|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
Czy przy kp mozna jesc grzyby?? Nie mam na mysli pieczarek a np. Pierogi z kapusta i grzybami na Wigilie z grzybkami z Polskich lasow. Albo np. Kanie z patelni??
---------- Dopisano o 05:36 ---------- Poprzedni post napisano o 05:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() My sie karmimy. Zaczelam robic mm a ze mnie zaczeli cieknac ![]()
![]() |
#362 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
Ever - super, że walczysz o kp!
![]() ![]() Ja na razie tylko przy rodzinie i bliższych znajomych karmię. Moja rodzina się nie certoli i prawie mnie wianuszkiem obsiadają, u TŻ są delikatniejsi, przy nich się troche wstydziłam, ale przecież nie będę przez rok czy ileś wychodzić do innego pokoju karmić. Chyba nie czaiłabym sie raczej w przychodni czy coś. I mam mocne postanowienie wykłócać się z każdym, kto mi każe iść do kibla karmić, zobaczymy, jak będzie w praktyce, obym nie musiała. Tylko problemem jest na razie to, że jak Mały puści pierś, to mi strumień dalej leci i chlapie i zalewa. Muszę to jakoś ogarnąć. Edytowane przez gargantuiczna Czas edycji: 2014-11-21 o 05:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Zakorzenienie
|
Eve super.
Kania z patelni ogolnie trzeba uwazac nie typko przy kp. Grzyby uwielbiam ![]() ![]() ![]() Na swieta odciagne pokarm ![]() ---------- Dopisano o 06:48 ---------- Poprzedni post napisano o 06:47 ---------- Hej Sowa. Napisz cos o sobie ![]()
#364 |
Zakorzenienie
|
wit D jak najbardziej do butelki - my inaczej nie dajemy, ładnie się w mleku rozpuszcza.
Witamy i my. Kolejna nocka z jedna tylko pobudka, potem jedzenie o 6.oo, dosypianie z mama w łóżku do 8.30 a potem wrzask dziki ugaszony dopiero w chuście ![]()
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2014-11-21 o 09:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#365 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mam synka olusia , kochanego slodziaka 11 tygodniowego ![]() spokojne dziecko nie płacze karmie swoim odciaganym i mm , bo spadał z wagi ... etc piszczcier co mam jeszcze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#366 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A to synek miał być październikowy a wyszedł wrześniowy czy jak? Tak czy inaczej mamy u nas mamy od sierpnia do listopada ![]() ![]()
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
Nowa Sowa - cześć
![]() Moje dziecko dziś kończy 5 tygodni o.o jaki duuuzy chłopiec z niego<3 Dziś jest zupełnie nieodkładalny. trudno, widocznie potrzebuje. Po raz kolejny dzięki cywilizacji za chustę. Zaczynam się rozglądać za nosidłem ergo bo śniegu napadało u nas dużo i już wiem, że długo wózka z chałupy nie wyciągnę ![]()
#368 |
Rozeznanie
|
Nowa gratulacje! W końcu masz to z głowy.
Moje dziecko już rozpoznaje rytuał kąpieli. Zawsze po je a potem ślicznie zasypia sama w łóżeczku ![]() No i mamy co świętować bo w końcu zrobiła kupkę po tygodniowej przerwie ![]() ![]()
#369 |
Rozeznanie
|
jak czytam że Wam leci ciurkiem mleko to zazdroszcze
u mnie malutko pokarmu, nie wiem jak rozkręcić laktacje W nocy mam pełne piersi mleka i daje jej cyca i chyba się najada bo idzie odrazu spać. no i słyszę jak przełyka. W dzień jest gorzej. Ciągle wisi na cycku a się nie najada. Dziś płakała i zrobiłam jej mm 90ml i zjadła wszystko. To ja ją głodzę ![]() Nie wiem co ja mam robić aby mieć dużo mleka. Płakać mi się chce. Staram się pić dużo, w tym herbattki laktacyjne, przykładam ją często do cyca. Possie trochę, i zaczyna się denerwować albo zasypia. kasiakg brawo za kupke ![]() a TY karmisz mm czy kp? Nowa Sowa - witaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Zadomowienie
|
cześć laseczki
dziś u nas była 6 i ostatni raz położna, trochę mnie zdenerwowała. Mówiła żebyśmy małego zabrali na rechabilitacje, bo głowa leci mu w jedną stronę i może to skończyć się przykurczem ![]() Nowa Sowa witamy ![]() mi z piersi też nie tryska ![]()
#371 |
Rozeznanie
|
Monic karmię piersią. Podobno tak może być z tą kupką. Od jakiegoś miesiąca tak mi robi, raz na kilka dni. Mimo wszystko martwię się jak jej za długo nie ma
![]()
#372 |
Rozeznanie
|
Część Dziewczęta
![]() Nie było mnie tu parę dni, ale w miarę możliwośći staram się was podczytywac na bieżąco. Maly jest teraz bardziej absorbujący.. Najlepiej jakby nosić go na rękach.. I to po całej chałupie bo w jednym miejscu to juz za nudno.. ![]() Wasze dzieciaki jak żadna to przez pierwsze 15-20 min też się tak tłuką po łóżku? Mój ostatnio jak zasnal u nas na łóżku poszłam na 15 min do kompa zaczął skiełczec.. Ja przychodzę a on leży w poprzek łóżka ![]() Wczoraj była u nas położna z Julinkiem wszystko ok. Zaniepokoiło ja tylko to ze jest bladziutki i powtórzona po szpitalu morfologia nie poprawiła się za zbytnio, spadły troszkę czerwone krwinki i hemoglobina.. i kazała udać nam się dzis do doktorowej. Pani doktor kazała się nie martwić bo powiedziała ze większość dzieci w pierwszym. Miesiącu ma takie spadki jeśli chodzi o morfologię i kazała się nie przejmować.. Dala jeszcze jedno skierowanie na pobranie krwi. Ktoras pytała jak wygląda morfologia otóż pobierają krew dziecku nakluwajac paluszek glukometrem i wyciskają paluszka kropelki do fiolki. Nasz akurat nie płakał bo w sunie spal.. Zaskiełczał tylko. Byliśmy też z bioderkami i wszystko ok. Oczywiście musieliśmy płacić i iść prywatnie poniewz juz na NFZ juz nigdzie nie było miejsca.. Co za kraj co za polityka..!! Hitem dzisiejszym jest to ze jak karmialam małego butla na kolanach ( bul w samym bodziaku) to mnie okupkał ![]() ![]() A hitem nr 2 jest to ze nasz Juliuszek oddal tacie dzis pierwszy prawdziwy świadomy uśmiech ![]() A i Juliando nie chce zdać smoka Cwaniak ![]() Mam porownanie jesli chodzi i pieluszki mianowicie Dada ws Pampers i jak dla mnie Dada daja lepiej rade. Jak juz ktoras dziewczyna pisała lepiej chlona i pupcia nawet jak pampek jest zasikany jest suchutka ![]() Nowa ogromne gratulacje za obronę ![]() ![]() PurBlanuś wspieram cie calym serduszkiem.. Kazda z nas pewnie ma zalamki i podlamki.. Ale cale szczęście mamy forum i można się tu wyżalić i wypłakać ![]() Nie wiem co jeszcze miałam komu napisać bo dużo tego było..
11 luty - 2 kreseczki ![]() 14 luty- bicie serduszka ![]() 3 październik- termin porodu ![]() Ahmia – wyszukiwarka darkwebu. Zajdź ukryte Hidden Services w sieci Tor Chłopiec ![]() Pierwsza Dzidziolinka ![]() 41/40 ![]() ![]() Mój Aniołeczku ![]() Edytowane przez gosiakk23 Czas edycji: 2014-11-21 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o pampersy to ja mam porównanie Pampersów (zielonych) i Bella Happy i o wiele bardziej mi pasują Bella. Są grubsze, lepiej chłoną, pupka suchutka, no i wydają mi się mniej jakieś takie platikowo-foliowe, wydaje mi się, że bardziej oddychające są.
Dziewczyny, poszłam za Waszymi radami i uznałam że koniec eksperymentów na dziecku, koniec MM w jakiejkolwiek ilości. Od 24 h jest tylko na cycku, dostaje Bobotic i Delicol i naprawdę nie ma tragedii. Nie jest na razie idealnie, ale przynajmniej kupy wróciły do normalności, nie jojda i nie wyje jakoś specjalnie dużo. Naprawdę z nadzieją patrzę w przyszłość, jednak natura najlepsza (no... co prawda troszkę wspomagana farmakologią, ale co tam ![]() Młody ładnie spał w nocy, pospał sobie nawet rano (gdzie zwykle ranki były koszmarem dosłownie), potem zażyczył sobie jeść przez... 2 godziny. Oczywiście odbijałam go co jakiś czas i dwa razy podałam wszystkie kropelki. I wiecie co? Wcale zła nie jestem ani umęczona, stwierdzam, że od tego jest mama żeby karmić ![]() A teraz najlepsze. Wczoraj byłam na PIWIE Z PRZYJACIÓŁKĄ!!! Moje pierwsze takie wyjście od miesięcy ![]() ![]() Normalnie powiem Wam że odżyłam! ![]() AAAAAaaaa i jeszcze jedno. Wczoraj się mega dowartościowałam bo ktoś mi w tym barze postawił piwo zanim zauważył że mam obrączkę :P Edytowane przez poczwarkah Czas edycji: 2014-11-21 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczynki, nawet nie wiecie jaka ulga. Moge sie w pelni skupic na Mai. Mam kilka/zdj. Znowu na maila
![]()
#375 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
poczwarkah gratuluję kp przez całą dobe oby tak dalej ![]() gosiakk23 haha dopiero pierwsza kupa na tobie a poczekaj co dalej hihi i super że już uśmiech zaliczyliście!! ![]() monic84 u mnie też ciurkiem zasuwa już sebe ochlapałam bo patrzył akurat jak Anna je i chciałam mu buzie wytrzeć to stwierdził że sobie obliże hahaha ![]() Ja nie daję już powoli rady- nie z małą tylko z Sebą własnie dziś w przychodni tak mi odstawiał numery że ludzie patrzeli na mnie z politowaniem lub z wyrazem w oczach mówiącym że beznadziejna ze mnie matka
![]() |
#376 |
Wtajemniczenie
|
no witajcie mamuśki ;-)
nie, planowany wrześniowy ![]() ![]() ![]() ściągacie laktatorem czy karmicie piersią .. ja ściuągam ![]()
![]() |
#377 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko cyc. Dzis 3 tydzien
![]()
#378 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Kasiakg, czy my mamy te same dzieciaczki? U nas jest IDENTYCZNIE ![]() ![]() Cytat:
![]() U nas - po ośmiu tygodniach musze powiedzieć, ze wracamy na prostą.To jeszcze nie jest mój dawny syn, ale jest całkiem nieźle.
![]() |
#379 |
Zadomowienie
|
Pola ciagle na cycu i juz sie balam ze mam za malo pokarmu a tu kryzys laktacyjny 6 tygodnia... Ciagle cos :-P
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#380 |
Raczkowanie
|
Agatkia jejku kochana nadziei mi narobiłaś, my tyle czasu pracowaliśmy z Sebą żeby udało nam sie dogadać i naprawdę super nam szło a teraz jest gorzej niż było tylko że razy 2 co najmniej
![]()
#381 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj, długo mogłabym pisać. Miałam wrażenie, że dziecko mi się o dobry rok cofnęło, emocjonalnie, ale też w każdej innej dziedzinie. Teraz naprawdę jest nieźle, tak "na czwórkę" ![]() Pomyśl sobie, że musieliście być do tej pory bardzo dobrymi rodzicami, skoro Sebie tak trudno pogodzić się ze "stratą" rodziców, bo jestem pewna, ze odbierają to właśnie w kategoriach straty. Gdybyście źle go wychowywali, gdyby nie było miłości, przywiązania byłoby mu wszystko jedno, a nie jest. Będzie dobrze ![]()
Adaś- 26.09.2014 ![]() Edytowane przez Agatkia Czas edycji: 2014-11-21 o 21:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór. Ja ostatnio tylko wpadam udzielić informacji o sobie. Głupio mi, ale serio nie mam jak. Już zaraz będę miała nowy pakiet internetu w telefonie i od razu będzie mi łatwiej, niż włączanie kompa.
Dziś byłam z Olinkiem 4 godziny poza domem. Tak pięknie spał, spacerowałam z nim po mieście, parku, wpadłam do galerii. I wymyśliłam, że pójdę na balety w pracy (dziś jest dzień pracownika socjalnego, i z tej okazji co roku mamy bal). Moja mama też na niego szła, więc myślałam, że nie mam z kim małego zostawić, ale ciocia przyjechała i się nim zajęła. Wyszykowałam się, poszłam na 18. Wróciłam po 22, mimo, że Mały spał, ale tak mnie bolały cycki, że nie pytajcie ![]() ![]() Na prawdę dobrze zrobiło mi wychodne. Pobalowałam trochę ![]() ![]() Z kiepskich info to Olinek chyba ma zapalenie spojówki w prawym oczku. Już dziś rano tak miał zaropiałe, ale przed wyjściem wyjęłam taki kawał ropy. Ciotka mu przemywała solą fizjologiczną. Ale to niewiele pomogło. Co rusz mu się zakleja. Pomoże któraś ? Jutro chyba z nim podjadę na pogotowie ![]() ![]() Fajnie się czuje, że wyszłam, ale wiecie co, jak mi ciotka powiedziała, że po kąpieli po 19 dostał mm, zasnął od razu i śpi do teraz to sobie pomyślałam, że jestem kiepską mamą. Mi po kąpieli udaje się go uspać po 22 ![]() ![]() No i druga kiepska info, tż przyjeżdża najprawdopodobniej w 1 dzień świąt i to na tydzień. Nie dostanie więcej wolnego. Pierwsza wigilia z synem, on spędzi ją w drodze do Pl. Załamka. Dzień udany, ale zakończenie.... ![]()
#383 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z góry przepraszam, że się wcinam w nie swój wątek, ale pozwolę sobie na wypowiedź. Moja położna powiedziała mi, że owszem, karmi się na żądanie tak dziecka, jak i swoje ![]() Będąc w szpitalu, spałam z budzikiem ustawionych na dzwonienie co 2 godziny, żeby karmić no bo noworody to niby takie ospałe i nie mozna im do końca z apetytem ufać. Potem przez tydzień w domu spałam z zegarkiem na nadgarstku i zapisywałam pory karmień jak i czas ich trwania, żeby wiedziec, czy mały tylko pił czy ssał dłużej czyli jadł. Powiem Wam, osiwieć od tego można, dlatego też schowałam notatnik do szuflady i jak młody budzi sie choćby teraz (ma pół roku) co dwie godziny w nocy to je co dwie godziny w nocy a jak raz spał 11 godzin to ja spałam z nim i gdyby nie cycki bliskie eksplozji to bym nie wiedziała, że tyle godzin minęło - tak błogo mi sie spało ![]() Nie czytałam całego wątku ale mamy walczące o kp moga jeszcze poszukac pomocy u Magdy Karpieni z LLL (La Leche League Polska) Dziewczyna jest wolontariuszką i swego rodzaju cudotwórca w karmieniu piersią ![]() ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Cytat:
Do poradni laktacyjnej najlepiej pojechać z dzieckiem na wizytę, nie najedzonym i nie głodnym. Zaropiałe oczko smaruj swoim mlekiem
Edytowane przez justiwi Czas edycji: 2014-11-21 o 23:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Witam i ja sobotnio. U nas czary mary... szósty tydzień się zaczął i skok rozwojowy się skończył jak ręką odjął.
Zerwałam się o 8.30 przerażona - dlaczego moje dziecko nie płacze?! Patrzę na łóżeczko a mój syneczek otwiera oczka , posyła mi promienny, bezzębny uśmiech. Mi łzy wzruszenia stają w oczach a Pisklę jak nie wybuchnie wrzaskiem jak Arnulf wódz Hunów ![]() Ale to tylko głód był. Szybko butla, przewijanie, za chwile kupa, znowu przewijanie.. a teraz śpi w ŁÓŻECZKU. cały tydzień poranki spędzał w chuście przyklejony do mnie ![]() A propos karmienia na żądanie to ja mm dylemat. Młody strasznie dużo je ![]()
#385 |
Zadomowienie
|
To witamy się i my
U nas nocka średnia ja nie miałam siły długo chodzić z nim w nocy żeby odbijał i po 10 min rezygnowałam i go kładłam. U nas śniegu napadało ale i tak wybieram się na krótki spacer no chyba że nie dam rady pchać wózka.
#386 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() U nas od wczoraj Wiktorek wariuje. Wczoraj w ciągu dnia przespał tylko 3h a tak to siedział, rozglądał się, uśmiechał troszkę ponarzekał.. nie wiem o co chodzi ![]() ![]() Dzisiejsza noc już więcej pobudek ale teraz też od 8:30 nie śpi i nie wiem czy nie będzie powtórki z rozrywki ![]() ![]() Mnie niestety złapało dość mocne przeziębienie i nawet jak bym chciała małego mniej dotykać itd to przez to że jest tak aktywny to się nie da ![]() Nowa Sowa Witamy ![]() Nowa Gratulacje ![]()
#387 |
Zadomowienie
|
Nowa Sowa witaj!
![]() PurBlanka fajnie, że miałaś odskocznie, zazdroszcze ![]() elianka dobrze, że się skok skończył, trzy tygodnie spokoju i kolejny ![]() Nowa piękne zdjęcia! Ja się witam niedzielnie! Nie było mnie wczoraj, bo mieliśmy gości. Poza tym u nas nic nowego, Tymek nadal nieodkładalny... Straszycie tym śniegiem, mam nadzieje, że do mnie dotrze jak najpóźniej... |
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Raczkowanie
|
Oo Młody zasnął oby na troszkę dłużej
![]() U nas śnieg poprószył ale się roztapiał od razu ![]()
#389 |
Zakorzenienie
|
Ja musze pochwalix moje dxiecko
![]() Rzn do 11 usypianie bylo i troszq sie namwczylismy. Ale potem poszlam spac, tz tez ze mna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Morti dzis sobota ![]()
#390 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nowa8686 życzę więcej takich nocek ![]() Lunnas u nas zapowiadają śnieg ale co z tego będzie to się okaze i zdrówka dla ciebie magsik aż tak dużo śniegu spadło czy tak mało masz siły ? ![]() elianka przetrwałaś! Super teraz będzie tylko lepiej... na razie ![]() PurBlanka nam zaropiałe oczko kazali wacikiem przemywać czarną herbatą od kącika w kierunku ucha
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.