Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-12, 14:14   #2491
Limonka1987
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Cześć dziewczyny

Przepraszam za milczenie, ale mieliśmy bardzo intensywny długi weekend. A to u nas goście, a to my w gościach... Dodatkowo w wolnych chwilach próbuję dekorować pierniki. Nie pamiętam czy się Wam chwaliłam, ale jedna firma zamówiła u mnie 100 sztuk dużych pierników jako prezenty dla kontrahentów i w przyszłym tygodniu mam deadline.

Stefan- masz przepiękną córeczkę!

Tygrysku- Kinga niezmiennie śliczna. Widać, że jest miłośniczką kotów po mamie
Jak się udał kinderbal?

Mara- u nas też są dwie pobudki, nawet w podobnych godzinach. Też kiedyś była już tylko jedna, ale od mniej więcej 1,5 miesiąca wróciliśmy do dwóch. Też próbowałam oszukiwać wodą, ale nie z Milką te numery.

Alwa- cieszę się, że chrzciny udane. Może wrzucisz jakieś zdjęcia?

Margo- życzę zdrówka całej rodzinie!

Side- więc to tak wyglądają początki chodzenia? O rety... Chyba przestanę tak wyczekiwać aż Emilka zacznie raczkować...
Współczuję nerwów, ale masz to już przynajmniej za sobą.

Emi przebiła się jedna górna jedynka, a druga jest tuż tuż i tyle z nowości

Poza tym byli u nas wczoraj znajomi z 1,5- roczną córeczką i mała mnie maksymalnie rozczuliła, bo gdy Emilka była już śpiąca i zaczęła płakać, zaczęła jej na siłę wciskać swojego smoka Co za poświęcenie
Stary 2014-11-12, 14:16   #2492
ag9
Zadomowienie

Brawa dla Franka za samodzielne kroki!!

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
udaje że gryzie, ale co można pogryźć dwoma dolnymi jedynkami ? Podejrzewam że połyka.

Wydaje mi się że dla Gucia jest za wcześnie. Piotruś też to przerabiał i zmieniło się wszystko nagle samo z siebie. Najpierw tylko papy i nie dało się tego przeskoczyć, zazdrościłam Eli która małej dawała talerz z marchewką i brokułem czy Teqibie która dawała bułkę. Zaczęłam dawać malusieńkie kawałki, coraz większe i większe ale te większe to takich dość łatwych do zmłucenia rzeczy jak chlebek czy chrupek...coś co się rozpuści. Teraz papy wogóle nie przyjmuje tylko kawałki. Wiadomo nie jakieś szałowo wielkie ale jednak odmawia konsystencji płynnej. Teraz mamy odwrotną sytuację bo uczę go jeść zupę czyli warzywa z płynem a nie tylko bez...nie potrafi
No właśnie, być może tak jest. Ale np. wafle ryżowe zjada w tempie expresowym, nie dławi się, ładnie je, nie wyrzuca. Był już czas że potrafił zjeść skórkę od chleba albo kawałek bułki. Może ma akurat gorszy czas... Dzisiaj mu zrobiłam krupnik z ryżem i zostawiłam duże grudki i nie miał problemu. Ale może to kwestia tego że podawałam mu łyżeczką...

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Mam pytanko. Czy wasze dzieci budzą się w nocy na jedzenie? Oski je ok 24-1 później tak 5-6? Zastanawiam się czy to prawidłowo. Bo jak kp to nie było tego jedzenia o 24 tylko jedno o 4. Odkąd jesteśmy na mm tak to wygląda. Próbuje mu podać wodę, lulam bujam i nic. Tylko mleko go uspokaja.
Mój nie jada w nocy. Je po kąpieli ok 19 i potem wytrzymuje do 5-6 rano.

A jak podajecie te pomidory - gotowane, w formie sosu? Bo chodzi mi po głowie np. cukinia, pomidory i jakieś kluski...
Stary 2014-11-12, 19:50   #2493
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Side - a Piotrek gryzie te kawałki czy łyka w całości?

Ja narazie robię takie grudowate papki, ale zastanawiam się jak przejść na następny level
Dzisiaj dałam bułkę własnego wypieku i znowu się prawie dławił (nie krztusił), no i nie wiem co robić. Pakuje do buzi naraz dużo, nie połknie a kładzie dalej no i potem jak chce połknąć to ma za dużo i nie potrafi. Zamiast wykrztusić i odpluć to robi się czerwony, łzy do oczu napływają i albo muszę mu wygrzebywać z buzi to co zostało albo szybko dać popić... Nie wiem co z tym fantem zrobić... Może zbyt wcześnie interweniuje, ale trochę mnie przeraża ta cała sytuacja.
Chyba musisz to przeczekać - ja na razie dawałabym coś co łatwo się rozpuszcza np. chrupki kukurydziane i niech sobie ćwiczy

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Wrzucam jeszcze zdjęcie Kingi pokazujące, jak kot potrafi zmienić wyraz twarzy
Świetne
Kacper też się cieszy do kota - tylko szkoda że kot nie odwzajemnia tego uczucia

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ja daję pomidory już od jakiegoś czasu. Dałam juz nawet pomidorówkę na swojskim koncentracie
Pomidorówkę to mi teściowa kazała dawać po 4 miesiącu
A i wg mnie jak czuć ostre pod palcem to chyba już przebity ząb?

Cytat:
Mam pytanko. Czy wasze dzieci budzą się w nocy na jedzenie?

Jakoś trochę przed skończeniem 6 miesiąca przestał się budzić na jedzenie

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Poza tym byli u nas wczoraj znajomi z 1,5- roczną córeczką i mała mnie maksymalnie rozczuliła, bo gdy Emilka była już śpiąca i zaczęła płakać, zaczęła jej na siłę wciskać swojego smoka Co za poświęcenie
Pewna dwulatka też kiedyś mi zrobiła 'awanturę' bo nie chciałam Kacprowi dać smoczka jak płakał
Stary 2014-11-12, 20:52   #2494
tygrysek83
Zadomowienie

koziemleko za ząbka i kroczki przy kanapie

mara, Kinga już od jakiegoś miesiąca się nie budzi na jedzenie. Tylko, że ona dosyć stanowczo zamanifestowała, że jak się budzi w nocy to nie chce jeść (wtedy jeszcze cyc) tylko chce smoczka i spać dalej

limonka, imprezka się udała choć widać na razie mocno, że tamte dzieciaczki są o prawie połowę młodsze Ze śmiesznych rzeczy to muszę stwierdzić, że moja mała chłopaków podrywać to nie umie. Kinga z Frankiem leżeli na brzuszkach i Kinga się do niego odezwała, co strasznie wystraszyło Franka. Rozpłakał się on, potem Kinga a na końcu jeszcze trzecie maleństwo

tequiba, u nas kot też nie odwzajemnia raczej uczucia, ale czasem łaskawie się zbliży do Kingi. Poza tym zrobił się przytulaśny ostatnio
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 21:23   #2495
Smarrita
Wtajemniczenie

moja już jadła pomidorową- ze słoiczka który Hipp przysłał. Cały zjadła, za to jak ja zrobiłam to jej nie smakowało
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 14:21   #2496
tygrysek83
Zadomowienie

Cicho tu znów... Wszystkie takie wymęczone?

My dziś byliśmy na kolejnych zajęciach, niestety już ostatnich Kinga bawiła się rewelacyjnie przez całą godzinę. I ustawiła się, chyba przez pomyłkę, do czworakowania

Dodatkowo dowiedziałam się o bezpłatnych warsztatach fotograficznych. Zaczynam je za 1,5 tygodnia.
Stary 2014-11-13, 14:30   #2497
mara86
Raczkowanie

Dziekuje za odpowiedzi w sprawie nocnego karmienia.

Dzis bylam u lekarza z Oskim bo wstal z kaszlem i dziwnie oddychal. Na szczescie nic powaznego. Osychal go i nic nie wyszlo. Lekarz powiedzial ze to moze byc przez katar. Kazal goi obserwowac bo ostatnio duzo przypadkow zapalenia krtani. Przepisal aerozol do noska, witaminki jakies i syrop. Wszystkie leki bez recepty.

Tygrysku wybierasz sie na warsztaty fotografii. Musi byc to fajna sprawa.
Stary 2014-11-13, 15:08   #2498
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

mara zdrowia dla was!

tygrysku- właśnie odbieram kalendarze od kuriera. dzięki jeszcze raz za cynk
Stary 2014-11-13, 16:16   #2499
margo80
Zakorzenienie

Przemo też dziś zaczął pokasływać, katar mu ewidentnie spływa. jutro biorę dzieciaki do pediatry na osłuchanie, bo Ewie też się nie poprawia.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 20:14   #2500
TynkaG
Raczkowanie

Cześć! W końcu mam chwilkę.
Życzę zdrowia dla Oskarka i Przemka, a pozostałym gratuluje nowości. Czytam was codziennie, ale nie potrafię odpisać z tej aplikacji na tel.
U nas po staremu- Emilka w żłobku- nawet więcej je, niestety nadal trwa bunt warzywny ( i w żłobku i w domu), już nie wiem co robić, jak ja przekonac do tych warzyw. Zwalałam na żeby, ale chyba nic z tego, bo warzyw nie chce już 3 tyg., a zębów nie ma i nie widać, choć wszystko wkłada do buzi i gryzie
Byliśmy u pediatry ostatnio- niestety mała nic nie przybrała przez 3 tyg., nawet 100 g ma mnie- musimy więc wrócić do gastrologa, powtórzyć usg jamy brzusznej- szkoda gadać.
Z nowości- wczoraj z pozycji czworaków udało się jej usiąść na boczku i podpierać sie rączkami- tylko raz i był bum na podłogę i płacz.
Alwa- ja w pracy ok, dzięki, musiałam się szybko wdrożyć, najgorsza ta tęsknota i jak mam na 13 to widzę ją tyle co kąpiemy i karmie.
Smaritta- zapisałaś już szkraba do neurologa na nowy rok? Sa już zapisy? Bo ja dzwonię tam po 30 razy dziennie i ciągle zajęta...
Nikt mi nie odpisał w sprawie krzesełka- buu
Oki zmykam! Pozdrawiamy wszystkie maluchy i mamy
Stary 2014-11-13, 20:42   #2501
tygrysek83
Zadomowienie

mara, margo zdrówka dla dzieciaczków

Co do warsztatów to mam nadzieję, że będzie fajnie. Będę zdawać relacje o ile ktoś będzie zainteresowany. Oczywiście jeżeli się dostanę

side cieszę się, że przydał się cynk Fajnie wyszły kalendarze?

tynka, nie pamiętam czy dziewczyny taki sam fotelik kupowały. My mamy taki: http://allegro.pl/longlife-lezaczek-...566144025.html

Jak tak dalej pójdzie to będzie można zawiesić wątek ;p
Stary 2014-11-13, 20:51   #2502
ag9
Zadomowienie

tygrysku - też mam wrażenie że wątek powoli umiera...

A swojego jęczybuły mam czasem tak dość, że aż chyba nie powinnam tego pisać Jak to jest że do popołudniowej drzemki jest ok, wesoły, bawi się, trochę czasem pomarudzi ale na krótko. A po drzemce jest nie do zniesienia, nic nie pasuje. Już kombinuję czy to nie od brzuszka, no bo przed południem je kaszkę i mleko, a popołudniu obiad i podwieczorek... Już nie mam pomysłu na niego. Nawet na drugi spacer teraz nie ma jak iść no bo tak szybko ciemno się robi. Dochodzi do tego że kładę go spać o 18.30 bo już się nie da z nim wytrzymać. Macie jakiś pomysł na to?

Tynka - a oprócz jedzenia jak się mała zachowuje w żłobku? Bardzo płacze nadal? Ile jest dzieci w grupie?

Zrobiłam dzisiaj nowy koktajl, może się komuś przyda: ugotowana kasza jaglana+aronia+banan+jogu rt naturalny
Stary 2014-11-13, 21:28   #2503
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:

A swojego jęczybuły mam czasem tak dość, że aż chyba nie powinnam tego pisać Jak to jest że do popołudniowej drzemki jest ok, wesoły, bawi się, trochę czasem pomarudzi ale na krótko. A po drzemce jest nie do zniesienia, nic nie pasuje. Już kombinuję czy to nie od brzuszka, no bo przed południem je kaszkę i mleko, a popołudniu obiad i podwieczorek... Już nie mam pomysłu na niego. Nawet na drugi spacer teraz nie ma jak iść no bo tak szybko ciemno się robi. Dochodzi do tego że kładę go spać o 18.30 bo już się nie da z nim wytrzymać. Macie jakiś pomysł na to?

Tynka - a oprócz jedzenia jak się mała zachowuje w żłobku? Bardzo płacze nadal? Ile jest dzieci w grupie?

Zrobiłam dzisiaj nowy koktajl, może się komuś przyda: ugotowana kasza jaglana+aronia+banan+jogu rt naturalny
No tak jakoś przykro, że tak umiera. Z kim ja będę o dzieciach gadać...

A może ta drzemka jest za krótka? U nas czasem jest tak, że Kinga się budzi, ale widać, że jest jeszcze śpiąca. Próbuję wtedy ją uśpić. Jak się nie uda to właśnie ma taki humor jak opowiadasz.

Koktajl wrzucony na pierwszą stronę Może i my kiedyś dojdziemy do takich wynalazków.
Stary 2014-11-13, 21:51   #2504
frogutka
Zadomowienie

Hey
nie odzywałam się bo mi się wizaz wysypał, a raczej przeglądarka. Dopiero Tż poradził mi, żeby Was uruchomić w innej przeglądarce i huuurrra-jestem uratowana

ag9 u nas też Hanka często marudzi popołudniu, zaczyna się po 17 i też bywają momenty, że mam dość:/ także nie jesteś jedyna ale potem mój Łobuz tak słodko się uśmiecha i cała złość mi mija, a jak zasypia mi na rękach to już mnie całkiem rozczula.

Wpadłam w szał zakupowy:P Hani ostatnio znudziły się zabawki, miałam kupić ze 2 no to nabyłam już 3 plus 2 książeczki i czaję się jeszcze na kolejne:P Nie powinnam wchodzić do sklepu z zabawkami, a allegro niech mi ktoś zblokuje

Zdrówka dla Przemka i Oskarka!

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Jak tak dalej pójdzie to będzie można zawiesić wątek ;p
nawet tak nie żartuj

Edytowane przez frogutka
Czas edycji: 2014-11-13 o 21:48
frogutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 21:58   #2505
monkaa321
Zakorzenienie

Kurde co probowalam odpisac to mi sie nie chcialo zalatowac okienko do odpowiedzi

Ag u nas bylo podobnie ale odkrylismy ze jak malego polozylismy na naszym lozku to jest przeszczesliwy i wierci, bawi no i nie marudzi moze u was sie sprawdzi?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Tygrysek zazdroszcze tego kursu

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Margo zdrowka dla was;*

Mara dla was tez

Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 21:59   #2506
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
Kurde co probowalam odpisac to mi sie nie chcialo zalatowac okienko do odpowiedzi

Ag u nas bylo podobnie ale odkrylismy ze jak malego polozylismy na naszym lozku to jest przeszczesliwy i wierci, bawi no i nie marudzi moze u was sie sprawdzi?

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Margo zdrowka dla was;*

Mara dla was tez

No u nas nasze łóżko tez ratuje sytuacje. Strasznie lubi sie tam przewalac.
Stary 2014-11-13, 22:13   #2507
monkaa321
Zakorzenienie

Tynka zorganizujesz sie a moze sprobuj zapiekane warzywa ? Pieczona dynia, ziemniak, cukinia? Mojemu bardzo smakuja

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

No i ciekawe czemu spada z wagi a moze to naturalne bo zaczela byc bardzo aktywna?

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

My jeszcze pomidorow nie testowalismy. Nie mam dostepu do dobrych a te z kauf czy lidla to wiecie jakie sa;p

No i u nas sa dwie pobudki na jedzenie w nocy. A czasem trzy. Roznie bywa ale zawsze jest choc jedna

Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Stary 2014-11-13, 22:14   #2508
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
Smaritta- zapisałaś już szkraba do neurologa na nowy rok? Sa już zapisy? Bo ja dzwonię tam po 30 razy dziennie i ciągle zajęta...
Nie, ja nie zapisywałam jeszcze. Mamy wizytę 3 grudnia -wcisnęła nas jeszcze na ten rok. Zapisy na nowy rok ponoć będą dopiero pod koniec listopada (tak kumpeli w recepcji powiedzieli)
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 22:14   #2509
ag9
Zadomowienie

Cytat:

To się sprawdza czasem u nas ale jak jest TZ, wtedy się przewalają i jest fajnie. Ale ja ostatnio całe dnie sama przez ten remont, a ze mną nie chce się wygłupiać. Już nawet nie ratuje zdjęcie pieluchy i leżenie z gołą dupą. Ratuje mnie tylko nosidło bo inaczej to bym nie mogła nawet wody do wanienki nalać bo tak się drze jak go zostawiam. Wmawiam sobie że to skok, jakiś kryzys 8-9 miesiąca czy co to tam jest
Stary 2014-11-13, 22:22   #2510
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
To się sprawdza czasem u nas ale jak jest TZ, wtedy się przewalają i jest fajnie. Ale ja ostatnio całe dnie sama przez ten remont, a ze mną nie chce się wygłupiać. Już nawet nie ratuje zdjęcie pieluchy i leżenie z gołą dupą. Ratuje mnie tylko nosidło bo inaczej to bym nie mogła nawet wody do wanienki nalać bo tak się drze jak go zostawiam. Wmawiam sobie że to skok, jakiś kryzys 8-9 miesiąca czy co to tam jest
No to nie mam pomyslu o co mu chodzi nam jeszcze pomaga zmiana pozycji i danie do zabawy garnuszka albo kule tup tup

Stary 2014-11-14, 09:03   #2511
filupka
Rozeznanie

Dzień dobry.
Emil ucina sobie pierwszą drzemkę (oczywiście na cycu )
U nas w nocy są zawsze min 3 pobudki. Ale takie tylko na cyca i śpi dalej. Bo nie wiem czy mówiłam ale tż nam się z sypialni wyprowadził i teraz mamy ogromne łóżko tylko dla siebie i wszyscy są szczęśliwi bo tz się wysypia do pracy i ja też lepiej śpię bo tak to się zawsze martwilam, że Emil go obudzi. A teraz luzik.
Ag był czas , że Emil mi strasznie marudził i jak musiałam coś zrobić to brałam go ze sobą i kladlam na podłodze w danym pomieszczeniu. Był przeszczesliwy. ..nawet zwykłymi drzwiami potrafił się dluuuuuuugo bawić. Tylko do kuchni go nie biorę bo tam mam inne płytki i są bardzo zimne. To zostawiam go w korytarzu. ..chociaż ostatnio już się za mną przyczołgał

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 16:23   #2512
mara86
Raczkowanie

Limonko jesteś usprawiedliwiona, widziałam dziś Twoje dzieło Pierniczki wyglądają bosko

Cytat:
mara zdrowia dla was!
Bardzo dziękuje

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Przemo też dziś zaczął pokasływać, katar mu ewidentnie spływa. jutro biorę dzieciaki do pediatry na osłuchanie, bo Ewie też się nie poprawia.
Zdrówka

Cytat:
mara, margo zdrówka dla dzieciaczków
Dziękuje

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
Hey
nie odzywałam się bo mi się wizaz wysypał, a raczej przeglądarka. Dopiero Tż poradził mi, żeby Was uruchomić w innej przeglądarce i huuurrra-jestem uratowana

ag9 u nas też Hanka często marudzi popołudniu, zaczyna się po 17 i też bywają momenty, że mam dość:/ także nie jesteś jedyna ale potem mój Łobuz tak słodko się uśmiecha i cała złość mi mija, a jak zasypia mi na rękach to już mnie całkiem rozczula.

Wpadłam w szał zakupowy:P Hani ostatnio znudziły się zabawki, miałam kupić ze 2 no to nabyłam już 3 plus 2 książeczki i czaję się jeszcze na kolejne:P Nie powinnam wchodzić do sklepu z zabawkami, a allegro niech mi ktoś zblokuje

Zdrówka dla Przemka i Oskarka!

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

nawet tak nie żartuj
Dziękuje

Cytat:

Margo zdrowka dla was;*

Mara dla was tez

Dziękuje
Stary 2014-11-14, 19:29   #2513
frogutka
Zadomowienie

nie pamiętam, która z Was polecała kostkę edukacyjną smily, ale dziękuję nabyliśmy i Hania jest nią zachwycona do tego stopnia, że jest w stanie nawet przepełzać kilkanaście cm, żeby tylko ją dostać

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

ma ktoś jakieś wieści o Virginii i Natalce
bardzo dawno się nie odzywała (jak na nią), mam nadzieję, że to tylko brak czasu, a z Natalką wszystko dobrze...
Stary 2014-11-14, 20:10   #2514
monkaa321
Zakorzenienie

Dobra zabawka to podstawa my mamy kilka ulubionych i za nimi wszedzie pojdzie

No wlasnie cicho tu...
Mozna zrobic 'bu' i echo uslyszec

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Filupka ja juz oduczylam spanua przy ;piersi: D no ale bardzo zazdroszcze lozka dla siebie

Stary 2014-11-14, 20:54   #2515
filupka
Rozeznanie

Monkaa też będę chciała niedługo go tego oduczyć, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i kiedy wybrać na to dobry moment. A Emil jest bardzo zaawansowanym cycoholikiem i na pewno będzie nam bardzo ciężko.

Stary 2014-11-14, 20:57   #2516
baja_86
Zakorzenienie

Skoro cicho i wątek zamiera to odezwę się ja po dluuuugiej nieobecności
Podczytuje często wieczorami,więc jestem na bieżąco.

Czas tak szybko mija,mój Janek ma juz 8,5 m-ca. Ma 3 zęby, które pojawiały się bezobjawowo praktycznie Jest wesołym i żywym dzieckiem. Niestety za chiny nie chce raczkowac tylko chodzic za rączki. Czasem ku mojej uciesze popelza w przod kilka cm,po czym się rozryczy i ryczy tak długo aż go nie podniose. Postawienie na nóżki momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Chodzenie z pomocą i stanie przy meblach to dla mojego dziecka ulubione zajęcia,które wykonuje przez pół dnia. Śpi dwa razy dziennie,a w nocy ma jedna pobudke na mleko,kolejna wypada rano.
Coraz dłużej potrafi się sam zabawić zabawkami,co mnie ogromne cieszy,bo mogę wtedy ogarnąć pokój i bieżące sprawy.
Z dnia na dzień jest coraz bardziej kumaty i uwielbiam patrzeć jak rośnie i odkrywa świat

Zdrówka dla wszystkich choruszkow

dla wszystkich dzieci za postępy. To świetna uczucie patrzeć, jak się rozwijają
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 21:28   #2517
margo80
Zakorzenienie

melduję, że moje dzieci osłuchowo czyste. ufff... na razie syropy i spraye do nosa. oby to wystarczyło.
u Przemka górne jedynki w drodze według p. dr ale jeszcze daleko. a on tak piłuje dziąsła czym popadnie, jakby miały wyjść lada moment.
poza tym pełza z prędkością światła, ucieka z maty w zakazane miejsca, uwielbia wyciągać gazety z dolnej półki ławy w salonie, zbieram potem tylko strzępki. już się nauczyłam zostawiać mu tam reklamy, a nie cenne rzeczy :P

z małżem niestety kiepsko, dostał silny antybiotyk na 3 dni, właśnie wziął ostatnią dawkę, a wygląda jakby było coraz gorzej...

mamy chłopców - macie jakieś autka, którymi bawią się Wasi synkowie?

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 21:34   #2518
teQiba
Moderator

Cytat:
Mozna zrobic 'bu' i echo uslyszec
bu!

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Skoro cicho i wątek zamiera to odezwę się ja po dluuuugiej nieobecności

Cytat:
mamy chłopców - macie jakieś autka, którymi bawią się Wasi synkowie?

Ale jak Kacper będzie bardziej kumaty, to TŻ chce mu (czytaj - sobie ) sprawić kolejkę elektryczną

Dużo zdrówka dla wszystkich

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2014-11-14 o 21:35
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 22:01   #2519
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
jabłko+banan+gruszka
wczoraj próbowaliśmy to zestawienie i bardzo nam smakowało
Cytat:
Hej dziewczyny

Podczytywałam z telefonu przez weekend bo TŻ siedział z nami całe 5 dni Miło tak, dużo lżej.

Pouzupełniałam wpis na 1 stronie jak coś udało mi się wyłapać.

Co do gryzienia przez dzieciaki, to z tego co czytałam, to dopóki nie mają pełnego uzębienia to rozcierają pokarm językiem. I wydaje mi się, że Kinga rzeczywiście tak robi. Zębów u nas nadal brak.

margo, filupka dla chorowitków.

alwa za chrzciny. My w końcu poszliśmy się cokolwiek dowiedzieć. Teraz jednak nie wiem co z tego wyjdzie bo nie wiadomo kiedy siostra TŻ będzie mogła przylecieć bo jest w ciąży.

stefan genialne zdjęcie, a włosy nadal niesamowite

side jakoś albo wcześniej nie pisałaś, albo ja przegapiłam, że aż takie przejścia z tym poruszaniem się Piotrusia macie

Wrzucam jeszcze zdjęcie Kingi pokazujące, jak kot potrafi zmienić wyraz twarzy
oby z chrztem się udało! miny fantastyczne
Cytat:
Cicho tu znów... Wszystkie takie wymęczone?

My dziś byliśmy na kolejnych zajęciach, niestety już ostatnich Kinga bawiła się rewelacyjnie przez całą godzinę. I ustawiła się, chyba przez pomyłkę, do czworakowania

Dodatkowo dowiedziałam się o bezpłatnych warsztatach fotograficznych. Zaczynam je za 1,5 tygodnia.
za pozycję do czworakowania

Cytat:
Dziekuje za odpowiedzi w sprawie nocnego karmienia.

Dzis bylam u lekarza z Oskim bo wstal z kaszlem i dziwnie oddychal. Na szczescie nic powaznego. Osychal go i nic nie wyszlo. Lekarz powiedzial ze to moze byc przez katar. Kazal goi obserwowac bo ostatnio duzo przypadkow zapalenia krtani. Przepisal aerozol do noska, witaminki jakies i syrop. Wszystkie leki bez recepty.

Tygrysku wybierasz sie na warsztaty fotografii. Musi byc to fajna sprawa.
u nas pobudka o 4-5. zdrówka dla Emila!

Cytat:
mara zdrowia dla was!

tygrysku- właśnie odbieram kalendarze od kuriera. dzięki jeszcze raz za cynk
też dziś odebrałam kalendarze i jestem zachwycona

Cytat:
zdrówka dla was wszystkich. Kuba nie ma aut jeszcze.
U nas też gazety to hit ale odkąd zjadł kawałek już mu nie pozwalam się nimi bawić

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
Cześć! W końcu mam chwilkę.
Życzę zdrowia dla Oskarka i Przemka, a pozostałym gratuluje nowości. Czytam was codziennie, ale nie potrafię odpisać z tej aplikacji na tel.
U nas po staremu- Emilka w żłobku- nawet więcej je, niestety nadal trwa bunt warzywny ( i w żłobku i w domu), już nie wiem co robić, jak ja przekonac do tych warzyw. Zwalałam na żeby, ale chyba nic z tego, bo warzyw nie chce już 3 tyg., a zębów nie ma i nie widać, choć wszystko wkłada do buzi i gryzie
Byliśmy u pediatry ostatnio- niestety mała nic nie przybrała przez 3 tyg., nawet 100 g ma mnie- musimy więc wrócić do gastrologa, powtórzyć usg jamy brzusznej- szkoda gadać.
Z nowości- wczoraj z pozycji czworaków udało się jej usiąść na boczku i podpierać sie rączkami- tylko raz i był bum na podłogę i płacz.
Alwa- ja w pracy ok, dzięki, musiałam się szybko wdrożyć, najgorsza ta tęsknota i jak mam na 13 to widzę ją tyle co kąpiemy i karmie.
Nikt mi nie odpisał w sprawie krzesełka- buu
Oki zmykam! Pozdrawiamy wszystkie maluchy i mamy
oby udało się rozkręcić karmienie warzywami

Cytat:

u nas hitem jest patrzenie przez okno i pukanie w szybkę, lubimy też razem tańczyć

hym, coś mi nie pocytowało wszystkiego.
muszę przyznać że ciężko mi się ostatnio zorganizować i na wizaż brak czasu. staram się jednak was nadrabiać

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 22:08   #2520
filupka
Rozeznanie

Margo, Emil ma kilka autek. Bardzo lubi takie jedno drewniane i lubi też mała koparke plastikową, zwykłą.
Tz też czeka aż mały podrosnie żeby mu (czyt sobie) kupować fajne zabawki typu kolejka , auta, samoloty pewnie miecze ze star wars ów i co mu tam jeszcze wyobraźnia podpowie. Strach się bać. ..:p

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości