![]() |
#2401 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Ale tu cisza...
Cytat:
Właśnie myślałam nad tym by wprowadzić Emi owsianki na śniadanie, ale nie byłam pewna czy już można. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A Wy myśleliście o czymś konkretnym? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Z serii: dramat w polskich szpitalach. Bratowa była na kontroli z córeczką- rówieśnicą Emilki- na oddziale neurologicznym. Podczas pobytu w szpitalu dziecko dostało gorączki. Niestety: ponieważ to był oddział neurologiczny nikt nie mógł jej zbadać, bo z niewiadomych przyczyn nie można było wezwać pediatry z oddziału piętro wyżej ![]() Bratowa musiała WYPISAĆ SIĘ ze szpitala DZIECIĘCEGO, żeby móc pójść do lekarza. Żeby było ciekawiej: w szpitalu zrobiono badania moczu, ale ponieważ wyszły bardzo źle... nie wpisano ich do karty, bo z takimi wynikami nie mogliby wypisać dziecka ![]() Po wizycie u pediatry okazało się, że moja bratanica ma zapalenie dróg moczowych. Dramat, dramat, dramat... Poza tym to chciałam się pochwalić, że idę dziś na warsztaty dotyczące umiejętności wychowawczych. Będę się uczyła mądrych rzeczy i integrowała z lokalną społecznością matek ![]()
![]() |
#2402 |
Zakorzenienie
|
hejo mamuski
u nas dalej cyrk co do jedzenia wiec musze kombinować , owszem kupuje obiadki bo moja to wybredna , uwielbia rybki a ja za nic w swiecie nie umiem ich robic boje sie osci .... zreszta z ryb to ja tylko jem bardzo mało ... no i z waga dalej stoimy , pocieszam sie tym ze mloda duzo sie rusza ... no cyckiem moim teraz za duzo z waga nie pociagnie ... pieluch zuzywamy do 7 dziennie ze spaniem mamy masakre zreszta amelia tez taka była ... podczytywałam sobie watek jak Amelia była mała , i maja z Jula duzo wspolnego , tyle tylko ze Ami ruchowo szybciej sie rozwijała ... mam poprostu pyskate dzieci , a jula juz pokazuje pazurki głosno woła Daj kiedy Amelia nie da jej telefonu badz pilota ![]() no i jest dzieckiem które samo sie nie zabawi wózka nie lubi fajnie radza sobie wasze dzieciaczki , brawa za zabki i za nowe umiejetnosci a teraz prośba potrzebuje jakas interaktywną zabawke (cos co jezdzi swieci uczy bawi ) dla Julki
#2403 |
Raczkowanie
|
Hey!
Dziewczyny, mam pytanie: co robicie jak wasze dzieci mają katar? Bo Oliwier pierwszy raz w życiu ma, no i zastanawiam się, czy mogę zrobić coś jeszcze oprócz używania Fridy, zakrapiania solą fiz., kropelkami i robienia parówek z solą. Strasznie go męczy ten katar... PS. Jak zwykle jestem pod wrażeniem tego, jak wy dajecie radę nadrabiać wątek i odpisywać, bo mi się ledwo udaje czasami coś poczytać, a i tak jestem już tak w tyle, że hoho... Dużo zdrowia dla wszystkich dzieciaczków! |
![]() ![]() |
![]() |
#2404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() generalnie z piciem wody nie ma problemu, nie odrzuca tego smaku. i w ogóle mam wrażenie, że jest jak młody pelikan - łyka wszystko co dostanie ![]() co do tej historii z córeczką bratowej - MASAKRA!!! proszę o relację z warsztatów ![]() Side - ile Pit ma ząbków? bo chyba mi gdzieś umknęło... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2405 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2406 | |||||
Moderator
|
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie w ogóle nie było takich czasów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() W niekapku daję wodę, a świeżo wyciśnięty sok w kapku - bo mu tak smakuje że nie wylewa na boki ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2407 |
Zadomowienie
|
Limonka - płatki owsiane podałam jakoś z tydzień temu, czyli koło 7,5 mca. Tylko nie te błyskawiczne, tylko naturalne. Nie blendowałam, tylko porządnie rozgotowałam w garnku (gotowałam na wodzie), żeby były bardzo miękkie. Dodałam do jakiś owoców na podwieczorek. Trochę potem ulewał, ale nie wiem czy to efekt tych płatków czy czegoś innego. Potem zrobiłam przerwę ale dobrze że mi przypomniałaś, wrócę do nich może jutro.
Koktajle daję łyżeczką (robię je gęstsze), bo niekapek u nas służy raczej do zabawy a nie do picia. Kupiłam jakiś najtańszy z canpola na próbę, strasznie ciężko z niego leci, nawet ja mam problem, powiększyłam już dziurę, no ale coś nie idzie - więc może to kwestia złego niekapka... Tequiba - kiwi pierwsze też podałam z 1-2 tyg. temu, już nie pamiętam. Najpierw dałam samo, rozgniecione widelcem (tylko bez tych czarnych ziarenek), po kilku dniach w koktajlu (już w całości). Nic się po mi nim nie działo. Cykam się za to ciągle z podaniem nabiału, ale chyba skuszę się w koncu na jakiś twarożek... Dzisiaj zupą dnia była jarmużowa (marchew+pietruszka+spory kawałek selera korzenia+gałązka tego zielonego od selera+porządna szklanka jarmużu). Po zblendowaniu wyszła ciemnozielona breja, ale księciunio zaakceptował ![]() Też się przyłączę o polecenie jakiś zabawek. Lubią wasze dzieci siedzieć w leżaczkach-bujaczkach? Czy tylko mój taki wybredny?
05.03.2014. - Gabryś ![]() Edytowane przez ag9 Czas edycji: 2014-11-06 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#2408 |
Zadomowienie
|
Cicho tu... dziwnie tak...
No to dziś Kinga dołączyła do rannych ptaszków. O 5 rozpoczęła przewalanie i pogaduszki. O 6 trzeba już było się zwlec, ale zrzucamy to na barki głodu. Wczoraj wieczorem TŻ został z nią sam bo ja miałam zajęcia, no i nie udało mu się podać kolacji. Kinga więc ostatni posiłek zjadła o 16 ![]() ag9 i jak z królikiem poszło? co do bujaczka to Kinga czasem lubi, ale stosunkowo rzadko ją w nim sadzam tynka, Kinga jak chce to napije się i z butli i z doidy cup. Niestety zazwyczaj woli popłukać sobie usta ![]() Limonka, jak warsztaty? Ja na kalendarze czekam, mają dziś dojść. W teorii kurier miał być do 14, no ale... Virginia jak tam u Was? My dziś byliśmy na zajęciach dla maluchów. Niestety jako, że pobudka dziś była o innej godzinie niż zawsze, to w połowie zajęć moje dziecko zaczęło trzeć oczka, ziewać, a chwilę później marudzić na maxa. Myślę jednak, że za tydzień znów się przejdziemy bo pierwsze pół godziny Kindze bardzo się podobało. Szkoda tylko, że to będzie ostatnie spotkanie z serii a nie wiem czy planują kolejną edycję ![]() Aaaa... i jeszcze chciałam napisać, że dziś podawałam Kindze marchewkę z ziemniakiem ze słoiczka i jakoś strasznie jej smakowała. Zawsze starcza porcja 120g a dziś po zjedzeniu 125g była histeria, że się słoiczek skończył. Na dodatek stwierdzam, że marchewka ze słoiczka jakoś bardziej plami niż taka przygotowana w domu. Ktoś wie czemu? ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Kalendarze dotarły ![]() ![]() Edytowane przez tygrysek83 Czas edycji: 2014-11-06 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2409 |
Zakorzenienie
|
Platki owsiane podaje od 5 mca wymieszane ze zmielonym siemieniem lnianym. Wychodzi taki kleik. Platki najpuerw byly blendowane. Latwo idzie
Limonko co za absurd!! ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Edzia my mamy kule tup tup i jest bardzo fajna. I to tyle ![]() Virginia ciesze sie ze juz wrocilyscie. Co do szpitala to czesto na dzieciecym roznosi sie jelitowka... Kralalalajna ja uzywalam euphorbium mozna bezterminowo uzywac i nasivin tyljo przez u dni. Pomagaja od razu Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2410 |
Zadomowienie
|
tygrysku - królika wpakowałam do zamrażarki, ugotowałam tylko nogę, obrałam i wrzuciłam do malaksera. Jednak nie dla mnie takie rzeczy, kupiłam go chyba pierwszy i ostatni raz. Cóż, Gabryś będzie musiał się zadowolić kurakiem albo indykiem
![]() Gdzie szukać tej promocji na kalendarze w colorland? widzę tu cenę 27 zł - tyle płaciłaś?
#2411 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Promocja na FB kod ważny do jutra włącznie: FB46RETF Przy zamówieniu min 3 sztuk wysyłka gratis. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2412 | |||||
Raczkowanie
|
Witam!!
Postanowiłam, że wracam na studia, miałam zrobić sobie przerwę ale im dłużej bym zwlekała tym gorzej by było. Byłam dziś w dziekanacie załatwić parę spraw. Oczywiście z tz i Oskarem, który uwodził panią w dziekanacie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2413 |
Raczkowanie
|
halooo
![]() płatki owsiane też zamierzam zaraz podać, hania wczoraj skończyła 7 miesięcy, więc czujee, że to ten czas ![]() oooooo koktajle;] też zrobie! ale tylko dlatego, ze ja mam wielką ochotę. u nas ostatnio codziennie chodzi sokowirówka. mężul robi pyszne soki ![]() co do nabialu, to narazie podalam jakiś deser z hippa chyba z jogurtem, ale jak dla mnie to smierdzi, wiec zaprzestałam. może jutro zdecyduje się na naturalny ![]() co do zabawek, to u nas furorę robi kostka edukacyjna o taa https://www.google.pl/search?q=kostk...77%3B215%3B224 no i garnuszek na klocuszek, bo zakupiliśmy w promocji w tesco ![]() ![]() hania lubi w leżaczku bujaczku, ale ostatnio zauważyłam, żę potrafi sama wyciągnąc nogi z tych szelek, więc teraz się trochę cykam ją samą zostawiać w tym... tygrysku zazdroszczę wam tych zajęć. też bym chętnie się wybrała, hania na widok innych dzieci aż piszczy ![]() virginia mam nadzieje, ze z natalką coraz lepiej! trzymajcie się dzielnie! ostatnio pisałam wam, że zębów brak, odłożyłąm komputer, wziełam na ręce hanie, ona się zaśmiała, ja patrzę a tam dwa zęby na dole ;o;o ![]()
#2414 |
Zakorzenienie
|
Stefan
![]() Moj na lezaczku nauczyl sie przemieszczac po pokoju. Ostatnio jak mylam podlogi to przenioslam go w kont a on zaraz zaczal podskakiwac ja patrze a on wedruje na srodek pokoju ![]() Marchewka ze sloika bardziej brudzi bo to jest mloda. Choc wydaje mi sie ze te domowe mlode marchewki mniej zabarwiaja mimo wszystko... Aha no i ja kupuje warzywa ze sklepow bo targu w okolicy nie mam a nie bede wydawac 5zl co kilka dni zeby jechac na targ. Co mam od tesciow z pola to biore a reszta niestety ze sklepu Pieluchy - my zurzywamy ok 6-7 bo maly robi do 3 kup w ciagu dnia. Jak jest jedna to wtedy mniej. Urzywam tez talku ale jak sie skonczy to wsypie make ziemniaczana ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2415 |
Zadomowienie
|
mara, jakie studia? Podziwiam, mi by się już nie chciało.
Co do zajęć z maluchami to ja bym się na twoim miejscu przeszła. Ja też się właśnie zastanawiałam jak Kinga zareaguje na inne dzieciaki. stefan mamy taką samą kostkę. Zarówno Kinga jak i kot lubią się nią bawić ![]() Niezły sposób na dowiedzenie się o zębach ![]() ![]() monka, dzięki za wytłumaczenie o co chodzi z tą marchewką. Teraz się cieszę, że sama gotuję bo przynajmniej mniej plam jest. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2416 |
Zakorzenienie
|
te plamy to po to, żeby gołym okiem dało się odróżniać "złe matki" karmiące dzieci słoiczkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2417 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Poza tym podawałam maksymalnie dużo picia, żeby rozrzedzić zalegającą wydzielinę i jak najczęściej wietrzyłam w domu, żeby powietrze nie było suche. Zdrówka dla Oliwiera! Dla mnie rewelacja. Wczoraj rozmawialiśmy o tym jak rozmawiać z dziećmi, żeby chciały z nami rozmawiać. Za tydzień będziemy mówić o wychowywaniu bez porażek, czyli w dużym skrócie jak rozwiązywać konflikty z dziećmi, żeby osiągać kompromis,a nie żeby dziecko musiało ustąpić "bo ja tak chcę" albo, żeby wlazło nam na głowę (i nogi zwisały nam na szyi). Na trzecim i ostatnim spotkaniu poruszymy temat rozwiązywania konfliktów między rodzeństwem. Prowadząca mnie urzekła. Dziewczyna opowiada bardzo ciekawie, podaje mnóstwo przykładów z życia, a że jest mamą sześcioletniej córeczki,a przez wiele lat pracowała w przedszkolu i jako niania ma ich bez liku ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Zamiast leżaczka używam krzesełka do karmienia. Cytat:
Fajnie, że kalendarze Ci się podobał. Dziadkowie też na pewno będą się cieszyć z prezentu ![]() Ja też już kupiłam. Dziś lub jutro będę projektować. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2418 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2419 |
Zadomowienie
|
witam w południe
![]() Hanka z dziadkiem na spacerze- instytucja dziadków-bezcenna ![]() Mam pytanie do mam kp i nie tylko do kiedy planujecie karmić piersią? I czy macie jakieś pomysły, sposoby na odstawienie ![]() U nas cyc jest w nocy koło 3, potem rano koło 6.30-7.00, później koło 10.00 kaszka, 13:30-14:00 zupka, 16:00 znów cyc, 17-17:30 owoc i koło 19:00 cyc na dobranoc. Chciałabym Hankę odstawiać powoli, żeby nie była w szoku ![]() ![]()
#2420 |
Zadomowienie
|
Czy u was też taka pogoda do bani????
Niech no ten deszcz przestanie padać bo jak mam siedzieć z marudzącym dzieckiem cały dzień sama w domu, to chyba ... ![]() Swoją drogą, nawiązując do wypowiedzi znajomej niezapomnijki, że nie wychodzi na spacer z dziećmi bo jej się nie chce - to albo ma tak grzeczne dzieci, albo ma tak wszystko w d.... My ostatnio wychodzimy 2 razy dziennie, bo chociaż trochę jest spokoju, no i ile można siedzieć w 4 ścianach i gadać do samej siebie ![]() margo - padłam ![]()
#2421 |
Zadomowienie
|
U nas pochmurno ale ciepło-15stopni
![]() ![]() My też zwykle 2 razy dziennie na spacer, ale ostatnio dziadek przejmuje Hankę, a ja mam czas chałupę ogarnąć, obiad zrobić i nawet chwila na relaks się znajdzie ![]() ![]() aha zaraziłyście mnie kostką edukacyjną smily ![]() Limonka chyba Ty wrzucałaś przepis na krem z pora? Pięknie dziękujemy ![]() ![]() a dziś kalarepkowa- forum jest bezcenne ![]()
#2422 |
Zadomowienie
|
frogutka- my co prawda na mm, ale mam podobny dylemat. Owoce na podwieczorek z reguły nie są wystarczającym posiłkiem między obiadem (ok 12-13) a ostatnim posiłkiem (mm, ok 18.30-19), więc w międzyczasie jest jeszcze mleko. Też bym je chciała wyeliminować, dlatego pytałam o te deserki.. Nie wiem czy dwa razy dziennie kaszka to dobry pomysł - może ktoś się wypowie
![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Zazdroszczę chwili wolnego, u nas niestety nikt nie kwapi się do zabrania małego na spacer. Już nie mówiąc że babcia (tzn moja teściowa) była u wnuczka (uwaga!) cały JEDEN raz.
#2423 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Współczuję, że nie ma kto Cię odciążyć! Odnośnie jedzenia, to przymierzam się, żeby zamienić i na II śniadanie dawać owoce, albo jakiś twarożek, jogurcik itp a kaszka wtedy zamiast mleka popołudniowego. Będziemy testować od grudnia ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2424 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2425 |
Rozeznanie
|
Jednak łączę ten Emila katar z zębami. Bo miał dziś do tego rozwolnienie. Jak mu dół wychodził było tak samo. Teraz tylko czekać aż się przebije.
Ja wychodzę z Emilem minimum 3 razy dziennie. Dwa krótsze spacery i jeden długi. Czasem wymienia mnie mama. Niestety też nie wiem dokładnie co i jak z kp. Wydaje mi się ze Emil jest taki cycol, że nie wyobrażam sobie odstawienia. Chcę do stycznia skończyć z dziennym karmieniem a nocne może do roku albo do lata. Zobaczymy.
#2426 | |||
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I w sumie nie zamierzam - i tak u nas na stole nigdy tego mięsa nie będzie, więc nie widzę potrzeby ![]() Cytat:
![]() No więc - moja też tyle razy była, ale szczerze mówiąc jakoś mnie to specjalnie nie smuci ![]() Co do deserków to nam owoce starczają, ale my jemy obiad dużo później ok 14 i deserek jest o 17. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2427 |
Wtajemniczenie
|
Heja
![]() Pampersow idzie nam 5-6 na dobe, w nocy nie zmieniam a w dzien gdy jestesmy w domu to czesto jest bez pampa, wietrzy pupe i zwykle zasikuje tetry koce itd.w zaleznosci na czym lezy ![]() Lezaczek lubila i lubi, mniej hustawke a myslalam ze wlasnie jej pidpasuje bo w niej siedzi wyzej ale nie. Krolika dostalam od rodzicow ze wsi juz poporcjowanego w male kawalki, wiec tylko wyjmuje po kawalku z zamrazarki bez zastanawiania sie czy to lapka krolicza czy inna jego czesc ![]() Indyka jadla tylko ze sloiczka bo nie wiem skad go kupic by miec pewnosc ze niepryskany ![]() Co tam jeszcze bylo... Aha, katar. Byl i u nas. I tak jak dziewcsyny pisaly, psikalam marimerem, wyciagalam gluty frida tak czesto ze Ewa niemal mnie znienawidzila, dwa razy na noc podalam nasivin, i czesto przystawialam do piersi by rozrzedzic wydzieline. Ewa nie pelza nie przymierza sie do raczkowania za to robi obroty wokol wlasnej osi na brzuchu ![]() ![]() Aaa i pytanie mam. Czy ktos tu oprocz mnie i Monki jeszcze lula do snu? Kurcze to prawie 8 kilo no i zaraz 7 miesiecy, chyba czas ja nauczyc samodzielnego zasypiania w dzien? Sama zasnie tylko na noc a w dzien sama tylko w wozku... Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2014-11-07 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2428 |
Zakorzenienie
|
ale rozmowne jesteście
![]() frogutka ja kp na etapie przygotowań do kończenia ![]() więc na razie oduczyłam Piotrka zasypiać przy piersi -> mniej mleka, no i coraz rzadziej mi to karmienie wychodzi. Co do Twojego popołudniowego karmienia to bym proponowała jogurt, wafla, może coś blw? Smażonego placka z resztek obiadowych? zazdroszczę że ma Ci kto wyjść na spacer z małą. ja niestety sama i zanim się ogarnę to zazwyczaj mamy jeden spacer ale tak minimum godzinkę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2429 |
Zakorzenienie
|
Ja nie chodze ma spacery codziennie
![]() ![]()
#2430 |
Zakorzenienie
|
bebe ja oduczam już zasypiania na rękach bo u nas to już prawie 8 miechów
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.