|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No widzisz jak sobie pięknie radzi ![]() Ja uwielbiam piec. Wcześniej częściej coś robiłam, ale teraz czasu brak, no i powinnam zrzucić trochę kilo, a nie przybierać na wadze ![]() ![]() więc nici z diety |
|||
|
|
|
#3272 |
|
Zakorzenienie
|
Malwiska pyaskata ta moja synowa :-D
O nie zamorduje was za te pysznosci. My wlasnie cycujemy zobaczymy ile godzin dzis bedziemy usypiac :-D |
|
|
|
#3273 |
|
Rozeznanie
|
Simka, ten tort to przerobiony przepis na tort straciatella ze strony kwestia smaku
zamiast truskawek użyłam owoców leśnych do musu i borowek amerykanskich na wierzch i trochę między blaty biszkoptu Integra, przepis na ciacho czekoladowe prześlę za chwilkę, bo musze przeliczyć gramy na szklanki
|
|
|
|
#3274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3275 |
|
Rozeznanie
|
Integra, oto przepis:
1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki kakao (może być odrobinę więcej) 2 całe jajka 250 ml kefiru lub maślanki 125g roztopionego masła. Przesiać suche składniki do miski. Mokre składniki wymieszać razem. Potem mokre wlać do suchych, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Do suchego patyczka ok 35-40 minut w 180 stopniach Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i nadaje się również to tortów (nie trzeba niczym nasączać). Czasem dodaję do niego odrobinę rumu lub ekstraktu z wanilii ale to już moja inwencja. Samo tez jest pycha Smacznego!
|
|
|
|
#3276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3277 |
|
Rozeznanie
|
Mi łatwiej na szklanki bo mam specjalne miarki, za to wagi kuchennej brak
165 g mąki 85 g kakao 250g cukru
|
|
|
|
#3278 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę suche wychodzi
Sorki mam teraz głupawkę
|
|
|
|
#3279 |
|
Rozeznanie
|
Ej ej, bo będzie bite
reszta składników jak wyżej. Integra, przywołuje Cię do porządku
|
|
|
|
#3280 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki, na pewno wypróbuję
|
|
|
|
#3281 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pięknie jej idzie głużenie moja jeszcze tak bardzo rozgadana nie jest, choć ostatnio nauczyła się marudzić na kilka sposobów (stękać, kwękać i inne takie) no i czekam wciąż na pierwszy głośny śmiech.
|
|
|
|
|
#3282 |
|
Rozeznanie
|
Tadam!
troche mi środek opadł - chyba przez brązowy cukier, którym posypałam jabłuszka ![]() ![]() ![]() Bedzie jutro na śniadanie dobrej nocy kobitki!
|
|
|
|
#3283 |
|
Raczkowanie
|
Malwiska, rewelacyjnie Oliwka już pogawętki strzela
moja podobnie, jak mi sie uda to tez wstawie i sobie zobaczysz mega podobieństwo.
|
#3284 |
|
Zakorzenienie
|
Iza no wlasnie teczy nie bylo, jeszcze jej tu nie widzialam
![]() Ciacho wyglada smakowicie ![]() Malwiska dobrze, ze jestes nieugieta z tym kp, bo argumenty pani doktor... Gugania jutro poslucham, bo juz w lozku jestem ![]() Robaczek ja mialam niekapek taki jak pokazala bambusiek, silikonowy, od 6msc. Corka bardzo lubila z niego pic. Magnolia powodzenia jutro, nie dziwie ci sie ze masz stracha ale im wczesniej tym lepiej. Bedzie dobrze Dobranoc. |
|
|
|
#3285 |
|
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że działa. Tu moja Oliwka solidaryzuje się z Oliwką Malwiski
, sorki za mało wyjściową ścianę ale ciągle czekamy na nasze mieszkanko zeby to poszło do remontu... http://youtu.be/E0o-wmLqwOI
|
#3286 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale już znów zrezygnowałam z robienia, bo mój nie lubi za bardzo, a jak mam robić i ma nie wyjść do tego to mi się nie chce...teraz jako że mój uwielbia, to w kółko robię biszkotp na to bita śmietana i na to galaretka z owocami (maliny/truskawki) albo dla dzieci biszkopt z galaretką bez owoców... no i na co dzień robimy muffinki bananowe... dzieciaki lubią robić i jeść, albo gofry - obie rzeczy robię na kolację jak mam dość czasu po obiedzie... a wczoraj robiłam ciasteczka bananowe i wyszły nawet, choć trochę za wilgotne, myślę że powinnam je potem trochę podsuszyć ostatnio robiłam też pączki bez nadzienia, ale nad tym muszę popracować, bo za tłuste wyszły, no i robiłam głównie oponki, ale nie wyszły mi równe i ciężko się dopiekały...za to kilka małych pączusiów które wydzieliłam wyszło dużo lepiej... - ta tłustość to coś z temperaturą tłuszczu ma wspólnego... u mnie mało lubią z owocami/dżemami itp., więc mało takich robię, jeśli tort to śmietanowy... Cytat:
a skoro Oliwka ma prawie 6kg to super przybiera i wyprzedziła właśnie Basię o 800g ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ten przepis na czekoladowe też zapisuję ![]() ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- ecencia - super ![]() jak tak wrzucacie te filmiki, to mi się też zachciało... może jutro nagram, o ile mnie dzieci nie wykończą, bo Jeremi ma gorączkę...
|
|
#3287 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wieczór
![]() Ale miałam do nadrobienia. Wygląda na to, że szybko powinnam się postarać o drugie dziecko to może jak Kularek znajdę wtedy czas na forum . Szalejecie z tymi wypiekami i przepisami. A ja nie jem glutenu Co do powrotu do pracy to mam strasznie mieszane uczucia. Z jednej strony już trochę tęskno z drugiej nie wyobrażam sobie zostawienia córy, nawet z tż (bo taki niby jest plan). Najchętniej poszła bym z Julką do pracy ![]() Magnolia u nas usypianie to: spacer, samochód, nosidło, cyc, bujanie w fotelu, kołysanki, noszenie na rękach....do wyboru do koloru, zależy od dnia i godziny. Ja jakoś nigdy nie miałam serca na usypianie w łóżeczku, może dlatego że sama najchętniej się wtulam przy usypianiu. Trzymam mocno kciuki za przetykanie kanalika i przyszłe wizyty lekarskie. Rybka fajnie, że córce tak podoba się w przedszkolu i brawa dla dzielnej mamy. Oldzia córcia kręcąca śmigła z gołą pupą musiała wyglądać uroczo niech teraz tylko zacznie ładnie przybierać na wadze, za co mocno trzymam kciuki.Ecencia zdjęcie Oliwki wymiata, a jej szalone włoski w szczególności Joanna współczuję przeżyć po szczepieniu i oby się już nie powtórzyły. Iza za wizytę u ortopedyMalwiska ale dziwna ta kobieta w poradni. Moje dziecko wcale dłużej nie je a potem jeszcze połowa jej się uleje i jakoś na głodne mi nie wygląda. Twoja cudna Gadułka też raczej wygląda na zadowoloną z życia Zazdroszczę, że Ci się taki filmik udało nakręcić. Moje dziecie jak widzi telefon przed sobą to od razu milknie, zmienia minę, przestaje ochoczo wierzgać nogami i nic nie daje się nagrać Kularek gratulacje Ciociu i brawa za wyjście z domu na tak długo. Uffff więcej nie pamiętam U nas było ostatnie szczepienie we wtorek, kolejne dopiero za 8 miesięcy Usnęła o 17 w samochodzie i śpi do tej pory, więc na mnie też już czas bo jutro to chyba pobudka będzie o 3 rano. |
|
|
|
#3288 |
|
Wtajemniczenie
|
Bry
![]() Witam się porannie , córa do szkoły , a ja na badania . Czuję się ostatnio wyczerpana strasznie i do tego włosy wychodzą mi garściami. Lecę więc na bad krwi, tarczyca i zelazo i mam nadzieję , że nic nie wyjdzie Słodkie te wasze dziewczyny , a rozgadane ![]() Ciasto też zrobiłam wczoraj , Roksanka no właśnie i jak tu schudnąć , niedługo Andrzejki i idziemy więc muszę złapać formę a tu dupa i ciasta takie pyszne ![]() ![]() Buziaki miłego dnia
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
#3289 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i profilaktycznie zdrówkaCytat:
ciasta czekoladowego niestety nie mogę, małej szkodzi czekolada ... chociaż na potem, jak już skończę karmić zaraz obczaję stronkęCytat:
![]() soli daję dwie szczypty, tak dla smaku, musi być na samej górze mój TŻ chyba by się z Tobą ożeniłmalwiska olej gadanie baby, Oliwka się na pewno najada, skoro nie chce dojadać z butli. No i starsze dzieci już nie jedzą tak długo jak na początku, 5-10 min spokojnie wystarczy. A oni wszyscy mają fioła na punkcie tego dokarmiania mm ![]() witam ech ...
|
|
|
#3290 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zaryzykuję, ten ostatni raz![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale wczoraj już nie![]() Cytat:
ja z kolei nie lubię większości ciast, nie lubię biszkoptów, pączków, żadnych ciasteczek, ciast z kremem itp, uwielbiam tylko szarlotkę i sernik, chyba te naprostsze no i drożdżowe ...za to mój TŻ to łasuch, nie pogardzi większością słodkości ![]() Cytat:
malwiska, Magnolia :brawo: rozgadały się Wasze dziewczynki ![]() joanna kciuki za badania
|
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
Oldzia: mnie się dziś przypomniało po przeczytaniu jakiegoś posta, że jest taka kaszka sinlac, ona jest dla niejadków - słabo przybierających... nie możesz mieć słabego pokarmu, bo takie coś nie istnieje... ewentualnie mała może być leniwa i słabo ciągnąć w stosunku do potrzeb organizmu... ale nie wiem czy w momencie kiedy za moment możesz rozszerzyć dietę warto jeszcze dokarmiać mm, skoro nie chcesz... może lepiej podać szybciej kaszkę wysokokaloryczną? ona jest drozsza niż zwykla nnp ryzowa, bo kosztuje 20zl, ale jest jej trochę więcej, wiec za kg wychodzi tylko ciut drożej... ja dokarmiałam nia przez jakiś czas (zeszlo mi jedno czy 2 pudelka) synka, jemu nie smakowala za bardzo, ale on nadal wybredny jest, a i tak mi się udawalo ja podac latwiej lyzeczka niż butle ... jak był starszy i już wybitnie zaczal protestować, to zaczelam ja robic na brzoskwini zamiast na wodzie
|
#3292 |
|
Wtajemniczenie
|
iza podzielił sie
enecia, malwiska a się rozgadaly panny.. eneciajak wlaczylam twoja Oliwke kontaktowy chłopak..[ Spać mi się chce- młody 4 razy wstawał..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3293 |
|
Rozeznanie
|
MALWISKA, ECENCIA cudnie rozgadane dziewczyny
filmiki super EYDRITH, podejrzewam, że mój mąż trochę się kierował tymi slodkosciami kiedy się oświadczył on uwielbia słodycze. Dla mnie mogłyby nie istnieć
|
|
|
|
#3294 |
|
Zadomowienie
|
SZARLOTKA
Składniki : ciasto : 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru szczypta soli cukier waniliowy - 4 łyżeczki 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1,5 łyżki gęstej śmietany (18%) nadzienie : 1 kg winnych jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej cynamon Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć ją do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części - 1/3 odłożyć z powrotem do lodówki, a 2/3rozwałkować na blacie. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki blachy o wymiarach 23 x 33 cm. Następnie posypać ciasto bułką tartą [ wchłonie nadmiar soku z jabłek ] , ułożyć na niej pokrojone jabłka i posypać je cukrem i cynamonem. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto i rozwałkować je na cienki placek. Ostrożnie przenieść go na blachę [ najlepiej na wałku ] i przykryć jabłka. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut. ja z jabłek robię mus, nie daję bułki tartej i chyba mam większą blachę bo nie starcza mi już ciasta na górę robię z kruszonkąpolecam, bo zawsze wychodzi, nawet mi
|
|
#3295 |
|
Wtajemniczenie
|
A to mój niespełna 5 miesięczny kawaler
Szarlotka to moje ulubione ciasto..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mój sie pogodził z tym że nie gotuję i nie piekę, za to jego mina gdy zobaczył moją pierwszą szarlotkę - bezcenna a na drożdżowe to już w ogóle też nie przepadam za słodyczami, jakoś w ciąży miałam kiedyś straszną ochotę, a nic ze sklepu mi nie wchodziło - i tak się zaczęło
|
|
|
#3297 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja w ciąży tez podjadalam dużo słodkiego, teraz już nie mogę patrzeć na słodycze czasem. Np nie rozumiem jak można zjeść całą tabliczkę czekolady Tż nie ma z tym problemu
|
|
|
|
|
#3298 |
|
Raczkowanie
|
Simka, to rozmowny Twój synuś jak Oliwce odpowiedział.
![]() Jak ja nie lubie tego, że na komórce nie wyświetla się większość zdjęć
|
#3299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja uskutecznia teraz krzyki
|
|
|
|
|
#3300 |
|
Raczkowanie
|
Eydrith na pół etatu chyba będę musiała wrócić do pracy już w lutym, bo wtedy przestaną mi płacić. Mam nadzieję, że do tego czasu moje dziecko zacznie już coś jeść poza moim mlekiem bo u nas wprowadzanie butli idzie tak jak wprowadzanie smoka, czyli bez sukcesów
Simka cóż za przystojniak ![]() Co do czekolady to ja się zawsze zastanawiam dlaczego oni te tabliczki robią takie małe ![]() Moje dziecko zrobiło psikusa i od 17 spała do 6 rano (oczywiście poza podjadaniem przez sen co 3h). Pobiłyśmy przez to chyba rekord świata w niezmienianiu pieluchy dobijając do 16 godzin
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.

ale próbowałam kilka razy i nigdy się nie udało

No widzisz jak sobie pięknie radzi 

zamiast truskawek użyłam owoców leśnych do musu i borowek amerykanskich na wierzch i trochę między blaty biszkoptu

reszta składników jak wyżej. Integra, przywołuje Cię do porządku 

ale im wczesniej tym lepiej. Bedzie dobrze
u mnie są super babeczki i zawsze jestem im wdzięczna za podejście do dziecka - i do mnie
masz talent dziewczyno
a dzis jakos podejrzanie wyglada, oby nie....
ech ...
filmiki super
Tż nie ma z tym problemu