchy oddechowe, zna czkawkę, od tego tygodnia posiądzie również umiejętność mrugania. Poza tym u malucha pojawia aktywna faza snu, czyli tzw. faza REM (rapid eye movement). Dziecko mierzy już około 40 cm i waży ponad 1000 gramów.

you have lost a diamond

Stary 2014-10-30, 08:10   #4013
askaa02
Rozeznanie

Dzień doberek
Przypomniało mi się, że położna na SR podawała nazwę żelu położniczego ułatwiającego poślizg dziecka podczas porodu żel Natalis ok. 150zł. Ja się chyba zdecyduję.
askaa02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 08:13   #4014
alb
Zadomowienie

Cytat:
Zastanawiam się czy mozna prosic swojego lekarza prowadzącego ciaze aby zrobił cesarke w wybranym przeze mnie szpitalu, ale pewnie nie można co? Musze sie pewnie dostosować do tego w jakim szpitalu aktualnie pracuje, prawda? Zreszta nie wiem czy wazniejszy jest dobry szpital czy tez ze będę znala lekarza ktory zrobi operacje a jaki szpital to druga sprawa? Hmm?
To pewnie zależy jakie układy ma lekarz w szpitalach. Mój mi powiedział że jak będę chciała to się umówimy w Ujastku, ale on by wolał na Kopernika bo tam jest codziennie. Dla mnie to już obojętne gdzie - mam tylko nadzieję że będzie wtedy pracować bo to będzie nowy rok, potem weekend a później trzech króli i to taki fajny okres żeby sobie wziąć urlop pewnie się dowiem na następnej wizycie
Stary 2014-10-30, 08:21   #4015
TOMORROW
Zakorzenienie

hej!
Witam się wyjątkowo jak na mnie z rana-przyjechałam z badania TSH i zaraz robię śniadanko, tylko czekam, aż euthyrox mi się wchłonie
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 08:28   #4016
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

tommorow Kiedy wyniki?
Ja ide w pon, ale nie wiem jak mam mocz oddać, jak sikam w nocy co 3 godziny (chyba juz to dzis pisałam hehe).

Dzwoniłam do przychodni zeby ejdnak umówić sie do tego dermatologa. Na ten rok nie ma już numerków bo im się fundusze skończyly
powiedziałam, ze jestem w 8 miesiącu ciąży i dostałam wysypke i nie wiem co z nią zrobić, to babka w rejestracji powiedziała, zebym przyszła do doktor bo jest od 12 i zapytała, bo w takich skrajnych przypadkacz czasem przyjmuje bez kolejki
i nie pozostaje mi nic innego jak pójść dziś przed 12 do niej. Wole pójść za wczasu. Jeśli przejdzie samo za pare dni to nawet nie bede nic wykupywała, a jak nie to wtedy kupie. OStatnio tak zrobiłam.
W ogóle masakra z tymi lekarzami. Wczoraj umawiałam się do dentysty, bo kazałą mi przyjsc po 7 miesiącu. Wizyta na 17 listopada (ale zapisywała mnie pielęgniara, a chyba jutro zadzwonie i poproszę zeby mnie wcisnela gdzies wczesniej, bo za 3 tygodnie to ja na fotelu chyba nie wysiedze, jak teraz mam problem czasem )

Leoś 29.12.2014 
Stary 2014-10-30, 08:49   #4017
fashionaddicted
Zakorzenienie

Dobry

Kurde boje sie ze sie wczoraj zatrulam
W nocy bylo mi potwornie niedobrze, odbijalo mi sie i nie wiem jakim.cudem.nie zwymiotowalam. A dzis od switu potwornie boli mnie zoladek lub watroba(w kazdym razie nie brzuch ciazowy:p). Bolesnie.mi nawet lezec

Nie moge Was nadrobic, cos mi w telefonie nie cofa sie do poprzednich stron:/
Stary 2014-10-30, 09:03   #4018
askaa02
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fashionaddicted Pokaż wiadomość
Dobry

Kurde boje sie ze sie wczoraj zatrulam
W nocy bylo mi potwornie niedobrze, odbijalo mi sie i nie wiem jakim.cudem.nie zwymiotowalam. A dzis od switu potwornie boli mnie zoladek lub watroba(w kazdym razie nie brzuch ciazowy:p). Bolesnie.mi nawet lezec

Nie moge Was nadrobic, cos mi w telefonie nie cofa sie do poprzednich stron:/
Biedna lepiej nie zwlekać i do lekarza, muszą Cie przyjąć wszędzie bez kolejki.
askaa02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:11   #4019
pepa_
Rozeznanie

ma.ko wciskaj sie do lekarza wciskaj
szlag mnie trafia jak tylko mysle, ze mialabym czekac godzinami w kolejce albo czekac az laskawie uda mi sie zapisac do lekarza a tu bol mnie skreca ehh polska sluzba zdrowia

fashionaddicted a moze dzieciaczek Cie skopal w nocy po narzadach..

moja mala tak dzisiaj w nocy sie tlukla po kiszkach, ze az TZ sie obudzil, bo z mojego brzucha wydobywaly sie takie dziwne glosne odglosy jakby jakis potwor z bajki przemawial przez dluzsza chwile, a przez niego obudzialam sie ja, bo nie mogl sie opanowac ze smiechem
pepa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:11   #4020
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ma.ko Pokaż wiadomość
tommorow Kiedy wyniki?
Ja ide w pon, ale nie wiem jak mam mocz oddać, jak sikam w nocy co 3 godziny (chyba juz to dzis pisałam hehe)
mam taką lipną przychodnię, że dopiero jutro i to nie on-line
w siuśkami też mam problem, bo sikam co 1-2 h w nocy, dzień przed badaniem wieczorem już nic nie piję i jakoś przez katorgę wytrzymuję 4 h, ale ciężko mi potem nawet wstać z łóżka, jak przetrzymam
Cytat:
Napisane przez fashionaddicted Pokaż wiadomość
idziesz do lekarza?

ja chyba zaraz pójdę w kimę, ledwo na oczy patrzę

Edytowane przez TOMORROW
Czas edycji: 2014-10-30 o 09:12
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości