Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-19, 19:13   #301
magsik
Zadomowienie

Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014

Cytat:
Napisane przez monic84 Pokaż wiadomość
Mojra87 idz koniecznie do pediatry z tymi zielonymi kupkami
a mała przybiera Ci na wadze?
Bo moje miała zielone kupki i wogóle na wadze nie przybierała. Musiałam odstawić cyca całkowicie na dwa dni i wszystko wróciło do normy.
Tylko ja teraz z powrotem muszę walczyć o pokarm w cycach ;(

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

podobno on jest najlepszy
ja mam reczny Avent ale mysle wlasnie aby kupic Medele elektryczną
Ja też mam ręczny aventu, zadowolona jesteś bo ja nie bardzo. Fakt nie ściągam, ale pare razy mi się zdarzyło i musiałam się napracować

23.09.2014 Michałek
magsik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 19:15   #302
nowa8686
Zakorzenienie

Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014

Monic ja sie nie nastawiam na odciaganie ale sa rozne sytuacje i tak jak jutro np. Butla potrzebna. Bede chciala odciagnac tez na chrzciny i swieta i w zaleznosci od sytuacji. Ale fakt ciagnie ekspresem

31.10.2014 Majunia nasz Skarb

8.05. Pierwsze kopniaczki

Fasolinka
nowa8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 19:15   #303
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Mojra87 idz koniecznie do pediatry z tymi zielonymi kupkami
a mała przybiera Ci na wadze?
Bo moje miała zielone kupki i wogóle na wadze nie przybierała. Musiałam odstawić cyca całkowicie na dwa dni i wszystko wróciło do normy.
Tylko ja teraz z powrotem muszę walczyć o pokarm w cycach ;(
Byłam już dwa razy - raz w ubiegłym tygodniu przy okazji brania skierowania na szczepionkę na rota i wczoraj, jak Młoda miała być szczepiona... Już w zeszłym tygodniu trochę mocniej jej bulgotało w brzuszku, dlatego poprosiłam pediatrę o rzut okiem a pojedyncze zielone kupki pojawiły się pod koniec zeszłego tygodnia - więc wczoraj idąc na szczepienie najpierw powiedziałam o tej zieleni... póki co mam obserwować Młodą, ale dziś te kupki są bardziej wodniste, więc jutro wracamy do lekarki...

A u Ciebie lekarz podał przyczynę zielonych kupek? I kazał odstawić dziecko od piersi? Kurcze chyba nie wyobrażam sobie teraz tak nagle przestać karmić...

Co do wagi, to Młoda przybiera aż za dobrze przez ostatnie 10 dni przybrała 400g... Tłuścioszek waży już 4,5kg i coraz częściej mówimy do niej "chomik"

Edytowane przez Mojra87
Czas edycji: 2014-11-19 o 19:17
Mojra87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 19:59   #304
kasiakg
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Nie było mnie 4h, więc z piersiami było wszystko ok.
Byłam na kontroli i też wszystko w porządku.
Cytat:
Napisane przez magsik Pokaż wiadomość
pytanie z innej beczki czy juz wasze dzieci zwracaja uwage na karuzele nad lozeczkiem? my nie mamy a zastanawiam sie czy juz kupowac czy jeszcze poczekac
Nie mamy karuzeli ale nasza Mała zwraca już uwagę na grzechotki, potrafi patrzeć się na nie nawet kilkanaście minut. Tylko ręka potem boli...
Cytat:
Napisane przez nowa8686 Pokaż wiadomość
Monic ja sie nie nastawiam na odciaganie ale sa rozne sytuacje i tak jak jutro np. Butla potrzebna. Bede chciala odciagnac tez na chrzciny i swieta i w zaleznosci od sytuacji. Ale fakt ciagnie ekspresem
A ile trwa odciąganie? Ja mam medele ręczną i pół godziny się męczę I zaczyna mi coś ostatnio skrzypiećAle ogólnie jestem zadowolona
Stary 2014-11-19, 20:07   #305
Isgaard
Raczkowanie

Cytat:
Dzis 1 raz odciagalam pokarm na jutro. 150 ml w 10 min hehr
Mnie się ostatnio udawało ściągać ok 150 ml, więc musiałam kupić większą butlę, no i przed chwilą ściągnęłam 1 raz 210 ml
Non stop żłopię wodę i piję herbatki laktacyjne no i dzisiaj zamroziłam pierwszy raz mleko, ja mam woreczki Aventa.

Mi Medela Mini E. jakoś nie podeszła, mam w domu, za głośna i brakuje mi tej silikonowej nakładki na ten lejek na pierś. Ja polecam Lovi Prolactis.
Stary 2014-11-19, 20:19   #306
elianka
Zakorzenienie

Dziewczyny proszę o mocne mocne kciuki. Dziś od rana Piskle mi się przestawiło z cyklu 3 godzinnego na czterogodzinny. Proszę o kciuki, żeby noc tez była w cyklu czterogodzinnym <3
Stary 2014-11-19, 20:23   #307
Isgaard
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
Dziewczyny proszę o mocne mocne kciuki. Dziś od rana Piskle mi się przestawiło z cyklu 3 godzinnego na czterogodzinny. Proszę o kciuki, żeby noc tez była w cyklu czterogodzinnym <3
No to trzymamy
Stary 2014-11-19, 20:25   #308
daszna
Zadomowienie

GG do daszna

elianka trzymam fajnie masz, moja w nocy max 3 godziny, w dzien co chwile na cycu

Pola, 15.10.2014
daszna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 20:35   #309
magsik
Zadomowienie

Cytat:
Ale Ci zazdroszcze bo u mnie z 3 godzinnego na 2 godzinny poszło. Doi tego skończył mi się sab simplex a lekarka przepisała nam w poniedziałek debridat myślałam, że będzie lepiej a tu gorzej jest. Któraś z was stosuje sab simplex tylko nie pamiętam która

23.09.2014 Michałek
magsik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 20:36   #310
nowa8686
Zakorzenienie

Kasia 10 min 150. Ml.

Fasolinka
Stary 2014-11-19, 20:36   #311
mamad1
Zadomowienie

Pur, Ever nie poddawajcie się tak łatwo! W trzecim poście na pierwszej stronie macie linki do for na temat karmienia piersią. gwarantuję Wam, że przy odrobinie samozaparcia i cierpliwości teraz będziecie długo karmić tylko piersią! Pomyślcie, że Wasze ciało było w stanie z maleńkiej kropki po zapłodnieniu "stworzyć" człowieka, którego waga w dniu porodu liczyła się w kilogramach! Dlaczego nie byłoby w stanie wykarmić dziecka? Zaufajcie też bardziej dziecku - ono wie, dlaczego musi częściej ssać. To naprawdę mija!
Stary 2014-11-19, 20:38   #312
nowa8686
Zakorzenienie

Maja spala po kapaniu i cycu od 6 do 9. Znowu cyc i spi dalej, tylkp musze ja odlozyc do lozeczka, ciekawe jak noc, moze bedzie laskawa zeby mama sie wyspala na obrone

Fasolinka
Stary 2014-11-19, 20:44   #313
daszna
Zadomowienie

GG do daszna

magsik: ja uzywalam, ale u mnie nie dzialal albo kiepsko. z polecenia elianki uzywamy esputicon i jest super. nawet wczoraj nie stekala w nocy.

nowa: kciuki jutro

Pola, 15.10.2014
Stary 2014-11-19, 21:49   #314
PurBlanka
Wtajemniczenie

GG do PurBlanka

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Pur, Ever nie poddawajcie się tak łatwo! W trzecim poście na pierwszej stronie macie linki do for na temat karmienia piersią. gwarantuję Wam, że przy odrobinie samozaparcia i cierpliwości teraz będziecie długo karmić tylko piersią! Pomyślcie, że Wasze ciało było w stanie z maleńkiej kropki po zapłodnieniu "stworzyć" człowieka, którego waga w dniu porodu liczyła się w kilogramach! Dlaczego nie byłoby w stanie wykarmić dziecka? Zaufajcie też bardziej dziecku - ono wie, dlaczego musi częściej ssać. To naprawdę mija!
Dziękuje Mamad za wsparcie...Poddałam się dziś, podałam po kąpieli mm i wiesz co :? Zasnął dopiero teraz i to po cycusiu Nie wiem, pękłam dziś z bezsilności. Ja na prawdę w ciąg dnia nie mogę zrobić za wiele w domu. Chyba, że jesteśmy poza nim, w aucie, w wózku, na spacerze...Poczytałam trochę, w szczególności blog Hafiji, która na prawdę jest jakimś guru No zobaczymy, mam nadzieje że coś się uda. Dziś mama go karmiła mm a ja ściągałam laktatorem. Mam ręczny z aventa, poszłam za czyjąś radą i zdjęłam masującą nakładkę. I bolą mnie skutki do teraz ale efekt leszy. Tyle, że z prawej ściągnęłam 40 ml a z lewej nic A jak cisnę to leci. Albo to źle robię, albo moje piersi wołają :nie rób nam tego:.
Tyle, że chciałabym czasem zostawić Małego mamie, nawet w weekend, mam uczelnię na zaocznych. Ale chyba się nie uda
Brak mi cierpliwości do tego laktatora i nie jest to przyjemne uczucie
Mały się obudził, ulał, przebieranko a teraz wydaje cudne dźwięki. Kładę się z nim. Dobranoc !
Stary 2014-11-19, 23:00   #315
ever_92
Zadomowienie

A ja Hafija duzo razy czytalam i wiekszosc chyba... i po prostu po 1. Mnie sie to nie tyczy po 2. Nie zgadzan sie dlatego z ta kobieta po 3. Bardzooo mi teraz przykro, bo wierzylam w to co czytalam...

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

No i MAMAD u nas bylo tak... brak kup przez kilka dni, gdzie w 1 tyg powinny byc, jest okreslona liczba i kolor, mala nie przybierala prawie nic, zasypiala przy cycu ze zmeczenia, budzila sie co kilka min i ciagle tak. Teraz po tygodniu z mm lepiej spi, nie placze tyle. Przy kp widac ze sie nie najada, ale nadal pieknie ssa. Laktatorem b. slabo idzie, a widze ze te co maja full pokarmu- z laktatorem problemu nie maja. Jechalam na samym kp 9 dni chyba i ladnie mala wyglodzilam

---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ----------

I jeszcze dodam, po wypompowaniu jakis 20 ml laktatorem, poje piersi sa juz miekkie...

PUR mam tez ten laktator. Uzylam z 3x max, porazka jakas, reke ladnie da sie zmeczyc a elektrycznym pozyczonym o niebo lepiej. Raz jeden jedyny udali mi sie sciagnac 70ml na raz.
Myslalam, ze bedzie lepiej z dnia na dzien jak pisza, ale gdzie tam... dzis z kilka razow niecale 20ml bylo...

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Karuzela- moja oglada i slucha, a jak przestalo grac, zaczela plakac i musialam wlaczyc od nowa
Stary 2014-11-19, 23:06   #316
mamad1
Zadomowienie

Ever ja hafiji nie czytałam. Znam te fora - tam jest mnóstwo historii o kp, zwłaszcza tych problemowych.
Od siebie mogę Ci napisać, że karmiłam syna 3 lata. Mlekoholik niepospolity i pokarmu miałam dużo, ale laktatorem odciągać nic nie mogłam. Niektóre kobiety po prostu tak mają.
Jeśli zależy Ci jeszcze na kp, to może przedstaw swój problem na którymś z forum - na pewno ktoś bardziej kompetentny niż ja udzieli Ci rady. Np. tu: http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,K...e_piersia.html
Wiem, że dziewczyny mają jeszcze jakąś grupę na fb, ale ja nie mam namiaru na nią.
I nie myśl, że głodziłaś córkę. Niektóre rzeczy są niezależne od nas. Powodzenia! Trzymam kciuki!

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

W momencie, gdy się stabilizuje laktacja, piersi robią się miękkie i mleko jest tam ciągle Ty też je masz

Znalazłam taki wątek, może coś Ci pomoże: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,1...iersi.html?v=2
http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,8...anie_.html?v=2

Edytowane przez mamad1
Czas edycji: 2014-11-19 o 23:13
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-19, 23:35   #317
ever_92
Zadomowienie

To ja juz nie wiem...
Zeby powalczyc o pokarm meczyc Emily cycem, czy tez sciagac laktatorem... ?
Jutro oddaje ten elektryczny i skoro na caly dzien po kilku dniach uzytkowania dzis sciagnelam tylko 20 ml, stwierdzilam ze nie bede kupowac...
Kurde juz sama nie wiem

---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ----------

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Ever ja hafiji nie czytałam. Znam te fora - tam jest mnóstwo historii o kp, zwłaszcza tych problemowych.
Od siebie mogę Ci napisać, że karmiłam syna 3 lata. Mlekoholik niepospolity i pokarmu miałam dużo, ale laktatorem odciągać nic nie mogłam. Niektóre kobiety po prostu tak mają.
Jeśli zależy Ci jeszcze na kp, to może przedstaw swój problem na którymś z forum - na pewno ktoś bardziej kompetentny niż ja udzieli Ci rady. Np. tu: http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,K...e_piersia.html
Wiem, że dziewczyny mają jeszcze jakąś grupę na fb, ale ja nie mam namiaru na nią.
I nie myśl, że głodziłaś córkę. Niektóre rzeczy są niezależne od nas. Powodzenia! Trzymam kciuki!

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

W momencie, gdy się stabilizuje laktacja, piersi robią się miękkie i mleko jest tam ciągle Ty też je masz
Tak tak wiem o tych przypadkach co laktatora nie przyjmuja, mi raz sie udalo 80ml to chyba nie ja z tych i wierzylam, ze bedzie z dnia na dzien wiecej i lipa. Dzieki poczytam jak znajde chwilke.

Kto ma ta grupe na fb o kp?

---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ----------

Poczytalam troche, problem przybieranua na wadze a nakladki eh nie widze zwiazku

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ----------

Oddam laktator a od jutra bede przystawiac wiecej.
A tak to zamowie sobie elektryczny chyba, tylko nad aventem a medela sie zastanawiam.

Mialam jeszcze pisac, 2 dni temu mialam ostatni egzamin w szkole jezykowej.
Mala jak na zlosc ostro dala popalic w nocy, max 3h w sumie spalam.
Moj Tz z mama z nia zostali i im to ciagle spala.

Z mama zrobilam tak, kupilam ladna roze, powiedzialam przepraszam i zeby sie juz nie obrazala i zaczelysmy normalnie gadac. Mimo to, ze nie uwazam ze to tylko moja wina, no ale ona przeprosic nie umie, nigdu tego do mnie nie powiedziala i mysli ze zawsze ma racje. Jutro w nocy juz wraca do Polski. Szkoda, ze dopiero 3 dni przed jej odjazdem potrafilysmy sie dogadac i normalnie zachowywac. Ale lepsze to niz rozstanie w klotni.

Wczoraj byla nasza pierwsza kapiel bez placzu

Emily zakochana w Tz, bardziej niz we mnie. Patrzy w niego jak obrazek i zasypia na rekach zaraz. Tz slodko z nia rozmawia, ja tak nie robie bo padam czasami.

Jeszcze sie ucieszylam, bo tu nie ma odmiany nazwisk i tylko pastorce wytlumaczylam, czemu Tz ma koncowke -ski a corka -ska i udalo sie, myslelismy, ze bedzie musiala miec -ski, bo tak tu bylo kiedys z obcokrajowcami.

Mala zasnela po cycy jeeee!!
Ciekawe ile pospi, z pol h i placz

Dobranoooc
Stary 2014-11-20, 02:17   #318
nowa8686
Zakorzenienie

Ever ja jestem q grupie. Napisz mi na wiad namiary na siebie na fb to cie zaprosze ale pewnie jutro bo ta obrona. Mala nie spi, tz tz ja usypia. Super, pospalam ehhhh. Ta obrona mi lezy na sercu ... Boje sie

Fasolinka
Stary 2014-11-20, 02:25   #319
daszna
Zadomowienie

GG do daszna

Poloz sie nowa. Odpocznij. Bedzie dobrze
Moja steka nie moge spac..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Pola, 15.10.2014

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-20, 06:02   #320
monic84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magsik Pokaż wiadomość
Ja też mam ręczny aventu, zadowolona jesteś bo ja nie bardzo. Fakt nie ściągam, ale pare razy mi się zdarzyło i musiałam się napracować
nie jestem zadowolona
Trzeba się dużo namachać, bardzo uciążliwe to jest a i zaczyna mi bardzo skrzypieć

Cytat:
jak ekspresem to głebko się zastanawiam nad kupnem
Cytat:
Napisane przez Mojra87 Pokaż wiadomość
Byłam już dwa razy - raz w ubiegłym tygodniu przy okazji brania skierowania na szczepionkę na rota i wczoraj, jak Młoda miała być szczepiona... Już w zeszłym tygodniu trochę mocniej jej bulgotało w brzuszku, dlatego poprosiłam pediatrę o rzut okiem a pojedyncze zielone kupki pojawiły się pod koniec zeszłego tygodnia - więc wczoraj idąc na szczepienie najpierw powiedziałam o tej zieleni... póki co mam obserwować Młodą, ale dziś te kupki są bardziej wodniste, więc jutro wracamy do lekarki...

A u Ciebie lekarz podał przyczynę zielonych kupek? I kazał odstawić dziecko od piersi? Kurcze chyba nie wyobrażam sobie teraz tak nagle przestać karmić...

Co do wagi, to Młoda przybiera aż za dobrze przez ostatnie 10 dni przybrała 400g... Tłuścioszek waży już 4,5kg i coraz częściej mówimy do niej "chomik"
na 70% przyczyna był antybiotyk, ale nie jestem pewna
Po dwóch dniach na mm wszystko wróciło do normy.

ee to faktycznie Twoja ładnie przybrała
u mnie marnie z tym było, teraz powoli nadrabiamy wagę

Cytat:
Trzymamy kciuki!!
Cytat:
Maja spala po kapaniu i cycu od 6 do 9. Znowu cyc i spi dalej, tylkp musze ja odlozyc do lozeczka, ciekawe jak noc, moze bedzie laskawa zeby mama sie wyspala na obrone
Trzymam mocno kciuki za dzisiejszą obronę!!

Dziś Mała obudziła się o 3, dałam cyce, opróżniła obydwa, odłożyłam ją, a za chwile się tak ulało, że chyba cały pokarm, który zjadła to zwróciła. i znowu głodna.W cycach mało poakrmu, nie chciała ciągnąć i musiałam podać mm.
Teraz jej trochę świszczy w nosie, może pokarm się tam dostał. Użyłam Fridy ale coś tam jeszcze jest. Używałyście może soli fiziologicznej do przeczyszczenia noska? Jak to się robi??
Położyć ją na plecach, dać po kropelce soli i przełożyć ją na brzuszek?

Jak ubieracie swoje dzieciątka w domu?
Mała ma przeważnie zimne rączki. Nie wiem czy jej zimno, czy poprostu tak ma.

---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:57 ----------

ever_92 aby powalczyc o mleko trzeba Małą ciągle do cycka dostawiać i pić dużo, bardzo dużo.
Ja też jestem na etapie walki o pokarm i jest coraz lepiej ( tfuuu tfuuu).
Położna powiedziała mi, że trzeba pić dużo wody i różnych herbatek.
monic84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 08:30   #321
Isgaard
Raczkowanie

Monic84 a Ty jej nie odbijasz po karmieniu?
Stary 2014-11-20, 08:37   #322
monic84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Isgaard Pokaż wiadomość
Monic84 a Ty jej nie odbijasz po karmieniu?
mojej po mm się zawsze odbija a po cycku to rzadko
monic84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 08:38   #323
elianka
Zakorzenienie

Dzień dobry! Udało się! Młode miało jedna pobudkę o 2.00 a tak to juz o 6.00 <3
pewnie na stałe tak nie zostanie, ale ciesze się, że się sam reguluje. No pod tym względem na butelce jest łatwiej.

Żeby nie było tak różowo to chyba źle go w nocy odbiłam, bo mu świszczało w nosku a teraz go boli brzuch... Pomogła znowu chusta, ale tym razem musiałam potańczyć . Piskle lubi klezmerów

Wspieram was mocno w walce o KP, ja nie miałam nawet cienia szansy, żeby spróbować. czuje, że coś nas ominęło z tego powodu.

Jeszcze chciałam słowo na temat sab simplex - to to samo co espumisan , esputicon i bobtic tylko dawka większa. Esputicon ma największa dawkę z tych co widziałam na polskim rynku i jest bez recepty - wiem, brzmię jak przedstawiciel medyczny, ale to nam naprawdę pomaga. Dasznie jak widzę tez
Stary 2014-11-20, 08:42   #324
gargantuiczna
Rozeznanie

Monic - dzieci chyba mogą mieć zimne rączki, grunt, żeby kark był ciepły

Mieliśmy wczoraj maraton po lekarzach, masakra, taka byłam zdechła, że przed 20 padłam spać.
Najpierw bioderka - wszystko ok.
Potem rodzinny - pojechaliśmy skontrolować wagę - Mały waży już 5930g! Jeszcze 100g mu brakuje do podwojenia urodzeniowej. W dwa tygodnie zrobił 650g, tłuścioch jeden
Gorsza sprawa, że ma przepuklinę pępkową, która też przez dwa tygodnie mocno urosła. Rodzinny się zmartwił i kazał pojechać do szpitala na izbę przyjęć, żeby to obejrzał chirurg dziecięcy.
Chirurg stwierdził, że norma, nie pozwolił zaklejać plastrem, żeby przypadkiem jelita nie przytrzasnąć. Za 2-3 miesiące mamy iść na konrolę.
Boże! Co ja się namartwiłam. Strasznie ta przepuklina wygląda i jeszcze straszniejsza jest świadomość, że przecież jemu wychodzą jelita przez przerwę w mięśniach.
Poza tym - Mały mi krzyczy przy piersi, może jakiś przejściowy kryzys. Odciągam najpierw do butelki, żeby pod miejszym ciśnieniem mleko leciało i go nie zalewało. A może teraz będzie mniej jadł, no bo ile można tyć w takim tempie?
gargantuiczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 08:47   #325
mortisha84
Zadomowienie

Cytat:
Dzis 1 raz odciagalam pokarm na jutro. 150 ml w 10 min hehr
Wow! piękny wynik!

Cytat:
Napisane przez kasiakg Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Nie było mnie 4h, więc z piersiami było wszystko ok.
Byłam na kontroli i też wszystko w porządku.

Nie mamy karuzeli ale nasza Mała zwraca już uwagę na grzechotki, potrafi patrzeć się na nie nawet kilkanaście minut. Tylko ręka potem boli...

A ile trwa odciąganie? Ja mam medele ręczną i pół godziny się męczę I zaczyna mi coś ostatnio skrzypiećAle ogólnie jestem zadowolona
Ja mam karuzele gdzieś wc domu, ale znaleźć nie mogę Posiałam gdzieś jeden karton z różnymi pierdułkami dla młodego.
Grzechotkami też się już Tymuś interesuje, tylko trzeba mu machać. Jak powiesiłam na pałąku fotelika, to nie zwracał uwagi.

Cytat:
Spóźnione ale trzymam
Jak nocka? Udało się?

Nowa

Pur, Ever nie poddawajcie się! Trzymam za Was kciuki, żeby się ruszyła laktacja!

Ja się dziś nawet wyspałam
Tymek zasnął o 19, obudził się o 19:30 i płakał nie wiadomo czemu. Nic nie pomagało, ani na rękach, ani na leżąco, masowanie brzuszka,suszarka, nic go nie uspokoiło. Wkońcu padł o 21 i spał do 2!!! Potem jeszcze karmienie o 5 i przed 8 sama go obudziłam, bo już mnie pierś bolała

Niunia

Bobas
mortisha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 08:52   #326
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
nie jestem zadowolona
Trzeba się dużo namachać, bardzo uciążliwe to jest a i zaczyna mi bardzo skrzypieć

jak ekspresem to głebko się zastanawiam nad kupnem

na 70% przyczyna był antybiotyk, ale nie jestem pewna
Po dwóch dniach na mm wszystko wróciło do normy.

ee to faktycznie Twoja ładnie przybrała
u mnie marnie z tym było, teraz powoli nadrabiamy wagę

Trzymamy kciuki!!

Trzymam mocno kciuki za dzisiejszą obronę!!

Dziś Mała obudziła się o 3, dałam cyce, opróżniła obydwa, odłożyłam ją, a za chwile się tak ulało, że chyba cały pokarm, który zjadła to zwróciła. i znowu głodna.W cycach mało poakrmu, nie chciała ciągnąć i musiałam podać mm.
Teraz jej trochę świszczy w nosie, może pokarm się tam dostał. Użyłam Fridy ale coś tam jeszcze jest. Używałyście może soli fiziologicznej do przeczyszczenia noska? Jak to się robi??
Położyć ją na plecach, dać po kropelce soli i przełożyć ją na brzuszek?

---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:57 ----------

ever_92 aby powalczyc o mleko trzeba Małą ciągle do cycka dostawiać i pić dużo, bardzo dużo.
Ja też jestem na etapie walki o pokarm i jest coraz lepiej ( tfuuu tfuuu).
Położna powiedziała mi, że trzeba pić dużo wody i różnych herbatek.
Kurcze to moze te kupy u Mlodej sa po nystatynie, ktora dostawala przy plesniawkach idziemy zaraz do pediatry to zapytam...

Mloda tez ma czesto zimne raczki - zakladam jej wtedy niedrapki, bo na karku jest cieplutka wiec bez sensu zakladac jej extra warstwe ubran... choc tesciowa uparcie owija ja w kocyk w domu zazwyczaj zakladamy body z dlugim rekawem i polspiochy albo body z krotkim rekawem i pajac.

Co do czyszczenia noska, to ja zazwyczaj biore troche waty, nasaczam sola fizjologiczna, formuje z niej rulonik i nim czyszcze nosek przy zakrapianiu bezposrednio do josa Mloda mi sie bardzo rzucala...
Stary 2014-11-20, 08:57   #327
dariuska89
Raczkowanie

ever ja seba ponad rok karmiłam i ani razu nie udało mi się ściągnąć a wczoraj też próbowałam i 20 ml tylko :P i wcale nie oznacza to że nie mam pokarmu Osobiście uważam że jeśli tak strasznie stresuje cię to kp, przybieranie itp to przecież nie grzech- nie przestaniesz być matką jeśli podasz mm

mortisha84 to sobie pospałaś ja nie chcę chwalić ale zawsze w nocy mała budzi sie tylko raz i następny już nad ranem

daszna ja mam znów chustę elastyczną i Seba 3 lata potrafił w nią się wcisnąć, baaaardzo sobie chwalę i polecam.
elianka no to super że wam sie udało!

A moja ma nos zatkany ciągle i pokasłuje czasami, nie wiem co robić

Hanna, Eliza księżniczka ur 2.11 3370 53cm
dariuska89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 08:57   #328
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieci małe maja raczki zimne i stópki, bo mają niedojrzały układ krążenia. Mojemu ciągle gorąco, kark i plecki jak piec rozgrzane, w domu w samym body na długi rękaw i skarpetkach a pod kocykiem najcieńszym musi leżeć bo jak pod grubszy dam to od razu tempka skacze do 38,5 i zaczyna się marudzenie a łapki zimne jak lód.

Cytat:
Napisane przez mortisha84 Pokaż wiadomość
Spóźnione ale trzymam
Jak nocka? Udało się?
Tak! Dziękuje
Stary 2014-11-20, 08:58   #329
mortisha84
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry! Udało się! Młode miało jedna pobudkę o 2.00 a tak to juz o 6.00 <3
pewnie na stałe tak nie zostanie, ale ciesze się, że się sam reguluje. No pod tym względem na butelce jest łatwiej.

Żeby nie było tak różowo to chyba źle go w nocy odbiłam, bo mu świszczało w nosku a teraz go boli brzuch... Pomogła znowu chusta, ale tym razem musiałam potańczyć . Piskle lubi klezmerów

Wspieram was mocno w walce o KP, ja nie miałam nawet cienia szansy, żeby spróbować. czuje, że coś nas ominęło z tego powodu.

Jeszcze chciałam słowo na temat sab simplex - to to samo co espumisan , esputicon i bobtic tylko dawka większa. Esputicon ma największa dawkę z tych co widziałam na polskim rynku i jest bez recepty - wiem, brzmię jak przedstawiciel medyczny, ale to nam naprawdę pomaga. Dasznie jak widzę tez
Spóźniłam się z pytaniem Gratuluje nocki
Ja starszej córki też nie kp i też czułam, że coś nas omija... Ale jak się nie da to trudno. Z perspektywy czasu nie ma to większego znaczenia

Cytat:
Napisane przez gargantuiczna Pokaż wiadomość
Monic - dzieci chyba mogą mieć zimne rączki, grunt, żeby kark był ciepły

Mieliśmy wczoraj maraton po lekarzach, masakra, taka byłam zdechła, że przed 20 padłam spać.
Najpierw bioderka - wszystko ok.
Potem rodzinny - pojechaliśmy skontrolować wagę - Mały waży już 5930g! Jeszcze 100g mu brakuje do podwojenia urodzeniowej. W dwa tygodnie zrobił 650g, tłuścioch jeden
Gorsza sprawa, że ma przepuklinę pępkową, która też przez dwa tygodnie mocno urosła. Rodzinny się zmartwił i kazał pojechać do szpitala na izbę przyjęć, żeby to obejrzał chirurg dziecięcy.
Chirurg stwierdził, że norma, nie pozwolił zaklejać plastrem, żeby przypadkiem jelita nie przytrzasnąć. Za 2-3 miesiące mamy iść na konrolę.
Boże! Co ja się namartwiłam. Strasznie ta przepuklina wygląda i jeszcze straszniejsza jest świadomość, że przecież jemu wychodzą jelita przez przerwę w mięśniach.
Poza tym - Mały mi krzyczy przy piersi, może jakiś przejściowy kryzys. Odciągam najpierw do butelki, żeby pod miejszym ciśnieniem mleko leciało i go nie zalewało. A może teraz będzie mniej jadł, no bo ile można tyć w takim tempie?
To się nastresowałaś. za wagę!

Niunia

Bobas
mortisha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 09:24   #330
daszna
Zadomowienie

GG do daszna

Moja od polnocy do 6 budzila sie co godzine-poltora a w miedzyczasie tak stekala ze nic nie spalam. Ledwo zyje :-\

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Pola, 15.10.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości