Bukiety ślubne cz.III - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-21, 22:54   #1981
pozeczkowa
Zadomowienie

Dot.: Bukiety ślubne cz.III

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Jako florystka stwierdzam, że bzdura - same sobie PMki robią krzywdę w ten sposób. Bukiet ślubny przygotowuje się zupełnie inaczej niż zwykłą wiązankę na urodziny czy imieniny, więcej zabiegów się na nim wykonuje a kwiaty są kupowane specjalnie na tę okazję.
mogłabyś podpowiedzieć, dlaczego? przeżyć jakoś szczególnie długo jak dla mnie te kwiaty nie muszą - kilka godzin wystarczy...
co powiesz o słonecznikach? to dość "ciężkie" kwiaty, nadają się na ślubny bukiet?

z kilogramami walczę, wygrywam raz ja, raz one
104kg -> 74kg -> 91kg -> 90 89 88 87 86 85 84 83 82 81 80 79 78 77 76 75
pozeczkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-21, 23:50   #1982
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pozeczkowa Pokaż wiadomość
mogłabyś podpowiedzieć, dlaczego? przeżyć jakoś szczególnie długo jak dla mnie te kwiaty nie muszą - kilka godzin wystarczy...
co powiesz o słonecznikach? to dość "ciężkie" kwiaty, nadają się na ślubny bukiet?
Powiem tak:
Kiedy przychodzisz do kwiaciarni po bukiet okolicznościowy jest on tworzony zwykle z tego, co aktualnie na stanie kwiaciarni się znajduje. Taki bukiet jest układany z myślą o tym, że zostanie w miarę szybko komuś zaraz wręczony i trafi do wody. Jeśli do tej wody nie trafi może być z nim różnie, ponieważ nie przechodzi zabiegów które przechodzą bukiety ślubne.

Bukiet ślubny, zwłaszcza w sezonie, kiedy pogoda zwykle jest fajna dla nas ale dla kwiatów już nie koniecznie, dostaje dość dosłownie prawdziwego łupnia - brak wody, słońce duchota, ręce, ściskające go czasem z nerwów trochę za bardzo. Jeśli nie jest dobrze zrobiony to może się okazać, że idąc do ołtarza będziesz już niosła w rękach trupki a to chyba nie o to chodzi.

Żeby to obrazowo wypadło to powiem jak ja się zabieram za zamówienia ślubne:
-kwiaty zamawiam na sobotę w poniedziałek poprzedzający, żeby na pewno mi przyszło do hurtowni dokładnie to co potrzebne
-odbieram świeżutkie w piątek z samego rana (jeśli zamówienie na cały ślub) lub w sobotę (jeśli sam bukiet)
-kwiaty w pracowni oczyszczam, przebieram, odrzucam te które wyglądają źle
-"konserwuję je" (duży cudzysłów, w szczegóły nie będę się wdawać bo to nudne dla kogoś kto nie jest florystą) specjalnym preparatem, poję wodą z odżywką
-wiązankę układam, kwiaty często drutuję, żeby nic nie wypadło/nie złamało się PMce, zabezpieczam, jak trzeba to woskuję kwiaty, butonierki i kwiatki do włosów zabezpieczam różnymi florystycznymi, szamańskimi sztuczkami żeby przetrwały całą noc.
Przy bukiecie okolicznościowym zostaje po prostu jazda do hurtowni, wybór pasujących kwiatów albo wręcz użycie tego co zostało przywiezione wczoraj/przedwczoraj, pojenie odżywką i ułożenie.

Cena bukietu ślubnego jest minimalnie wyższa niż bukietu np. urodzinowego - tylko dlatego, że więcej roboczogodzin się nad nim spędza i więcej materiału w niego ładuje (TAK!). Każdy z nas, niezależnie od wykonywanej pracy musi sobie kalkulować wszystko jak należy.

Poza tym naiwnie jest sądzić, że doświadczeni floryści nie wiedzą po co tak naprawdę przychodzi do kwiaciarni dziewczyna prosząca o "prosty bukiecik, związany wstążką, nie, nie ślubny, na sobotę" - my wiemy, naprawdę. Zwyczajnie tego nie polecam bo wiem jak to wygląda z drugiej strony, oszczędność jest śmieszna, o ile w ogóle a jeśli chcemy, żeby dzień ślubu wypadł idealnie to i kwiatami warto się zainteresować. To w końcu najważniejszy bukiet w życiu. Nawet jeśli tak o tym nie myślimy to taka jest prawda - na zdjęciach zostanie na zawsze.

A czy słoneczniki się nadają? Jasne, że się nadają - każde kwiaty się nadają wszystko od okoliczności i stylu zależy. W sierpniu tego roku robiłam bukiet multigatunkowy ze słonecznikiem i stwierdzam, że gdyby go tam nie było to wypadłby blado. Jedno co trzeba wziąć pod uwagę, że bukiet, który pokazałaś wagowo piórkiem nie będzie.
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 11:10   #1983
pozeczkowa
Zadomowienie

wszystko rozumiem, dziękuję, przyjęłam, przetrawiam
taaak... jeden słonecznik swoje waży, a ja bym chciała 5 jakoś będę musiała dać radę, a i rzucać nim w nikogo później nie będę, coby nie zabić

z kilogramami walczę, wygrywam raz ja, raz one
104kg -> 74kg -> 91kg -> 90 89 88 87 86 85 84 83 82 81 80 79 78 77 76 75
pozeczkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 12:28   #1984
raingirl
Zakorzenienie

To jest kolejny powod zeby mowic ze to bukiet slubny - na slubny wybierze takie sloneczniki, ktore beda mialy mniejsza mase w lodygach

Cytat:
Napisane przez pozeczkowa Pokaż wiadomość
wszystko rozumiem, dziękuję, przyjęłam, przetrawiam
taaak... jeden słonecznik swoje waży, a ja bym chciała 5 jakoś będę musiała dać radę, a i rzucać nim w nikogo później nie będę, coby nie zabić
Stary 2014-11-06, 00:27   #1985
mamDosc
Raczkowanie

Mój bukiet wyglądał tak. Robiła go (tak jak i resztę dekoracji) nie florystka a właścicielka lokalu, w którym odbyło się wesele. Został zrobiony na podstawie zdjęcia, które znalazłam w necie. Byłam zachwycona. Użyłam go jeszcze na sesję, a później wyrzuciłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0262.jpg (86,5 KB, 81 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 0277l.jpg (12,9 KB, 79 załadowań)
mamDosc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-13, 07:54   #1986
201711281030
Konto usunięte

Możecie polecić jakieś czerwone kwiatki, dostępne w połowie września? Zależy mi żeby wytrzymały kilka dni - do sesji zdjęciowej.
201711281030 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-13, 13:58   #1987
marmoladowa
Raczkowanie

Mam pytanie do Ciebie Raingirl, bo widzę, że znasz się na rzeczy Bukiet z jakich kwiatów mogę rozważać na ślub w lutym?
marmoladowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-13, 14:04   #1988
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
Możecie polecić jakieś czerwone kwiatki, dostępne w połowie września? Zależy mi żeby wytrzymały kilka dni - do sesji zdjęciowej.
goździki

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-13, 17:17   #1989
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marmoladowa Pokaż wiadomość
Mam pytanie do Ciebie Raingirl, bo widzę, że znasz się na rzeczy Bukiet z jakich kwiatów mogę rozważać na ślub w lutym?
O, ślub zimą - tak jak mój!
W lutym na pewno masz pełny wybór róż, z tym, że uwaga na czerwone, bo przed walentynkami cena w hurcie idzie wariacko do góry i wcale nie jest to winą florystów.
Poza tym mnóstwo "podstawowych" gatunków - gerbery, goździki w pełnej palecie, eustomy, gipsówka, frezje (chociaż czasem nieco mniej okazałe niż w sezonie), cantedeskie (zwane niesłusznie "kallami" lub o zgrozo "cantadeskami". Oczywiście storczyki. Jaskry już będą bardzo ładne, tulipany na pewno i w zasadzie jest to najlepsza pora na bukiety z tulipanów, bo teraz są już całoroczne, ale cieplejszą wiosną i latem padają okrutnie w bukietach ślubnych i lepiej nie ryzykować.
Fajne bukiety "z pazurem" można zimową porą stworzyć z hippeastrum (znowu błędnie zwanym amarylisem). Na bukiety kaskadowe pięknie się nada glorioza, chociaż tutaj szczerze mówiąc nie wiem jak z ceną, bo nie kupowałam jej nigdy zimą.

To tyle bez głębszego zastanawiania się.

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
goździki
Potwierdzam - świeży i dobrze przygotowany goździk jest dość "pancernym" kwiatem, jeśli chodzi o przetrwanie w trudnych, ślubnych warunkach.
Stary 2014-11-13, 22:24   #1990
Agusiaczek1985
Wtajemniczenie

Raingirl jestes mistrzynią, Podziwiam Cię w kazdym calu tego co robisz
Stary 2014-11-13, 22:51   #1991
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agusiaczek1985 Pokaż wiadomość
Raingirl jestes mistrzynią, Podziwiam Cię w kazdym calu tego co robisz
Haha, do mistrzyni to mi jeszcze baaaaaaardzo daleko, ale dziękuję
Stary 2014-11-14, 09:15   #1992
201711281030
Konto usunięte

Raingirl, ta glorioza jest przepiękna! A jak z jej wytrzymałością? I ceną?
201711281030 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-14, 10:34   #1993
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
Raingirl, ta glorioza jest przepiękna! A jak z jej wytrzymałością? I ceną?
W sezonie jest w miarę tania - porównywalnie do róży, tak jak pisałam nie wiem jak zimą, bo nigdy jeszcze zimą jej nie kupowałam. Dobrze zabezpieczona przez osobę, która się na tym zna ma całkiem dobrą trwałość. Dla przykładu napiszę, że mi w maju tego roku, w ostrym słońcu i na wietrze przetrwała kompletnie bez wody całe dwa dni w bardzo trudnych warunkach - o tutaj ją widać:
http://1.bp.blogspot.com/-E8UGV6NP9R...0/DSC_0252.jpg
W wodzie stała dobry tydzień, a nie zajmowałam się nią jakoś specjalnie - chciałam zobaczyć ile wytrzyma.
Stary 2014-11-14, 15:53   #1994
marmoladowa
Raczkowanie

Cytat:
O, ślub zimą - tak jak mój!
W lutym na pewno masz pełny wybór róż, z tym, że uwaga na czerwone, bo przed walentynkami cena w hurcie idzie wariacko do góry i wcale nie jest to winą florystów.
Poza tym mnóstwo "podstawowych" gatunków - gerbery, goździki w pełnej palecie, eustomy, gipsówka, frezje (chociaż czasem nieco mniej okazałe niż w sezonie), cantedeskie (zwane niesłusznie "kallami" lub o zgrozo "cantadeskami". Oczywiście storczyki. Jaskry już będą bardzo ładne, tulipany na pewno i w zasadzie jest to najlepsza pora na bukiety z tulipanów, bo teraz są już całoroczne, ale cieplejszą wiosną i latem padają okrutnie w bukietach ślubnych i lepiej nie ryzykować.
Fajne bukiety "z pazurem" można zimową porą stworzyć z hippeastrum (znowu błędnie zwanym amarylisem). Na bukiety kaskadowe pięknie się nada glorioza, chociaż tutaj szczerze mówiąc nie wiem jak z ceną, bo nie kupowałam jej nigdy zimą.

To tyle bez głębszego zastanawiania się.
Dziękuję za podpowiedź Teraz pozostaje mi poszukać inspiracji bukietowych
marmoladowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 07:50   #1995
Konsystencja
Raczkowanie

Cytat:
Jako florystka stwierdzam, że bzdura - same sobie PMki robią krzywdę w ten sposób. Bukiet ślubny przygotowuje się zupełnie inaczej niż zwykłą wiązankę na urodziny czy imieniny, więcej zabiegów się na nim wykonuje a kwiaty są kupowane specjalnie na tę okazję.
Też zawsze wszystkim pannom młodym to tłumaczę. Dziwi mnie jednak, że ludzie sami nie widzą różnicy między bukietem ślubnym za 150 zł a takim na imieniny za 30 zł... Nigdy nie pojęłam, jak można twierdzić, że są identyczne. Do przeciętnego bukietu ślubnego cudem byłoby mieć same kwiaty z giełdy za 30 zł, bo z reguły wydaje się na nie więcej, do tego inne materiały no i praca. Nie wątpię, że w tym fachu zdarzają się również osoby nieuczciwe, które chcą kogoś naciągnąć, ale bez przesady. Naprawdę dużo lepiej jest powiedzieć szczerze florystce, że ma się ograniczony budżet na bukiet ślubny - wtedy zawsze może podpowiedzieć, jak oszczędzić, jakie kwiaty wybrać, żeby bukiet nie był za drogi itp.
Stary 2014-12-18, 22:33   #1996
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Konsystencja Pokaż wiadomość
Naprawdę dużo lepiej jest powiedzieć szczerze florystce, że ma się ograniczony budżet na bukiet ślubny - wtedy zawsze może podpowiedzieć, jak oszczędzić, jakie kwiaty wybrać, żeby bukiet nie był za drogi itp.
Pewnie, że tak. Ja powiem szczerze to w takich sytuacjach nawet przymknę oko na kilka % ze swojego utargu czasem.
...a zdarzyło mi się stworzyć bukiet ślubny za 30 zł - z jednej pięknej białej liatry. Elegancko i stylowo było. Da się? Da się. Tylko obie strony muszą chcieć.
Dlatego zawsze mówię - Panny Młode chcą żeby je traktować jak człowieka, to niech same też jak człowieka traktują florystę.
Stary 2014-12-19, 18:55   #1997
annic
Wtajemniczenie

Ja miałam taki jak w załączniku, aż żałuję że sobie nie zasuszyłam go na pamiątkę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bukiet.jpg (75,8 KB, 216 załadowań)
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 13:00   #1998
Gubasia93
Rozeznanie

Mam pytanie może nie do końca dotyczące bukietów, ale mam nadzieję, że mi i tak pomożecie

Planujecie mieć na sali kwiaty takie same jak w bukiecie czy inne?
Ja mam z tym dylemat.
Wstępnie myślałam o bukiecie z eustomy i frezji.

__P+P_____________________
Razem od 09.03.2013

Zaręczeni od 03.05.2014
Ślub 11.06.2016

Potterhead forever

Gubasia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 17:33   #1999
sQuaara
Zakorzenienie

inne... bukiet z kwiatów, na sali gipsowkę
Stary 2014-12-21, 21:35   #2000
annic
Wtajemniczenie

Ja miałam zupełnie inne kwiaty, ale w podobnej kolorystyce co ślubny.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 22:40   #2001
rabbitka
Rozeznanie

Bukiet miałam z piwoni, roz i gipsowki, na sali mialam 2 rodzaje dekoracji kwiatowych - na naszym stole 2 kompozycje z piwoni, roz i gipsowki, a na stolach gosci bukieciki z gipsowki czyli w sumie wszystko sie razem laczylo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-22, 00:26   #2002
Konsystencja
Raczkowanie

Ja myślę, że lepiej inne Dzięki temu Twój bukiet będzie wyjątkowy a nie bardzo podobny do każdej dekoracji na sali Jeśli chcesz, żeby jedynie pasowały do siebie, to z tym nie będziesz miała żadnych problemów - wystarczy dobrać do bukietu ślubnego odpowiednie gatunki kwiatów w barwach, które będą ładnie współgrać z Twoim bukietem.
Dzięki temu, że bukiet będzie inny od dekoracji, to masz też możliwość dobrać go do siebie, do swojej urody i stylizacji a dekoracje na sali do wystroju lokalu
Stary 2014-12-22, 13:35   #2003
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Ja miałam taki jak w załączniku, aż żałuję że sobie nie zasuszyłam go na pamiątkę
sliczny!
Stary 2015-01-24, 18:56   #2004
doti306
Raczkowanie

Dziewczyny!
Zakochałam sie w tym bukiecie
Powiedzcie tylko jakie tam są kwiaty?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bukiet-slubny-toasted-almond.jpg (38,8 KB, 71 załadowań)
doti306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 20:20   #2005
farbstiftka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doti306 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Nie pomoge, ale zapisuje w inspiracjach, boski
farbstiftka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 20:50   #2006
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doti306 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Ja tu widzę kilka odmian róż, goździki gałązkowe (lub eustoma, nie jestem pewna, bo akurat tak kiepsko na zdjęciu widać) i dziurawiec, czyli hypericum.
Stary 2015-01-28, 20:39   #2007
Mulinka Kordonkowa
Raczkowanie

Wykonam bukiety ślubne z krepiny śliczne.
Więcej info na fb
Stary 2015-01-31, 16:48   #2008
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Niech mi ktoś wytłumaczy jak bukiet ślubny ma pasować do sukni???
rozumiem że jak jestem mała to pasuje mały bukiet a nie wieniec nagrobny.
Ale o co chodzi z pasowaniem do sukni?
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 18:22   #2009
raingirl
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5002805 8]Niech mi ktoś wytłumaczy jak bukiet ślubny ma pasować do sukni???
rozumiem że jak jestem mała to pasuje mały bukiet a nie wieniec nagrobny.
Ale o co chodzi z pasowaniem do sukni?[/QUOTE]
Ogólnie stylem powinien pasować -do "księżniczki" raczej nie dokładamy długiej i bardzo ozdobnej kaskady bo wyjdzie nam Disney, do sukni krótkiej to już w ogóle bukiety spływające pasują jak pięść do oka... do sukni w stylu greckim pięknie pasuje bukiet-naręcze, do wąskiej rybki bukiet spływający, do hiszpanki wachlarz itp.
Chociaż tak naprawdę bukietu florysta nie dobiera do sukni tylko do Panny Młodej w sukni, bo może to wydawać się dość naciągane, ale bukietem można zrobić dziewczynie optycznie dużo dobrego, ale też bardzo skrzywdzić. Np. dziewczynę, która chciałaby w stylizacji ślubnej odjąć sobie kilka kilo dobrze jest "ubrać" w bukiet kaskadowy, bo wydłużony kształt wiązanki ją optycznie wyszczupli. Z kolei tej, która kilogramów ma nieco za mało można dodać nieco ciałka wybierając skupioną formę bukietu 'biedermeier' czyli po prostu kulkę.

A jak piszesz o byciu małą to też nie do końca tak, że mały bukiet Ja bym właśnie dała wydłużony, żeby wyciągnąć sylwetkę w górę. Wiadomo, że nie może to być chochoł, ale bukiety w kształcie kuli np. mają paskudną tendencję do skracania i "zamykania" sylwetki.

Edytowane przez raingirl
Czas edycji: 2015-01-31 o 18:26
Stary 2015-01-31, 19:53   #2010
weronika9999
Zadomowienie

raingirl, widzę, że jesteś ekspertką: czy jest w ogóle możliwość, że dostanę w kwiaciarni róże angielskie (David Austin)? Dzwoniłam do jednej florystki i ona w ogóle nie wiedziała, o co mi chodzi. Podoba mi się zwłaszcza odmiana z załącznika (chyba odmiana Leander)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg roza-angielska-david-austin-leander_23503.jpg (43,1 KB, 32 załadowań)
weronika9999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości