Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-05, 13:14   #2731
Roksape
Zadomowienie

Dot.: Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV

Cytat:
Napisane przez Trusiulandia Pokaż wiadomość
Ja to słyszałam ze te krążki to w ogóle nic nie dają. Znam dziewczyne która miała.krążek i leżała a.urodziła w 33tyg. Także co ma być to będzie ot cała moja filozofia :-D
Nie no dają Ja w 23 tc miałam 14 mm szyjkę, jak by mi nie założył pessar to pewnie bym już dawno urodziła
A to, że zdejmie to właśnie nie od razu świadczy o porodzie, w końcu musi się nie tylko skrócić, ale i rozwarcie musi być A to wiadomo w swoim czasie może nastąpić. Chciała bym urodzić od razu, bo na darmo 4 doby w szpitalu i później znowu mi się nie chce siedzieć

Cytat:
Napisane przez Sweet Olcia Pokaż wiadomość
Kocham te szpitalne pobudki o 5:50...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Hehe, zawsze można sobie po tym walnąć drzemkę do śniadania Tak sobie radziłam

Cytat:
Narazie mala siedzi a ja ostro nogi zaciskam ale i tak 3 doby na obserwacji musza trzymac takie maja procedury z kazda ciezarna po 30 tc...

Oj głupota z 3 dobami, ale u mnie to samo było ehh...

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
To jest bzdura... Kiedyś NFZ płacił za trzy doby... Teraz płaci za "przypadek" ciężarnej na patologii bez wzgledu na długość pobytu

Antosia toz to Ja podzielam Twoje zdanie mi się nie śpieszy byle do świąt się wyrobić

Hasiap wspolczuje zgagi... Mi na szczęście przeszła od paru dni...ale tez brzuch mam znacznie niżej.

Trusia co do moich dolegliwości to teraz nic mi nie jest a do wc potrafię biegać zaraz po posiłku... Wiec nie wiem,może rzeczywiście organizm wie ze cos będzie na rzeczy
A u mnie po staroświecku minimum 3 doby, żeby NFZ zwrócił
do kibelka też teraz latam regularnie, a sikać to co pół godziny

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
u nas też tak jest, sprawdzą na usg i jak wszystko jest ok to trzymają 3 doby

pisałam wam w o książce Karpa, wg mnie to prawda, ja długo przy małej używałam dźwięków suszarki z laptopa, zawsze pomagało
czasem podczas płaczu zagłuszałam ją tym dźwiękiem i od razu się uspokajała, teraz już są specjalne aplikacje na telefon z dźwiękami i szybko można sobie zainstalować

u nas źle z ojcem tzta, nie mam nawet weny pisać
A ja nie znam tego Karpa jakoś sobie radziłam intuicyjnie
Trzymam kciuki, żeby teść wrócił do zdrowia

Cytat:
Napisane przez antosia5 Pokaż wiadomość
A co do kolki, u mnie w rodzinie od dawnych czasow i do tej pory kobiety uzywają naparu z nasion koperku- podobno pomaga Jak bede miala takie problemy to też wypróbuję
Owszem może pomóc, ale czasem może spowodować efekt odwrotny, bo koper pomaga w wydalaniu gazów, a z tym bywa różnie
Lepiej mieć w zapasie kropelki, które mają za zadanie ''pochłaniać'' gazy.
Stosowałam koper i bywało, że mi dziecko jeszcze bardziej płakało i podkurczało z bólu nóżki do brzuszka. Jak dawałam kropelki regularnie to problem się skończył, a po 3 miesiącu już mogłam wszystko jeść i kropelki nie były potrzebne.

Cytat:
Hej dziewczyny eh mam na sali dziewoje 21 lat i jest tak zacofana ze glowa mala... skonczona podstawowka i nic wiecej z ciaza wpadla i dowiedziala sie o ciazy w 28 tygodniu a do tego czasu pila i palila... teraz nie wiadomo ktory dokladnie jest tydzien ale dziecko niby wiekowo donoszone a ona z tekstem " nie wiem o co lekarzowi chodzilo z ta donoszona ciaza"... masakra jaka niewiedza i zero zainteresowania swoim zdrowiem. Az mnie trzesie jak na nia patrze

Są ludzie i parapety
Ja kiedyś leżałam z dziewczyną z tego samego roku co ja i ta mnie uświadamiała, że po porodzie nie ma połogu dziwna sprawa miałam dwa razy
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:17   #2732
Sweet Olcia
Raczkowanie

GG do Sweet Olcia

Eh ta dziewucha jest niemozliwa. Pytam sie jej dlaczego wyladowala w szpitalu a ona yyy bo cos z ruchami bylo ja sie pytam czy nie czula czy cos a ona" nie cos tam jakies gowno z tetnem"... nawet nie wie dlaczego musi tu byc... a jej mala w skonczonym 37 tyg ma ok 2300g i ona twierdzi ze musi dalej palic bo mala za duza urosla... trzymajcie mnie bo ja chyba rozszarpie :/ wrrr

27.09.2014 Najszczęśliwsza żonka na świecie
Lili już jest z nami 19.12.2014
Sweet Olcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:18   #2733
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Antosia w sumie masz rację fajnie by było z.kimś na spacer chodzić albo czasem gdzieś wyjść tylko mi jakoś żadna z dziewczyn do gustu nie przypadła z sr hmm

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Jedna całkiem spoko ale panikuje jak.dla mnie strasznie chodzi do dwóch ginow jednocześnie i to prywatnie. Do jednego co dwa tyg do drugiego co 3 tyg. I w ogóle wszystkie dostępne bajery kupuje i że będzie płacić poloznej żeby przychodziła jeszcze parę miesięcy po porodzie. I niech robi co chce ale ja wolę bardziej na luzie być jednak będę zdrowsza
Ja to na spacery będę z Mama bądź z meżem chodzić bo mi wszystkie koleżanki powyjeżdżały z miasta i nie będę miała z kim

Serio ta dziewczyna trochę przesadza. A jak przyjdzie jej zostać samej z dzieckiem to co zrobi? Od samego początku trzeba uczyć się maleństwa a nie położna opłacać.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:20   #2734
mysza88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chemisette Pokaż wiadomość
Ja się dziwię że tak późno dowiedziała się o ciąży, żadnych objawów nie miał? Nie widziała ze organizm inaczej się zachowuje? Szkoda mi bardzo tego dziecka, nie wiadomo czy urodzi się zdrowe, jak matka do 28tyg piła i paliła. I temu maluszkowi współczuje takiej matki
oczywiście że urodzi się zdrowe, zdrowe jak ryba (na swoje szczęście...) moje dwie znajome w ciązy się nie oszczędzały (jedna piła i paliła z dwójką i obydwoje zdrowe) (druga paliła całą ciąże i też wszystko ok) i weź tu wierz w sprawiedliwość jakąkolwiek...
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:24   #2735
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza88 Pokaż wiadomość
oczywiście że urodzi się zdrowe, zdrowe jak ryba (na swoje szczęście...) moje dwie znajome w ciązy się nie oszczędzały (jedna piła i paliła z dwójką i obydwoje zdrowe) (druga paliła całą ciąże i też wszystko ok) i weź tu wierz w sprawiedliwość jakąkolwiek...
Właśnie gdzie tu sprawiedliwość

Stary 2014-11-05, 13:25   #2736
Trusiulandia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Ja to na spacery będę z Mama bądź z meżem chodzić bo mi wszystkie koleżanki powyjeżdżały z miasta i nie będę miała z kim

Serio ta dziewczyna trochę przesadza. A jak przyjdzie jej zostać samej z dzieckiem to co zrobi? Od samego początku trzeba uczyć się maleństwa a nie położna opłacać.
Ja myślę ze może po porodzie jej przejdzie ale mnie stresuja takie osoby i nie dam rady z nią gadać. Zresztą sama mówi ze ona straszna panikara ;-)
Moja mama mieszka daleko a Tz będzie pracował..może nie zwariuje..poza tym nie wiem czy chce z jakąś mamuska się umawiać której nie znam bo jeszcze by się zaczęły porownania i wyścigi a tego nie chce

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Julianek 16.12.14r. 5.05!
Trusiulandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:28   #2737
grey cat
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny a chodzicie na sr ? Nie wiem dlaczego ale ja się czuje przygotowana spokojna..skąd mi się to wzięło? Nie wiem sama
Ja już skończyłam szkołę rodzenia, cieszę się, że chodziłam, uspokoiło mnie to. Małemu się wykłady chyba podobały bo się zawsze wtedy ruszał
Ale mimo szkoły i czytania, oglądania filmików itp. nie czuje się ekspertem bo to tylko teoria a praktyka będzie po porodzie.
grey cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:28   #2738
madziqqq
Rozeznanie

nie wiecie czy to prawda, że herbatka z pokrzywy podnosi poziom żelaza?
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:35   #2739
grey cat
Raczkowanie

Cytat:
Takie rzeczy to chyba po latach też mogą mieć skutki..

madziq - pokrzywa jest dobra na żelazo (i drogi moczowe, skórę), ja pijam codziennie
Stary 2014-11-05, 13:37   #2740
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez grey cat Pokaż wiadomość
madziq - pokrzywa jest dobra na żelazo (i drogi moczowe, skórę), ja pijam codziennie
masz taka zwykłą z apteki?
Stary 2014-11-05, 13:38   #2741
Justyssia87
Rozeznanie

:sli na:: slina::slin a::s lina: Najadłam się jak dzikie prosie i dobrze mi z tym!!!! pizza zayebistaaaaaaa na kolacje tez bedzie pizza i to z colą, ha a co! Dzieki wam za przepis
tylko mało przypraw dałąm, na drugi raz dam więcej

grey cat- pokrywy nie wolno pić codziennie, ją stosuje sie jako detoks, 2tyg sie powinno pic a potem przerwa, poniewaz ona bardzo oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia zarazem

Edytowane przez Justyssia87
Czas edycji: 2014-11-05 o 13:40
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 13:53   #2742
grey cat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
masz taka zwykłą z apteki?
teraz mam z apteki herbapola ale miałam też vitaxu

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość
:sli na:: slina::slin a::s lina: Najadłam się jak dzikie prosie i dobrze mi z tym!!!! pizza zayebistaaaaaaa na kolacje tez bedzie pizza i to z colą, ha a co! Dzieki wam za przepis
tylko mało przypraw dałąm, na drugi raz dam więcej

grey cat- pokrywy nie wolno pić codziennie, ją stosuje sie jako detoks, 2tyg sie powinno pic a potem przerwa, poniewaz ona bardzo oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia zarazem
taak? chyba czytałam wypowiedź dietetyczki, że jedną dziennie można w ciąży, sprawdzę.

Faktycznie, różnie w necie jest napisane, znalazłam w dwóch miejscach że trzy razy w tygodniu można pić w ciąży, bez cukru i najlepiej na czczo.

Edytowane przez grey cat
Czas edycji: 2014-11-05 o 14:12
Stary 2014-11-05, 13:56   #2743
Trusiulandia
Zakorzenienie

Ja pilam przed ciążą właśnie 2 tyg i przerwa na włosy i oczyszczenie organizmu a nie wiedziałam głupia o tym ze to żelazo i w ciąży można a ja mam takie niskie

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Stary 2014-11-05, 14:01   #2744
Chemisette
Rozeznanie

Cytat:
Eh ta dziewucha jest niemozliwa. Pytam sie jej dlaczego wyladowala w szpitalu a ona yyy bo cos z ruchami bylo ja sie pytam czy nie czula czy cos a ona" nie cos tam jakies gowno z tetnem"... nawet nie wie dlaczego musi tu byc... a jej mala w skonczonym 37 tyg ma ok 2300g i ona twierdzi ze musi dalej palic bo mala za duza urosla... trzymajcie mnie bo ja chyba rozszarpie :/ wrrr

Matko, ja mam takie wrażenie że ona sobie nie zdaje sprawy że to groźne jest i jeszcze waga dziecka, że za duże Macie racje nie ma sprawiedliwości. Mam znajomych którzy kilkanaście lat starali się o dziecko, nawet in vitro mieli kilka podejść i nie udało się. Bardzo się kochają, bardzo dobra sytuacja materialna ale tego jednego nie mogli mieć. Chcieli adoptować ale formalności tyle że już wysiedli psychicznie i teraz są sami, oboje po 40. Mają 5 chrześniaków, ale bardzo żałują że sami nie mogli mieć dzieci.
Chemisette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 14:20   #2745
Hasiap
Rozeznanie

Ja kontakt z małymi dziećmi to miałam jedynie taki z doskoku. Brata córka urodziła się jak akurat rozpoczynałam studia, a na weekendy pracowałam, więc rzadko do domu przyjeżdżałam. A oni mieszkali na wiosce obok więc też nie zawsze po drodze mi było. Okolicznościowo się widzieliśmy. Z kolei synek drugiego brata (13mcy), co mieszkają w bloku na przeciwko mnie, jest tak blisko mnie że nie chodzę też zbytnio do nich. Samo dziecko jest wspaniałe, ale irytuje mnie podejście do życia jego mamy (czyli mojej bratowej) i stąd jestem wycofana z ich życia i też zachodzę tam jedynie "okolicznościowo". Nauczę się przy swoim i będę starała się być najlepszą matką na świecie (oczywiście nie zeschizowaną)

Na spacerki to ja będę wychodziła z koleżanką i jej córeczką. One już czekają na moją od czerwca Będzie między nimi 5 mcy różnicy. Teraz będzie się wydawać to dużo, ale później to już się pozaciera My tylko mamy nadzieję, że przypadną sobie do gustu

Za godzinę wizytaaaaaaaaa
Stary 2014-11-05, 14:41   #2746
jojla
Zakorzenienie

hej

pewnie nikt mnie już nie pamięta tutaj ostatnio tylko was podczytuję, bo czasu na pisanie nie ma. Ale wczoraj w końcu obroniłam swój doktorat więc mam nadzieję, że będę mieć więcej czasu na czytanie i udzielanie się na wątku

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
u nas źle z ojcem tzta, nie mam nawet weny pisać
trzymam kciuki za poprawę stanu zdrowia teścia

Cytat:

Przepraszam, że specjalnie się nie odniosę ale przyznaję, że ostatnie kilka stron nadrobiłam po łebkach

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 15:15   #2747
Trusiulandia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
Ja kontakt z małymi dziećmi to miałam jedynie taki z doskoku. Brata córka urodziła się jak akurat rozpoczynałam studia, a na weekendy pracowałam, więc rzadko do domu przyjeżdżałam. A oni mieszkali na wiosce obok więc też nie zawsze po drodze mi było. Okolicznościowo się widzieliśmy. Z kolei synek drugiego brata (13mcy), co mieszkają w bloku na przeciwko mnie, jest tak blisko mnie że nie chodzę też zbytnio do nich. Samo dziecko jest wspaniałe, ale irytuje mnie podejście do życia jego mamy (czyli mojej bratowej) i stąd jestem wycofana z ich życia i też zachodzę tam jedynie "okolicznościowo". Nauczę się przy swoim i będę starała się być najlepszą matką na świecie (oczywiście nie zeschizowaną)

Na spacerki to ja będę wychodziła z koleżanką i jej córeczką. One już czekają na moją od czerwca Będzie między nimi 5 mcy różnicy. Teraz będzie się wydawać to dużo, ale później to już się pozaciera My tylko mamy nadzieję, że przypadną sobie do gustu

Za godzinę wizytaaaaaaaaa
Czekam na wieści z wizyty

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Stary 2014-11-05, 15:16   #2748
karooka
Raczkowanie

Cytat:
Inka Suqub czuję się dokładnie tak jak wy :P
pustka w głowie i nic nie wiem
Dlatego ja bardzo się cieszę ze szkoły rodzenia. Ja mam wykształcenie medyczne, ale mimo wszystko wiele rzeczy to czarna magia. Jak chcecie, to mogę napisać kilka ważnych info, których dowiedziałam się wczoraj odnośnie karmienia piersią. Są różne szkoły rodzenia i różne położne, to prawda, ale nasza to jakiś anioł i ma poglądy z którymi ja zgadzam się w 100%.

Cytat:
Hej dziewczyny eh mam na sali dziewoje 21 lat i jest tak zacofana ze glowa mala... skonczona podstawowka i nic wiecej z ciaza wpadla i dowiedziala sie o ciazy w 28 tygodniu a do tego czasu pila i palila... teraz nie wiadomo ktory dokladnie jest tydzien ale dziecko niby wiekowo donoszone a ona z tekstem " nie wiem o co lekarzowi chodzilo z ta donoszona ciaza"... masakra jaka niewiedza i zero zainteresowania swoim zdrowiem. Az mnie trzesie jak na nia patrze
smutek i żal

Cytat:
Maczuma ja jak pralam kocyki z poofi też się bałam a po.praniu cud malina
Też mi się wydaje ze.mimo.wszystko dużo.sr daje
O, to dobrze, bo mam takie z mikrofibry i z poofi właśnie i minky i nie wiedziałam, jak prać. Te z minky ponoć nie wolno w płynie do płukania jedynie.

Cytat:
no, to jest mega niesprawiedliwe

Zjadłam przed chwilą 1/4 puszki mleka skondensowanego będę wielorybem
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 15:30   #2749
bimbunia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
Dlatego ja bardzo się cieszę ze szkoły rodzenia. Ja mam wykształcenie medyczne, ale mimo wszystko wiele rzeczy to czarna magia. Jak chcecie, to mogę napisać kilka ważnych info, których dowiedziałam się wczoraj odnośnie karmienia piersią. Są różne szkoły rodzenia i różne położne, to prawda, ale nasza to jakiś anioł i ma poglądy z którymi ja zgadzam się w 100%.
no pewnie, napisz!

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Dobrze że wkleilas i dobrze że Minka napisała szczerze co o tym myśli o to właśnie chodzi żeby poznać różne poglądy i wybrać swoją drogę
trafiłaś w sedno!
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 15:32   #2750
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
też pytanie czy chcemy, jasne że pisz wszystko co wiesz
Stary 2014-11-05, 15:32   #2751
87agata
Raczkowanie

witam sie w 37 tygodniu
co do zakladow byc moze wlasnie to ja bede pierwsza bo wlasnie czesc czopa juz mi odeszla brzuch bardzo nisko i wszyscy mi wroza ze jeszcze tydzien i po sprawie nawet wczoraj w pracy dziewczyny spekulowaly ze skoro ja taka aktywna ze ciagle pracuje to porod bedzie expresowy wiec ustalily sobie do kogo mam pierwsze zadzwonic w razie w zeby mogly dojechac w przeciagu 10 minut i mnie zastapic w pracy (poniewaz pracuje sama na nocne zmiany) ale mysle ze do tego 14 maly posiedzi jeszcze w brzuchu bo akurat tego dnia schodze z ostatniej zmiany
ktoras pisala ze chodzi co pol godziny na siku no ja tez ale czy te siku to u Was tez tak wyglada ze tylko pare kropelek???/
Madzik pokrzywa na anemie jest super tylko ze ja mialam nie w postaci herbatek tylko sok z pokrzywy z apteki w takiej malej butelczynie i sie go dozowalo tak po lyzeczce dziennie
co do chusty to nigdy nie mialam ale za to mialam nosidelko zapinane na plecach a mala mialam z przodu ale uzylam chyba tylko 2 razy dla mnie po prostu okazalo sie to niepotrzebne bo moja mala byla nadzwyczaj spokojnym dzieckiem jadla i spala a najwygodniej jej bylo w lozeczku
Olcia Twoja wspollokatorka z sali przyprawia wrecz o dreszcze ale moze sie odzwyczai od palenia skoro lezy w szpitalu bo co jak co ale tam to juz chyba nie pali?
Mysza mam nadzieje ze z Twoja dzidzia bedzie jednak dobrze nie takie przypadki sie zdarzaly ze lekarze straszyli a bylo wszystko ok tak jak i na odwrot , a nawet jesli bedzie chore to co?zawsze bedziesz dla dzieciatka najwazniejsza osoba na swiecie i bedzie Cie kochac najmocniej jak umie i tak samo Ty
Stary 2014-11-05, 15:49   #2752
Roksape
Zadomowienie

Karooka no pewnie pisz niby mam doświadczenie w karmieniu piersią, ale bywa, że można się jeszcze czegoś dowiedzieć. W końcu człowiek uczy się całe życie

Agata ja pisałam, że sikam co pół godziny. Ale odrobinę więcej jak te kilka kropelek, chociaż pojemność pęcherza mam już bardzo ograniczoną
Stary 2014-11-05, 15:51   #2753
karooka
Raczkowanie

No to słuchajta dziewoje
To, że pokarm kobiecy jest najlepszy na świecie wiadomo, mm to mleko krowie, które większość składników ma w odwrotnych proporcjach. Pomijam już rzeczy oczywiste takie jak przeciwciała chroniące przed chorobami itd. To temat rzeka, ale dla mnie oczywiste, że nic nie zastąpi mleka mamy.
Z rzeczy ważnych - wypunktuję, będzie łatwiej:
-idealnie karmić piersią ok 1roku, jak się uda, nawet do 2rż.
-ilość posiłków na dzień 8-10 (czyli wychodzi mniej więcej co 2h + 30min karmienia)
-karmić z drugiej piersi dopiero po opróżnieniu pierwszej - nie powinno się karmić trochę z tej, trochę z tej, ponieważ mleko składa się z kilku frakcji - pierwsza frakcja najbardziej wodnista, ma najwięcej laktozy, która fermentuje w p.pok. więc karmienie głównie pierwszą frakcją powoduje problemy z brzuszkiem. Dopiero kolejne frakcje mleka są bardziej treściwe. Dlatego jak naje się z jednej i nadal głodne - dopiero dajemy drugą pierś.
-efektywne karmienie piersią trwa 15-40minut i trzeba zwrócić uwagę na to, czy dziecko przełyka
-karmienie z piersi i z butelki to 2zupełnie inne metody ssania - przy piersi dziecko obejmuje całą otoczkę, nie tylko brodawkę i ma szeroko otwartą buzię, przy butelke obejmuje smoczek dziąsłami. Dlatego dziecko przyzwyczajone do karmienia butlą często rani brodawkę mamy bo chwyta ją jak smoczek
-w pierwszej dobie objętość żołądka malucha to ok 6ml (!!!), w 5dobie ok 45ml
-dziecko po urodzeniu ma duże zapasy energetyczne, więc do 5doby po urodzeniu może zdarzać się utrata wagi nawet o 10% (czyli u dziecka z masą urodzeniową 3,5kg nawet o 350g) i nie znaczy to, że trzeba dokarmiać mlekiem mm!!!
-prawidłowe przyrosty >5doby to 20-30g; 120-150g/tydzien, 650-700g/miesiac
-złe chwytanie brodawki może być spowodowane zbyt krótkim wędzidełkiem, które nie pozwala na wysuwanie języka - wtedy pediatra powinien je podciąć\
-od 3doby do 6tyg życia minimum 2stolce - nawet do kilkunastu/dzień; później może się zdarzyć tydzień bez kupy - jeśli dziecko dobrze się czuje, nie panikować
-mocz - minimum 6x/dobę
-do ok 4-5tygodnia maluszka należy budzić w nocy jeśli samo nie budzi się na jedzenie; później można pozwolić na sen przez 5-6h jeśli ma prawidłowe przyrosty
-w nocy pokarm jest dużo tłustszy
-nie powinno się głaskać dziecka podczas karmienia np po główce, bo wtedy zalicza odlot i często zasypia przy piersi i jest nienajedzone
-mleko odciągnięte laktatorem może stać w lodówce 5dni, zamrożone 3miesiące, jak któraś ma nadmiar może pomyśleć o oddawaniu do Banku Mleka Kobiecego
-jeśli chodzi o alergie, pierwsze objawy nigdy nie występują wcześniej niż po 14dniu.
Hmm... ogólnie to milion pewnie jeszcze innych rzeczy, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć. Mam nadzieję, że przyda się Wam to, o czym piszę

Edytowane przez karooka
Czas edycji: 2014-11-05 o 15:56
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-05, 16:00   #2754
87agata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Karooka no pewnie pisz niby mam doświadczenie w karmieniu piersią, ale bywa, że można się jeszcze czegoś dowiedzieć. W końcu człowiek uczy się całe życie

Agata ja pisałam, że sikam co pół godziny. Ale odrobinę więcej jak te kilka kropelek, chociaż pojemność pęcherza mam już bardzo ograniczoną
a ja czasami po pare kropli ze normalnie nie oplaca sie klapy podnosic wzgledem tej ilosci

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

karooka o wlasnie ja tez czytalam ze mleko krowie jest przystosowane do karmienia malego cielaczka ze ma calkiem inne proporcje np ma duzo wiecej tluszczy po to zeby cielak szybko urosl , no niby wiadomo ze mm jest poddane obrobce cos odejma cos dodadza ale dla mnie to tak samo jak bysmy my przestaly jesc owoce i warzywa na rzecz chemicznie stworzonych witamin , wiec jesli jest mozliwosc karmie piersia jak beda problemy bede starala sie je rozwiazac , jak okaza sie nie do rozwiazania dopiero wtedy mm i mysle ze wlasnie po to zostalo wyprodukowane mm dla tych ktore nie moga karmic z jakichs powodow a nie dla wygody i widzimisie mamy dla mnie to egoizm zeby rezygnowac z kp chociaz piersi pelne mleka
Stary 2014-11-05, 16:05   #2755
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Ogladalyscie kiedyś ciąże z zaskoczenia na tlc?? Niby tam rodzą np na wc i w ogóle do porodu nie wiedzą o ciąży..dla mnie to niemożliwe zupelnie, po co takie bajki puszczają..
dla mnie to niemożliwe

ale tak samo dla mnie dziwne te sprawy co kobieta po porodzie w sumie chyba 4 czy 5 dzieci zabijała, później chowała czy paliła a mąż niby nie wiedział. Ostatnio kobieta dostała wyrok, a ojciec status poszkodowanego no ja sobie nie wyobrażam, żeby mój tz teraz się nie kapnął że ja w ciąży jestem i tak np. 5 ciąż pod rząd

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Powtarzam sobie, ze skoro tyle kobiet dało sobie radę to dlaczego ja miałabym nie dac

Znam dziewczynę, która cała ciążę paliła. Twierdziła, ze nie pije alkoholu więc wystarczy Dzieci urodziły się zdrowe, ma już dwójkę. Do tej pory pali, przy dzieciach oczywiście, i nie widzi w tym problemu.

Mi jakoś się wierzyć nie chce w ten program. Przecież same ruchy są dobrze wyczuwalne. No kurczę jelita tak nie kopią

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Wiesz teraz to każdy mówi, ze można na nich liczyć. Okaże się później jak wyjdzie jakiś problem.

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość

A ja nie znam tego Karpa jakoś sobie radziłam intuicyjnie
Trzymam kciuki, żeby teść wrócił do zdrowia

Są ludzie i parapety
Ja kiedyś leżałam z dziewczyną z tego samego roku co ja i ta mnie uświadamiała, że po porodzie nie ma połogu dziwna sprawa miałam dwa razy
ja wczesniej tez Karpa nie znałam, też wiele rzeczy wyczuwałam, wg mnie czytanie może pomóc, bo jak ludzie wokół zaczynają "doradzać" to kobiecie łatwiej, bo wie, że jej intuicja nie bierze się z nikąd, że inni tez popierają takie teorie. Zwłaszcza, jak ciocie, wujki, babcie radzą i się wcinają

Cytat:

masakra jakaś współczuję, trzymaj się tam

Cytat:
tylko często jak dziecko się rodzi ma nogi i ręce to wydaje się, że z dzieckiem wczystko ok. Jak zaczynają się problemy z zachowaniem, koncentracją, nauką itp. to już nikt tego nie wiąże z tym, że matka całą ciążę piła i paliła a już na pewno nie ona sama przykre to bardzo.
Znam blisko historię jak kobieta była w ciąży, praktycznie mało jadła, a jak już to sam syf, piła ogromne ilości kawy i papierosów paliła multum. Ani razu nie była u gina, jak jej się bóle zaczęły to przed IP wypaliła paczkę fajek, jak się okazało urodziła bliźniaki dwujajowe, dwóch chłopców, jeden 1800g drugi 2400g. Niby wszystko ok, ale u tego większego, jak miał infekcję moczu, okazało się że nie ma jednej nerki nie wiadomo jak pozostałe organy, ale z powodu tej nerki co jakiś czas robią mu badania i jest pod obserwacją specjalistów. Matka nie wiąże tego oczywiście z jej stanem w ciąży, a poza tym tego bliźniaka wychowuje jej koleżanka, bo ona ma dużo dzieci, więc nawet jej lepiej, bo do domu wróciła z jednym a nie dwoma

Cytat:
nie wiecie czy to prawda, że herbatka z pokrzywy podnosi poziom żelaza?
tylko podobno lepiej pić taki susz (nie herbatki expresowe), podobno trzeba gotowac to ok 5 minut, po przestudzeniu pić. Ale żeby żelazo dobrze się przyswajało niezbędne jest picie z wit. C.
Stary 2014-11-05, 16:14   #2756
Trusiulandia
Zakorzenienie

Cytat:
No to słuchajta dziewoje
To, że pokarm kobiecy jest najlepszy na świecie wiadomo, mm to mleko krowie, które większość składników ma w odwrotnych proporcjach. Pomijam już rzeczy oczywiste takie jak przeciwciała chroniące przed chorobami itd. To temat rzeka, ale dla mnie oczywiste, że nic nie zastąpi mleka mamy.
-ilość posiłków na dzień 8-10 (czyli wychodzi mniej więcej co 2h + 30min karmienia)
-karmić z drugiej piersi dopiero po opróżnieniu pierwszej - nie powinno się karmić trochę z tej, trochę z tej, ponieważ mleko składa się z kilku frakcji - pierwsza frakcja najbardziej wodnista, ma najwięcej laktozy, która fermentuje w p.pok. więc karmienie głównie pierwszą frakcją powoduje problemy z brzuszkiem. Dopiero kolejne frakcje mleka są bardziej treściwe. Dlatego jak naje się z jednej i nadal głodne - dopiero dajemy drugą pierś.
-efektywne karmienie piersią trwa 15-40minut i trzeba zwrócić uwagę na to, czy dziecko przełyka
-karmienie z piersi i z butelki to 2zupełnie inne metody ssania - przy piersi dziecko obejmuje całą otoczkę, nie tylko brodawkę i ma szeroko otwartą buzię, przy butelke obejmuje smoczek dziąsłami. Dlatego dziecko przyzwyczajone do karmienia butlą często rani brodawkę mamy bo chwyta ją jak smoczek
-dziecko po urodzeniu ma duże zapasy energetyczne, więc do 5doby po urodzeniu może zdarzać się utrata wagi nawet o 10% (czyli u dziecka z masą urodzeniową 3,5kg nawet o 350g) i nie znaczy to, że trzeba dokarmiać mlekiem mm!!!
-złe chwytanie brodawki może być spowodowane zbyt krótkim wędzidełkiem, które nie pozwala na wysuwanie języka - wtedy pediatra powinien je podciąć\
-od 3doby do 6tyg życia minimum 2stolce - nawet do kilkunastu/dzień; później może się zdarzyć tydzień bez kupy - jeśli dziecko dobrze się czuje, nie panikować
-mocz - minimum 6x/dobę
-do ok 4-5tygodnia maluszka należy budzić w nocy jeśli samo nie budzi się na jedzenie; później można pozwolić na sen przez 5-6h jeśli ma prawidłowe przyrosty
-nie powinno się głaskać dziecka podczas karmienia np po główce, bo wtedy zalicza odlot i często zasypia przy piersi i jest nienajedzone
-mleko odciągnięte laktatorem może stać w lodówce 5dni, zamrożone 3miesiące, jak któraś ma nadmiar może pomyśleć o oddawaniu do Banku Mleka Kobiecego
-jeśli chodzi o alergie, pierwsze objawy nigdy nie występują wcześniej niż po 14dniu.
Hmm... ogólnie to milion pewnie jeszcze innych rzeczy, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć. Mam nadzieję, że przyda się Wam to, o czym piszę
Jestem dumna jak paw bo wszystko to już wiem :-D zobaczymy jak w praktyce
ze też tyle chciało Ci sie pisać brawo kp góra

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Stary 2014-11-05, 16:30   #2757
Roksape
Zadomowienie

Karooka tak wszystko co napisałaś Wiem i podpisuję się pod tym

Inka musisz podlinkować posta Karooki i dać na pierwszą stronę, żebyśmy o tym pamiętały

Agata ten pęcherz nas specjalnie zmusza do ruchu trzeba się podnosić i wędrować co pół godziny do wc
Stary 2014-11-05, 16:34   #2758
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
No to słuchajta dziewoje
-mocz - minimum 6x/dobę
pod większością się podpisuję dla tej pani!

tylko co do długości karmienia to mam wątpliwości, bo o ile na początku faktycznie karmienie może trwać np. 30 minut, tak później, po ok. miesiącu moja mała jadła 6 minut i była najedzona i przybierała na wadze dzieci wokół karmione podobnie.

Roxy - jak było u ciebie?
Stary 2014-11-05, 16:51   #2759
Suqub
Zakorzenienie

Prała może któraś z Was ubranka w płynie Bobini? Tak mi się dziś w sklepie rzucił w oczy.

Stary 2014-11-05, 17:02   #2760
Justyssia87
Rozeznanie

karooka- fajnie ze to napisałas ja dorzuce tez z sr zeby nie dawac palca pod nosek dziecka jak pije mleko-czesto mamy tak robią bo się boją ze dziecko nie umie wtedy oddychac, ze nosek ma zatkany cyckiem, ale po to ma tak ukształtowany nosek zeby umialo oddychac-nie ważne, ale chodzi o to zeby palcem nie naciskac tego cyca pod noskiem bo zatykamy sobie kanaliki z mlekiem i w tym miejscu moze sie zrobic zastój mleka i infekcja.

Nam tez mówila zeby jedno karmienie jednym cycem a nastepne następnym, tylko z eniby 20mina jak pije dłuzej to mu przerwać, wsadzic swój palec do buzi dziecka i wtedy pusci. Że niby dłuzsze karmienie jest z krzywdą dla dziecka i dla nas bo sie przejada i z tego pwoodu mu sie potem ulewa i płacze bo brzuch przejedzony.

Wszystko i tak wyjdzie w praniu, każde dziecko jest inne, nie wiem czy jest jakis złoty środek, popróbujemy róznych sposobów co usłyszałysmy i zobaczymy co działa

sweet olcia- ja bym walneła tą twoja sublokatorke nie wytrzymałabym z taką idiotką! Weź jej coś powiedz czy zdaje sobie sprawe że jest w ciazy ojj ja bym jej nagadała, aż załuje ze mnie tam nie ma, biedne dziecko to takie nie fair, że od samego początku dzieci nie maja równego "startu" w życie
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości