|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Majowe 2015!! cz. 2
Ja to staram się myśleć, że nawet jak przytyję 25kg, to jednak to ciąża i też ze zrzucaniem inaczej. Kumpela przytyła 30, ale też dużo wody jej się zatrzymało. 2 tygdnie po porodzie na plusie byla już tylko 8kg. A rok po porodzie jest 10 kg szczuplejsza niż przed zajściem w ciążę :P |
|
|
|
#3872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3873 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3874 |
|
Konto usunięte
|
hej Wam
ja juz nic nie mówię o tej sytuacji, całą noc zdychałam, nie mam siły tego drązyc |
|
|
|
#3875 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie ukrywam, że my mieliśmy dosyć łatwo... Bo dom z działką dostaliśmy. Dom nowy więc nie było robót z odwodnieniem czy jakimś kuciem podłóg i tynków. Jedynie remont wewnątrz i ocieplimy go na wiosnę. A to naprawdę ogromna oszczędność jak się patrzy na ceny działek (w moim rejonie za mniej niż 60-70 tys działki budowlanej się nie dostanie:/ i to za taką kwotę jest mała działka). Plus projekt, pozwolenia... Zresztą, sama najlepiej wiesz jak to wygląda. Więc mocne kciuki, żeby jednak was ta budowa nie pokonała i szczęśliwie dobiegła końca ![]() Odłożyliśmy sporo, w sumie 2 lata oszczędzania i to konkretnego... Mam nadzieję, że nam wystarczy i jedyny kredyt do spłaty to będzie 15tys studenckiego. (ja się panicznie boję kredytów...) |
|
|
|
|
#3876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3877 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale dobrze, że pod koniec już będzie wiosna więc troszkę łatwiej :P
Najpiękniejsze dni w życiu.. 21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..' godz.15:00 29.05.2015 wyczekiwany dzień.. Leoś nasza miłość 3620 g 55 cm godz. 14:41 |
|
|
|
|
#3878 |
|
Zadomowienie
|
Irenka - jeśli to do mnie, to bez większych zmian. Wczoraj było bez hafcika, ale mdłości cały czas mam. Dziś byłam na pobraniu krwi i celowo pojechałam tramwajem, żeby na wszelki wypadek zrobić sobie próbę generalną przed powrotem do pracy za tydzień (do przychodni mam 20 min komunikacją, a do pracy 1h 15min). Cały tramwaj ludzi i musiałam stać, a obok stanął młody facet i co chwila popierdywał takim kwaśnym bąkiem - tak kilka razy. Mało mu się nie wyrzygałam na buty. A nawet nie było gdzie odejść, bo cały tramwaj ludzi. Jak pod koniec trochę wysiadło, to rzuciłam się jak lwica na wolne siedzenie, chyba bym nawet 80letniej staruszce nie ustąpiła. Odebrałam dziś test pappa i martwię się oczywiście. Niby mieszczę się jeszcze w zielonym polu, ale ryzyko ZD mam 1:332, ale bardziej martwią mnie wyniki hcg (ponad normę) i białka pappa (poniżej). A nadal nie mam umówionej wizyty, bo brak terminów do mojego gina. |
|
|
|
#3879 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pokombinuj z wizytą, bo jeśli zdecydowałabyś się na amniopunkcję (a przy złym obrazie usg i niepokojącym pappa lekarz pewnie to zaproponuje), to na wynik czeka się nawet 6 tygodni. O ile bierzesz taką opcję pod uwagę, bo to jednak zabieg inwazyjny, jeden na 100 kończy się poronieniem. Może prowadzić też do zakażenia wewnątrzmacicznego. Więc niesie ze sobą ryzyko. Plus jego jest taki, że daje 100% pewności co do stanu zdrowia dziecka. Trzymam kciuki by wszystko było dobrze i po Twojej myśli
|
|
|
|
|
#3880 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie mamuśki
|
#3881 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, witam się w 15 tygodniu
![]() Melduje, że żyję i spadam, bo koleżanka do mnie jedzie na kawę
|
#3882 |
|
Konto usunięte
|
no i faktycznie, też witam się w 15 tygodniu
|
|
|
|
#3883 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam wysokie ryzyko z racji wieku 1:162, więc teoretycznie wynik jest lepszy niż samo ryzyko z powodu "starości", ale te składowe mnie niepokoją. Muszę się zapisać do kogoś prywatnie, bo do mojego termin jest na 4 grudnia DZięki za wsparcie |
|
|
|
|
#3884 |
|
Konto usunięte
|
sylwia będzie dobrze
|
|
|
|
#3885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3886 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie martw się testem Pappa, naczytałam sie dużo na jego temat, jak dla mnie to podstawa usg, jeśli wszystkie parametry wyszły Ci na nim w porządku to nie masz się co martwić, podobno leki, zły dzień i wiele innych czynników może mieć wpływ na białko pappa jak i hcg. Porozmawiasz z lekarzem i wszystko będzie ok. Współczuję tych warunków w tramwaju (bąków) padłam
|
|
#3887 |
|
Raczkowanie
|
Sylwia
![]() Ryzyko mniejsze niż 1:300 uznawane jest za ok (czyli u ciebie jest ok). Amniopunkcji nie proponuje się jeżeli ryzyko wystąpienia wady genetycznej jest niższe niż ryzyko powikłań czyli właśnie1:100. Reasumując wyniki testu pappa są dobre, bo zmniejszyły ci ryzyko wystąpienia wad genetycznych w stosunku do wielkości bazowych wyliczonych tylko na podstawie wieku. |
|
|
|
#3888 |
|
Rozeznanie
|
sylwia1485 zadzwoń może do gina i poproś o szybszą wizytę, powiedz mu co i jak i że się bardzo denerwujesz.
|
#3889 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wiem, że jest prawidłowy, ale to granica normy. Nawet fakt, że na kwitku jest napisane, że obliczone ryzyko pozostaje w normie, wcale nie czuję się przez to spokojniejsza... |
|||
|
|
|
#3890 |
|
Konto usunięte
|
sylwia, a na nfz chodzisz czy prywatnie? bo mi umknęło
|
|
|
|
#3891 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozostaje mi albo inny gin w tej przychodni, albo ktoś polecony (tu mam kilka namiarów) spoza, prywatnie. Tylko to najwcześniej w środę, bo długi weekend ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Mam abonament w prywatnej klinice. |
|
|
|
|
#3892 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pod koniec października robiłam drgie usg genetyczne u lekarza, który również specjalizuje się w pappa i zrobił mi usg jak do pappa, ale nie zalecił pappa (pomimo mojego wieku i nieznacznie wyższej przezierności karkowej), bo stwierdził, że wszystkie parametry są ok i powiedział, że mam nieporównywać wyników przezierności z koleżankami bo ważna jest relacja CRL do NT (czyli długość od główki do dupki versus przezierność karkowa).Pamiętaj, że sam test pappa (bez wyników usg) nie wskaże żadnych nieprawidłowości, a jedynie czy jesteś w dużej grupie kobiet, którym może się przydarzyć ciąża z trisomią czy też nie, ale to wyniki usg są decydujące! |
|
|
|
|
#3893 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Mały dosc spał wiec się wyspałam Rano byla pani rehabilitantka. Maly marydnik musiał pokazac jak umie marudzic. Ale ładnie ćwiczył. Cytat:
Co do kociaków to ja mam jednego i nie drapie nam ma swój duzy drapak i tam chodzi ale franca na stół czy blat w kuchni to wlazi. Juz tyle razy dostała a jak sie zapomni to włazi. A jest zazdrosna o synka wiec czasem na złośc sika nam w łazience. U nas pomaga psikanie tym a Kuszkiem on ma zapach cytrusów a koty nie lubią tego zapachu. Ogólnie ona chodzi na pole wiec musze uważać na nią ale tak to jest czysta. |
|||
|
|
|
#3894 |
|
Wtajemniczenie
|
Sylwia będzie dobrze, nie martw się na zapas bo dziecku szkodzisz
![]() ja też mam co chwile obawy mimo, ze jestem młodsza, to jestem po poronieniu a teraz jeszcze boję się czy dotrzymam do końca ze względu na ureaplasmę i tą macicę ale lekko napiętą...
Najpiękniejsze dni w życiu.. 21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..' godz.15:00 29.05.2015 wyczekiwany dzień.. Leoś nasza miłość 3620 g 55 cm godz. 14:41 Edytowane przez ruskaa Czas edycji: 2014-11-07 o 11:51 |
|
|
|
#3895 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Muszę się ogarnąć Przy tych wynikach nie zdecyduję się na amniopunkcję, bo jako chodzącemu pechowcowi by mi się przytrafiło jakieś nieszczęście. Pocieszam się, że ten mój gin ma opinię faceta z doskonałym okiem do usg, robił mi wszystkie badania z młodszą i jest bardzo skrupulatny. |
|
|
|
|
#3896 |
|
Raczkowanie
|
Dobra dzsiaj ja mogę robić za złego policjanta
![]() Zarządzam zakaz zamartwiania się! Różne miałyśmy i mamy przygody, no ale nie ma tak że życie nie boli ) I BĘDZIEMY WSZYSTKIE!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! ZACHWYCAĆ SIĘ NASZYMI IDEALNYMI DZIEĆMI!!!!!!!!!!!!!!!!!! !I ja w to święcie wierzę! Spójrzcie na nasz wątek... co jakiś czas pojawia się jakiś problem, ale zawsze wychodzimy z niego obronną ręką! Więc ja trzymam się wersji, że to się nie zmieni i koniec i kropka! Ewentualnie, bo ja tak powiedziałam o! Dziękuję za uwagę
|
|
|
|
#3897 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Staram się przelewać chociaż parę groszy na takie fundacje - a jak jest zaufana to tym bardziej. ![]() Wiem co to znaczy mieć chore dziecko. Mój brat cioteczny jest niepełnosprawny, też ma ciągłe rehabilitacje..
|
|
#3898 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3899 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Amnio wszyscy racjonalni lekarze by ci z głowy wybijali, bo ryzyko powikłań po nakłuciu masz kilka! razy wyższe niż wady genetycznej, więc robienie tego badania to bezsens... Wiesz jeśli mi z przeziernością karkową na poziomie 2,4-2,5 mówią, że mam nie robić amnio (mówili tak nawet przed wynikami testu pappa!), to Tobie tym bardziej nikt nie zaleci! |
|
|
|
|
#3900 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.

Po porodzie się zrzuci