Ku chwale ojczyzny, Pani Dyktator! :D - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-05, 21:50   #31
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Ku chwale ojczyzny, Pani Dyktator! :D

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
To zależy od wielkości firmy, w małych faktycznie ZUS przejmuje większośc obowiazków, ale pracodawca musi trzymać miejsce nawet do 3 lat jak się kobieta dobrze zakręci z zaległymi urlopami itd.
A to stanowi duży problem dla pracodawcy? Czy chodzi o to, że po 3. latach też nie może zwolnić ot tak pracownicy?

Cytat:
W firmach powyżej 21 osób już dużo spada na pracodawcę, przez co często każą pracownicom zakładać działalność i robić na umowie zleceniu jeśli chcą zarabiać więcej niż minimum.
Naprawdę dużo roboty wtedy spada na pracodawcę? Ja znalazłam informację, że zasiłek macierzyński jest wypłacany „w przypadku zakładów pracy gdzie zatrudnionych jest więcej niż dwudziestu pracowników - przez płatników składek np. pracodawców. Wypłata zasiłków chorobowych przez pracodawcę ma charakter wyłącznie techniczny, ponieważ pracodawcy wypłacają zasiłki nie ze swoich środków, ale ze środków funduszu chorobowego.” (źródło: http://urlopmacierzyński.pl/dla-matek/kto-placi.php).

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
4. Na wzór niektórych państw europejskich, przez pierwsze tygodnie po porodzie, do domu przychodziłaby położna. Ale w odróżnieniu od naszych położnych, które przychodzą na kawkę, ta zajmowałaby się domem: zakupy, sprzątanie, gotowanie. Jeżeli kobieta zostaje sama, jej facet pracuje, a nie ma blisko rodziców, to musi wszystko jest na jej głowie. A szczególnie po cc ciężko jest to wszystko ogarnąć.
A jakie obowiązki położnej ta osoba by wykonywała? Bo zakupy, sprzątanie i gotowanie to raczej nie są standardowe obowiązki położnej

Poza tym, wprowadziłabyś obowiązkowe korzystanie z usług takiej położnej/pomocy domowej? Czy można byłoby zrezygnować?
Stary 2014-11-05, 22:05   #32
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A to stanowi duży problem dla pracodawcy? Czy chodzi o to, że po 3. latach też nie może zwolnić ot tak pracownicy?

Naprawdę dużo roboty wtedy spada na pracodawcę? Ja znalazłam informację, że zasiłek macierzyński jest wypłacany „w przypadku zakładów pracy gdzie zatrudnionych jest więcej niż dwudziestu pracowników - przez płatników składek np. pracodawców. Wypłata zasiłków chorobowych przez pracodawcę ma charakter wyłącznie techniczny, ponieważ pracodawcy wypłacają zasiłki nie ze swoich środków, ale ze środków funduszu chorobowego.” (źródło: http://urlopmacierzyński.pl/dla-matek/kto-placi.php).
Zdaje się, że zwrot otrzymuja dopiero po zakończeniu okresu nieobecności czy jakoś tak, a do tej pory pensja musi być wypłacana. Chodzi mi tylko o to, że jest to jednak problem, który prowadzi do utraty pracy przez kobietę koniec końców, strachu przed ciążą, strachu przed zatrudnianiem kobiet, obnizaniem pensji. Chciałabym tak uregulować prawo i stworzyć warunki złobkowo-przedszkolowe, aby pracodawca się nie bał zatrudniać kobiet na umowę o prace, aby pracownica się nie bała ciąży, aby nie dostawała mniejszej pensji i aby mogła wrócić do pracy szybciej, wtedy zapewne nie straci stanowiska. W innych krajach wraca się po około pół roku już do pracy, u nas to zwykle niemożliwe bo półrocznego dziecka nie ma gdzie zostawić. A w ciagu dlugiej nieobecnosci po prostu wypada sie z obiegu, jest to problem dla obu stron. Poza tym obecny system zostawia duze pole do naduzyc typu przynoszenie zwolnienia dzien po podpisaniu umowy.

Nie chce terroryzowac zadnej ze stron, po prostu uregulowac to bo nie jest dobrze poki co.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 22:07   #33
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:

A jakie obowiązki położnej ta osoba by wykonywała? Bo zakupy, sprzątanie i gotowanie to raczej nie są standardowe obowiązki położnej

Poza tym, wprowadziłabyś obowiązkowe korzystanie z usług takiej położnej/pomocy domowej? Czy można byłoby zrezygnować?
Nie są to standardowe obowiązki położnej w PL, ale w Holandii (?) coś takiego funkcjonuje. Można zrezygnować, jak ma się pomoc kogoś z rodziny. Taka osoba przychodzi (nie wiem, czy codziennie, czy co parę dni) i przynosi zakupy, ugotuje obiad. W sprzątaniu nie chodzi o to, że będzie latać na szmacie, umyje okna i wypastuje podłogi, tylko odłoży coś na miejsce itp.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 22:10   #34
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Zdaje się, że zwrot otrzymuja dopiero po zakończeniu okresu nieobecności czy jakoś tak, a do tej pory pensja musi być wypłacana.
A to lipa. Zwrot powinien być po maksymalnie miesiącu (według mnie).

Cytat:
Chciałabym tak uregulować prawo i stworzyć warunki złobkowo-przedszkolowe, aby pracodawca się nie bał zatrudniać kobiet na umowę o prace, aby pracownica się nie bała ciąży, aby nie dostawała mniejszej pensji i aby mogła wrócić do pracy szybciej, wtedy zapewne nie straci stanowiska.
Brzmi sensownie.

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Nie są to standardowe obowiązki położnej w PL, ale w Holandii (?) coś takiego funkcjonuje.
Tak, rozumiem o co chodzi. Po prostu myślę, że do wykonywania jedynie takich zadań wykształcenie położnicze potrzebne nie jest.

Cytat:
Można zrezygnować, jak ma się pomoc kogoś z rodziny. Taka osoba przychodzi (nie wiem, czy codziennie, czy co parę dni) i przynosi zakupy, ugotuje obiad. W sprzątaniu nie chodzi o to, że będzie latać na szmacie, umyje okna i wypastuje podłogi, tylko odłoży coś na miejsce itp.
Rozumiem. Fajny pomysł, na pewno niektórym osobom by pasował. A innym pasowałoby, że mogą powiedzieć „nie, dziękuję” i im się bez powodu obca osoba po domu nie plącze
Stary 2014-11-05, 22:15   #35
cherry_flamme
Zakorzenienie

Taka osoba pewnie nie nazywałaby się położna Chodzi mi tylko o to, żeby podać jakiś polski odpowiednik.

Stary 2014-11-05, 22:31   #36
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
O Jeżu... Ale niektóre głupoty walą Moja wizja też nie będzie realistyczna i nie wiem, jak można by ją wprowadzić, ale pomysły z kastracją po 2 aborcjach... Jest szał

1. Osoby, które studiowały w Polsce, a później na stałe pracują w innym kraju, powinny oddać państwu pieniądze za te studia. Proponowałabym stawkę 2 tys. zł. za semestr, czyli 10 tys. za całe studia. W przypadku szczególnie prestiżowych kierunków, jak np. medycyny, mogłoby to być trochę więcej (np. 6 tys- czyli połowa tego, co płaci się teraz na niestacjonarnych). Dotyczyłoby to osób, które za granicą pracują przez min. 2 lata - żeby nie karać tych, którzy pojechali się ''dorobić'' i wrócą.

(...)
4. Na wzór niektórych państw europejskich, przez pierwsze tygodnie po porodzie, do domu przychodziłaby położna. Ale w odróżnieniu od naszych położnych, które przychodzą na kawkę, ta zajmowałaby się domem: zakupy, sprzątanie, gotowanie. Jeżeli kobieta zostaje sama, jej facet pracuje, a nie ma blisko rodziców, to musi wszystko jest na jej głowie. A szczególnie po cc ciężko jest to wszystko ogarnąć.
(...)

6. Jako zadeklarowanej ateistce temat Kościoła powinien mi zwisać i powiewać, ale co ja poradzę na to, że tej instytucji nienawi... nie lubię
Rozwiązałabym konkordat, religię w szkołach/przedszkolach zostawiłabym, ale na ostatniej lekcji- żeby dzieci nie musiały latać po jakiś salkach, tylko miały wszystko na miejscu. Wprowadziłabym nadzór państwa nad tymi lekcjami- czyli więcej religii jako nauki (znajomość Biblii, historii), mniej kwestii światopoglądowych (mogłyby się pojawić w szkołach ponadgimnazjalnych, kiedy dziećmi nie można już manipulować).
Kościoły powinny utrzymywać się z podatków wiernych. Dofinansowywane mogłyby być te zabytkowe, z tego względu że są zabytkami właśnie.
Moim marzeniem- w tym temacie- jest wprowadzenie w PL takich przepisów, jakie obowiązują we Francji.

Jest ryzyko, jest zabawa
To z kastracją to moje. Aborcja to nadal dla mnie morderstwo, jeśli ktoś zaczyna to traktować jak zabawę, albo środek zapobiegania ciąży (co jest stwierdzeniem głupim samym w sobie) to niech się nie rozmnaża i tyle.

Pozwolę odnieść się do następujących punktów:
1. Możesz mieć rację. Wiele osób szkoli się za frajer a potem "wywozi wiedzę" za granicę. Pytanie teraz jak ściągnąć tę należność??
4. W Niemczech jest takie rozwiązanie. Lecz zdaje, że pomaga przy dziecku, nie w domu, ale pomysł wyśmienity. Dzieci sama nie miałam, ale zdaję sobie sprawę zagubienie matki z pierwszym dzieckiem, tutaj dziecko, które nie wiadomo czego chce, a obiad, zakupy...
6. Ja jestem za opcją nauczania religii w zupełnie innym kształcie. Miałoby być rozszerzeniem kulturoznawstwa: nauka o religiach i kulturach. Katecheza niech wraca do salek kościelnych.

Ogólnie państwo nie jest złe

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 22:39   #37
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Ogólnie państwo nie jest złe
Bo się skupiłaś na swobodach osobistych obywateli, burdel jest w przepisach i gospodarce.
Stary 2014-11-05, 22:39   #38
cherry_flamme
Zakorzenienie

Nie słyszałam o kobietach, które traktują aborcję jak zabawę. Jako środek zapobiegania ciąży też nie- chyba że w PRLu, gdzie nie było antykoncepcji. A jak ktoś notorycznie się nie zabezpiecza, to raczej ma w du... czy zajdzie. To są zazwyczaj rodziny z gromadką dzieci na utrzymaniu MOPSu i jedno w tą czy w tamtą nie robi różnicy.

Dla takich osób powinna być antykoncepcja z automatu: spirala albo chip.

Stary 2014-11-05, 22:47   #39
201604250941
Konto usunięte

A, to mi przypomina jeśli klauzula sumienia nie pozwala komuś wykonywać zawodu w pełni, to nie będzie go wykonywał. Albo przepisują antykoncepcję bez problemu i wydają ja przez ladę apteki albo nie będą pracować w zawodzie. A tabletki po powiny być bez recepty, ja wiem, że to nie cukierki ale nie lubię takiego robienia idiotów z narodu, że napewno będą je jak cukierki jeść. Jakieś indywidualne przypadki pewnie sie znajdą, ale nie można wszystkiego wydawać na kartki za jaśnie pozwoleństwem z ich powodu.
Stary 2014-11-05, 22:55   #40
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
A, to mi przypomina jeśli klauzula sumienia nie pozwala komuś wykonywać zawodu w pełni, to nie będzie go wykonywał. Albo przepisują antykoncepcję bez problemu i wydają ja przez ladę apteki albo nie będą pracować w zawodzie. A tabletki po powiny być bez recepty, ja wiem, że to nie cukierki ale nie lubię takiego robienia idiotów z narodu, że napewno będą je jak cukierki jeść. Jakieś indywidualne przypadki pewnie sie znajdą, ale nie można wszystkiego wydawać na kartki za jaśnie pozwoleństwem z ich powodu.
Absolutnie nie. To są jednak hormony, a nie witaminy. Jedyne co bym zmieniła, to obowiązek badań przed przepisaniem. Często jest tak, że lekarz pyta tylko o wiek, liczbę dzieci i preferowaną cenę
Bez recepty powinny być pigułki ''po''.

Stary 2014-11-05, 23:05   #41
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Absolutnie nie. To są jednak hormony, a nie witaminy. Jedyne co bym zmieniła, to obowiązek badań przed przepisaniem. Często jest tak, że lekarz pyta tylko o wiek, liczbę dzieci i preferowaną cenę
Tak napisałam, o te 'po' mi chodziło, mogłaś przeoczyć.

Zwykłe oczywiscie po konsultacji z lekarzem, po prostu nie chcę słyszeć kolejnej historii, że ktoś się prosił i nie doprosił bo poglądy, a za wizytę oczywiście zapłacił.
Stary 2014-11-05, 23:06   #42
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;48804572]Dyktatorką Polski to bym być nie chciała :P. Ale może to być jakieś fikcyjne państwo.

-Legalizacja narkotyków.
-Legalizacja aborcji (na własne życzenie), eutanazji (na własne życzenie). Jak ktoś chce umierać, to niech sobie umiera.
-Minimalne podatki.
-Prywatyzacja edukacji i służby zdrowia.
-"Wolność wyboru" tj. jak ktoś chce szkoły tylko dla białych, to niech sobie takie zakłada. Jak ktoś chce uniwersytety tylko dla czarnych, to proszę bardzo. Jak chcą żyć razem, to niech żyją razem. Jak chcą mieć swoje własne kluby, uniwersytety, dzielnice, to proszę bardzo .
-Obywatelstwo nadawane tylko i wyłącznie na mocy prawa krwi. Możliwa naturalizacja po latach.
-Wprowadzenie kary śmierci dla gwałcicieli i morderców.
-Obcokrajowcy: Złamanie prawa = deportacja.
-Dla bezrobotnych roczna zapomoga bez możliwości jej przedłużenia. Brak zasiłków dla bezrobotnych . Pomocą dla bezrobotnych i nierobów zajmowałyby się prywatne organizacje charytatywne. Takich osób nie będziemy utrzymywać z podatków.
-Państwo świeckie.
-Religia traktowana jako "biznes". Kościół = biznes = płacenie podatków, jak każda inna firma.
-Wolny rynek.
-Wolność słowa.
-A jak miałabym być już jakimś tam dyktatorem, to zdelegalizowałabym islam (co nie ma sensu, bo nie zgadza się z punktem powyżej tj. "wolność słowa"). Zabroniłabym rozpowszechniania Koranu, stawiania meczetów. Islamiści nie mieliby wstępu do mojego kraju.
-Zakazałabym jeszcze "mieszaniu się ras i małżeństwom między-rasowym" (to zdania brzmi nie po polsku, wiem) . :P. Biali z białymi, czarny z czarnymi. Rasizm pełną parą .

[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez megi.3 Pokaż wiadomość
- Państwo świeckie
- brak dofinansowania Kościoła - byłby traktowany jak każde inne kółko hobbystyczne itp. Religia won ze szkół na rzecz dodatkowych godzin angielskiego i przystosowania do zycia w rodzinie
- wolnosć prowadzenia działalności gospodarczej niemal całkowita. Wyprodukowałes pietruszkę na działce? Prosze bardzo, możesz stanąć w wyznaczonym miejscu (byłoby ich dużo) i ją sprzedać bez żadnego wypełniania papierków.
- ZUS - na minimalnym poziomie, przy maksymalnym uproszczeniu. Np. 50-100 zł i zapisujesz swoją sprzedaż w zeszycie. Emerytury też byłyby w związku z tym minimalne, ale zawsze mozesz sprzedać swoją pietruszkę Teraz płacimy ponad 800 zl i nasze emerytury i tak nie wiadomo czy będą.
- zwolnienie 90 procent urzędników- nie byliby już potrzebni
- brak zasiłkow dla rodzin zawsze bezrobotnych. Myslę jednak, że w związku z uproszczeniem zasad i obniżeniem kosztów prowadzenia DG dałyby radę, może nawet rozwinęlyby swoje firemki.
- Sejm - około 50 osób mocno zaangażowanych i rozliczanych ze swojej pracy, likwidacja Senatu
- w związku z powyższym dużo niższe podatki - nie trzeba utrzymywać darmozjadów
- legalizacja aborcji i eutanazji w myśl zasady - moje ciało, moja sprawa. Ułatwienie dostępu do antykoncepcji - rodziny wielodzietne nie byłyby dofinansowywane i faworyzowane, tak więc musialyby się zainteresować ta sfera życia

dość okrutne to moje państwo ale obiecuję, że żyloby się latwiej dla osób, które chcą coś zrobić tylko obecnie państwo im to na maxa utrudnia, każąc płacić wysokie podatki i wypełniajac tonę papierów i zmuszajac do biegania po urzędach.
Cytat:
oto moje państwo:

- dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych dla osób, które choć raz prowadziły po pijanemu, albo pod wpływem narkotyków,
- wolność budowlana. jeśli ktoś chce sobie wybudować na działce dom - proszę bardzo. Tylko że na budującym ciąży odpowiedzialność za budowę. Jeśli okaże się że coś jest nie tak, budowla zagraża życiu i zdrowiu odpowiednie kary.
- zakaz prowadzenie działalności gospodarczej dla osób, które rażąco nie respektują prawa pracowników (łącznie z niedawaniem umów)
- zabranie zasiłków narkomanom, alkoholikom oraz długotrwale bezrobotnym. po utracie pracy zasiłek wynosi 80% ostatniej pensji przez pół roku, kolejne pół 40% potem zero.
- kastracja gwałcicieli i pedofilii
- kastracja osób, którym dzieci zabierane są ze względu na rażące zaniedbania, takie jak: alkoholizm, narkomania, molestowanie oraz znęcanie.
- praca w więzieniach, aby skazani zarabiali na swoje utrzymanie, oraz utrzymanie rodzin (w tym na alimenty)
- likwidacja NFZ, w zamian utworzenie prywatnych kas chorych (jak to jest w Niemczech)
- eutanazja na życzenie, aborcja do 4 tygodnia (albo innego terminu ustalonego przez naukowców), dwie aborcje (nie mające związku ze zdrowiem) = kastracja
- kościoły utrzymujące się z dobrowolnych odpisów od podatków. Kasy w kościołach (rachunki za pogrzeby. czy chrzciny), ukrócenie "zbierania na tacę" (wyłączając zbiórki charytatywne), usunięcie kościoła ze szkoły, oraz życia publicznego.
- w szkołach mniej teorii, więcej praktyki, podręczniki kupuje szkoła, nie uczniowie (ukróci to zmienianie podręczników co roku)
- związki partnerskie, oraz małżeństwa dla par homo i heteroseksualnych
- ułatwienie adopcji osobom samotnym, parom homoseksualnym
- pomoc rodzinom wielodzietnym, starszym i chorym nie poprzez pieniądze a realną pomoc (zakup pomocy szkolnych, ubrań, okularów, remontów, opalu)
- ukrócenie pomocy rodzinom patologicznym, zabieranie dzieci, skupienie się na rodzinach normalnych acz niezaradnym.
- uproszczenie kodeksów i administracji, aby przeciętny Kowalski rozumiał o co chodzi w piśmie które dostał (obecnie często pracownicy nie rozumieją co piszą)
- i tak dalej
Macie mój głos

Dodałabym baaaardzo wysokie kary za znęcanie się nad zwierzętami, najlepiej w myśl zasady: oko za oko, ząb za ząb . Albo i gorsze.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 23:24   #43
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Tak napisałam, o te 'po' mi chodziło, mogłaś przeoczyć.

Zwykłe oczywiscie po konsultacji z lekarzem, po prostu nie chcę słyszeć kolejnej historii, że ktoś się prosił i nie doprosił bo poglądy, a za wizytę oczywiście zapłacił.
Aaaa, bo Ty napisałaś ''tabletki PO POwinny'' a ja sobie jedno ''po'' skróciłam

Stary 2014-11-05, 23:42   #44
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
O tak! Żadnej klauzuli sumienia. Albo robi swoją pracę albo nie. Jeśli lekarz ma dylemat - niech otwiera placówkę prywatną. Płacę składki, czyli mu płacę. Jeśli są przesłanki do aborcji, czy choćby przepisania tabletek to ma obowiązek to zrobić. Jego sumienie mnie nie interesuje. Czy pracując w monopolu, czy sklepie mam prawo odmówić sprzedaży wódki? Nie. Tak samo aptekarz nie ma prawa wydania tabletek anty.

Cytat:
Jak najbardziej "po" powinny być dostępne w aptece. Słyszałam wiele historii, gdzie na pogotowiu nie chcieli wypisać. Nie mówię już nawet o dzieciakach na imprezie, ale każdemu może pęknąc gumka, zapomnieć tabletki, czy nawet paść ofiarą gwałtu. Dojrzałość polega na tym, ze człowiek zapobiega, bo wie że to kiepski czas na dziecko, a nie "jakoś to będzie".

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Macie mój głos

Dodałabym baaaardzo wysokie kary za znęcanie się nad zwierzętami, najlepiej w myśl zasady: oko za oko, ząb za ząb . Albo i gorsze.
Już mam jeden głos poparcia. Zaraz będę miała szansę wejść do rządu.
I to prawda. Kary dla dręczycieli zwierząt są śmieszne i często w ogóle nieegzekwowane.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
Stary 2014-11-05, 23:52   #45
Imperialista
BAN stały

Żadna z was nie zaproponowała czegoś takiego:
- związki zawodowe są finansowane tylko i wyłącznie ze składek członków związku i innych darczyńców, natomiast przedsiębiorstwa (państwowe, bo prywatne na pewno tego nie robią) i budżet nie mogą sponsorować związkowców
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 00:17   #46
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Żadna z was nie zaproponowała czegoś takiego:
- związki zawodowe są finansowane tylko i wyłącznie ze składek członków związku i innych darczyńców, natomiast przedsiębiorstwa (państwowe, bo prywatne na pewno tego nie robią) i budżet nie mogą sponsorować związkowców
taka propozycja to byłoby polityczne samobójstwo.
następnego dnia po ogłoszeniu takich planów, pod sejmem ba pod domem osoby decyzyjnej zapłonęłyby opony, doszłoby do strajków i pewnie zadym, do tego zjechałaby cała opozycja wraz z panami w sutannach i by było gorąco.
w końcu kto da tym związkowcom takie pieniądze jakie otrzymują dzisiaj za zwykłe siedzenie na dupie i nic nie robienie?
a weź przegoń towarzystwo gdy i policja ma swoje związki zawodowe...
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 00:19   #47
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Taka osoba pewnie nie nazywałaby się położna Chodzi mi tylko o to, żeby podać jakiś polski odpowiednik.
Jasne

Cytat:
Pigułki PO to tym bardziej nie witaminy, ale silne środki hormonalne. Jeśli uznać, że społeczeństwo jest zbyt głupie, by rozsądnie podejść do sprawy standardowych tabletek antykoncepcyjnych, to myślę, że należy również założyć, że i tabletki PO byłyby stosowane bardzo nierozważnie.
Stary 2014-11-06, 00:20   #48
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Wasze pomysły dość mocno pokrywają się z moimi

Imperialisto, przestań się czepiać

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
A za co miałeś bana?
Od razu za co? A to nie można już złapać za niewinność?
Oj podkarmiło się trolla raz czy dwa bo robił oczka jak kotek ze Shreka i mówił "nakarm mnie"

Cytat:
To z kastracją to moje. Aborcja to nadal dla mnie morderstwo, jeśli ktoś zaczyna to traktować jak zabawę, albo środek zapobiegania ciąży (co jest stwierdzeniem głupim samym w sobie) to niech się nie rozmnaża i tyle.
Chodzi o chirurgiczne usunięcie jajników? Czy takie coś obecnie się robi na świecie?

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 00:40   #49
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beznadziejny123 Pokaż wiadomość

Chodzi o chirurgiczne usunięcie jajników? Czy takie coś obecnie się robi na świecie?
Jajników nie można usunąć, bo one produkują hormony odpowiedzialne za cechy płciowe

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ----------

Cytat:
Jasne

Pigułki PO to tym bardziej nie witaminy, ale silne środki hormonalne. Jeśli uznać, że społeczeństwo jest zbyt głupie, by rozsądnie podejść do sprawy standardowych tabletek antykoncepcyjnych, to myślę, że należy również założyć, że i tabletki PO byłyby stosowane bardzo nierozważnie.
Tabletek ''po'' nie bierze się codziennie przez kilka(naście) lat, w przeciwieństwie do anty. Anty powinny być tak dobrane, żeby nie wywoływać skutków ubocznych i nie rozregulować organizmu, a w przypadku ''po'' to jest raczej niemożliwe, bo one z definicji mają takie skutki wywołać. Dodatkowo nie ma lekarza, który przed przepisaniem escapelle robiłby badania, bo na to nie ma czasu. Dlatego uważam, że powinno się odejść od przymusowej wizyty u lekarza, która jest tylko formalnością.

Stary 2014-11-06, 05:56   #50
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja bym zaczęła od wprowadzenia obowiązku pracy. Kto nie pracuje- nie je. Za żebractwo wysokie kary. Opiekę socjalną ograniczyłabym do ludzi starych, chorych i niezdolnych do pracy. Tym samym polikwidowałabym wszelkie demoralizujące fundacje promujące lenistwo i dziecioróbstwo. To mnie najbardziej drażni.

Dalej:

1. Zaostrzenie i reforma praw ochrony zwierząt wraz z darmową sterylizacją zwierząt bezpańskich. Oczywiście stawianie kocich domków. Za znęcanie nad zwierzęciem- baty publiczne i miesiąc karceru o chlebie i wodzie.

2. Reforma szkolnictwa z likwidacją tworów zwanych gimnazjami. Egzamin w wieku lat 14 i podział, kto powinien być w liceum i dalej się uczyć a kto do zawodu. Likwidacja tych śmiesznych "wyższych" szkół prywatnych. Nauka powinna być elitarna i nie dla wszystkich- tylko dla tych, którzy posiadają potencjał i chcą się uczyć. Reszcie wystarczy wykształcenie podstawowe a potem zawodówka. Jeśli się ogarną- proszę, można się uczyć wieczorowo/zaocznie i pracować. Maturę powinno zaliczać 50% a nie 30% bo to żenada. I to jest możliwe, jeśli ludziom, którzy nie czują woli bożej do nauki umozliwi się po prostu zdobycie zawodu zamiast tworzyć rzesze psueudo inteligencji w dodatku bezrobotnej.

3. Wprowadzenie przymusowej sterylizacji nieodpowiedzialnych rodziców po 2 dziecku. Likwidacja wszelkich zasiłków dla "rodzin wielodzietnych". Każdy powinien mieć tyle dzieci, ile jest w stanie sam wykarmić, ubrać i wykształcić. To samo z zasiłkami dla "samotnych" matek, gdy dziecko osiągnie wiek przedszkolny a matka może pracować. Wraz z tą reformą zwiększyć liczbę tanich przedszkoli, by matkom pracę umożliwiać. Koniec z finansowaniem przez państwo niefrasobliwej dzietności. Tym samym darmowa antykoncepcja, dostępna w każdej aptece.

4. Wypowiedzenie konkordatu. Wprowadzenie podatku wyznaniowego w wysokości 1% zarobków na utrzymanie kościołów i pensje dla księży (opodatkowaną i bez lewych dochodów za "usługi" sakramentalne). Żadnych tacek. Związki wyznaniowe powinni utrzymywać sami wierni. Wprowadzić i utrzymać totalny rozdział kościoła od państwa.

5. Telewizja: ograniczyć produkcję szkodliwych telenowel, programów typu: "Rozmowy w tłoku", "Gwiazdy tańczą/śpiewają/gotują/wywnętrzają się" (jak koło gospodyń wiejskich), które szkodliwie wpływają na rozwój intelektualny społeczeństwa. Przeciętny nastolatek nie wie, kim był Verdi (opera), w życiu nie obejrzał ani jednej sztuki klasycznej, nie przeczytał ani jednej książki z gatunku wielkiej klasyki światowej, itp. W efekcie mamy głupie społeczeństwo, bo takim łatwiej się rządzi, skoro nie potrafi myśleć samodzielnie.

Mam też sporo innych pomysłów^^
Będziecie na mnie głosować?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 06:33   #51
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Tabletek ''po'' nie bierze się codziennie przez kilka(naście) lat, w przeciwieństwie do anty.
W założeniu się tak nie robi, ale trudno powiedzieć, co zrobi nieodpowiedzialne społeczeństwo
Poza tym, jeśli środek mniej bezpieczny będzie łatwiej dostępny niż środek bardziej bezpieczny (przynajmniej przy długotrwałym stosowaniu), to niestety, można założyć, że jednak część osób wybierze ten mniej bezpieczny, bo może go otrzymać bez wizyty u lekarza.
Stary 2014-11-06, 09:38   #52
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Bylabym Super Dyktatorem w Louboutin jesli juz to calej Europy, a nie Polski tylko. Jak szalec, to szalec.

-Co byś zmieniła a co zostawiła tak jak jest?

Na podstawie tego co jest, nie lubie Europy i nie lubie tam mieszkac, czyli pozmienialabym dosc duzo.

-Jaka grupa społeczna straciłaby a jaka zyskała z powodu Twoich działań?

Straciliby WSZYSCY przyjezdni, boat people i cala ta cholota, ktora robi najazd na Europe, gdzie Londyn nie jest juz Angielskim miastem, a Paryz Francuskim.
Europejczykiem moznaby zostac jedynie przez pochodzenie w 3cim pokoleniu, czyli zadne dziecko kobiety mieszajacej sie z kims spoza Europy nie otrzymaloby obywatelstwa, chyba ze figurowaloby to dziecko jako 'ojciec nieznany'.

Przyjezdny rezydent w przypadku wykroczenia/przestepstwa po odbyciu kary bylby deportowany.
Nielegalny przyjazd do Europy = deportacja
Kradziez = deportacja
Utrata pracy przez emigranta = deportacja

Zero tolerancji dla niepracujacych emigrantow, zero socjalu dla nich

-Jak wyglądała by nowa hierarchia i czy patriarchat zamienił się w matriarchat?

Rzady kobiet wygladaja tak jak rzady mezczyzn, zaden patriarchat i zaden matriarchatu.
Po urodzeniu dziecka mezczyzna ma takie samo prawo zostac w domu jak i kobieta.

-Jakie system ekonomiczny panowałby w kraju?

Kapitalizm ale na podstawie faszyzmu (nie nazizmu)
Obowiazkowe ubezpieczenia, ale emigrant zbyt chory i nie majacy ubezpieczenia bylby deportowany.
Milosc blizniego ale do swoich obywateli na pierwszym miejscu.
Pomoc innym tylko po upewnieniu sie, ze KAZDY obywatel Europy ma gdzie mieszkac i ma srodki do godnego zycia.

-Jaka religia lub filozofia została by uznana za najbardziej trafną i oficjalną?

Oficjalna religia to Chrzescijanstwo, ale podobne jak w Szwecji.
Inne religie jak Islam tolerowane lecz nie akceptowany hijab.
Jeden skromny meczet bez minaretow w duzych miastach tylko.

-Jakich idei uczyłoby się w szkołach?

Rownosci obywateli i 'zostan Tomku w swoim domku'.

-Ile swobody mieliby obywatele?

Pelna oparta na dyktatorskim prawie rzecz jasna

-I jaką dużą część społeczeństwa stanowił by aparat władzy, jaką inteligencja i jaką pracownicy fizyczni/wykonujący rozkazy?

Placa oparta bylaby na poziomie wyksztalcenia, zaden gornik i zadna kosmetyczna nie zarobilaby wiecej od nauczyciela.

+ wszystko co przyjdzie Wam do głowy

Wszystkie idee wedlug Oriana Fallaci

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 10:18   #53
kennedy
Zakorzenienie

Eva zabawna wizja. Dosc mi sie podoba :0
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 10:30   #54
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja bym zaczęła od wprowadzenia obowiązku pracy. Kto nie pracuje- nie je. Za żebractwo wysokie kary. Opiekę socjalną ograniczyłabym do ludzi starych, chorych i niezdolnych do pracy. Tym samym polikwidowałabym wszelkie demoralizujące fundacje promujące lenistwo i dziecioróbstwo. To mnie najbardziej drażni.

Dalej:

1. Zaostrzenie i reforma praw ochrony zwierząt wraz z darmową sterylizacją zwierząt bezpańskich. Oczywiście stawianie kocich domków. Za znęcanie nad zwierzęciem- baty publiczne i miesiąc karceru o chlebie i wodzie.

2. Reforma szkolnictwa z likwidacją tworów zwanych gimnazjami. Egzamin w wieku lat 14 i podział, kto powinien być w liceum i dalej się uczyć a kto do zawodu. Likwidacja tych śmiesznych "wyższych" szkół prywatnych. Nauka powinna być elitarna i nie dla wszystkich- tylko dla tych, którzy posiadają potencjał i chcą się uczyć. Reszcie wystarczy wykształcenie podstawowe a potem zawodówka. Jeśli się ogarną- proszę, można się uczyć wieczorowo/zaocznie i pracować. Maturę powinno zaliczać 50% a nie 30% bo to żenada. I to jest możliwe, jeśli ludziom, którzy nie czują woli bożej do nauki umozliwi się po prostu zdobycie zawodu zamiast tworzyć rzesze psueudo inteligencji w dodatku bezrobotnej.

3. Wprowadzenie przymusowej sterylizacji nieodpowiedzialnych rodziców po 2 dziecku. Likwidacja wszelkich zasiłków dla "rodzin wielodzietnych". Każdy powinien mieć tyle dzieci, ile jest w stanie sam wykarmić, ubrać i wykształcić. To samo z zasiłkami dla "samotnych" matek, gdy dziecko osiągnie wiek przedszkolny a matka może pracować. Wraz z tą reformą zwiększyć liczbę tanich przedszkoli, by matkom pracę umożliwiać. Koniec z finansowaniem przez państwo niefrasobliwej dzietności. Tym samym darmowa antykoncepcja, dostępna w każdej aptece.

4. Wypowiedzenie konkordatu. Wprowadzenie podatku wyznaniowego w wysokości 1% zarobków na utrzymanie kościołów i pensje dla księży (opodatkowaną i bez lewych dochodów za "usługi" sakramentalne). Żadnych tacek. Związki wyznaniowe powinni utrzymywać sami wierni. Wprowadzić i utrzymać totalny rozdział kościoła od państwa.

5. Telewizja: ograniczyć produkcję szkodliwych telenowel, programów typu: "Rozmowy w tłoku", "Gwiazdy tańczą/śpiewają/gotują/wywnętrzają się" (jak koło gospodyń wiejskich), które szkodliwie wpływają na rozwój intelektualny społeczeństwa. Przeciętny nastolatek nie wie, kim był Verdi (opera), w życiu nie obejrzał ani jednej sztuki klasycznej, nie przeczytał ani jednej książki z gatunku wielkiej klasyki światowej, itp. W efekcie mamy głupie społeczeństwo, bo takim łatwiej się rządzi, skoro nie potrafi myśleć samodzielnie.

Mam też sporo innych pomysłów^^
Będziecie na mnie głosować?

Jedno trochę zaprzecza drugiemu z jednej strony nie chcesz na siłę tworzyć pseudo inteligencji, a z drugiej wymagasz znajomości klasyki sztuki.

Takie trochę utopijne niektóre zmiany, dające duże pole do nadużyć i klęski gospodarczej
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 10:45   #55
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Eva zabawna wizja. Dosc mi sie podoba :0

w sumie to fajnie byloby zostac Dyktatorem

Przypomina mi sie film z Sacha Baron Cohen, cytaty z tego filmu sa bardzo trafne.

... a ten cytat o USA, jest najtrafniejszy

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2014-11-06 o 10:47
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 11:03   #56
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Pytanie skierowane do Pań, więc chętnie poczytam i się pośmieje.
Pierwsze co bym zrobiła, to pozabierała komputery mądrym inaczej.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 14:25   #57
2016050952
Konto usunięte

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;48804572]Dyktatorką Polski to bym być nie chciała :P. Ale może to być jakieś fikcyjne państwo.

-Legalizacja narkotyków.
-Legalizacja aborcji (na własne życzenie), eutanazji (na własne życzenie). Jak ktoś chce umierać, to niech sobie umiera.
-Minimalne podatki.
-"Wolność wyboru" tj. jak ktoś chce szkoły tylko dla białych, to niech sobie takie zakłada. Jak ktoś chce uniwersytety tylko dla czarnych, to proszę bardzo. Jak chcą żyć razem, to niech żyją razem. Jak chcą mieć swoje własne kluby, uniwersytety, dzielnice, to proszę bardzo .
-Obywatelstwo nadawane tylko i wyłącznie na mocy prawa krwi. Możliwa naturalizacja po latach.
-Dla bezrobotnych roczna zapomoga bez możliwości jej przedłużenia. Brak zasiłków dla bezrobotnych . Pomocą dla bezrobotnych i nierobów zajmowałyby się prywatne organizacje charytatywne. Takich osób nie będziemy utrzymywać z podatków.
-Państwo świeckie.
-Religia traktowana jako "biznes". Kościół = biznes = płacenie podatków, jak każda inna firma.
-Wolny rynek.
-Wolność słowa.
-A jak miałabym być już jakimś tam dyktatorem, to zdelegalizowałabym islam (co nie ma sensu, bo nie zgadza się z punktem powyżej tj. "wolność słowa"). Zabroniłabym rozpowszechniania Koranu, stawiania meczetów. Islamiści nie mieliby wstępu do mojego kraju.
-Zakazałabym jeszcze "mieszaniu się ras i małżeństwom między-rasowym" (to zdania brzmi nie po polsku, wiem) . :P. Biali z białymi, czarny z czarnymi. Rasizm pełną parą .

Podsumowując: Rasizm, syf i burdel na kółkach . Nie przetrwałoby to nawet pięciu lat, bo szlag by wszystko trafił.

---------- Dopisano o 02:38 ---------- Poprzedni post napisano o 02:29 ----------

To też dobre .[/QUOTE]

Z kosmetycznymi zmianami chciałabym żyć w takim państwie
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 15:05   #58
201609102148
Konto usunięte

-Legalizacja narkotyków.
-Minimalne podatki.
-Państwo świeckie.
-Wolny rynek.
-Wolność słowa.

Podsumowując: Rasizm, syf i burdel na kółkach . Nie przetrwałoby to nawet pięciu lat, bo szlag by wszystko trafił. [/Quote]

A jakie jest racjonalne uzasadnienie tego pomysłu? Jest w ogóle jakieś?
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 18:11   #59
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Jasne

Owszem, będą nieodpowiedzialne jednostki, ale to sa ludzie dorośli, poniosą odpowiedzialność. Nie lubię takiego zakazywania wszystkiego bo jeszcze ktoś sobie zrobi krzywdę, nie mozna traktowac spoleczenstwa jak dzieci. Trzeba im jednak dać trochę swobody. Ja się o głupie tabletki na trądzik doprosic nie moglam.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-11-06, 19:27   #60
pannaatopowa
Zakorzenienie

Jeśli ktoś jest debilem to i aspiryna zrobi sobie krzywdę. Nie traktujmy społeczeństwa jak małe dzieci. Poza tym nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy kobieta bierze nałogowo tabletek po.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości