![]() |
#511 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Cytat:
![]() Hehe ja za semestr 5,5 tyś...wiec tez niemało ![]() A co do obcierania aparatu to ja dosc szybko mi to przeszło - teraz po wizycie sie bałam ze mnie bedzie cos draznic bo mi zdjeli te gumki i załozyli metalowe ale odpukac cisza w eterze ![]() Postanowiłam ze jak mi zdjemą na dole metalowe to załoze kolorowe gumki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#512 |
Raczkowanie
|
właśnie wróciłam z wizyty. Zdjęli mi przezroczyste ligatury i założyli metalowe
![]() Trochę dziwnie wygląda ale jak na razie nic mnie nie boli i da się przeżyć. Dziwi mnie tylko to że nie podkręcała łuku a mimo to z jednej strony zaczęła mnie obcierać końcówka łuku wystająca za szóstką. Wcześniej też mnie obcierało ale po trzech dniach minęło a teraz się jakoś odnowiło ![]() A co do szkoły to studiuję na University of Wales ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#513 | ||
Kokon pro
|
Cytat:
albo sie po pierwszym roku przeniose na dzienne albo zaczne dzienne od poczatku ;] bo TŻ tez dzienne i jakos nie chce sie z nim 3 lata mijac :P Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
hej kochani jeeeny jak mnie tu daaawno nie bylo caly tydzien ale musze stronek poczytac teraz ;o
![]() wrocilam z nad morza, bylo spoczko, zabki moje nadal stoja na mijescu ![]()
#515 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak to jest z aparatem w ciazy...tzn jezeli ktos ma aparat np od ok 6 miesiecy a tu nagle ciąza? są jakies przeciwskazania....albo zakładnie w czasie ciązy??
|
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Zakorzenienie
|
co do ciazy to nic nie przeszkadza, jedyne co trezba to zglosci lekarzowi prowadzacemu aczkolwiek nie wiem po cio
![]()
#517 |
Przyczajenie
|
byłam wczoraj u orto. zapytałam się jej, czy mi zmieni te gumki. a ona zaczęła coś gadać, że po co? czy chce się komuś podobać. dziwna kobieta. ale zmieniła mi, bo odrazu wymieniała łuk. potem zaś zaczęło się do koloru gumek. ona powiedziała, że mam sobie wybrać taki kolor jaki będzie pasować mi do ubrań :| ładnie. a jak ktoś codziennie ubiera się w ubrania o innej kolorystyce. ona se może zmieniać te ligaturki codziennie [też ma aparat]. :| dobrze, że za miesiąc dopiero ją zobacze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#518 |
Raczkowanie
|
a u mnie po malu zaczyna sie robic juz ta szczelina miedzy zebami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#519 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Raczkowanie
|
nie martw się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Zakorzenienie
|
a mi na wakakcjach wylecialo lekarstwo z 6 górnej tam mam na szczescie rurke...ale jak sie poryczalam bo spanikowałam
![]() ale sie stesknilam za wami! ![]()
#522 |
Raczkowanie
|
witamy wszystkich urlopowiczów z powrotem na forum
![]() Mam nadzieję że wszyscy nabrali nowej energi by zmierzyć się z tym co szykują dla nas jeszcze nasze ortodontki i ortodonci ![]() Kasiek ło matko jedyna ![]() Ale w końcu mój zmysł matematyczny zwyciężył i wybrałam ekonomię... i wcale nie żałuję. A teraz na magistrze mogę w końcu połączyć i swój kierunek i jez. angielski. A kierunek to International Business Economics ![]() Ale jestem happy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Raczkowanie
|
dodam jeszcze że mile mnie wczoraj zaskoczyła moja orto. 2 miesiące temu mówiła że wizyta będzie kosztować od 150 do 250 zł w zależności od tego co będzie wymieniać a tu wczoraj się okazało że tylko 70 zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() dziś wizyta. zaraz pobawię się symulatorem i wybiorę jakieś kolorki gumeczek. (mniej więcej takie, w jakich mam ubrania-to wydaje mi się najlepszym pomysłem :P) i zadam jej moje 3 pytania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#525 |
Zadomowienie
|
Hej aparatki!
![]() o jeja, jak mnie tu dawno nie było! ![]() dzisiaj mam wizytę, już nie mogę się doczekać. pewnie orto powie mi kiedy zakładamy dół. ![]() miała może któraś z Was rotatory? jak to wygląda?? ![]()
#526 |
Zakorzenienie
|
no alufkka to daj znac co i jak
ja musze zadzownic do dentysi zapytac sie mniej wiecej co i jak....i jak bde przy kasie to sie do niej wybiore bo wlasnie z urlopu wrocilam i 500 zł wydało sie ot tak i znów na rodzicow wolac mi wstyd.. dobrze ze juz niedlugo wrzesien-korepetycje i troche kasy mi w kieszen wpadnie ![]() ja jeszcze musze jechac na przesietlenie moej dolnej 6 bo cos sie dzieje w dziasle w srodku (tak wyszło na rtg) ale ze takie zdjecie nic nie mwoi musze zrobic jakies specjalne co z atym idzie-kolejny wydatek ![]() czloiwek pojdzie do lekarza i juz czuje sie chory normalnie..
#527 | ||||
Kokon pro
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
no niestety na moim miejscowym uniwerku (UZ) to najdrozszy kierunek z tego co widzialam ;/ i te glupki zamiast zrobic wiecej miejsc bo zawsze jest okolo 7/8 os/miejsce to robia kierunki na ktore sie zapisuje 15os / 100 miejsc yh szkoda gadac ;/ a w poznaniu to byla taka swietna filologia ang z japonistyka ale coz prawie 600 zl za msc (prywatna uczelnia dzienne) + koszty utrzymania to nie wiem jakbym miala to zrobic ;] hyh ja skonczylam LO na profilu mat-fiz-info (ah te 7 matm w tyg :P ) ale jakos ciagnie mnie na angielski hyh TŻ jest umysl scisly to ja bede humanistyczno scisly ^^ Cytat:
hyh z tego co mi sie kojarzy to rotator chyba tez na podniebieniu sie zakladalo albo miedzy zeby w kazdym razie taka sprezyna ;] ale nie jestem do konca pewna czy to to ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Zakorzenienie
|
no i już po ptokach :P
założyłam sobie pastelowe gumeczki. niebieski, różowy i zielony na przemian. fajnie się prezentują ![]() orto stwierdziła, że powinnam iść na piaskowanie bo mi się robi kamień ![]() (a gdyby się zrobił to da się go jakoś usunąć??) mówiła, że ósemki najlepiej wyrwać jak najszybciej. pytałam też o to czemu po fluoryzacji krwawią mi dziąsła. podobno to naturalna rekcja. mogę dalej stosować ten żel elmexu. i cytuje orto "no pięknie to u pani wygląda! bardzo ładnie się ząbki prostują!" dostałam nowe wyciągi (znowu 6.4 heavy) i to chyba na tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiem tylko, że służy to do przekręcania zębów.
![]() |
#530 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, czy przed zalozeniem aparatu konieczne jest zrobienie prześwietlen? Ja mialam pantomogram, 2 zdjecia i 160zł
![]()
#531 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
yyyy 50 zł........ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Zadomowienie
|
Ja za panorame płaciłam 40zł a za telerentgenogram też 40zł (boczne czaszki). I miałam do odbioru za 5min.
#533 |
Raczkowanie
|
ja za swoje placilam okolo 100 ale ja robilam 2
![]() poza tym wiecie co,nie wiem moze to cos jest nie tak ale mi drutt nie siedzi w zamku ![]() ![]() ![]() ![]()
#534 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#535 | ||
Kokon pro
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() Przyłącze się do Was, jesli mozna ![]() Ja rowniez nosiłam aparat około 11 miesiecy dodatkowo musialam zakładać specjalną gumkę na żuchwę, zeby ją cofnąć do tyłu i coś plastikowego wkładałam do buzi, zeby wypychac górna szczeke do przodu- koszmar. Oj, byłam taka GłUPIA ![]() ![]() W końcu nadszedł dzień zdjęcia aparatu, miałam tak pięknie 'zrobione' zęby ![]() Wiadomo, że po zdjeciu aparatu konieczne jest noszenie tzw retecyjnego czy jak on sie nazywa. Tata moj wkurzył sie ostro na mnie, ze wydaje tyle pieniędzy a ja nic sobie z tego nie robie, i nie kupił mi tego aparatu. Po 4 dniach zauważyłam już delikatne odsunięcie się jedynek od siebie. Przeraziłam się. Tata w koncu zamowił mi ten aparat, ale było już za późno. W między czasie musiałam jeszcze wstawić jednego ząbka ale tak sie nie stało i zęby zaczeły sie przesuwać. NIE CHODZIłAM W APARACIE NON STOP- to moja wina. Matko, tyle pieniędzy wyrzucone w BłOTO ![]() ![]() Teraz myśle nad ponownym założeniem aparatu, ale troszke mnie krepuje reakcja gimnazjalistów ( będe miała z nimi praktyki pedagogiczne). Ehhh, co jakiś czas przypominam sobie o mojej niesamowitej głupocie i wpadam w ogromny dół. ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Was.
#537 |
Zakorzenienie
|
ja za zdjecia zaplacilam 70 zł za wsio
myszeczka wspolczuje ci ale widzisz my takie glupie jestesmy a czasem madrzejemy moge jedynie sie domyslac co czujesz bo jednak ty decydowalas o tym co robisz...no trudno stalo sie. wybierz sie do orto i dowiedz czy moze skorygowac wade, niektorzy boja sie korygowac wade ponownie bo to moze byc ryzyko.. 3maj sie, ja tez mam w tym rku praktyki z maluchami w klasie 1 ![]() a swoja droga nosilas aparat 11 miesiecy moze to bylo za krótko hm???? i z eszta co za ortodonta ktory nie daje retencyjnego sam z siebie, taki orto sie nie powienien pytac tlyko brac wycisk i dac aparat za ktory niestteyty placic trezba ale dziwne w sumie..
#538 |
Raczkowanie
|
Przerażę was tym co teraz napiszę dziewczęta
Rozmawiałam ostatnio ze swoim dentystą, który około 5 lat temu też zdjął aparat i teraz się okazało że mu wada wróciła!!! Zaznaczam że kto jak kto ale dentysta doskonale wie jak dbać o zęby a mimo to za tydzien zakłada nowy aparat. Straszne ![]() To oznacza że tak na prawdę możesz sobie nosić ten retencyjny a to i tak nie oznacza że ci wada nie wróci. |
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie aparatki. Ja swój metalik założyłam we wtorek i już nie moge doczekać się kiedy go zdejme. Ale to jeszcze ho ho.
Mam do was panie pytanie, otóż moja ortodontka dała mi takie plastikowo-gumowe coś gdyby mnie jakiś zamek ocierał. I tu poja wia sie problem nie ociera mnie zaden zamek tylko drut wbija mi sie do policzka ! ( drut który biegnie przez usuniętą czwórkę) mogę tą gumę przykleić na ten drut ? A jeśli nie to co zrobić ? Mam już w poliku wyzłobiony niezły wąwóz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#540 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mialam podobny problem co ty z drutem, ale nie nakladalam wosku, po prostu sam sie polik przyzwyczail i wawóz znikł, zrobila sie teraz mala dolinka ![]() ja dzisiaj zauwazyłam, ze mi sie zreobila mala szparka mieszy 2 i 3, tzn. ze zabki sie przesuwaja-huraaaa ![]() wizyta za 11 dni-trzeba sie juz zastanowic, jaki kolorek gumek sobie wziac ![]() ![]() aha ja za zdjecia placilam po 40 zl ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:07.