![]() |
#1771 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: Koty - część X
Juz ją widze oczami wyobrazni jak wielkiego garfielda, ktoremu nie chce sie za myszką skoczyc
![]() ![]()
![]() |
#1772 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz jej odrobinę zmniejszyć porcję, spróbować rozruszać, może inaczej dawkować, częściej a w mniejszych porcjach (ta saszetka). Musisz poeksperymentować i sprawdzić w jakiej konfiguracji może nawet i nie chudnie, ale byle nie przybierała już na wadze. W zimie przeważnie koty są okrąglejsze, więcej jedzą. Latem często tracą na wadze, apetyt się zmniejsza. A lubi laserek? Dla Misi to najlepszy trening. Lubi biegać wte i wewte za nim, na całej długości pomieszczenia i to tak przez kilkanaście minut. Grubcio bardziej lubi łapać pomiędzy jakimiś przeszkodami np. nogami od krzesła. Kotka koleźanki lubi polować po ścianach. U mnie ważny jest też rytm, dla Grubcia ruszam w innym tempie niż dla Misi. Najlepiej byłoby znaleźć jakąś jej ulubioną zabawę, którą polubi. Laserek jest dobry i nie wymaga za dużo ruchu od pańci. Ale też nie wszystkie koty na niego reagują. Ale może jakiś konkretny rodzaj wędki, myszki, piłki, maskotki (nawet takiej nie koniecznie wyprodukowanej z myślą o kotach) czy inne kulki z papieru (byle bezpieczne, bez drobnych elementów nitek). Trzeba pokombinować, ja się namęczyłam z Grubciem, bo on jest naprawdę mało rozrywkowy, a ma tendencję do tycia. Tak często polecany drugi kot może pomóc, ale też nie wiadomo czy się dobiorą charakterami. Moja wcześniejsza Kicia nie bawiła się z Grubciem, tylko go "tresowała", była dominantką, a Misia jest łagodna jak on i trochę przy niej rozkwitł, obserwował ją i nauczył się różnych zabaw, na które wcześniej nie reagował. Zawsze to lepiej jak schudnie lub będzie utrzymywać sylwetkę przez dodanie ruchu, niż przez ograniczenie porcji.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-11-02 o 22:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1773 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1774 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W takim razie u Ciebie to nie zadziała, moja uciekała w podskokach jak tylko poczuła ten zapach. Szkoda, miałam nadzieje że to Ci pomoże tak jak i mi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1775 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale byłam zaskoczona, bo nie było mnie 26 godzin, jedzenia (chrupek) zostawiłam jak na 3 dni (wolałam, żeby się przejadły, niż gdyby <odpukać> coś mi się stało, a one głodowały zanim ktoś do nich przyjedzie, bo wszyscy wyjeżdżali poza Kraków). A tu wracam i zjedzone jest dokładnie tyle ile by zjadły, gdybym im porcjowała. Chyba przespały ten czas, bo nawet foszka nie było ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-11-02 o 23:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1776 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1777 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Osobiście nie widzę różnic w wynoszeniu żwirku przy kuwecie krytej a odkrytej i u mnie wszystkie drzwiczki są ściągnięte. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio kupiliśmy taką http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwe...ty_duze/315616 jest wielka i można górę otworzyć, że nie trzeba ściągać całej budy ![]() Cytat:
![]() ![]() Stacho się zmęczył ![]() Figa ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1778 |
Zakorzenienie
|
Jak patrzę na wasze koty to mój dorosły jest chudy .
Ale to na bank przez jego wcyhodzenie z domu ![]() No i bawią się sporo razem . Jak Psotka Lucka wkurzy to ten na nią włazi łapie zębami za kark trzyma chwilkę i dopiero puszcza . Wtedy na spokój od małolatki na jakiś czas .
#1779 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Ja moim nie porcjuję suchego i jedzą tyle ile potrzebują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1780 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moje jak jeszcze jadły suchą i próbowałam im nie porcjować na posiłki, a zostawić w misce to zżerały kilka razy za dużo.
![]() |
#1781 |
KOTerator
|
Kretka to Florki już nie jedzą suchego ani trochę? Jakie mokre dajesz i ile?
Moje na szczęście potrafią zjeść ile potrzebują i zostawić chrupki w misce na później. Jak mnie nie ma w domu cały dzień nie muszę się martwić, że są głodne bo zawsze zostawiam więcej. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1782 |
Zakorzenienie
|
W ogóle nie jedzą od ok. pół roku. Daję Florce 200/210g, a Bisiakowi 190/200g (zależy jakiej karmy, dlatego różne liczby są). Jedzą Grau, Catz Finefood, GranataPet, Feringę (smaki bez wołowiny, cielęciny). Do smaków bez ryb lub dodatku oleju z łososia dodaję 1 ml tego oleju. Zastanawiam się teraz nad tym źródłem witamin z grupy B.
#1783 |
KOTerator
|
Masz dobrze, że chcą jeść pełnowartościowe karmy. Moje nie chciały a wypróbowały wszystkie, więc nie obejdzie się u mnie bez chrupek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1784 | |||
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem jak wasze koty, ale moje tyją po suchym. Zawsze jak kilka dni z rzędu dostaną chrupki to zaczynają się zaokrąglać. Zwłaszcza Su. Dlatego chrupki są wydzielane 1-2 w tygodniu. Poza tym po chrupach nie chcą jeść mokrego. Są zawsze jakieś wydziwianki. Dlatego jak im daję miskę suchego na noc to rano dostają tylko 50g barfu (i ostatnio nawet tego nie zjadły ![]() Fajną wagę kupiłam jakiś czas temu w CRF za 20zł. Szklana, płaska. I cały czas działa ![]() Mokry PoN z jagnięciną wygląda koszmarnie - szaro-bura breja. Wygląda jakby to z papieru robili. Smakuje pewnie nie lepiej, ale kotek został przez noc przegłodzony i rano jakoś poszło ![]() Przyznam się, że nie umiem się zmobilizować do wydzielania kotom jedzenia i liczenia porcji. Zwyczajnie nie daję chrup codziennie. Rano i wieczorem dostają po 50g barfu albo kot zamiennie puszkę. Czasem są jeszcze głodne i dostają coś extra. A czasem nie zjedzą i zostanie.
![]() |
#1785 |
Zadomowienie
|
Monika w zieleni Ci do twarzy
![]() ![]() Ja chyba z przyzwyczajenie ważę rano chrupki ![]() ![]() ![]()
#1786 |
... choć nie Westwood
|
Wlasnie mam wrazenie, ze odkąd sucha jest główną karmą to Lady mi przybrała na wadze..
![]() |
#1787 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1788 |
... choć nie Westwood
|
Bardzo możliwe, bierze najwidoczniej przykład z pancia i panci
![]()
![]() |
#1789 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje wszystko zżerają, nie ma niesmacznej karmy ![]() Cytat:
![]() A Twoje dostawały taką pełnowartościową mokrą od małego? Cytat:
![]() Porcje liczy za mnie liczydło barfowe ![]() ![]() Sama sobie odmierzam różne rzeczy, jak robię śniadanie to wsypuję płatki do miski, która stoi na wadze, "mleko" wlewam też na wadze (po co brudzić szklanki?), jak gotuję to łatwiej odmierzyć 200g soczewicy wagą niż szklanką. Ale dla mnie odmierzanie, odważanie produktów to standard od lat, ułatwiam sobie życie ![]()
![]() |
#1790 |
Nie depcze krokusów
|
Monika - niby liliowy kot, a jednak zielony
![]()
![]() |
#1791 |
Zakorzenienie
|
Nie chciałabym też, żeby zostawiały nadprogramowe jedzenie, bo trzeba je wyrzucić - a to marnowanie mięsa.
#1792 | |
KOTerator
|
Z tej okazji koty będą dziś jadły zieloną Cosmę
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
![]() Kolejnego kota wychowam na Ziwi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Zakorzenienie
|
W tym pewnie właśnie jest szkopuł. Moje suche jadły tylko do roku, także nie przyzwyczaiły się zanadto. A mokrą też dostawały od samego początku w DT, więc smak znały. U mnie przeszły po prostu na bezzbożowe suche i mokre jak teraz jedzą, a potem na samo mokre. Wszystko przebiegło bez problemów.
#1794 |
KOTerator
|
Sonia jadła RC kilka miesięcy a odzwyczajałam ją ponad rok
![]() Moje "muszą" jeść suche, bo często mnie nie ma i suche najłatwiej im podać. Z tego samego powodu barf u mnie się nie sprawdził. |
![]() ![]() |
![]() |
#1795 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Horus jadł w hodowli RC. U nas prawie od razu go przestawiłam na ZIWI i PON. Mokre różne dostawał i nigdy nie grymasił. Ambra w hodowli jadła dobrą karmę, kurczaka. I u nas też na początku jadła mokre z apetytem. Teraz jak dorosła jej się przestawiło i woli chrupki. Od hodowcy wiem, że jej mama miała identycznie. Może to też geny?
![]() |
#1796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1797 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem jeszcze, że kiedyś dałam im saszetkę RC i... nie chciały jej jeść. Nawet wzmacniacze smaku nie zadziałały ![]() Moja babcia daje Rudej tylko mokrą karmę, ona sobie porcjuje, nigdy do końca nie zjada i jak się jej da np. 70g to je połowę, a drugą zje po paru godzinach. Takie ma zwyczaje. Wygodne ![]() A miski-lodówki otwierające się na konkretną godzinę? Jakbyśmy kiedyś nie mieli możliwości podawania im jeść 3 razy dziennie to zainwestuję w taką.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1798 |
KOTerator
|
Planuję za 20 lat
![]() Ty tu się lepiej pochwal nowym zwierzakiem ![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Te miski-lodówki nie podobają mi się. Kot to na pewno jest w stanie otworzyć - Malla potwierdzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety mamy Florek nie znam, więc nie wiem co po niej odziedziczyły i jakie będą.
![]() |
#1800 |
KOTerator
|
Sonia uwielbia banany i podobno ma to w genach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.