|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Nie w parowarze
na specjalnym durszlaku do gotowania na parze, dopasowanym do garnka parowar pewnie byłby fajny, ale gdzie ja bym to ustrojstwo trzymała ??? szafki mam zapełnione sprzętami kuchennymi, a nienawidzę gdy coś stoi na wierzchu i zbiera kurz
|
|
|
|
#3152 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() zmykamy na spacer, piękna dziś pogoda
|
|
|
#3153 |
|
Zakorzenienie
|
Celebrinfea spotkalas sie moze z nosidelkiem ergo womar. Trafilam na allegro opinie w sumie dobre no i cena nie da sie ukryc polowe tego co tula. Popatrzylam tez na te chusty o ktorych Agatka pisala ale ja sie boje ze zle bede to wiazac a tutaj nie bedzie mi mial kto pokazac co i jak. W dodatku moj dziec to wiercipieta jest wiec chyba latwiej byloby mi klamerki zamknac.
Eydith my tez bedziemy gotowac na takim sitku do parowania mieso warzywa wlasnie na takim paruje i jest ok w dodatku ono sie reguluje wiec mozna mniejszy wiekszy garnek uzyc. Myslalam nad parowarem ale to kolejny rupiec w kuchni ktora z gumy nie jest choc duza. my dzis szczepienie buuu juz mnie brzuch boli juz widze ta minke z grochami w oczach pt mamo czemu na to pozwalasz zeby mnie bolalo. Edytowane przez agnes208 Czas edycji: 2014-11-03 o 11:50 |
|
|
|
#3154 |
|
Raczkowanie
|
Eydrith, narazie nie wracam do pracy. Ale chciałbym ją nauczyć jeść z butelki w razie gdybym chciała gdzieś wyjść. W dodatku muszę ją nauczyć jeść sztuczne, bo o ile nie mam problemu z pokarmem tak już bym nie odciagnela ekstra. Tzn na pewno bym sciagnela, ale jak nie chwyci butelki to moje mleko będzie do wylania, a w piersiach pustki i co wtedy
kupiłam dziś z polecenia kuzynki butelkę Lovi Medical, zobaczymy czy ta się jej spodoba trzymajcie kciuki dziewczyny które karmią kp, jak usypiacie dzieciaczki? U nas oczywiście tylko na cycu zaśnie (nie liczac spacerów)
|
|
|
|
#3155 |
|
Wtajemniczenie
|
Agnes nie przypominam sobie ale doczytam
Tylko poźniej bo dzis tez po szczepieniu jestesmy i juz sie zaczyna dobrze ze jeszcze tylko jedno i koniec
|
|
|
|
#3156 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry sloneczny
![]() Spacerujemy dzis już 2 godziny Młoda też cycuch straszny na spokojnie się położyć przy niej nie moge bo od razu za koszulke ciągnie i cyca szuka, czasem nawet u tza ale mleko z butelki wypije (i odciagniete i sztuczne) i nic pozatym, nie chwyci nic innego. Butelke mamy TT, zastanawiam się nad niekapkiem.Lekarka powiedziala ze mozemy rozszerzac diete głównie ze wzgledu na gluten który przy kp doradzaja podać między 5 a 6 mies (a wyłącznie kp doradzaja do 6 mies) |
|
|
|
#3157 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny - jeszcze Wam pomarudzę pewnie kilka dni, ale mam nadzieję że już tylko kilka...
Basia ma zapalenie oskrzeli w końcu... nie wiem czy to w ogóle było możliwe, żeby wyszła z tego kaszlu jak on tak sobie trwał i trwał i był coraz gorszy... na razie dostała Zinnat, ale jak do jutra się nie poprawi to mam przyjść po zastrzyki... (nawet zapytałam co znaczy że się nie poprawi, bo przy tym kaszlu to trudno ocenić, szczególnie że ona nie kaszle często i się dowiedziałam że gorączki ma nie być i kaszel mniejszy/ładniejszy (cokolwiek to znaczy Cytat:
tylko rota się nie szczepi po terminie (nie pamiętam do kiedy można szczepić) Cytat:
poza tym pewnie się łatwiej nauczy łyżeczką w międzyczasie... mleko można też podawać strzykawką (tak dokarmiała swoje dzieci moja koleżanka) ja bym spróbowała z innym smoczkiem, moja starsza córa też nie chciała z butli i ja sobie darowałam, bo mi nie było potrzebne przed 8 miesiącem (nie próbowałam niekapków itp) zaczekałam do rozszerzania diety (6mż) i łyżeczki i wtedy nauczyłam ją niekapka z wodą + łyżeczka... myślę że jak będzie starsza to łyżeczką i niekapkiem będzie łatwiej... poza tym jeśli chodzi o łyżeczkę - a jak chcesz wrócić do pracy, to ja bym dietę rozszerzyła szybciej, żeby łatwiej było coś podać w czasie Twojej nieobecności... - to tego się trzeba nauczyć... możesz spróbować ją zagadać, żeby umieścić łyżeczkę w buzi - jak naciśniesz na środek języka nią, to powinien się włączyć odruch zgarniania z łyżeczki... Cytat:
|
|
#3158 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bo ja nie widziałam, a bym chętnie zrobiła... to jest na takie normalne ciasto?a karmieniem się nie martw... moja opiekunka jak usłyszała że Ola nie umie z butli, to trochę panikowała, bo nie wiedziała jak ją da radę położyć w południe bez mleka ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-11-03 o 13:15 |
|||
|
|
|
#3159 |
|
Zakorzenienie
|
MAGNOLIA moja juz dawno nie zasypia przy cycku, sporadycznie się zdarzy. Rano zasypia w łóżeczku teraz działa na nią tylko jak śpiewam "ach śpij kochanie" na spacerze też nie ma problemu, dopiero popołudniu jest ale nie łamie się i staram uśpić tak jak rano, przed kąpielą tz ja zazwyczaj nosi aż się zmęczyć od wrażeń
po kąpieli i kolacji zazwyczaj zasypia w łóżeczku bez wydziwiania ale też nie zawsze - czasami tz siedzi z nią nawet godzinę i przekłada z jednej strony łóżeczka na druga
|
|
|
|
#3160 |
|
Zakorzenienie
|
mnie mała różnie zasypia...
często sama z siebie - np. przed chwila prawie, ale musiałam jej nie pozwolic i zasnie przy karmieniu... jest zmeczona inhalacjami i choroba a ja obudziłam, bo chce żeby zjadla... w sumie to chciałam ja jeszcze oklepać za 20min, ale nie wytzymalaby tyle, to niech się zdrzemnie i obudze, a teraz trochę oklepalam...
|
#3161 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
możecie nadrobić poranną toaletą no i weekendami. W sumie dzięki temu będziecie razem w większość aktywnego czasu. Bo przy pracy 8-16 to w sumie kilka kodzie dziennie zostaje ![]() Cytat:
było przeciągnąć do " po Nowym Roku" ( wiem, wiem - nie zawsze sie da) Cytat:
Wieczorem ostatnia drzemka przed snem juz nie jest taka łatwa. Zazwyczaj kończy sie na noszeniu, albo na wspólnym leżeniu. Jak ma lepszy dzien to tak jak wyżej. A na noc - po kapieli gaszę główne światło zostawiam tylko lampkę i światełko z nawilżacza, cyc i po cycu do lozeczka (juz bez smoka), wyłączam lampkę i zostawiam w łóżeczku, zostawiam zapalone swiatlo z nawilżacza. Czasami zasypia juz w trakcie karmienia. Cytat:
U mnie praca spoko, moze mie pałam do niej taką miłością jak eydrith do swojej ale lubię to co robie. Jedyne co, to mi sie juz te same twarze opatrzyły przez 5 lat. Zaczęłam tam pracować na ostatnim semestrze studiów....ehhh kiedy to było !
|
||||
|
|
|
#3162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3163 |
|
Zakorzenienie
|
Heloł
![]() aga_tka zdrowka dla dzieciaczkow. Kularek dla twoich szkrabow tez zdrowka, pewnie juz macie dosc tych chorob. Gratulacje ciociu ![]() Eydrith moja corka tez byla antybutelkowa, mialam wrazenie ze woli nic nie zjesc niz zjesc z butli. Zaczynalam od TT, nie przeszlo, zalapala na NUKu, takie jak canpol co pokazalas, ale oczywiscie nie od razu. Zajelo nam to kilka dni wiec ja polecam po prostu cierpliwosc, w koncu ja namowisz ale mysle ze sie uda szybciej niz myslisz. Powodzenia ![]() Moja corunia dzis pierwszy dzien w przedszkolu, w domu cicho i pusto. Ale wazne, zeby ona byla zadowolona dziwnie bylo na dluzej niz 2h to sie jeszcze nie rozstawalysmy...
|
|
|
|
#3164 |
|
Zakorzenienie
|
no i nici ze spania... pojadła, nie zasnęła a teraz marudzi strasznie, bo zmeczona... ale może i dobrze to sobie popukam ja
|
#3165 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na ile h ją oddajesz do przedszkola? Ja nawet nie chce myślec jak,to bedzie za kilka lat. W ogóle zaczynam sie obawiać, czy nie bede nadopiekuńczą matka. Bardzo bym nie chciała. ![]() A ostatnio np. mam takie głupie mysli, ze sie martwię na zapas. Np. jak mu bedzie jak mi sie cos stanie no mowię wam rośnie we mnie matka kwoka jak nic! :/
|
||
|
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() nie odzywałam się jakoś od zeszłej środy albo czwartku podczytywałam na kom, ale pozapominałam co i jak.przede wszystkim zdrówka dla chorych dzieciaczków, widziałam, że Basia ciągle chora ehh...mignął mi temat Halloween - my nie obchodzimy, a nawet bojkotujemy tą głupią modę ![]() ---- u nas święta minęły na spokojnie - w sobotę byłam z dziećmi na Mszy przed południem, a pod wieczór pojechaliśmy na cmentarze. Wczoraj ten sam układ + kawka u mojej chrzestnej i kolacja u moich rodziców. Kularek - gratulacje dla siostry właśnie wczoraj się dowiedziałam, że kuzyna żona też w tym czasie będzie rodzić i też będzie miała 2,5 roku między dziećmi. poczytam chociaż od dzisiaj, więcej nie dam rady.
|
#3167 |
|
Zakorzenienie
|
Rybka: jak gdzies ide bez dzieci to tez mysle ze cos zgubiłam
odłożyłam małą na poduchę (swoją) jak wczoraj... trochę się boję że nie będzie potem chciała zasypiać na twardym miałam mieć korki wieczoremi rano myślałam że luz, szczegolnie że widzę że po antybiotyku na razie nie rośnie jej temp. ale ostatnia godzina ciężka, to odwołałam jednak, bo mąż też coś złapał/przeziębił się i chyba nie da rady z taką marudą...
|
#3168 |
|
Zakorzenienie
|
Izazazdroszczę tego że dziecko CI samo zasypia... moja to zaczyna marudzić i trzeba jej pośpiewać i czasem potrzymać za rączke ... dawno mi sama z siebie nie zasneła (nie licząc spacerów)
|
|
|
|
#3169 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bo dzieci nie przyszły po cukierki... w zeszłym roku mąż twierdził że jeszcze nam czymś drzwi wymalują, skoro im nic nie dałam...---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
to jak odstawiłam spanie przy piersi to zasypiał godzinami... trzeba mu było śpiewać i śpiewać... potem Babcia mu pokazała głaskanie, a ja utrwaliłam
|
|
#3170 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), a tak, to kilka razy wodę z butelki.z niekapków polecam Nuka takiego: Cytat:
![]() Cytat:
w dzień śpi albo na spacerze albo kładę do łóżeczka/leżaczka, przykrywam i sama zasypia. Cytat:
nie wiem czy da się dać np. x łyżeczek kaszki i tyle, a warzywka po pół roku ![]() jeszcze co do nosideł to my mamy takie: używane bardzo dużo i bardzo wygodne dla obu stron ![]() do wieczorka
|
|
#3171 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzięki za podpowiedź ze środkiem językazdrowia dla Twojej Basieńki ![]() a kiedy można dać mannę na mleku krowim? ![]() Cytat:
Edytowane przez Eydrith Czas edycji: 2014-11-03 o 16:03 |
||
|
|
|
#3172 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wracam 16stycznia w piatek
coby sie rozkrecic
|
|
|
|
#3173 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale nie mogę odpuścić, ech, zreszta trening cierpliwości przyda się na potem ... ![]() ![]() Cytat:
a właściwie obie - wyobrażam sobie co czujesz napisz z jakimi wrażeniami wróci Twoja córeczka mam nadzieję że z jeszcze lepszymi niż po pierwszej próbie![]() Cytat:
![]() a tak szczerze to mam to samo, heh
|
|
|
#3175 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny, nadrobiłam pobieżnie :/ ciągle mi na wszystko czasu brakuje.
Bambusiek też mi się ten niekapek podoba, jak polecasz to na pewno kupię Witulowi taki za jakiś czas i mają fajne wzory z myszką miki ![]() Agatka życzę Wam zdrówka! Rybka i jak się córci podobało? Kiedyś słyszałam że pierwszy dzień dziecka w żłobku/przedszkolu rodzic przeżywa tak samo albo nawet bardziej niż dziecko domyślam się że musi w tym coś być.
|
|
|
|
#3176 |
|
Raczkowanie
|
Ola na spacerach śpi bardzo różnie, czasem zaśnie w momencie bez żadnego marudzenia (wtedy śpi twardo, czasem nawet 2 godziny, a ostatnio jej to ciężko idzie i czasem płacze z 15 minut zanim zaśnie. Mi sie chce płakać razem z nią, ale jej nie wyciągam, bo się nauczy noszenia i wózek będę mogła sprzedać
no i po takim płaczu śpi słabo i max godzine. Jeśli chodzi o drzemki w domu, to praktycznie nie śpi. Jak było brzydko i nie dało się wyjść to czasem 4 razy próbowałam odkładać po karmieniu na spiocha, to pospala 5 minut i krzyk. A jak już usnie to 2 x po pół godziny i to wszystko. Wieczorem usypia na piersi. Kiedyś próbowałam usypiac metoda z jezyka niemowląt, ale mojemu tztowi się nie podobało że ona tam leży sama i marudzi (nie placze) i on tego nie może słuchać. Zdrowka dla chorujacych Acha, Malwiska jak tam u Was z kupami? U nas dalej się nie unormowalo
|
|
|
|
#3177 |
|
Rozeznanie
|
A i może któraś dziewczyna byłaby zainteresowana, zostało mi po Witku 15 woreczków do przechowywania mleka 100ml babyono. Opakowanie tekturowe było otwarte, woreczki dosłownie są nieruszane. Mogę wysłać listem ekonomicznym za free.
|
|
|
|
#3178 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
muszę zgłębić ten temat![]() Edit: a co do zasypiania to na wyjeździe moja córa spała jak zaklęta - stawiałam ją w wózku w ogrodzie pod orzechem (gdzie sama podobno sypiałam jako niemowlę ), zasypiała w mig patrząc na gałęzie, i spokojnie ze 4 godziny dziennie spała wieczorem natomiast najchętniej zasypia przy cycu (jakże by inaczej ), ale postanowiłam rozprawić się z tym zwyczajem - ciekawe jak mi pójdzie kiedyś odkładałam ją do łózeczka po wieczornym karmieniu i spała po ok 15 minutach, a później coś się stało że się oduczyła, coś jak synek Agatki
Edytowane przez Eydrith Czas edycji: 2014-11-03 o 17:11 |
|
|
|
|
#3179 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczęta
![]() Zdrówka dla chorowitek oby szybko wyzdrowiała ![]() Malwiska brawo dla Oliwci ![]() jak się rozgada jeszcze bardziej to będzie dopiero wesoło Rybka brawo dla córci jak jej się podobało ?Kularek gratuluję będzie z Ciebie super ciocia ![]() Eydrith , Celebrinfea podziwiam że tak szybko wracacie do pracy, a z drugiej strony sama bym już poszła ale mi się nie opłaca no i szkoda maleńkiej Odważne z Was kobity ![]() Eydrith do do smoczków może spróbuj medela calma , wymusza ssanie takie jak przy piersi i smoczek jest taki dosyć dziwny bo jak moja piła to robił się taki płaski jakby zaciągnęła sutka , tylko jeden minus cena a mleko krowie to ja mojej starszej dawałam coś chyba ok roku dopiero ![]() Jutro mamy szczepienie brr dopiero drugie Pogoda piękna więc korzystałyśmy dzisiaj spacerkowo ![]() Miłego wieczoru
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
#3180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kupek to już są mniej pieniste takie jakby gazowane bardziej ale nadal są... na razie mi przybiera na wadze i humor ma taki jak zwykle czyli trochę marudzenia trochę śmiania, więc się nie przejmuje - jak się będzie ciągło to wtedy zobaczymy ale co mi taki lekarz powie?? nic mądrzejszego niż tu co piszecie i co sama przeczytam - zbada ją powie że brzuszek miękki spyta czy ma kolki i wzdęcia i tyle no chyba że zleci badanie moczu i kału ![]() mój tż nadal w pracy myślałam że wróci o 18 ale jeszcze nie dzwonił więc pewnie będzie około 19
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

na specjalnym durszlaku do gotowania na parze, dopasowanym do garnka
??? szafki mam zapełnione sprzętami kuchennymi, a nienawidzę gdy coś stoi na wierzchu i zbiera kurz

kupiłam dziś z polecenia kuzynki butelkę Lovi Medical, zobaczymy czy ta się jej spodoba
trzymajcie kciuki
Tylko poźniej bo dzis tez po szczepieniu jestesmy i juz sie zaczyna dobrze ze jeszcze tylko jedno i koniec
masakra większość nocy nie spałam bo albo budził się jeden albo drugi - mam nadzieję, że na katarze się skończy

skończył się czas błogiej ciszy
co więcej dałyśmy jej z babcią jabluszko i kaszę z łyżeczki - to samo. Na cyca się rzuca jakby nie jadła tydzień, na butelkę nie chce nawet spojrzeć
jak to robicie że Wasze dzieci piją z butelki? szczerze mówiąc jestem przerażona, za miesiąc wracam do pracy i wygląda na to ze córa pod moją nieobecność nic nie zje

albo je z cyca do matury
nie moge teraz sprawdzić bo córa oczywiście przy cycu
i silikonowy smoczek, ten imitujący sutek. Kupiłam też miękki silikonowy ustnik treningowy, ale też
także dzięki za przepis
możecie nadrobić poranną toaletą no i weekendami. W sumie dzięki temu będziecie razem w większość aktywnego czasu. Bo przy pracy 8-16 to w sumie kilka kodzie dziennie zostaje 

podczytywałam na kom, ale pozapominałam co i jak.
bo dzieci nie przyszły po cukierki... w zeszłym roku mąż twierdził że jeszcze nam czymś drzwi wymalują, skoro im nic nie dałam...