|
|
#181 |
|
BAN stały
|
Dot.: Wątek dla kawoszy
Polecam kawę egipską z kardamonem
|
|
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
|
Figarro, wielkie dzięki wpis!
Muszę spróbować. Też mam problemy z żołądkiem, próbowałam MK Cafe Feelings ale bez rezultatu, nie różniła się niczym od zwykłej kawy. |
|
|
|
|
#183 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za cenne uwagi
Wiem, że lekarze lubią przesadzać ale trochę się wystraszyłam. Kaledonia obie kawy, które polecasz piłam - i muszę przyznać że żołądek chyba je polubił. Fgarro - kawa "parzona na zimno" to dla mnie nowość ![]() Teraz testuję nową kawę - kupiłam ją w aptece! - czego się nie spodziewałam. Podzielę się moimi spostrzeżeniami jak trochę jej posmakuję.
Edytowane przez bananowiec76 Czas edycji: 2014-11-05 o 10:43 |
|
|
|
|
#184 |
|
BAN stały
|
Dot.: Wątek dla kawoszy :)
Moją ulubioną kawą jest ta podana do łóżka.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#185 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam tak samo. Strasznie lubię kawę z mlekiem do śniadania a ostatnio posmakowała mi zwłaszcza lavazza
do tego miód albo syrop klonowy i jest pysznie
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, czy jest jeszcze kawa Marago? Moze polecacie inna kawę, która jest lekko słodka bez kwaśnego posmaku?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#187 |
|
Zadomowienie
|
Cześć wszystkim
![]() Macie może ekspres do kawy w domciu? Jeśli tak to jakiej firmy jest godny polecenia? Jestem mega kawoszem i planuję zakup ale jestem zielona w tym temacie, a nie chcę kupić jakiegoś bubla ![]() I jeszcze jedno pytanko - orientujecie się czy cappuccino mokate (właściwie to nie jest prawdziwe cappuccino) szkodzi zdrowiu jeśli pije się kilka razy w tygodniu? W każdym bądź razie nie codziennie
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Nie polecam tych na kapsułki. Lepiej ciśnieniowy. Tylko ktoś bardziej obeznany niech sie wypowie. Sama jestem ciekawa
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma byc to ekspres cisnieniowy? automat, czy na kolbe? a moze przelewowy? a moze inaczej, preferujesz kawy mleczne?
|
|
|
#190 |
|
Pani Mizantrop
|
Z ekspresów ciśnieniowych polecam Saeco.
|
|
#191 | |
|
zielony stworek
|
U mnie jest Miele i mogę polecić
Saeco moltio też jest fajne jeśli lubisz mleczne kawy, ma pojemnik na mleko. Jeśli jednak pijesz tylko czarną kawę to uważam,że kolba będzie wystarczająca. No i młynek do tego oczywiście,bo kawa świeżo zmielona jest najlepsza. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Raczkowanie
|
Wracam po 2 miesiącach i muszę się przyznać, że nie wytrzymałam i sprezentowałam sobie na urodziny Mukke, a co !
![]() Jestem w niej cholernie zakochana, choć miałam z nią niemałe problemy na początku a mianowicie zawór spieniający zwyczajnie był wadliwy, nie wylewał kawy do mleka ani nie spieniał. Oczywiście w ramach gwarancji został on mi wymieniony i tak cieszę się pysznym cappucino kilka razy dziennie powoli wpadam w krówkowy nałóg ![]() Wypróbowałam też kawę Pellini Top i już wiem, że do Movenpick nie wrócę, różnica w smaku kolosalna, także polecam Cytat:
Edytowane przez miiilka91 Czas edycji: 2014-11-12 o 03:35 |
|
|
|
|
|
#194 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Rancilio Silvia fajny,ale tutaj już się trzeba znać i trochę czasu poświęcić, by wyszła naprawdę dobra kawa z tego co na forum specjalistów czytałam. |
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to działa? Można każda kawę robic ? Rozumiem, ze tylko gazowej kuchence? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ahh Mukka , można zaparzyć kawę jak marzenie, ale tutaj też trzeba umieć się z tą kawiarką obchodzić i zwyczajnie się z nią "dotrzeć" ![]() Jestem z niej naprawdę bardzo zadowolona i zakup ekspressu odkładam w czasie, bo zwyczajnie dla jednej osoby nie opłaca mi się go kupować, szczególnie jak kawa z Mukki wychodzi baardzo przyzwoita ![]() NinaSimone Mukki można używać na palnikach gazowych i elektrycznych, niestety na indukcyjnych się kawy w niej nie przyrządzi ale jest jeszcze wersja automatyczna tzn.z elektryczną podstawką. a sama kawiarka działa tak: https://www.youtube.com/watch?v=ubbTZxC_mHE Jedyny jej minus to taki, że jest zrobiona z aluminium :/ |
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie moge poczytać od podstaw jaka kawiarke wybrać i czym sie kierować ?
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=32&t=6077
|
|
|
#199 |
|
Przyczajenie
|
Ginarella na pewno nie kupuj ekspresu na kapsułki bo ograniczysz się do picia jednej kawy
![]() NinaSimone ja właśnie testuję nową włoską kawę, którą kupiłam w aptece ![]() Nie wiem jednak czy podawanie nazwy na forum jest dozwolone
|
|
|
|
|
#200 |
|
Raczkowanie
|
Kawa z apteki? Pierwsze słyszę. Ja lubię dodawać różne syropy do kawy. Zawsze to jakieś urozmaicenie.
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Wątek dla kawoszy
Cytat:
Mam płytę elektryczna, ale używam tez kuchenki gazowej. Zależnie gdzie jestem. A chciałabym cos co zadziała na indukcji, gazie i elektrycznej. Da sie tak ? Lub elektryczna i gaz. Mukka taka jest? Teraz mam tylko elektryczna płytę Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez NinaSimone Czas edycji: 2014-11-12 o 14:20 |
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
Czytalam, czytalam..i zdecydowalam sie na mukke… Moge ja myc tylko woda? Pytam o wszystkie czesci..
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z czasem na kawiarce osiądzie kawowy osad, co jest zupełnie normalne a co więcej poprawia to smak kawy ![]() Poza tym tak jak pisałam Mukka występuje w wersjach na kuchenki gazowe, elektryczne i z elektryczną podstawką jaką np.ma czajnik elektryczny, także jeśli ktoś ma tylko płytę indukcyjną to jest to jakieś wyjście. Na Twoim miejscu zastanowiłabym się jeszcze nad zwykła kawiarką np.stalową Bialetti Venus + ewentualnie spieniacz do mleka, jeśli lubisz cappucino. A i jeszcze co ważne to młynek, najlepiej by był żarnowy oraz oczywiście dobra, świeżo mielona kawa
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek dla kawoszy
Taki spieniacza jak ma mukka? Myślałam o Venus, ale brak spieniacza mnie zniechęcił. Wzięłam mukke, bo jest tez urocza. Sito tez mam myć delikatnie czy chodzi o sama kawiarke ?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez NinaSimone Czas edycji: 2014-11-13 o 00:07 |
|
|
|
|
#205 |
|
Raczkowanie
|
nie, chodziło mi o zwykły spieniacz, taki kubkowy.
Sito (lejek) akurat jest stalowe, ale i tak go myje samą wodą, akurat ten lejek wystarczy tylko przepłukać wodą, fusy kawowe łatwo od niego odchodzą. Zarówno kawiarkę stalową jak i aluminiową myję bez detergentów i mają się dobrze. |
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie kawy polecacie? Szukam czegoś delikatnego (nie kwaśnego) w smaku. Czy na opakowaniu pisze, ze kawa nadaje sie do zaparzacza?
|
|
|
|
#207 |
|
Przyczajenie
|
Ja też mukke myje samą wodą i jest ok.
KDych tak, kawa z apteki - sama się zdziwiłam jak mi ją pani aptekarka zaproponowała ![]() Jeśli chodzi o smak to polecam, natomiast wpływ na mój żołądek ocenię po miesiącu testowania ![]() Ale myślę, że warto zapytać u siebie w aptece
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Czy takie dobre kawy znajdę w markecie czy tylko specjalne sklepy?
|
|
|
|
#209 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślę, że w lepszych marketach na pewno coś znajdziesz - widziałam lepsze marki w Piotr i Paweł, pewnie również Alma itp. Ja również jestem szczęśliwą posiadaczką Mukki, uwielbiam tę krowę! Martwi mnie tylko zawór - po pewnym czasie staje się tak jakby poluzowany... działa, ale jeżeli chce się zrobić latte, trzeba uważać żeby grzybek nie opadł (ni nie wiem jak to inaczej wyjaśnić |
|
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
A jakieś sklepy z kawa w necie polecacie? Mogą tez przemielić od razu?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.

- czego się nie spodziewałam. Podzielę się moimi spostrzeżeniami jak trochę jej posmakuję.

Martwi mnie tylko zawór - po pewnym czasie staje się tak jakby poluzowany... działa, ale jeżeli chce się zrobić latte, trzeba uważać żeby grzybek nie opadł (ni nie wiem jak to inaczej wyjaśnić