|
|
#2971 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV
Cytat:
po porodzie jak się karmi nie powinno się jeść tak jak Alekaz mówi
|
|
#2972 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jem codziennie mandaryny i pomarancze. A właśnie kilka min temu rozmawiałam z mamą o karmieniu cycem i mówiła, że wtedy też można jeść cytrusy, a za to nie można np gruszek, śliwek |
|
|
|
|
#2973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobno przy karmieniu nie można, że to alergen ale nie wiem ile w tym prawdy. Tak jak truskawek.
|
|
|
#2974 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny które już rodziły...czy badanie jak już się akcja zacznie np jakie jest rozwarcie i jak postępuje jest aż takie nieprzyjemne? Bo czytam sobie różne blogi... i prawie każda pisze, że podczas badania rozwarcia chciała lekarza kopnąć! Albo jak pęcherz muszą przebić? Bóli krzyżowych nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić...bo już teraz w nocy się przekręcić z boku na bok nie mogę bo tak mnie w krzyżu boli. Nie mówię już o masażu szyjki w razie czego ale na to podobno mogę się nie zgodzić? Chyba lepiej mi było żyć w nieświadomości...teraz to ja nie chce rodzić
|
#2975 |
|
Rozeznanie
|
A ja znowu inaczej słyszałam że teraz można jeść wszystko ale przy karmieniu kp nie wolno jeść cytrusów bo one są sprowadzane i zanim trafią do sklepu to są spryskiwane chemią aby w trakcie transportu się nie zepsuły. A co do gruszek, śliwek to powinno się je jeść w momencie gdy jest na nie sezon, a nie po za sezonem. Tak samo truskawki też jeść jak się karmi kp w trakcie sezonu, po za sezonem nie bo też są chemiczne. I nie naraz zjeść bardzo dużo, tylko kilka i zobaczyć jak dzidziuś zareaguje, jeśli nic się nie dzieje to je jeść bo mają dużo witamin.
|
|
|
|
#2976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
szczerze mówiąc ja w ogóle się na tym nie znam i być może masz rację. Może nasza Roksi się wypowie, bo moja mama jak już pisałam, króko karmiła swoje dzieci i to było ostatnio 25 lat temu Ja akurat nie biorę wszystkich informacji do siebie, bo pewnie wtedy bym zwariowała. Powinnyśmy mieć też własny rozum i właśnie nim się keirować |
|
|
|
|
#2977 |
|
Raczkowanie
|
I w ciąży i po porodzie jadłam wszystko, rodziłam w lutym więc mandarynki też i to dużo. Teraz też jem na co mam ochotę. Po porodzie same zobaczycie co możecie zjeść a co nie - dziec będzie miał gazy np. Ale może się też okazać, że od czegoś was odrzuci, ja na początku miałam odruch wymiotny na wszystko smażone, nawet jajecznicę.
Badanie sprawdzające rozwarcie, hmm. Ja dotarłam do szpitala z rozwarciem 8 cm i jakoś badania źle nie wspominam, pamietam tylko, że nie mogłam wdrapać się na samolot, bo miałam skurcz , lekarz coś tam marudził, żebym sie pospieszyła to mu odpowiedziałam, żeby czekał aż mi skurcz przejdzie.![]() I w skrócie odniosę się do chustowania - te amerykańskie badania widziałam dawno temu i dotyczą takich chust jakby worków, toreb a nie tych motanych. W takiej wiązanej dziecko leży bezpośrednio na rodzicu i czuje się nawet jak dziecku się odbije więc nie wiem jak można przegapić, że się dusi Chustowałam chyba od drugiego tygodnia życia i teraz też mam taki plan.
|
|
|
|
#2978 |
|
Zakorzenienie
|
Z ulotki o diecoe matek karmiacych dostalam cos takiego od poloznej. Produkty silnie alergizujace:
-mleko zwierzece(przede wszystkim krowie) -jaja -produkty zbozowe z przenicy -czekolada,kakao -ryby -owoce cytrusy -orzechy -orzechy ziemne i laskowe produkty hipoalergiczne -mieso kurczaka,indyka,krolika -owoce: jablka,gruszki,makiny,por zeczki,agrest,morele,boro wki,brzoskwinie,wisnie,sl iwki -warzywa:marchew,brokul,dy nia,buraki,ziemniaki -produkty zbozowe: ryz,kleik ryzowy,maka i kasza kukurydziana, kasza jaglana, maka i skrobia ziemniaczana. przykladowe listy. Ulotka z nive baby. Cala serie taka dostalam. Nie wiem czy bede sie tego trzymac bo przeraza mnie. Ale niby warto jesli jest sie w grupi ryzyka ( obciazenie jakas alergia)
|
|
#2979 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pochwalę się że dzisiaj przyszło nasze wiaderko do kąpieli jest ekstra takie jak sobie wyobrażałam
|
|
#2980 |
|
Raczkowanie
|
ja wybrałam to łóżeczko turystyczne http://www.moolino.pl/p2551,lozeczko...model-625.html
Minka i reszta nie martwcie się, dziecko się rusza to może i się przekręci na główkę znów, bo tak mu natura podpowiada. Na "koralowej mamie" kiedyś czytałam metody na zachęcenie dziecka do odkręcenia się a jak będzie cc to też będzie dobrze, poszukajcie plusów |
|
|
|
#2981 |
|
Zakorzenienie
|
Jakaś nieogarnieta jestem dzisiaj z tym pisaniem...Sasia masz tam u siebie jakieś fajne torby shoppery ? Bo nic mi się nie podoba i w tk max u siebie też nic mi w oko nie wpadło :-( a chciałabym taką większą
|
#2982 |
|
Raczkowanie
|
no to pytanie do chemiczek naszych: co do kąpieli noworodka najlepsze?
|
|
|
|
#2983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja u sroki wyczytalam ze babydream a na sr mówiły ze jakiś emolient hmm
|
|
#2984 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem czy któraś z Was kupuje magazyn M jak Mama na listopad i tam jest 18 porad informacji odnośnie karmienia piersią i tam pisze że "można jeść niemal wszystko, tylko w połogu trzeba się odżywiać lekkostrawne (bez tłustych i smażonych potraw wzdymających i alergizujących), potem można jeść w zasadzie wszystko, zachowując zdrowy rozsądek. Im bardziej urozmaicony będzie twój jadłospis, tym lepiej, bo dostarczy wszystkich składników odżywczych. Twoja dieta powinna być bogata w produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, chude mięso, tłuste ryby morskie, oleje roślinne oraz orzechy i nasiona. Nie stosuj żadnej diety eliminacyjnej, dopóki nie stwierdzisz, że konkretne dziecko jest uczulone na ten konkretny produkt"
To co pisałam to też w gazecie przeczytałam ale teraz nie mogę znaleźć. I jeszcze w numerze wcześniejszym pisze coś takiego: " Nie należy przesadzać z owocami z innych stref klimatycznych, poza latem trzeba wręcz ich unikać. Zwłaszcza owoce cytrusowe oraz wyraźnie kwaśne są odradzane karmiącej mamie" |
|
|
|
#2985 |
|
Raczkowanie
|
Sasia ale Ty dzis podpadasz :p pizama, szlafrok, otulacz i te moje kochane maltsesers
chyba trzeba to gdzieś zglosic bo Ci ZAZDRASZCZAMY :d Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2986 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.srokao.pl/2013/02/kosmety...awka.html#more Mam zamiar kupić właśnie z babydream albo z ziajki bo mi koleżanka polecała. |
|
|
|
|
#2987 |
|
Zakorzenienie
|
Moje Dziecię ciągle mi pod żebrami wierci się. Nie raz mam wrażenie jakby paluszkiem próbowała się przebić
Co do kp i jedzenia. Nie dajmy się zwariować. Mnie mama długo karmiła i jadła praktycznie wszystko patrząc na moje reakcje. Co mi nie pasowało to eliminowała. Jakoś żyje i mam się dobrze.
|
|
#2988 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, a z tk maxx to jest tak, ze tu w Dublinie bywam w 4 i np jak chce kupic torebke, to wiem, żeby jechac do jednego z nich. Jak buty to do innego itd W PL w Szczecinie w ogóle mi się nic nie podoba jak tam jestem (kupiłam tam tylko stanik z braku laku) więc może u Ciebie też taki średni jest albo musisz trafić na lepszy dzień ![]() Ja akurat mam miękkiego shoppera z primaniego za 10e i drugi za niewiele wiecej z Parfois ale ten akurat wygląda ładnie i do dziś stoi ciągle szkoda mi kasy na droższe torebkiCytat:
|
||
|
|
|
#2989 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2990 |
|
Zadomowienie
|
Sasia nie przechwalaj mnie, nie jestem ekspertem i mogę się mylić
ja tam nie katowałam się w żaden sposób, były cytrusy to je jadłam, były truskawki to jadłam. Teraz jest najlepszy czas na mandarynki, bo to sezon tych owoców, więc nie żałujcie sobie. Poza tym myślę, że to przesada trochę, że to alergen i później dziecko dostanie uczulenia... Wychodziło by na to, że podczas karmienia piersią trzeba sobie odmawiać więcej niż w ciąży. To katusz by był, popadła bym w depresje i nie chciała bym kp,zresztą kto by wtedy chciał także jedzmy i nie żałujmy. Na poczatku trzeba uważać tylko jak z brzuszkiem maluszka. Jak będzie wrażliwy a do 3 miesięcy tak bywa to należy unikać produktów wzdymujących czyli kalafior, fasola... nabiał czyli ser żółty najbardziej, owoce pestkowe (czereśnie np) wiadomo, że smażenie w głębokim tłuszczu też niedobre jest i zbyt mocne przyprawy. Ja jadłam wszystko. Jak był czas truskawek to je jadłam tak samo z czereśniami. U mnie na wsi się nie pryska. Te przedsezonowe truskawki np. Z hiszpani to wiadomo, że pełno w tym oprysku to lepiej sobie podarować. Małej dawałam regularnie kropelki i wszystko było ok, po 3 miesiącach jadłam wszystko i nie dawałam kropli. Wiadomo, że dieta urozmaicona to dobra dla dziecka i mamy. Dziecko kp czuje smaki, co dobrego mama zjadła u nas tak właśnie dużo się zabrania jeść przy kp, a w UK ponoć na to wcale się nie zwraca uwagi Basiabasia a teraz Ci lekarz nie bada rozwarcia ? Boli? Bo to tak samo na porodówce. Przebicia wód nie czułam wcale tylko ciepło i tyle :pSprawdzanie koloru wód jest bolesne
|
|
#2991 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przy karmieniu nie wolno, bo są nafaszerowane chemią no i bardzo alergiczne, dlatego lepiej uważać. Za to teraz to wcinam aż mi się uszy trzęsą Cytat:
przebicie pęcherza natomiast nie boli. nagle tylko czujesz ciepełko między nogami jak Ci woda poleci Ja do kąpania hippa chyba kupię, natomiast babydream jest dobry też i tani dobry wieczór. Dzisiaj spałam. W końcu!!! ale nie można odespać trzech nocek w jedną, więc idę pranie powiesić i zaraz idę znów w wyrko ja pakuję się w dwie torby, jedna dla mnie, do drugiej rzeczy dziecka. Roksana współczuję problemów dużo zostało Ci do kupienia, przygotowania ? Ludzie to są niepoważni, myślą tylko o sobie :/ wrrr...
|
|
#2992 |
|
Rozeznanie
|
Trusia, mam coś podobnego do http://www.parfois.com/index.php?pai...=51&idp=175737 tylko nie taki lakier
kupiłam na wyprzedazy za pol ceny i nic się z nią nie stało nawet jak była załadowana do pełna jakimiś spozywczymi zakupami. W tym sklepie często są fajne torebki
|
|
|
|
#2993 |
|
Zakorzenienie
|
Na sr znowu mówiły ze eliminacja to.glupota. I dieta ma być zdrowa, lekka i urozmajcona
czy bez smazonego mocno przetwozonego i żeby nie zjeść czekalady całej jednego dnia czy strasznie czegoś ostrego wszystko z umiarem. To co piszę Roksape w pełni mnie przekonuje dobrze ze Cię mamy!! mama też mi.mówiła ze jadła wszystko i nawet się nie zastanawiała i ze żadne z dzieci z brzuszkiem problemów nie miało
|
#2994 |
|
Zakorzenienie
|
co do jedzenia w trakcie kp to ja uważałam co jadłam, ale nie popadałam w paranoję. Ale powiedzcie mi, produkty zbożowe, pełnoziarniste można ? orzechy ?
to takie moje kliny ostatnich dni.
|
#2995 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Trusiulandia;488313 11]To ja też pójdę za rada sroki
/QUOTE]Ona pisała tam w komentarzach aby nie kupować zbyt dużo bo później półki zawalone i my tego nie zużyjemy. A położna na sr mówiła aby małe opakowania kupować na początek aby w razie gdy dzidziusiowi nie przypadnie do gustu aby nie było żal wyrzucić. |
|
|
|
#2996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej ja w tedy korzystam ![]() Trusiulandia niestety jedzenie kiedyś a dziś jest inne, pełno w nich "ulepszaczy" i trzeba na to zwrócić uwagę. Niemniej jednak nie ma co przesadzać, w innych krajach właśnie nie stosują diety i ok, a tylko u nas są takie "rygory".
|
|
#2997 |
|
Zakorzenienie
|
Sasia jutro.może po sklepach pochodze i coś znajdę :-D
Karo masz rację dlatego sklady trzeba czytać no i zdrowo się odzywiac. Ja staram się czytać skladniki i wybierać co lepsze żadne tam kostki, kucharki i inna g... Ja tam mam luz ogólnie będę na bieżąco kontrolować siebie i Maluszka i będę wiedzieć co mogę a co nie
|
#2998 |
|
Raczkowanie
|
Pakowałam dziś tą torbę do szpitala i mam pytanie do doświadczonych mam - ile mniej więcej wkładek laktacyjnych zabrać i ile podkładów?
Mam te bella mama, 10 szt. w paczce a takie to wielkie i tyle miejsca zajmuje. Schodzi taka paka na dzień? A mleko chyba ciurkiem się lać nie będzie przez te pierwsze dni i wkładek dużo nie trzeba?
|
|
|
|
#2999 |
|
Zadomowienie
|
Karo właśnie też nie mogę sobie przypomnieć czy orzechy wolno.
Jeszcze napiszę, póki pamiętam. Moje dzieci nie miały alergii na nic. Ani na jedzenie, ani na kosmetyki i inne tego typu. Jednak wypytajcie się, czy Wy, albo wasi Tż nie mieli jakiś alergii na jedzenie w dzieciństwie chociażby na truskawki, bo sytuacja może się powtórzyć. Wtedy lepiej mieć na uwadze, że dziecko może uczulić i ostrożniej podawać te alergizujące produkty. Ja akurat nie lubiąca alkoholu i mogąca żyć bez niego. Ponoć jak dziecko potrafi przespać 6-8 h to można sobie wypić piwo,bo alkohol po tylu godzinach przestaje być wyczuwalny w mleku. Ale nie jestem w 100% pewna, żeby nie wywołać burzy chociaż myślę, że nie powinno zaszkodzić. W końcu maluch jest już poza brzuchem i raczej mu nic nie uszkodzimy... Karo89 dla dziecka jak dla dziecka, pampki muszę kupić i becik, bo nie mam :p Dla siebie majty, stanik, koszule do karmienia. Tż wyrwał od szefa 400 zł na kuriera, lekarza i być może za obiady szkolne dla młodego mam... nie powiem,tż ma za nim chodzić i po trochę wyciągać kasę, ale nie ukrywam, że mam kolejne zmartwienie nie wiem co będzie jak by tą robotę rzucił, d.upa blada nam wtedy... ehh
|
|
#3000 |
|
Rozeznanie
|
basiabasia- sprawdzanie rozwarcia nie boli, mnie nie bolało ale bylo troche nieprzyjemne, po prostu polozna wkłada palce troche głeboko i to jest malo przyjemne ale bez przesady
przebijanie wódd polozna mowila ze nie boli, masaz szyjki tak-ale mozesz się nie zgodzić tak jak pisałaś ![]() Dziewczyny jedzccie wszystko na co macie ochote po porodzie w granicach rozsąku, smazone ograniczyć, czipsy odstawić, ale cała reszta Moja kuzynka rodzila 4mce temu i wcina wszystko nawet pizze i ałej nic nie ejst, musimy obserowac swojego maluszka, damy rade ![]() a ja teraz zjadlam bita smietane z owocami i czekoaldą Ide na serial, dobranoc
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.

po porodzie jak się karmi nie powinno się jeść tak jak Alekaz mówi

szczerze mówiąc ja w ogóle się na tym nie znam i być może masz rację. Może nasza Roksi się wypowie, bo moja mama jak już pisałam, króko karmiła swoje dzieci i to było ostatnio 25 lat temu
Chustowałam chyba od drugiego tygodnia życia i teraz też mam taki plan.

to takie moje kliny ostatnich dni.
na kuriera, lekarza i być może za obiady szkolne dla młodego mam... nie powiem,tż ma za nim chodzić i po trochę wyciągać kasę, ale nie ukrywam, że mam kolejne zmartwienie