|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: -- | |||
| - |
|
0 | 0% |
| - |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 0. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
BAN stały
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.2
Przydalo by sie cos takiego co wykrywa owulacje n a tydzien przed jej nadejsciem
|
|
|
|
#3872 |
|
Zadomowienie
|
A wiesz że jest coś takiego, może nie dokońca owulacje ale maszynka określa kiedy są dni płodne czyli owulacja plus pare dni w jedną i drugą strone.
|
|
|
|
#3873 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co dokladnie oznacza silne podniecenie i jak silne musi byc zeby doprowadzic do szybszej owulacji Napiszcie jesli gdzies sa takie informacje
|
|
#3874 |
|
Przyczajenie
|
Piszecie dużo o tym, że można zajść w ciąże, gdy penis dotyka pochwy, bez wytrysku i, że jest możliwość zajścia w ciążę, gdy chłopak wkłada do pochwy palec na którym znajduje się sperma.Ciekawa jestem, czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która w ten sposób zaszła w ciążę
![]() Rozumiem, że jakieś tam prawdopodbieństwo może i jest, ale bardzo wątpię żeby bez konkretnego "wystrzału" jakiś super plemnik przedostał się i żeby doszło do zapłodnienia. Jeśli ktoś zna chociaż taki przypadek to chętnie poczytam bo wydaje mi się to bardzo wątpliwe!
|
|
|
|
#3875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak bierzesz tabletki jest już bardzo małe. 1. Tak, nie ma przy zażywaniu dni płodnych, wszystkie są niepłodne, więc ryzyko ciąży - minimalne 2. Jak brała tabletki to nie doszło do owulacji i była zabezpieczona również w 7 dniowej przerwie po tabletkach, bez względu na to czy wzięła następne opakowanie czy nie. Nie ma owulacji, nie ma zapłodnienia bo nie ma czego zapładniać. 3. Ten sam cykl oznacza, że w tym cyklu brała tabletki i współżyła -> patrz punkt 2 Nie wiem jak zabezpieczenie wygląda, gdyby wzięła tylko 1 opakowanie i po nim przestała i nie byłoby brane od 1 dnia miesiączki. Wtedy podobno nie ma zabezpieczenia, ale na ten temat się nie wypowiadam bo nie wiem. Dokładnie, tak, a tabletki hamują owulację i jej nie ma, więc najprawdopodobniej w ciąży nie jest.
|
|
#3876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest tak jak piszesz - skutecznosc w przerwie warunkuje tylko rozpoczecie nowego opakowania. Chodzi o to, ze w sytuacji gdy po przerwie nie zostaje rozpoczete nowe opakowanie nastepuje spadek hormonow, ktory moze doprowadzic do naglej owulacji a wtedy jajeczko ma szanse napotkac plemniki jakie zostaly w ciele kobiety po stosunku (a te moga dozyc do tygodnia jezeli warunki sa dogodne). Procz tego zdarzaja sie w czasie brania pigulek cykle z owulacja - o ile dobrze pamietam to wypowiadala sie na ten temat wizazanka Sovilo , dlatego tez procz hamowania owulacji pigulki trudniaja przenikanie plemnikow do narzadu rodnego i maja tez wplyw na dojrzewanie blony sluzowej macicy . |
|
|
|
|
#3877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W cyklu tabletkowym w ciążę więc raczej nie zaszła, a miesiączki nie można zaliczyć na dogodne warunki dla plemników, więc jest nikłe prawdopodobieństwo, że po miesiączce, czyli w cyklu już bez tabletek zajdzie w ciążę. Plemniki mają określoną żywotność, a brak następnych tabletek organizm może zacząć odczuwać dopiero pod koniec lub po menstruacji, gdy wszystkie plemniki naturalnie zostaną usunięte z organizmu, lub wyginą.
|
|
#3878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ba nawet fragment w ksiażce znalazłam, drogie niedowiarki ![]() Michalina Wisłocka "Sztuka kochania " Wydawnictwo Jacek Santorski& Co, Warszawa 2002, s. 131 "Pierwszy stosunek idzie w parze z dużym napięciem nerwowym dziewczyny. Nie jest wykluczone, ze wstrzas nerwowy czy nawet niepokój i podniecenie mogą spowodować dodatkowa owulację, chociaz nie trafia się to zbyt często." |
|
|
|
|
#3879 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
edit;na ulotce tez jest taka informacja:Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza. i ja to rozumiem rowniez odnosnie przerwy
|
|
|
#3880 |
|
Raczkowanie
|
Tabletki biorę od roku i też myślałam że skoro nie ma przy nich owulacji to nie ma czego zapłodnić, więc jak można zajść w ciąże...? Jeśli uprawiałoby się seks pod koniec siedmiodniowej przerwy i nie wzięło następnego opakowania to plemniki mogłyby dożyć do następnej owulacji, ale w drugim dniu przerwy i to dwa dni przed miesiączką? Jakim cudem...?
|
#3881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krwawienie jakie mialas to nie byla miesiaczka, pamietaj o tym. Teoretycznie plemniki mogly nim rozpoczelo sie krawienie dotrzec do jajowodu wiec niesprzyjajace okolicznosci w postaci krwawienia juz ich nie dotyczyly i poczekac na jajeczko, ktore zostalo na skutek odstawienia hormonow wypuszczone przez jajnik, maja na to czas - nawet 7 dni. |
|
|
|
|
#3882 |
|
Raczkowanie
|
Więc chyba jednak wezmę jeszcze jedno opakowanie i później przestanę je brać... Dziękuję bardzo za odpowiedzi
|
#3883 |
|
Raczkowanie
|
Zastanawiam sie czemu nie wystapilo u mnie krwawienie po skonczeniu opakowania tabletek. Bralam je regularnie wiec zdaje sobie sprawe ze przwdopodobienstwo ciazy jest niewielkie, ale jest! Nie wiem czy mam zaczac w sobote kolejne opakowanie. U lekarza bede dopiero za 2 tyg. Poprzednio jak bralam tabletki (ok 2 lat temu) krwawienia wystepowaly zawsze jak w zegarku.
Pewnie bylo juz takie pytanie ale ciezko byloby przejrzec caly watek .
Najgorszy moment w życiu to taki, kiedy myslisz że nic gorszego Cię nie spotka, a poźniej nastaje taka chwila kiedy nie masz siły płakać, potem nie masz juz czym płakać, a rozpacz jest nie do ogarnicia...
|
|
|
|
#3884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() odczuwam niepokój zwiazany z przestawionymi faktami. Wiem, ze przez stes moze dojsc do przyspieszenia/opoznienia owulacji, ale jakim cudem do dodatkowej ![]() Przeciez to jest niemozliwe (co innego 2 owulacje w bardzo krotkim czasi).
|
|
#3886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przegladania watku - na szczescie w ramach watkow tez jest wyszukiwarka, nie tylko ogolna na forum i mozna sie nia posilkowac
|
|
|
|
|
#3887 |
|
Przyczajenie
|
:(
hej kobiety
może to głupie,ale pomózcie.Nie kochałem się z moją dziewczyną,pomimo tego,ze jesteśmy razem ponad dwa lata.Brała do niedawno tabletki na cerę,ale w tym miesiącu zapomniała wziąć je na wakacje.No właśnie...gdy siedzieliśmy w wannie,zaczęła mnie prowokować,a ja się wiadomo...potem powierzchownie zebrałem nasienie z wody i po paru minutach ona wyszła.Teraz nie dostaje okresu w terminie.Powinna dostać w poniedziałek z tego co wyliczyła.Robiła test i wynik wyszedł negatywny.Byliśmy w Chorwacji,więc czy zmiana klimatu mogła tu pomieszać szyki?nie zbijajcie się ze mnie,wiem,że jestem gówniarzem,po prostu się oboje boimy,a z ginekologiem ona chce jeszcze poczekać,Dziękuję za mądre odp
|
|
|
|
#3888 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: :(
Jka chce poczekać z ginekologiem??? To kto jej przepisał tabletki??
|
#3889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#3890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdzie rozum....
|
|
#3891 |
|
Przyczajenie
|
ona chodzi regularnie do ginekologa...co 3 miesiące gdzieś...ale ona chce poczekać do przyszłego tygodnia,zobaczy czy dostanie okresu czy nie...
|
|
|
|
#3892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3893 |
|
Wtajemniczenie
|
Spoko,plemniczki maja ogonki do plywania w sluzie,ale w wodzie aktywnie nie wplyna do pochwy Twojej kobiety.Jak zapomniala tabletek i jeszcze do tego byliscie na wakacjach,to nic dziwnego,ze troche jej sie cykl rozregulowal
Nie powinno byc z tego zadnego problemu
|
|
|
|
#3894 |
|
Przyczajenie
|
dziekuję Ci dobra kobietko
przynajmniej Ty po mnie nie pojechałaś...
|
|
|
|
#3895 |
|
Raczkowanie
|
Witaj
Oj jeszcze niejedna taka chwila strachu was czeka, niejedna.... Twoja dziewczyna może miec przesunięty okres z kilku przyczyn, po pierwsze zmiana klimatu może opóźnic okres nawet do 15 dni. Odstawienie tabletek też potrafi nieźle okres rozregulowac, stres też robi swoje. O ile dobrze pamiętam, to test ma sens najwcześniej 4 dni po terminie w którym powinien byc okres, jesli wszystko zostało zrobione tak jak jest napisane na opakowaniu i test wyszedł negatywnie, to możecie odetchnąc z ulgą. PS. Jaki ginekolog daje tabletki "na cerę" ??? To nie są witaminki!! |
|
|
|
#3896 |
|
Raczkowanie
|
Michale.. boisz sie, ze pojedziemy po tobie.. ale taka dobra rada na przyszłosc::::: zastanów sie czasem ZANIM zrobicie cos głupiego.. Jak sie domyslam jestescie bardzo młodzi.. ciezko zapanowac nad pewnymi reakcjami;p ale skoro juz decydujecie sie na różne zabawy, to przynajmniej uwazajcie..
Mi tez nie wydaje sie, zeby dziewczynie spóźniał sie okres, bo niby w ciaze zaszła czy cos.. najprawdopodobniej ze stresu, ze zmiany otoczenia<wspominałes cos o wyjazdach>... bedzie dobrze-tak mysle;p
|
|
#3897 |
|
Zakorzenienie
|
tak, zgadzam się.
|
|
|
|
#3898 |
|
Przyczajenie
|
dzieki...to było bardzo głupie,przyznaję...znajom i jej właśnie mówili,że musi poczekac parę dni...jestem jednak dobrej myśli,że nic się nie stało,dziękuję wam
|
|
|
|
#3899 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest spoko,nie macie się czym przejmować. Ale może powinniście częściej rozmawiać na takie tematy i uzupełaniać swoją wiedzę na temat seksu I niech Twoja dziewczyna pamięta o tabletkach,bo tego tak nie można,że miesiąc się bierze,a miesiąc nie
|
|
|
|
|
#3900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.

Co dokladnie oznacza silne podniecenie i jak silne musi byc zeby doprowadzic do szybszej owulacji

.

przynajmniej Ty po mnie nie pojechałaś...