![]() |
#1321 |
Zadomowienie
|
Dot.: Najlepsze "bazy" pod minerały i dlaczego- ulubione kremy, sera, filtry itp.
Nie będę piersią bronić żadnego terminu, rzecz w tym moim zdaniem, że nawet głębokie nawilżanie, to nawilżanie. Nawadnianie z definicji nie może odbywać się przez skórę, przez kremy, gdyż proces nadawania zachodzi wg mnie wyłącznie poprzez picie (o ile się nie wyplukujemy po prostu). Do tego możemy dołożyć produkty wiążące wodę w skórze.
Rozumiem, że to często skrót myślowy, czy uproszczenie odnoszące się do produktów głęboko wynikających, nowoczesnych, wiążących wodę, ale jako przeciwstawienie do nawilzania nie ma sensu. Jak zwał, tak zwał. Nie jest to profesjonalne forum, więc nomenklatura nie jest kluczowa, ważne że wiadomo,o co chodzi. Z drugiej strony co do użycia słowa 'odżywianie' nie mam problemów, ale ciężko też o zamiennik.
Wymiana pędzli, minerałów i nie tylko ![]() Edytowane przez K_cieciorka Czas edycji: 2014-05-09 o 08:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1322 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Najlepsze "bazy" pod minerały i dlaczego- ulubione kremy, sera, filtry itp.
Cytat:
Z odżywianiem (jeśli chodzi o włosy) to też sprawa dziwna, bo popularna stała się w pewnym momencie teoria, że odżywki nie działają, bo jak można odżywić martwy włos. Lepszy jest chyba angielski "kondycjoner", no ale brzmi trochę sztucznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1323 | |
Zakorzenienie
|
Na moje rozumowanie i obserwacje skóry to jej jednak pielęgnacją obecną funduje nawadnianie. Jak mam natłuszczenie, to chyba jasne, jak to wygląda, nawilżenie czyli brak tłustej warstwy ale jednak wyczuwalna jest, nie raz całkiem matowa, jednak obecna, a nawadnianie to jak daję takie produkty, które skóra 'wciąga' wgłąb siebie nie nie zostaje na niej nic. Proste, jak dla mnie
![]() I najczęściej są to: aloes, d-panthenol oraz w ich towarzystwie HA. Sam nigdy, przenigdy. Nie rozumiem, jak dziewczyny mogą nkładac solo żel hialuronowy i to im wystarcza. Pomiając, że taki zabieg może tylko bardziej zaszkodzić, niż pomóc ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez EbonyLuna Czas edycji: 2014-05-09 o 11:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1324 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1325 |
Zakorzenienie
|
U mnie świetnie w roli bazy spisuje się..filtr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1326 |
Zakorzenienie
|
Wpadlam przez przypadek, ale ze mnie zaciekawilo, to napisze o co chodzi z nawilzaniem skory od zewnatrz. Nie chodzi o dostarczenie wody tylko o zapobieganiu ucieczki. Skora sie poci, pracuje, paruje. Caly problem w tym jak ja zabezpieczyc przed parowaniem wlasnie jednoczesnie ulatwiajac oddychanie I nie powodujac zapychania porow. Skora ma swoj naturalny plaszcz lipidowy ktory ma ja wlasnie chronic przed utrata wody I przed drobnoustrojami, ale wiadomo ze kazdy organizm inaczej pracuje I inaczej reaguje na czynniki zewnetrzne.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1327 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie, w związku z tym ze robi sie coraz cieplej
![]() Któraś z Was stosowała Vichy, Capital Soleil filtr? Naczytałam sie duzo negatywnych opinii, a jednak zmieniajacpodklad na mineralny czuje ze musze stosowac jakis filtr.Obecnie mam Alantan Dermoline, ale czy na lato bedzie wystarczający? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile kojarzę, to Alantan Dermoline nie jest filtrem, więc do czego ma być wystarczający? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1329 |
Raczkowanie
|
zastanawiałam się nad filtrami bo własnie boję się o kondycję twarzy i o ewentualne poparzenia, więc pytam.
Tak,wiem,że Alantan nie jest filtrem i nie ochroni skóry wystarczająco, więc dlatego mysle nad filtrami. Czy prawdą jest to, że pod makijażem nie sprawują należycie swej roli? i że trzeba co kilka h nakładać kolejna warstwe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większość obecnych filtrów nie jest destabilizowana przez makijaż i pudry, ten strach przed destabilizacją pochodzi sprzed 8-6 lat. Powinno się dokładać nową warstwę, ale chyba nikt tak nie robi (dla pewności zapytaj na wątku filtrowym ), bo to jest mało wykonalne w normalnych warunkach i raczej niezbyt służące skórze (zmywanie jej i okładanie nową warstwą filtra i makijażu co kilka godzin mogłoby zaburzyć jej funkcjonowanie). Całkiem sporo osób łączy filtrowanie z makijażem cały rok, tylko trzeba znaleźć pasujący filtr (a to nie jest łatwe zadanie). Może jestem w mniejszości, ale nie spotkałam jeszcze filtra, który by się zachowywał jak zwykły krem, zwłaszcza że trzeba go położyć o wiele większą ilość niż zwykłego kremu. Na pewno jestem w mniejszości, jeśli chodzi o łączenie makijażu z filtrami, większość filtrownic umie to pogodzić. Moja tłusta cera nie znosi ciężkich produktów i kilku warstw, więc dla mnie to niewykonalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1331 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1332 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywam tego filtra I jestem zachwycona. Stosowalam wczesniej Avene I LRP i Vichy jest jedynym jak do tej pory, ktory wchlania sie do matu i stanowi swietna baze pod podklad mineralny. Ja juz go nie zamienie na inny
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Zapomnialam dodac ze stosuje filtr na krem a czasem jeszcze na serum. Zawsze mialam skore mieszana, teraz po zmianie klimatu mam mocniej przesuszona na policzkach, ale strefa T dalej przetluszczajaca. I ten filtr mam wrazenie ze ja nawilza i tonuje. Nie wiem jak to opisac, ale bardzo mi on sluzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1334 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co bym nie położyła pod spód - kładę krem - ciasto, kładę primer na krem - ciasto, kupiłam frakcję sojową specjalnie - mega ciasto, baza - ciasto, pudruje się skrobią/krzemionką/pudrami mineralnym - ciasto. Stwierdziłam więc, że nie nakładam rano kremów, tylko przecieram się hydrolatem z aloesem - jest lepiej, ale nadal ciasto. Postanowiłam więc całkowicie zrezygnować z kremowania strefy T, nawet na noc, bo rano tak czy siak budzę się z tłuszczem i chyba to będzie dla mnie najlepsze. Z suchara przemieniłam się w ciastolinę :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1335 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez favianna Czas edycji: 2014-05-29 o 21:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1336 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
Ale ciasto widzę też u koleżanki, która ma skórę normalną w kierunku suchej, więc to chyba nie rodzaj cery o tym przesądza ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1337 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic jako primer czy puder wykańczający nie jest w stanie temu zapobiec :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1339 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1340 |
Zakorzenienie
|
Noodle Soup - to moze problemem nie jest twoja skora a klimatyzacja? Moja skora zawsze zle reagowala na klimatyzacje. Jak pracujesz w salonie Inglota, to pewnie to jakies centrum handlowe, tam jest zawsze bardzo suche powietrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1341 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Coś mnie zapchało;/ Albo to przez @,albo przez hormony,albo przez Alantan Dermoline (który podobno może!) albo przez AM. Baardzo to podejrzane, ale obstawiam na baze. Czas wrocic do Sylveco... Edytowane przez ditaa Czas edycji: 2014-05-30 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1343 |
Raczkowanie
|
A ma tak duzo pozytywnych opinii.Nie wiem dlaczego. Niby jest 'lekki'ale nie wiem z której strony.Przy wysuszonej skorze nawet sie nie wchlania do konca, tylko pozostawia tłustą plamę. A nie nałożę AM na taka skórę.
Porażka;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Być może użyję go na twarz, jak mi tonik laktobionowy zrobi saharę ![]() Myślę, że sporo osób lubi bogatsze kremy i rzeczywiście dobrze im się na takie nakłada makijaż. Te osoby będą sobie chwalić Alantan albo taki np krem nawilżający Fitomedu, który dla mnie był okropnym tłuściochem. A co do baz, to miałam ochote przy zakupach u Amillie kliknąć w Angel Dust i gratuluję sobie, że tego nie zrobiłam, bo dostałam próbkę i okazuje się, że puder radzi sobie z matowieniem o wiele gorzej od Dry-Flo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1346 |
Rozeznanie
|
Ja rowniez nie polecam kremu z filtrem VICHY CAPITAL SOLEI 50 spf ...On nadaje skorze bardzo brzydki odcien,po nalozeniu tego kremu skora wyglada na zmeczona szarawa,niezdrowo.. fakt bardzo szybko wchlania sie nie pozostawia tlustej warstwy -to jak anjabrdziej na wielki plus
Jesli chodzi o klimatyzacje to faktycznie pod jej wplywem skora ,makijaz zaczyna wygladac bardzo zle -gorzej wtedy sie wyglada niz bez makijazu,ale nie tylko klimatyzacja,ale SWIATLA -Lampy w sklepach marketach powoduja ze skora zle reaguje gorzej wyglada,nie wplywaja one korzystnie na skore i ogolnie sa dosyc szkodliwe.....tyle godzin w tym swietle jazeniowym...ale o tym sie nie mowi ![]() OGOLNIE rezcz biorac BARDZO WAZNE w przypadku podkladow ,szczegolnie przy cerze miezsanej,tlustej ,aby specyfik -krem zel ,nalozyony pod podkladem wchlanial sie calkowicie ,bez zostawiania chocby odrobiny tlustosci blasku ,TO JEST BARDZO WAZNE. Edytowane przez Czlowiek Istota Marna Czas edycji: 2014-06-12 o 16:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja ostatnio zrezygnowałam z makijażu i chodzę tylko w filtrze, pudrze i różu. I co najdziwniejsze skóra przetłuszcza mi się pod tym wolniej niż z samym tylko makijażem, który przecież teoretycznie jest lżejszy od filtra i kładzie się go o wiele mniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1348 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Czlowiek Istota Marna Czas edycji: 2014-06-12 o 17:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1349 |
Raczkowanie
|
podnoszę
![]() potrzebuję porady na temat primera, dokładnie tego: http://www.kolorowka.com/pl/p/Zestaw...ction-10-g/542 posiadam cerę skłonną ku trądziku. Jednakże jest ona również wrażliwa i zaczerwieniona. Szczególnie moje policzki nie dość, że są czerwone, to jeszcze moje pory są okropnie rozszerzone i lubią zapchać się grudkami. W efekcie tego mój podkład mineralny najszybciej schodzi właśnie z policzków, pozostawiając nieestetyczne placki. Zależy mi na primerze naturalnym, ponieważ uważam za mijanie się z celem nakładając silikonowe bazy pod minerały. Czy ten primer ma szansę zadziałać> Nie mogę znaleźć żadnej opinii o nim, a jednak nie stać mnie na to by kupić produkt nie sprawdzający się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1350 |
Zadomowienie
|
Zmieniłam nieco swoje przyzwyczajenie primerowe głównie przez wzgląd na to, że potrzebowałam mocniejszego nawilżenia. Teraz zwykle na twarz nakładam mieszankę żelu hialuronowego ze skwalanem z oliwek i skoncentrowanym sokiem z aloesu. Na to puder bambusowy. Ciągle jednak poszukuję tego idealnego balansu kosmetyków nawilżających i trzymających makijaż w nienaruszonym stanie przez większość dnia i wciąż tego złotego środka nie znalazłam...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.