Korepetytor mnie poniża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-09, 17:14   #1
Martecza
BAN stały

Korepetytor mnie poniża

Witam wszystkich, czytam forum od dawna. Stoję w dziwnej sytuacji i proszę o wasze opinie, co o tym sądzicie.

Jestem bardzo słaba z matematyki i dlatego zapisałam się na korepetycje (mam 16 lat). Przyjmuje mnie doktor nauk ścisłych, kosi 60 złotych za godzinę, ale zachowuje się w sposób nieakceptowalny.

Od samego początku rozmawiając ze mną, krytykuje okropnie swoich innych uczniów. Mówi, że studenci to debile, nie rozumieją matematyki, nie wiedzą co to jest mediana (ja sama nie mam o tym pojęcia...), kiepsko się z tym czuję. Oczywiście od pierwszego spotkania narzeka również na mnie, pozwala sobie na teksty w stylu "no za dobra to ty z matematyki nie jesteś" albo "bo tobie to wszystko trzeba tłumaczyć łopatologicznie". Tragedia jakaś, przy takich powiedzonkach stresuje się jeszcze bardziej i jeszcze gorzej mi idzie liczenie.

No, problem w tym, że nie trzeba mi mówić jaka to jestem beznadziejna z matmy, bo sama o tym wiem. Gdybym wszystko wiedziała, nie brałabym korków, heloł!

Ale zastanawiam się czy przypadkiem nie przesadzam. Może on jako osoba znająca przedmioty scisłe ma prawo irytować się, że mam zły poziom wiedzy?
Martecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 17:26   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Korepetytor mnie poniża

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 17:26   #3
SweetRevenge20
Raczkowanie

Zmienić korepetytora
SweetRevenge20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 17:27   #4
Jace
Wtajemniczenie

Nie rozumiem. Skoro Ci nie odpowiada jego zachowanie, to zmień korepetytora.
Stary 2014-11-09, 17:34   #5
Martecza
BAN stały

Wypisałam sobie nawet wady i zalety tych zajęć. Spójrz sam

WADY

1. Krytykuje innych mówiąc do mnie (więc pewnie mnie też obgaduje).
2. Odbiera telefony w czasie zajęć
3. Źle tłumaczy, sam rozwiązuje zadania i każe mi patrzeć, jak on to robi
4. Sam przyznaje, że nie ma pomysłu jak mnie poprowadzić

ZALETY

1. Ma piękny dom

Faktycznie, znajdę sobie kogoś milszego. Nie płacę przecież po to, żeby być obrażana. Ale jak mu podziękować za współpracę?
Stary 2014-11-09, 17:37   #6
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 17:41   #7
Niedopowiedzenia
Zakorzenienie

Dziewczyno,60 zł/h? Za takie pieniądze dajesz się poniżać?
Poszukaj studentów,którzy udzielają korków. Tłumaczą okej,nie mają niewiadomo jakiego ego,no i są tańsi.
Ten profesor nie jest ci potrzebny.

Nie dbaj o markę ołówka, sprawdź czy jest zatemperowany.

Porozmawiaj z nami o Bułgarii

Od dupy strony, zapraszamy
Niedopowiedzenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 17:46   #8
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez Martecza Pokaż wiadomość

WADY

ZALETY

1. Ma piękny dom

Faktycznie, znajdę sobie kogoś milszego. Nie płacę przecież po to, żeby być obrażana. Ale jak mu podziękować za współpracę?
ja bym mu dała feedback - "dziękuję za pańskie usługi, na korkach panowała niemiła atmosfera, wolę kogoś innego"
Ale przy nadętym, uczelniany ego może być ci ciężko przekłuć ten balonik.
Ogólnie potraktuj to jak wartościową lekcję - jeśli za coś płacisz, a ci to nie odpowiada to albo: reklamujesz i prosisz o zmianę albo zmieniasz usługodawcę. Ogólnie, skoro masz 16 lat, to możesz powiedzieć o tym rodzicom, to ich pieniądze.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 17:46   #9
Martecza
BAN stały

Głupio mi z nim rozmawiać (moja asertywność leży, chociaż zbieram na kurs asertywności). Napiszę mu SMS. Ale jedno pytanie: czy kiedy przeczyta smsa, że rezygnuje z korków, i bedzie do mnie wydzwaniał, a ja nie odbiore - to będzie to bardzo nietaktowne?
Pozdrawiam was.
Stary 2014-11-09, 17:46   #10
alexandraa13
Rozeznanie

Na Twoim miejscu bym poszukała jakiegoś sympatycznego studenta/studentki, będzie dużo taniej, a myślę że też złapiesz lepszy kontakt. Poszukaj ogłoszeń, pomyśl co chcesz wiedzieć, na czym Ci zależy, zadzwoń do wybranych osób, z tymi którzy wydadzą się spełniać Twoje oczekiwania umów się na jedną lekcję próbną, wybierz takiego który Ci najbardziej odpowiada. Płacisz, wymagasz.
alexandraa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 17:48   #11
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Głupio mi z nim rozmawiać (moja asertywność leży, chociaż zbieram na kurs asertywności). Napiszę mu SMS. Ale jedno pytanie: czy kiedy przeczyta smsa, że rezygnuje z korków, i bedzie do mnie wydzwaniał, a ja nie odbiore - to będzie to bardzo nietaktowne?
Pozdrawiam was.
a czemu ma wydzwaniać? jeśli tego nie chcesz, to napisz, że nie masz pieniędzy na więcej lekcji, daruje sobie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 17:52   #12
Martecza
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość
ja bym mu dała feedback - "dziękuję za pańskie usługi, na korkach panowała niemiła atmosfera, wolę kogoś innego"
Ale przy nadętym, uczelniany ego może być ci ciężko przekłuć ten balonik.
Ogólnie potraktuj to jak wartościową lekcję - jeśli za coś płacisz, a ci to nie odpowiada to albo: reklamujesz i prosisz o zmianę albo zmieniasz usługodawcę. Ogólnie, skoro masz 16 lat, to możesz powiedzieć o tym rodzicom, to ich pieniądze.
Dzięki za mądre słowa, nie pomyślałam żeby patrzeć na przykre rzeczy pod kątem tego, czego można się z nich nauczyć. Ale będę o tym pamiętać, dzieki!

Proszę sobie wyobrazić, że ja mam nawet wyrzuty sumienia, kiedy odmawiam np. znajomym pożyczenia kurtki za darmo na miesiąc. Dlatego dawałam sie poniżać, bo sądziłam, że korepetytor musi zarabiać, a ja nie mogę go zawieść. Co za głupie myślenie, dobry Boże!

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Cytat:
a czemu ma wydzwaniać? jeśli tego nie chcesz, to napisz, że nie masz pieniędzy na więcej lekcji, daruje sobie
Będzie chciał pewnie negocjować.
Stary 2014-11-09, 17:56   #13
Niedopowiedzenia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alexandraa13 Pokaż wiadomość
Na Twoim miejscu bym poszukała jakiegoś sympatycznego studenta/studentki, będzie dużo taniej, a myślę że też złapiesz lepszy kontakt. Poszukaj ogłoszeń, pomyśl co chcesz wiedzieć, na czym Ci zależy, zadzwoń do wybranych osób, z tymi którzy wydadzą się spełniać Twoje oczekiwania umów się na jedną lekcję próbną, wybierz takiego który Ci najbardziej odpowiada. Płacisz, wymagasz.
Uważam tak samo

Nie dbaj o markę ołówka, sprawdź czy jest zatemperowany.

Porozmawiaj z nami o Bułgarii

Od dupy strony, zapraszamy
Niedopowiedzenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:06   #14
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Proszę sobie wyobrazić, że ja mam nawet wyrzuty sumienia, kiedy odmawiam np. znajomym pożyczenia kurtki za darmo na miesiąc. Dlatego dawałam sie poniżać, bo sądziłam, że korepetytor musi zarabiać, a ja nie mogę go zawieść. Co za głupie myślenie, dobry Boże!
Bo zaraz zacznę myśleć, że to troll
Ale zakładając, że problem naprawdę istnieje, najlepiej jest zadzwonić i podziękować. Możesz powiedzieć, że zmienił Ci się plan w szkole i korki kolidują z innymi zajęciami. Ale jak się boisz/wstydzisz to już wyślij tego SMSa. Facet nie będzie Cię namawiał

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.

Edytowane przez cherry_flamme
Czas edycji: 2014-11-09 o 18:07
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:15   #15
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

60 zł/ godz. ?

weź sobie jakiś zbiór zadań, z rozwiązaniami koniecznie
i ucz się sama, 3 x 60 zł to flaszka perfum
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:16   #16
zlotniczanka
plum plum

ogólnie to chyba nie ma sensu brnąć w tłumaczenia. Wystarczy podziękować za korepetycje, jak zadzwoni, powiedzieć, że ma się już kogoś innego od tego. Na wszelkie pretensje można się rozłączyć.

Stary 2014-11-09, 18:16   #17
cherry_flamme
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;48867779]60 zł/ godz. ?

weź sobie jakiś zbiór zadań, z rozwiązaniami koniecznie
i ucz się sama, 3 x 60 zł to flaszka perfum[/QUOTE]

Matematyki, jak ktoś nie ogarnia tematu, nie można się nauczyć samemu Naprawdę, są ważniejsze wydatki i inwestycje, niż perfumy.

60 zł za godzinę to normalna cena. Ja tyle płaciłam w Chorzowie 7 lat temu. Moja siostra znalazła teraz po 45.

Stary 2014-11-09, 18:34   #18
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Matematyki, jak ktoś nie ogarnia tematu, nie można się nauczyć samemu Naprawdę, są ważniejsze wydatki i inwestycje, niż perfumy.

60 zł za godzinę to normalna cena. Ja tyle płaciłam w Chorzowie 7 lat temu. Moja siostra znalazła teraz po 45.
nie wiem, nie znam stawek, ale kojarzę firmę edukacujną - oni mają korki grupowe za 14zł za 45 minut. nie powiem natomiast, jak to wygląda, mają siedziby w kilkunastu miastach.

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2014-11-09 o 18:53 Powód: usunięcie nazwy firmy
Stary 2014-11-09, 18:41   #19
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem, nie znam stawek, ale kojarzę firmę edukacyjną - oni mają korki grupowe za 14zł za 45 minut. nie powiem natomiast, jak to wygląda, mają siedziby w kilkunastu miastach.
Ja leciałam ledwo na dwójkach Potrzebowałam kogoś, kto będzie się zajmował tylko mną. Takie grupowe są dobre, jak ogólnie ma się pojęcie o matmie, ale nie wszystko jest jasne Autorka raczej też potrzebuje indywidualnego podejścia.

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2014-11-09 o 18:54 Powód: usunięcie nazwy firmy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 18:43   #20
zlotniczanka
plum plum

no też nie byłam orłem, ale nie chodziłam na korki, jakoś dało się radę.
Rzuciłam to tylko jako przykładem, że są widełki cenowe dość różne i pewnie można znaleźć np studenta za 25złotych, jak sie mocno poszuka, pewnie to zależy od miasta/regionu Polski itp

Stary 2014-11-09, 18:43   #21
Martecza
BAN stały

Zgadza się, samemu zupełnie się nie da w moim przypadku.
Napisałam SMSA, ale jednak nie pomyliłam się - dzwonił. Nie odebrałam z braku odwagi. Zazdroszczę ludziom, którzy potrafią bez problemu np. komuś podziękować za współpracę. Pracowałam kiedyś na wakacjach, nic wielkiego, pomagałam w handlu. Szło mi bardzo słabi i szef wtedy powiedział mi osobiście, że trzeba się rozstać. Długo zastanawiałam się jak on to zrobił, ja na jego miejscu bym umarła chyba.

Ale widzę, że to nie tylko u mnie, bo np. Janusz Palikot też informacje o zwolnieniu z partii wysyła SMSem.
Stary 2014-11-09, 19:01   #22
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:

WADY

ZALETY

1. Ma piękny dom

A co to ma wspólnego z matematyką?
Ja bym się w ogóle nie zastanawiała tylko olała dziada. Wiedzę pewnie ma, ale zdolności nauczycielskie niezbyt, może go nawet nie obchodzi nauczanie, tylko publiczność do wysłuchiwania nadętych wypowiedzi. Na pewno znajdziesz kogoś odpowiedniejszego

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 19:54   #23
Barbarella05
Wtajemniczenie

Cytat:
Zgadza się, samemu zupełnie się nie da w moim przypadku.
Napisałam SMSA, ale jednak nie pomyliłam się - dzwonił. Nie odebrałam z braku odwagi. Zazdroszczę ludziom, którzy potrafią bez problemu np. komuś podziękować za współpracę. Pracowałam kiedyś na wakacjach, nic wielkiego, pomagałam w handlu. Szło mi bardzo słabi i szef wtedy powiedział mi osobiście, że trzeba się rozstać. Długo zastanawiałam się jak on to zrobił, ja na jego miejscu bym umarła chyba.

Ale widzę, że to nie tylko u mnie, bo np. Janusz Palikot też informacje o zwolnieniu z partii wysyła SMSem.
Aha...
Znajdz innego korepetytora , najlepiej studenta.
Zadania masz rozwiązywac ty A NIE ZA CIEBIE KOREPETYTOR.
W końcu to nie on potrzebuje korków , tylko TY.
Barbarella05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 19:59   #24
alexandraa13
Rozeznanie

a z jakiego miasta jesteś?
alexandraa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 20:07   #25
dagmaraxd
Raczkowanie

jakaś masakra, tyle pieniędzy za godzinę i do tego takie teksty? Olej pana doktora i znajdź sobie jakiegoś studenta-"debila" (jak to super pan doktor nazwał!) , który wytłumaczy Ci wszystko spokojnie na luzie i za dużo mniejsze pieniadze, efekt bedzie lepszy bo nie bedziesz sie stresowac na zajeciach tylko skupiać na zadaniach.

Sama udzielam korepetycji i nie wyobrazam sobie zeby ktoregos z moich klientow urazic w jakikolwiek sposob, po to jestem zeby mu wytlumaczyc w jak najlepszy sposob, nie kazdy musi byc chodząca alfą i omega z kazdego przedmiotu.
dagmaraxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 20:11   #26
Kiciaaaa
Raczkowanie

Na pewno nie przesadzasz. Po pierwsze nie bierz do siebie jej zachowania, tacy starzy nauczyciele mają często zawyżone mniemanie o sobie i są przekonani, że mogą sobie na wiele pozwolić.

Po drugie to Ty płacisz - ty decydujesz w jakich warunkach i kto cię uczy.

Po drugie nie ma prawa cię poniżać.

Ja przy następnej takiej sytuacji na do widzenia powiedziała, że nie płacę jej za wysłuchiwanie jej mało ciekawych opinii tylko za konkretną usługę i wyszła.

Znajdź sobie innego korepetytora. Tańszego skuteczniejszego i przyjemniejszego .
Kiciaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 22:20   #27
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Witam wszystkich, czytam forum od dawna. Stoję w dziwnej sytuacji i proszę o wasze opinie, co o tym sądzicie.

Jestem bardzo słaba z matematyki i dlatego zapisałam się na korepetycje (mam 16 lat). Przyjmuje mnie doktor nauk ścisłych, kosi 60 złotych za godzinę, ale zachowuje się w sposób nieakceptowalny.

Od samego początku rozmawiając ze mną, krytykuje okropnie swoich innych uczniów. Mówi, że studenci to debile, nie rozumieją matematyki, nie wiedzą co to jest mediana (ja sama nie mam o tym pojęcia...), kiepsko się z tym czuję. Oczywiście od pierwszego spotkania narzeka również na mnie, pozwala sobie na teksty w stylu "no za dobra to ty z matematyki nie jesteś" albo "bo tobie to wszystko trzeba tłumaczyć łopatologicznie". Tragedia jakaś, przy takich powiedzonkach stresuje się jeszcze bardziej i jeszcze gorzej mi idzie liczenie.

No, problem w tym, że nie trzeba mi mówić jaka to jestem beznadziejna z matmy, bo sama o tym wiem. Gdybym wszystko wiedziała, nie brałabym korków, heloł!

Ale zastanawiam się czy przypadkiem nie przesadzam. Może on jako osoba znająca przedmioty scisłe ma prawo irytować się, że mam zły poziom wiedzy?
Nie ma. Jako matematyk powinien znać się na logice a ta mówi, że jeśli osoba jest z matmy dobra to nie bierze korków i nie płaci za nie ciężkiej kasy. 60 zł za godzinę yo gruba przesada. I dalej logika: skoro ktoś taką kasę płaci to zadaniem korepetytora jest uczyć a nie komentować i rozmawiać o d... Maryny czy robić plotki na innych uczniow, bo nie za to mu płacisz.
Zmień korepetytora na kogoś tańszego i bardziej ogarniętego. To, że ktoś jest doktorem nie oznacza automatycznie, że potrafi przekazać wiedzę, ale o tym, że sam ją posiada. A to dwie różne sprawy są. Jeśli chodzi o maturę to poszukaj nauczyciela szkoły średniej z licencją egzaminatora. Bo tak faktycznie to doktor pracujący ze studentami może nie mieć pojęcia, jaka jest nowa podstawa programowa i aktualne zagadnienia maturalne.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 22:29   #28
Hultaj
BAN stały

Cytat:
"dziękuję za pańskie usługi, na korkach panowała niemiła atmosfera, wolę kogoś innego"
tego typu szczerość to raczej lepiej może sobie darować.
Cytat:
ZALETY

1. Ma piękny dom
yy, że co?

Nie unikaj telefonów, powiedz rodzicom, niech któreś zadzwoni i grzecznie panu podziękuje za współpracę, ale np. matematyki będzie Cię uczył starszy brat/syn sąsiada, olimpijczyk i taki znakomity i pod ręką.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 22:55   #29
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

dobrze,że panu podziękowałaś za współpracę, bo to jedyne co mogłaś w takiej sytuacji zrobić.

masz 16 lat, a kiedyś pracowałaś już u kogoś? Hm...
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 23:10   #30
kalinolistek
Zakorzenienie

Poszukaj jakiegoś studenta, który będzie niedrogi i skuteczny.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości