![]() |
#481 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
moze nie tyle co boli ale jest taki dyskomfort w buzce
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Zadomowienie
|
Ja miałam mieć stripping u mojej niedoszłej orto - to jest alternatywa do wyrywania zębów. Spiłowuje się je po bokach aby uzyskać miejsce, ale stosuje się to wtedy jak nie potrzeba aż tak dużo miejsca do manewrów. A dla mnie po wczorajszej wizycie zjedzenie chipsa stanowiło nie lada wyzwanie :P bo dwójki mam teraz jakieś takie napięte że jak uderzę dolnymi zebami w nie przypadkowo to świeczki w oczach stają, ale tak ogólnie jest ok
![]()
#483 |
Przyczajenie
|
mam pytanie co ile zmieniacie gumki? aparat mam już ponad 2 lata z przerwami. pisałam kiedyś o tym, że ortodontka zdjęła mi wcześniej i dwójka zaczęła się cofać. i musiała mi znowu założyć, ale na jej koszt. ale mniejsza z tym. wcześniej to orto zmieniała mi gumki co wizyte [czyli co miesiąc], nie dziwie się, jak sobie liczyła 5 złoty od gumki. teraz nosze już przeszło 5 miesięcy, nic mi nie zmienia tych gumek, a już takie wyblakłe są i nie ładne. no i chce się upomnieć, czy mi je zmieni. jade na obóz za tydzień i boje się żeby przypadkiem mi jakaś nie pękła z tego przemęczenia. nie wiem, czy to wypada. ale co tam. i tak w poniedziałek ide. pozdrowienia dla wszystkich aparatek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeżeli orto przez tyle czasu nie wymienia Ci ligaturek, to co ona robi na wizycie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#485 |
Przyczajenie
|
w sumie to nic. moja wizyta trwa najwyżej 5 minut. wchodze ona sprawdza czy wszystko okej, dla niej to wszytsko jest w porządku. dopiero jak się upominam, że to jest cofnięte itd. to niby coś robi. ale w poniedziałek się upomne. dziękuje bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#487 |
Zadomowienie
|
Ja bym się chyba zaczęła nerwić na taką orto...dziwna kobieta
![]() A tak z innej beczki to Wam powiem że dwójka mi się rusza, ale uprzedzali mnie że tak będzie :P I plus tego jest taki, że nie jem ciastek bo nie mogę ich dobrze pogryźć - z jednej strony gojące się dziąsło po wyrwaniu piątki a z drugiej ta dwójka (jak w nią uderzę zębem dolnym przypadkiem to normalnie oczy zamykam :P). Ale cieszę się z tego, bo wiem że coś się dzieje ![]()
![]() |
#488 |
Kokon pro
|
hola hola dziewczeta ;] nie zawsze mozna zmieniac gumki i nie zawsze trzeba ;] ja np. nie moge miec zmienionych poraz kolejny bo wtedy bylby za duzy nacisk i moglby zeby zamiast sie minimalnie przesunac (bo tylko tyci tyci im brakuje) to przesunac sie za mocno i bylaby kupa doslownie mowiac, ostatnio orto mi to tlumaczyla jak zapytalam czemu nie zmienila mi gumek
![]() a pozniej gadalam tez z Sis i mi przypomniala, ze ona pod koniec tez nie miala czestych zmian ;] a cale opakowanie gumek kosztuje jakies 2 zl znaczy caly ten jeden taki sisior co ona bierze odrywa z tego gumeczki ;] mozna dostac w sklepach stomatologicznych ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Zadomowienie
|
Kasiek, ok zgodzę się z tym, że mogą być powody, dla których nie zmienia się gumek - ale nie wydaje Ci się dziwne, że to pacjent zwraca uwagę na to że wg niego coś jest nie na miejscu - i tu nie chodzi o to, że orto jest świadomy tego - tak wynika z posta bo dopiero po zwróceniu uwagi coś robi...to mnie najbardziej irytuje właśnie. Ortodontów jest cały stos a kasę się płaci niezłą, więc dlaczego mamy być traktowane w ten sposób...Mój orto (a właściwie moi orto - bo pracują razem, raz jeden raz drugi mnie przyjmuje ale zawsze oglądają obaj) zawsze wszystko na lewą stronę oglądają - ale znowu ja oszołom nie poprosiłam o kolorowe gumki :P I znów mam srebrne
![]() ![]()
#490 |
Raczkowanie
|
Katka_Krk
Jestem bardzo zainteresowana aparatem, którego foto masz w linku w opisie... Wogóle się na tym nie znam... aczkolwiek jestem przekonana, że chcę właśnie taki, jaki Ty masz... czyli z tymi tam.. cermicznymi (?) yyy.. czymśtam.. Po prostu ma być biały ![]() Tematy na forum są dla mnie nie do ogarnięcią, więc jeśli sie powtarzam to przepraszam i proszę Cię o pare słów na temat tego aparaciku. Jak się czujesz z nim, czy ludzie go zauważają... jaka jest różnica cenowa pomiędzy tym, a tym 'normalnym'.. I czy u każdego ortodonty można taki 'zamontować' ? Całe zycie się wybieram na prostowanie ząbków, ale w końcu jestem tak zdeterminowana, że mam zamiar to załatwić jeszcze w tym roku. Jakiekolwiek info na ten temat będzie mnie bardzo cieszyć, gdyż jestem w tej sprawie kompletnym laikiem ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#492 |
Raczkowanie
|
hahahaha, o czym Wy mówicie ? zameczki ??? łuki?? wyciągi ? :|
Chyba zacznę się bać. |
![]() ![]() |
![]() |
#493 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zamki - to jest to co się nalepia na zęby - właśnie one mogą być ceramiczne lub metalowe lub z innego materiału łuki - to te druty które biegną przez zamki wyciągi - gumki jak recepturki łączące dolną i górną szczękę służą do korekcji niektórych wad zgryzu I są jeszcze ligaturki=gumki - to co jest czasem kolorowe w aparacie, znajdują się na zamkach - trzymają ten drut ![]()
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
łuki: to takie druciki które łączą zameczki wyciągi: to takie gumki którymi łączysz łuk dolny z łukiem górnym (pierwsza strona wątku) kumpela twierdzi, że koszt aparatu "na sucho" to 450 zeta ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Rozeznanie
|
to może dodam fotki ... pierwsze po 3 tyg noszenia aparatu, drugie po 7 miesiącach
![]() http://img244.imageshack.us/my.php?image=3tygew5.jpg http://img209.imageshack.us/my.php?i...oto0006pu0.jpg
![]() |
#496 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() P.s dzieki za tą stronke |
|
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Przyczajenie
|
hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Witam wszystkich
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
[quote=Crystalll;4864869]Crystall na zdjeciu masz idealnie proste zeby ,po co ci aparat???Nie przeszkadza to w karierze???jak bedziesz musiala sie usmiechac do zdjec??
|
![]() ![]() |
![]() |
#500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam kolorowe gumeczki - obecnie zielonkawe-zdjecie kilka stron wczesniej ![]() pozdrawiam wszystkich ![]() aha zaczelam juz grysc ale i tak mnie zabki pobolewaja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#501 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
![]() niedawno miałam 8nastke i uciułałam troszke pieniędzy.. ![]() ![]() ![]() ![]()
"Jeśli kiedyś ktoś opowie moją historię niech powie, że wędrowałem z gigantami. Ludzie rodzą się i giną jak trawa ścięta mrozem, ale imiona tych nigdy nie zaginą. Niech powie, że żyłem w czasach Hektora poskramiającego konie. Niech powie, że żyłem w czasach Achillesa." W. Peterson "Troja" |
![]() ![]() |
![]() |
#503 |
Zadomowienie
|
Djancia sie pochytrzyła na krajową brzoskwinke, taka chrupiącą i się Djanci odkleil zamek na 1
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ale sie zestresowalam ![]() edit: I tak sobie mysle ze przez te 2 tygodnie wroci mi szpara miedzy 1 i ze cale to leczenie sie cofnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Mam ciało boga ![]() ![]() Edytowane przez Djana Czas edycji: 2007-07-30 o 14:20 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#504 |
Zadomowienie
|
Djana, ja bym poszukała jakiegoś innego orto - może Ci przyklei zamek...
Ja dziś pojechałam do swojego bo mnie drucik drapał i chciałam żeby mi go przycięli bo mnie nerwił. No i oczywiście drucik przycięty na ostatni zamek nowa ligaturka wszystko ok - nic nie drapie. Stoję sobie na przystanku i myślę - a zobaczę jak teraz wygląda - a tu ta ostatnia ligaturka kremowa :P A wszystkie mam srebrne hehe :P No ale mi to aż tak bardzo nie przeszkadza a będę miała okazję przetestować odbarwianie się na tej jednej :P
#505 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do tego aparatu to zauwazaja ludzie oczywiscie ale im sie podoba ![]() JA za swój płaciłam za jeden łuk 2500 zł. a czy wkazdym gabinecie mozna taki załozyc to nie wiem? - trzeba pytac poszczegolnych orto. Cytat:
Łuk podniebienny ma za zadanie poszerzyc troszke łuk chyba. A stripping to to co napisała Maricken. Bardzo nieprzyjemne uczucie :/ Pobolały mnie zęby 2 dni i sie skonczyło ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#506 |
Kokon pro
|
oj dawno mi sie pisac nie chcialo mnie dzis zeby jeszcze troszke bola ale tylko gdy mocno zagryze ;] ogolnie to mam juz dosc tego zlomu niby nie przeszkadza i fajnie wszystko, ale wolalbym sie go juz pozbyc ;/ chrumcik jeszcze czeka mnie kosmiczny wydatek 4400 zl na studia bo zabraklo mi dokladnie 3 punktow zeby dostac sie na dzienne ogolnie to szkoda gadac ;/ Djana zadzwon do innego orto bez problemu powinien przykleic ci zamek;] bo jak nie bedzie sie ukladal jak tzreba to inaczej sie rozklada sila na zebie i moze go przekrzywic, wiec nie zwlekaj lepiej z tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#507 |
Raczkowanie
|
a jak dlugo Was obcieral aparat ? bo ja juz mam aparacik prawie dwa miesiace i mnie ciagle obciera, caly czas musze przyklejac silikonowe gumki. Na jedna noc nie nakleje i z rana mam wszytsko obtarte od srodka, a moj ortodonta sie zdziwil bo mowi ze do tygodnia zazwyczaj sie skora przyzwyczaja...
|
![]() ![]() |
![]() |
#508 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#509 |
Raczkowanie
|
kasiek ja za semestr w swojej nowej szkole płacę prawie 6 tysiaków
![]() czyli w sumie wydam prawie 20 tysięcy na magistra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#510 | |
|
Cytat:
Leczenie trwa przeważnie ok. 2 lat (może ciut mniej, może ciut więcej), najpierw musisz zrobić zdjęcie szczęki ![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.