![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Powstanie Warszawskie
Dzis jest 63 rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. Zapewne dla części z Was były to wydarzenia bliskie sercu, które wzbudzają emocje. Dla innych natomiast to puste slowa, zapamietane - badz nie - z lekcji historii i zanotowane w pamieci z racji relacji telewizyjnych badz radiowych.
Chcialabym zaapelowac aby te wlasnie osoby zainteresowaly sie choc troche tym tematem, poniewaz zywa pamiec o tych wydarzeniach moze przetrwac jedynie kiedy bedzie kultywowana. Nie trzeba czytac od razu ospaslych ksiazek historycznych. Zachecam do odwiedzenia Muzeum Powstania Warszawskiego przy okazji wizyty w stolicy - zapewniam, iz dla wrazliwych osob bedzie to duze przezycie, warto pojsc z kims, gdyz samotnie ciezko dac sobie rade z wrazeniem, jakie wywiera. Ja sama bardzo dlugo zbieralam sie do pojscia do Muzeum, gdyz temat Powstania jest mi niezwykle bliski i odbieram go niezwykle emocjonalnie i bardzo balam sie, ze nie dam rady i bede musiala szybciej wyjsc badz bede sie zle czula. Dzisiaj caly dzien w radiowej Twojce nadawane byly audycje zwiazane z rocznica , w tej chwili takze mozna posluchac wypowiedzi Powstancow.Po godzinie 22 beda nadawane piesni powstancze. Nawet taki kontakt z wydarzeniami z 1944 roku moze obudzic zainteresowanie ta problematyka. Zachecam do posluchania tych audycji. Zachecam takze do posluchania utworow grupy Lao Che tratujacych o Powstaniu. Gdy je pierwszy raz uslyszalam wywarly na mnie ogromne wrazenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Powstanie Warszawskie
ja, niestety Muzeum PW jeszcze nie odwiedziłam, ale zamierzam to nadrobić w sierpniu. a płytę Lao Che polecam gorąco- jest fantastyczna!
Edytowane przez 2016070150903 Czas edycji: 2007-08-01 o 20:43 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dziadek mojego meza "walczyl" w powstaniu- jego walka polegala na tym ,ze biegal kanalami i przenosil meldunki.........mial 13 lat- kiedys powiedzial, ze z tego okresu najbardziej pamieta ,ze bylo mu zimno w nogi- bo byl tylko w krotkich spodenkach.......a w kanalach jak to w kanalach -bylo zimno.....
Bardzo zaluje, ze go nigdy nie poznalam- zmarl 10 lat temu...... nalezy przekazywac takie relacje z pokolenia na pokolenie- historia musi byc zywa.....
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z rozmow z Powstancami wiem, ze kanaly sa najgorzej wspominane, zwlaszcza kanaly z ostatnich dni Powstania - pelne trupow, szczurow, niebezpieczenstw. Ironio losu - teraz w Muzeum "kanaly" sa glowna atrakcja, dzieciaki wrecz wariuja z radosci gdy moga po nich chodzic i sie w nich gonic. Ale nie ma co narzekac- kazda droga poznania historii jest dobra. Ja na przejscie "kanalami" sie nie zdecydowalam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Nie jestem z Warszawy, właściwie jest ona dla mnie na drugim koncu Polski, ale Powstanie Warszawskie jest dla mnie wydarzeniem jakby ciągle żywym, które musi trwac w naszej pamięci i sercach. Kolejne pokolenia muszą o nim pamiętać.
Kiedyś nie robiło na mnie zbyt wielkiego wrażenia, ale kiedyś historyk zadał mi pracę o Powstaniu Warszwskim i podczas robienia tego albumu zrozumiałam pewne sprawy i zupełnie inaczej spojarzałam a te wydarzenia. Do tej pory pamiętam znalezione, gdzieś zdjęcie, na którym kilkuletnia dziewczynka klęczy nad grobem swojej koleżnaki, którą pochowano na jej własnym podwórku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Strona z utworami Poetow Walczacej Warszawy: http://requiem44.blog.onet.pl/
Kilka wierszy Anny Świrszczynskiej , tomik jej poezji kupilam w podstawowce, nadal odbieram je tak samo mocno jak przy pierwszym zetknieciu. Budując barykadę Baliśmy się budując pod ostrzałem barykadę Knajpiarz, kochanka jubilera, fryzjer, wszystko tchórze. Upadła na ziemię służąca dźwigając kamień z bruku, baliśmy się bardzo, wszystko tchórze - dozorca, straganiarka, emeryt. Upadł na ziemię aptekarz wlokąc drzwi od ubikacji, baliśmy się jeszcze bardziej, szmuglerka, krawcowa, tramwajarz, wszystko tchórze. Upadł chłopak z poprawczaka wlokąc worek z piaskiem, więc baliśmy się naprawdę. Choć nikt nas nie zmuszał, zbudowaliśmy barykadę pod ostrzałem, Zawsze jest wyjście Jeśli nie mogę uciec od nieszczęścia, zawsze mogę się schronić w nieszczęściu. Jeśli nikt z przyjaciół nie poda mi ręki, uratuje mnie zabijając ręka wroga. Chciał ocalić syna Chciał ocalić jedynego syna. Niemcy zrzucili ulotki, żeby się poddać, obaj poszli się poddać, ręce do góry, w rękach ulotki. Niemcy pognali ich przed czołgiem, czołg ruszył do ataku na polski szpital, zginęli od polskiej kuli, bo chciał ocalić jedynego syna wiersze, ktore na mnie robia wrazenie porazajace Koszula powstańska Koszula powstańca ma wszy Śmierdzi smrodem kanałów Śmierdzi potem młodości Potem walki i strachu. Chciał ją wyprać Tylko że już zabrakło wody I miednicy do tej wody I domu do tej miednicy. Potem w koszulę wsiąkła krew I wtedy ludzie Dali mu drugą, czystą Gdy go kładli do skrzyni z białych desek. Ostatnia kropla powietrza Zakochani umierali w zasypanej piwnicy. Gdy powietrze już się skończyło a śmierć zapomniała przyjść kto komu oddał ostatnią kroplę powietrza? Ostatnie polskie powstanie Opłakujmy godzinę kiedy się wszystko zaczęło, kiedy padł pierwszy strzał. Opłakujmy sześćdziesiąt trzy dni i sześćdziesiąt trzy noce walki. I godzinę kiedy się wszystko skończyło. Kiedy na miejsce, gdzie było milion ludzi, przyszła pustka po milionie ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
niue jestem z warszawy nie znam tez nikogo kto walczyl ale to byla walka ludzi takich ja my w kwiecie wieku ktorzy gineli za obrone tego co kochali. ONR ponad wszystko. dzis zlożyliśmy dla was wieniec.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Chciałam tylko napisać , że rzeczywiście grupa Lao Che z odnowieniem piosenek powstańczych, utworów o wolności zrobiła bardzo dużo, kto wie czy nie więcej niż nie jedna historyczna uroczystość bądź apel, które rzadko trafiają do młodych ludzi.
Słyszałam dziś (albo wczoraj) rozmowę z panem, który walczył w powstaniu, opowiadał jak wyglądały te dni, ile przeżył , ile poświęcił, nie tylko podczas powstania, ale i po wojnie ze względu na represje Partii , problemy z pracą, szykany. I spytano go ,czy wiedząc to wszystko co wie dzisiaj wziąłby ponownie udział w Powstaniu. Odpowiedział : Bez wahania. Bardzo to wzruszające i dające wiarę było.
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Raczkowanie
|
![]()
Z innej perspektywy
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W Warszawie jestem rzadko.
Z pewnością chciałabym zajrzeć do tego muzeum. Chociaż, wierzę, że to trudne. (tutaj : http://www.1944.pl/index.php?a=site_...=51&img_id=887 - galeria tego muzeum) Tak, historia powinna być żywa. Czasem, nawet to trochę przeraża, że (np.) powstanie warszawskie rozpoczęło się 1 sierpnia o godzinie "W" w ramach akcji "Burza" i trwało 63 dni do nocy 2/3 października 1944 roku Dobrze, że zamieściłaś tą stronę [pominę, że nie podoba mi się oprawa graficzna ze względu na przerysowanie(?)]. Dla mnie, poezja czasów wojny i okresu powojennego jest jednym z najlepszych 'świadków' i wywołuje na mnie wrażenie odkąd tylko przeczytałam dobre kilka lat temu "Warkoczyk" Różewicza i "Elegię o... chłopcu polskim" Baczyńskiego. Chylę czoła dla wątku, naprawdę ( ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja pamiętam o Powstaniu Warszawskim, to wydarzenie jest dla mnie żywe z wielu powodów. Urodziłam się 1 sierpnia więc obchody tej rocznicy są mi bliskie. Jest to bardzo ważny moment w historii Polski. Dziś, gdy zawyły syreny o godzinie W byłam akurat z psem na spacerze i serce ścisnął mi widok starszego pana siedzącego w samochodzie i trąbiącego wraz z syrenami. Miał na ramieniu opaskę powstańca. Wówczas zaczęłam myśleć jak głęboko on przezywa tę chwilę, jest kombatantem , to on walczył za stolicę. Pomyślałam też co musi czuć patrząc na wolną Warszawę i żyjąc w niej. Dla mnie jako warszawianki jest to jedna z najważniejszych dat w roku
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Juz przed samym Powstaniem byly glosy mowiace o jego bezsensie - o tym ze to bedzie jedynie wykrwawianie Narodu.
Prawda, zwlaszcza po tylu latach, nie bedzie nigdy jasno okreslona. Poglady dotyczace Powstania i tego, czy powinno bylo wybuchnac prezentowano i dzisiaj, na antenie Radia Tok FM wypowiadal sie prof. Wiesław Chrzanowski. Postaram sie odszukac zapis tej rozmowy, gdyz byla bardzo interesujaca. edycja: znalazlam ten link zwiazany z porannym wywiadem: http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,53880,4355851.html W swietle przytoczonym przez beti33 cytatow /ich obiektywnosci nie nalezy oceniac/ nalezy pamietac ze zniszczenia i straty w ludnosci cywilnej powodowane byly brakiem respektowania przez Niemcow zadnych Konwencji - czego przykladem moga byc zajecia szpitali konczace sie paleniem zywcem badz zabijaniem rannych . Edytowane przez nekome Czas edycji: 2007-08-01 o 22:18 Powód: dodalam link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Mamy mieć pretensje do ludzi , którzy przeżyli?
Życie setek tysięcy mają na sumieniu ci, którzy strzelali do nich, moim zdaniem.
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Beti33 - ogromna ilosć osób ocenia Powstanie Warszawskie właśnie w ten sposób. Był to okaz bohaterstwa, ale raczej w stylu "z motyką na słońce". Czasem zazdroszczę Czechom "sprytu" - jaką oni mają piękną stolicę...
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
cieszę się, że są ludzie, dla którtch to jest ważny dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Kiedy myślę o krwawych kartach naszej historii - w dniu dzisiejszym o Powstaniu Warszawskim - zastanawiam się, czy wybuchłoby dziś... czy ruszylibyśmy na rozkaz... za Polskę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Carolina też często zadaję sobie to pytanie. Patrząc na dzisiejszy stan rzeczy
jaki się ma w naszym kraju, nie jestem w stanie wyobrazić sobie że z taką determinacją chciałoby się komuś walczyć o nasz kraj. Oczywiście znaleźli by się tacy, ale co 2 wolałby uciekać za granicę niż bronić naszego państwa. Ja szczerze się przyznam, że jeśli na dzień dzisiejszy stało by się coś takiego, sama wzięłam bym udział w walce o wolny kraj. Jeśli jednak miałabym już rodzinę- chyba uciekłabym z mężem i dziećmi za granicę. Co do PW. Nekome cieszę się że założyłaś ten temat. To naprawdę ważny dzień dla wielu Polaków. Ja boję się tylko, że kiedy zabraknie tych co to przeżyli, my którzy znamy to z opowiadań przestaniemy ten dzień świętować. Co do muzeum- bardzo chciałabym się wybrać. Jednak nie wiem do kiedy jeszcze pod tą całą datą rocznicy jeszcze będzie tak "hucznie" otwarte? No i w jakich godzinach bo jeśli miałabym się wybrać do Warszawy, wolałabym wiedzieć.
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Musimy pamiętać i sprawiać, by późniejsze pokolenia pamiętały. Nie ważne, czy chodzi konkretnie o Powstanie Warszawskie, czy inne historie. Ważne, by wiedzieć, pamiętać i dziękować, że byli na tym swiecie odważni , często bardzo młodzi ludzie, którzy walczyli za to, byśmy my teraz mogli chodzić po ulicach Polskich miast!
Mój dziadek wspomina czasem tamte chwile. Opowiada, jak chował się po lasach, w ziemiankach. Opowiada, jak do gospodarstwa w bardzo małej mieścinie, w okolicach której dotychczas było spokojnie, zjechali Niemcy. Jak ustawiano ich pod ścianą i z głośnym śmiechem na ustach odliczano. Na szczęście puszczono, przeżyli... Pamięta twarz młodego niemieckiego żołnierza, który podał mu pajdę chleba i bielusieńką, wyprasowaną i ręczke haftowaną chusteczkę do nosa. Dla nas - młodego pokolenia - to niepojęte, nierealne. Amerykanie nie wierzą, uważają, ze to scenariusz dobrego filmu. Nie wierzą w istnienie gett, obozów... Nawet nam samym nie mieści się w głowach, że tak chore umysły mogłu dojść do władzy! "Porywanie się z motyką na słońce"... cóż zapewne! I fak, że np w Czechach nie było takich zniszczeń. Ale czy to źle, że mieli odwagę, by stanąć ramię w ramię i walczyć wiedząc, że szans praktycznie nie ma? Lepiej było siedzieć cicho, gdy obok mordowano najbliższych? Pewnie znajdą się tacy, co stwierdzą, że było to pokolenie głupców dobrowolnie skazujących samych siebie na śmierć. Lecz lepiej dla mnie być odważnym głupcem, niż tchórzliwym mądralą. Czy dziś mielibyśmy siłę, by walczyć? By nieść pomoc i chart ducha, nie zważać na przeciwności losu? Mam nadzieję, że tak. Ta nadzieja sprawia, że czuję się bezpiecznie i że wierzę iż nigdy nie dojdzie u nas do czegoś podobnego.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ciesze sie, ze ten watek nie ucieka na koncowe strony, znaczy to ze temat i wizazankom jest bliski.
Juda - wejdz na www.1944.pl to strona muzeum znajdziesz tam wszelkie informacje dotyczace dzialalnosci i ewentualnych przerw ( pamietam, ze kidys MPW bylo zamkniete na okolo 2 miesiace gdy rozbudowywanoo jedna z ekspozycji), co do zasady jest otwarte codziennie za wyjatkiem wtorkow, w niedziele wstep wolny, ale cena za bilety jest i tak symboliczna - 2 zl bilet studencki. Muzeum dziala przez caly rok, nie tylko w okresie "rocznicowym". Na stronie podaja tez dojazd autobusowy i tamwajowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
mamy szczescie,ze zyjemy w takich czasach-nawiazujac to mojego wszesniejszego postu -nie wyobrazam sobie mojego 12 siostrzenca przenoszacego meldunki- on poprostu stalby i plakal,ze chce do mamy- co musialy czuc matki , ktore nie wiedzialy czy jeszcze kiedys zobacza swoje dzieci, meza, brata........
![]()
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
To było straszne. Oni wszyscy szli na Powstanie tak jak stali: dziewczyny w letnich sukienkach, chłopcy w koszulach i spodenkach... Przeczytałam bardzo dużo publikacji na temat Powstania i jestem zdania, że chyba nadal, do tej pory nie powstała żadna rzetelna ocena powstania.
Od 3 lat mieszkam w Warszawie i bardzo się z nią utożsamiam, po prostu kocham to miasto. Mieszkam jeszcze w dodatku w prawobrzeżnej część, niedaleko Pragi, gdzie można dosłownie dotknąć miejsc żywej historii. Ślady po kulach, rozpadające się kamienice, które cudem ocalały przed rozkazem Hitlera zrównania Warszawy z ziemią... Wczoraj podniosłam watek o krwawym sierpniu http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=31483 Bardzo mnie zabolało, że nikt się w nim nie dopisał ![]() Patrzyłam przez okno jak o godz. 17:00 zawyły syreny, a ludzie nawet na sekundę nie przystanęli, samochody dalej jechały, a te, które stanęły by uczcić minuta ciszy Poległych i trąbiły razem z syrenami, zostały strąbione i zbesztane przez innych kierowców ![]() Serce mi się raduje, gdy widzę, że są Osoby, Wizażanki, które pamiętają o tym świecie. Tak jak w tym wątku, który wczoraj podniosłam, ktoś mądrze zauważył, że 11 września cały świat będzie patrzył na miejsce po WTC w USA. A wczoraj, w 63 rocznice śmierci ponad 200 tys Bohaterów... A czy decyzja o Powstaniu była słuszna? Chyba nie nam to oceniać...
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
podnoszę wątek, oby był na górze jak najdłużej...
Wątek skłaniający do zadumy...Wczoraj o 17 przystanęłam w zadumie ze łzami w oczach, kiedy to w Teleexpresie pokazywali największe miasta w Polsce, jak stawały samochody, wyły syreny, przystawali ludzie...potem pokazali zadumane twarze Powstańców... Pamiętam o Powstaniu, bo chociaż nie jestem z Warszawy, to jestem Polką, a to część naszej historii i powinniśmy pamiętać... Jestem kibicem Legii i cieszy mnie to, że Legioniści bardzo pamiętają o historii swojego miasta, o Powstańcach, składają kwiaty przed pomnikami, zapalają świece...a nawet mają opisy na GG przypominające o Powstaniu (mój wczorajszy: 1 sierpnia 2007 - PAMIĘTAMY!!! )
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Też chylę czola wątkowi /właściwie juz wczoraj chyliłam/
Ale z przerazeniem stwierdziłam,ze ja chyba na spokojnie nie potrafię rozmawiac na takie tematy. Chciałabym z atencją i odpowiednim uszanowaniem spojrzeć wstecz.Bo to się ofiarom-bohaterom -/nierzadko dzieciom/ należy. I na /chyba to słowo niestety odda fakt/zacietrzewinie tu miejsca być nie powinno ! Lecz ja nie potrafię, po prostu nie potrafie odzielić historii od teraźniejszości. I boli mnie przeinaczanie faktów/całej historii nawet/ i niektóre polskie(!) głosy na polskich forach . Co miałam swego czasu okazję / i tu/ przuwazyć Tak,do Baczyńskiego czas wrócić Żal brylantów... Oto jest chwila bez imienia Drzwi się wydęły i zgasły Nie odróżnisz postaci w cieniach W huku jak w ogniu jasnym Wtedy krzyk krótki zza ściany ......................... ....... ......................... ...... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
długo się zbierałam, ale w końcu mi się udało- odwiedziłam Muzeum PW. i cóż mogę powiedzieć ponad to, że jestem pod wielkim wrażeniem (zresztą tak jak podejrzewałam)..
wzruszenie na widok pamiątek po powstańcach, kromki chleba, czy tekstu przysięgi. no i uśmiech- bo jak tu nie 'odwzajemnić' uśmiechu tych młodych ludzi z czarno-białych fotografii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
yh, na mnie też wizyta w Muzeum Powstania Warszawskiego wywarła ogromne wrażenie. Polecam, bo skłania do myślenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ile kosztuje bilet?
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
http://www.1944.pl/index.php?a=site_new_gallery&id=70
nie wiem ile kosztuje bilet, ale wiem, że w niedziele jest wstęp wolny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niestety ja oceniam Powstanie dokladnie tak jak cyctaty Beti33.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.