Marcowe Mamy 2015 cz. 3 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-18, 19:56   #4741
kruszynkaa88
Rozeznanie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 3

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
wlasnie wyszlam z wanny, i wiecie co..... widze ze rozstepy mnie nie omina.....juz sie jeden czerwony pojawil z boku (((((((((((((
Mnie też nie ominą, niestety z genetyką się nie wygra, wszystko po mojej mamusi ale cóż, oliwkuję się dalej
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 19:57   #4742
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
wlasnie wyszlam z wanny, i wiecie co..... widze ze rozstepy mnie nie omina.....juz sie jeden czerwony pojawil z boku (((((((((((((
na pewno z czasem zrobi się niewdoczny
Stary 2014-11-18, 20:06   #4743
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
nie chcę się wymądrzać , ale cieszmy się że z maluszkami jest dobrze , bo po przypadku mon9 to już mnie nic nie obchodzi tylko by urodzić w terminie zdrowe dziecko

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
Napisane przez agulkat85 Pokaż wiadomość
ja narazie waga sie nie przejmuje bo nic nie tyje ja tez kilka rzeczy pochowałam bo wiem ze nie mozna

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

haha dokładnie - jedyny plus cukrzycy
nic nie przytyłaś? ooo też bym tak chciała , musiałaś na początku schudnąć pewnie.

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:07   #4744
aaakarolina
Wtajemniczenie

ehh dziewczyny widzę, że mamy podobne marzenia ostatnio wspomniałam TŻtowi, że najbardziej to chciałabym pospać na brzuchu jak to priorytety się zmieniają

ja dzisiaj po szkole rodzenia, cieszę się, że jednak poszłam. Dużo fajnych rzeczy można się dowiedzieć, czuję, że będę przygotowana jak będę szła rodzić

tout-petit-fille współczuję sytuacji z ZUSem, ale walcz! inaczej z nimi się nie da

crystal nie martw się rozstępami, pewnie czeka to prawie każdą z nas. Teraz są takie kosmetyki, że można się ich później pozbyć, albo zmniejszyć ich widoczność

mkluke- super kuzynka! ja też dużo rzeczy dostaję i jest to naprawdę spore odciążenie budżetu. A teraz każdy grosz się liczy
Stary 2014-11-18, 20:08   #4745
Hottie07
Zakorzenienie

witam wszystkie...

mon9 trzymaj się, bądź dzielna Helenki to piękne , zdrowe dziewczynki - musi być dobrze, malutka da radę

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
nie chcę się wymądrzać , ale cieszmy się że z maluszkami jest dobrze , bo po przypadku mon9 to już mnie nic nie obchodzi tylko by urodzić w terminie zdrowe dziecko

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

nic nie przytyłaś? ooo też bym tak chciała , musiałaś na początku schudnąć pewnie.
święte słowa

zdrowie jest najważniejsze....

tout-petit-fille podaj ZUS do sądu od razu , mają wtedy dużo mniej do powiedzenia...

Edytowane przez Hottie07
Czas edycji: 2014-11-18 o 20:10
Hottie07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:13   #4746
agulkat85
Raczkowanie

Cytat:

tak prawie 6kg schudłam i nadal mi te kg nie wrócily, nawet jeansy ciazowe kupiłam rozmiar mniejsze niz przed ciaza nosiłam bo dupka mi zmalała a teraz na diecie cukrzycowej nic nie tyje a dzidzia rosnie, moze zbedny tłuszczyk nadal gdzies ucieka gin mowi zeby sie nie martwic ze pewnie w III trymestrze waga ruszy i to co przytyje to tylko bedzie waga dziecka, wód itp
agulkat85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:15   #4747
niunia_ona
Zakorzenienie

mon9 jak tam z małą? chcę nowe wieści martwię się

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
tak prawie 6kg schudłam i nadal mi te kg nie wrócily, nawet jeansy ciazowe kupiłam rozmiar mniejsze niz przed ciaza nosiłam bo dupka mi zmalała a teraz na diecie cukrzycowej nic nie tyje a dzidzia rosnie, moze zbedny tłuszczyk nadal gdzies ucieka gin mowi zeby sie nie martwic ze pewnie w III trymestrze waga ruszy i to co przytyje to tylko bedzie waga dziecka, wód itp
a ja to się cieszę że przytyłam bo weż się męcz z cukrzycą.
współczuję. Dziękuje Bogu że mam ok z cukrem bo już portki trzęsłam bo kiedyś miałam za niski cukier. ale całe szczęście wszystko jest ok
także tyjemy dalej

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 20:19   #4748
agulkat85
Raczkowanie

Cytat:
mon9 jak tam z małą? chcę nowe wieści martwię się

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

a ja to się cieszę że przytyłam bo weż się męcz z cukrzycą.
współczuję. Dziękuje Bogu że mam ok z cukrem bo już portki trzęsłam bo kiedyś miałam za niski cukier. ale całe szczęście wszystko jest ok
także tyjemy dalej
uwierz mi ze tez wolałabym ze spokojem tyc niz diety pilnowac, ale na pocieszenie szukam pozytywów tej sytuacji
Stary 2014-11-18, 20:22   #4749
ewka5891
Zakorzenienie

Przez przypadek dowiedziałam sie o porodzie Mon i musiałam doczytać jak wyglada sytuacja

Mon kochana z całego serca życzę duzo siły i zdrowia dla Helenki, dla Ciebie oczywiście tez
Z Twoich postów bije spokój, podziwiam Ciebie.

Przepraszam, że nie odniose sie do reszty wiadomosci ale czytając nowe wpisy wzrokiem na szybkiego szukałam tylko wiadomosci od Mon.

My w sobote wracamy do domu i wtedy bede juz na bieżąco. Jutro ide zbadać krew, mocz i poziom glukozy.

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:24   #4750
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
uwierz mi ze tez wolałabym ze spokojem tyc niz diety pilnowac, ale na pocieszenie szukam pozytywów tej sytuacji
no tak musisz trzymać , szukamy zawsze pozytywów
i tak ma być u wszystkich

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-11-18, 20:34   #4751
marcia45
Zadomowienie

mon9 i Helenko trzymamy kciuki, dużo siły dla Was obu

Jestem w szoku, nawet nie wiem co napisać.

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17
7.3.2015 moje druga miłość

Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
marcia45 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 20:35   #4752
agulkat85
Raczkowanie

kurcze cały czas mylse o Mon, mam nadzieje ze nadal tak dobrze sie trzyma...
Stary 2014-11-18, 20:36   #4753
tout-petit-fille
Zadomowienie

Jeszcze jedna dobra rada, akurat u mnie dziś się sprawdziło

Jestem teraz na Mazurach, gdzie - lekko pisząc - zima idzie
Wymarzłam wczoraj i dziś chodząc na długie spacery. Jeszcze jakieś 2,5h temu czułam, że chyba mam gorączkę, ale termometr pokazywał 36,2, więc lekkie wymarznięcie. Wymoczyłam stopy w ciepłej wodzie z solą morską z magnezem i potasem (akurat taką miałam, bo pomaga na "kręcenie w nogach", ogólnie krążenie) i nakropiłam olejku kamforowego. Potem stopy znów wysmarować olejkiem i w ciepluchne skarpety

Teraz znów czuję się jak młody bóg i mam nadzieję, że i rano tak będzie

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:41   #4754
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Mon9 teraz dopiero przeczytalam Wasza historię ogromnie trzymam kciuki za malutka napisz nam cos wiecej ile wazyla dostala punkty, wiesz mojego szefa coreczka urodziła się w 24 tyg miala 600 g matke wiezli z naszego szpitala do Krakowa 200 km bo bali się porodu teraz ma niespelna 3 lata i wszystko jest ok nawet wady wzroku nie ma lekarze nie wierzą ze jest w tak dobrym stanie i u Was musi tak byc
Jak wiesz moj synek jest niepełnosprawny i czesto widze tez wczesniaczki po rehabilitacji i naprawde rehabilitacja dziala cuda wiec nie daj sie wystraszyć lekarza bedzie ok,
Nam mowili ze Julo ma 2 miesiące zycia przed sobą a zaraz konczymy 2 lata i ze nie bedzie mowil a gada jak katarynka
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:42   #4755
smv
Zakorzenienie

Mnie chyba nerwy puściły po dzisiejszym dniu... Poplakalam TŻ jakie życie jest kruche i że ma mnie wspierać a nie gadać NIE PANIKUJ.... idę spać.
Mon9 odezwij sie
Stary 2014-11-18, 20:43   #4756
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tout-petit-fille Pokaż wiadomość
Jeszcze jedna dobra rada, akurat u mnie dziś się sprawdziło

Jestem teraz na Mazurach, gdzie - lekko pisząc - zima idzie
Wymarzłam wczoraj i dziś chodząc na długie spacery. Jeszcze jakieś 2,5h temu czułam, że chyba mam gorączkę, ale termometr pokazywał 36,2, więc lekkie wymarznięcie. Wymoczyłam stopy w ciepłej wodzie z solą morską z magnezem i potasem (akurat taką miałam, bo pomaga na "kręcenie w nogach", ogólnie krążenie) i nakropiłam olejku kamforowego. Potem stopy znów wysmarować olejkiem i w ciepluchne skarpety

Teraz znów czuję się jak młody bóg i mam nadzieję, że i rano tak będzie
Ja dzisiaj polatalam trochę po mieście i juz czuje, że coś mnie bierze dlatego teraz leżę pod kołdrą od dłuższego czasu. Ale zbieram się zrobić gorącą herbatkę z cytryną i syropem imbirowym. Praktycznie cały dzień mam telefon przy sobie i co chwilę odświeżam wizaż, żeby spojrzeć czy są nowe wieści od mon. No ale pewnie teraz nie w głowie jej wizaż

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:45   #4757
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Dodam ze ja tez wczesniak z 32 tyg waga 1700 g i wszystko ze mna ok było
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:46   #4758
Alunia79
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny.
Dawno mnie tu nie było i już na pewno nie nadrobię. Także wybaczcie, że się nie odniosę do wypowiedzi i pytań, ale świetnie dajecie sobie radę i bez moich podpowiedzi

Widziałam tylko że Mon9 urodziła. Kochana trzymam kciuki za zdrówko maluszka. Życzę wam, rodzicom dużo wytrwałości, wiary i nadzieji. Niech miłość będzie z wami.

Napiszę wam co u mnie.
A więc, po tej amniopunkcji co miałam w Lubinie tydzień musiałam leżeć, bo groziło to wcześniejszym porodem, wyciekaniem wód itd. No i oczywiście tydzień w nerwach. Zadzwonili z centrum genetyki z informacją, że wszystko jest ok. I oczywiście wielka radość, że dzidzia zdrowa. Jednakże kazali nam przyjechać na konsultację, bo jakoś tak niewyraźnie to zabrzmiało, pani powiedziała, że nie wszystkie badania wyszły. Więc nie wiem o co chodzi. Jedziemy we czwartek do Wro po te wyniki.
Mała rośnie, kopie jak nie wiem co aż cały brzuch skacze No i chyba w reszcie ma imię, ale to jeszcze nic pewnego.
Zgagi przerodziły się w refluks, do tego stopnia, że zawartość żołądka cofała mi się podczas snu i budziłam się dławiąc się własnymi kwasami żołądkowymi. Więc skończyło się wizytą u gastrologa. Ale dostałam tabletki i już tydzień spokoju do dziś... bo mam do tego dietę bezcukrową a dziś miałam glukozę do wypicia i teraz mnie męczy
Alunia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:49   #4759
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Mon9 teraz dopiero przeczytalam Wasza historię ogromnie trzymam kciuki za malutka napisz nam cos wiecej ile wazyla dostala punkty, wiesz mojego szefa coreczka urodziła się w 24 tyg miala 600 g matke wiezli z naszego szpitala do Krakowa 200 km bo bali się porodu teraz ma niespelna 3 lata i wszystko jest ok nawet wady wzroku nie ma lekarze nie wierzą ze jest w tak dobrym stanie i u Was musi tak byc
Jak wiesz moj synek jest niepełnosprawny i czesto widze tez wczesniaczki po rehabilitacji i naprawde rehabilitacja dziala cuda wiec nie daj sie wystraszyć lekarza bedzie ok,
Nam mowili ze Julo ma 2 miesiące zycia przed sobą a zaraz konczymy 2 lata i ze nie bedzie mowil a gada jak katarynka
fajnie że mówisz o córce szefa że ją uratowali to zawsze jakieś dodanie nam otuchy po dzisiejszej akcji z mon9 zaczełam się bać jak cholera

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Alunia79 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Dawno mnie tu nie było i już na pewno nie nadrobię. Także wybaczcie, że się nie odniosę do wypowiedzi i pytań, ale świetnie dajecie sobie radę i bez moich podpowiedzi

Widziałam tylko że Mon9 urodziła. Kochana trzymam kciuki za zdrówko maluszka. Życzę wam, rodzicom dużo wytrwałości, wiary i nadzieji. Niech miłość będzie z wami.

Napiszę wam co u mnie.
A więc, po tej amniopunkcji co miałam w Lubinie tydzień musiałam leżeć, bo groziło to wcześniejszym porodem, wyciekaniem wód itd. No i oczywiście tydzień w nerwach. Zadzwonili z centrum genetyki z informacją, że wszystko jest ok. I oczywiście wielka radość, że dzidzia zdrowa. Jednakże kazali nam przyjechać na konsultację, bo jakoś tak niewyraźnie to zabrzmiało, pani powiedziała, że nie wszystkie badania wyszły. Więc nie wiem o co chodzi. Jedziemy we czwartek do Wro po te wyniki.
Mała rośnie, kopie jak nie wiem co aż cały brzuch skacze No i chyba w reszcie ma imię, ale to jeszcze nic pewnego.
Zgagi przerodziły się w refluks, do tego stopnia, że zawartość żołądka cofała mi się podczas snu i budziłam się dławiąc się własnymi kwasami żołądkowymi. Więc skończyło się wizytą u gastrologa. Ale dostałam tabletki i już tydzień spokoju do dziś... bo mam do tego dietę bezcukrową a dziś miałam glukozę do wypicia i teraz mnie męczy
no nie odzywałaś się bo na lutowym wątku piszeszale dobrze że u Ciebie ok.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj polatalam trochę po mieście i juz czuje, że coś mnie bierze dlatego teraz leżę pod kołdrą od dłuższego czasu. Ale zbieram się zrobić gorącą herbatkę z cytryną i syropem imbirowym. Praktycznie cały dzień mam telefon przy sobie i co chwilę odświeżam wizaż, żeby spojrzeć czy są nowe wieści od mon. No ale pewnie teraz nie w głowie jej wizaż
posiekany ząbek czosnku polecam

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 20:51   #4760
ojustyna
Zadomowienie

Widzę że i wy tak tą sytuacje przeżywacie, mnie z nerwów i stresu chyba brzuszek boli za każdym wyjściem do toalety mam straszne obawy że coś tam nie tak i się macam Cały dzień rozmyślań dlaczego tak wcześnie
Stary 2014-11-18, 20:53   #4761
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
Widzę że i wy tak tą sytuacje przeżywacie, mnie z nerwów i stresu chyba brzuszek boli za każdym wyjściem do toalety mam straszne obawy że coś tam nie tak i się macam Cały dzień rozmyślań dlaczego tak wcześnie
ja już teraz chodzę wolniej bo się boję o małą dlatego zwalniam tempo życia na codzień, nie raz mnie kłuło w brzuchu nie chcę ryzykować juz

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-11-18, 20:55   #4762
kruszynkaa88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
Ja też cały dzień sie tam macam i co ide do ubikacji to zaglądam na majtki czy nic tam nie ma jeszcze ten mój dzisiejszy sen ze krwawie
Ale dziewczyny, nie możemy sie schizować!! to na pewno na dobre naszym maluszkom nie wyjdzie! One dobrze czują nasz smutek i stres, więc trzeba wyluzować i cieszyć się z naszego stanu błogosławionego
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 20:57   #4763
nouvelle2
Zakorzenienie

Alunia79 napisz po konsultacjach co i jak trzymam kciuki!

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
fajnie że mówisz o córce szefa że ją uratowali to zawsze jakieś dodanie nam otuchy po dzisiejszej akcji z mon9 zaczełam się bać jak cholera

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

no nie odzywałaś się bo na lutowym wątku piszeszale dobrze że u Ciebie ok.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

posiekany ząbek czosnku polecam
Jutro chyba zrobię twarożek z czosnkiem, bo na noc czosnek to mi nie podchodzi...

Stary 2014-11-18, 20:58   #4764
ojustyna
Zadomowienie

chyba wszystkim dało to dużo do myślenia, teraz jak zmęczone to nogi do góry i leżakowanie tak jak ja teraz, a największym wysiłkiem jest przekręcenie się z jednego boku na drugi. dbajmy o nasze bejbusie

czekam na nowe wieści, strsznie już się niecierpliwimy, żeby u dziewczyn wszystko dobrze było
Stary 2014-11-18, 21:00   #4765
nouvelle2
Zakorzenienie

Na brzuszkowe smarowanko polecam olej kokosowy, nierafinowany. Fajna konsystencja, nie chlapnie Wam na pościel czy podłogę, dobrze się wchłania. Zostawia taka aksamitna powloczke, a nie taka olejowata warstwę jak np. migdałowy. No i ten zapach! !! To pachnie identycznie jak Rafaello ja mam firmy efavit

Stary 2014-11-18, 21:06   #4766
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Na brzuszkowe smarowanko polecam olej kokosowy, nierafinowany. Fajna konsystencja, nie chlapnie Wam na pościel czy podłogę, dobrze się wchłania. Zostawia taka aksamitna powloczke, a nie taka olejowata warstwę jak np. migdałowy. No i ten zapach! !! To pachnie identycznie jak Rafaello ja mam firmy efavit
z apteki kupujesz ten olej?

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-11-18, 21:11   #4767
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
z apteki kupujesz ten olej?
Nie, na allegro kupiłam ale można kupić tez w sklepie ze zdrową żywnością albo w hipermarkecie z takim działem. Tylko ważne jest to żeby był nierafinowany.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 21:14   #4768
morful
Raczkowanie

Mon9 trzymam kciuki za Ciebie i Maleństwo Tak strasznie mi przykro. Miałyśmy termin na ten sam dzień ...

Ja się już zapisałam na trzecie USG ciąży po 28tc. I zaczynam kompletowanie wyprawki, bo poza albumem maleństwa nie mam jeszcze nic. Wcześniej wszyscy mnie strofowali, że zapeszę, że za wcześnie, ale mam już zielone światło od męża Z tym że im więcej czytam, tym mniej wiem co lepiej. Jakie pieluszki i ile, jaki kocyk, który smoczek lepiej itd itd..
morful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 21:21   #4769
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, na allegro kupiłam ale można kupić tez w sklepie ze zdrową żywnością albo w hipermarkecie z takim działem. Tylko ważne jest to żeby był nierafinowany.
dzięki

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2014-11-18, 21:22   #4770
mon9
Zakorzenienie

Dziewczyny dzieki wam wszystkim za śliwa otuchy!!

U nad bez zmian, mała podpięta pod te rurki wszystkie, ja ciągnę sutki laktatorem i umieram ale każda kropelka siary jak na razie jest na wagę złota. Co 3 h jak w zegarku musze wstawać i ściągać

Ogólnie wszyscy mówią ze trzeba czekać .. Ehhh masakra, a miało byc tak pięknie i kolorowo.
mon9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości