|
|
#91 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: MLM czyli multi leve marketing
U mnie tylko w jednej są nagrody rzeczowe z wyższej półki takie które można tez kupić z katalogu tej firmy a co za tym idzie zostawiam je sobie i potem sprzedaję mając 100% zysku na jednym artykule
---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- potem oczywiście dodatkowe procenty od obrotu grupy.
|
|
|
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
Według statystyk mamy w Polsce ponad 1 milion ludzi zajmujących się różnego rodzaju sprzedażą sieciową. To wśród nich znajdziesz wystarczająco dużo partnerów, z którymi zbudujesz biznes swojego życia tylko jest jedno pytanie JAK TO ZROBIĆ? Jest to trudne. Mlm nie jest dla każdego tu trzeba pracować i uczyć się, gdy trafisz na kogoś kto pokaże Ci jak i pociągnie Cię w górę masz szansę aby zarabiać. W przeciwnym razie zostają tylko mrzonki
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Praca oparta o marketing wielopoziomowy? polecacie?
Miałam styczność z firmami Oriflame, Herbalife, PM Fitline, Akuna, Monavie i Kyani.
Każdy po około 3 miesiącach czuje czy to praca dla niego. Z mojego doświadczenia wynika, że to "zajęcie" dla zdeterminowanych, niezmordowanych poszukiwaczy nowych kontaktów. To co zauważyłam jednak to duża rotacja w tych firmach i ciągle te same osoby na samej górze, które się pokazuje jako wzór i które dostają ciągle nagrody. Te na dole mają wierzyć, że tez tak będą. Statystyki są jednak takie, że na: 1000 osób mających styczność z MLM - sukces odności może 1 i to chyba zawyżona statystyka.
|
|
#94 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was
Ja dopiero niedawno zaczęłam w tym pracować. Na razie mam kilka zamówień z katalogu + na własne potrzeby, tylko z tych co mi zostaną. Staram się wyliczać. Mam fajną menadżer, z którą mam szybki kontakt. Jeśli któraś z Was by się zdecydowała zapraszam do współpracy.
|
|
#95 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: MLM czyli multi leve marketing
Witam!
"Zjeść ciastko i mieć ciastko" - to jest zasada, na której opiera się działalność tego typu przedsięwzięć. Jeżeli zaprosisz do programu partnerskiego inne osoby, koszty zainwestowane się Tobie zwrócą i w praktyce korzystasz z dobrodziejstw programu całkowicie free. No, a jak działasz dynamicznie, to z pewnością jeszcze zarabiasz. Działam w kilku programach partnerskich i mlm i zdecydowanie mogę zapewnić, że można zbudować fajnie funkcjonujący biznes. Pod warunkiem, że nie jesteś "słomiany zapał" i zdajesz sobie sprawę, że nie staniesz się niezależna finansowo w ciągu 3 miesięcy. Na to potrzeba czasu i wytrwałości w działaniu. Jak każdy rodzaj działalności biznesowej, a zwłaszcza MLM, maja swoich zwolenników i przeciwników. Dlaczego właśnie mlm? Ponieważ wiele osób nakłania innych w sposób dość prymitywny do rozpoczęcia działalności w tym biznesie. Mami się ich wysokimi zarobkami i tym, że "ty nic będziesz robić, a inni będą pracować za ciebie". Niezrozumienie idei i porównywanie MLM do piramidy finansowej ma również duży wpływ na postrzeganie tej formy biznesowej. Budowanie własnego biznesu na wciskaniu innym produktów lub usług jest niedopuszczalne. Musisz pamiętać, że dopóki nie zbudujesz sobie podstaw, czyli nie będziesz miała w strukturze co najmniej 3 osób, którym zależy na tym tak mocno jak Tobie, to nie można myśleć o stabilnym rozwoju. Jak umiejętnie i w jaki sposób zapraszać innych do biznesu, sprzedawać, to już inna sprawa. Wynagrodzenia są bardzo różne. Każdy producent, będący jednocześnie twórcą określonego mlm-u tworzy plan finansowy, w którym określa warunki gratyfikacji. Często są to dość obszerne materiały, których nie da się streścić w niewielkim poście. Ale do przeczytania w przeciągu 0.5h oczywiście. Do tej działalności nie jest wymaganie prowadzonej działalności gospodarczej. W umowach masz zawsze wyjaśnione, na jakich warunkach działasz. Rozliczenia z US również zależą od konstrukcji programu. W niektórych przypadkach jest tak, że pieniądze otrzymujesz na kartę kredytową, co wymaga bezwzględnego wykazania w rozliczeniu rocznym. Za uczestnictwo w mlm trzeba płacić. Dlaczego? Ponieważ otrzymujesz pakiet startowy - nomenklatura może być różna, w różnych mlm-ach - który jest Twoim narzędziem pracy. Mogą to być próbki kosmetyków, katalogi, a nawet dostęp do usług (abonament). Warto pamiętać o wynagrodzeniu, które zostaje wypłacone po spełnieniu określonych warunków w umowie. Nie jest są to oczywiście sprawy pisane pod gwiazdką, małym druczkiem - warunki łatwe do spełnienia, np. zakup na określoną kwotę w miesiącu. Przy wyborze firmy warto kierować się kilkoma czynnikami, nie tylko opinią znajomego. Nie wymienię ich w kolejności od najważniejszej, ale musisz zwrócić uwagę, chociażby na: 1) produkt - nie ma sensu wchodzić w coś czego nie znasz, nie lubisz, kolokwialnie pisząc "nie czaisz", 2) firma - stabilny partner, z możliwością kontaktu, z polskojęzyczną stroną jest to bardzo ważne. Wbrew opiniom, preferuję firmę, która działa już na rynku znaczny czas, jej produkty są znane, niż na "młodą i dynamicznie rozwijającą się". Zarówno jedna i druga ma swoje plusy i minusy, 3) plan finansowy - ważne, bo idea mlm-u, jakkolwiek brzmi to dziwnie, polega nie na sprzedaży samej w sobie, ale na budowaniu struktury. 4) społeczność mlm-wska danej struktury - możliwość kontaktu, uzyskiwanie rad i wymiana doświadczeń. Z własnej obserwacji jednak wiem, że jeżeli nie jesteś poniżej, w kogoś strukturze, czyli osoba taka nie będzie miała z Ciebie profitów, to zdarza się, że ta pomoc jest żadna. Trochę brutalne, ale prawdzie. Oczywiście nie każdy musi być taką osobą, 5) sponsor, osoba zapraszająca do biznesu - jeden z najważniejszych czynników. Od takiej osoby, na samym początku Twojej przygody, zależą Twoje szanse na osiągnięcie sukcesu. Jaką wiedzę Tobie przekaże, jak będzie z Tobą współpracowała. Jeżeli już wybierzesz mlm, to staraj się działać w grupie, w której masz możliwość. To powinna być taka grupa wsparcia. Nauka i wymiana doświadczeń. I już tak na sam koniec: zdecydowanie odradzam natomiast mlm osobom, które chcą szybko i łatwo zarobić. Jeżeli nie jesteś cierpliwa, brak Tobie zaangażowania i konsekwencji, to również nie warto. Jesteś osobą mało komunikatywną? Lepiej poszukać czegoś innego, co będzie pasowało do Twojego profilu psychologicznego. A najważniejsze nie oszukuj siebie i pamiętaj, że jeżeli chcesz działać w takiej branży, to w końcu trafisz na taki biznes (podkreślam - biznes), który będzie Twoim hobby i będziesz miała z tego dochód. Nie mów, że "...aaa spróbuję, co mi tam!". Jeżeli chcesz spróbować, to nie skończysz. Jeżeli Jeżeli myślisz o zarabianiu, ale nic nie zaczniesz robić, albo odłożysz to na czas nieokreślony, to naprawdę szkoda czasu i wyłożonych pieniędzy. Pozdrawiam serdecznie Arek |
|
|
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: MLM -multi level marketing - opinie
Cytat:
To się zapewne zmieni, gdy częściej w szkołach będzie o tym mowa - są już przedmioty/ informacje na uczelniach ale jeszcze powinno być rzetelnie wyłożone w szkołach średnich.Poniekąd qatarynka ma rację. Temat na początku jest interesujący i rynek nie jest jeszcze nasycony - to wtedy jest spora szansa na zbudowanie swoich struktur ale z drugiej strony wieloletnie firmy mają dość mocną i stabilną sytuację - tylko tam zarabia się powoli ale skutecznie. |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
Dziubka
po pierwsze twój wpis wyzej to reklama, a za reklame na wizazu sie płaci, a po drugie to nie wstyd ci promowac piramidy finansowej??? i dzieki takim ludziom jak dziubka mlm jest postrzegany źle - dzięki Dziubka za beznadziejną robotę na rzecz mlm
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
MLM jest dobre jest jak jest się na samej górze piramidki.
|
|
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
Ciągle jestem w szoku jak można wierzyć w ten MLM. 90% osób wchodzących w to nigdy nie odniesie sukcesu, a do tego zrazi do siebie swoich znajomych i rodzinę.
|
|
|
|
|
#101 |
|
BAN stały
|
nie jest tak żle..Zależy co dla kogo jest sukcesem.MLM to tylko system dystrybucji wybrany przez producenta.Firma posiada produkt,sprzedając go osiąga zyski i dzieli się z tymi którzy przyczynili się do osiągnięcia owego zysku.Konsultant czy dystrybutor sam wybiera sposób zarabiania,może być klientem i korzysta z promocji,kupuje taniej dla siebie i dla rodziny,jest to jakiś zysk?A no jest.Dziewczyna w gimnazjum czy szkole średniej sprzeda parę produktów koleżankom,za uzyskaną marżę kupi produkt dla siebie.Jest zysk?Jest.Jeśli produkty są w atrakcyjnej cenie i dobrej jakości to zamiast sprzedawać proponujemy zainteresowanej osobie żeby została klientem firmy,sama sobie kupi to co chce i kiedy chce i tak tworzy się struktura czyli sieć handlowa.firma według określonego klucza(plan marketingowy)zapłaci nam za zwiększenie obrotu.Chcę jeszcze dodać że przez wiele lat w budżetówce na trudnym stanowisku zarabiałam na "waciki"a na życie w mlm.Dziś mam dwie emerytury,tą z ZUS-u i tą z mlm.
|
|
|
|
|
#102 |
|
Przyczajenie
|
Ja jestem w dwóch firmach - wspomnianej w wątku FM GROUP i Mariza, moje zdanie jest takie, że jak się ma duże grono osób do których jesteśmy w stanie dotrzeć to można naprawdę dobrze zarobić, nie narzucać się tylko zwyczajnie pytać, a ludzie naprawdę rzadko odmawiają. Trudniej jest znaleźć osoby chętne do zapisania się do struktury, jednak większość woli zamawiać u kogoś, niż spróbować własnych sił. Ja tak kiedyś myślałam, aż w końcu weszłam w ten biznes i nie żałuję. Wystarczą dobre chęci, determinacja i można osiągnąć sukces
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma jednego dobrego MLM. Nie ma jasnego przepisu jak na tym zarobić. Najważniejsza jest wytrwałość (minimum rok dwa lata ciężkiej pracy) żeby zauważyć pierwsze dobre efekty. To i tak nie wiele jak przy "zwykłym" biznesie. Po drugi musisz nauczyć się zupełnej zmiany nastawienia do marketingu - przy każdej okazji umiejętnie mówisz o swoim produkcji. I trzecie najważniejsze - rynek jest przesycony, z polakami ciężko na ten temat rozmawiać - większość z nich jest już zrażona przez FM właśnie, czy przez monavi, po amway przez oriflame czy avon...
Więc - zacznij korzystać, ciesz się. Jeśli przez pół roku nadal będziesz kupować produkty w danej firmie i będą Ci pasować, zacznij myśleć o sprzedaży - dopiero jak będziesz miała większość sama przetestowane. Są też system w których nie trzeba "sprzedawać" np Lyoness - ale to dosyć kontrowersyjny temat. Wszystko to delikatna kwestia - łatwo strzelić sobie w kolano nie rozumiejąc co jest co i jak działa, idąc do znajomych i im coś sprzedając... Eh - zresztą poszukaj w historii taki wątek powtarzał się już kilkukrotnie. Łatwo zrobić sobie krzywdę. Tyle
|
|
|
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
Niestety sporo w tym racji że strzelić sobie w kolano można bardzo szybko
ale dobrze ktoś powiedział porównując do biznesu bo to nie jest praca na etat, to jest biznes albo sie go robi albo nie, i wtedy albo sa pieniądze albo nie kasa jest liczona od wyników pracy nie jak na etacie ,,czy sie stoi czy sie leży,......'' wchodzimy w nową erę zakupową ludzie szukaja taniej, szybciej, lepiej, i dla osób które zaczna biznes z mlm to jest szansa na dobry biznes, i tyle zamiast wywalać 20,000 min na otwarcie sklepiku który i tak padnie bo naokoło jest mnóstwo marketów, można zaczać biznes z mlm i proszę was, ludzie Kochani, uczcie sie od tych co biznes potrafią prowadzić a nie odo tych którym się nie udało przecież jak chcesz otworzyć biznes budowlany, np murowanie ścian to nie idziesz uczyć się do modelki ale do murarza, prawda?
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Współpraca z Aroma Group - MLM
Pozwoliłam sobie odgrzebać temat, bo sama zastanawiam się, czy podjąć współpracę z Aromą. Są tu jakieś konsultantki? Jak wam idzie? Zdarzyło wam się, żeby ktoś narzekał na kosmetyki (nigdy nie próbowałam tych z Aromy, więc pytam, chociaż widzę, że opinie mają przeważnie pozytywne)?
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
Współpracuję z Aroma, Avon, Lambre. Polecam. I współpracę i kosmetyki. Jeśli ktoś chciałby nawiązać współpracę z którąś z firm, pomogę
|
|
|
|
|
#108 |
|
Konto usunięte
|
Ostatnio znajomy do mnie dzwoni z tekstem, że ma biznes i mi da książkę z której wszystkiego się dowiem, oczywiście nie chciał powiedzieć co i jak. Okazało się że to ta 45 sekund blabla coś tam. Już miałam styczność z mlmem i jest to dla mnie sekciarski i naciągacki sposób zarabiania. Miałam z tym do czynienia już w kilku firmach, więc nie wierzę, że są takie gdzie wygląda to normalnie, a nie patologicznie. Znajomy albo sam jest idiotą że w to brnie, albo mnie ma za idiotkę, że mi to proponuje.
|
|
|
|
|
#109 |
|
BAN stały
|
"naciągacki"czy propozycja współpracy w programach partnerskich to już naciaganie czy jeszcze nie,takie programy mają banki,płacą partnerom za każdego skierowanego klienta,za każdy kredyt jaki ten klient weźmie.Czy agent,który dla banku szuka klientów to naciągacz? a największe firmy ubezpieczeniowe też tak działają,poprzez sieć agentów,to patologia? czy czasem patologią nie jest choroba "cygańska"z objawami robić się nie chce,nauczyć się nie chce,za darmo nie dają a mnie się kurna należy ? Tylko nie wiadomo z jakiego tytułu się należy.... Nie obrażaj ludzi,którzy ciężko pracują,uczą się nowego zawodu,nie poddają się.Nie obrażaj innych,tylko dlatego że tobie nie wyszło w mlm.To jest trudny chleb ale czasem jedyny możliwy.Jeśli zechcesz wiedzieć jak się zarabia,jak się pracuje,czego trzeba się nauczyć żeby zarabiać tak jak ja pomogę ci,pomogę każdej osobie bo to potrafię,a jeśli ja potrafię to nauczy się każdy.(mam pierwszą grupę czyli niezdolność do samodzielnego życia) |
|
|
|
|
#110 |
|
Konto usunięte
|
Firmy, które działają na zasadzie MLM wyjątkowo często i perfidnie korzystają z technik manipulacji, byłam na kilku spotkaniach MLMowych kiedyś jak jeszcze nie ogarniałam co to jest za ekhm ekhm i czułam się tam jak na spotkaniach jakiejś sekty i jak widać po różnych wypowiedziach na forach - ludzie mają podobne zdanie. To jest naciąganie frajerów, na których zarabiać będą ci na górze. Niby wmawiają, że to nie jest piramidka finansowa. Może w klasycznym tego słowa znaczeniu nie jest, ale w praktyce każdy widzi, że jest to swego rodzaju piramida finansowa. Poza tym produktu MLMowców - jeszcze nie zdarzyło mi się spotkać dobrych ich produktów, zawsze jakiś shit, a na swoich spotkaniach sekciarskich wmawiają ludziom, że idzie się nimi np. wyleczyć z raka
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-11-23 o 10:30 |
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Napiszę co mnie zniechęca do mlmu.
Sugestie, że warto najpierw być klientem firmy, samemu stosować produkty, a jak się jest przekonanym o ich jakości, rozpocząć sprzedaż. Dla mnie to jest trochę nie w porządku, ze najpierw mam zwięszyć obrót firmy kupując ileś tam produktów, a wiara w to że są najlepsze podchodzi mi pod sekciarstwo. Druga sprawa dla mnie nie w porządku, to zachęcanie do zakupów rodziny, znajomych. Jak ktoś pisał, oni często nie odmawiają, bo jest im niezręcznie, ale niekoniecznie mają ochotę na zakupy. W efekcie po jakimś czasie nasza prywatna relacja zanika, bo te osoby nie mają ochoty na kolejne zakupy. To najlepszy sposób żeby stracić znajomych. Znajomi moich rodziców przetestowali to na sobie i od tego czasu nie sprzedają nic rodzinie i znajomym. I tak się zastanawiam. Jak i gdzie szukać wiernych klientów jeśli nie mamy ochoty wciskać produktu rodzinie i znajomym? |
|
|
|
|
#112 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zadomowienie
|
Nie będę się tu rozwodzić, bo jak ktoś jest na "nie", to raczej nie zrozumie istoty MLMu. Szanuję to, natomiast mam wrażenie, że to takie typowe dla naszego narodu- ludzie pozytywnie myślący, wierzący w to, co robią są postrzegani jako oszołomy z wypranymi mózgami.
Chodzę do piekarni po chleb, jest smaczny- mówię o tym znajomej. Byłam w kinie i film mi się podobał- też mówię. Jestem zadowolona z fryzjera- polecam. Proste. I tak działa mlm. Jak mi produkt nie pasuje- nie polecam. Też proste. Klienta oszukasz tylko raz. Jeśli myślisz długofalowo- nie opłaca Ci się. Proste
|
|
#114 |
|
BAN stały
|
Dla mnie MLM to po prostu system dystrybucji
Nie dodaje do tego żadnych ideologii.Toż to proste jak budowa cepa. Kowalski robi szklanki,szklanka kosztuje 10 zeta.Kowalski mówi:ja chcę za szklankę 5 zł a drugie pięć daję tobie za sprzedaż,jeśli sprzedajesz za 5 to jesteś przedstawicielem handlowym ale jeśli tymi 5-cioma złotymi podzielisz się z innymi w stosunku procentowym to masz mlm i tyle . Ta cała nadbudowa mnie nie interesuje,a że jestem osobą konkretną nie trafiają do mnie uogólnione argumenty bo zawsze,bo wszyscy ja również spotykam się z niekompetencją w urzędach,instytucjach ale to nie instytucja jest niewłaściwa a ludzie.To samo jest i tu do mlm trafiają różni ludzie. system oceniają też różni ludzie i tacy,którzy się na tym znają i tacy ,którzy się nie znają,tacy których cechuje kultura osobista ,z nimi można prowadzić dyskusję mając zupełnie inne zdanie i tacy którzy mają mgliste pojęcie co to jest ta kultura osobista i wówczas szkoda czasu na udowadnianie że "nie jest się żyrafą"Posłuchajcie ,proszę debat w telewizji,tam widać dokładnie o czym mówię .zwolenników i przeciwników pozdrawiam a wszystkim ml-marketingowcom życzę powodzenia |
|
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
Porównanie do polecenia dobrego filmu czy chleba jest kompletnie tutaj nietrafione. Niestety, ale ludzi o sekciarskim stylu myślenia uważa się za oszołomów i nie ma to nic wspólnego z pozytywnym myśleniem. Pozytywne myślenie opiera się też o sens, racjonalność itp.
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
takasobie93, masz prawo tak uważać, a ja mam prawo się z Tobą nie zgadzać
Są tacy co maja wizję i robią swój biznes, są tacy co robią mlm i tacy co wolą pracę na etacie. Nie każdy się nadaje na prezesa i nie każdy chce tyrać na etacie. Jedni rozumieją możliwości, a inni nie. Tak było, jest i będzie ![]() Mnie tylko szkoda, że osoby które nie rozumieją w pełni mlm- bo byc może spotkały się z kimś albo zbyt entuzjastycznym, albo niedouczonym- oceniają negatywnie temat i tylko piramida i sekta ![]() A wystarczy "nie rozumiem tego, nie czuję, to teraz nie dla mnie"
|
|
#117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Przyczajenie
|
Jak najbardziej warto spróbować.
W MLM można dorobić albo całkiem fajnie zarabiać, ale wszystko wymaga pracy. Problem z MLM jest taki, że część osób robi to nieprofesjonalnie. Jeśli trafisz na dobrego opiekuna i będziesz chciała włożyć w to odpowiednią ilość pracy i ten biznes Ci się spodoba, to możesz odnieść sukces. Przestrzegam tylko przed oszołomami którzy obiecują złote góry bez pracy, w MLM można osiągnąć dużo, ale trzeba też dużo i przede wszystkim mądrze pracować.
|
|
#119 |
|
Przyczajenie
|
A słyszałąyście może o firmie Flexom która działa w tym sytstemie ? Współpracuje z nią Waldemar Manhart (Lewandowski albo Roth jego poprzednie naziwska) czy ktoś z tu obenych współpracował z nim kiedyś ?
|
|
|
|
|
#120 |
|
BAN stały
|
1) firma ma być polska lub posiadać swoje przedstawicielstwo i magazyny w Polsce 2)produkty codziennego użytku dla wszystkich,zużywalne,bard zo dobrej jakości 3) produkty,które ja kupiła bym od konsultanta. 4) plan marketingowy korzystny dla partnerów 5)rabaty 30% dla konsumenta,promocje... Trzymając się tych zasad, spokojnie ,bez pośpiechu buduję struktury handlowe i mamy głównie konsumentów.sami sobie kupują to co chcą,kiedy chcą mając 30%rabatu i żadnych zobowiązań,czasem coś sprzedają czyli robią obrót a że produkty są bardzo dobre,a perfumy robione we Francji specjalnie dla tej firmy są "boskie"to i obrót jest. Z tej grupy nagle konsument doznaje"olśnienia" i zmienia status na partnera , zaczyna budować strukturę handlową oczywiście przy mojej pomocy,i tak pracuję od prawie trzydziestu lat."wychowałam"kilku liderów bardzo dobrze zarabiających.Nikogo nie namawiam ,nie molestuję,nie przekonuję,nie mam na to czasu ale jeśli ktoś sam mówi "ja chcę"zawsze może na mnie liczyć"Tak wygląda MLM w moim wydaniu. pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.