Jedne w łóżkach dalej działają, inne na porodówkę powoli się zbierają - cz. VI - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-14, 11:52   #3031
kordelka85
BAN stały

Dot.: Jedne w łóżkach dalej działają, inne na porodówkę powoli się zbierają - cz. VI

Cytat:
Napisane przez cynamon_ Pokaż wiadomość
nie strasz... nie wiedziałam, w pl mój mąż miał 2 tyg tacierzyńskiego
No wiesz, moze wziac normalny wypoczynkowy, ale to pracodawca moze odmowic jak mu sie nie podoba, tym bardziej, ze kij wie kiedy bede rodzic i nie moze sobiue go 2 miesiace wczesniej zaklepac.

Dzieki ze probujecvie pomoc, ale ja naprawde znam swoja sytuacje i wiem ze jak mu sie nie zgodza na urlop to jestem w doopie.

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
Napisane przez ksuwka Pokaż wiadomość
Okolicznościowego jest 1 dzień, ale zawsze może przecież dobrać z wypoczynkowego.
No moze, jak mu dadza, to juz zalezy od dobrej woli pracodawcy.Zazwyczaj zaklepuje sobie urlopy duzo wczesniej,.Jak jechalismy malemu po paszport i chcial wziac jeden dzien to robili straszne problemy.
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 11:53   #3032
dorotape1987
Wtajemniczenie

Dot.: Jedne w łóżkach dalej działają, inne na porodówkę powoli się zbierają - cz. VI

Martun nie obraz sie ale niema sytuacji bez wyjscia i ktos bedzie musial Ci pomoc jesli nikt nie bedzie w stanie to maz bedzie musial cos wykombinowac dla mnie to jest nie do pojecia ze niema kto i niema jak sama po sobie wiem ze na matke niemam co liczyc wiec kombinuje wczesniej i zawsze jakos to jest... w koncu urodzi sie Wam dziecko
Stary 2014-11-14, 11:53   #3033
ANNASAR
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotape1987 Pokaż wiadomość
Martun nie obraz sie ale niema sytuacji bez wyjscia i ktos bedzie musial Ci pomoc jesli nikt nie bedzie w stanie to maz bedzie musial cos wykombinowac dla mnie to jest nie do pojecia ze niema kto i niema jak sama po sobie wiem ze na matke niemam co liczyc wiec kombinuje wczesniej i zawsze jakos to jest... w koncu urodzi sie Wam dziecko
w pełni sie z Tobą zgadzam

LIA
18.12.2014
ANNASAR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 11:54   #3034
7koliberek7
Zadomowienie

moj zapowiedzial w pracy jakies 3 miesiace temu ze w listopadzie bedzie bral urlop ale nie powie dokladnie kiedy bo zalezy kiedy urodze i teraz jak byl u szefa po pensje na koniec pazdziernika mu przypomnial i szef powiedzial ze pamieta wiec mysle ze nie bedzie problemu... mniej wiecej wiesz kiedy mozesz rodzic wiec tez chyba moze ich uprzedzic ze bedzie potrzebowal urlop
nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki.
To ich krew, życie, to ich własne dziecię,
co im nad wszystko droższe jest na świecie...

SZYMONEK 09.12.2014
7koliberek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 11:58   #3035
aneczka2238
Zakorzenienie

Ja trochę rozumiem, bo mój tż pracuje na umowie ale nie ma u nich urlopów. Dostają za nie kasę, a jak chcą wolne to muszą znaleźć zastępstwo (znaczy tak pozamieniać zmiany, żeby było ok, ale za ten dzień nie dostają kasy). Oni pracują w trójkę, po dobie, ale całe szczęście że wszyscy się przyjaźnią i napewno nikt nie zrobi problemu jak będę rodzić. Dodatkowo jest kierownikiem, więc musi prosić kierownika z innego miasta, żeby przejął obowiązki na ten czas jak ma wolne.
A jakby powiedział w pracy że chce tacierzyńskie to by go wyśmieli
Ja mam na miejscu całą rodzinę, więc z Oskarem nie będę miała problemu.

Dlatego dla mnie u Marty najlepsza by byla opcja niani, która ew. zostanie

Oluś

31.12.2014

Wymianka

Edytowane przez aneczka2238
Czas edycji: 2014-11-14 o 11:59
aneczka2238 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 12:02   #3036
7koliberek7
Zadomowienie

u mojego tez wieczny problem z urlopami i zawsze wola zaplacic no ale juz w sytuacji jak np tata zmarl czy tesciowa czy teraz jak ma sie maly urodzic marudza ale wolne dadza mam nadzieje... w normalnych warunkach moj maz wykorzystuje moze ze 3 dni urlopu a reszte mu placa...nawet nie mamy jak wyjechac sobie gdzies a teraz nawet opon w autach nie ma jak zmienic bo calymi dniami w pracy a ja nie pojade teraz bo jeszcze nie dozdrowialam
nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki.
To ich krew, życie, to ich własne dziecię,
co im nad wszystko droższe jest na świecie...

SZYMONEK 09.12.2014
7koliberek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 12:05   #3037
cynamon_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczka2238 Pokaż wiadomość
Ja trochę rozumiem, bo mój tż pracuje na umowie ale nie ma u nich urlopów. Dostają za nie kasę, a jak chcą wolne to muszą znaleźć zastępstwo (znaczy tak pozamieniać zmiany, żeby było ok, ale za ten dzień nie dostają kasy). Oni pracują w trójkę, po dobie, ale całe szczęście że wszyscy się przyjaźnią i napewno nikt nie zrobi problemu jak będę rodzić. Dodatkowo jest kierownikiem, więc musi prosić kierownika z innego miasta, żeby przejął obowiązki na ten czas jak ma wolne.
A jakby powiedział w pracy że chce tacierzyńskie to by go wyśmieli
Ja mam na miejscu całą rodzinę, więc z Oskarem nie będę miała problemu.

Dlatego dla mnie u Marty najlepsza by byla opcja niani, która ew. zostanie
Też tak myślę, my w Niemczech też nie mamy żadnej rodziny, ale jestem w troszkę lepszej sytuacji jak kordelka bo w razie co teściowa jak na skrzydłach przyleci więc problemu nie będzie, ale u kordelki to też wydaje mi się że niania w nagłych przypadkach byłaby dobrym rozwiązaniem
cynamon_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 12:09   #3038
dorotape1987
Wtajemniczenie

no aneczka tez pomyslalam o niani albo jakiejs zaufanej pani albo kolezance czy cosik ktora ewentualnie by przybawila wiadomo nie za darmo a moze akurat

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

koliberek moj tez wczesniej zapowiedzial ze jedzie w grudniu i co by sie nie dzialo to on i tak pojedzie i szef sie zgodzil musial... a tez do fajnych nie nalezy a zlozylo sie tak ze jeszcze jeden kolega jedzie przed nim bo zona ma termin na tydzien wczesniej i co zrobisz
Stary 2014-11-14, 12:16   #3039
kordelka85
BAN stały

Nie mam nikogo zaufaniego na nianie, nie znam nawet ludzi co tu maja male dzieci by mi kogos polecil i boje sie zupelnie obcej osoby z ogloszenia, ale chyba nie bnede miala wyjscia

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
No wiesz, ale ty nie masz drugiego dziecka i nie musisz sie martwic co z nim bedzie jak pojdziesz rodzic.W pierwszewj ciazy nie mialam problemu, Maz wzial akurat ten jeden dzien wolnego jak wychodzilam ze szpitala, spedzilismy go razem i na drugi poszedl normalnie do pracy i luz.

Jak mu sie nie zgodza na urlop to bedzie musial byc wpracy, nie mozemy sobie pozwolic na to by ja stracil.

Edytowane przez kordelka85
Czas edycji: 2014-11-14 o 12:20
Stary 2014-11-14, 12:17   #3040
aneczka2238
Zakorzenienie

Dziewczynki, polecam obejrzeć - jak mężczyzna podpięty jest pod urządzenie imitujące poród
Jakiś czas temu było w tv, oglądałam z tż, wie teraz na co ma być gotowym

https://www.facebook.com/video.php?v=557037101096142

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-11-14, 12:24   #3041
dorotape1987
Wtajemniczenie

aa wogole to bedziesz miala lekki porod i ogarniesz sama zobaczysz
moja siostra wyszla po 3 dniach po cesarce bo tak musialo byc a wstawala juz na nastepny dzien
Stary 2014-11-14, 12:26   #3042
kordelka85
BAN stały

Cytat:
aa wogole to bedziesz miala lekki porod i ogarniesz sama zobaczysz
moja siostra wyszla po 3 dniach po cesarce bo tak musialo byc a wstawala juz na nastepny dzien
No ja tez na to licze.Albo zacisne nogi i urodze w wielki piatel to maz bedzie mial wolne to poniedzialku i wtorek okolicznosciowy i moze starczy.
Stary 2014-11-14, 12:28   #3043
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kordelka85 Pokaż wiadomość
Nie mam nikogo zaufaniego na nianie, nie znam nawet ludzi co tu maja male dzieci by mi kogos polecil i boje sie zupelnie obcej osoby z ogloszenia, ale chyba nie bnede miala wyjscia

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

No wiesz, ale ty nie masz drugiego dziecka i nie musisz sie martwic co z nim bedzie jak pojdziesz rodzic.W pierwszewj ciazy nie mialam problemu, Maz wzial akurat ten jeden dzien wolnego jak wychodzilam ze szpitala, spedzilismy go razem i na drugi poszedl normalnie do pracy i luz.

Jak mu sie nie zgodza na urlop to bedzie musial byc wpracy, nie mozemy sobie pozwolic na to by ja stracil.
No wlasnie sorry ale jak ktoś nie ma małego dziecka to ciezko to zrozumieć, ja też średnio mam na kogo liczyć, ale nawet gdyby nie niania to myślicie za tak łatwo zostawić 1,5 roczne dziecko z kimś poza tatą? Nawet jesli to babcia a rzadko sie widują to i tak nie jest tak łatwo. Takie rozstanie to jest przeżycie i dla matki i dla dziecka. Nie mając dziecka nie trzeba sie zastanawiać, mając starsze też jest mniejszy problem. Ja mam małe dziecko to bardziej potrafię zrozumieć taką sytuacje. Moja córka nawet jak bedzie z tatą to ja bede przeżywać a co dopiero gdybym miała ją zostawić z jakąś opiekunką na dzień czy dwa, chyba bym sie zaryczała w tym szpitalu z tego stresu.
Ewunia_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 12:32   #3044
dorotape1987
Wtajemniczenie

no ciezka sytuacja ale rozwiazanie musi sie znalesc bo przeciez urodzic musi
Stary 2014-11-14, 12:33   #3045
kordelka85
BAN stały

Ewunia ja jeszcze jestem dosc przewrazliwiona i przezywalam to jak musialam wzostawic malego z tata na 8 godzin.Ale juz troche zluzowalam bo wiem ze troche przesada.
Stary 2014-11-14, 12:36   #3046
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Cytat:
no ciezka sytuacja ale rozwiazanie musi sie znalesc bo przeciez urodzic musi
Ta polityka 1 dniowy urlop na urodzenie dziecka w głowie mi sie nie mieści. Jak ma sie jedno dziecko to ok a jak wiecej? To juz taka forma urlopu okolicznościowego jest jakąś pomyłką.
Ja już mężowi zapowiedziałam ze tydzień albo dwa bedzie siedział w domu i tylko praca przez telefon chyba ze szybciej jakos uda nam sie uporać z poukładaniem wszystkiego.
Stary 2014-11-14, 12:37   #3047
aneczka2238
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_01 Pokaż wiadomość
No wlasnie sorry ale jak ktoś nie ma małego dziecka to ciezko to zrozumieć, ja też średnio mam na kogo liczyć, ale nawet gdyby nie niania to myślicie za tak łatwo zostawić 1,5 roczne dziecko z kimś poza tatą? Nawet jesli to babcia a rzadko sie widują to i tak nie jest tak łatwo. Takie rozstanie to jest przeżycie i dla matki i dla dziecka. Nie mając dziecka nie trzeba sie zastanawiać, mając starsze też jest mniejszy problem. Ja mam małe dziecko to bardziej potrafię zrozumieć taką sytuacje. Moja córka nawet jak bedzie z tatą to ja bede przeżywać a co dopiero gdybym miała ją zostawić z jakąś opiekunką na dzień czy dwa, chyba bym sie zaryczała w tym szpitalu z tego stresu.
Ale jakąś opcję trzeba znaleźć, dlatego staramy się pomóc, przecież dziecka na porodówkę się nie weźmie.
Ja ze swojej strony nie mówilam nic złośliwie, chciałam pomóc, bo skoro mąż musi być w pracy a nikt z rodziny nie może się zająć to tylko niania nasunęła mi się do głowy. I napisałam żeby przyzwyczajać wcześniej dziecko do niej, no ale Marta juz pisała że ta opcja też odpada, a ja więcej pomysłów nie mam

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-11-14, 12:39   #3048
dorotape1987
Wtajemniczenie

no dokladnie 1 dzien to na co?? a jak maz chce rodzic z zona i zejdzie dluzej to co ???przeciez wiadomo ze pomoc jest potrzeba noi tatus tez chce sie dzidzusiem nacieszyc dlatego ciesze sie ze moj bedzie ze mna miesiac i pomoze
Stary 2014-11-14, 12:40   #3049
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Cytat:
Ewunia ja jeszcze jestem dosc przewrazliwiona i przezywalam to jak musialam wzostawic malego z tata na 8 godzin.Ale juz troche zluzowalam bo wiem ze troche przesada.
Nie przesada, bo jak sie jest z dzieckiem 24h to normalne uczucia ja jak gdzieś wychodzę bez małej chociaz zdarza sie to mega rzadko to strasznie przeżywam i tęsknię za nią. Dla mnie też bedzie trudne zostawić małą na czas porodu, nie wiem jak sobie z tym poradzę ale jakoś bedziemy musiały
Tylko ja mam min 3 doby w szpitalu...
Stary 2014-11-14, 12:45   #3050
kordelka85
BAN stały

Aneczka nie odpada bo chyba nie ma innej opcji. I teraz by mi sie przydala bo widzisz, ze nie mam jak zrobic durnej gliukozy weiec chyba zaczniemy sie za kims rozgladac.Maz i tesc maja popytac w pracy. Njalepiej by mi pasowala jakas mama na wychowawczym ,bo nie bylo by wiekszego problemu z godzinami, albo babcia na emeryturze.Ale sie boje strasznie. Kamera na bank bedzie w misiu.

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Jednak rozpatrujemy tutaj najgorsza opcje, jakby bylo sn to ja mysle, ze sie w ciagu jedsnego dnia wyrobie.Bedzie ciezko, ale mysle, ze dam rade.Najbardziej przeraza mnie wizja cc.
Stary 2014-11-14, 12:48   #3051
aneczka2238
Zakorzenienie

Cytat:
Aneczka nie odpada bo chyba nie ma innej opcji. I teraz by mi sie przydala bo widzisz, ze nie mam jak zrobic durnej gliukozy weiec chyba zaczniemy sie za kims rozgladac.Maz i tesc maja popytac w pracy. Njalepiej by mi pasowala jakas mama na wychowawczym ,bo nie bylo by wiekszego problemu z godzinami, albo babcia na emeryturze.Ale sie boje strasznie. Kamera na bank bedzie w misiu.

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Jednak rozpatrujemy tutaj najgorsza opcje, jakby bylo sn to ja mysle, ze sie w ciagu jedsnego dnia wyrobie.Bedzie ciezko, ale mysle, ze dam rade.Najbardziej przeraza mnie wizja cc.
No to życzę i trzymam kciuki żeby znalazła się niania idealna

A u Was po sn nie trzymają w szpitalu 3 dób?

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Annasar zdejmujesz tipsy przed porodem?

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-11-14, 12:48   #3052
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale jakąś opcję trzeba znaleźć, dlatego staramy się pomóc, przecież dziecka na porodówkę się nie weźmie.
Ja ze swojej strony nie mówilam nic złośliwie, chciałam pomóc, bo skoro mąż musi być w pracy a nikt z rodziny nie może się zająć to tylko niania nasunęła mi się do głowy. I napisałam żeby przyzwyczajać wcześniej dziecko do niej, no ale Marta juz pisała że ta opcja też odpada, a ja więcej pomysłów nie mam
Pomysł z nianią jest wlasnie najlepszy. Skoro babcie sie nie kwapią do pomocy... tylko też trzeba najpierw dobrze sprawdzić.
Stary 2014-11-14, 12:49   #3053
kordelka85
BAN stały

Cytat:

Trzymaja 5 dob, a po cc 7-9.Ale po sn mozesz sobie wyjsc na zadanie jak stwierdzisz, ze jestesna silach i nie robia problemow, tyko polozna musisz miec.
Stary 2014-11-14, 12:54   #3054
aneczka2238
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymaja 5 dob, a po cc 7-9.Ale po sn mozesz sobie wyjsc na zadanie jak stwierdzisz, ze jestesna silach i nie robia problemow, tyko polozna musisz miec.
5 dób Długo...
U mnie w sumie też możesz wyjść wcześniej, ale Oskar miał silną żółtaczkę, musiał być naświetlany i nie pozwalali nawet na żądanie

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-11-14, 13:22   #3055
Ewunia_01
Wtajemniczenie

Zmykam się szykować powoli, bo jeszcze muszę pojechać na zakupy a nie chce mi sie jak nie wiem...
Stary 2014-11-14, 13:42   #3056
mikusha
Raczkowanie

Tak dzisiaj lecicie ze juz nie wiem co mialam napisac
Tylko wrocilam do domu a to juz 4 strony do nadrobienia.
Lece po zakupy i obiadek trzeba zmontowac
Zachcialo mi sie dzis zapiekanki makaronowej
Stary 2014-11-14, 14:08   #3057
ANNASAR
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Annasar zdejmujesz tipsy przed porodem?
Ja nie mam tipsow tylko zel. Nie bede sciagac tylko zrobie sobie french a ty ?

LIA
18.12.2014
ANNASAR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 14:16   #3058
ksuwka
Zadomowienie

Zapomniałam Wam napisać, ze wczoraj robiłam test owu i jeszcze jej nie ma. Więc jest malutka szansa, że mąż może zdążyć

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Szkoda, że przez to święto(11 listopada) monitoring mi nie wypalił
ksuwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-14, 14:17   #3059
kocuro88
Zakorzenienie

nie wiem co miałam której napisac bo strasznie dziś pędzicie
chyba chcecie zacząć nowy wątek przed przyjściem pierwszego dzieciaczka

Ksuweczko oby mąż zdążył na owulke
Stary 2014-11-14, 14:19   #3060
kordelka85
BAN stały

Udalo mi sie zalatwic ten test glukozy 7mego grudnia o 6tej rano, ale musze jechac do szpitala, bo w domu nie da rady.Ale to jest niedziela wiec luzik.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości