|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Witam mamusie
Celebrinfea co do chust jeszcze to ja chce bawelne choc nie powiem inne materialy pewnie duzo lepsze ale ceny rowniez. Zakardowe to np. Didymos? Heh widzialam po ile stoja na chustach i szczerze chyba nie jestem az taka fanka chust Integra skoro masz Nati i chwalisz sobie to chyba w ta sie zaopatrze Usypianie w dzirn cora przewaznie zasypia przy cycu bo jest wtedy jest czas i na papu i na sen akurat takze odplywa z cycem w buzi. Jezeli chodzi o wieczorne usypianie to spiewam jej jak je cycusia, czasem odplynie, odkladam ja daje smoka zasypia sama albo po kilku wypluciavh smoka, albo dochodzi do wniosku ze jednak jest jeszcze glodna... Wczoraj zostala z moim tata na 1.5h i o ile wie jak ja karmic przewijac to nie zostal poindtruowany co robic jak placze bo jest spiaca...wrocilismy a on byl tak spanikowany i zgrzany a Mloda darla sie w nieboglosy. Uspokojona u mamy odleciala moment az mi potem glupio bylo ze ja zosyawilam Dzisiaj robilam porzadki cora lezala na macie z gola dupcia, bo jest zaczerwieniona (duzo pampkow uzywalismy, bo pralka nie chodzila i widac ze cora nie bardzo toleruje je na co dzien) i robila 'smiglo' na boku obracala sie o 360 stopni bawiac sie misiami i tak przez 1.5h fajnie to wygladalo Niestety czytam na tel i nie widze zdjec Zdrowka dla wszystkich chorych, gratulacje dla przyszlej cioci i pierwszego dnia w przedszolu
|
|
|
|
#3182 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
małej też mi szkoda, drugi raz chyba poczekałabym do roku, no ale nie mam już wyjścia![]() Cytat:
spróbuję najpierw z tym kauczukowym, może faktycznie w cierpliwości siła, a nie w smoczku ... mocne kciuki za szczepienie
|
|
|
#3183 |
|
Rozeznanie
|
Z mlekiem krowim to kiedys było chyba nawet dwa lata...ba! Niektórzy twierdzą, ze mleko krowie w ogóle nie powinno byc spożywane przez ludzi.
Magnolia myśle, ze jakby to TZ miał cycki i musiał poświęcać swój czas na usypianie to by zmienił zdanie. ![]() U nas o tyle dobrze, ze ze smokiem w buzi nie marudzi. Jak mu wypadnie to przychodzę i podaje. Minus taki, ze czasami muszę i 10 razy podejść Moj M. często miał rozne teorie i "udogodnienia" w obsłudze Mikosia. Np. wyciągał go z lozeczka i kładł na łóżku obok siebie tłumacząc, ze mu często smok wypada i płacze. Albo stojąc nad nim. Wszystko oczywiście dla dobra dziecka a nie ze swojego lenistwa i jakbym na to pozwalała to usypianie wyglądałoby inaczej. Ale co sie ochodzilam na trasie salon- sypialnia to moje przy pierwszych usypianiach to czasami i ze 20 razy mu ten smoczek wypadał (wg mnie często go wypluwał celowo ) W sumie dla mnie jest w miarę wygodny każdy rodzaj usypiania, moge i siedzieć i śpiewać, głaskać, trzymać za rece... Najbardziej mnie drażni konieczność noszenia A tak wlasnie wieczorem często sie zdarza. Juz chyba wszystkiego próbowałam zeby nie był taki marudny pod koniec dnia. Częstszego karmienia, mniej drzemek w dzien, wiecej drzemek w dzien, zabawy a nie snu. No nic sie nie sprawdza, jest płacz, ktory milknie tylko na rękach i to trzeba chodzić a nie siedzieć Chwile temu wlasnie królewicz zasnął na wielkim łożu. Wczesniej dostał cyca, potem smoka, z 10 min musiał mi sie poprzyglądać i dopiero odleciał
|
|
|
|
#3184 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to pewnie jesteś , ja byłam ostatnio wypełniać druki na bony świąteczne i usłyszałam od szefa i kolegów z pracy, że dla nich będzie lepiej jak już wrócę
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
|
#3185 |
|
Rozeznanie
|
eydrith za 18 zł. To sam smoczek. Bez "dodatków" bedzie bezużyteczny. Bo tam ta nakładka jest taka inna.
Mam medele i mam aventu smoczki + butelki. Aventu "2" nawet nie używałam medeli próbowałam 3 razy. Moge ci podesłać na "próbę" żebyś nie kupowała miliarda. Wiem ze cenisz sobie prywatność wiec moge ci nadać paczkomatem jakby co.
|
|
|
|
#3186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i nie chciałam się wychylać, że wyślę bo nie używam go i leży Ty to masz głowę
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
|
#3187 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moj M. Twierdzi, ze wraz z narodzinami Mikołaja straciłam pewną cześć mózgu nie powiem, zdarza mi się zapomnieć, rozkojarzyć, poplątać jakies fakty, pomylić lidla z tesco ....
|
|
|
|
|
#3188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak mu kiedyś powiedzialam ile razy wstawalam w nocy i że zmęczona jestem to mi powiedział, że jak mi będzie lepiej to będzie wstawal ze mną i siedział gdy karmię. Spodziewał się że mu powiem że nie musi zamiast tego przedstawilam mu wizję dnia kiedy to przejdziemy na butelke i ja już nie będę niezastąpiona.. Mówię Wam Kobity, jego mina była bezcenna, nigdy jej nie zapomnę ![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Acha, zapomniałam donieść Wam że odciagnelam 60 ml i tz podał Małej w tej nowej butelce Lovi Medical.. Misja zakończona powodzeniem ale i tak trzeba było dać pierś, bo 60 ml to zdecydowanie za mało
|
|
|
|
|
#3189 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, dawno nie pisałam. Jakoś codzienne obowiązki mnie pochłonęły. Od dwóch tygodni choruje. Najpierw zapalenie tchawicy potem krtań i płuca. Jutro idę na kontrolę i mam nadzieję, że już jest ok. Najważniejsze, że Oliwka się nie pochorowała. Mimo kilku dni wysokiej gorączki a potem antybiotyku i sterydów wziewnych cały czas udało mi się karmić piersią. Dobrze, że teraz młodzi lekarze dobierają tak leki żeby utrzymać karmienie.
Oliwka wreszcie wyrosła z kolek i zazwyczaj jest pogodna, uśmiechnięta i bardzo dużo gada. Tylko czasem ryczy jak jest zmęczona a nie potrafi zasnąć i trzeba jej wtedy pomóc nosząc i kołysząc. Postaram teraz się znowy wiecej tu z wami przesiadywać. A to Oliwka po drzemce.
|
#3190 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam to samo ;-)---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
słodka jest
||
|
|
|
#3191 | |
|
Rozeznanie
|
Joanna kciuki za szczepienie! Nie martw się u nas jeszcze pierwszego nie było...
Eydrith ja bym też zrobiła tak, jak pisze Rybka, zdecydowała się na jedną butelkę i próbowała przekonać do niej dziecię. Cytat:
![]() Podziwiam dziewczyny, które karmią piersią . To jest jednak wyzwanie. Ja trochę szłam pod tym względem na łatwiznę. Jak jeszcze karmiłam piersią, to w nocy było mm. Ja nie miałam skrupułów i do nocnego karmienia zagoniłam tżta ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Ecencia jakie ona ma długie włoski!
|
|
|
|
|
#3192 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja tak samo Mi akurat przypasowała, ale ja nie jestem ekspertem, więc pewnie są lepsze. Oprócz samej chusty bardzo pasowała mi też jej cena ecencia mała jest cudna
|
|||
|
|
|
#3193 |
|
Zakorzenienie
|
ecencia słodka Oliwka
|
|
|
|
#3194 |
|
Zakorzenienie
|
Esencia - śliczna córcia
![]() Co do chust jeszcze, to ja mam Nati. Kierowałam się radą koleżanek chustujących. No i kupiłam nówkę za 90 zł Swoją drogą dawno nie używałam, bo jakoś ciągle wózkiem.
|
#3195 | |
|
Zadomowienie
|
dziękuję dziewczyny nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę
Eydrith - ja mam butelkę z aventu i smoczek też - mały pił już aż 3 razy z butelki moje odciągnięte ostatnio nie chciał i wymieniłam mu smoczek na rozmiar 2 i pił ale zanim załapie że z tego też leci mleko to kilka minut trwa najpierw tak się bawi a potem już ssie ![]() ja marchewkę robią albo w parowarze albo gotuje normalnie w wodzie w garnku potem albo blenderem albo rozgniatam widelcem i już a jak nie mam czasu to słoiczek ![]() Magnolia - mój mały najczęściej usypia przy cycu dla mnie jest to wygodne ale czasem zdarzy mu się inaczej tzn. ze smoczkiem - jak przyjdzie pora to będziemy to zmieniać - starszy synuś też tak zasypiał i sam dorósł do tego, żeby to zmienić teraz ma prawie 4 lata i najczęściej zasypia sam w pokoju u siebie a dajesz już marchewkę ? bo u nas też taka była "dawno" temu i wtedy pomógł debridat, niedawno ok 2 tyg temu znowu się pojawiły pewnie po bactrimie i zaczełam dawać marchewkę i się poprawiły - ale jak nie dam marchewki to są brzydkie a ze starszym synusiem jak na marchewkę było za wcześnie do dawaliśmy marchwiankę do picia - lekarka zaleciła - i też pomogło aga__tka - trzymam kciuki za ten Zinat i oby bez zastrzyków już nawet mi się myśleć o tym szczepieniu nie chce :/ rybka1 - ![]() ![]() klask i: dla przedszkolaka i dla dzielnej mamy ![]() Joanna - kciuki za szczepienie ecencia - współczuję chorowania Cytat:
![]() my dziś pierwszy raz po nowych zajęciach ........ nie miała baba kłopotu to se dziecko na angielski zapisała :/ wszystko dobrze, synuś zadowolony - tylko mi trochę to jeszcze ciężko ogarnąć bo muszę brać małego ze sobą a tam na korytarzu remont jeszcze jest i to nie miejsce dla takiego maluszka :/ jedziemy od razu po przedszkolu w domu byliśmy przed 16 jeszcze kółka od wózka nie chcą mi się za bardzo do mojego auta zmieścić i tak się z nimi naszarpię a tż wchodzą bez problemu no
|
|
|
|
|
#3196 | ||||
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
dziś po 2 dawkach antybiotyku już wydaje się lepiej - nie urosła gorączka, poza stan podgorączkowy... a wczoraj o tej porze to już ciężko było... niestety mąż wredota mi małą przed chwilą obudził, a nawet nie mogę mu jej za karę kazać nosić, bo chory jest dodatkowy minus choroby, że mała wali kupę za kupą znów... nam się pampki kończą, to chciałam w wielo pakować, ale co chwilę mam wszystko brudne Cytat:
gotujesz kaszkę mannę na wodzie i dajesz, jedną-dwie łyżeczki, choć pewnie można i więcej... tego glutenu nie musi być dużo, wystarczy trochę, żeby był w jedzeniu i wspomagał ten brzuszek... ja już nie pamiętam, ale na 90% jestem przekonana że dawałam środek bułki w okruszkach (w mące też jest gluten) Cytat:
a mleko krowie do np. budyniu z synkiem chyba po roczku, a z córką to raczej wcześniej nawet (zwykle mleko jest dodawane do niektórych obiadków i jogurtow dla dzieci i to tych przed 1 rokiem, ale dokładnie nie pamiętam, gdzies czytałam ze to nie problem, bo w takim produkcie tego mleka nie ma % w skali dnia tyle żeby któregoś białka było za dużo/za mało w skali dnia...) na pewno dawałam też zwykłe jogurty i serki homogenizowane zamiast tych dla dzieci od czasu kiedy można podawać te dziecięce - nie przemawia do mnie w tych dziecięcych przechowywanie ich poza lodówką Cytat:
a na wsiach, jak nie było mm to się podawało dzieciom najpierw rozrobioną wodą śmietankę, a potem mleko kozie/krowie z tego co mówiła mojej mamie moja prababcia... mój syn wypijał niecały litr krowiego dziennie odkąd skończył 1,5roku, wcześniej mniejsze ilości - np. kakao córka pije raczej od 2 lat dopiero, nie licząc kakao, które piła wcześniej no i produktów mlecznych innych... Cytat:
zdrówka
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-11-03 o 22:48 |
||||
|
|
|
#3197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przez chwilę myślałam o tym żeby uciec do pracy ale żal mi się zrobiło mojej mamy (która by z dzieciakami została), kobieta z niej robotna ale bez przesady ![]() Nie nadrabiam czasu brak ![]() W skrócie to dlatego że we wszystkich Świętych młyn u teściów mąż pomagał całymi dniami ja też trochę, do tego dzieci chore i ja też :sciana: zamówiłam dwa nawilżacze powietrza bo stwierdziłam ze te infekcje to wina suchego powietrza które przyszło wraz z sezonem grzewczym, mam nadzieję że jutro przyjdą, ciekawe czy będzie poprawa... No a poza tym szwagierka z dzieciakami przyjechala i w przyszłym tyg. wyjeżdżają już więc musimy się sobą nacieszyć nooo i przede wszystkim w niedzielę chrzciny Ignasia a w piatek syna szwagierki (będę chrzestna) także jeszcze sporo spraw do ogarnięcia przede mną...Dziewczyny może macie rozeznanie czy 180zl to dużo za tort na ok 18 osób? Jakoś mnie ta cena wyrwala z butów, ale może to dlatego że poza swoim ślubem nigdy nie zamawialam tortu.. No nic lecę spać, w wolnej chwili będę oczywiście podczytywac ![]() Sent from my GT-I8190N using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#3198 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mam chustę nati. Miękką złamaną ale w idealnym stanie upolowałam na aukcji allegro za... 46zł. Niezłe szczęście miałam.
|
#3199 | |
|
Zakorzenienie
|
Malwiska: Ty cały czas ważysz małą regularnie? ile teraz ma? bo pamiętam że jak ważyłyśmy ostatnio to miały mniej więcej tyle samo...
Cytat:
mnie się 180 wydaje dużo, u nas babka chciała 100 chyba, więc wzięliśmy taki na 12osób za 40czy 50 i stwierdziliśmy że będziemy kroić małe kawałki (ona mówiła że jakaś jej znajoma wykroiła z niego cudem 15... my kroiłyśmy 17 i nam została ćwiartka tortu bo się Teściowa bała że nie starczy...) a następny rozmiar to było 2x tyle koszt i mi było szkoda dokładać tyle kasy dla 1 kawałka + 4 malusich, bo w sumie u nas było 13 dorosłych i 4 dzieci do tortu, a wiadomo że dzieci i tort to może być różnie (moje np. nie lubią zazwyczaj, ale wiadomo było że będą chciały próbować)ale kupowaliśmy w najtańszej cukierni w okolicy, a ciasto tam jest rewelacyjne - takie kostki ok 0,5kg albo nawet więcej kosztują po 11zł, a wszędzie dookoła koszt 24min za kg i w sumie mniej smaczne, poza takimi kultowymi cukierniami, ale tam to ceny z kosmosu...
|
|
#3200 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie w ogóle nie ma nikogo na moim miejscu i pewnie szef ogarnia przynajmniej niektóre z moich obowiązków - już sobie wyobrażam co zastanę po powrocie, szaleństwo![]() kurczę, to dopiero będzie wyzwanie - mama pracująca, ciekawe czy starczy mi sił na ogarnięcie całego życia ![]() Cytat:
kochana jesteś i bardzo Ci dziękuję, ale nie chciałabym Ci robić kłopotuw sumie planowałam pominąć etap butli i przejść od razu na niekapek, ale cóż ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
mów do mnie tak, mów mi jeszcze chociaż aktualnie to nie jestem już z tego taka zadowolona ![]() ecencia witaj, współczuję chorób, dużo zdrowia dla Ciebie ![]() witam mamuśki
|
|
|
#3201 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3202 | |
|
Zakorzenienie
|
AGATKA ważyłam moja wczoraj i ma 5855
---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3203 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
muszę się wziąć za marchewkę 'na dniach' u babci zrobiłyśmy zapas jabłuszka dla małej z ekologicznych, niepryskanych jabłek z sadu a wczoraj TŻ dorwał dynię w sklepie i też planuję zrobić, ciekawe jak mi pójdzie, znalazłam fajny i łatwy przepis na mus![]() pochwalisz się płcią, ciociu? bo aż sama poczułam dreszcz emocji, jak wtedy w ciąży, ech, kiedy to było ... Cytat:
może niech TŻ odda Ci auto, będzie po problemie debeściara zdrowia dla Was, po trzykroć co do tortu nie mam pojęcia, ale chętnie bym skosztowała i oceniła czy wart swojej ceny ![]() a przepis na ciasto - nie wiem czy mogę wstawić bez zgody Roksanki ale powiem Wam że ja, beztalencie cukiernicze, robiłam je milion razy i za każdym razem wyszło, także przepis jest magicznya ciekawe co u Ramirki, wisienki, Ines ... sporo dziewczyn zaginęło nam w akcji. Odezwijcie się dziewczyny
|
|
|
#3204 |
|
Wtajemniczenie
|
enecia oliwka wymiata- włosy super
Chustę mam kulkowa jak był Malý to nosilam nafasolke teraz jeszcze za mały mi się wydaje na pozycje siedząca.. ![]() Przeczytałem wszystko i juz zapomnialam co miałam napisać.. Ja nie wracam do pracy narazie a potem pomysle- ale plany mi się zmieniły wiec pewnie tam nie wrócę wogole ![]() magnolia ty chyba cos o wprowadzaniu pokarmów mowilas.. My zaczęliśmy jak młody 4 miesiące kończył tak z tydzień wczesniej od łyżeczki jabluszka ..na poczatku to nie jedzenie tylko takie promowanie.. Teraz na tym etapie je ok pol sloiczka owockow i tyle samo zupki ![]() Czasemu kleik zrobię, no i gluten zaczelam dawać.. Ja KP karmie
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3205 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nosidło jest od Pentelki na zdjęciu trochę inaczej wygląda z boku. Dla nas było super i przy córze też z niego będziemy korzystać, chociaż mimo regulacji mam na nie zawsze za mało w pasie Cytat:
Cytat:
-------- Cześć ![]() U nas nocka masakra Aaa... jak co któryś poniedziałek zważyłam Małą i ma 6800 g czyli przez 2 tygodnie przybrała 600 gtam, klusia moja
|
|
#3206 |
|
Zakorzenienie
|
co do wagi maluchów to ja myślałam że po 3miesiącu mała zacznie przybierać mniej niż 200g na tydzień a ona nadal tyle przybiera - w takim tempie to zaraz wyrośnie z siatki centylowej hehe
pod koniec 1 mc była w 30 centylu 2mc 50 centyl 3mc 60 centyl Edytowane przez malwiska Czas edycji: 2014-11-04 o 10:27 |
|
|
|
#3207 | ||||
|
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ecencia no wiesz!? Córkę taka potarganą fotografować :P ( ) uwielbiam dziecięce kudełki. Najlepsze sa wlasnie zaraz po zdjęciu nakrycia głowy
Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-11-04 o 10:57 |
||||
|
|
|
#3208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przemyslalam i chyba zaczne od glutenu a pozniej dam marchewki itd Ide nadrabiac bo mam zaleglosc z wczoraj jeszcze bo maly byl po szcepieniu nienajszczesliwszy. |
|
|
|
|
#3209 |
|
Zadomowienie
|
Magnolia - mój starszy synuś chyba nawet tych 3 mies nie skończył jak zaczęliśmy podawać marchwiankę - właśnie przez brzydkie kupy i wtedy też pomogło po regularnym dawaniu i lekarka tak zaleciła a ja wolałam to niż znowu coś z apteki - karmiłam tylko piersią i całą resztę jedzenia wprowadzaliśmy już normalnie
Eydrith - no pewnie, że się pochwalę już doczekać się nie mogę - obstawiam chłopczyka ![]() ostatnio jak ja ważyłam dzieci to wyszło, że starszy synuś jest w 25 centylu a młodszy w 90 centylu
|
|
|
|
#3210 |
|
Zakorzenienie
|
co do chusty to ja mam Almelle taką zwykłą bawełnianą i teraz to już się zastanawiam czy by jednak nie kupić czegoś innego...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.

i tak przez 1.5h
fajnie to wygladalo

Odważne z Was kobity
małej też mi szkoda, drugi raz chyba poczekałabym do roku, no ale nie mam już wyjścia
A tak wlasnie wieczorem często sie zdarza. Juz chyba wszystkiego próbowałam zeby nie był taki marudny pod koniec dnia. Częstszego karmienia, mniej drzemek w dzien, wiecej drzemek w dzien, zabawy a nie snu. No nic sie nie sprawdza, jest płacz, ktory milknie tylko na rękach i to trzeba chodzić a nie siedzieć
i nie chciałam się wychylać, że wyślę bo nie używam go i leży 

jak mu kiedyś powiedzialam ile razy wstawalam w nocy i że zmęczona jestem to mi powiedział, że jak mi będzie lepiej to będzie wstawal ze mną i siedział gdy karmię. Spodziewał się że mu powiem że nie musi
zamiast tego przedstawilam mu wizję dnia kiedy to przejdziemy na butelke i ja już nie będę niezastąpiona.. Mówię Wam Kobity, jego mina była bezcenna, nigdy jej nie zapomnę 
ale i tak trzeba było dać pierś, bo 60 ml to zdecydowanie za mało

także dzięki za przepis
klask i: dla przedszkolaka i dla dzielnej mamy 

Przez chwilę myślałam o tym żeby uciec do pracy ale żal mi się zrobiło mojej mamy (która by z dzieciakami została), kobieta z niej robotna ale bez przesady 
bo się Teściowa bała że nie starczy...) a następny rozmiar to było 2x tyle koszt i mi było szkoda dokładać tyle kasy dla 1 kawałka + 4 malusich, bo w sumie u nas było 13 dorosłych i 4 dzieci do tortu, a wiadomo że dzieci i tort to może być różnie (moje np. nie lubią zazwyczaj, ale wiadomo było że będą chciały próbować)
kochana jesteś i bardzo Ci dziękuję, ale nie chciałabym Ci robić kłopotu
) uwielbiam dziecięce kudełki.