|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Komplikatorka
|
Dot.: Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II
|
#2522 |
|
Zakorzenienie
|
ehh kupiliśmy tymczasowe łóżko sosnowe na allegro za niewiele ponad 200 zł i nigdy więcej nie będę tak oszczędzać na meblach.
Widzę, że temat pierniczkowy. Słyszałam, że dobrze je upiec wcześniej, ale z jakim wyprzedzeniem? Ja nigdy nie piekłam chciałam w tym roku zrobić pierwszy raz. |
|
|
|
#2523 | |
|
Konto usunięte
|
hej, nawet nie mam kiedy odpisać bo u mnie w pracy młynek! ileż roboty o matko z dzieckiem...
przepis na pierniczki będzie na blogu, dam znać ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pierniczki można około miesiąc przed piec, ja robię zazwyczaj 2 tygodnie przed, albo i tydzień przed
|
|
|
|
|
#2525 |
|
Zakorzenienie
|
ma dwie dodatkowe nogi na środku, one są na jedna śrubę przykręcone i teraz przy każdym gwałtowniejszym ruchu się "wyłamują", wypadają ze śrub, ja już się boje obrócić z boku na bok, żeby coś się nie stało. TŻ chce to jakoś poskręcać dodatkowo, żeby nie było więcej takich niespodzianek, raz nam tak w nocy się stało jak TŻ się obracał. Może akurat ten model jest źle przemyślany, nie mówię że wszystkie, ale ja się trochę zraziłam...
|
|
|
|
#2526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2527 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
jejku, nigdy nie piekłam pierniczków
![]() ale w pełni udzieliła mi się już atmosfera świąteczna |
|
|
|
#2529 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2530 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bilety nie sa najtansze. Sa podobno jakies tanie linie do Singapuru ale nie interesujemy sie tym zbytnio, bo jeszcze w dalszym ciagu czekam na wize i nie moge opuszczac Australii bez... dodatkowej wizy Ale baaaardzo chce zwiedzic Tasmanie i NZ oczywiscie. Bylismy juz w tutejszych gorach (gora Kosciuszki itd), ale to samochodem, ok 6h jazdy.Tez mialam dzis jakies pokrecone sny! (Tylko troche wczesniej od Was ). Ale dzien ogolnie bardzo fajny! Bylam 2 raz na silce, na jutro jestem umowiona z managerem na trening personalny zby ulozyc jakis plan dzialania. Ogolnie ta silownia jest super! Nie jest tloczno, personel zna mnie juz po imieniu, wszyscy sa po imieniu zreszta. Rodzinna atmosfera. Damska lazienka/przebieralnia/prysznice wygladaja jak buduar i znajduje sie tem tez osobna sauna I wszystko to 5min spacerkiem od domu, glowna ulica wiec nawet po zmroku nie boje sie tam chodzic. Musze sobie tylko kupic wage spozywcza i moge zaczynac porzadny trening Po silce pracowalam dzis w galerii sztuki wspolczesnej. Wspolpracuje ona z jakas fundacja i odbywalo sie tam wreczenie nagrod dla dzieci w konkursie plastycznym. I teraz wyobrazcie sobie: w galerii mamy BARDZO cenne i bardzo delikatne eksponaty: ![]() z papieru/materialu. Na rozdaniu nagrod bylo ok 50 dzieci. Z rodzicami. Z rodzicami, ktorym nie chcialo sie ich dogladac, wiec musialysmu doslownie lapac je w biegu zanim wpadlyby na dziela sztuki. Rozwrzeszczane, bogate dzieciaki z najnowszymi ajfonami. Srednia wieku: 5-6 lat. |
|
|
|
|
#2531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia z treningami, widzisz czasami jakie skarby ukrywają się pod nosem? A z tym ostatnim to masakra ja bym chyba je zamknęła w jakiejś klatce jakby się wszystkie tak rozbiegły :P Mam nadzieję, ze nic nie zniszczyły.
|
|
|
|
|
#2532 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nie mam za co szaleć bo mamy jasny plan oszczędzania - w sumie to dobrze, ale czasem serce boli... do momentu w którym nie wyjeżdżamy na wakacje i wtedy widzę, jak bardzo te oszczędności są potrzebne Cytat:
|
||
|
|
|
#2533 |
|
Zakorzenienie
|
ja przez ostatnie parę lat też nie za bardzo
nie wiem czy to jakaś tradycja z wielkopolski, czy co, ale u mnie nigdy ziemniaków nikt w wigilię nie jadł. jak to zobaczyłam, to padłam a teraz jadę do mamy, będziemy gotować, piec ciasta, chodzić na jarmark, a ten w hamburgu jest wyczesany |
|
|
|
#2534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2535 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
generalnie zauważyłam, że w zależności od regionu i rodziny przeróżne dania królują na wigilijnym stole ja w ogóle nie czuję jeszcze klimatu świąt, za szybko dla mnie to wszystko w tym roku, już nie mówiąc o tym jak mnie irtytują wszelkie świąteczne reklamy
|
|
|
|
|
#2536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie ostatnie oszczędności pójdą się... na spacer. Muszę autko ponaprawiać. |
|
|
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to takie normalne ugotowane ziemniory, do tego do wyboru aż smażony karp, którego ja osobiście nie tykam. jakieś śledzie i tyle. do tego ciasto, które jest u nich co niedzielę i tort, zawsze ten sam, który jest właśnie w śswięta i na urodziny |
|
|
|
|
#2538 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziewczyny napiszcie proszę co u Was się je na wigilię, bardzo jestem ciekawa tych różnic |
|
|
|
|
#2539 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest barszcz z uszkami. Jest ryba smażona i ryba po grecku (zwykle jakiś morszczuk/mintaj/dorsz - karpia u mnie w domu nikt nie zje). Są też pierogi. Ja zwykle i tak się w wigilię obżeram sałatką warzywną i pierogami z mięsem (za innymi nie przepadam). Reszta może nie istnieć. |
|
|
|
|
#2541 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
w święto to już mięsnie - w ramach obiadu barszcz z pasztecikami i bigos, ale też ryby z Wigilii.... u teściów za to jest zupa grzybowa z ryżem i naleśniki z grzybowym farszem i jakieś kupne ciasto, raczej nie typowo świąteczne, czasem ryba po grecku, czasem śledzie z octem - niczego z tego nie lubię i szkoda mi zapełniania przestrzeni w żołądku jedzeniem na siłę, zwłaszcza jak najpierw jedziemy do teściów
|
|
#2542 |
|
Zakorzenienie
|
u nas ziemniaki na wigilię to do sosu grzybowego się podaje.
Z innych dań to zawsze jest barszcz czerwony z uszkami, ryba (karp i zawsze jkaś druga do wyboru dla tych co nie lubią karpia), pierogi z kapustą i grzybami (u jednej babci czasem ze szpinakiem bo moi kuzynowie którymi się opiekowała lubią)m kapusta z grzybami i druga z grochem, kompot z szuszek, makowiec
|
|
|
|
#2543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie to na abczdrowie można poczytać "Nadmiar potasu w organizmie prowadzi do zgonu." Ostatnio sobie ich poprostu nie nałożyłam. Chyba 2 miesiące temu wiedząc, ze będzie mięso+ziemniory+ogorek konserwowy/mizeria kupiłam worek brukselki i z TŻ sobie ją ugotowaliśmy. Jak 2 tygodnie temu bylismy u nich, to brukselka pojawiła się sama z siebie ![]() Zjadłam zamiast ziemniaków Zdecydowanie wolę takie zamienniki
|
|
|
|
|
#2546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() idę poczytać co pisałyście ![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
![]() U nas na Wigilię zawsze robimy: barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z fasolą, kapustę z grzybami, rybę, paszteciki z kapustą i grzybami, kluski z makiem, śledzik pod pierzynką. To na kolację, a po kolacji jemy ciasta: sernik z brzoskwiniami i makowce. Zawsze są też pierniczki. A na święta to już dania mięsne i w sumie co roku coś innego.
|
|
#2547 |
|
Konto usunięte
|
u nas też jest sernik, makowiec i pierniki ale nigdy nie podaje się ich do wigilii a dopiero po niej jak trochę odetchniemy jest kawa i słodkie
Scarlett też robimy śledzie w oleju i po cygańsku (z cebulką i rodzynkami w sosie pomidorowym) ale jemy je w święta a nie na wigilię, podobnie jest z sałatkami w tym roku Tż będzie u nas na wigilii muszę go zapytać co u niego w domu się podaje bo jak to bedzie zupełnie inne menu niż u nas to może zrobię coś z jego rzeczy
Edytowane przez 201604250957 Czas edycji: 2014-11-12 o 17:16 |
|
|
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie w sumie je się różnie, no i też zależy gdzie jeestem
z ojcem to już pisałam co się je, z mamą, to robimy to co lubimy, bo wtedy spędzamy wigilię w 3, więc nie robimy dużo jedzenia, bo nie przejemy tego |
|
|
|
#2549 |
|
Konto usunięte
|
U mnie jest barszcz z domowymi uszkami, karp, makowiec, strucla. U teściów jest 12 potraw ale mi nie smakują za bardzo niestety, a już szczególnie śledzie w kilku rodzajach, których nie znoszę. Bardzo mnie boli to, ile się niepotrzebnie gotuje na święta i ile się je. Moi teściowe pogardzają chociażby tym, że zamiast siedzieć i dogorewać przed TV na długiej i drugiej tego dnia wigilii wolimy pójść na spacer na pół godziny...
Tak sami zresztą jak u Miss i Scarlett mięso i rozgotowanr ziemniaki to podstawa żywienia. Mój TZ coś tam je, ale ja zazwyczaj piję wodę, bo mają tylko tanią czarną przetworzoną herbatę i nie kupią dla nas zielonej chociaż pijemy ją od lat... smutne to bardzo wie siedzę cały dzień o wodzie bo nie kupią nawet jogurtu, smutne to. W ten weekend do nich jedziemy i wezmę swoją herbatę i jogurcik, może im się głupio zrobi? Ech...
Edytowane przez 201608160903 Czas edycji: 2014-11-12 o 18:14 |
|
|
|
#2550 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc przydałoby sie Nam w miarę fajne nie drogie łóżko ![]() Cytat:
U mnie z fajnych regionalnych potraw mama robi domowe kluski z makiem i bakaliami. Pysze są!
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.

może trzeba je po prostu wykręcić i olać

Rozwrzeszczane, bogate dzieciaki z najnowszymi ajfonami. Srednia wieku: 5-6 lat. 
w tym roku Tż będzie u nas na wigilii muszę go zapytać co u niego w domu się podaje bo jak to bedzie zupełnie inne menu niż u nas to może zrobię coś z jego rzeczy
wie siedzę cały dzień o wodzie bo nie kupią nawet jogurtu, smutne to. W ten weekend do nich jedziemy i wezmę swoją herbatę i jogurcik, może im się głupio zrobi? Ech...