Listopad- Grudzień 2014- część VII :) - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-01, 19:30   #841
Indra83
Wtajemniczenie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część VII :)

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
A swoja droga... jak ugotowac zupe bez bulionetki? :p
ostatnio robilam ogorkowa i dwie dodalam, zeby byl smak. Ja gotuje bez miesa, dodaje marchew i ziemniaki. A Ty Indra pisalas, ze rzadko uzywasz...

zreszta ze mnie taka kucharka, ze jak dodaje smietane to grudki plywaja a tz sie wtedy wkurza
Można na kawałku mięcha, kurczaka, indyka, wołowym, albo na samych warzywach, też będzie aromat czuć, marchew, por, seler, cebula, ziele angielskie i liść laurowy, pietruszka, pycha.

Poza tym w kostkach jest głównie kiepskiej jakości tłuszcz, sól i glutaminian, kury jest kilka procent. Jak będziesz gotować dla dziecka, to nie polecam zdecydowanie.

W Polsce jest jeszcze taka Vegeta Natur, składowo fajna, można sypnąć.

Ja śmietany nie daję do gara, bo szybciej się potem psuje tylko każdy na talerz leje sobie. Mam wybrane marki, które się nie ścinają i tyle.
Stary 2014-11-01, 19:32   #842
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
My juz z Jerzykiem na oddziale napisze potem, dziekuje za kciuki
Gratuluje!!! Pierszy Jurek juz na swiecie
Cytat:
Napisane przez siobhan1 Pokaż wiadomość
Przedstawiam Wam moją Danusię!
Fajowa

Cytat:
Napisane przez happywoman Pokaż wiadomość
Współczuje kłótni. U nas po wczorajszej w miarę po Bożemu. :/

)
No wlasnie, jak u Was po wczorajszym? Opowiadaj!
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 19:34   #843
esti87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Te teksty głupich ludzi sa żenujące, moja koleżanka usłyszała jak tatuś mówił do córki "ucz sie bo inaczej tez bedziesz musiała tak pracować", koleżanka po studiach, oczywiscie sie odezwała a facet farba.
zadna praca nie hańbi, niestety w naszym kraju znajomosci przede wszystkim...
właśnie patrze jakiego byka walnełam..nawet komp mi nie podświetlił
a u nas matki przychodziły z dziewczynkami i miałysmy naprawde fajne balerinki i nie drogie 29 zl o dziwo ze skórzaną wyściółką więc znow nie taka tandeta i sie upieraly,ze je chca to te paniusie odpowiadaly-absolutnie bo Ci stopy odpadną albo zje Ci je gangrena..
to po jaką cholere tam wlasciwie chodziły?
Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
napisze zaraz w klubie

prawda jest taka, ze swojego czasu chodziłam na rozmowy, na testy, glownie do ZuS-u, do urzedów gminy czy miasta, ale tam nie ma mowy!
marzyla mi się praca w USC i nawet poznałam kilku kierownikow na podyplomowych, ale oni byli z drugiego krańca Polski i w ogole dziwili się, ze poszlam na podyplomowe, gdy nie pracuje w zawodzie, a oni poszli, bo ustawa ich zmusila...
potem przestalam chodzic, bo nie zawsze mogłam w takich godzinach itp. potem mi się przestalo chcieć.
ok poczytam w klubie..
chodziłas bo chciałaś coś zrobic aby podwyższyc swoje kwalifikacje i to jest zrozumiale a takim to pod tylkiem sie paliło,poszli z łaski i jeszcze im to praca zasponsorowała..

ja teraz na podyplomowce mam takie nauczycielki po 50..totalne wypalenie zawodowe ale albo na maxa obkute i czlowiekowi do slowa nie daja dojsc albo takie co bimbaja sobie i marudza..tak dlugo...co 2 weekend..a im pracodawca sponsoruje i dostana podwyżkę dodatkowo
Stary 2014-11-01, 19:40   #844
martha330
Zakorzenienie

Esti już napisałam

ide chyba pozmywać, coby caly dzień się nie obijac.
później może porody pooglądam albo i nie. i wciąż na wizażu siedze z nadzieja na Wasze porody :roll eyes:

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

Cytat:
Napisane przez esti87 Pokaż wiadomość
ok poczytam w klubie..
chodziłas bo chciałaś coś zrobic aby podwyższyc swoje kwalifikacje i to jest zrozumiale a takim to pod tylkiem sie paliło,poszli z łaski i jeszcze im to praca zasponsorowała..

ja teraz na podyplomowce mam takie nauczycielki po 50..totalne wypalenie zawodowe ale albo na maxa obkute i czlowiekowi do slowa nie daja dojsc albo takie co bimbaja sobie i marudza..tak dlugo...co 2 weekend..a im pracodawca sponsoruje i dostana podwyżkę dodatkowo
ta. wlasnie wtedy kiedy ja chodziłam, to weszlo w zycie uzupełnienie do Kodeksu Rodzinnego i Ustawy o USC, ze kierownik musi mieć oprócz doświadczenia na stanowisku studia podyplomowe w kierunku i nagle nawet najstarsi wiekowo kierownicy USC musieli isc. Co innego, ze ja uczylam się na przepisach, a oni mieli to w zyciu codziennym, ale im pokazałam i miałam dyplom na 5, a nie wszyscy taki mieli oczywiście mieli płacone przez USC i delegacje nawet, bo zajecia mielismy w poniedziałki ... podobalo mi się, tematyka ciekawa. no. ale dla nich to pro forma była. a ja chciałam i placilam, i teraz nic z tego nie mam...

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 19:48   #845
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
A swoja droga... jak ugotowac zupe bez bulionetki? :p
ostatnio robilam ogorkowa i dwie dodalam, zeby byl smak. Ja gotuje bez miesa, dodaje marchew i ziemniaki. A Ty Indra pisalas, ze rzadko uzywasz...

zreszta ze mnie taka kucharka, ze jak dodaje smietane to grudki plywaja a tz sie wtedy wkurza
Cytat:
ja to do wszystkiego dodaje vegete czy kostke...

a jakbym zaczela probowac i po swojemu dodawac przyprawy to z ogorkowej zrobilabym zurek itd.

ja musze miec przepis czarne na bialym.
Hehe no to sie "pomondrze"
Vegeta, bulionetki i kostki to syf i trucizna
Jesli nie umiesz zyc bez kostek rosolowych to mozna kupic kostki weganskie. W PL sa bez problemu do dostania w eko szopach, w wiekszych marketach (ja kupuje w auchan, lubie miec w razie "W" ). One nie zawiwraja glutaminianu i innych syfow - tylko suszone warzywa, sol itd.

Tak jak ktoras napisala - mozna zrobic domowe bulionetki. Gotuje sie w bardzo bardzo mocny rosol, redukuje wode, warzywa mozna zmiksowac - zeby zostaly w wywarze - pakujesz w male pudeleczka i do zamrazalnika

Ja robie tez "domowa kostke rosolowa" w kohersenie (to taki konkurent thermomiksa). Ale mozna by to id biedy zrobic w garnku, tylko wiecej roboty. Ale wg mnie warto. Bierze sie miecho, warzywa, ziola, sol, dusi sie i dusi w malenkiej ilosci wody, po wystudzeniu miksuje na gladka mase, do sloikow i gotowe. Mozna zamrozic, mozna zapasteryzowac, mozna po prostu trzymac w lodowce. Jedna lyzeczka takiego "rosolku" to jak jedna kostka rosolowa. Bez chemii, bez syfow

Jak pieke jakies mieso "na wedline" to z tego pieczenia zostaje w cholere takiego tlustego sosu - wywaru. Tez go pakuje w pudeleczka i zamrazam - jest ekstra ze by na nim zrobic np. sos do miesa czy nawet zupe

Edytowane przez silesianna
Czas edycji: 2014-11-01 o 19:50
Stary 2014-11-01, 19:55   #846
esti87
Rozeznanie

Cytat:
Esti już napisałam

ide chyba pozmywać, coby caly dzień się nie obijac.
później może porody pooglądam albo i nie. i wciąż na wizażu siedze z nadzieja na Wasze porody :roll eyes:

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

ta. wlasnie wtedy kiedy ja chodziłam, to weszlo w zycie uzupełnienie do Kodeksu Rodzinnego i Ustawy o USC, ze kierownik musi mieć oprócz doświadczenia na stanowisku studia podyplomowe w kierunku i nagle nawet najstarsi wiekowo kierownicy USC musieli isc. Co innego, ze ja uczylam się na przepisach, a oni mieli to w zyciu codziennym, ale im pokazałam i miałam dyplom na 5, a nie wszyscy taki mieli oczywiście mieli płacone przez USC i delegacje nawet, bo zajecia mielismy w poniedziałki ... podobalo mi się, tematyka ciekawa. no. ale dla nich to pro forma była. a ja chciałam i placilam, i teraz nic z tego nie mam...
szkoda,ze nie dałas rady skonczyc..teraz by byl papier..aaa..tam..jakos to bd..teraz mamy ważniejszą rolę do spełnienia..

podoba mi sie twoj podpis pod suwakiem..buahahahaha
ja ide sie kapac a potem se ciuszki pooglądam i sie rozmarzę...

macie moje Błogosławieństwo na rodzenie...

a tak wgl to z moimi rękami jest coraz gorzej..dzis stlukłam szklanke,wczoraj z rak wypadła mi ramka przy obcieraniu kurzu..już caly dzien nie czuje opuszkow palcow,w nocy jest katastrofa..chodze i polewam je zimna woda azeby krązenie wrocilo..pomaga na chwile..z dnia na dzien bardziej bolą..taki tepy bol,po same barki dochodzi..pocieszam sie,zejuz nie dlugo..

Edytowane przez esti87
Czas edycji: 2014-11-01 o 19:58
esti87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 20:04   #847
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esti87 Pokaż wiadomość
szkoda,ze nie dałas rady skonczyc..teraz by byl papier..aaa..tam..jakos to bd..teraz mamy ważniejszą rolę do spełnienia..

..
nie no, skonczylam te podyplomowke przecież i dyplomik jest

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-01, 20:17   #848
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

No dokładnie bulionetka rosolkowa u mnie ciąg dalszy......ale jakoś nie sadze zeby się cos rozkrecilo

Byliśmy na cmentarzu-uwielbiam nocą tam chodzic

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 20:18   #849
fiorella22
Zadomowienie

Ja wiem, że te wszytkie bulionetki itp. to syf i nic dobrego. Ale co z tego, jak gotuję pomidorową, ogórkową itd to ta zupa nie ma smaku.
Moja babcia jak gotowała zupę to ona miała smak a gotowała bez kostek (żeby zupa miała lepszy smak to cebulkę na piecu podsmażała...). Ale może faktycznie sama marchewka w zupie smaku nie da następnym razem dorzucę włoszczyzny wg Waszych wskazań.

Cytat:
Napisane przez aleska Pokaż wiadomość
A od kilku lat nie używam vegety, kostek ani innych takich. Robię swój bulion (można taki zredukowany zamrozić w woreczkach do lodu i robią się domowe bulionetku).
a możesz zdradzić swój przepis?

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Tak jak ktoras napisala - mozna zrobic domowe bulionetki. Gotuje sie w bardzo bardzo mocny rosol, redukuje wode, warzywa mozna zmiksowac - zeby zostaly w wywarze - pakujesz w male pudeleczka i do zamrazalnika

Ja robie tez "domowa kostke rosolowa" w kohersenie (to taki konkurent thermomiksa). Ale mozna by to id biedy zrobic w garnku, tylko wiecej roboty. Ale wg mnie warto. Bierze sie miecho, warzywa, ziola, sol, dusi sie i dusi w malenkiej ilosci wody, po wystudzeniu miksuje na gladka mase, do sloikow i gotowe. Mozna zamrozic, mozna zapasteryzowac, mozna po prostu trzymac w lodowce. Jedna lyzeczka takiego "rosolku" to jak jedna kostka rosolowa. Bez chemii, bez syfow

Jak pieke jakies mieso "na wedline" to z tego pieczenia zostaje w cholere takiego tlustego sosu - wywaru. Tez go pakuje w pudeleczka i zamrazam - jest ekstra ze by na nim zrobic np. sos do miesa czy nawet zupe
muszę spróbować z tymi Waszymi domowymi bulionetkami.

Mój tż zdecydowanie lepiej gotuje niż ja

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 20:22   #850
alekaz1
Zakorzenienie

A ja ogladam nad zycie i lzy leca caly czas. Eh nie mialam co sobie wlaczyc do ogladania.
Stary 2014-11-01, 20:28   #851
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Fiorella ja ogorkowa gotuje na skrzydelku ,a jak nie mam to dodaje maselko do gotowania,z przypraw tylko sol i pieprz,a warzywka-marchewke,seler,pietruszk e tre na tarce,ziemniaki w kostkę no i ogórki kiszone tez na tarce.
Śmietanę hartuje jak dziewczyny pisaly

Dominika 04.11.2014

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-01, 20:28   #852
martha330
Zakorzenienie

Alekaz dlatego ja nie wlaczalam tego filmu,bo bym potopu narobila. Bylismy kiedys w kinie i ryczalam jak bobr. Teraz ogladam kwiat pustyni dla zabicia czasu.

I przyszedl meliska-time! Hahaha.

Stary 2014-11-01, 20:30   #853
aleska
Raczkowanie

Najgorsi są ci co dają do zrozumienia mienia, że jak ktoś pracuje w sklepie, to jakiś nieuk :/ często nawet ludzie nie zdają sobie sprawy jak wykształceni albo z jakim doświadczeniem osoby w pracują w sklwpach.

Te wege kostki są świwtne, też czasem używam. I cenowo nie są wcale drogie, jak myślałam.

A te domowe bulionetki to generalnie robi się normalnie jak zwykły bulion czy rosół, tylko trzeba dłużej gotować, żeby był bardziej skoncentrowany. Najprościej - tak długo aż zostanie połowa tego co na normalny bulion. I później rozlewa się do torwbek na lód i do zamrażarki.
Jak się nie chce komuś czekać na odparowanie do połowy, to nie ma problemu. Po prostu kostki będą mniej skoncentrowane i więcwj się ich będzie zużywać.
aleska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 20:30   #854
fiorella22
Zadomowienie

Marta, a Ty się przypadkiem nie załapiesz do tego programu "Porody"? widzę, że jest tam szpital z Łodzi na pewno ten odcinek z Tobą bym obejrzała

You are not alone
I am here with you...
MJ
Stary 2014-11-01, 20:32   #855
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Alekaz dlatego ja nie wlaczalam tego filmu,bo bym potopu narobila. Bylismy kiedys w kinie i ryczalam jak bobr. Teraz ogladam kwiat pustyni dla zabicia czasu.

I przyszedl meliska-time! Hahaha.
Tez ryczlam na tym......
Kwiat pustyni -piekny film

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-11-01, 20:39   #856
fiorella22
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny za rady! Aż sobie pokopiowałam i wkleiłam w swoim notatniku
Pozapisywałam też, co która pisała, więc jak następnym razem będę coś robiła i wyjdzie bez smaku to będę wiedziała, którą dopaść

You are not alone
I am here with you...
MJ
Stary 2014-11-01, 20:40   #857
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Śliczniutka i te za duże ciuszki przesłodko wyglądają na tych dzieciaczkach

Gdzie w końcu rodziłam? Na bogucicach?
Jestem na Bogucicach. Muszę kupić pakiet na 50cm bo we wszystkim pływa. Jest mała jak kurczaczek 😀

Z tymi bulionami macie rację. Do tej pory też używałam kostek, ale teraz przy wcześniaku muszę na wszystko uważać.

Mam nawał pokarmu i cyce jak donice, młoda ssie elegancko ale ja bym pół oddziału obdzieliła...
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 20:43   #858
manieczka1
Zakorzenienie

Kostka gratuluję
Siobhan i wcale nie wydaje się malutka
Ela no to trzymam kciuki, abyś w pn wyszła
Lola mój też dziś szaleje
Czekoladka noooo to coś się dzieje u Ciebie
Esti gratuluję awansu męża super i nie gadaj, żeś stara. Ja już 30 na karku a pierwsze dziecko dopiero...też żałuję, że tak późno, ale najpierw studia, potem praca i tak zeszło...
Fiorella ja kiedyś na kostkach jechałam, a odkąd jestem w ciąży robię na warzywkach i mięsku i to dopiero pyszne zupki wychodzą stwierdziłam, że muszę się nauczyć dla dziecka, żeby potem zupki robić i wychodzą super zupki
Mnie znowu plecy i zebra bola...ehhh.
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 21:00   #859
happywoman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
No wlasnie, jak u Was po wczorajszym? Opowiadaj!
A co tam opowiadać. U psa oczy pożycza. Się kaja, ale ja jestem "twarda jak żelki z Biedronki". Nie dam się i tak łatwo mu nie odpuszcze. Niech się postara. )

happywoman

happywoman jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-01, 21:01   #860
sloneczko_1201
Zadomowienie

Kostka gratulacje Witamy Jerzyka na świecie

Danusia cudna

Chyba w poniedziałek też obejrzę sobie te porody w wolnej chwili, bo wcześniej ze strachu nie oglądałam.

Ale tutaj czopów odchodzi porody są tuż tuż...

Razem możemy więcej...
sloneczko_1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 21:03   #861
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

O właśnie zapomnialam esti gratulacje dla meza

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-11-01, 21:05   #862
sloneczko_1201
Zadomowienie

Marta ja też mgr administracji po,tych wszystkich testach w urzędach i nic pracowałam 5 lat w Nike w sklepie a potem w obuwniczym, więc wiem o czym mówisz. Jak dojdę do siebie to myślę o jakiejś swojej firmie tylko do końca jeszcze nie wiem dokładnie o jakim profilu.

Razem możemy więcej...
sloneczko_1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 21:09   #863
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Bo to jest właśnie polska -studia ,rożne kursy ,a bez znajomości i tak się w sklepie pracuje........znam takich co bez wykształcenia maja super prace bo maja plecy

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-11-01, 21:17   #864
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Marta, a Ty się przypadkiem nie załapiesz do tego programu "Porody"? widzę, że jest tam szpital z Łodzi na pewno ten odcinek z Tobą bym obejrzała

na szczęście się nie zalapie
bo to Centrum Zdrowia Matki Polki, tam tylko mój diabetolog jest, a ja będę rodzila w innym szpitalu - ( Madurowicza, obecnie przejmowany przez Pirogowa ) .
Z reszta CZMP to taki kolos, ze hej, mowi się, ze fabryka dzieci i tyle, sa specjalistycznym szpitalem, ale taka cudowna opieka nad matka to tylko w dokumencie, bo telewizja jest...

także fiorella przykro mi nie obejrzysz mnie na wielkim ekranie!

Stary 2014-11-01, 21:31   #865
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happywoman Pokaż wiadomość
A co tam opowiadać. U psa oczy pożycza. Się kaja, ale ja jestem "twarda jak żelki z Biedronki". Nie dam się i tak łatwo mu nie odpuszcze. Niech się postara. )
I slusznie!
Stary 2014-11-01, 21:40   #866
Rosalie01
Raczkowanie

Kostka gratulacje!!!!
Jerzy witaj na swiecie

Clara urodzila o mojej 14.13, 3200, 9 punktow.Nie obylo sie bez komplikacji, zielone wody, mala wyszla z reka przy glowce, wiec musieli mi pomagac w wyciaganiu jej, a na partych spadalo jej cisnienie zatrzymali nas na noc na obserwacje, mam nadzieje, ze jutro wyjdziemy
Stary 2014-11-01, 21:41   #867
happywoman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rosalie01 Pokaż wiadomość
Kostka gratulacje!!!!
Jerzy witaj na swiecie

Clara urodzila o mojej 14.13, 3200, 9 punktow.Nie obylo sie bez komplikacji, zielone wody, mala wyszla z reka przy glowce, wiec musieli mi pomagac w wyciaganiu jej, a na partych spadalo jej cisnienie zatrzymali nas na noc na obserwacje, mam nadzieje, ze jutro wyjdziemy
Dacie radę! Wracajcie do siebie szybciutko!

happywoman

happywoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 21:44   #868
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Kostka gratulacje!!!!
Jerzy witaj na swiecie

Gratuluje!!! Najwazniejsze ze juz po wszystkim! Odpoczywajcie i trzymajcie sie
Stary 2014-11-01, 21:45   #869
aleska
Raczkowanie

Rosalie GRATULACJE!

Fajnie, że was tam długo nie trzymają w szpitalu.
aleska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-01, 21:46   #870
justynaw1982
Zadomowienie

Cytat:
Kostka gratulacje!!!!
Jerzy witaj na swiecie

GRATULACJE!!!!!wracajcie szybko d siebie!!!!!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0a5t8o6jka.png
justynaw1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości