9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-03, 17:40   #3181
Oldzia20
Raczkowanie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

Witam mamusie
Celebrinfea co do chust jeszcze to ja chce bawelne choc nie powiem inne materialy pewnie duzo lepsze ale ceny rowniez. Zakardowe to np. Didymos? Heh widzialam po ile stoja na chustach i szczerze chyba nie jestem az taka fanka chust
Integra skoro masz Nati i chwalisz sobie to chyba w ta sie zaopatrze

Usypianie w dzirn cora przewaznie zasypia przy cycu bo jest wtedy jest czas i na papu i na sen akurat takze odplywa z cycem w buzi. Jezeli chodzi o wieczorne usypianie to spiewam jej jak je cycusia, czasem odplynie, odkladam ja daje smoka zasypia sama albo po kilku wypluciavh smoka, albo dochodzi do wniosku ze jednak jest jeszcze glodna...

Wczoraj zostala z moim tata na 1.5h i o ile wie jak ja karmic przewijac to nie zostal poindtruowany co robic jak placze bo jest spiaca...wrocilismy a on byl tak spanikowany i zgrzany a Mloda darla sie w nieboglosy. Uspokojona u mamy odleciala moment az mi potem glupio bylo ze ja zosyawilam

Dzisiaj robilam porzadki cora lezala na macie z gola dupcia, bo jest zaczerwieniona (duzo pampkow uzywalismy, bo pralka nie chodzila i widac ze cora nie bardzo toleruje je na co dzien) i robila 'smiglo' na boku obracala sie o 360 stopni bawiac sie misiami i tak przez 1.5h fajnie to wygladalo

Niestety czytam na tel i nie widze zdjec
Zdrowka dla wszystkich chorych, gratulacje dla przyszlej cioci i pierwszego dnia w przedszolu
Oldzia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 17:49   #3182
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joanna2228 Pokaż wiadomość
Eydrith , Celebrinfea podziwiam że tak szybko wracacie do pracy, a z drugiej strony sama bym już poszła ale mi się nie opłaca no i szkoda maleńkiej Odważne z Was kobity
niedawno dostalam maila żebym wracała bo jestem niezastąpiona - nie powiem, trochę mnie to zmotywowało małej też mi szkoda, drugi raz chyba poczekałabym do roku, no ale nie mam już wyjścia
Cytat:
Eydrith do do smoczków może spróbuj medela calma , wymusza ssanie takie jak przy piersi i smoczek jest taki dosyć dziwny bo jak moja piła to robił się taki płaski jakby zaciągnęła sutka , tylko jeden minus cena a mleko krowie to ja mojej starszej dawałam coś chyba ok roku dopiero
na gemini 18 zeta za dwie sztuki, to nie tak źle spróbuję najpierw z tym kauczukowym, może faktycznie w cierpliwości siła, a nie w smoczku ...
Cytat:
Jutro mamy szczepienie brr dopiero drugie
mocne kciuki za szczepienie
Stary 2014-11-03, 18:03   #3183
Iza188
Rozeznanie

Z mlekiem krowim to kiedys było chyba nawet dwa lata...ba! Niektórzy twierdzą, ze mleko krowie w ogóle nie powinno byc spożywane przez ludzi.

Magnolia myśle, ze jakby to TZ miał cycki i musiał poświęcać swój czas na usypianie to by zmienił zdanie.
U nas o tyle dobrze, ze ze smokiem w buzi nie marudzi. Jak mu wypadnie to przychodzę i podaje. Minus taki, ze czasami muszę i 10 razy podejść
Moj M. często miał rozne teorie i "udogodnienia" w obsłudze Mikosia.
Np. wyciągał go z lozeczka i kładł na łóżku obok siebie tłumacząc, ze mu często smok wypada i płacze. Albo stojąc nad nim. Wszystko oczywiście dla dobra dziecka a nie ze swojego lenistwa i jakbym na to pozwalała to usypianie wyglądałoby inaczej.
Ale co sie ochodzilam na trasie salon- sypialnia to moje przy pierwszych usypianiach to czasami i ze 20 razy mu ten smoczek wypadał (wg mnie często go wypluwał celowo)

W sumie dla mnie jest w miarę wygodny każdy rodzaj usypiania, moge i siedzieć i śpiewać, głaskać, trzymać za rece... Najbardziej mnie drażni konieczność noszenia A tak wlasnie wieczorem często sie zdarza. Juz chyba wszystkiego próbowałam zeby nie był taki marudny pod koniec dnia. Częstszego karmienia, mniej drzemek w dzien, wiecej drzemek w dzien, zabawy a nie snu. No nic sie nie sprawdza, jest płacz, ktory milknie tylko na rękach i to trzeba chodzić a nie siedzieć

Chwile temu wlasnie królewicz zasnął na wielkim łożu. Wczesniej dostał cyca, potem smoka, z 10 min musiał mi sie poprzyglądać i dopiero odleciał
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 18:04   #3184
joanna2228
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eydrith Pokaż wiadomość
niedawno dostalam maila żebym wracała bo jestem niezastąpiona - nie powiem, trochę mnie to zmotywowało małej też mi szkoda, drugi raz chyba poczekałabym do roku, no ale nie mam już wyjścia
No to pewnie jesteś , ja byłam ostatnio wypełniać druki na bony świąteczne i usłyszałam od szefa i kolegów z pracy, że dla nich będzie lepiej jak już wrócę nowa doprowadza ich do białej gorączki jak usłyszeli, że wracam w sierpniu to zbledli
przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem
by każdy poznał dzień narodzin.
Miłością tą największą
zrodzisz się w bólu swej matki,
by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki.
joanna2228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 18:12   #3185
Iza188
Rozeznanie

eydrith za 18 zł. To sam smoczek. Bez "dodatków" bedzie bezużyteczny. Bo tam ta nakładka jest taka inna.

Mam medele i mam aventu smoczki + butelki.
Aventu "2" nawet nie używałam medeli próbowałam 3 razy.
Moge ci podesłać na "próbę" żebyś nie kupowała miliarda.
Wiem ze cenisz sobie prywatność wiec moge ci nadać paczkomatem jakby co.
Stary 2014-11-03, 18:16   #3186
joanna2228
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
eydrith za 18 zł. To sam smoczek. Bez "dodatków" bedzie bezużyteczny. Bo tam ta nakładka jest taka inna.

A wiesz Iza, że nie pomyślałam o paczkomacie i nie chciałam się wychylać, że wyślę bo nie używam go i leży Ty to masz głowę
Miłością tą największą
Stary 2014-11-03, 18:35   #3187
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
A wiesz Iza, że nie pomyślałam o paczkomacie i nie chciałam się wychylać, że wyślę bo nie używam go i leży Ty to masz głowę
moj M. Twierdzi, ze wraz z narodzinami Mikołaja straciłam pewną cześć mózgu nie powiem, zdarza mi się zapomnieć, rozkojarzyć, poplątać jakies fakty, pomylić lidla z tesco ....
Stary 2014-11-03, 19:04   #3188
Magnolia777
Raczkowanie

Cytat:
Z mlekiem krowim to kiedys było chyba nawet dwa lata...ba! Niektórzy twierdzą, ze mleko krowie w ogóle nie powinno byc spożywane przez ludzi.

Magnolia myśle, ze jakby to TZ miał cycki i musiał poświęcać swój czas na usypianie to by zmienił zdanie.
U nas o tyle dobrze, ze ze smokiem w buzi nie marudzi. Jak mu wypadnie to przychodzę i podaje. Minus taki, ze czasami muszę i 10 razy podejść
Moj M. często miał rozne teorie i "udogodnienia" w obsłudze Mikosia.
Np. wyciągał go z lozeczka i kładł na łóżku obok siebie tłumacząc, ze mu często smok wypada i płacze. Albo stojąc nad nim. Wszystko oczywiście dla dobra dziecka a nie ze swojego lenistwa i jakbym na to pozwalała to usypianie wyglądałoby inaczej.
Ale co sie ochodzilam na trasie salon- sypialnia to moje przy pierwszych usypianiach to czasami i ze 20 razy mu ten smoczek wypadał (wg mnie często go wypluwał celowo)

W sumie dla mnie jest w miarę wygodny każdy rodzaj usypiania, moge i siedzieć i śpiewać, głaskać, trzymać za rece... Najbardziej mnie drażni konieczność noszenia A tak wlasnie wieczorem często sie zdarza. Juz chyba wszystkiego próbowałam zeby nie był taki marudny pod koniec dnia. Częstszego karmienia, mniej drzemek w dzien, wiecej drzemek w dzien, zabawy a nie snu. No nic sie nie sprawdza, jest płacz, ktory milknie tylko na rękach i to trzeba chodzić a nie siedzieć

Chwile temu wlasnie królewicz zasnął na wielkim łożu. Wczesniej dostał cyca, potem smoka, z 10 min musiał mi sie poprzyglądać i dopiero odleciał
To jest to Iza, nie on spędza całe wieczory z cycem, żeby dziecko usnelo jak mu kiedyś powiedzialam ile razy wstawalam w nocy i że zmęczona jestem to mi powiedział, że jak mi będzie lepiej to będzie wstawal ze mną i siedział gdy karmię. Spodziewał się że mu powiem że nie musi zamiast tego przedstawilam mu wizję dnia kiedy to przejdziemy na butelke i ja już nie będę niezastąpiona.. Mówię Wam Kobity, jego mina była bezcenna, nigdy jej nie zapomnę

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Acha, zapomniałam donieść Wam że odciagnelam 60 ml i tz podał Małej w tej nowej butelce Lovi Medical.. Misja zakończona powodzeniem ale i tak trzeba było dać pierś, bo 60 ml to zdecydowanie za mało
Magnolia777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:00   #3189
ecencia
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, dawno nie pisałam. Jakoś codzienne obowiązki mnie pochłonęły. Od dwóch tygodni choruje. Najpierw zapalenie tchawicy potem krtań i płuca. Jutro idę na kontrolę i mam nadzieję, że już jest ok. Najważniejsze, że Oliwka się nie pochorowała. Mimo kilku dni wysokiej gorączki a potem antybiotyku i sterydów wziewnych cały czas udało mi się karmić piersią. Dobrze, że teraz młodzi lekarze dobierają tak leki żeby utrzymać karmienie.
Oliwka wreszcie wyrosła z kolek i zazwyczaj jest pogodna, uśmiechnięta i bardzo dużo gada. Tylko czasem ryczy jak jest zmęczona a nie potrafi zasnąć i trzeba jej wtedy pomóc nosząc i kołysząc.
Postaram teraz się znowy wiecej tu z wami przesiadywać. A to Oliwka po drzemce.
ecencia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:06   #3190
joanna2228
Wtajemniczenie

Cytat:
moj M. Twierdzi, ze wraz z narodzinami Mikołaja straciłam pewną cześć mózgu nie powiem, zdarza mi się zapomnieć, rozkojarzyć, poplątać jakies fakty, pomylić lidla z tesco ....
Haha rozbawiłaś mnie Ja mam to samo ;-)

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
Napisane przez ecencia Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, dawno nie pisałam. Jakoś codzienne obowiązki mnie pochłonęły. Od dwóch tygodni choruje. Najpierw zapalenie tchawicy potem krtań i płuca. Jutro idę na kontrolę i mam nadzieję, że już jest ok. Najważniejsze, że Oliwka się nie pochorowała. Mimo kilku dni wysokiej gorączki a potem antybiotyku i sterydów wziewnych cały czas udało mi się karmić piersią. Dobrze, że teraz młodzi lekarze dobierają tak leki żeby utrzymać karmienie.
Oliwka wreszcie wyrosła z kolek i zazwyczaj jest pogodna, uśmiechnięta i bardzo dużo gada. Tylko czasem ryczy jak jest zmęczona a nie potrafi zasnąć i trzeba jej wtedy pomóc nosząc i kołysząc.
Zdrówka dla Ciebie a Oliwka mnie rozbroiła włosy wygrywają słodka jest
Miłością tą największą
Stary 2014-11-03, 20:41   #3191
Caramel 85
Rozeznanie

Joanna kciuki za szczepienie! Nie martw się u nas jeszcze pierwszego nie było...

Eydrith ja bym też zrobiła tak, jak pisze Rybka, zdecydowała się na jedną butelkę i próbowała przekonać do niej dziecię.

Cytat:
to chyba zaraźliwe

Podziwiam dziewczyny, które karmią piersią . To jest jednak wyzwanie. Ja trochę szłam pod tym względem na łatwiznę. Jak jeszcze karmiłam piersią, to w nocy było mm. Ja nie miałam skrupułów i do nocnego karmienia zagoniłam tżta . Ale u mnie to też było tak, że nigdy nie miałam tyle pokarmu żeby każde karmienie to było kp, nigdy nie miałam nawału itd. Mój tż bardzo jest żżyty i zaangażowany w opiekę nad dziećmi, gdybym musiała kp, zarywać nocki i opiekowac się w większej mierze dziećmi niż teraz, to chyba nie zdecydowałabym się na kolejne. Kocham swoje dzieci, ale po prostu nie wiem czy starczyłoby mi cierpliwości :/

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Ecencia jakie ona ma długie włoski!
Caramel 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 20:46   #3192
Integra
Zakorzenienie

Cytat:
PS. Co wam sie tak do tych prac spieszy? tylko ja taki len, ze wracam dopiero w przyszłym roku w sierpniu?
No nie powiedziałabym, że leń. Tak się narobisz w domu przez ten rok, że w pracy sobie odpoczniesz
Cytat:
i wiesz co Roksanka - uwielbiam Twoje ciasto drożdżowe zrobiłam je już chyba z 1000 razy, zaskakując rodzinę i znajomych także dzięki za przepis
Rzućcie przepisem. W sumie to miałam się odchudzać, ale jakoś mi to nie wychodzi
Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
mnie się też nie spieszy i już się martwię że za trochę mniej niż rok muszę wrócić
Ja tak samo
Cytat:
Napisane przez Oldzia20 Pokaż wiadomość
Integra skoro masz Nati i chwalisz sobie to chyba w ta sie zaopatrze
Mi akurat przypasowała, ale ja nie jestem ekspertem, więc pewnie są lepsze. Oprócz samej chusty bardzo pasowała mi też jej cena
ecencia mała jest cudna

Integra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 21:28   #3193
malwiska
Zakorzenienie

ecencia słodka Oliwka te włoski dodają jej wieku, niedługo skończy 4 mc a wygląda jakby już miała 6 - świetnie wyszła
Stary 2014-11-03, 22:01   #3194
bambusiek
Zakorzenienie

Esencia - śliczna córcia

Co do chust jeszcze, to ja mam Nati. Kierowałam się radą koleżanek chustujących. No i kupiłam nówkę za 90 zł
Swoją drogą dawno nie używałam, bo jakoś ciągle wózkiem.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 22:02   #3195
kularek
Zadomowienie

dziękuję dziewczyny nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę

Eydrith - ja mam butelkę z aventu i smoczek też - mały pił już aż 3 razy z butelki moje odciągnięte ostatnio nie chciał i wymieniłam mu smoczek na rozmiar 2 i pił ale zanim załapie że z tego też leci mleko to kilka minut trwa najpierw tak się bawi a potem już ssie
ja marchewkę robią albo w parowarze albo gotuje normalnie w wodzie w garnku potem albo blenderem albo rozgniatam widelcem i już a jak nie mam czasu to słoiczek

Magnolia - mój mały najczęściej usypia przy cycu dla mnie jest to wygodne ale czasem zdarzy mu się inaczej tzn. ze smoczkiem - jak przyjdzie pora to będziemy to zmieniać - starszy synuś też tak zasypiał i sam dorósł do tego, żeby to zmienić teraz ma prawie 4 lata i najczęściej zasypia sam w pokoju u siebie
a dajesz już marchewkę ? bo u nas też taka była "dawno" temu i wtedy pomógł debridat, niedawno ok 2 tyg temu znowu się pojawiły pewnie po bactrimie i zaczełam dawać marchewkę i się poprawiły - ale jak nie dam marchewki to są brzydkie
a ze starszym synusiem jak na marchewkę było za wcześnie do dawaliśmy marchwiankę do picia - lekarka zaleciła - i też pomogło

aga__tka - trzymam kciuki za ten Zinat i oby bez zastrzyków
już nawet mi się myśleć o tym szczepieniu nie chce :/

rybka1 - klask i: dla przedszkolaka i dla dzielnej mamy

Joanna - kciuki za szczepienie

ecencia - współczuję chorowania a córunia śliczna ! - i te włosiska

Cytat:
Napisane przez Integra Pokaż wiadomość
....No nie powiedziałabym, że leń. Tak się narobisz w domu przez ten rok, że w pracy sobie odpoczniesz ....
oj masz całkowitą rację !

my dziś pierwszy raz po nowych zajęciach ........ nie miała baba kłopotu to se dziecko na angielski zapisała :/
wszystko dobrze, synuś zadowolony - tylko mi trochę to jeszcze ciężko ogarnąć bo muszę brać małego ze sobą a tam na korytarzu remont jeszcze jest i to nie miejsce dla takiego maluszka :/ jedziemy od razu po przedszkolu w domu byliśmy przed 16
jeszcze kółka od wózka nie chcą mi się za bardzo do mojego auta zmieścić i tak się z nimi naszarpię a tż wchodzą bez problemu no
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-03, 22:43   #3196
aga__tka
Zakorzenienie

dzięki dziewczyny
dziś po 2 dawkach antybiotyku już wydaje się lepiej - nie urosła gorączka, poza stan podgorączkowy... a wczoraj o tej porze to już ciężko było...
niestety mąż wredota mi małą przed chwilą obudził, a nawet nie mogę mu jej za karę kazać nosić, bo chory jest mam nadzieję że grypy nie przywlókł....
dodatkowy minus choroby, że mała wali kupę za kupą znów... nam się pampki kończą, to chciałam w wielo pakować, ale co chwilę mam wszystko brudne chciałam mojego wysłać po zapasy, ale jak wrócił chory, to kupił w biedronce dada... jeszcze nie próbowałam, ciekawe jak się sprawdzą nie wiem tylko czy za dużych nie kupił, bo miesiąc temu na szczepieniu Basia ważyła równo 5kg... więc myślałam że 2 lepiej już całej paczki nie kupować, mimo że są jeszcze dobre, ale chcę w przyszłym tygodniu dokupić otulacz jeszcze, a w sumie to mi szybko nie schodzą jednorazówki, bo się staram co zabrudzę wszystkie wielo to prać od razu... ale zważyłam ją w międzyczasie i ona waży 5,16kg....czyli przez miesiąc prawie nie przybrała... to nie wiem czy te trójki nie będą za duże na nią....

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
moja odciągnięte mleko piła tylko raz (przez 40 minut ciumkała 80 ml), a tak, to kilka razy wodę z butelki.
z niekapków polecam Nuka takiego:

ja też, tzn. wrócę w sierpniu i jeszcze na wrzesień zostanie wolne na przedszkolne początki synka

wieczorem karmię na poduszce i Mała odlatuje, przenoszę do łóżeczka i zazwyczaj się budzi i po chwili zasypia sama.
w dzień śpi albo na spacerze albo kładę do łóżeczka/leżaczka, przykrywam i sama zasypia.

a jest jakieś rozwiązanie, żeby nie dawać warzywek, ale dawać gluten? bo tak by mi pasowało.
nie wiem czy da się dać np. x łyżeczek kaszki i tyle, a warzywka po pół roku

jeszcze co do nosideł to my mamy takie:

używane bardzo dużo i bardzo wygodne dla obu stron

do wieczorka
a co to za nosidło?
gotujesz kaszkę mannę na wodzie i dajesz, jedną-dwie łyżeczki, choć pewnie można i więcej... tego glutenu nie musi być dużo, wystarczy trochę, żeby był w jedzeniu i wspomagał ten brzuszek...
ja już nie pamiętam, ale na 90% jestem przekonana że dawałam środek bułki w okruszkach (w mące też jest gluten)

Cytat:
na razie młoda nie chce z łyżeczki, więc z rozszerzaniem diety ciężko dzięki za podpowiedź ze środkiem języka no i spróbuję z innym smoczkiem ...

zdrowia dla Twojej Basieńki biedna mała

a kiedy można dać mannę na mleku krowim?
wtedy wypada mi koniec macierzyńskiego - myślalam wlaśnie czy by nie wykorzystać zaleglego urlopu i isc od stycznia, ale w okresie świątecznym u nas jest raczej leniwie, wiec idę z premedytacją
ja nie robiłam dzieciom wcale manny... oni nie lubią tych małych kuleczek... probowalam bo sama lubie ale nie przeszlo... zagęszczałam zupy manną i szybko wprowadziłam pieczywo...
a mleko krowie do np. budyniu z synkiem chyba po roczku, a z córką to raczej wcześniej nawet (zwykle mleko jest dodawane do niektórych obiadków i jogurtow dla dzieci i to tych przed 1 rokiem, ale dokładnie nie pamiętam, gdzies czytałam ze to nie problem, bo w takim produkcie tego mleka nie ma % w skali dnia tyle żeby któregoś białka było za dużo/za mało w skali dnia...) na pewno dawałam też zwykłe jogurty i serki homogenizowane zamiast tych dla dzieci od czasu kiedy można podawać te dziecięce - nie przemawia do mnie w tych dziecięcych przechowywanie ich poza lodówką i zadziwiająco długa data ważności.... a do tego kosmiczna cena chyba zaczynałam tego typu rzeczy podawać koło 8-9miesiąca życia...

Cytat:

(...)
oczywiście "takie" artykuły też czytałam, ale czytałam też jeden stojący w opozycji do tego, który mówił, że można pić mleko krowie praktycznie od razu, bo ono nie jest dla nas jakieś bardzo złe (szczegółów nie pamiętam) i że to modyfikowanie to jest interes po prostu
a na wsiach, jak nie było mm to się podawało dzieciom najpierw rozrobioną wodą śmietankę, a potem mleko kozie/krowie z tego co mówiła mojej mamie moja prababcia...
mój syn wypijał niecały litr krowiego dziennie odkąd skończył 1,5roku, wcześniej mniejsze ilości - np. kakao córka pije raczej od 2 lat dopiero, nie licząc kakao, które piła wcześniej no i produktów mlecznych innych...

Cytat:
Napisane przez ecencia Pokaż wiadomość
śliczna dziewczyna
zdrówka

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2014-11-03 o 22:48
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 00:49   #3197
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Integra Pokaż wiadomość
No nie powiedziałabym, że leń. Tak się narobisz w domu przez ten rok, że w pracy sobie odpoczniesz
Święte słowa! Ja juz widzę oczyma wyobraźni co to będzie wiosną jak Ignaś będzie mobilny i będę musiała okiełznać dwa żywioły.. Przez chwilę myślałam o tym żeby uciec do pracy ale żal mi się zrobiło mojej mamy (która by z dzieciakami została), kobieta z niej robotna ale bez przesady

Nie nadrabiam czasu brak

W skrócie to dlatego że we wszystkich Świętych młyn u teściów mąż pomagał całymi dniami ja też trochę, do tego dzieci chore i ja też :sciana: zamówiłam dwa nawilżacze powietrza bo stwierdziłam ze te infekcje to wina suchego powietrza które przyszło wraz z sezonem grzewczym, mam nadzieję że jutro przyjdą, ciekawe czy będzie poprawa...
No a poza tym szwagierka z dzieciakami przyjechala i w przyszłym tyg. wyjeżdżają już więc musimy się sobą nacieszyć nooo i przede wszystkim w niedzielę chrzciny Ignasia a w piatek syna szwagierki (będę chrzestna) także jeszcze sporo spraw do ogarnięcia przede mną...
Dziewczyny może macie rozeznanie czy 180zl to dużo za tort na ok 18 osób? Jakoś mnie ta cena wyrwala z butów, ale może to dlatego że poza swoim ślubem nigdy nie zamawialam tortu..

No nic lecę spać, w wolnej chwili będę oczywiście podczytywac

Sent from my GT-I8190N using Wizaz Forum mobile app
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 01:12   #3198
ecencia
Raczkowanie

Ja też mam chustę nati. Miękką złamaną ale w idealnym stanie upolowałam na aukcji allegro za... 46zł. Niezłe szczęście miałam.
ecencia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 08:18   #3199
aga__tka
Zakorzenienie

Malwiska: Ty cały czas ważysz małą regularnie? ile teraz ma? bo pamiętam że jak ważyłyśmy ostatnio to miały mniej więcej tyle samo...

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
Święte słowa! Ja juz widzę oczyma wyobraźni co to będzie wiosną jak Ignaś będzie mobilny i będę musiała okiełznać dwa żywioły.. Przez chwilę myślałam o tym żeby uciec do pracy ale żal mi się zrobiło mojej mamy (która by z dzieciakami została), kobieta z niej robotna ale bez przesady

Nie nadrabiam czasu brak

W skrócie to dlatego że we wszystkich Świętych młyn u teściów mąż pomagał całymi dniami ja też trochę, do tego dzieci chore i ja też :sciana: zamówiłam dwa nawilżacze powietrza bo stwierdziłam ze te infekcje to wina suchego powietrza które przyszło wraz z sezonem grzewczym, mam nadzieję że jutro przyjdą, ciekawe czy będzie poprawa...
No a poza tym szwagierka z dzieciakami przyjechala i w przyszłym tyg. wyjeżdżają już więc musimy się sobą nacieszyć nooo i przede wszystkim w niedzielę chrzciny Ignasia a w piatek syna szwagierki (będę chrzestna) także jeszcze sporo spraw do ogarnięcia przede mną...
Dziewczyny może macie rozeznanie czy 180zl to dużo za tort na ok 18 osób? Jakoś mnie ta cena wyrwala z butów, ale może to dlatego że poza swoim ślubem nigdy nie zamawialam tortu..

ciekawe czy się poprawi Wam chorowanie od nawilżaczy...
mnie się 180 wydaje dużo, u nas babka chciała 100 chyba, więc wzięliśmy taki na 12osób za 40czy 50 i stwierdziliśmy że będziemy kroić małe kawałki (ona mówiła że jakaś jej znajoma wykroiła z niego cudem 15... my kroiłyśmy 17 i nam została ćwiartka tortu bo się Teściowa bała że nie starczy...) a następny rozmiar to było 2x tyle koszt i mi było szkoda dokładać tyle kasy dla 1 kawałka + 4 malusich, bo w sumie u nas było 13 dorosłych i 4 dzieci do tortu, a wiadomo że dzieci i tort to może być różnie (moje np. nie lubią zazwyczaj, ale wiadomo było że będą chciały próbować)
ale kupowaliśmy w najtańszej cukierni w okolicy, a ciasto tam jest rewelacyjne - takie kostki ok 0,5kg albo nawet więcej kosztują po 11zł, a wszędzie dookoła koszt 24min za kg i w sumie mniej smaczne, poza takimi kultowymi cukierniami, ale tam to ceny z kosmosu...
Stary 2014-11-04, 08:28   #3200
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
No to pewnie jesteś , ja byłam ostatnio wypełniać druki na bony świąteczne i usłyszałam od szefa i kolegów z pracy, że dla nich będzie lepiej jak już wrócę nowa doprowadza ich do białej gorączki jak usłyszeli, że wracam w sierpniu to zbledli
czyli też jesteś niezastąpiona u mnie w ogóle nie ma nikogo na moim miejscu i pewnie szef ogarnia przynajmniej niektóre z moich obowiązków - już sobie wyobrażam co zastanę po powrocie, szaleństwo
kurczę, to dopiero będzie wyzwanie - mama pracująca, ciekawe czy starczy mi sił na ogarnięcie całego życia
Cytat:

czyli nie pasuje do zwykłej butelki medeli? to oszukaństwo kochana jesteś i bardzo Ci dziękuję, ale nie chciałabym Ci robić kłopotu (już pal sześć tę prywatność) postanowiłam że popróbuję z tym kauczukowym, np. przez tydzień, jeśli przez ten czas nic się nie zmieni to będę próbować z innymi - bo też nie chcę kolekcjonować miliona butelek i smoczków, skoro córa niedługo powinna odzwyczajać się od butli, wiesz co mam na myśli
w sumie planowałam pominąć etap butli i przejść od razu na niekapek, ale cóż
Cytat:
Napisane przez Magnolia777 Pokaż wiadomość
To jest to Iza, nie on spędza całe wieczory z cycem, żeby dziecko usnelo jak mu kiedyś powiedzialam ile razy wstawalam w nocy i że zmęczona jestem to mi powiedział, że jak mi będzie lepiej to będzie wstawal ze mną i siedział gdy karmię. Spodziewał się że mu powiem że nie musi zamiast tego przedstawilam mu wizję dnia kiedy to przejdziemy na butelke i ja już nie będę niezastąpiona.. Mówię Wam Kobity, jego mina była bezcenna, nigdy jej nie zapomnę
Cytat:
Acha, zapomniałam donieść Wam że odciagnelam 60 ml i tz podał Małej w tej nowej butelce Lovi Medical.. Misja zakończona powodzeniem ale i tak trzeba było dać pierś, bo 60 ml to zdecydowanie za mało
osz Ty
Cytat:
Napisane przez Caramel 85 Pokaż wiadomość
Eydrith ja bym też zrobiła tak, jak pisze Rybka, zdecydowała się na jedną butelkę i próbowała przekonać do niej dziecię.
tak też spróbuję, mam do Was zaufanie kobitki
Cytat:
Napisane przez Caramel 85 Pokaż wiadomość
Podziwiam dziewczyny, które karmią piersią
mów do mnie tak, mów mi jeszcze
chociaż aktualnie to nie jestem już z tego taka zadowolona

ecencia witaj, współczuję chorób, dużo zdrowia dla Ciebie ale masz fajną córę, taka śmieszka, i jakie włoski! normalnie możesz już warkocze pleść

witam mamuśki i lecę dalej z nadrabianiem
Stary 2014-11-04, 08:30   #3201
Magnolia777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kularek Pokaż wiadomość
dziękuję dziewczyny nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę

Eydrith - ja mam butelkę z aventu i smoczek też - mały pił już aż 3 razy z butelki moje odciągnięte ostatnio nie chciał i wymieniłam mu smoczek na rozmiar 2 i pił ale zanim załapie że z tego też leci mleko to kilka minut trwa najpierw tak się bawi a potem już ssie
ja marchewkę robią albo w parowarze albo gotuje normalnie w wodzie w garnku potem albo blenderem albo rozgniatam widelcem i już a jak nie mam czasu to słoiczek

Magnolia - mój mały najczęściej usypia przy cycu dla mnie jest to wygodne ale czasem zdarzy mu się inaczej tzn. ze smoczkiem - jak przyjdzie pora to będziemy to zmieniać - starszy synuś też tak zasypiał i sam dorósł do tego, żeby to zmienić teraz ma prawie 4 lata i najczęściej zasypia sam w pokoju u siebie
a dajesz już marchewkę ? bo u nas też taka była "dawno" temu i wtedy pomógł debridat, niedawno ok 2 tyg temu znowu się pojawiły pewnie po bactrimie i zaczełam dawać marchewkę i się poprawiły - ale jak nie dam marchewki to są brzydkie
a ze starszym synusiem jak na marchewkę było za wcześnie do dawaliśmy marchwiankę do picia - lekarka zaleciła - i też pomogło

aga__tka - trzymam kciuki za ten Zinat i oby bez zastrzyków
już nawet mi się myśleć o tym szczepieniu nie chce :/

rybka1 - klask i: dla przedszkolaka i dla dzielnej mamy

Joanna - kciuki za szczepienie

ecencia - współczuję chorowania a córunia śliczna ! - i te włosiska

oj masz całkowitą rację !

my dziś pierwszy raz po nowych zajęciach ........ nie miała baba kłopotu to se dziecko na angielski zapisała :/
wszystko dobrze, synuś zadowolony - tylko mi trochę to jeszcze ciężko ogarnąć bo muszę brać małego ze sobą a tam na korytarzu remont jeszcze jest i to nie miejsce dla takiego maluszka :/ jedziemy od razu po przedszkolu w domu byliśmy przed 16
jeszcze kółka od wózka nie chcą mi się za bardzo do mojego auta zmieścić i tak się z nimi naszarpię a tż wchodzą bez problemu no
Kularek, Ola skończyła 3 miesiące 22 października także jeszcze nie podaję jej nic innego niż moje mleko. Pielęgniarka środowiskowa powiedziała mi jak była u nas, że jak skończy 4 miesiące to mogę zacząć rozszerzać. Tylko jak Was tu czytałam to coś pisalyscie, że przy kp to się później wprowadza. Jak to w końcu jest?
Magnolia777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 08:45   #3202
malwiska
Zakorzenienie

AGATKA ważyłam moja wczoraj i ma 5855

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Kularek, Ola skończyła 3 miesiące 22 października także jeszcze nie podaję jej nic innego niż moje mleko. Pielęgniarka środowiskowa powiedziała mi jak była u nas, że jak skończy 4 miesiące to mogę zacząć rozszerzać. Tylko jak Was tu czytałam to coś pisalyscie, że przy kp to się później wprowadza. Jak to w końcu jest?
Niby później bo takie są zalecenia WHO ale ja zacznę tez wcześniej bo zanim naprawdę zacznie jeść to trochę minie.
Stary 2014-11-04, 09:13   #3203
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
czyli smoczek też jest nie bez znaczenia, dzięki kochana
muszę się wziąć za marchewkę 'na dniach' u babci zrobiłyśmy zapas jabłuszka dla małej z ekologicznych, niepryskanych jabłek z sadu ja udusiłam, babcia mi zawekowała, bo sama nie umiem a wczoraj TŻ dorwał dynię w sklepie i też planuję zrobić, ciekawe jak mi pójdzie, znalazłam fajny i łatwy przepis na mus

pochwalisz się płcią, ciociu? bo aż sama poczułam dreszcz emocji, jak wtedy w ciąży, ech, kiedy to było ...
Cytat:
brawo dla Jasiula, dzielny jak zwykle może niech TŻ odda Ci auto, będzie po problemie

debeściara zdrowia dla Was, po trzykroć masz się z tymi chorobami, współczuję ...
co do tortu nie mam pojęcia, ale chętnie bym skosztowała i oceniła czy wart swojej ceny

a przepis na ciasto - nie wiem czy mogę wstawić bez zgody Roksanki ale powiem Wam że ja, beztalencie cukiernicze, robiłam je milion razy i za każdym razem wyszło, także przepis jest magiczny

a ciekawe co u Ramirki, wisienki, Ines ... sporo dziewczyn zaginęło nam w akcji. Odezwijcie się dziewczyny
Stary 2014-11-04, 09:23   #3204
simka234
Wtajemniczenie

enecia oliwka wymiata- włosy super

Chustę mam kulkowa jak był Malý to nosilam nafasolke teraz jeszcze za mały mi się wydaje na pozycje siedząca..

Przeczytałem wszystko i juz zapomnialam co miałam napisać..

Ja nie wracam do pracy narazie a potem pomysle- ale plany mi się zmieniły wiec pewnie tam nie wrócę wogole
magnolia ty chyba cos o wprowadzaniu pokarmów mowilas.. My zaczęliśmy jak młody 4 miesiące kończył tak z tydzień wczesniej od łyżeczki jabluszka ..na poczatku to nie jedzenie tylko takie promowanie..
Teraz na tym etapie je ok pol sloiczka owockow i tyle samo zupki
Czasemu kleik zrobię, no i gluten zaczelam dawać..
Ja KP karmie

,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem.
Kocham
simka234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 09:59   #3205
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
a co to za nosidło?
gotujesz kaszkę mannę na wodzie i dajesz, jedną-dwie łyżeczki, choć pewnie można i więcej... tego glutenu nie musi być dużo, wystarczy trochę, żeby był w jedzeniu i wspomagał ten brzuszek...
ja już nie pamiętam, ale na 90% jestem przekonana że dawałam środek bułki w okruszkach (w mące też jest gluten)
Raczej skorzystam z kaszek Bobovity, bardziej mi chodziło o to czy mogę dać tylko te x łyżeczek kaszki, a oprócz tego nadal samo mleko. Czy sama kaszka na tym etapie jest ok?

A nosidło jest od Pentelki na zdjęciu trochę inaczej wygląda z boku.
Dla nas było super i przy córze też z niego będziemy korzystać, chociaż mimo regulacji mam na nie zawsze za mało w pasie

Cytat:
My z dobrej cukierni mieliśmy torta na 14-16 osób (mieliśmy 12 i jeszcze ćwierć zostało) i płaciliśmy max. 60 zł. Ślubny z tej samej cukierni 2-piętrowy kosztował ok. 100 zł.

Cytat:
kurczę, to dopiero będzie wyzwanie - mama pracująca, ciekawe czy starczy mi sił na ogarnięcie całego życia
Dasz radę, ja nawet lepiej się organizowałam niż zwykle, a generalnie mam z tym problem.
--------
Cześć

U nas nocka masakra ehh.. po kolejnym karmieniu zmykamy na spacer.

Aaa... jak co któryś poniedziałek zważyłam Małą i ma 6800 g czyli przez 2 tygodnie przybrała 600 gtam, klusia moja
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 10:24   #3206
malwiska
Zakorzenienie

co do wagi maluchów to ja myślałam że po 3miesiącu mała zacznie przybierać mniej niż 200g na tydzień a ona nadal tyle przybiera - w takim tempie to zaraz wyrośnie z siatki centylowej hehe

pod koniec 1 mc była w 30 centylu
2mc 50 centyl
3mc 60 centyl

Edytowane przez malwiska
Czas edycji: 2014-11-04 o 10:27
malwiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 10:55   #3207
Iza188
Rozeznanie

Hej!
Cytat:
oczywiście "takie" artykuły też czytałam, ale czytałam też jeden stojący w opozycji do tego, który mówił, że można pić mleko krowie praktycznie od razu, bo ono nie jest dla nas jakieś bardzo złe (szczegółów nie pamiętam) i że to modyfikowanie to jest interes po prostu
a na wsiach, jak nie było mm to się podawało dzieciom najpierw rozrobioną wodą śmietankę, a potem mleko kozie/krowie z tego co mówiła mojej mamie moja prababcia...
mój syn wypijał niecały litr krowiego dziennie odkąd skończył 1,5roku, wcześniej mniejsze ilości - np. kakao córka pije raczej od 2 lat dopiero, nie licząc kakao, które piła wcześniej no i produktów mlecznych
Muszę mamy zapytać od kiedy mi mleko dawała. Nie wiem jak to jest, ze kiedys przecież kobiety KP Piły mleko na potegę, bawarki, zupy mleczne itp. I nie było skaz i innych dziwadeł. A teraz mleko zrobiło sie beeee, nie wiem, krowy zmutowały czy co???!!!

Cytat:

To chyba w głównej mierze zależy od wagi tortu. ile kg by miał? Mozesz zapytać tez jak jest wysoki i poprosić np. niższy - powinno byc taniej a kawałków wyjdzie tyle samo.

Cytat:
czyli nie pasuje do zwykłej butelki medeli? to oszukaństwo kochana jesteś i bardzo Ci dziękuję, ale nie chciałabym Ci robić kłopotu (już pal sześć tę prywatność) postanowiłam że popróbuję z tym kauczukowym, np. przez tydzień, jeśli przez ten czas nic się nie zmieni to będę próbować z innymi - bo też nie chcę kolekcjonować miliona butelek i smoczków, skoro córa niedługo powinna odzwyczajać się od butli, wiesz co mam na myśli
w sumie planowałam pominąć etap butli i przejść od razu na niekapek, ale cóż

witam mamuśki i lecę dalej z nadrabianiem
Nie, no bedzie pasował jeżelli masz to, co sie przykręca do butelki. Bo za 18 zł. To jest sam "goły" smoczek- ten silikon tylko...

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
AGATKA ważyłam moja wczoraj i ma 5855

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Niby później bo takie są zalecenia WHO ale ja zacznę tez wcześniej bo zanim naprawdę zacznie jeść to trochę minie.
Powiem wam, ze jak ja widze jak chętnie Mikołaj spożywa marchewkowy soczek, to myśle, ze bede w stanie zastąpić jedno karmienie jakims innym posiłkiem chyba za sto lat

Ecencia no wiesz!? Córkę taka potarganą fotografować :P () uwielbiam dziecięce kudełki.
Najlepsze sa wlasnie zaraz po zdjęciu nakrycia głowy

Edytowane przez Iza188
Czas edycji: 2014-11-04 o 10:57
Stary 2014-11-04, 10:59   #3208
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
enecia oliwka wymiata- włosy super

Chustę mam kulkowa jak był Malý to nosilam nafasolke teraz jeszcze za mały mi się wydaje na pozycje siedząca..

Przeczytałem wszystko i juz zapomnialam co miałam napisać..

Ja nie wracam do pracy narazie a potem pomysle- ale plany mi się zmieniły wiec pewnie tam nie wrócę wogole
magnolia ty chyba cos o wprowadzaniu pokarmów mowilas.. My zaczęliśmy jak młody 4 miesiące kończył tak z tydzień wczesniej od łyżeczki jabluszka ..na poczatku to nie jedzenie tylko takie promowanie..
Teraz na tym etapie je ok pol sloiczka owockow i tyle samo zupki
Czasemu kleik zrobię, no i gluten zaczelam dawać..
Ja KP karmie
Siostro a powiedz z czego dajesz gluten? Jakas kaszka bezmleczna czy zwykla kasza manna? Mieszasz ze swoim mlekiem? Pytam bo ja dalej nie jestem pewna tej skazy wydaje mi sie ze nie ma ale to pewnosc nie jest wiec wole omijac mleczne kaszki.

Przemyslalam i chyba zaczne od glutenu a pozniej dam marchewki itd

Ide nadrabiac bo mam zaleglosc z wczoraj jeszcze bo maly byl po szcepieniu nienajszczesliwszy.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 11:32   #3209
kularek
Zadomowienie

Magnolia - mój starszy synuś chyba nawet tych 3 mies nie skończył jak zaczęliśmy podawać marchwiankę - właśnie przez brzydkie kupy i wtedy też pomogło po regularnym dawaniu i lekarka tak zaleciła a ja wolałam to niż znowu coś z apteki - karmiłam tylko piersią i całą resztę jedzenia wprowadzaliśmy już normalnie

Eydrith - no pewnie, że się pochwalę już doczekać się nie mogę - obstawiam chłopczyka

ostatnio jak ja ważyłam dzieci to wyszło, że starszy synuś jest w 25 centylu a młodszy w 90 centylu
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-04, 12:13   #3210
aga__tka
Zakorzenienie

co do chusty to ja mam Almelle taką zwykłą bawełnianą i teraz to już się zastanawiam czy by jednak nie kupić czegoś innego...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości