Problem "weselny" z rodzicami. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-31, 08:04   #31
sleepinthegarden
Raczkowanie

Dot.: Problem "weselny" z rodzicami.

Nie mówię że jest to w porządku czy w 100% moralnie, ale skoro zdecydowaliśmy się na współżycie (jak większość par przed ślubem) i oboje jesteśmy wierzący to chcieliśmy chociaż w ten sposób podejść do sakramentu w względnej czystości
sleepinthegarden jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-31, 13:40   #32
jadzka93
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez meglennonka Pokaż wiadomość
nie ubliżając nikomu, no ja się właśnie zastanawiam czy jeśli chodzi o rozgrzeszenie i czystość, ludzie którzy spowiadają się przed ślubem i mają noc bez seksu, NA PRAWDĘ wierzą że wszystko jest okey? Równie dobrze mogę kogoś pobić/zbluzgać/okraść ze świadomością że i tak się z tego wyspowiadam (wiem że przykład przesadzony, ale idea taka sama), to mogę sobie pozwolić, huja dusza!
Coś w tym niestety jest...
Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym, że skoro spowiedź- z definicji- powinna składać się z żalu za grzechy, w tym przypadku z współżycia przez ślubem, to gdzie ten żal Chyba, że ktoś faktycznie tego żałuje-to pardon.
jadzka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-31, 13:43   #33
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jadzka93 Pokaż wiadomość
Coś w tym niestety jest...
Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym, że skoro spowiedź- z definicji- powinna składać się z żalu za grzechy, w tym przypadku z współżycia przez ślubem, to gdzie ten żal Chyba, że ktoś faktycznie tego żałuje-to pardon.
Zaluje grzechu a nie tego ze bylo dobrze.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 22:32   #34
sleepinthegarden
Raczkowanie

Uznajmy więc że to już kwestia moralności czy sumienia każdej z osobna

A powiedzcie, co myślicie o takiej sytuacji: mam pewną koleżankę (znamy się od wielu lat, utrzymujemy w miarę "systematyczne" kontakty typu kawa/plotki itd.) której pochwaliłam się przygotowaniami ślubnymi. Od razu rzuciła że czuje się zaproszona i nie może się doczekać co wymyślimy, a ja niewiele myśląc rzuciłam hasłem "zaproszenie masz obowiązkowe". I to był mój błąd, bo o ile myślałam że rozmowa toczy się w formie żartu czy takiego zwykłego przegadywania się, to od kilku spotkań zauważyłam że ona mówiła całkowicie poważnie. I tu rodzi się problem, bo o ile lubię ją jako koleżankę, to najzwyczajniej w świecie wiem że lubi przyćmić każdą zabawę a jej chłopak to zwyczajny, paskudny gbur, na którego nie idzie patrzeć. Nie chce popsuć sobie zabawy ani naszych koleżeńskich relacji i prosto z mostu wypalić że z zaproszenia nic nie będzie, więc zaczęłam trochę naciągać kwestie finansowe, że chyba budżet nie pozwoli na wielkie wesele itd. a ona i tak skwitowała że dobrze że będzie zaproszona Nawaliłam ja, bo niewiele myśląc potwierdziłam jej pytanie, ale jak to dyskretnie odkręcić? Dodam że do ślubu MASA czasu

Wiem, małe nieporozumienie urasta dla mnie do wielkiej rangi
Stary 2014-11-01, 23:11   #35
cherry_flamme
Zakorzenienie

Gdyby jakaś moja koleżanka, z którą mam regularny kontakt (a nie tylko ''cześć-cześć'' na ulicy) robiła wesele, na które zapraszałaby nie tylko rodzinę, ale również znajomych, to poczułabym się dziwnie. Nie obraziłabym się, ani nie miała pretensji, bo to w końcu jej impreza, ale nie wiedziałabym, jak się w stosunku do niej zachować. Tutaj zależy, czy spotykacie się raz w roku, czy raczej należycie do tej samej grupy znajomych i inne osoby z tej grupy będą zaproszone.
Nie pojmuję obaw o to, że ukradnie Ci zabawę ( o to chyba chodziło w zdaniu, że lubi przyćmić), bo jednak co innego zwykłe imprezy a co innego wesela. Jeżeli jest towarzyska, to pewnie lubi zwracać na siebie uwagę, ale na weselu ta uwaga i tak jest skierowana na PM, więc musiałaby być złośliwa, żeby chcieć to zmienić. Może jest, ja jej nie znam
Rozumiem za to problem z facetem. Też nie chciałabym na weselu kogoś, kogo nie lubię. Skoro zostało jeszcze trochę czasu, to może się rozstaną A tak poważnie, to jeżeli naprawdę nie chcesz ich zaprosić, to musisz jej to szczerze powiedzieć. Nie baw się w wymówki, bo ona czuje się zaproszona (słusznie zresztą) i jak jej powiesz, że np. musicie ograniczyć listę gości, to pomyśli, że po prostu nie zaprosicie nikogo nowego, a ona ma już zaklepane miejsce .

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 23:29   #36
sleepinthegarden
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Gdyby jakaś moja koleżanka, z którą mam regularny kontakt (a nie tylko ''cześć-cześć'' na ulicy) robiła wesele, na które zapraszałaby nie tylko rodzinę, ale również znajomych, to poczułabym się dziwnie. Nie obraziłabym się, ani nie miała pretensji, bo to w końcu jej impreza, ale nie wiedziałabym, jak się w stosunku do niej zachować. Tutaj zależy, czy spotykacie się raz w roku, czy raczej należycie do tej samej grupy znajomych i inne osoby z tej grupy będą zaproszone.
Nie pojmuję obaw o to, że ukradnie Ci zabawę ( o to chyba chodziło w zdaniu, że lubi przyćmić), bo jednak co innego zwykłe imprezy a co innego wesela. Jeżeli jest towarzyska, to pewnie lubi zwracać na siebie uwagę, ale na weselu ta uwaga i tak jest skierowana na PM, więc musiałaby być złośliwa, żeby chcieć to zmienić. Może jest, ja jej nie znam
Rozumiem za to problem z facetem. Też nie chciałabym na weselu kogoś, kogo nie lubię. Skoro zostało jeszcze trochę czasu, to może się rozstaną A tak poważnie, to jeżeli naprawdę nie chcesz ich zaprosić, to musisz jej to szczerze powiedzieć. Nie baw się w wymówki, bo ona czuje się zaproszona (słusznie zresztą) i jak jej powiesz, że np. musicie ograniczyć listę gości, to pomyśli, że po prostu nie zaprosicie nikogo nowego, a ona ma już zaklepane miejsce .

Jest to koleżanka z którą widuję się przeciętnie raz czy dwa w miesiącu + telefon czy rozmowa na facebooku. Kiedyś chodząc do tej samej szkoły widywałyśmy się codziennie, wiec nie wiem nawet jakim stopniem "bliskości" mogę ją określić Tym bardziej że wesele odbędzie się za 2-3 lata (to jeszcze niestety nie jest uzgodnione), więc myślę że te relacje jeszcze się osłabią, bo pracuje i studiuje, a jak dojdą konkretniejsze przygotowania to zwyczajnie stracę trochę czasu.
No i nie planuję zaprosić nikogo z naszej wspólnej grupy znajomych

Z tym zwracaniem na siebie uwagę jest tak, że koleżanka ma się za mistrzynię parkietu Każda zabawa czy wesele z jej udziałem nie obejdzie się bez popisów tanecznych i takiego głupiego, choć może nieświadomego zwracania na siebie uwagę (stwierdzam to po tym jak zobaczyłam kawałki filmu weselnego brata jej chłopaka bo chyba pojawiała się tam częściej niż para młoda bo zajmowała dziwnie podobne pozycje co kamerzysta ).

No ale z drugiej strony to nie dość ze naprawdę nie lubię tego jej faceta, to nie rozumiem tez takiego parcia na to wesele, bo nie zna ani naszych rodzin, ani tych bliższych, ani dalszych.. Więc trochę nie rozumiem co jej tak zależy
Stary 2014-11-01, 23:36   #37
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sleepinthegarden Pokaż wiadomość
No ale z drugiej strony to nie dość ze naprawdę nie lubię tego jej faceta, to nie rozumiem tez takiego parcia na to wesele, bo nie zna ani naszych rodzin, ani tych bliższych, ani dalszych.. Więc trochę nie rozumiem co jej tak zależy
Ja też nie znam rodzin moich znajomych, a na wesela chodzę. Może ona po prostu lubi imprezy: lubi tańczyć, lubi się bawić.
Z tego co zrozumiałam, to w tym roku skończyłyście szkołę? Z doświadczenia Ci powiem, że jeżeli nie jesteście przyjaciółkami, to za 2-3 lata nie będziecie miały kontaktu i problem sam się rozwiąże

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 23:43   #38
sleepinthegarden
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Ja też nie znam rodzin moich znajomych, a na wesela chodzę. Może ona po prostu lubi imprezy: lubi tańczyć, lubi się bawić.
Z tego co zrozumiałam, to w tym roku skończyłyście szkołę? Z doświadczenia Ci powiem, że jeżeli nie jesteście przyjaciółkami, to za 2-3 lata nie będziecie miały kontaktu i problem sam się rozwiąże

Hmm, to chyba tylko ja bym się niezręcznie czuła znając tylko partnera i parę młodą Ale z drugiej strony nie chcę jej zaprosić tylko dlatego że ona chce się pobawić, skoro nie planujemy wielkiego wesela bo samą rodzinę mamy dużą.. Powinnam pięć razy pomyśleć zanim palnę taką głupotę..

Dokładnie, w tym roku kończyłyśmy szkołę, więc zastanawiam się jak to będzie za te 2/3 lata. Bo od czasu matury i egzaminów zawodowych mija pół roku a widujemy się w sumie systematycznie, ale niezbyt często
Stary 2014-11-02, 14:48   #39
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sleepinthegarden Pokaż wiadomość
Hmm, to chyba tylko ja bym się niezręcznie czuła znając tylko partnera i parę młodą Ale z drugiej strony nie chcę jej zaprosić tylko dlatego że ona chce się pobawić, skoro nie planujemy wielkiego wesela bo samą rodzinę mamy dużą.. Powinnam pięć razy pomyśleć zanim palnę taką głupotę..

Dokładnie, w tym roku kończyłyśmy szkołę, więc zastanawiam się jak to będzie za te 2/3 lata. Bo od czasu matury i egzaminów zawodowych mija pół roku a widujemy się w sumie systematycznie, ale niezbyt często
Ja bylam na kilku weselach ze nie znalam nikogo,oprocz mojego Tzta,bo bylam jako os.tow.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości