![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do przedszkola z katarem
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Opieka przysługuje chyba tylko do 14-ego roku życia. To do którego roku życia zajmujecie się chorymi dziecmi, a gdziejest ta magiczna granica, kiedy już nie trzeba? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety nie wiem, o co Ci chodzi w drugim pytaniu, choroba nie pyta o wiek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
pytałam w przedszkolu czy Ala kaszlała chociaż byłam pewna, że nie bo od razu na wejściu dostałabym taką informację i potwierdziło się, że nie kaszle.
lekarka osłuchała, wyoglądała i nie stwierdziła nawet lekko zaczerwienionego gardła. póki co większe nawilżenie powietrza i na noc krople przeciwkaszlowe (czyli to co podaję od 2 dni) pewnie zdaniem co niektórych i tak powinnam ją w domu trzymać ![]() Niebieska.Kredka katar zwykle trwa 7 dni czy jak Twoje dziecko będzie chodzić do szkoły i będzie "chora na katar" to nie poślesz przez tydzień na lekcje? lekarz wystawi Ci zaświadczenie do szkoły i poda katar jako powód opuszczania lekcji? wiesz, że po tygodniu nieobecności dziecko może mieć naprawdę spore braki w materiale?
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Iwa_iw Czas edycji: 2014-10-09 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |||
Konto usunięte
|
to akurat jest dla mnie chore :/
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a wcześniej też u alergologa byłam bo właśnie mega nocny kaszel :/ nawilżanie to podstawa Cytat:
Nie ni z gruchy, tylko z suchego powietrza może się taki kaszel brać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Szaja rozmawiałam dzisiaj z pediatrą właśnie też o lekach antyalergicznych
póki co mamy odczekać kilka dni, jak do poniedziałku nie przejdzie to mamy przyjść znowu a powiedz czy po lekach typu Zyrtec i innych na alergię dziecko nie jest senne? bo ostatnio starsza miała Clemastynę przepisaną (tak to się chyba zwie) głównie ze względu na katar i mogłam podawać tylko na noc bo w dzień chwilami nieprzytomna była ![]()
![]() |
#217 |
Konto usunięte
|
Jest, dlatego właśnie na noc się podaje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
jak już przyjdzie do wyboru leków to zdam się na lekarza
dzisiaj o dziwo póki co zero kaszlu jak się pojawił nie wiadomo skąd i dlaczego tak póki co zniknął jak ręką odjął ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Iwa_iw Czas edycji: 2014-10-09 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jak pojawia się przeziębienie to dzieci zdążą się pozarażać zanim jakiekolwiek objawy wystąpią. Jeśli lekarz stwierdza, że dziecko zdrowe to na jakiej podstawie ma wystawić L4? Opieka niestety przysługuje łącznie na matkę i ojca. Akurat chyba większość z mam wie co to chore dziecko i nie raz siedziała z poważnie chorym dzieckiem w domu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Nie jest usprawiedliwieniem - wedlug mnei po prostu nie każdy kaszel czy katar jest oznaką choroby i powodem żeby dziecka nie posyłać do przedszkola. Cytat:
Jeszze mi się przypomniało - próbowałąś syrop prawoślazowy na taki suchy kaszel? Nam pomagał ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Precious tak tak podaję syrop prawoślazowy i na noc Sinecod - chociaż tych kropel dzisiaj przed snem nie podałam - dziecko śpi, zero kaszlu
![]()
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nadal wodnisty katar, ale głównie z rana. Zdarza się, że w nocy zakaszle, ale przyczynę znalazłam - suche powietrze. Odkąd zakręciłam w pokoju młodej grzejnik i zostawiam rozszczelnione okno nie ma problemu.
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami trzeba iść ze zdrowym dzieciakiem do przychodni, już bez przesady. Co prawda u nas się umawiamy na godziny wiec nie ma nikogo w poczekalnie zwykle, ale jedna choróbska pewnie latają. Ja teraz tez mam taką sytuację, moja ma tylko kaszel ![]() Nie wiem co robić, ona rzadko chrouje i chyba jednak zabiorę wieczorem do lekarza żeby osłuchał. Nie widzę w tym nic złego. ![]()
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszemy o sytuacji, gdy dziecko kaszle że aż się dusi w nocy, matka twierdzi że zdrowe i posyła do przedszkola ale po reakcji kilku osób pisze że zabierze popołudniu do osłuchania. Sorry, ale kaszlące dziecko nie nadaje się do dzieci zdrowych. Nawet jeśli kaszle tylko wieczorem i w nocy czy tam w kinie bo już się gubię w zeznaniach która wersja jest aktualna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Wtajemniczenie
|
u nas w przychodni nie ma rozdzielenia na dzieci chore i zdrowe. jest jedna poczekalnia, są w niej też dorośli, bo jest tam też lekarz rodzinny dla dorosłych. z dziećmi zdrowymi przychodzi się na bilanse i szczepienia w wyznaczonym dniu w godzinach popołudniowych, ale i tak wcześniej przyjmowane były chore osoby. więc jak idę z dzieckiem nawet dla osłuchania to u nas bez znaczenia kiedy pójdę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nie ma osobnego korytarza. Moja kaszle i gdyby nie to e akurat tż ma 2 dni wolne to by chodziła do przedszkola. Nic jej poza tym wieczornym kaszlem nie jest, a i tak myślę o wizycie u lekarza.
![]() |
![]() |
#228 |
Zadomowienie
|
Zostawię w domu, po co ma się z lekkiego przeziębienia rozwinąć coś gorszego? Z mojego doświadczenia wynika, że zazwyczaj jeśli od razu zaaplikować delikwentowi odpoczynek, sen, rosół/herbatę z malinami/herbatę z majeranku itp babcine mądrości, większość infekcji udaje się zdusić w zarodku i po góra dwóch dniach nie ma już po niej śladu. Ale nie będę nikogo przekonywać, jakoś zawsze okazuje się, ze wszystkie katary i kaszle są u Waszych dzieci alergiczne, nie wiem tylko skąd w takim razie wątpliwości, czy posyłać dziecko do przedszkola?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój nie ma alergii i nie mam też wątpliwości, kiedy posyłać go do przedszkola, a jak mam, to nie rozwiązuję ich na wizażu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
Tak, oczywiście. Rozumiem, że Ty w każdym razie jestes z tych, którzy zasmarkani i kaszlący ida do pracy, sprzedać troche wirusków współpracownikom?
![]() A to do mnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Do Ciebie, Ty zacytowałaś mnie i o tym napisałaś, więc ja Ci odpowiedziałam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zadomowienie
|
I dostajesz L4 na katar?
![]() |
#233 |
Wtajemniczenie
|
o to samo chciałam spytać.
ja tam z katarem do rodzinnego nie pójde, bo wstyd ;-) poza tym popatrzałaby na mnie jak na wariatkę, że ją o L4 proszę, bo muszę się napic herbatki z miodem i malinami i w łóżeczku poleżeć, żeby mi katarek minął ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#235 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tam nie mam wątpliwości - sama oceniam stan mojego dziecka, jeśli normalnie funkcjonuje i katar/kaszel mu nie przeszkadzają puszczam do przedszkola. Jeśli mam wątpliwości - idę do lekarza. Lekarz nie stwierdza żadnej choroby - gardło czyste, uszy zdrowe, osłuchowo czysto - więc jak dla mnie dziecko zdrowe i podstaw do zabrania go z przedszkola i wzięcia L4 nie ma ![]() Cytat:
![]() Nie wyobrażam sobie dostać L4 z powodu kataru ![]() Ja chodzę wtedy do pracy i jakoś nie zauważyłam żebym kogokolwiek zaraziła ani żeby jakaś smarkająca koleżanka z pracy zaraziła mnie. Najlepiej to się z katarem zamknąć w izolatce - bo przecież na zakupy też nie pójdę bo też mogę inne osoby (w tym dzieci) pozarażać, dzieci też uziemione bo do przedszkola ani na zajęcia nie odwiozę, na plac zabaw nie pójdę itd. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
Czytanie ze zrozumieniem sie kłania. Od pierwszego posta pisałam że poszłam rano zarejestrować córkę do lekarza żeby w razie czego mieć czarno na białym że córka zdaniem lekarza może chodzić a reakcje niektórych mam mam w powazaniu
o przyjęciu dziecka na zdrową stronę zadecydował sam lekarz więc dajcie sobie spokój z dokładaniem własnych teorii...
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Iwa_iw Czas edycji: 2014-10-10 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Kaszle mokro, ale mniej, głównie rano- inhalacji cd. Zaczęła brać Singulair 4 mg. Skończyliśmy syrop herbapect, teraz thonsilan, też ziołowy. Katar ma nadal- zielony, kiedy długo nie czyści nosa (wczoraj w przedszkolu ani razu ![]() Po sterydzie do nosa przesypia noc bez problemu. W posiewie z nosa nie wyszło nic, za to z gardła tak, ale w niedużej ilości i czekamy z leczeniem antybiotykiem, jeśli objawy się nasilą. Za kilka dni na kontrolę. Może dostanie szczepionkę doustną przeciwbakteryjną. Cytat:
![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2014-10-11 o 08:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Konto usunięte
|
U nas 4-ta infekcja od początku września (od poprzedniego wpisu o 2-ej infekcji miała jeszcze zapalenie gardła) i znów w domu- leki, inhalacje, na razie bez antybiotyku; w poniedziałek, jeśli nadal tak będzie kaszleć, to do pediatry.
Mała chodzi ok. 1-1.5 tyg i drugie tyle się leczy- tak wygląda sytuacja od 01.09. Ostatnio poszła zdrowa (w końcu! po 10 dniach w domu) a rano w szatni zakatarzonemu, kaszlącemu dziecku mama zakrapla bolące ucho i na salę ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2014-11-07 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;48839569]U nas 4-ta infekcja od początku września (od poprzedniego wpisu o 2-ej infekcji miała jeszcze zapalenie gardła) i znów w domu- leki, inhalacje, na razie bez antybiotyku; w poniedziałek, jeśli nadal tak będzie kaszleć, to do pediatry.
Mała chodzi ok. 1-1.5 tyg i drugie tyle się leczy- tak wygląda sytuacja od 01.09. Ostatnio poszła zdrowa (w końcu! po 10 dniach w domu) a rano w szatni zakatarzonemu, kaszlącemu dziecku mama zakrapla bolące ucho i na salę ![]() Wg większości osób z tego watku i nie tylko, to zapewne dziecko alergiczne ![]() Też to przerabiałam, jesli Cie to w czymś pocieszy to z roku na rok powinno byc lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko młodsze od roku jest na zyrtecu i ani nie jest senne, a wręcz przeciwnie, ani nieprzytomne, wręcz zbyt ruchliwe i jedzenia też konsekwentnie odmawia bo to niejadek. Starsza też czasem bierze i nie zauważyłam żadnego z objawów o jakich piszesz.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.