|
|
#61 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Ku chwale ojczyzny, Pani Dyktator! :D
Cytat:
No ale przecież nie jestem dyktatorem ![]() Generalnie jestem jedynie przerażona kierunkiem, w ktorym zmierza społeczeństwo.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Są takie, pewnie że tak. Ale nie można z tego powodu wszystkim robić problemu. Jak czytam potem historie o poszukiwaniu lekarza, który przepisze i odbijaniu się od drzwi kolejnych, gdy czas leci to mnie coś bierze.
|
|
|
|
|
#63 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
Trudno tu być konsekwentnym, gdy liczy się czas i masz tylko kilka godzin. Z tym 72h to przegiecie, w praktyce to jest około 12 jak pamietam. A tabletki to trzeba dobierać, robić badania co jakis czas, tu faktycznie potrzeba lekarza. W wielu krajach PO są bez recepty a zwykłe po prostu przy wizycie się dostaje, jak dla mnie to ma sens.
|
|
|
|
|
#66 | ||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
No to właśnie cały czas piszę, żeby robić badania przed anty, a nie metodą prób i błędów
|
|
|
#68 |
|
ma zielone pojęcie
|
A jakie są metody dobierania tabletek hormonalnych zdrowej kobiecie? Ja słyszałam, że nie ma żadnych. Nigdy też na opis żadnej takiej metody nie trafiłam.
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
To może od razu automaty z antykoncepcją hormonalną regularną i po, jak automaty z prezerwatywami w klubach.
Choć pewnie by się skończyło tak, że faceci wymuszaliby na małolatach, żeby łykały tabletkę po, po każdym stosunku z nimi, albo drugi najczęstszy konsument - takie panny, które panikują co miesiąc, że "o borze zielony dotknął mnie TAM mając na ręce spermę - pewnie jestem w ciąży!" Wezmę tabletkę, albo lepiej dwie!
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ulotka tak mowi ale mowia tez, ze po 12h jak dojdzie do zaplodnienia to podtrzymuje ciaze i masz spore szanse na blizniacza, dlatego nie ma wcale tyle czasu na szukanie niewierzacego lekarza i farmaceuty. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#71 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Serio ktoś na podstawie poziomu hormonów u zdrowej kobiety jest w stanie dobrać jej odpowiednią antykoncepcję hormonalną? ![]() Cytat:
|
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A i mam na myśli osoby pełnoletnie rowniez, bo czytalam sporo historii o nastolatkach podkradajacych cioci po jednej tabletce. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#73 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#74 |
|
Konto usunięte
|
Tak, na pewno owulacja. Ja slyszalam o tym ale raczej juz w.postaci wpadki.
Wiesz, id razu nie musi trafić w te najlepsze, ale wie od czego zaczac. Takze przydatnosci lekarza do przepisywania bym nie kwestionowala. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#75 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#76 |
|
ma zielone pojęcie
|
Dobra, to teraz moje pomysły
Dyktatorem bym nie chciała być, ale gdybym mogła, to na pewno w Polsce parę zmian bym wprowadziła.Kolejność zmian jest zupełnie losowa. 1. Zmniejszenie biurokracji. Dość ogólny termin i długo można by pisać, co dokładnie i jak należałoby zmienić. A należałoby. Uważam, że przepisy powinny być jasne i precyzyjne oraz w dużej mierze zrozumiałe dla osób, które nie musiały poświęcać 5 lat na studiowanie prawa. 2. Legalizacja marihuany oraz wyznaczenie specjalnych stref, w których można stosować używki przeszkadzające innym (w tym papierosy). 3. Edukacja na poziomie szkoły średniej kończona w 18. roku życia. 4. Szkoła wolna od religii, zwłaszcza finansowanej przez państwo. Mogłoby być religioznawstwo, ale np. jako zajęcia fakultatywne. I na pewno nie przez 2 godziny w tygodniu przez cały proces edukacji. 5. Pełnoletniość uzyskiwana nie w 18. urodziny, ale na początku 18. roku życia. Jeśli do szkoły się idzie zgodnie z rocznikiem urodzenia, a nie konkretną datą, to uzyskiwania pełnoletniości też powinno to dotyczyć. 6. Realnie dostępna aborcja w przypadku zagrożenia życia kobiety, ciężkich wad płodu i ciąży powstałej w wyniku gwałtu. 7. Urlop rodzicielski dla obojga prawnych opiekunów dziecka. Tej samej długości dla jednego i drugiego. Brak możliwości przejęcia części urlopowej jednego rodzica przez drugiego rodzica (z nielicznymi wyjątkami). 8. Niewielka opłata za wizytę u lekarza, żeby ludzie niepotrzebnie nie blokowali miejsc w kolejkach. 9. Sukcesywne wprowadzanie wolnego oprogramowania w placówkach publicznych. 10. Zmiana podejścia do praw autorskich, bo to, co jest obecnie to jakaś kpina. 11. Prawo do zawierania małżeństw przez osoby homoseksualne. 12. Zlikwidowanie prawa do ubiegania się o alimenty od własnych dzieci. 13. Brak preferencyjnych warunków dla korporacji. Jeśli już to wspieranie małych, rodzimych biznesów. 14. Znaczące ograniczenie socjalu i jednoczesne zadbanie o to, by utrzymanie dzieci było tanie. Lepiej zapewnić tanie (np. ze zniżką 90%) bilety do komunikacji państwowej, tanie ubrania dziecięce (bardzo niski VAT) etc. niż dawać ludziom pieniądze do ręki. 15. Dostęp bez recepty do większości leków od 18. roku życia. Regulowany dostęp jedynie wtedy, gdy jest to korzystne społecznie, a więc do leków psychotropowych, antybiotyków itp. 16. Ograniczenie ruchu samochodowego na rzecz transportu publicznego np. poprzez wprowadzenie opłaty za wjazd do miasta (jeśli w mieście problemem jest nadmiar samochodów). 17. Bardzo wysokie kary dla przestępców naruszających cudzą cielesność, powodujących uszczerbek na zdrowiu i utratę życia. 18. Rozszerzenie granic obrony koniecznej. Jeśli ktoś jest atakowany, to ma prawo się bronić. Nie powinien mieć obowiązku dbania o życie osoby, która być może czyha na jego życie. 19. Zwiększenie kar za znęcanie się nad zwierzętami. 20. Regulowanie sytuacji prawnej dzieci rodziców, którzy są niewydolni wychowawczo. Nie może być sytuacji, w której rodzice oddają dziecko do domu dziecka, ale nikt dziecka adoptować nie może, bo przecież ma ono rodziców, a rodzice mają do niego prawa.
|
|
#77 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() notabene - jako "pracują na stałe" masz na myśli umowę otwartą, czy zliczone wszelkie umowy zamknięte półroczne/roczne? Edytowane przez loczek88 Czas edycji: 2014-11-08 o 19:10 |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zależy, co rozumiesz pod pojęciem ''praca w zawodzie'' Jeżeli ktoś studiował np. medycynę, to nie ma szans, żeby nie znalazł pracy jako lekarz w kraju. Oczywiście zarabiałby tu mniej, niż na zachodzie, ale- mówiąc kolokwialnie- praca jest. Wtedy oddaje za edukację. Ten przykład tyczy się też innych kierunków, po których zdobywa się konkretny zawód. Nie wiem, czy rozumiesz, o co mi chodzi Przykładowo, jeżeli ktoś jest informatykiem, to robił te studia z myślą, że jako informatyk będzie pracować. Wtedy jeżeli nie znajdzie pracy w zawodzie (to akurat bardzo trudne, ale załóżmy) nikt nie będzie od niego oczekiwać, że zatrudni się jako sprzedawca i będzie mógł wyjechać bez konieczności zapłaty za studia. Trzeba by też określić kwotę, poniżej której nie mogłoby zejść wynagrodzenie dla takiej osoby. Żeby nie było sytuacji, że ktoś proponuje 1200zł i albo bierzesz robotę, albo wyjeżdżasz i oddajesz za edukację, bo przecież jakąś propozycję dostałaś- co z tego, ze za grosze.Za to jeżeli ktoś studiował filozofię, to nie dostatnie przecież etatu filozofa i wtedy powinien podjąć pracę w jakimkolwiek zawodzie za godziwą pensję (tu też ten minimalny próg). Byłby ustalony jakiś okres, w którym tej pracy trzeba szukać (np. rok) i jak po roku nie znajdziesz, to możesz wyemigrować bez konsekwencji. Ten okres poszukiwań objąłby wszystkich, niezależnie od kierunku kształcenia. Mógłby być tylko dłuższy/krótszy dla poszczególnych grup. Oczywiście dostrzegam absurdy mojego rozwiązania i nadużycia, do jakich mogłoby dojść. To tylko fantazje i nie zastanawiałam się nad nimi jakoś szczególnie długo. Po prostu przyszło mi do głowy takie rozwiązanie, to sobie napisałam ![]() Słabymi stronami mojego pomysły jest m.in. to, jak nadzorować, czy dana osoba naprawdę szuka pracy, czy po prostu nie stara się jakoś kombinować przez ten przykładowy rok i wyjechać z czystym kontem. Co z osobami, które wiedziały, że jest przesyt na ich rynku i studiowały dla samego studiowania. Czy jak ktoś po roku, zgodnie z prognozami, nie znajdzie pracy, to może sobie tak po prostu wyjechać? Piszę z telefonu, co jest niewygodne, a im dłużej myślę nad moim pomysłem, tym więcej takich potencjalnych, niejasnych sytuacji dostrzegam. Nie będę się teraz rozpisywać Mam nadzieję, że chociaż część wątpliwości rozwiałam.
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2014-11-08 o 20:25 |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem oddawanie kasy nie.jest potrzebne ani az tak dobre, nue chce trzymac ludzi w miejscu. Zamiast tego mozna zamknac kierunki niepotrzebne, kulturoznawstwo, stosunki, europeistyka, politologia, gilozofia, archeologia, historia sztuki, socjologia, ekonomia na pokitechnikach bo wiadomo, ze wiedzy z tego nie bedzie. Takie kierunki powinny być zamawiane jak w kraju zabraknie archeologow czy konserwatorow sztuki, a tak to wszystko powinno być płatne bo to nie robi różnicy czy oni wyjada czy nie,.bo i tak pracy w zawodzie nie dostaną bo ona nie istnieje po prostu. Nagle 80% studentów zejdzie z budżetu i to wystarczy.
Uwazam.darmowa edukację za sukces naszego rządu, tylko trochę zle kierunki sie sponsoruje. ZUS na działalności powinien stanowić zarobków. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#80 |
|
BAN stały
|
Ostatnio Pani HGW powiedziała, że gdyby mogłaby zabroniłaby organizacji Marszu Niepodległości, ale jako prawniczka wie, że nie może nic zrobić. Co drogie dyktatorki byście zrobiły na miejscu władzy?
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Zdelegalizowałabym ten marsz. Jest tylko pretekstem dla bandy chuliganów, żeby napier*alać kogo i co się da
Pewnie idą tam też osoby, które chcą po prostu przejść, ale skoro sami organizatorzy nie maja nic przeciwko zasłoniętym twarzom i niektórym transparentom (bo podzielają poglądy), to ci spokojniejsi powinni dołączyć do oficjalnego marszu, który organizuje Prezydent. Teraz ci ''niepokorni'' kreują się na ofiary prześladowań ze strony państwa. Wszyscy ich prowokują, najbardziej to policja, a oni tacy grzeczni i spokojni. Kamienie ich kuszą
|
|
|
#82 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Sama zastanawiam się nad studiowaniem filozofii lub kulturoznawstwa, tak dla własnej przyjemności, bo mi się nudzi . Za to wprowadziłabym odpłatność za naukę na tych kierunkach.
|
|
|
#83 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.

z jednej strony nie chcesz na siłę tworzyć pseudo inteligencji, a z drugiej wymagasz znajomości klasyki sztuki.

Wezmę tabletkę, albo lepiej dwie!