|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grudniowe Mamusie 2014 cz. IV
Niestety Dziewojki nie śniły mi się żadne porody. Także chyba przestój
![]() Natomiast miałam koszmary o spadających samolotach i konarach drzew atakujących mnie
|
|
#4142 |
|
Zadomowienie
|
moze rzeczywiscie moge miec rozwarcie i naczynka pekaja, ilosc krwi by sie zgadzala. Byl sluz, ale bardzo skapy, no i smuzka pojawila sie raz bezowa i za dwa nastepne razy byly nie smuzki, tylko mikro kropelki wiec bardziej mi to pasowalo do pekajacych naczynek. No przez dwie ostatnie noce "zanudzil" mnie brzuch jak na okres. Tej nocy nie pamietam, bo sie nie obudzilam. No coz... Dzisiaj dentysta, a tak to do poniedzialku zaciskam nogi. Jeszcze za szybko, bo dopiero 36 skonczonych tygodni za mna.
|
#4143 |
|
Wtajemniczenie
|
Sugub nie postaralas się !
ale skoro taka z Ciebie wróżka to po dzisiejszym śnie lepiej unikaj parków i lasów
|
#4144 |
|
Raczkowanie
|
Śluz z niteczkami krwi to normalka, szyjka się szykuje!
![]() U mnie totalne załamanie. ![]() Miałam dzisiaj wizytę u gin - mimo skurczy przepowiadających (ale nie bolesnych), kłucia w szyjce i ogólnego odczucia, że coś tam się dzieje - NIC. Szyjka zamknięta, nawet nie miękka Idę się załamać... Waga ok 3,5 kg więc przynajmniej to w normie, do tego przypętało mi się jakieś zakażenie w drogach moczowych... mam powtórzyć badanie i od razu dostałam receptę na antybiotyk... Jutro zaczynam 40 tydzień, termin z OM i USG za 8-9 dni... Niech mi któraś wyśni poród...
|
#4145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4146 |
|
Raczkowanie
|
Wy nie możecie się doczekać a ja mogłabym rodzić i w marcu
![]() Jakoś dobrze mi w tej ciąży, samopoczucie w miare ok- daję radę i jestem aktywna... ale ja mam chyba takie myślenie bo jeszcze przeprowadzka przede mną kompletna załamka... meble przyjadą dopiero 12 grudnia, w dniu terminu cc...![]() a jeszcze chciałabym przygotować jakiś klimat świąteczny w domu,,, ubrać choinkę- to już po, ale wiecie, cały ten klimat przedświąteczny.... echhh
|
#4147 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4148 | ||||
|
Zadomowienie
|
U mnie w szpitalu nie ma możliwości oglądania porodówki. W internecie jest za to możliwość obejrzenia sali porodowej online.
Cytat:
święta w domu Ja z kolei obstawiam 17.12. bo wtedy dokładnie mija mi 38 tygodni od zapłodnienia ![]() Cytat:
Przede wszystkim nie trzeba czekać aby zmiękły i poleżały są gotowe od razu do jedzenia oczywiście po ostygnięciu całej rodzinie bardzo smakowałyPrzepis na Pierniki Składniki na duuuuużą porcję 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kostka margaryny 1 słoik miodu ( taki jak dżem ) 2 przyprawy do pierników 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy mielonej 2 szklanki cukru Margarynę rozpuścić w garnku, dodać miód, cukier, kakao, przyprawę do pierników, kawę i zagotować mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gorącym zalać mąkę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody i dodać do mąki. Jak ciasto wystygnie dodać 4 jajka. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrajać pierniczki. Piec w temp. ok 180 stopni C przez 10-15 minut. Wystudzić i udekorować. Cytat:
Cytat:
) i karpatkę i sernik w zasadzie wszystko byleby nie miało za dużo czekolady. Omawialiśmy wczoraj kolację wigilijną i w zasadzie po za śledziami można zjeść wszystko także ja się bardzo cieszę z tego powodu ![]() Ja mam w drugą stronę na początku ciąży mało spałam szybko się budziłam za to od jakiegoś miesiąca śpię ok 10-11 h. Budze się przeważnie między 9.30 a 10.30 mam nadzieję że nie uświadczę już bezsenności do końca ciąży. Zaczęłam wczoraj 36 tydzień czyli 9 miesiąc w drodze do domu zaszłam do biedronki i na wyprzedaży kupiłam małemu śliczne body niestety przeziębienie nadal mnie męczy kaszel nie chce mi przejść. Zaczęłam robić sobie inhalacje i mam nadzieję że pomogą. A teraz pytanie z innej beczki możecie polecić jakąś elektroniczną nianię? Przymierzamy się do zakupu i szczerze mówiąc nie wiem na co mamy się zdecydować taki jest wybór
Wszystko się zmienia, to nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. Edytowane przez Paulinkus Czas edycji: 2014-11-18 o 15:48 |
||||
|
|
|
#4149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4150 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawaj myć okna, firanki wieszaj, ugotuj bigos Cytat:
Cytat:
dziewczyny jak interpretować wyniki bety hcg. wynik z dzisiaj 47 mIU/m. Przyznaję, że nie wiem, a bratowa robiła. Teraz musi powtórzyć morfologię, żeby sprawdzić czy rośnie ? Za jaki czas? ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
na pocieszenie, powiem Ci, że mnie też to pewnie czeka, bo mam połowę zęba tylko i na 99% mam kanałowe.
|
|
#4151 |
|
Zadomowienie
|
dzieki dziewczyny, uspokoilyscie mnie troche, bo jak wiecie, srednio sie dzisiaj czuje. Mala sie rusza i troche brzuch przy tym pobolewa. Ale moze mam przepowiadacze. Nie chce sie wychylac przed terminem. Wolalabym przenosic kilka dni, ale no coz... Zobaczymy co to bedzie.
|
#4152 |
|
Rozeznanie
|
Ja robiłam na początku ciąży i przy wynikach jest skala do porównywania bo każde lab robi swoją metodą. I jeśli masz wysokie to potwierdza ciąże, ale niech powtórzy za kilka dni, jeśli spadnie to będzie fałszywy alarm a jak z wrośnie to na pewno jest w ciąży. Ja robiłam w 8 tyg i miałam bardzo wysoki wynik więc wiedziałam że w ciąży jestem i z tym zgłosiłam się do lekarza.
|
|
|
|
#4153 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wy tak sobie wróżycie te porody, ja póki co mogę jeszcze chodzić w ciąży, od dziś mam termin za równo dwa tygodnie i jakoś mi nie spieszno staram się korzystać w wolności
|
|
#4154 |
|
Zakorzenienie
|
Chemisette dzięki. to jej powiem, żeby poszła za parę dni powtórzyć.
|
#4155 |
|
Zadomowienie
|
Karo, bratowa za 3/4 dni powinna zrobic ponownie badanie i sprawdzic jaki jest przyrost. Wynik pozytywny
, ale najlepiej skontrolowac jeszcze po paru dniach no i moze w dniu spodziewanej miesiaczki lub pozniej.
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
testy pokazują bladą krechę i jej powiedziałam, żeby poszła na betę i wynik z dzisiaj jak Wam napisałam. Powiem jej, żeby poszła skontrolować sobie za kilka dni. Ja nie robiłam bety tylko z testów, więc nie wiem jak to się kontroluje. Dzięki za wiadomość idę się zbierać do lekarza. mam o 15 wizytę u gina, a wcześniej do pediatry ze smykiem starszym.
|
|
#4157 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie, dziewczyny
Ja w sumie też już nie moge sie doczekac porodu, ale dla dobra dziecka chciałabym jednak te 37 tygodni miec skonczone, więc jakies 10 dni (dziś mam 35+5). A za tydzień mam wizytę, więc zobaczymy co będzie Brzuch nadal mam wysoko- przynajmnije nie zauwazyłam zeby sie jakoś obniżył. A libido mi rosnie, i jakoś dziwnie sie czuję przez to![]() A mam pytanie do dziewczyn, które miały zamiar robić masaż krocza- robicie? jak Wam idzie? |
|
|
|
#4158 |
|
Raczkowanie
|
Maczuma możemy sobie podać rękę - właśnie mi się ułamała 6 w połowie i nie wygląda zbyt ładnie mimo, że miałam ją robioną 3 miesiące temu...
|
|
|
|
#4159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
staram się jak najbardziej rozciągnąć mięśnie krocza i mięśnie Kegla ale je można ćwiczyć tak naprawdę w ciągu dnia. Szkoda że nie mam pieniędzy bo kupiłabym sobie ten balonik do ćwiczeń ale jak dla mnie 400 zł plus przesyłka to zdecydowanie za dużo czytałam też że dobre nawilżenie krocza i okolic pomaga również w późniejszym rozciągnięciu się mięśni także jeżeli ktoś nie chce robić sobie masażu to może po prostu się nawilżać.
Wszystko się zmienia, to nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. Edytowane przez Paulinkus Czas edycji: 2014-11-18 o 13:39 |
|
|
|
|
#4160 |
|
Wtajemniczenie
|
Madziqqq gratuluje i duzo zdrowia dla Synka
![]() Ja nie urodzilam jeszcze spedzilam juz nocke na porodowc3, mocne skurcze, ake rozwarcie zatrzymalo sie na 4 cm :/ moj Skarbus wazy juz 3300 g |
|
|
|
#4161 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pierniczki z melasą wg przepisu Marthy Stewart, „Martha Stewart Living” - wydanie polskie nr 4/2008 – 3 szkl. mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu ¾ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatałowej ½ łyżeczki pieprzu czarnego 120g masła w temperaturze pokojowej ½ szkl. cukru trzcinowego 1 duże jajko ¾ szkl. melasy lub miodu gryczanego Wymieszać w misce mąkę, sodę, sól i wszystkie przyprawy. W drugiej misie utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać jajko, a następnie melasę. Zredukować obroty miksera i powoli wsypywać mąkę z przyprawami. Miksować, aż do połączenia składników. Podzielić ciasto na 3 części, uformować z nich kule, każdą mocno spłaszczyć „na placek” i osobno zawinąć w spożywczą folię. Chłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Pojedynczo wyjmować z lodówki ciasto i na arkuszu pergaminu, lub spożywczej folii rozwałkować ciasto na grubość 3-5mm (jeśli pierniczki przeznaczane są do ozdabiania – to zdecydowanie wałkować cieniej 2-3mm). Wykrawać foremkami kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w zależności od grubości ciasteczek ok. 10 min., do momentu aż zmienią kolor ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Z tego szoku zapomniałam pogratulować Madziqqq, jak zwykle kobieta robi najcięższą robotę kiedy chłop daleko ;-) |
||
|
|
|
#4162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A skurcze same ustały? I cała akcja ustała? I co dalej? czekasz na rozpoczęcie akcji jeszcze raz czy lekarze chcą przyspieszyć?---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Waga Synka idealna Życzę abyś jak najszybciej Go tuliła w swoich ramionach![]() |
|
|
|
|
#4163 |
|
Zadomowienie
|
jadę na ip, mają mnie podłączyć pod ktg bo mały się rzucał, później Was nadrobię i dam znać co u nas
|
|
|
|
#4164 |
|
Zadomowienie
|
omg...ja się dopiero obudziłam.... od paru dni codziennie w ciągu dnia muszę zaliczyć drzemkę-u was też taki śpioch?
Miśka widzisz czyli mój sen jednak nie do końca się mylił...ale się musiałaś wymęczyć...a twój TŻ to pewnie od ćwiczenia "to już" będzie najbardziej wychillowanym facetem na tej porodówce.... Skrzatku być może u ciebie zostawili sobie jakieś "wolne numerki" a być może każda kolejna wizyta po przekroczeniu limitu zadłuża przychodnię. nie nam się tym przejmować. chociaż moja mama też pracuje w przychodni i wiem jakie są konsekwencje takich naduzyć:/ Bimbunia miód musi być gryczany? ewentualnie taki sklepowy można dać?nie wychodzą bardzo słodkie?bo ja zawsze redukuje ilość słodzenia z przepisu i wychodzi w sam raz....powiedz z doświadczenia |
|
|
|
#4165 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tez jakoś pózno sie wziełam za masaż i to co 2-3 dni (zewnątrz to masowałam od dłuższego czasu), ale jakoś mi chyba nie idzie Na zdjeciach i filmikach wygłada jakby to było takie cieńkie i można rozciągnąc a u mnie jakieś grube jest Chyba wezmę przyklad z ciebie i też zacznie codzinnie- może dojdę do jakieś wprawy oby nie za późno![]() Cytat:
A co znaczy sie rzucał? Bo mój tez jest jakis nadaktywny, a nie wiem kiedy co jest w granicach normy
|
||
|
|
|
#4166 | |
|
Rozeznanie
|
Basjenia, u mnie drzemka ostatnio to standardzik, właśnie wstałam
![]() Misia, toż Ty zaraz urodzisz! Powodzenia! ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
|
|
#4167 |
|
Wtajemniczenie
|
Kupilam kocyk w biedronce
Ależ mi się ten czas teraz dłuży wizyta w czwartek a mi się wydaje ze to za milion lat :p
|
#4168 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tyle przynajmniej z teorii wyczytałam w większości instrukcji wyczytałam też że mam dociskać palcem mięśnie wewnątrz w kierunku odbytu dopóki nie poczuję pieczenia wtedy przytrzymać chwilę i potem znowu naciskać. Spokojnie ja zaczęłam ćwiczyć dopiero w zeszłym tygodniu także nie jest tak źle. Gdyby nawet to zawsze coś powinno dać to masowanie i nawilżanie. A co stosujesz do masażu? Naturalne oleje? Ja mam z ziaji oliwkę do masażu z witaminą E i jak na razie ją właśnie stosuję. Jakoś nie mam przekonania do oliwy z oliwek tam w środku
Wszystko się zmienia, to nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. Edytowane przez Paulinkus Czas edycji: 2014-11-18 o 15:56 |
||
|
|
|
#4169 |
|
Zadomowienie
|
Witam się w 35 tc
Jeszcze teoretycznie 6 tygodni, z jednej strony się bardzo cieszę, że to już niedługo i będę mogła tulić Malutką, a z drugiej jakoś przeraża mnie ten szybko upływający czas do porodu Ale widzę że nie tylko ja mam takie rozterki więc chyba nie jest ze mną tak źlePoza tym cały dzień mam jakiegoś lenia strasznego, ledwo zapiekankę zrobiłam na obiad i gary pozmywałam, ot cała moja dzisiejsza robota A na 17 idziemy jeszcze na SR i też jakoś weny dzisiaj nie mam....
|
#4170 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja stosuje specjalny olejek z Weledy, ale na kursie u nas polecali też olejek z wiesiolka z wit E (podobno w kazdej drogerii/aptece sa w kapsulkach ) Do oliwy tez nie jestem przekonana, więc nie stosujęJeszcze sporo polożnych u nas poleca nasiadówki z kwiatów polnych . W gazetach rożnych dla mam tez polecają- będę musiała wypróbować
Edytowane przez antosia5 Czas edycji: 2014-11-18 o 16:02 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:59.

kompletna załamka... meble przyjadą dopiero 12 grudnia, w dniu terminu cc...

w drodze do domu zaszłam do biedronki i na wyprzedaży kupiłam małemu śliczne body

czytałam też że dobre nawilżenie krocza i okolic pomaga również w późniejszym rozciągnięciu się mięśni także jeżeli ktoś nie chce robić sobie masażu to może po prostu się nawilżać.

A co znaczy sie rzucał? Bo mój tez jest jakis nadaktywny, a nie wiem kiedy co jest w granicach normy