Warto odczekać po rozstaniu..? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-07, 22:17   #1
sabina898
Przyczajenie

Warto odczekać po rozstaniu..?

Cześć dziewczyny Jestem tu nowa, założyłam to konto bo już nie wiem kogo mam się radzić. Chodzi o chłopaka, w zasadzie to o mega-chłopaka. Podoba mi się od jakiegoś czasu taki jeden, fajny, przystojny, inteligentny, do niedawna zajęty. No właśnie..do niedawna Chłopak był z dziewczyną kilka lat, jakiś czas temu, 2 może 3 tygodnie temu się rozstali. I tutaj moje pytanie, czy warto do niego startować czy może trochę odczekać? Dodam jeszcze, że z tym chłopakiem jestem na 'cześć' i moglibyśmy mieć ewentualnie kontakt internetowy chwilowo. Poradźcie coś bo nie wiem co mam robić Liczę na Was!
sabina898 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-07, 22:35   #2
mary_poppins
sissy that walk

Dot.: Warto odczekać po rozstaniu..?

Cytat:
Napisane przez sabina898 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Jestem tu nowa, założyłam to konto bo już nie wiem kogo mam się radzić. Chodzi o chłopaka, w zasadzie to o mega-chłopaka. Podoba mi się od jakiegoś czasu taki jeden, fajny, przystojny, inteligentny, do niedawna zajęty. No właśnie..do niedawna Chłopak był z dziewczyną kilka lat, jakiś czas temu, 2 może 3 tygodnie temu się rozstali. I tutaj moje pytanie, czy warto do niego startować czy może trochę odczekać? Dodam jeszcze, że z tym chłopakiem jestem na 'cześć' i moglibyśmy mieć ewentualnie kontakt internetowy chwilowo. Poradźcie coś bo nie wiem co mam robić Liczę na Was!
Zdecydowanie warto odczekać, w przeciwnym razie może się okazać, że będziesz tylko "klinem" dla niego.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-07, 23:02   #3
eibhlin87
Zakorzenienie

zależy kto zdecydował o rozstaniu
Stary 2014-11-07, 23:03   #4
normalnyFacet
Zakorzenienie

Jak chcesz być plastrem to wal śmiało
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-07, 23:24   #5
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
zależy kto zdecydował o rozstaniu
Niekoniecznie. Jeśli został porzucony to autorka może być plasterkiem na rany, a jeśli on zerwał, to może się zachłysnąć tym jaka autorka jest inna od złej eks.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-07, 23:26   #6
Loisto
Rozeznanie

Jaka by nie była przyczyna rozstania: nie warto się ładować z buciorami w taką sytuację, zwłaszcza, że związek był kilkuletni. Niech sobie facet poukłada życie, w innym przypadku byłabyś pocieszycielką. Oczywiście możesz z nim rozmawiać, ale ze stopy koleżeńskiej bym nie schodziła.
Stary 2014-11-07, 23:28   #7
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Niekoniecznie. Jeśli został porzucony to autorka może być plasterkiem na rany, a jeśli on zerwał, to może się zachłysnąć tym jaka autorka jest inna od złej eks.
Ja również napiszę niekoniecznie

co do porzucenia to owszem, autorka może być plastrem.

Jeśli on zerwał to niekoniecznie ex musiała być zła........
Mogło się wypalić/facet mógł okazać się dupkiem albo cokolwiek innego nieświadczącego, że jego ex była ble.

Po rzuceniu dziewczyny prawdopodobnie będzie chciał się wyszaleć i wtedy następna nie będzie plastrem, ale materacem w dodatku dmuchanym

w 1% uda się od razu związek nowy, ale to wyjątki tak bardzo rzadkie, że aż niespotykane

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-08, 09:32   #8
I am Rock
lokalna gwiazda

Wydaje mi się, że człowiek nie ma chęci na nowy związek świeżo po rozstaniu. I chyba nieważne czy rzucił, czy został rzucony. Potrzeba chwili oddechu.
Ale próbować zacieśnić kontakty można. Na razie po przyjacielsku, bez desperacji.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 09:37   #9
mpt
Zakorzenienie

Ja bym zaznaczyła swoją obecność, ale nic więcej. Nie pchałabym sie w randkowanie, bo - tak, jak mówią inni - raczej na początku chce się zapełnić pustkę i nadmiar wolnego czasu.
Stary 2014-11-08, 10:24   #10
sabina898
Przyczajenie

Dziękuje wszystkim, trochę mi pomogliście Ale teraz nasuwa się kolejne pytanie..wiem, że to sprawa indywidualna każdego człowieka, to ile czasu zajmuje dojście do siebie po rozstaniu, ale ile byście czekali na moim miejscu zanim dam mu jakiś znak?
Stary 2014-11-08, 10:31   #11
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje wszystkim, trochę mi pomogliście Ale teraz nasuwa się kolejne pytanie..wiem, że to sprawa indywidualna każdego człowieka, to ile czasu zajmuje dojście do siebie po rozstaniu, ale ile byście czekali na moim miejscu zanim dam mu jakiś znak?
A niby jaki znak masz mu dawać? Tak jak wyżej pisała mpt. Zaznaczyć swoją obecność =/= wskakiwać do łóżka, proponować związek, czy być desperatką czy tam za dużo o nim myśleć.

Zachowuj się jak koleżanka, ale jednocześnie nie angażuj się w jego stan po rozstaniu. Nie pocieszaj nie pochwalaj, nie narzucaj się itp.

Każdy indywidualnie musi odczekać. Jeden człowiek wcale nie potrzebuje czasu bo ze związku przechodzi do następnego. Inni będą tygodnie i miesiące odpoczywać od związku, inni lata, a jeszcze inni w ogóle nie będą chcieli

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-08, 10:33   #12
carpediem
Rozeznanie

Cytat:
Nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Ja dochodziłam do siebie 1,5 roku, Ania 3 miesiące, a Baśka już od 2 lat się męczy. To jest naprawdę indywidualna sprawa.

Z tym "ile czekać?" też nie da się powiedzieć. A ile Ty byłabyś w stanie czekać, aż się pozbiera?
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 10:46   #13
sabina898
Przyczajenie

"Z tym "ile czekać?" też nie da się powiedzieć. A ile Ty byłabyś w stanie czekać, aż się pozbiera?"

Ciężko powiedzieć, bo w sumie nic nas nie łączy ani nigdy nie łączyło. Nie zależy mi na nim jakoś strasznie, po prostu bardzo mi się podoba i uważam, że z takim chłopakiem mogłabym tworzyć związek. Myślę, że byłabym w stanie czekać dopóki ktoś inny, ciekawszy się się pojawi, ale póki co nikogo ciekawego na horyzoncie nie ma

Edytowane przez sabina898
Czas edycji: 2014-11-08 o 11:05
Stary 2014-11-08, 11:09   #14
carpediem
Rozeznanie

Cytat:
"Z tym "ile czekać?" też nie da się powiedzieć. A ile Ty byłabyś w stanie czekać, aż się pozbiera?"

Ciężko powiedzieć, bo w sumie nic nas nie łączy ani nigdy nie łączyło. Nie zależy mi na nim jakoś strasznie, po prostu bardzo mi się podoba i uważam, że z takim chłopakiem mogłabym tworzyć związek. Myślę, że byłabym w stanie czekać dopóki ktoś inny, ciekawszy się się pojawi, ale póki co nikogo ciekawego na horyzoncie nie ma
I to jest chyba dobre podejście. Nie zamykaj się na innych, ale też nie przytłaczaj chłopaka. Zostań jego koleżanką, zasygnalizuj obecność i zobacz, jak będzie wyglądała Wasza znajomość.
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 11:40   #15
sabina898
Przyczajenie

Tylko, że ja nawet nie wiem jak się do niego zbliżyć Nie widujemy się na codzień, mieszkamy w różnych miejscowościach i nie ma mowy o przypadkowym spotkaniu. Jedynie pozostaje chyba internet
Stary 2014-11-08, 13:31   #16
RudaKita07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
w 1% uda się od razu związek nowy, ale to wyjątki tak bardzo rzadkie, że aż niespotykane
wow, ciekawe czy bycie tym wyjatkiem moge uznac za komplement czy dziwactwo
przeciez Autorka nie musi sie od razu na niego rzucac, zwlaszcza, ze ich znajomosc ma bardzo slaby grunt ludzie poznaja innych ludzi w bardzo różnych sytuacjach i nie rozmyślają jakoś nad tym, więc czemu masz rezygnować z poznania owega pana tylko dla tego żeby "nie być plastrem/materacem/lepsza wersja zlej eks", bo "zerwal ze złą eks/został porzucony".
Mi się wydaje, że to nieważne ile jest po rozstaniu.. Tak samo Autorko powinnaś do niego podchodzić jak do chłopaka, który jest wolny od np 7 miesięcy. A nie zawsze też jest ta, że np. chłopak co jest wolny od tych 7 miesięcy mniej rozpacza po poprzednim związku niż ten wolny od 7 dni. Jedyne co to (o ile się ta iskierka w waszej znajomości rozpali) może będziesz musiała trochę odczekać zanim będzie chciał wchodzić w nowy związek.
Więc zacznij znajomość jakoś przez ten Internet i powodzenia
RudaKita07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 16:22   #17
chwast
Zakorzenienie

Różnie bywa, ja tż też poznałam świeżo po zerwaniu i jakoś było wszystko normalnie. Ale z zaznaczeniem, że różnie bywa :P
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 16:24   #18
694fcdf7a19624f0727048617a838dcb1266be57_641ce80216f07
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Różnie bywa, ja tż też poznałam świeżo po zerwaniu i jakoś było wszystko normalnie. Ale z zaznaczeniem, że różnie bywa :P
U mnie było podobnie, chłopak był 2 tygodnie po rozstaniu. Jesteśmy razem prawie pół roku i dogadujemy się bez problemu. Każdy przypadek jest inny
694fcdf7a19624f0727048617a838dcb1266be57_641ce80216f07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 17:17   #19
kalincia
BAN stały

Autorko, a masz z nim jakieś wspólne tematy? Żeby zagadać z jakimś pytaniem przez internet?
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-08, 18:23   #20
sabina898
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Autorko, a masz z nim jakieś wspólne tematy? Żeby zagadać z jakimś pytaniem przez internet?
No właśnie nie za bardzo, nie znam go za dobrze. Tak jak mówiłam, jesteśmy tylko na 'cześć' ciężka sprawa

Edytowane przez sabina898
Czas edycji: 2014-11-08 o 18:38
Stary 2014-11-08, 19:06   #21
zlotniczanka
plum plum

to poznaj go lepiej- najlepiej na neutralnej stopie, bo może się okazać, że ma wady, które go skreślają. Moja przyjaciółka z takiego pocieszania ma męża. I bardzo się kochają, choć przez pierwsze tygodnie była tylko owym "plasterkiem". Nie ma reguł.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 19:50   #22
sabina898
Przyczajenie

No to teraz mam problem w tym jak do niego zagadać Jakoś muszę, czuje, że długo nie wytrzymam, a nie chciałabym się wygłupić z jakimś słabym tekstem.
Tak na marginesie powiem, że świetne forum. Na innych pewnie już poleciałyby hejty w moją stronę, a tutaj pełna kultura. Dzięki ludzie
Stary 2014-11-08, 20:39   #23
mesta93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że człowiek nie ma chęci na nowy związek świeżo po rozstaniu. I chyba nieważne czy rzucił, czy został rzucony. Potrzeba chwili oddechu.
Ale próbować zacieśnić kontakty można. Na razie po przyjacielsku, bez desperacji.
to zależy od danej osoby i tego jak było w danym związku. Jeśli ktoś od dawna nosił się z zamiarem rozstania to niekoniecznie musi mieć ochotę na chwilę oddechu

Edytowane przez mesta93
Czas edycji: 2014-11-08 o 20:42
mesta93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 21:07   #24
sabina898
Przyczajenie

Nikt już się nie wypowie?
Stary 2014-11-10, 23:46   #25
3metrynadniebem
Raczkowanie

Cytat:
Nikt już się nie wypowie?
Ja się wypowiem, z racji tego, że jestem w podobnej sytuacji...

Poznałam gościa, który 3 tygodnie wcześniej zerwał ze swoją długoletnią dziewczyną. Wiedziałam o tym (choć nie od niego), z początku nie miałam żadnych myśli wiążących się z nim, ot nowy kolega, mogę pogadać sobie z nim trochę na fejsie. No ale zaczęliśmy rozmawiać codziennie. Z racji odległości widzieliśmy się raptem 4 razy w ciągu 1,5 miesiąca.. i zawsze było miło, przytulanki itd, jednak nie brałam tego na poważnie. Dopiero niedawno się nad tym zastanowiłam, gdy był trochę zajęty i rozmawialiśmy mniej niż zwykle. Zaczęłam mu dawać znaki, no i się zczaił, że chyba zaczyna mi coś na nim bardziej zależeć.. Wówczas napisał mi o tym swoim rozstaniu, od którego minęły teraz 2 miesiące (był z dziewczyną 6 lat, miał już zaplanowane zaręczyny, ale kilka dni wcześniej dowiedział się o zdradzie i zerwał z nią).. i że czuje się samotny i stara się znaleźć coś, co mogłoby być jakimś celem w dalszym życiu. Tyle że mimo że wydawać by się mogło, że już się pozbierał, to on wewnętrznie czuje, że nie jest w stanie psychicznie stworzyć żadnej długoterminowej relacji.

Czyli w skrócie - nie mam co liczyć na jego zaangażowanie się, jednak jednocześnie nie chce być sam, więc spotykać się ot tak dla wypełnienia czasu, pomiziania się, wspólnej zabawy, to by mógł, ale póki co nic na poważnie.
3metrynadniebem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 00:04   #26
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Tak jak większość pisała - zależy.
Ja np. związałam się z obecnym facetem w 3 tyg. po zakończeniu rocznego związku. Jesteśmy razem 9 miesięcy i nigdy nie traktowałam go jak pocieszyciela No, ale radzę być ostrożną.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 00:09   #27
3metrynadniebem
Raczkowanie

No i tak uzupełniając moją wypowiedź o to, jak ja się na to zapatruję...
Wg mnie sprawa wygląda tak:
Jeżeli będziemy dalej utrzymywać kontakt to:
1) jest opcja, że zacznę się w to jednak angażować (mimo otwartego podejścia na innych facetów, bo w takiej sytuacji nie zamierzam się zamykać) i będę przez to cierpieć, bo on zdania nie zmieni,
2) utrzymując kontakt, po kilku miesiącach on się otrząśnie z rozstania, i będzie cacy, bo oboje będziemy chcieli czegoś więcej,
3) on się otrząśnie z tego rozstania i będzie chciał stworzyć coś więcej, ale ja przy moim otwartym podejściu na innych facetów, poznam kogoś innego z kim będę chciała się związać, i nasz dotychczasowy kontakt potraktuję jako przygodę, którą zamykam, więc on znowu będzie miał niefajnie

Także nie wiem, czy jest w ogóle sens. Muszę się z tym przespać.
3metrynadniebem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości