|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Październikowa już kończy się porodówka, zaraz się rozpakuje ostatnia ciążówka.
dzień dobry.
Witamy się z domku. nie nadrobię na razie ![]() przedstawiam Maję
|
|
#992 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Październikowa już kończy się porodówka, zaraz się rozpakuje ostatnia ciążówka.
.
|
|
#993 |
|
Zadomowienie
|
gratuluje nowym mamusiom, ever, dariusce i nowej!!!!!!!!!
Dziewczynki pomóżcie mi bo chyba tracę pokarm. Zaznaczam, że jestem bardzo nerwowa i cały dzień mam nerwowy, nie potrafię się uspokoić. Michał cały dzień zaczynał jeść ładnie, a później puszczał i łapał cyca, krzycząc i kopiąc, nie wiedziałam o co chodzi. Zaczęłam ściągać pokarm i leciał cienkim strumieniem i z dwóch piersi ściągnęłam tylko jakieś 20 ml. Nie wiem co mam robić. Może doświadczone mamusie mi pomogą bo chce mi się tylko ryczeć, a do tego nie mam żadnego wsparcia. Czekam na jakąś odpowiedź
|
|
#994 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A laktatorem się nie sugeruj, dziecko wyciągnie więcej.
|
|
|
|
|
|
#995 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#996 |
|
Zadomowienie
|
Wodaqua tak kladlam kapuste i robilam cieple oklady. No i cieple ubrania zadnych przeciagow. Antybiotyk pomoze
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#997 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dziekuje za cieple slowa i gratulacje
|
|
#998 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#999 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1000 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje
Maz/zakochany w córce W wolnej chwili opisze poród...
|
|
#1001 |
|
Zadomowienie
|
nowa: Maja do zjedzenia
ever: poka, poka Emi
|
|
#1002 |
|
Zakorzenienie
|
To fakt zjadłabym ją
Bolą mnie brodawki a to poczatek hmm. Pewnie bede miala mnostwo pytan bo ja poczatkujaca.
|
|
#1003 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- właśnie czytałam o tym kryzysie laktacyjnym i możliwe, że to jest to.
|
|
|
#1004 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
PedzacaSkarpeta kciuki zaciskam I dziękuję raz jeszcze dziewczyny za gratulacje. Mała jest cudna. Marze żeby jak najszybciej do domku do Seby wrócić ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Nowa Maja do schrupania. Cudna! Ever a nacinali cię?
|
|
|
#1005 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakoś nie mam weny na pisanie...Mało pamiętam z cc, aż mi głupio i ryczeć się chce bo nawet nie pamiętam, co pomyślałam i powiedziałam jak zobaczyłam synka
Coffe, Gosiak, mam takie same emocje jak podaję małemu mm. Ale musze, nie mam wyjścia. Ja wiem, że nie ma czegoś takiego jak niepełnowartościowy pokarm, ale jak karmię 40 minut, Mały się sam odkleja od cyca, a po 20 minutach w łóżeczku płacze znowu, i znowu do cyca to idzie się podłamać... ![]() Coffe ja też dziś miałam pulpeciki w sosie koperkowym Dziewczyny, jecie brokuły ?Nowa, Maja jest cudna ! Jak Calineczka Mój Mały po mm- jedno na dzień, a raczej na wieczór, staram się tylko jedno, ale w końcu pęknę A On zamiast spać, to oczy jak 5 zł i się rozgląda. No ale nie płacze i nie chce cyca. Dziewczyny, śpicie z Maluszkami ? Mój po mm leży u siebie, ale na kolejne karmienie biorę go do siebie. Wszyscy mi mówią, że to złe, że po karmieniu powinnam go odkładać, bo się przyzwyczai, bo mogę mu krzywdę przez sen zrobić.. Mi się wydaje, że jemu bardzo mnie potrzeba. A co ważne, ja mam potrzebę bycia z nim. Jak go czuję koło siebie, zapach, ciepło, słyszę te wszystkie dźwięki jakie wydaje...Sama się czuje wtedy bezpiecznie...
|
|
#1006 |
|
Zadomowienie
|
Pur, na moje oko to on chce się potulic do cyca, uspokoic. Przez te 40 min to tez pewnie nie jecaly czas, bo by pękł. Ja mam podobny egzemplarz, silny odruch ssania i juz. Mialam też podobne poczatki, wieczorem nie szlo go nie dokarmic mm, ale ale sie sawzielam, wisial sobie na cycu ile chcial- stwierdzilam ze po to tu jestem, 100 % dla niego.
Odnośnie spania to rob jak czujesz, jak Ci wygodnie. Pewnie że on Ciebie potrzebuje, byl w Tobie 9 mcy, chce czuc zapach, dotyk, lepiej Ci będzie spał. Ja tez najpierw odkladam, potem juz zostaje do rana, bo tak wygodniej, bo tak lubię, lubię karmic na leżąco, lubię go czuć. Czy to zle, ze dziecko bedzie przytulaszcze? Do konca zycia nie bedzie z Toba spal. Rob co czujesz, jak Ci dobrze, . ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:57 ---------- Zapomniałam- smoczek czasami nas ratuje, choć maly go jie lubi, jednak da sie oszukać
|
|
|
|
|
#1007 |
|
Raczkowanie
|
Hej ho z nad cyca!
Ja też o chrzcinach myślę dopiero na wiosnę i to późniejszą jak już ciepło będzie Smoczka na razie nie użyłam, ale mam jeden w pogotowiu ![]() Pur - ja śpię z Malutką Staram się ją odkładać, ale kiepsko mi to wychodzi, bo zasypiam czekając aż ona głębiej zaśnie Poza tym nawet jak ją odłożę to i tak jakbyśmy spały razem, bo z łóżeczka póki co mamy zrobioną dostawkę (bez jednego boku), więc leży zaraz obok i mogę spać obejmując ją czy głaszcząc jeśli coś kwili Mam też świadomość, że lepiej i dłużej śpi jak jest mocniej we mnie wtulona, więc czasem decyzja o nieodkładaniu jest zupełnie świadoma - szczególnie po ciężkim dniu ![]() W dzień też dużo czasu spędza na rączkach Nowa - śliczna Majunia! Jutro a w zasadzie dziś czeka nas wizyta w poradni preluksacyjnej i badanie bioderek A co za tym idzie pierwsza podróż taksówką ![]() Coffee - też mi powiedzieli, że najbliższe terminy na NFZ to po nowym roku, więc idziemy tam prywatnie Szczepicie na coś z dodatkowych nieobowiązkowych szczepień? A jeśli tak/nie to dlaczego? Ja jeszcze nie wiem, szukam opini i chcę rozeznać temat bardziej
|
|
#1008 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
Moje dziecko jak prezspało dzień, tak oczywiście nocka = karmienie i sadzenie klocka Cytat:
Cytat:
Jeszcze jak tylko popłacze trochę to moja mama oczywiście twierdzi, że coś jej zaszkodziło My nie śpimy z mała, jak najedzona i sucho to sama usypia praktycznie. Ale oczywiście najczęściej śpi w wózku, do kołyski rzadko da się położyć Cytat:
--- Normalnie kupal stulecia był. Młoda odłożona, probujemy spać
|
|||
|
|
|
|
#1009 |
|
Zakorzenienie
|
dziewxzynki oprocz wniosku o macierzynski cos jeszcze trzeba ?
drugie pytanie, my narazie na/samym cycku, ale wiadomo w nocy czesto sie budzi.mam odciagac i odcrazu podawac ? Ile w w butelce na tym etapie. Jezu jha nic nie wiem. Nie wiem jakie nakldki ma mi maz kupic bo mnie bola brodawki, A i na nagle przypadki chcialam kupic op. Mm ale jakie o panie ale ja bieogarnieta.
|
|
#1010 |
|
Zadomowienie
|
U nas różnie. Zwykle Adaśko sam zasypia- w sensie w łóżeczku, czasami wystarczy go pogłaskać, gdy jest niespokojny i ma odlot
. Ale jak widzę, że np. jest niespokojny i nie może się załatwić śpimy razem. Raczej nie mam problemów z tym, żeby odkładac go do łóżeczka bo np. nie chce mi się, albo przysypiam, chyba wolę, gdy śpi osobno, ale czasami mam ogromna potrzebę bycia blisko i wtedy śpimy razem i przytulamy się A dzisiaj mój synek pobił swój rekord, zasnął na noc późno, dopiero o 22:30 bo nie mógł się załatwić i stękał i jęczał i mruczał jak niedźwiedź, ale jak już padł to wstał dopiero przed 6!! Używamy smoczka- gdy Adaś jest spokojny, brzuszkowe rzeczy mu nie dolegają to obchodzimy się bez niego, ale w momentach napięcia, dyskomfortu zdecydowanie nam pomaga
|
|
#1011 |
|
Zadomowienie
|
Witam się po w miare przespanej nocy. Dwóch pierwszych nocnych karmień nie pamiętam, tzn pamiętam, że mu podawałam pierś i nic więciej... Przytomnie nakarmiłam go dopiero o 3. A dał mi popalić wieczorem. Dobrze, że szwagierka była i się Łucją zajeła, bo bym chyba zeszła tam. Łucja zmęczona i za tatusiem tęskniła, więc też marudna. Na szczęście dziś już mąż w domu. A Tymuś wynagrodził dziś mamie pięknymi uśmieszkami
Nowa Maja codna Nas rodzina namawia do chrztu w święta, ale ja nie chce. Pewnie w styczniu albo w lutym. Koralinka u mnie w kościele podgrzewają wodę do polewania główki Nawet latem. Ale rozumiem Twoje obawy, też się zastanawiam jak to ogarnąć.Dzisiaj do lekarza na patronaż idziemy, proszę o kciuki
|
|
|
|
|
#1012 |
|
Rozeznanie
|
Nowa ja bym raczej nie odciągała, bo po co? Niech Maja rozkręca laktacje
![]() Agatka u nas smoczek używamy dokładnie w tych samych momentach. Jak są wzdęcia i bardzo płacze to ją to uspakaja. Potem jak zaśnie to staram się pilnować momentu, kiedy mogę cichaczem smoka wyjąć ![]() Przerażają mnie te skoki rozwojowe o których piszecie. U mnie z karmieniem się już raczej ładnie unormowało a tu znowu jakiś sajgon ma być? W ogóle to ostatnio moja Mała nie robiła kupy przez 3 dni. Zadzwoniłam do położnej czy to normalne i mi powiedziała, że jak karmię piersią to dziecko może nie robić kupki nawet przez tydzień, za to jak zrobi to pampersa braknie I powiedziała, że jak bardzo chce przyśpieszyć tę kupkę to mam wypić rumianek. I tak o 14 wypiłam rumianek a o 19 kupa stulecia - aż po sam kark
|
|
#1013 |
|
Zakorzenienie
|
Mortisha zle nie bylo.
spala ze mna, maz/w/salonie.Mam mega bol krocza i gdybym miala ja odkladac i sie wygramolic z lozka chyba by mi peklo wszystko. Kasia tez mysle zeby lepiej Maja tylko cycusiowala, tylko w syt. Jak czuje ze sa jeszcze pelne albo leje mi sie po cyckach to szkoda mi tego mleka Nakladki musze kupic bo brodawy czuje oj czuje...
|
|
#1014 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja jeszcze jakies oswiczenie z kadr dla TZ dostalam, ze nie bierze dod.urlopu. Chyba po to, zeby zus wiedzial, ze ja biore calosc. Cytat:
Spanie - raczej spie z Malym. Jest prosciej. Nie musze go usypiac i odkladac, tylko po karmieniu sam sie odkleja i spi. No i jak płacze, to zdążę szybciej zareagować, zanim się bardziej rozkręci. Do czego sie przyzwyczai? Ze ma Mamę, która się nim opiekuje? Sorry, ale rozwala mnie gadanie o przyzwyczajeniu. Chwile temu z Ciebie wyszedł, jest w zupełnie nowym, nieznanym i zimnym świecie - ja tak to sobie tlumacze, jak już nie mam siły. Piszesz, ze sama się lepiej czujesz, jak jest blisko, to po co z tym walczyć? Zaufaj sobie, swojemu dziecku i naturze. To nic nienaturalnego, że potrzebujecie byc koło siebie.Aha, o ile ktoś nie jest pijany/naćpany to nie zrobi przez sen krzywdy dziecku. Odpuść i zaufaj sobie
|
||
|
|
|
|
#1015 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1016 | |
|
Raczkowanie
|
Gratulację!
![]() Mój smoczka nie lubi, jeszcze bardziej się wkurzał jak mu próbowałam parę razy dać ![]() Cytat:
Co do karmienia to ja od początku mam problemy i chyba się poddaję potrafię przystawiać godzinę a i tak się nie przyssie
|
|
|
#1017 |
|
Zadomowienie
|
Odnośnie starszej usłyszałam, że jest do mnie za bardzo przyzwyczajona... Nosz ku... A do kogo ma być jak nie do mnie czy Tz?
Kiedyś też niestety podobnie myślałam, głupia byłam i tyle! Nova, śliczna córka! Ja mam nakladki baby ono rozmiar m i sa super cienkie i miękkie. |
|
|
|
|
#1018 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W internecie sa filmiki, jak bede miec komputer to podrzucę linki. Różnica jest tylko przy chuście elastycznej i tkanej. Przy elastycznej wiązanie robisz na sobie i dziecko wkladasz, a przy tkanej polowe wiazesz na sobie, potem wkładasz dziecko i z nim wiazesz resztę. Elastyczna łatwiejsza ![]() [QUOTE=ever_92;48784156]Tak wreszcie mam Emily przy sobie huraaa ![]() O 23 lekkie skurcze, ale byly co ok 6min i trwaly po minucie. Coraz krotsze i o 3.30 bylismy w szpitalu a tu rozwarcie 7 cm i mowili, ze nie wygladam na rodzaca przy 7 cm. Zaraz dostalismy sale porodowa, nie moglam rodzic w wannie cisnienie za wysokie. Ale ciagle chodzilam, na parte tylko weszlam na boczek na lozko z noga do gory i 4 parte, ryk jak goryl na partych (wczesniej tylko oddychalam odpowiednio), kazali mi energie z krzyczenia na parcie wziac, wiec sie posluchalam Tz byl non stop i pepowine przecial- a umowa byla inna, ze na parte mial wyjsc. Ale i tak zrobie dokladniejszy opis porodu, bo to cos pieknego [COLOR="Silver"]---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
Ślicznotka
Skarb 06.09.2014 14:42 2230g 50cm |
||
|
|
|
|
#1019 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy któraś z Was dostała zasilek macierzyński z zusu? Albo orientujecie się w jakim terminie oni go wyplacaja? Bo jestem na macierzynskim od 2ego a na PUE brak jakiejkolwiek informacji o tym i żadnej decyzji o wypłacie zasiłku nie ma... Zastanawiam się kiedy mam szansę na jakieś pieniądze i czy aby na pewno dopelnilam wszystkich formalności.
![]() Co do chrztu to planujemy w okolicy Wielkanocy. Moim zdaniem najlepszy czas to jak dziecko ma kolo pół roku, a jak do tego wiosna będzie to w sam raz. Starsza była chrzczona w listopadzie i tez jeszcze było ok, ale ubranko musiało być polarkowe. Tomciowi wyszła ciemieniucha na czolku i brwiach. Znacie jakieś dobre sposoby na nią? Bo na głowie to wiem, że oliwka i wyczesywanie, ale przecież czoła mu czesac nie będę
|
|
|
|
|
#1020 |
|
Zadomowienie
|
U nas ciemieniucha na główce i nad brwiami. Na główce ładnie schodzi, nad brwiami gorzej...
Gargantuiczna, mamy chustę elastyczną, ale ja wypadłam z chustowego tematu po pierwszym dziecku. Jakoś na razie nie używamy...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.

cisnienie za wysokie. Ale ciagle chodzilam, na parte tylko weszlam na boczek na lozko z noga do gory i 4 parte, ryk jak goryl na partych (wczesniej tylko oddychalam odpowiednio), kazali mi energie z krzyczenia na parcie wziac, wiec sie posluchalam 

Dziewczyny, jecie brokuły ?
A On zamiast spać, to oczy jak 5 zł i się rozgląda. No ale nie płacze i nie chce cyca.
13.12.13
I powiedziała, że jak bardzo chce przyśpieszyć tę kupkę to mam wypić rumianek. I tak o 14 wypiłam rumianek a o 19 kupa stulecia - aż po sam kark