Walka o zdrowe i piękne włosy :) - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-25, 12:39   #2581
karla_92
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)

Cytat:
Napisane przez eunchae Pokaż wiadomość
Hej, witam wszystkich

Mam pewien problem z włosami, nie przetłuszczają się, nie mam łupieżu, nie wypadają jakoś szczególnie, nigdy ich nie farbowałam ani nie robiłam trwałej. Jedyne co przeżyły moje biedne włosy to prostowanie jednak prostownica daje mi więcej szczęścia niż cierpienia i nie mogę z niej zrezygnować. Teraz moje włosy to prawie nie włosy tylko siano, okropne siano!!!
Co by tu poradzić na to? Kupiłam sobie tą odżywkę WAX i mam zamiar ją stosować, ale ona chyba nic na to siano nie poradzi? W sumie te włosy nie są też jakoś strasznie suche, tylko to siano...
Nie jestes sama Ja mam ten sam problem a do tego moje wlosy szybko sie przetluszczaja, sa przyklapniete, trudne do modelowania, sa połamane, kazdy innej dlugosci, ostatnio troche wypadaja, wiec Twoj problem juz nie wydaje sie byc taki duzy A wracajac do tematu jesli masz metalowa prostownice to powinnas sie jej jak najszybciej pozbyc Jesli masz ceramiczna ale jakas zwykla to mozna ja zostawic ale i tak lepiej by bylo gdybys kupila jakas profesjonalna napewno mniej zniszczy wlosy. Do tego dobry kosmetyk termoochronny
"Siano" poprostu potrzebuje nawilzenia wiec trzeba uzywac dobrych odzywek, masek. Mozna tez sprobowac domowych sposobow ale nie wiem czy to cos pomaga. A co do waxa to mysle ze pomoze bo ma wlasciwosci nawilzajace (ekstrakt z miodu w polskiej wersji)
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 09:11   #2582
Jula84
Wtajemniczenie

W sumie zadałam to pytanie już w innym wątku, ale boję się że nikt mi tak nie pomoże...
Otóż zauważyłam ze moje włosy (rozjaśniane, cienkie ale bardzo gęste) stały sie strasznie tępe, szorskie, twarde - no po prostu miotła na głowie... :-(
Brakuje mi takiej lekkości i miękkości a nie wiem już jakich kosmetyków używać zeby to zmienić, mam za sobą maskę Intense Repair (L'oreal) - nie pomogla nic, szmpon L'oreal Shine blond - efektów brak...WAX - jedna puszka (nic nie pomagała...)
Może macie jakieś wypróbowane kosmetyki aby włosy były leciutkie i miękkie?
Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 10:41   #2583
una creatura bella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jula84 Pokaż wiadomość
W sumie zadałam to pytanie już w innym wątku, ale boję się że nikt mi tak nie pomoże...
Otóż zauważyłam ze moje włosy (rozjaśniane, cienkie ale bardzo gęste) stały sie strasznie tępe, szorskie, twarde - no po prostu miotła na głowie... :-(
Brakuje mi takiej lekkości i miękkości a nie wiem już jakich kosmetyków używać zeby to zmienić, mam za sobą maskę Intense Repair (L'oreal) - nie pomogla nic, szmpon L'oreal Shine blond - efektów brak...WAX - jedna puszka (nic nie pomagała...)
I znowu olej kokosowy się kłania
Stary 2007-07-28, 12:30   #2584
Jula84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez una creatura bella Pokaż wiadomość
A czy jego nakłada się tak jak jedwab biosilk, czyli 1 kropla na mokre lub suche włosy?
Gdzie można go kupić?
Stary 2007-07-28, 13:11   #2585
Jula84
Wtajemniczenie

Dziewczyny a co powiecie na to:
Może któraś z Was juz ten jedwab stosowała?

Jedwab do włosów Light Drops
http://www.elgon.pl/product_info.php...roducts_id=346
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg light.jpg (21,0 KB, 4 załadowań)
Stary 2007-07-28, 13:17   #2586
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:

a ja nie mogę go znaleźć były oleje z wszystkiego (łącznie z awokado) a z kokosa jakoś nie
chyba mój dylemat vatika vs. kokosowy sam się rozwiąże
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 13:26   #2587
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
a używasz czegoś regenerującego?? bo może właśnie tego potrzebują Twoje włosięta, szczególnie że rozjaśniane
Intense jest bardziej nawilżająca niż regenerująca (od regeneracji w prof. L'Orealu jest seria Absolut Repair ), Shine Blond to przypuszczam bardziej dla ochrony kolorku...
a może Twoje włosy po prostu przyzwyczaiły się do tych kosmetyków, których aktualnie używasz i już nie reagują tak dobrze??

ja na Twoim miejscu zainwestowałabym w coś regenerującego, na pewno nie zaszkodzi
jeśli nie jesteś pewna czy właśnie tego potrzeba Twoim włosom, a nie chcesz wyrzucać kasy w błoto, to kup może na allegro kilka ampułek regenerujących zobaczysz jak włosy będą potem wyglądały

no i zawsze można pocudować z wcieraniem olejków w skórę głowy jakkolwiek zauważyłam, że w moim przypadku nie poprawiają one jakoś mocno stanu włosów (używałam do tej pory rycyny i oliwy z oliwek) ale nadają właśnie takiej miękkości i puszystości (co jest trochę szokujące - w końcu to oleje )

jedwab i jemu podobne to same sylikony - poprawiają wygląd a nie kondycję włosów - a na dłuższą metę obciążają
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-28, 13:46   #2588
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:

Ja tez mam takie wlosy od kiedy zaczelam prostowac A były takie ładne... Zauwazylam ze staja sie miekkie po olejku rycynowym tak jak pisała benito_mruffkolini Wcieram go przed umyciem glowy w skore i na cala dlugosc razem z mikstura domowej roboty miod+żołtko (ale ostatnio z niej zrezygnowowalam z powodu odrazajacego zapachu) trzymam 15-30min i potem wloski sa puszyste i mieciutkie Warto sprobowac taki olejek kosztuje 2-3zł Moje wlosy sa tez miekkie po waxie ale widze ze Tobie on nie pomaga

Cytat:
Moze mi ktos wyjasnic jak dziala ten olejek?
Stary 2007-07-28, 13:55   #2589
Jula84
Wtajemniczenie

Dziękuję kochane za odpowiedzi i rady benito_mruffkolini -nie sądzę żeby moje włosy wymagały regeneracji - mam przynajmniej taką nadzieje dlatego że 4 mc temu (po właśnie intensywnym ich regenerowaniu ) ścięłam je z długich na krótkie - sięgające poły szyi i w tym momencie raz na 2 mc rozjaśniam tylko kilka pasemek na czubku głowy albo robię balejaż u fryzjera (rozjaśniaczem oczywiscie) ale na połowie głowy i większość z nich to już moje naturalne brązowe włosy...
Tak więc z rozjaśniaczem mam bardzo żadko do czynienia a jezeli juz to tak jak to opisałam wyżej...

Chyba spróbuje z tym olejkiem rycynowym , ale czy jak ja go powcieram w skórę głowy to potem bez problemu spłukam włosy? Strasznie sie tego boje...nie znosze miec po umyciu takie uczucia przeciązzenia włosów...

Acha, oczywiście jak mam włosy wyprostowane u fryzjera jakas porzadna prostownica i z dodatkiem jakiegos czegos wspomagającego prostowanie to włosy sa mięciusienkie - no tak przyjemne ze mam ochote sie do nic caly dzien przytulac
gorzej jak własnie tej prostownicy nie ma
Stary 2007-07-28, 14:31   #2590
Choomik
Zadomowienie

GG do Choomik

Ja nie wiem w końcu jak to jest z tą suszarką.. Mówicie tutaj, że jeśli się odstawi prostownicę i suszarkę to włosy będą piękne... i choć jest to logiczne nie mogę się z tym zgodzić...
Pamiętam, że zawsze mnie straszono, że suszarka do przy suchych włosach to czyste zło. Ale mimo że jej nie używalam to moje włosy nie były jakieś piękne. Suche połamane i sianowate.
W końcu stwierdziłam, że mam tego dość i kupiłam sobie ceramiczną prostownicę. Doznalam szoku, bo mimo tych wszystkich przestróg stan moich włosków wręcz się poprawił (używałam jej tylko na włosach "z przodu", bo reszty nie chcialam zniszczyć -_-). Jest to dość śmieszne, bo te co jakiś czas prostowane włosy były w o wiele lepszej kondycji niż reszta

Teraz po każdym myciu układam je (ok 2-3min z chłodym nawiewem) ceramiczną suszarko-lokówką i mimo że włosy nie sa w idealnej kondycji(taka ich uroda) to wyglądają naprawdę świetnie. (Może to kwestia tej calej jonizacji?) W każdym razie jest to bardzo nielogiczne, ale myślę że suszarka nie jest wrogiem pięknych włosów, tylko w odpowiedniej ilości może być nawet sprzymierzeńcem
And show you that you can

There're no boundaries...
Choomik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 14:38   #2591
agnieska
Zakorzenienie

Jak długo wyglądają lepiej? Od mycia do mycia (i tym samym od prostowania do prostowania)?
agnieska jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-28, 14:44   #2592
Choomik
Zadomowienie

GG do Choomik

Wyglądają ładnie dopóki nie są tłuste Czyli tak 2-3 dni. A prostownicy to używam właściwie tylko rano, albo po bieganiu, ale tylko z przodu. I to też nie zawsze muszę. Gdzie indziej włosy się troszeczkę kręcą, ale nie puszą i wyglądają bardzo ładnie

Stary 2007-07-28, 14:51   #2593
agnieska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Choomik Pokaż wiadomość
Wyglądają ładnie dopóki nie są tłuste Czyli tak 2-3 dni. A prostownicy to używam właściwie tylko rano, albo po bieganiu, ale tylko z przodu. I to też nie zawsze muszę. Gdzie indziej włosy się troszeczkę kręcą, ale nie puszą i wyglądają bardzo ładnie
Czyli są ładne od mycia do mycia, bo umyte włosy prostujesz? To teraz sprawdź jak będą wyglądać po myciu i nie wyprostowaniu. Każde włosy, nawet zniszczone, lepiej wyglądają wyprostowane - są wtedy gładkie, błyszczące.
Stary 2007-07-28, 16:28   #2594
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba spróbuje z tym olejkiem rycynowym , ale czy jak ja go powcieram w skórę głowy to potem bez problemu spłukam włosy? Strasznie sie tego boje...nie znosze miec po umyciu takie uczucia przeciązzenia włosów...

Acha, oczywiście jak mam włosy wyprostowane u fryzjera jakas porzadna prostownica i z dodatkiem jakiegos czegos wspomagającego prostowanie to włosy sa mięciusienkie - no tak przyjemne ze mam ochote sie do nic caly dzien przytulac
gorzej jak własnie tej prostownicy nie ma
Nie sadze ze obciazysz Wazne tylko zeby uzyc tego olejku przed myciem glowy Ja mam cienkie i przetluszczajace sie wlosy i troszke je obciazylo ale tak jak pisalam wczesniej uzylam tez zoltka i miodu + po umyciu dosyc obciazajaca odzywka wiec trudno sie dziwic Jednak wlosy wygladaly tak jak zwykle (prawie zawsze mam takie) A poznalam ze troche obciazylo poniewaz po uzyciu szamponu dodajacego objetosci (tak jak to zrobilam wtedy) zawsze mam uniesione wlosy u nasady a teraz niestety takiego efektu nie było Mam nadzieje ze to zrozumiale bo troche namieszalam
Ale w kazdym razie nie czulam ze wlosy sa ciezkie czy cos w tym stylu

Cytat:
Ja nie wiem w końcu jak to jest z tą suszarką.. Mówicie tutaj, że jeśli się odstawi prostownicę i suszarkę to włosy będą piękne... i choć jest to logiczne nie mogę się z tym zgodzić...
Pamiętam, że zawsze mnie straszono, że suszarka do przy suchych włosach to czyste zło. Ale mimo że jej nie używalam to moje włosy nie były jakieś piękne. Suche połamane i sianowate.
W końcu stwierdziłam, że mam tego dość i kupiłam sobie ceramiczną prostownicę. Doznalam szoku, bo mimo tych wszystkich przestróg stan moich włosków wręcz się poprawił (używałam jej tylko na włosach "z przodu", bo reszty nie chcialam zniszczyć -_-). Jest to dość śmieszne, bo te co jakiś czas prostowane włosy były w o wiele lepszej kondycji niż reszta

Teraz po każdym myciu układam je (ok 2-3min z chłodym nawiewem) ceramiczną suszarko-lokówką i mimo że włosy nie sa w idealnej kondycji(taka ich uroda) to wyglądają naprawdę świetnie. (Może to kwestia tej calej jonizacji?) W każdym razie jest to bardzo nielogiczne, ale myślę że suszarka nie jest wrogiem pięknych włosów, tylko w odpowiedniej ilości może być nawet sprzymierzeńcem
To naprawde jest nielogiczne
Ale suszarka jest wrogiem moze zrobic niezle siano i szope z naprawde ladnych wlosow jesli uzywa jej sie czesto tak jak ja do niedawna-codziennie

Cytat:
Napisane przez agnieska Pokaż wiadomość
Każde włosy, nawet zniszczone, lepiej wyglądają wyprostowane - są wtedy gładkie, błyszczące.
Popieram w 100% Ja tez jak wyprostuje to nie widac ze sa zniszczone i ze mam siano
Stary 2007-07-28, 16:38   #2595
Jula84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość

Popieram w 100% Ja tez jak wyprostuje to nie widac ze sa zniszczone i ze mam siano
Ja mam tak samo - ale jak wyprostuje mi fryzjerka , bo moją starą nienadającą sie do niczego prostownica niczego nie zdziałam (zobaczymy jak będzie z nowa). Wtedy moje włosy są świetne....
Stary 2007-07-28, 17:11   #2596
karla_92
Zakorzenienie

To zalezy od prostownicy. Ja jak mialam metalowa za 30zł z hipermarketu to tylko podprostowywala wlosy a nie prostowala wiec po niej wlosy wcale nie wygladaly na blyszczace, gladkie czy tez zdrowe Przeciwnie byly kopą sianaAz nie moge sie nadziwic jak ja z takim badziewiem wytrzymalam tyle czasu

PS: powie mi ktos jakie wlasciwosci ma ten olejek kokosowy? I co robi z wlosami
Stary 2007-07-28, 17:19   #2597
Choomik
Zadomowienie

GG do Choomik

Cytat:
To zalezy od prostownicy. Ja jak mialam metalowa za 30zł z hipermarketu to tylko podprostowywala wlosy a nie prostowala wiec po niej wlosy wcale nie wygladaly na blyszczace, gladkie czy tez zdrowe Przeciwnie byly kopą sianaAz nie moge sie nadziwic jak ja z takim badziewiem wytrzymalam tyle czasu

Ja raz próbowałam używać takiej prostownicy na wyjeździe - stwierdziłam ze sobie daruję Myślę, że dziewczyny mówiły raczej o ceramicznej prostownicy. Ja taką mam i efekty są rzeczywiście takie jak przez Was opisywane. Oczywiście jeśli stosuje się z umiarem

Stary 2007-07-28, 17:29   #2598
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Ja raz próbowałam używać takiej prostownicy na wyjeździe - stwierdziłam ze sobie daruję Myślę, że dziewczyny mówiły raczej o ceramicznej prostownicy. Ja taką mam i efekty są rzeczywiście takie jak przez Was opisywane. Oczywiście jeśli stosuje się z umiarem
Ale ja tez pisalam o ceramicznej tylko wczesniej. To było porownanie
Stary 2007-07-28, 17:42   #2599
Jula84
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja też chcę wiedzieć, ja też chcę... I ile kosztuje i czy ładnie pachnie i gdzie go kupić (najlepiej w Krakowie)
Stary 2007-07-28, 19:44   #2600
una creatura bella
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też chcę wiedzieć, ja też chcę... I ile kosztuje i czy ładnie pachnie i gdzie go kupić (najlepiej w Krakowie)
Kosztuje z 10 zł z groszami za 200 g, pachnie kokosem, a w Kraku szukałabym go np w Naturalnym Sklepiku albo innym sklepie ze zdrowym żarciem i naturalnymi kosmetykami. W Almie też mogą mieć, bo to w końcu produkt spożywczy

Co robi? Zmiękcza, wygładza łuski włosa = nabłyszcza i ułatwia rozczesywanie, nawilża i działa ochronnie.

Jak używać? Przed myciem albo po na wilgotne/suche włosy (ale to opcja dla grubych kudłów niepodatnych na obciążanie) w ilości zależnej od długości włosów (przeciętnie 1 - 2 łyżki). Można również wcierać w skórę głowy (ponoć dobrze wpływa na cebulki). No i w końcu nadaje się też do curry .

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini
a ja nie mogę go znaleźć były oleje z wszystkiego (łącznie z awokado) a z kokosa jakoś nie
chyba mój dylemat vatika vs. kokosowy sam się rozwiąże
No żeby w stolicy Pyrlandii oleju kokosowego nie mieli

Coś słabo szukasz, kochana .
Stary 2007-07-28, 20:12   #2601
agnieska
Zakorzenienie

szybciej można zamówić np. z ecospa.pl lub z mazidla.com
Stary 2007-07-28, 20:25   #2602
katiia
Raczkowanie

Cytat:
Racja- ja swój olej kokosowy zamawiałam właśnie w mazidlach.com
Szczerze polecam
katiia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 20:32   #2603
agnieska
Zakorzenienie

Ecospa też świetne wzajemnie się uzupełniają pod względem asortymentu. Ecospa skupia się bardziej na masłach i olejach
Stary 2007-07-28, 21:54   #2604
Jula84
Wtajemniczenie

http://mazidla.com/index.php?option=...=120&Itemid=10

Czy o coś takiego chodzi?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kokos.jpg (54,1 KB, 8 załadowań)
Stary 2007-07-29, 09:25   #2605
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Kosztuje z 10 zł z groszami za 200 g, pachnie kokosem, a w Kraku szukałabym go np w Naturalnym Sklepiku albo innym sklepie ze zdrowym żarciem i naturalnymi kosmetykami. W Almie też mogą mieć, bo to w końcu produkt spożywczy

Co robi? Zmiękcza, wygładza łuski włosa = nabłyszcza i ułatwia rozczesywanie, nawilża i działa ochronnie.

Jak używać? Przed myciem albo po na wilgotne/suche włosy (ale to opcja dla grubych kudłów niepodatnych na obciążanie) w ilości zależnej od długości włosów (przeciętnie 1 - 2 łyżki). Można również wcierać w skórę głowy (ponoć dobrze wpływa na cebulki). No i w końcu nadaje się też do curry .
Stary 2007-07-29, 09:28   #2606
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
A ja tam wole pobuszowac po sklepach niz placic za przesylke te 8 czy tam ile zł A ktos pisał czyba Kosmita77 ze mozna go dostac w Społem na stoisku ze zdrowa zywnoscia W kazdym jest takie stoisko?
Stary 2007-07-29, 09:44   #2607
agnieska
Zakorzenienie

Cytat:
A ja tam wole pobuszowac po sklepach niz placic za przesylke te 8 czy tam ile zł A ktos pisał czyba Kosmita77 ze mozna go dostac w Społem na stoisku ze zdrowa zywnoscia W kazdym jest takie stoisko?
Weź jeszcze pod uwagę że są różnie uzyskiwane oleje i niekoniecznie ten który weźmiesz będzie najbardziej wartościowy nie każdy też ma możliwość kupienia tego w swoim mieście
Stary 2007-07-29, 10:07   #2608
syntagma
Zakorzenienie

czy ten olej kokosowy nie wystepuje w postaci plynnnej? Wczoraj go znalazlam w jednym sklepie, ale byl wlasnie w sloiczku, stal w lodowce no i to nie byl plyn tylko wiecie...noo...odstraszyl o mnie to jakos..
Stary 2007-07-29, 10:26   #2609
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Weź jeszcze pod uwagę że są różnie uzyskiwane oleje i niekoniecznie ten który weźmiesz będzie najbardziej wartościowy nie każdy też ma możliwość kupienia tego w swoim mieście
Ja tylko tak sobie napisalam... A naprawde moge trafic na jakis "malo wartosciowy" jak wezme pierwszy lepszy? Bo chyba tak bedzie bo ja mam takie szczescie ze nigdy nie moge niczego znalezc

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
czy ten olej kokosowy nie wystepuje w postaci plynnnej? Wczoraj go znalazlam w jednym sklepie, ale byl wlasnie w sloiczku, stal w lodowce no i to nie byl plyn tylko wiecie...noo...odstraszyl o mnie to jakos..
Trzeba było brac Nie wiem czy sa plynne ale ten zapewne by sie nadawal trzeba go tylko podgrzac zeby sie stopił Ja tak robie z miodem A w jakim sklepie znalazlas? ze zdrowa zywnoscia?
Stary 2007-07-29, 10:38   #2610
agnieska
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tylko tak sobie napisalam... A naprawde moge trafic na jakis "malo wartosciowy" jak wezme pierwszy lepszy? Bo chyba tak bedzie bo ja mam takie szczescie ze nigdy nie moge niczego znalezc
Porównaj sobie te trzy opisy:
http://www.ecospa.pl/frakcjonowany-o...sowy-p-70.html
http://www.ecospa.pl/kokosowy-swiezego-miazszu-p-9.html
http://www.ecospa.pl/olej-kokosowy-kopry-p-71.html

Najbardziej wartościowy jest ten ze świeżego miąższu owoców
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości