Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-07, 16:37   #4741
201604190934
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
No niestety, często już z samych opisów widać, że rodzina już któreś pokolenie z kolei żyje z zasiłków. Nawet rodzina, o której wiolala30 pisała może budzić wątpliwości, bo z jednej strony bieda od paru lat tak duża, że rodzina nie dojada, a z drugiej strony najmłodsze dziecko nie ma kilku lat, ale rok.
bo jakby się przyjrzeć to ludzie są nauczeni kombinowania i tego, że można świetnie żyć nie pracując
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 17:20   #4742
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Dzięki mjos za Twoje posty, chociaz przykro sie je czyta.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 17:29   #4743
201604190934
Konto usunięte

mi było przykro kiedy odchodziłam, ale to była konieczność, bo czułam niesmak...i miałam wrażenie, że to nieuczciwe wobec darczyńców
Stary 2014-11-07, 17:36   #4744
wiolala30
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
No niestety, często już z samych opisów widać, że rodzina już któreś pokolenie z kolei żyje z zasiłków. Nawet rodzina, o której wiolala30 pisała może budzić wątpliwości, bo z jednej strony bieda od paru lat tak duża, że rodzina nie dojada, a z drugiej strony najmłodsze dziecko nie ma kilku lat, ale rok.
Katoliczka , kalendarzyk małżeński ,mówi ci to coś ? takich głupot uczą na naukach przedmałżeńskich ,a u nas w kościele przyznanie się do stosowania antykoncepcji grozi brakiem odpustu (jeżdżę wyspowiadać się gdzie indziej) śmiech na sali...A wracając do mojej znajomej , to żeby było śmieszniej , kiedy zaszła w ciąże to był to pierwszy raz po dwóch miesiącach posuchy w łóżku. Ma szczęście babka w ogóle libido im nie szaleje , a dzieci są...
wiolala30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 17:42   #4745
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wiolala30 Pokaż wiadomość
Katoliczka , kalendarzyk małżeński ,mówi ci to coś ? takich głupot uczą na naukach przedmałżeńskich ,a u nas w kościele przyznanie się do stosowania antykoncepcji grozi brakiem odpustu (jeżdżę wyspowiadać się gdzie indziej) śmiech na sali...A wracając do mojej znajomej , to żeby było śmieszniej , kiedy zaszła w ciąże to był to pierwszy raz po dwóch miesiącach posuchy w łóżku. Ma szczęście babka w ogóle libido im nie szaleje , a dzieci są...
na naukach przedmałżeńskich nie uczą kalendarzyka, tylko metod naturalnych-a to co innego
a encyklika Familiaris consortio wręcz nakazuje ostrożność w "liczebności" potomstwa tak, aby każdemu dziecku zapewnić godny byt

nie jestem wierząca, ale już nie zwalajmy całej winy na kościół
Stary 2014-11-07, 17:53   #4746
kennedy
Zakorzenienie

Moi bliscy robili paczke. Vhyba juz zreszta o tym pisalam- bylo lozko posciel ciuchy i porzadne jedzenie. Lozko uzywane poza tym rzeczy za ok 700 zl skladka dwoch rodzin. Pytam czy biora udzial w tym roku..nie bo ich nie sta juz na takie wypasne rzeczy.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 17:58   #4747
wiolala30
Przyczajenie

w przypadku opisywanej przeze mnie rodziny sytuacja ma się inaczej. Facet robi gdzie go chcą , nawet za opał u rodziny odpracowywał ,gdzie normalnemu pracownikowi płacili 2 razy więcej. Smutne jest to, że ludzie wykorzystują ludzi w potrzebie . Jego były szef wiedząc ,że ma dla kogo pracować , kazał mu pracować po 16h dziennie 7 dni w tyg.płacąc za 12h, a jak złamał sobie rękę, to go zwolnił.Ciąg dalszy znasz. A w gminie zapomogę dali raz ,po czym pogrozili ,że jak jeszcze raz przyjdzie to dzieci zabiorą. Pijakom i prostytutkom dają regularnie co miesiąc, i nie grożą odebraniem dzieci. Człowiek nawet jak pracuje to ledwo wiąże koniec z końcem więc na poprawę u tej rodziny marne szanse, chyba ,że w totka wygrają.
wiolala30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 18:05   #4748
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
w przypadku opisywanej przeze mnie rodziny sytuacja ma się inaczej. Facet robi gdzie go chcą , nawet za opał u rodziny odpracowywał ,gdzie normalnemu pracownikowi płacili 2 razy więcej. Smutne jest to, że ludzie wykorzystują ludzi w potrzebie . Jego były szef wiedząc ,że ma dla kogo pracować , kazał mu pracować po 16h dziennie 7 dni w tyg.płacąc za 12h, a jak złamał sobie rękę, to go zwolnił.Ciąg dalszy znasz. A w gminie zapomogę dali raz ,po czym pogrozili ,że jak jeszcze raz przyjdzie to dzieci zabiorą. Pijakom i prostytutkom dają regularnie co miesiąc, i nie grożą odebraniem dzieci. Człowiek nawet jak pracuje to ledwo wiąże koniec z końcem więc na poprawę u tej rodziny marne szanse, chyba ,że w totka wygrają.
no ale jak zwolnił? darmowy sąd pracy i odszkodowanie

ja uważam, że to jest wyuczona bezradność....i jak jest mi tak ciężko to nie zachodzę w ns ciążę
Stary 2014-11-07, 18:08   #4749
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Kalendarzyk czy NPR? Bo akurat NPR to całkiem sensowna metoda zapobiegania ciąży i np. przy metodzie objawowo-termicznej i stosunkach jedynie w III fazie to nie tak łatwo o ciążę

A co do całej reszty, to niestety, właśnie dlatego historia tej rodziny może budzić wątpliwości. Jeśli bieda się zaczęła od razu jak mąż stracił pracę, to znaczy, że i wcześniej jakoś świetnej sytuacji nie było. Do tego pięcioro dzieci, z czego przynajmniej jedno poczęte w trakcie, gdy nie było pieniędzy nawet na jedzenie. Teraz czasy takie, że par często nie stać na jedno dziecko czy kolejne dzieci, a tutaj dzieci aż pięcioro…
Stary 2014-11-07, 18:34   #4750
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mjos Pokaż wiadomość
no ale jak zwolnił? darmowy sąd pracy i odszkodowanie
podejrzewam, że umowy nie miał, więc i do sądu z czym za bardzo nie ma iść..
Stary 2014-11-07, 18:42   #4751
ajah
wańka wstańka

Cytat:
na naukach przedmałżeńskich nie uczą kalendarzyka, tylko metod naturalnych-a to co innego
a encyklika Familiaris consortio wręcz nakazuje ostrożność w "liczebności" potomstwa tak, aby każdemu dziecku zapewnić godny byt

nie jestem wierząca, ale już nie zwalajmy całej winy na kościół
Dokładnie.
Cytat:
ŻOna może też iść do pracy

Poza tym o co chodzi z prostytutkami?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-07, 18:45   #4752
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
podejrzewam, że umowy nie miał, więc i do sądu z czym za bardzo nie ma iść..
no tak, błędnie założyłam, że dawał się wykorzystywać, bo bał się utraty legalnej pracy(i tu ponowne założenie błędne, że na czarno to nikt by się tak wykorzystywać nie dał, a szef by się bał, że ktoś doniesie, że na czarno zatrudnia)

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość

ŻOna może też iść do pracy

Poza tym o co chodzi z prostytutkami?
też o tym pomyślałam(o żonie i prostytutkach)

prostytutka to pewnie zapomogi nie potrzebuje praca jednak zarobkowa, a nie wolontaryjna
Stary 2014-11-07, 19:28   #4753
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Już tłumaczę:

Jako liderzy pozyskujemy listy z kościołów, mopsów itp... wciągamy do bazy też znane nam osobiście rodziny

Jednak bardzo często rodziny same dzwonią lub podchodzą, bo dowiedział się ktoś od sąsiadki-a skoro sąsiadka to dlaczego nie ja. Ci ludzie są bardzo roszczeniowi. Dla nich naturalne jest, że są biedni i uzyskanie pomocy dla nich jest moim obowiązkiem.

Co mnie zawsze gorszy-rodziny np. z lat ubiegłych znają nasze numery-i właśnie zaczyna się wydzwanianie, wymuszanie, pretensje, że sąsiadka dostała

W ostatnim roku mojej działalności jedna pani próbowała mnie zastraszać, że jeżeli ona nie dostanie paczki to ona mnie zniszczy :haha:, i moje ulubione jej żądanie-ona chce jeżdżący odkurzacz
jak patrze na te wyzwiska na fejsie w ogóle mnie to nie dziwi

Cytat:
Każda paczka, w której nie ma pralek, lodówek tv lub nie składa się z ośmiu pudeł jest niewystarczająca. Jest bardzo źle widziana.
Standardem w moim mieście były paczki z 7-14 pudeł.
grubo
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 19:34   #4754
201604190934
Konto usunięte

najgorsze jest to, że paczka jest ściśle imienna
tzn. wy się wystaracie, zrobicie paczkę, ale nie będzie was na coś stać to macie wpisane, że nie zrealizowaliście listy

wolontariusz jest przy otwarciu paczki i sprawdza co jest, czy wszystko jest,rzeczy używane są źle widziane(tak, łóżko też)
Stary 2014-11-07, 19:35   #4755
201604181004
Konto usunięte

a juz jest lista potrzebujących xD?
Stary 2014-11-07, 19:37   #4756
20160901857
Konto usunięte

Przecież to jest jakaś patologia, kto tych ludzi rekrutuje na wolontariuszy? Mogłabyś przybliżyć trochę jak wyglądają te słynne "szkolenia" i ogólnie skąd biorą ludzi, tzn wolontariuszy?
Stary 2014-11-07, 19:38   #4757
201604190934
Konto usunięte

teraz jest nabór wolontariuszy i ruszają szkolenia-listy się tworzą

ja już odeszłamnie jestem na bieżąco, ale pewnie w listopadzie ruszy baza rodzin online
Stary 2014-11-07, 19:39   #4758
201604181004
Konto usunięte

nie moge sie doczekac, bede mial aco czytac
Stary 2014-11-07, 20:09   #4759
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Przecież to jest jakaś patologia, kto tych ludzi rekrutuje na wolontariuszy? Mogłabyś przybliżyć trochę jak wyglądają te słynne "szkolenia" i ogólnie skąd biorą ludzi, tzn wolontariuszy?
ja mówię tylko o moim regionie-w innych może jest lepiej, ale z mojego doświadczenia ludzie wszędzie na świecie są tacy sami

jest lider regionu, potem lider rejonu
lider rejonu(np miasta) wybiera sobie liderów zespołów-ja dostałam tą funkcję, bo mam swoje stowarzyszenie, a lider rejonu myślał, że udzielę mu poparcia w wyborach

każdy wynajduje wolontariuszy-ja szukałam głównie wśród moich uczennic(lubię propagować działalność społeczną wśród uczniów)

szkolenie-hmmmm no szkolenie to była kolejna okazja do pogaduszek, ale! każde szkolenie polega na wyświetlaniu i omówieniu materiałów, które dostaje wolontariusz

następnie wolontariusz dostaje 1-2 adresów i kontaktuje się z rodziną
wprowadza do systemu

lider zespołu nadzoruje wykonywanie terminów oraz chodzi ze "swoim wolontariuszem" w odwiedziny do rodzin

po zgłoszeniu darczyńcy wolontariusz pośredniczy pomiędzy darczyńcą, a rodziną

odbiera paczkę i dostarcza ją do rodziny-wypisuje raport

voila

zaraz dokładnie wam opiszę co jest w materiałach na szkoleniu

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Nie umiem znaleźć materiałów, a szkoda(one naprawdę genialnie określają do kogo skierowana jest Szlachetna Paczka i pod taką Paczką ja podpisuję się wszystkimi kończynami i ogonkiem!)

Materiały skupiają się główni na pytaniach i odpowiedziach o stan rodziny.
Wypisuję w takiej kolejności, w jakiej mi się przypominają.

I.Paczka jest skierowana do osób:
-niepełnosprawnych
-samotnych
-emerytów
-znajdujących się w nagle trudnej sytuacji
(utrata majątku w wyniku powodzi, pożaru, utrata małżonka, utrata pracy-i tu bardzo podkreślane jest, że może zdarzyć się, że wolontariusz wejdzie do domu, a tam tv, konsola, czysto-to ma nie skreślać rodziny, bo przecież teraz nastąpił problem finansowy, a dobra pochodzą z lepszych czasów; opieka np podczas kontroli wymaga sprzedaży wszystkiego co dla mnie jest odbieraniem człowieczeństwa i godności)
-rodzin wielodzietnych z problemem finansowym
II. Kolejnym punktem szkolenia są rodziny z problemem
-rodziny pijące nie podlegają pomocy paczki
-dorosłe niepracujące dzieci
-czas trwania bezrobocia
III. Część szkolenia ciągle podkreśla, że paczka jest pomocą jednorazową, mającą pomóc odbić się od złej sytuacji-standardem jest, że z tej pomocy korzystają "stali klienci" i paczki i mopsów.
Standardowy przykład-wędka, a nie ryba.

IV. Sposoby prowadzenia "dokumentacji", tworzenia opisów.
Opisy rodziny tworzy się podobnie do recenzji kosmetyków na wizażu. Są tabelki i pytania do każdej z nich. Są też odpowiednie 3 przykłady i wg nich tworzy się opis-od szablonu. Taki opis musi zatwierdzić lider rejonu, a porem lider regionu. Czasami robi się to kilkukrotnie, dostosowuje się wręcz rzeczywistość do szablonu-tak czasami trzeba kłamać.

Wiem, że opisałam to chaotycznie, ale starałam się zapisać wszystko co mi się przypomniało na szybko. Gdyby coś było niejasne chętnie wytłumaczę w miarę mojej wiedzy i doświadczenia

Edytowane przez 201604190934
Czas edycji: 2014-11-07 o 19:46

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-07, 21:20   #4760
201604191001
Konto usunięte

Mjos, tego nie rozumiem
Cytat:
opieka np podczas kontroli wymaga sprzedaży wszystkiego co dla mnie jest odbieraniem człowieczeństwa i godności
kontrola czyja kto sprzedaje co jak?
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 21:22   #4761
20160901857
Konto usunięte

Chyba chodzi o to, że jak komuś się dobrze powodziło i kupił sobie plazmę, a potem coś złego się wydarzyło, to opieka społeczna mówi, że nie pomoże takiej osobie, tylko każe sprzedać plazmę co by pieniądze były.
Stary 2014-11-07, 21:24   #4762
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 21:29   #4763
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Szlachetna Paczka jest fajną inicjatywą w swych założeniach...i na tym fajność się kończy.
A przepraszam, fajnie jest też jak ktoś paczkę dostaje i fajnie jest wolontariuszom gdy tę paczkę odbierają i przekazują rodzinie. Serio! Odbierając 10 czy 12 pudeł dla "swojej rodziny" człowiek czuje jakby sam to wszystko dostał.

Ale, jak wygląda dobór rodzin?

Paczka miała pomagać jednorazowo rodzinom potrzebującym. Miała być wędką. Czym się stała?
Kolejnym "utrzymującym" leniuchów. Pewnie, są w paczce rodziny które jej potrzebują, ale głównie w paczce są te żyjące z mopsów, zapomóg i darów. Tak bardzo potrzebujące, że już od kwietnia wydzwaniające z żądaniem bycia w bazie rodzin!

Co roku te same rodziny(wbrew założeniom), z coraz większymi żądaniami.

Rodziny pijące i takie w których pracować nikt nie chce.

Dlaczego wolontariusze przyjmują takie rodziny wbrew odgórnym wytycznym? Bo co roku miasta konkurują, kto zrobił fajniejszy finał, kto miał więcej rodzin, kto jest "najlepszy" i najbardziej zaangażowany.
A że się ludzi o dobrym sercu wykorzystuje? Co z tego-chciał, mógł, pomógł-czuje się lepiej.

Ktoś leniwy i wyrachowany ma zysk, my mamy tytuły, zdjęcia i czym pochwalić się na fb.

Każdy zyskuje...

Piszę to jako kilkukrotny lider zespołu i współzałożyciel paczki w moim mieście...

p/s dalej ludzie mnie zaczepiają na ulicy i mówią co im potrzeba, bo się zepsuło!

edytuję, bo zapomniałam-głównie baza rodzin to lista z mopsu-oczywiscie stali klienci

Inna rzecz-jak zarabiacie przeciętnie to znaczy, że was nie stać na pomoc ubogim. Jeżeli zrobicie paczkę z jednego, dwóch pudeł i będzie to żywność-to znaczy że taka rodzina paczki nie dostała i trzeba jej szybko dorobić paczkę. Zostaniecie też na wieki wieków ocenieni w bazie paczki jako niezbyt hojni
Piszesz straszne rzeczy. Aż mną zatelepało.

Z samą ideą SZP jako formy pomocy nie zgadzam się i uważam ją za szkodliwą. A co najmniej niczego nie zmieniająca w sytuacji spornej rodziny.

No ale trudno się dziwić tym rodzinom. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do nieróbstwa i pasożytowania to będzie się stale domagać więcej i więcej darmowego wychodząc z założenia, że to darmowe mu się należy.

A opisywany przez Ciebie konkurs popularności poszczegolnych liderów to już......Nie, nie napiszę co, bo zarobię znowu warna.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 21:30   #4764
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Chyba chodzi o to, że jak komuś się dobrze powodziło i kupił sobie plazmę, a potem coś złego się wydarzyło, to opieka społeczna mówi, że nie pomoże takiej osobie, tylko każe sprzedać plazmę co by pieniądze były.
Aaaa, ok.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 08:28   #4765
201604190934
Konto usunięte

judith-masz rację, napisałam to jak matoł, sama nie wiedziałam o co chodzi(z Twojego cytatu)

tak jak napisała nouvelle90

mops, opieka-wymaga sprzedaży auta, telewizora i dvd-wszystkiego co nie jest niezbędne do życia
Stary 2014-11-08, 10:36   #4766
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
najgorsze jest to, że paczka jest ściśle imienna
tzn. wy się wystaracie, zrobicie paczkę, ale nie będzie was na coś stać to macie wpisane, że nie zrealizowaliście listy

wolontariusz jest przy otwarciu paczki i sprawdza co jest, czy wszystko jest,rzeczy używane są źle widziane(tak, łóżko też)
uzywane niemile widziane? w mojej okolicy tak nie bylo z tego co wiem.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 10:58   #4767
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
uzywane niemile widziane? w mojej okolicy tak nie bylo z tego co wiem.
dlatego podkreślam, że piszę o moim rejonie

p/s wszystkie używane rzeczy wolontariusz musi dokładnie obejrzeć(ludzie często dają szmaty, buty nie do pary itp)-to odgórny prikaz, całkiem sensowny
Stary 2014-11-08, 11:16   #4768
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
dlatego podkreślam, że piszę o moim rejonie

p/s wszystkie używane rzeczy wolontariusz musi dokładnie obejrzeć(ludzie często dają szmaty, buty nie do pary itp)-to odgórny prikaz, całkiem sensowny
W moim tez, agd musi być nowe.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 12:21   #4769
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Lol, moja mama kilka dni temu kupiła nową kuchenkę ceramiczną z piekarnikiem, a stara poszła na olx i ktoś uczciwie pracujący wybuli na nią parę stówek, bo oddać przecież nie wypada używanej Myślenie niektórych mnie powala..;P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 12:21   #4770
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Jakoś smutno mi się zrobiło, że sama kupiłam sobie używaną kuchenkę mikrofalową... -_-
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości