|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Cytat:
co do soku pediatra mówił żeby rozcienczac 1/3 wodą także spróbuj nie zaszkodzi Co do postępów
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
|
#3002 |
|
Rozeznanie
|
Mi również trochę szkoda czasu na spanie, ale czasem trudno się powstrzymać. Kiedy córa usypia, to ja też jestem juz tak wypluta, że mam ochotę tylko na to by się położyć. Ale często staramy się spędzić jakoś fajnie czas z Tż. Gotujemy, oglądamy jakiś dobry film, albo po prostu rozmawiamy. Wczoraj Tż wykąpał i usypiał Młodą, a ja zrobiłam naleśniki ze szpinakiem
No i nie ukrywam, że ogromnym błogosławieństwem jest to, że nasz bobas śpi całą noc. Czasem udaje mi się dzięki temu wyskoczyć gdzieś z koleżankami, albo na trening Zastanawiam się jaki prezent zrobić dla osoby, którą wylosowałam Fajna ta zabawa w Mikołaja chyba prześlę kartkę z życzeniami, postaram się sama ją zrobić oczywiście kartka jako dodatek, nie główny prezent
Edytowane przez Domi_00 Czas edycji: 2014-10-30 o 09:23 |
|
|
|
#3003 |
|
Wtajemniczenie
|
to chyba zlosliwosc rzeczy martwych pisze trzeci raz pasta
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3004 |
|
Wtajemniczenie
|
No my po porannej rehabilitacji. Aczkolwiek zastanawiamy sie nad zrezygnowaniem. Musze jeszcze z neurologiem pogadać.
Malwiska wiem że fajnie ale do swoich HM próbuje wrócić Ale i tak padam kolo 23. A po nocnym karmieniu jeszcze z godzine sie krece... masakraDomi cieszę się, że zabawa przynosi frajde.
|
|
|
|
#3005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myślałam nawet o kupnie takich formowanek, ale te totbots to koło 60zł, toż to majątek, jakbym miała taką sytuację jak Ty wczoraj... ja mam z 6-8zmian na dzień + 2 pampki i wydaje mi się że jakbym w to miejsce wielo założyła, to bym zużyła 4 pieluchy... te moje kieszonki wykorzystuję jako otulacze po prostu na 2 zmiany pod rząd, bo potem śmierdzi już ten polarek, a otulacz to rzeczywiście dłużej może być... robiłam też test na kieszonkach, że używałam normalnie, przepłukiwałam ręcznie i potem drugi raz i dopiero pranie, ale tak to długo schnie bo nie mam wirowania w rekach ja mam przetestowane koszty pampków i tak koło 80zł/miesiąc średnio wydawaliśmy, poza pierwszymi 3 miesiącami, gdzie może ciut więcej... to nie wiem czy większe zakupy pieluszkowe by mi się w ogóle zwróciły... a wydawać więcej, po to żeby mieć dodatkową robotę to ja nie jestem aż taka eco - może bym i chciała być, ale jestem na to zbyt leniwa... na razie to wkładka + otulacz mi bardzo pasuje... mam tonę ręczników z ikei i tetry, trochę ściereczek bambusowych i z mikrofibry - wszystko to po odpieluchowaniu dostanie drugie życie i zostanie zużyte do sprzątania możesz pokazać a ta mikrofibra - to jest wszędzie? czy przy ciele coś innego?Basia to w sumie nie wiem ile waży, "ważę" ją już od tygodnia Cytat:
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-30 o 09:45 |
||
|
|
|
#3006 |
|
Zakorzenienie
|
A mi nie szkoda czasu na spanie kiedy Mała zasnie, ale niestety wieczorem muszę ogarnąć mieszkanie po dziennych zabawach, kuchnię po użytkowaniu i przygotować butelki i wodę na noc także nie mam zazwyczaj czasu na spanie.
|
|
|
|
#3007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam wrażenie że Basia jak już zaśnie na spacerze, to mogę jeździć i jeździć... tak było przed chorobą, teraz widzę że nie usypia od razu na świeże powietrze już...
ale np. mój syn, to do dwóch lat albo i nawet dłużej jak się go włożyło w wózek i jechało to mógłby pół dnia spać - 3h spokojnie spał jak Teściowa z nim jeździła... ja z nim nie jeździłam tyle, bo wolałam coś porobić w czasie drzemki (poza tym on tak zaczął chwilę przed tym jak wróciłam do pracy).... na pocieszenie mam dzieci nieśpiących Wam powiem, że na początku musiał jeździć ze smoczkiem na dwór, bo inaczej na dworze cały czas płakał...
|
#3009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie to wstaje raz w nocy koło 2 i o 6 potem, ale ja i tak niewyspana ciągle. Może jakieś przesilenie jesienne? No i wykańcza mnie to marudzenie Izy, mam nadzieję, że dzisiaj pediatra mi coś powie konkretnie.. |
|
|
|
|
#3010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wczoraj zjadłam coś niedobrego i małą wieczorem brzuch bolał... na pewno brzuch, bo mnie też bolał, ale nie mam pojęcia od czego nikogo innego nie bolał i tak się zastanawiam, że jedyne inne, to jadłam kawałek ciasta - się połakomiłam i sobie kupiłam na spróbowanie, a dzieciakom pączki do kawy, więc ciasta nie jadły ze mną... ono było z kremem jakimś, ale już jadłam ciasta kremowe i nigdy nic mi nie było, co prawda takie pierwszy raz... chyba że po gruszkach, albo winogronach, ale te też już jadłam, no i dlaczego mnie by miał boleć po nich?---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- chciałam zrobić Basi getry na nogi do chusty, ale dziś ubierając Olę uznałam że jej też by się przydały i chyba nawet bardziej, bo Basia może jeździć w wózku na razie
|
|
#3011 | ||||
|
Rozeznanie
|
Celebrinfea melduję że dostałam maila
![]() Malwiska Witek też nadal nie śmieje się głośno śmieszek z niego straszny, czasami aż zapiszczy, ale w głos się nie roześmiał nigdy. Pozostaje nam uzbroić się w cierpliwość ![]() Cytat:
Cytat:
a najwięcej kroków do tyłu jest ponoć przed skokami rozwojowymi, więc nasze dzieciaki nie raz nas jeszcze zaskoczą. Co do fotelików, na początku da się karmić na kolanach, na leżaczku, ale jak dziecko jest starsze i ucieka to karmienie bez fotelika może być wyzwaniem. Są różne nakładki na krzesła, tych miękkich akurat nie polecam, mamy takie z pasami, ale nie są bezpieczne . Widziałam kiedyś takie nakładki na krzesło z fishera które przypominało zwykły fotelik do karmienia.Cytat:
![]() Co do mleka dla starszaka, to zazdroszczę że dzieciaki tak ładnie piją, czy mm czy już krowie. Andrzej odkąd skończył rok to mleka do ust nie wziął czasem sporadycznie kaszkę mleczną z musli na śniadanie zje, jogurciki lubi wszelakie, twarożek rzadko. Ale paskudziak mleka pić nie chce, biedną matkę o ból głowy wprawiając.
|
||||
|
|
|
#3012 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzecie podejście do postu
|
|
|
#3013 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3014 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny
podczytuje ale malo czasu, bo znosimy 'drobizne' do domu i duzo czasu zajmuje ukladanie.Agatka a jak skladasz tetre, reczniki itp? Jest taka zapinka snapi ktora mozesz spiac rogi na brzuszku i tetra ani nic zawinietego nie ucieka. A co do malej ilosci otulaczy to polecam welniaka. Welniane otulacze sie pierze tylko jak sa brudne, a tak to sie wietrzy ![]() Ja jak cora idzie spac to jeszcze ogarniam cos albo siadamy z tz i pijemy sobie lampke wina itp Przez te dwa dni co mnie tu nie bylo Mloda zaczela juz sie ppdpierac na przedramionach na brzuchu i przewrocila sie pare razy z brzucha na plecy ![]() Aha maila Mikolajowego dostalam i juz mam pomysl na prezent milego dnia zycze
|
|
|
|
#3015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Agatka ja ją tak biorę już nad ranem 6-7 daje cyca na leżąco i później co chwile wtykam smoka aby spała - dzisiaj też tak zrobiłam - 6 karmienie i pospała ze mną w łózku do 8 |
|
|
|
|
#3016 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem co się dzieje zaczyna pisać i kończy porażka a co ja miałam napisać pierwsze odnośnie spanie po calym dniu z małym jestem tak zmęczona ze wieczorem padam na przykład wczoraj boguś spac poszedl o 17.30 obudzilam go o 19.00 ale nie wykazywal checi wstania to go przebralam w pizame na śpiocha zjadł i o 23.30 zjadł znów i usnol za to od 3.00 do 5.00 urządzał charce
i usnol do 7.00 i wstał do 9.00 potem drzemka 1.5 h i teraz leży i krzyczy..Co do jazdy na cmentarz to Malý z babcia zostaje nie zabieram go- a my znicze zapalony ![]() Co do umiejętności to potrafi ..śmiać się w glos, mostek robi leżąc na plecach i odpycha się do tylu, na brzuchu kołyskę robi i podciaga nogi i się odpycha, gaworzyc ,krzyczy a najlepiej matkę terroryzuje Ciężko za to z przewrotami i obrotami na boki.. OOo ale krzyczy Udało się napisać
|
|
|
#3017 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
snappy mam, ale w sumie na ten moment to to składanie tetry w trójkąt jest bez sensu, bo się Basia nie rusza na tyle, żeby mi się prostokąt przesuwał... jedynie by się opłacało żeby lepiej kupę złapać, ale jak jest mała to i tak nie wycieka, a jak duża to z kolei nie wiem kiedy wełniany otulacz sobie wydziergałam przy Oli, ale jest taki strasznie duży ze nigdy nie uzylam, bo Ola była drobniutka zawsze (tzn taki mi wyszedł niby jak miał niby na ten wiek...) ale i tak planuję go przetestować za moment póki Basia się nie rusza i to że za duży nie będzie przeszkadzać średnio mi tylko pasuje ze jest taki gruby... myslalam żeby zrobić z cieńszej welny, ale nie wiem czy tez spelni swoja role... a nie smierdzi to jak się tylko wietrzy?? ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- ide po dzieci, getrow nie zaczelam, Basia mi nie dala
|
|
#3018 |
|
Raczkowanie
|
Agatka welna wietrzona nie smierdzi
tez na poczatku mialam opory ale sprawdzilo sie. ja swoj pare razy pralam przez kupke i lanolinowalam by nie przeciekal. A duzy otulacz moze sfilcuj i bedzie dobry? I czy to gruba, czy cienka welna zadanie swoje spelnia tak samo, choc cienka wygodniejsza pewnie. Ja mam kupny i to jest cieniutka welna, merynos chyba?
|
|
|
|
#3019 |
|
Wtajemniczenie
|
Uwaga poluje na mysz!!
![]() Wpadła cholera jedna.. Stoi przy regale i nam się przygląda
|
|
|
#3020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O smoczysko sie obudziło i słysze tylko biiii giiii i słysze jak banki ze sliny leca pewnie zapluty juz cały ale narazie sie nie pokazuje bo sam sie soba zajmuje matki nie wola
|
|
|
|
|
#3021 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi kiedys tak usuwało treść posta jak pisząc skoczyłam na inna zakładkę przeglądarki. Ostatnio na szczęście mnie to omija. W sumie staram sie nie wyłazić z pisanej treści po prostu... Cytat:
Cytat:
My mamy ustalone, ze mam jeden poranek dla siebie i moge spac do 10:00. Mikołaj zjada śniadanie i wychodzą z pokoju. Zupełnie inny sen jak zostaje sama w sypialni. Cytat:
Co do niestrawności, to moze ciastko było nieświeże? A tez jest tak, ze raz mi gruszka dobrze wchodzi a czasami nie bardzo... Zalezy chyba i od tego co jadłam w miedzy czasie i od samej gruszki Cytat:
Dzięki dziewczyny za rady z nakładkami krzesełkowymi. Poszukam na pewno. |
|||||
|
|
|
#3022 |
|
Rozeznanie
|
Simka jak polowanie? Mi się przypomniało, jak moja mama walczyła z myszą. Dobiła ją mopem w wannie
Malwiska u nas jest tak, że córa się śmieje głośno, ale musi być wybitnie rozbawiona, więc owszem - potrafi, ale nie robi tego często Poza tym przewraca się z pleców na brzuch (cały czas, czasem mam dość, bo kiedy się zmęczy to wpada w wściekłość) i łapie świadomie zabawki (co mnie najbardziej cieszy, bo długo się rozkręcała). Wczoraj złapała swoją stopę pierwszy raz. No i bardzo unosi się do siadania, cwaniara ciekawska Ale dziewczyny mają rację z tym, że dziecko często zapomina, a potem nagle umie dwa razy więcej rzeczy |
|
|
|
#3023 |
|
Zakorzenienie
|
Dalam synowi smoczek to trzyma w raczce i sprawdza czy da sie go wetrzec we wlosy i w poduszke albo go gryzie jak gryzak wszytko byleby nie ssac.
Ech znowu chyba dzis nie wyjdziemy znowu deszcz i wiatr moze pozniej troszke sie przejasni simkaupolowalas? dziewczyny wasze maluchy tez tak sciagja sobie skarpetki? No nonstop tak trzepie tymi nozkami tak obciera ze sobie sciaga. Juz czuje ile butow zgubimy jak przesiadziemy sie do spacerowki Edytowane przez agnes208 Czas edycji: 2014-10-30 o 13:00 |
|
|
|
#3024 |
|
Zakorzenienie
|
My na spacerze mała posłała 40minut i przez kolejne 50 nie chciała usnac wiec zrezygnowana szłam do domu - spotkałam koleżankę i po 10 minutach chcąc iść do domu zauważyłam że córka śpi wiec idę dalej
|
|
|
|
#3025 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Byłam u lekarza jednak się udało wszystko ogarnąć...
osłuchowo czysto nadal... kazała dołożyć syrop wykrztuśny do picia dodatkowo... potem polecieliśmy na bioderka i też jest super i nie muszę dłużej pieluchować, ale jeszcze jedna kontrola za 6tyg na wszelki wypadek... nie widziałam żeby lekarz miał gdzieś zdjęcia, ale chyba musiał mieć po jak spojrzał na USG to powiedział że jest bardzo duża poprawa... chyba że sobie jakoś poziom tej płytkości notował, bo wtedy mi powiedział że są płytkie panewki, czy coś w tym guście... teraz jeszcze muszę zaprowadzić Jeremka na aikido na 15.30 i odebrać o 16... gorzej że lekarka mówiła, żeby Basia to raczej siedziała w domu, co mnie zdziwiło, bo raczej wszyscy są za wychodzeniem przy przeziębieniach jak nie ma gorączki... a jeszcze muszę zrobić wcześniej jedzenie dla dzieciaków, bo na 16.30 przyjdzie dziewczyna na korki... Cytat:
a robiłam z grubej, bo jak szukałam przepisów jak zrobić, to wszędzie brali taką grubszą właśnie... ale tak sobie teraz pomyślałam (po 2 latach Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3026 |
|
Wtajemniczenie
|
Agnes młoda jest mistrzynią zrzucania... 3sec i po sprawie...
Agatka totsbots mam z mikrofibry od środka mah naszyty mikropolar wewnatrz jest wkładka. A lenny lamb cały z mikrofibry z doszyta wkladka i na to mikropolar kładę. Aczkolwiek te close parent mnie podbiły, natomiast tż odmawia używania otulaczy... Chyba będę musiała spylić ![]() 60,00 pln? Hm to mi się udało bo jednego dostalam od szwagierki a LL kupiłam za 20? A nowego za 30. Wyprane w 60st. potem tż wziął pod uv na chirurgie i można używać Aczkolwiek manię jakąś z pieluchami ostatnio złapałam... Nałóg jakiś...
Edytowane przez Celebrinfea Czas edycji: 2014-10-30 o 14:26 |
|
|
|
#3027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to rzeczywiście niedrogo - taka cena to już nie tak dużo drożej od wkładów... ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- a tu znalazłam otulacz nieszyty (co prawda z maszyny, ale widać "oczka") i jest cienki rzeczywiście... http://www.decoraliki.pl/2009,otulac...kie-paski.html to jak ten który mam się sprawdzi w sensie nieprzemakania i nieśmierdzenia to pomyślę jednak o zrobieniu wełniaczka dla Basi...
|
|
#3028 |
|
Wtajemniczenie
|
agnes no co ty cwana bestia -pulapke zastawilam
![]() My po spacerze dziecko 2.5 h pospalo a ja ogarnelam pranie, drewno do pieca i winogron oberwalam.. Dziś morele wcinal pierwszy raz i mu zasmakowaly IDE mu zupie ugotować
|
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
Simka apropo twojej myszy jak bylam mala to myslalam ze szczur to maz myszy
|
|
|
|
#3030 |
|
Wtajemniczenie
|
Aga_tka tż twierdzi że to jest absolutnie niewygodne. Bo kieszonke to weźmie z pudła (już złożone i gotowe) a tu otulacz i formowanka bez sensu. No wygodniej mu, a ponieważ od stycznia wracam do pracy to niech ma co lubi
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

No i nie ukrywam, że ogromnym błogosławieństwem jest to, że nasz bobas śpi całą noc. Czasem udaje mi się dzięki temu wyskoczyć gdzieś z koleżankami, albo na trening
Fajna ta zabawa w Mikołaja
oczywiście kartka jako dodatek, nie główny prezent
Ale i tak padam kolo 23. A po nocnym karmieniu jeszcze z godzine sie krece...
masakra

a ta mikrofibra - to jest wszędzie? czy przy ciele coś innego?
i jakiejś energii dostaje, lubię wtedy posiedzieć na necie, obejrzeć cos na spokojnie z małżonkiem 

milego dnia zycze