Miłośniczki Zary - część XLVI - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-18, 22:14   #3601
a34
Zakorzenienie

Dot.: Miłośniczki Zary - część XLVI

Podsumowując: nie ma nic za darmo
Stary 2014-11-18, 22:14   #3602
LadyI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez user_k Pokaż wiadomość
Od stycznia będzie sklep online HM.
Ale super

My mamy 700zl za 88m2..
LadyI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:15   #3603
Marigold19
🦄

A ja z ciekawości zajrzałam w swoje opłaty i dla mnie czynsz to te wszystkie opłaty za zarząd etc. plus zaliczki na media, bo za media też każdy musi płacić. Ktoś ma w "czynszu" gaz czy wodę (można mieć przecież ryczałt etc.). Ale fakt faktem wszędzie ceny są inne (gazu to nie wiem, ale teoretycznie za śmieci czy za ogrzewanie centralne powinna być inna cena- tak mnie się zdaje).

Moni, chyba S i malinowy.

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:17   #3604
anciaahk
kosmitka

Żeby naprawdę było jasne, odniosłam się w pierwszym poście do poniższej wypowiedzi:
Cytat:
Napisane przez monimyszek Pokaż wiadomość
Płacić kupe kasy nie wiadomo za co...Za takie comiesięczne wpłaty ,to bym wolała raty za dom spłacac.
A
le każdy lubi co innego, ważne aby mieszkać tak jak się lubi.
Napisałam, że ta wpłata na nie wiem co, czyli nie za media, które są w domu i w mieszkaniu, wynosi u mnie 160 zł, mamy to określane przez zarządcę i tyle wpłacamy do wspólnoty. Z tego nie da się spłacać rat za dom, które są min. 10 razy większe. Mam swoje mieszkanie, żadne komunalne, spółdzielcze, normalna odrębna własność z udziałem w gruncie.

A koszty mediów są porównywalne moim zdaniem przy podobnym metrażu. W nowym budownictwie u nas zawiera się oddzielne uowy z gazownią, elektrownią, wodociągami itd, więc w czynszu jest to, co opisałam.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:17   #3605
sskers
batonik

Cytat:
Napisane przez assicka Pokaż wiadomość
Ja chyba też
Dla mnie koszt mieszkania w mieszkaniu własnościowym w bloku jest porównywalny z kosztem mieszkania w swoim domu.

Cytat:
Mieszkałam kilkanaście lat w bloku (50m2) a potem zamieszkałam z rodzicami w domku w zabudowie szeregowej, niecałe 100m2 czystej powierzchni użytkowej i opłaty są dużo wyższe. Więcej płacimy za wywóz śmieci, dochodzi koszt za usługę ochrony, na utrzymanie terenu wspólnego płacimy 100 złotych miesięcznie, a gaz i woda i prąd to rowniez koszt dużo większy niż w bloku. Do tego wszystko się naprawia na swój koszt. A to zabudowa szeregowa wiec nie chcę myślec jak to wychodzi w wolnostojącym domu. A i roczna opłata dla gminy za grunt rowniez kilkukrotnie wyższa niż w bloku.
Ale w domku wolnostojącym nie masz ani ochrony, ani kosztów utrzymania terenu bo robisz to sam. Woda i prąd? Stawki są podobne w całym kraju. Więc zależy od zużycia. A że się naprawia na swój koszt..w mieszkaniu też robisz wszystko na swój koszt. Naprawiają dach (na naszym przykładzie - naprawiali 5 lat zanim przestał wreszcie cieknąć) i wymieniają żarówki. A opłaty za grunt - zależy wszystko gdzie znajduje się dany gruny. A jakby być tak szczegółowym, to mogę dodać że w mieszkaniu płaci się za np, windę, jakieś opłaty deszczowe (czy jak to się tam nazywa), a w domku nie, o!

Ja osobiście nie planuję budować się w centrum Wrocławia czy Warszawy, więc opłaty będą bardzo zbliżone do tych, które muszą uiszczać moi rodzice w mieszkaniu.

Dziewczyny, serio, mam wrażenie że górują w tej dyskusji Wasze emocje, nie fakty

Edytowane przez sskers
Czas edycji: 2014-11-18 o 22:19
sskers jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:18   #3606
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
A ja z ciekawości zajrzałam w swoje opłaty i dla mnie czynsz to te wszystkie opłaty za zarząd etc. plus zaliczki na media, bo za media też każdy musi płacić. Ktoś ma w "czynszu" gaz czy wodę (można mieć przecież ryczałt etc.). Ale fakt faktem wszędzie ceny są inne (gazu to nie wiem, ale teoretycznie za śmieci czy za ogrzewanie centralne powinna być inna cena- tak mnie się zdaje).

Moni, chyba S i malinowy.
Mari, ale Ania chciała porównać mieszkanie z domem. W domu nie masz czynszu, ale masz opłaty. Więc dom nie jest tańszy od mieszkania. Suma sumarum w domu z racji większej powierzchni chociażby, koszty są większe.
Stary 2014-11-18, 22:18   #3607
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cremova Pokaż wiadomość
Jaka tu afera, ale mieszkanie a mieszkanie to roznica..

my obecnie wynajmujemy z TZem 40m2 nowe mieszkanie z 2012 i oplat mamy 250 zl (w tym oplaty administracyjnej 80 zl) plus oczywiscie koszty samego wynajmu i to jest wydaje mi sie korzystna cena - szukalismy ponad pol roku, wiec troche mam rozeznania w temacie

nie wiem czy bedziemy ogrzewali, bo poki co mamy ponad 20 stopni w mieszkaniu..
Świetna cena ja za pol roku będę mieszkać w mieszkaniu gdzie czynsz wynosi 10 złotych za metr, wlicza się tu wszystko z wodą i ochroną itd., plus miejsce w garażu 70 złotych i jeszcze jakiś koszt za komórkę. Ale juz mi sąsiedzi powiedzieli, ze mieszkania są bardzo zimne przy obecnej pogodzie a co dopiero będzie przy ostrej zimie
user_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:18   #3608
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Konto usunięte

Cytat:
A normalne, realne koszta wynajmu plus opłat w mieszkaniu to około 1100/1000 zł miesięcznie. Mówię o normalnych warunkach. Tyle samo mniej/ więcej wynosi już rata za kredyt na dom. I to miałam na mysli.
jak już piszemy o wynajmowaniu to chciałabym bardzo żeby mnie to tyle wynosiło, a niestety wynosi więcej, dlatego też oczywiście chcemy kupić nieruchomość.
jednak nie jest to zawsze takie proste (pomijam oczywiście kwestie wyboru czy wymagań co do mieszkania/domu bo to jest bardzo indywidualne). łatwo mówi się "weź kredyt po co spłacasz komuś", ale nie każdy ma na wpłatę własną, nie każdy ma odpowiednią zdolność kredytową, nie każdy ma stałą pracę żeby w ogóle tak wysoki kredyt dostać i to nawet pod zastaw mieszkania. byłam w takiej sytuacji jeszcze 1,5 roku temu i też nasłuchałam się jak to powinnam wziąć kredyt, niestety nie zawsze go dostaniemy, dlatego nie oceniajmy może tak surowo decyzji drugiej osoby będąc na forum i dając rady, bo każdy ma inną sytuację

Cytat:
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:20   #3609
sskers
batonik

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Podsumowując: nie ma nic za darmo

Stary 2014-11-18, 22:20   #3610
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sskers Pokaż wiadomość

Dziewczyny, serio, mam wrażenie że górują w tej dyskusji Wasze emocje, nie fakty
Wystarczy spokojnie przeczytać
Stary 2014-11-18, 22:20   #3611
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez OnaZakupoholik Pokaż wiadomość
nie tłumacz się
160złotych to czynsz do wspólnoty, media to inna bajka.
Ja to rozumiem

Cytat:

Wszystko jasno napisałaś Ja rozumiem doskonale i zgadzam się z Tobą

Stary 2014-11-18, 22:21   #3612
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Żeby naprawdę było jasne, odniosłam się w pierwszym poście do poniższej wypowiedzi:

Napisałam, że ta wpłata na nie wiem co, czyli nie za media, które są w domu i w mieszkaniu, wynosi u mnie 160 zł, mamy to określane przez zarządcę i tyle wpłacamy do wspólnoty. Z tego nie da się spłacać rat za dom, które są min. 10 razy większe. Mam swoje mieszkanie, żadne komunalne, spółdzielcze, normalna odrębna własność z udziałem w gruncie.

A koszty mediów są porównywalne moim zdaniem przy podobnym metrażu. W nowym budownictwie u nas zawiera się oddzielne uowy z gazownią, elektrownią, wodociągami itd, więc w czynszu jest to, co opisałam.
Ja pisałam o CAŁOŚCIOWYCH kosztach miesiecznych. A moja znajoma samego odstepnego płaci 1200 zł miesiecznie.
Wynajem+ czynsz = 1000 mniej więcej z opłatami Jesli mieszkanie jest własnościowe.
Wynajem+czynsz=1500 jesli mieszkanie nie jest własnościowe.
Tak to widzę i o tym pisałam.
Stary 2014-11-18, 22:22   #3613
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Asiu, Ty chyba jedna mnie zrozumiałaś dziękuję .
nie tylko
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:23   #3614
Marigold19
🦄

Cytat:
Mari, ale Ania chciała porównać mieszkanie z domem. W domu nie masz czynszu, ale masz opłaty. Więc dom nie jest tańszy od mieszkania. Suma sumarum w domu z racji większej powierzchni chociażby, koszty są większe.
Nie no, oczywiście. Ja nawet nie próbuję z tym polemizować. Ja raczej napisałam o swoich kosztach mieszkaniowych jakby ktoś miał fantazję porównać je ze swoimi. Przy okazji wykryłam, że spółdzielnia dolicza mi 3,20 zł co miesiąc, których wcale nie muszę płacić i jutro to zmienię :d Ach 40 zł oszczędności!

Stary 2014-11-18, 22:23   #3615
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Świetna cena ja za pol roku będę mieszkać w mieszkaniu gdzie czynsz wynosi 10 złotych za metr, wlicza się tu wszystko z wodą i ochroną itd., plus miejsce w garażu 70 złotych i jeszcze jakiś koszt za komórkę. Ale juz mi sąsiedzi powiedzieli, ze mieszkania są bardzo zimne przy obecnej pogodzie a co dopiero będzie przy ostrej zimie
Niezła cena U nas - w Krakowie opłata wynosi 25 zł (o ile masz na myśli garaż podziemny, wielostanowiskowy). Opłata za własne miejsce postojowe pod chmurką, na terenie zamykanego osiedla to 1,92 zł
Stary 2014-11-18, 22:23   #3616
sskers
batonik

Cytat:
Znowu, zależy jaki dom i jakie mieszkanie porównujemy. Za dużo czynników. Ale wydaje mi się..że 100m mieszkanie i 100m dom, znajdujące się w tej samej miejscowości, będą mieć w skali np. 10 lat podobne wydatki.

Bo jeśli ktoś z 40m. przeskakuje na 200m., to nic dziwnego że koszta są wyższe. Coś za coś

Stary 2014-11-18, 22:24   #3617
tishka
Zakorzenienie

Cytat:
na przykladzie Unikalnej ktora powiedziala ze na mieszkanie wydaje miesiecznie 1300-1500 to ja stwierdzam ze na dom wydaje mniej,
za 2013 rok 10 tys. i jest w tym gaz, prad, woda, smieci, internet tv, ubezpieczenie, podatek i troche drzewa do kominka
tishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-18, 22:25   #3618
sskers
batonik

Cytat:
Ja pisałam o CAŁOŚCIOWYCH kosztach miesiecznych. A moja znajoma samego odstepnego płaci 1200 zł miesiecznie.
Wynajem+ czynsz = 1000 mniej więcej z opłatami Jesli mieszkanie jest własnościowe.
No to Ty pisałaś wynajem - rata za dom, a cała reszta forum (lub prawie) własnościowe mieszkanie - dom. I chyba tyle w temacie

Stary 2014-11-18, 22:25   #3619
Marigold19
🦄

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;48989293]jak już piszemy o wynajmowaniu to chciałabym bardzo żeby mnie to tyle wynosiło, a niestety wynosi więcej, dlatego też oczywiście chcemy kupić nieruchomość.
jednak nie jest to zawsze takie proste (pomijam oczywiście kwestie wyboru czy wymagań co do mieszkania/domu bo to jest bardzo indywidualne). łatwo mówi się "weź kredyt po co spłacasz komuś", ale nie każdy ma na wpłatę własną, nie każdy ma odpowiednią zdolność kredytową, nie każdy ma stałą pracę żeby w ogóle tak wysoki kredyt dostać i to nawet pod zastaw mieszkania. byłam w takiej sytuacji jeszcze 1,5 roku temu i też nasłuchałam się jak to powinnam wziąć kredyt, niestety nie zawsze go dostaniemy, dlatego nie oceniajmy może tak surowo decyzji drugiej osoby będąc na forum i dając rady, bo każdy ma inną sytuację

[/QUOTE]

Ojj tak, poza tym kredyt bierze się zwykle z partnerem, a mówią że nic tak nie wiąże jak wspólne jegoż spłacanie ;p Poza tym nie każdy chce mieszkać w mieście, gdzie chwilowo mieszka czy pracuje. Ja tam się cieszę, bo chcę wynająć kiedyś mieszkanie, w którym mieszkam obecnie i przeprowadzić się gdzie indziej.

Stary 2014-11-18, 22:25   #3620
assicka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale skoro mieszkanie jest własnościowe, to o jakim wynajmie piszesz?
Stary 2014-11-18, 22:25   #3621
user_k
Zakorzenienie

Cytat:

Ale w domku wolnostojącym nie masz ani ochrony, ani kosztów utrzymania terenu bo robisz to sam. Woda i prąd? Stawki są podobne w całym kraju. Więc zależy od zużycia. A że się naprawia na swój koszt..w mieszkaniu też robisz wszystko na swój koszt. Naprawiają dach (na naszym przykładzie - naprawiali 5 lat zanim przestał wreszcie cieknąć) i wymieniają żarówki. A opłaty za grunt - zależy wszystko gdzie znajduje się dany gruny. A jakby być tak szczegółowym, to mogę dodać że w mieszkaniu płaci się za np, windę, jakieś opłaty deszczowe (czy jak to się tam nazywa), a w domku nie, o!

Ja osobiście nie planuję budować się w centrum Wrocławia czy Warszawy, więc opłaty będą bardzo zbliżone do tych, które muszą uiszczać moi rodzice w mieszkaniu.

Nie chcesz mieć w domu systemu ochrony? Dla mnie to podstawa u mnie w bloku wymieniali kaloryfery czy instalację elektryczną albo rury w ramach funduszu i to są grosze przy tym co w domu wydasz. Napiszę tak, płaciliśmy w bloku razem z opłatą za kablówkę i całą resztę ok. 700-800 zł, teraz płacimy 1500-2100. Dla mnie to jest różnica. Mieszkamy w tyle samo osób, kapiemy się tyle co zawsze
Stary 2014-11-18, 22:26   #3622
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Nie powinnam, ale Ci rozpiszę, jak to u mnie wygląda:
160 zł czynsz
180 gaz
100 prad
50 zł woda
=490 zł

Nie wiem, co mam dorzucić, by nazbierać 1000 zł.
W tym małym mieszkaniu mam podobnie - 60 zł czynsz, do tego woda, prąd i gaz (360). W większym w Olsztynie opłaty to 250 zł czynsz i prąd 100 zł (350).

Razem z 3 mieszkań jest 1200 zł, to faktycznie jakbym wszystkie 3 chciała sprzedać to rata na jakąś lepiankę by się z tego uzbierała ., Ale na dom nie.

Stary 2014-11-18, 22:28   #3623
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Niezła cena U nas - w Krakowie opłata wynosi 25 zł (o ile masz na myśli garaż podziemny, wielostanowiskowy). Opłata za własne miejsce postojowe pod chmurką, na terenie zamykanego osiedla to 1,92 zł
Tak, podziemny, wielostanowiskowy
Stary 2014-11-18, 22:28   #3624
a34
Zakorzenienie

Albo porównujemy mieszkanie na kredyt z domem na kredyt, albo mieszkanie bez kredytu z domem bez kredytu, jeśli już
Wynajem to zupełnie inna para kaloszy.
Stary 2014-11-18, 22:29   #3625
anciaahk
kosmitka

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;48989385]nie tylko [/QUOTE]

Cytat:
Znowu, zależy jaki dom i jakie mieszkanie porównujemy. Za dużo czynników. Ale wydaje mi się..że 100m mieszkanie i 100m dom, znajdujące się w tej samej miejscowości, będą mieć w skali np. 10 lat podobne wydatki.

Bo jeśli ktoś z 40m. przeskakuje na 200m., to nic dziwnego że koszta są wyższe. Coś za coś
Ja porównuję 100 m2, więc wydaje mi się, że średnie domy są pewnie nieco większe, ale nie 3 krotnie.
Cytat:
Napisane przez tishka Pokaż wiadomość
na przykladzie Unikalnej ktora powiedziala ze na mieszkanie wydaje miesiecznie 1300-1500 to ja stwierdzam ze na dom wydaje mniej,
za 2013 rok 10 tys. i jest w tym gaz, prad, woda, smieci, internet tv, ubezpieczenie, podatek i troche drzewa do kominka
Nie liczyłam podatków, za mieszkanie płacę 65 zł rocznie, a np. za miejsce postojowe w innym mieszkaniu w innej miejscowości z użytkowniem wieczystym coś około 350 zł rocznie.

Stary 2014-11-18, 22:30   #3626
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
No czas najwyższy!
Stary 2014-11-18, 22:30   #3627
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Albo porównujemy mieszkanie na kredyt z domem na kredyt, albo mieszkanie bez kredytu z domem bez kredytu, jeśli już
Wynajem to zupełnie inna para kaloszy.
Monimyszek napisała wyrażnie - w mieszkaniu płacisz nie wiadomo za co, za to lepiej płacić kredyt, więc ja porównałam koszty bez kredytu.

Stary 2014-11-18, 22:31   #3628
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Ojj tak, poza tym kredyt bierze się zwykle z partnerem, a mówią że nic tak nie wiąże jak wspólne jegoż spłacanie ;p Poza tym nie każdy chce mieszkać w mieście, gdzie chwilowo mieszka czy pracuje. Ja tam się cieszę, bo chcę wynająć kiedyś mieszkanie, w którym mieszkam obecnie i przeprowadzić się gdzie indziej.
o dokładnie, są też takie powody
Stary 2014-11-18, 22:33   #3629
sskers
batonik

Cytat:
Nie chcesz mieć w domu systemu ochrony? Dla mnie to podstawa u mnie w bloku wymieniali kaloryfery czy instalację elektryczną albo rury w ramach funduszu i to są grosze przy tym co w domu wydasz. Napiszę tak, płaciliśmy w bloku razem z opłatą za kablówkę i całą resztę ok. 700-800 zł, teraz płacimy 1500-2100. Dla mnie to jest różnica. Mieszkamy w tyle samo osób, kapiemy się tyle co zawsze
Nie widzę takiej potrzeby. Nigdy takowego systemu nie miałam mieszkając w bloku i nie będę mieć. Mieszkałam zawsze jak wsiur przy ulicy, bez ogrodzeń. A tż ma takie dwie wściekłe suki (psy płci żeńskiej) i żadna ochrona nie jest lepsza od nich

No widzisz, a my teraz wymieniamy całą instalację - sami. I nikt nie planuje nam za to zapłacić. Tak można rozliczać wszystko..kupując mieszkanie wlicza się w to zakup kaloryfera, tak samo w domu ect. ect. aż do znudzenia.

A co do reszty, wnikałaś czemu macie takie opłaty? Czym się dokładnie różnią? I z czego wynikają? Bo to takie trochę uogólnione podejście.

Tak czy inaczej, tam gdzie my się budujemy opłaty wszelakich mediów są dużo tańsze niż we Wrocławiu. Więc..ja się niczym nie martwię

Stary 2014-11-18, 22:36   #3630
user_k
Zakorzenienie

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;48989551]o dokładnie, są też takie powody [/QUOTE]

Teraz banki wychodzą naprzeciw związkom niesformalizowanym. Obecnie wkład własny wynosi 5% a nie jak kiedys 30%, mozna dostać kredyt z umową na czas określony. Ostatnio spadły stopy procentowe, ale pewnie na krótko. Wiem, że jest też trochę przeszkód, poza tym nie ma co brać kredytu na styk i latami żyć w stresie czy da się radę go spłacić.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości