|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 | |
|
Oby do wiosny
|
Dot.: Joga
Cytat:
![]() Mnie to po prostu jakoś nie ciągnie. Na razie. Podobnie jak Ajurweda |
|
|
|
|
|
#1382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam ze jakby pogrzebac w kultach starozytnego egiptu czy rzymu to tez by sie cos znalazlo (oczywiscie na miare ich wiedzy i ich wizji swiata) |
|
|
|
|
|
#1383 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Np śmierci |
|
|
|
|
|
#1384 |
|
Zakorzenienie
|
a w ogole to czasem mnie trafia refleksja jakimi szczesciarzami jestesmy, ze sie urodzilismy w tych czasach woda z nieba to woda, a nie lzy boga, burza to elektycznosc, a nie czyis gniew. Choroba to bakterie a nie przeklenstwo i kara za grzechy... Swiat pomimo smierci i przemijania jest taki bezpieczny...
|
|
|
|
|
#1385 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie lubię, gdy jakakolwiek religia czy system filozoficzny są utożsamiane z zacofaniem. Przecież można być wierzącym naukowcem, wystarczy nie popadać w skrajności
|
|
|
#1386 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem przekonana co do tego że można być wierzącym naukowcem. Olbrzymia ilość naukowców jest niewierzaca bo przecież istnienia Boga się nie da udowodnić... Systemy filozoficzne są ok, ale ja osobiście religie uznaje za zło świata. Ale jak ktoś chce praktykować to jego sprawa i nic mi do tego
|
|
|
|
|
#1387 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1388 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
|
|
#1389 |
|
Zakorzenienie
|
zgadza sie
w takim razie czy wiara w to ze bog to "judaistyczny starzec na chmurce" jest w czyms lepsza niz w to ze bog ma na imie Helios i zasowa po niebie rydwanem? Dyskusja o religii nie ma sensu bo opiera sie na kompletnych abstraktach nie do udowodnienia. Ale poniewaz wszystkie religie sie starzeja i przemijaja, dlaczego ta jedna, ktorej zostalam w dziecinstwie nauczona z racji miejsca gdzie sie urodzilam, mialaby byc inna? Ja doskonale zdaje sobie sprawe, ze w mojej glowie (psychice) istnieje takie miejsce, ktore jest otwarte na koncepcje boga i "wiare". Wiem, bo bylam wierzaca (nawet zakonnica chialam byc ). Ale to miejsce jest ta czescia mojej psychiki, ktora nalezy do malego dziecka, ktore szuka wielkiego i wszechmocnego ojca, ktory wszystko naprawi, wytlumaczy i obroni. Troche mi zajelo zrozumienie tego na glebszym poziomie, tak od strony emocji. I moje wszystkie irracjonalne leki tez sa w tym miejscu mojej glowy. I doskonale wiem, ze pewne sytuacje, uczucia, zdarzenia moglyby byc wytrychem, zeby te drzwi otworzyc. Uzbrojona w ta wiedze moge starac sie zyc bardziej swiadomie i racjonalnie. Ale to moja droga, sama ja przeszlam, duzo czasu mi zajela, a kzady jest inny. Moj Tz stwierdzil, ze boga nie ma w wieku 6 lat i od tego czasu obserwowal wszystko zwiazane z religia jak osobliwe okazy w zoo ;D |
|
|
|
|
#1390 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Mądrze mówisz. A to, że nie wierzysz, nie sprawi, że będziesz mordować przechodniów, bo nie uznajesz istnienia wyższej istoty której kodeks Ci na to nie pozwala. Swoją drogą, niektórzy Muzułmanie skłonni są zabić Żyda tylko dlatego, że jest Żydem, a Koran mówi, że niewiernych należy zabijać i niszczyć ogniem. Swoją drogą każda skrajność jest zła, czy to wciskanie wiary czy niewiary na siłę. |
|
|
|
|
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam sie z toba Śniegowa, skrajnosci sa zle. A jeszcze gorsza jest ignorancja. Widzialam jakies badania, ktore pokazywaly, ze zdolnosc wspolczucia, na ktorej buduja sie systemy etyczne jest wspolna dla naszego gatunku, dla malp i dla wielu zwierzat. To po prostu mechanizm, dzieki ktoremu nasz (i nie tylko) gatunek przetrwal. Co do ignorancji, to wiara w rzeczy niepotwierdzone jest zabojcza. W afryce zabija sie albinosow (ludzi) bo wierzy sie, ze czesci ich cial maja zdolnosci uleczania. Straszne. Ale czy to jest duzo inne niz inkwizycja w sredniowieczu, palaca ludzi (glownie kobiety) za rzekome czary? A w niektorych krajach islamskich oblewa sie wspolczesnie kobiety kwasem bo pokazaly wlosy, a to przeciez "grzeszne". Na swiecie jest taki ogrom cierpienia i okrucienstwa, za ktorymi stoi ignorancja, ze to pozwala mi wysnoc osobisty wniosek o tym ze religia (a wiec irracjonalne wierzenia) jest zla. Bo z religia nawet nie da sie dyskutowac. Bo jak? Jesli ktos czyni zlo w imie racjonalizmu, zawsze mozna dac kontrargumenty. A co powiedziec komus, kto uznaje pokazanie kobiecych wlosow publicznie za grzech? I kto uwaza, ze ma prawo czynic przemoc w imie boga? Rozpisalam sie, ale to sa rzeczy ktore wciaz mnie bardzo bola kiedy je sobie tak obserwuje dookola
|
|
|
|
|
|
#1392 | |||||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Podobnie przypowieści często są mylnie uznawane za prawdę objawioną i używane bezsensownie jako argumenty ateistów. Miałam na studiach zajęcia z katolikami darwinistami, naukę bez zgrzytów pogodzili z religią ![]() Nie ma lepszych ani gorszych religii. Są tylko skuteczniejsze działania wojenne ![]() Cytat:
Psychologia też opiera się w sporej części na niepewności. Nigdy nie rozszyfrujesz człowieka jak składu gleby, a jednak psychologia jest nauką (choć wielu filozofów lubi temu zaprzeczać).Cytat:
![]() Cytat:
![]() Obecnie trudno nazwać mnie osobą wierzącą, nie chodzę do kościoła, nie wypełniam sakramentów. Zostałam wychowana w pewnej tradycji i nie mam możliwości udowodnienia, że wbijano mi do głowy same kłamstwa, więc nie czuję się oszukana i nie głoszę z dumą "Boga nie ma", bo nie wiem, czy nie ma. Nie wierzę w życie pozagrobowe, ale nie wiem, czy go nie ma. Mam wykształcenie neurobiologiczne, ale nie uważam żadnej religii za wymysł ciemnoty, która chciała wypełnić tym jakieś pustki, tylko za ścieżkę dobrego życia. Cytat:
![]() O rany, kto Ci wpoił takie bzdury? Koran nakazuje pomoc biednym, czynienie dobra, przebaczenie i życie w prostocie. Nie identyfikuj go ze skrajnymi odłamami, które kierują się nie pismem, lecz pasującą im interpretacją.
|
|
|
|
#1393 | ||
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Cytat:
Czytaj proszę ze zrozumieniem, gdyż napisałam: niektórzy. |
||
|
|
|
|
#1394 |
|
Nie depcze krokusów
|
Napisałaś "niektórzy Muzułmanie skłonni są zabić Żyda tylko dlatego, że jest Żydem, a Koran mówi, że"
Potraktowałam zdania jako oddzielne połączone "a" (zdanie 1 "niektórzy są skłonni", zdanie 2 "Koran mówi, że"), a nie jako "dlatego, że Koran mówi" ![]() Dla mnie skrajne ugrupowania to nie religie, tylko bojówki pod pseudoreligijnym płaszczykiem. Ćwicząc jogę nie zamierzam przechodzić na hinduizm
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2014-11-05 o 14:44 |
|
|
|
|
#1395 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Dokładnie, miało być jako razem. |
|
|
|
|
|
#1396 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
TU jest swietny artykul o rozumowaniu i dialogu z racjonalnego z nieracjonalnym W pelni sie z nim zgadzam, normalnie jakby mi ktos do glowy zajrzal ![]() Cytat:
oni tez pewnie mowili, ze trzymaja sie calkiem dobrze swego czasu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ponownie odsylam do tego samego artykulu... tam dobrze widac o co chodzi dla mnie ateizm to racjonalizm i tyleCytat:
To ze ktos cos nazwal swieta ksiega, jeszcze jej taka nie czyni. Wczorajsze sekty sa dzisiejszymi religiami, a jutro beda mitologia
|
|||||||
|
|
|
|
#1397 | ||||||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Wierzenia hinduistyczne mają tysiące lat i świetnie się mają. Cytat:
Nie wyznaję religii. Mam światopogląd. Cytat:
Cytat:
Myślę, że któreś z obecnych religii przetrwają jeszcze na tyle długo, że zanim się sami unicestwimy atomówkami, nie zdążą stać się zbiorem mitów ![]() Uwielbiam mitologie, studiowanie wierzeń dawnych i obecnych potrafi zainspirować Doceniam różnorodność, jaką prezentują różne grupy etniczne. No ale dla mnie "wyjście na dwór" i "wyjście na pole" to nie są wieśniackie określenia, tylko piękny przykład naturalnie pojawiających się różnic językowych.Właśnie uczciłam potwora spaghetti
|
|
|
|
#1398 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1399 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
jeny, nie moglam juz wczoraj odpisywac, bo jak mnie napadla praca, to myslalam ze sie schowam pod biurko
A potem pobieglam na joge. Wczoraj pierwszy raz czulam jak pot splywa mi strozka z czola, na szyje i ramiona uwielbiam joge ![]() Cytat:
![]() jak wrazenia? ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W krajach o najwyzszym poziomie ekonomicznym, edukacyjnym, rownosciowym (kraje skandynawskie) jest najwyzszy poziom ateizmu. Dlatego ja wiaze religie z funkcja kojenia leku przed wszelikimi niekontrolowanymi nieszczesciami. Cytat:
![]() spoznione smacznego
Edytowane przez favianna Czas edycji: 2014-11-06 o 14:01 |
||||||
|
|
|
|
#1400 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny widzę, że prowadzicie teraz dyskusję na inny temat niż ten, który dotyczy mojego pytania, ale pozwólcie, że się wetnę
![]() Czy praktykując jogę dostrzegłyście np. wysmuklenie swoich mięśni, ich wydłużenie, rozciągnięcie? Joga jest polecana osobom, które chcą wysmuklić zbite mięśnie łydek (i ja do nich należę) stąd moje pytanie. Pozdrawiam
|
|
#1401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1403 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Dzięki jodze nie mam problemów z kręgosłupem, a miałam dość poważne po ciąży. Chyba to jest dla mnie w niej najistotniejsze. Nie garbię się też, co jest teraz nagminne. Pełno młodych dziewczyn zaokrągla ramiona zamykając klatkę. Taka postawa zrobiła się "modna", często w takiej zgarbionej pozie pozują modelki. Wg mnie ani to ładne, ani zdrowe. Ciekawi mnie jak będzie się to prezentować za 30 czy 40 lat. Zgarbione zwinięte w pałąk staruszki... Joga nauczyła mnie trzymać się prosto- i to właśnie odbieram jako benefits for life. Nie mistycznie, ale zwyczajnie fizycznie joga jest na stałe w moim życiu. |
|
|
|
|
|
#1404 |
|
Rozeznanie
|
podpowiedzcie jak zacząć
od jakiegoś czasu chciałabym się troszkę rozruszać ale ze względów zdrowia (pooperacyjne serce) tak naprawdę nie wiem ile mi wolno i na ile będzie mnie stać fizycznie wszelkie forsowne sporty odpadają, biegania okropnie nie lubię i właśnie chcę uniknąć takiego przyśpieszania pulsu w sportach pomyślałam, że joga będzie w miarę bezpieczna ale... no właśnie to "ale" słyszałam, że joga też może zaszkodzić jak się ją źle wykonuje - czy to prawda? czy lepiej zacząć samemu z filmikami z youtuba czy pójść do "szkoły" - nawet mam taką niedaleko jeśli szkoła to na co zwrócić uwagę? o co zapytać? czy mata jest niezbędna? jeśli tak to czy obojętne jest jaka ta mata będzie? to co chcę uzyskać to troszkę się wzmocnić i uruchomić bo moje ciało jest bardzo zastałe, fajnie by było też troszkę podrzeźbić ciało bo z racji wieku - 36 lat - zaczyna mi rosnąć oponka (przemiana materii już chyba nie taka jak kiedyś) i w ogóle widzę, że jakoś tak dziadzieję i się zmieniam w niedobrym kierunku chcę być troszkę porozciągana i odblokować moje ciało chudnąć nie muszę bo lubię swoją wagę taką jaka jest teraz pomimo niektórych opinii
|
|
|
|
|
#1405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, jeśli się ją źle wykonuje to joga szkodzi - absolutnie bym nie sięgała po żadne filmiki na yt, zwłaszcza w Twoim przypadku, uważałabym też na to do jakiej szkoły idę, bo joga w szkołach fitness itp to zupełnie coś innego niż joga prowadzona przez doświadczonego nauczyciela w szkole jogi - takie mam doświadczenia. Maty są różne, lepsze i gorsze, ale wg mnie nie ma się co tym przejmować na początku, gdy się nie wie, czy to jest "to". A co do nauczyciela to ja bym się dowiedziała ile praktykuje i co kończył i pogadała z nim czy wie, jakich asan nie możesz robić i jak widziałby Cię na zajęciach (bo niestety moja mama trafiła kiedyś na jogina, który uważał, że jej schorzenie kręgosłupa jest wymyślone, za dużo się nachodziła do lekarzy i w jodze nie ma żadnych ograniczeń - takich ludzi trzeba się wystrzegać, bo mogą Ci bardziej zaszkodzić niż pomóc). Warto też przejrzeć ofertę szkół - niektóre mają zajęcia dla osób, które nie mogą zbyt intensywnie ćwiczyć (dotyczy to zarówno osób starszych, kobiet w ciąży, jak i osób z różnymi schorzeniami czy też takich, które po prostu nie czują się na siłach - w zależności od odbiorców te grupy mogą być po różnymi nazwami)Moim zdaniem jogą ciała nie wyrzeźbisz. Co do wzmocnienia i rozciągnięcia to efekt widać po czasie, ale jeśli nie możesz zbyt intensywnie ćwiczyć to może to potrwać dosyć długo. Są "spokojniejsze" rodzaje jogi, ale nie wiem czy tam osiągniesz to, co byś chciała. Ciężko coś powiedzieć, nie wiedząc jakie masz możliwości.
After all this time? Always. kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url] książki Edytowane przez Jigoku Czas edycji: 2014-11-09 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#1406 |
|
Rozeznanie
|
dzięki za podpowiedzi
z lekarzem będę się widziała w przyszłym tygodniu więc się wypytam czekać nie mam na co bo od operacji minie niedługo rok wiec mostek jest już zrośnięty, bardziej mnie niepokoi praca mojego serca... no ale to już do omówienia z lekarzem co do szkoły w mojej okolicy to wygooglałam tylko tą http://joga-otwock.pl/kontakt.htm o innych nie słyszałam widzę, że tam nie ma fitnessu ani żadnych dodatkowych sportowych atrakcji jeśli ktoś z was coś słyszał o tym miejscu to chętnie posłucham opinii jeszcze się z nimi nie kontaktowałam więc nie wiem nawet czy mogłabym dołączyć do grupy i na jakich zasadach na razie tak się rozglądam i przymierzam ![]() na stronie jest napisane, że pani jest nauczycielem hatha jogi - nie mam pojęcia jaka to odmiana jogi... |
|
|
|
|
#1407 |
|
Rozeznanie
|
osz ty w życiu! właśnie widziałam filmik z ashtanga yoga i dziewczyna jest zlana potem, pomijam już fakt, że robi takie wygibasy, że zastanawiam się jak w ogóle joga mogła mi przyjść do głowy jako alternatywa sportu dla mnie!
a sapie jak lokomotywa, wiem, że to taki rodzaj oddechu ale to potęguje tylko moje przerażenie i to nie jest wygładzony, montowany filmik żeby ładnie i efektowanie wyglądać https://www.youtube.com/watch?v=CKkE9hfoNXs |
|
|
|
|
#1408 |
|
Nie depcze krokusów
|
Bo jest na wysokim poziomie, na początku się tego nie robi
Ja też tak nie umiem i pewnie nie będę umiała.
|
|
|
#1409 |
|
Rozeznanie
|
no ja wiem, że na początku to nie ale jakoś tak mi się wydawało, że joga to takie tam lajtowe wygibaski a to ręką a to nogą...
a teraz widzę, że może niekoniecznie i jakoś mi mina zrzedła jakby mi ktoś tak kazał zrobić to miałby trupa na miejscu w mojej własnej osobie i to w kilku częściach bo zaraz by mi jakaś noga albo ręka odpadła |
|
|
|
|
#1410 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Mądry, "prawdziwy" nauczyciel jogi powinien zwrócić uwagę na Twoje ograniczenia i powiedzieć jakich asan nie powinnaś wykonywać. Jeśli o matę chodzi, to niektóre szkoły oferują wypożyczenie mat. Wiadomo, ze zawsze lepiej mieć własną (higiena), ale na początek wystarczy szkolna. Podobno w decathlonie można niedrogo kupić niezłą. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.

- takich ludzi trzeba się wystrzegać, bo mogą Ci bardziej zaszkodzić niż pomóc). Warto też przejrzeć ofertę szkół - niektóre mają zajęcia dla osób, które nie mogą zbyt intensywnie ćwiczyć (dotyczy to zarówno osób starszych, kobiet w ciąży, jak i osób z różnymi schorzeniami czy też takich, które po prostu nie czują się na siłach - w zależności od odbiorców te grupy mogą być po różnymi nazwami)